Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Από τα Χανιά. Όχι… την Κρήτη

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Σαν σήμερα, στις 11 Αυγούστου του 1864, γεννήθηκε στα Χανιά ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο ένας από τους δυο μεγάλους Έλληνες πολιτικούς, μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που ονομάστηκαν Εθνάρχες.
Η διαδρομή και η παρουσία του συνοδεύτηκαν από ποικίλες αναγνώσεις. Οραματίστηκε τη Μεγάλη Ιδέα, και προπαγάνδισε για την Ελλάδα των δυο ηπείρων και των πέντε θαλασσών. Βρέθηκε μπροστά από την εποχή του, αλλά και από τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις τις οποίες εξέφρασε.
Απ’ την άλλη, υπήρξε το ένα από τα δυο σκέλη του εθνικού διχασμού. Που κράτησε την Ελλάδα δέσμια αδελφοκτόνων αντιπαραθέσεων, και δεν της επέτρεψε να διεκδικήσει κάτι περισσότερο, σε έναν κόσμο που διαμορφωνόταν με γοργούς ρυθμούς, αλλά και στη βάση… συνεννοήσεων.
Ίσως θα πρέπει να σταθούμε σε δυο παράπλευρα δεδομένα, με τη δική τους, ξεχωριστή σημειολογία: Ονομάστηκε Ελευθέριος, από ένα τάμα της μητέρας του, η οποία είχε χάσει προηγούμενα τέκνα τα οποία κυοφορούσε.
Και παράλληλα, γεννήθηκε στα Χανιά. Που από εκείνα τα χρόνια κιόλας, διεκδικούσαν την αυτόνομη παρουσία τους, όχι μόνο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και έναντι της υπόλοιπης… Κρήτης.