Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Προϋπολογισμός: Κακά μαντάτα. «Βούλιαξαν» τα έσοδα

Στα 15,513 δισ. ευρώ διαμορφώνεται σε δημοσιονομική βάση το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο επτάμηνο, υπολειπόμενο του νέου αναθεωρημένου στόχου (ήτοι 16,475 δισ. ευρώ), όπως προσδιορίστηκε μετά το μεσοπρόθεσμο, αλλά αυξημένο κατά 24,6% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2010.
Η μαύρη τρύπα στα έσοδα παραμένει, ωστόσο φαίνεται να περιορίζεται το βάθος της. Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 26,847 δισ. ευρώ και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2010 σε 6,4%.
Πάντως, το υπουργείο εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξο ότι στο πεντάμηνο που απομένει μέχρι το τέλος του χρόνου η υστέρηση αυτή θα αντιμετωπιστεί, με την απόδοση των μέτρων του μεσοπρόθεσμου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2011, σε δημοσιονομική βάση, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 15,513 δισ. ευρώ έναντι του νέου στόχου 16,475 δισ. ευρώ, όπως προσδιορίστηκε μετά το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, και ελλείμματος 12,449 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού υστερούν έναντι του νέου στόχου κατά 87 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,049 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 26,847 δισ. ευρώ και περιορίζεται η μείωσή τους έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2010 σε 6,4% από 8,3% στο α' εξάμηνο.
Την υστέρηση των εσόδων σε επίπεδο επταμήνου το υπουργείο αποδίδει κυρίως «στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη, κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού, ύφεση, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ το μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δε δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης βάσει του νέου φορολογικού νόμου και στη μείωση των εισοδημάτων και, τέλος, στις αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών».


Τα έσοδα του ΠΔΕ είναι μειωμένα κατά 8,1% ή κατά 103 εκατ. ευρώ.
Το μεσοπρόθεσμο θα κλείσει την τρύπα

Πάντως, το υπουργείο εμφανίζεται αισιόδοξο σε ό,τι αφορά την κάλυψη της τρύπας των εσόδων στο πεντάμηνο που απομένει, μέσω της εφαρμογής των φορολογικών μέτρων του μεσοπρόθεσμου.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «τονίζεται ότι η παρούσα υστέρηση των εσόδων αναμένεται να αντιμετωπισθεί στο επόμενο πεντάμηνο, με την απόδοση των φορολογικών ρυθμίσεων που περιέχονται στους εφαρμοστικούς νόμους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011 - 2015».
Επισημαίνεται ότι τα έσοδα του επταμήνου βάσει του δελτίου εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι σε ταμειακή βάση. Το συνολικό όμως αποτέλεσμα των εσόδων του 2011, σε εθνικολογιστική βάση, καθορίζεται και από την πορεία των εσόδων έως το πρώτο δίμηνο του 2012, ενώ μέρος των εσόδων της τρέχουσας περιόδου λογίζονται εθνικολογιστικά στα έσοδα του 2010.

Ανεργία και νοσοκομεία φουσκώνουν τις δαπάνες

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 7,1% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, κυρίως σε τέσσερις λόγους:
- Πρώτον, στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1.305 εκατ. ευρώ.
- Δεύτερον, στις αυξημένες επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.691 εκατ. ευρώ.
- Τρίτον, στον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 301 εκατ. ευρώ.
- Τέταρτον, στα νοσοκομεία κατά 779 εκατ. ευρώ (535 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 244 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).
Ειδικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,7% ή κατά 1,350 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία (κυρίως στον ΟΓΑ κατά 411 εκατ. ευρώ και στο ΙΚΑ κατά 1,217 δισ. ευρώ), στον ΟΑΕΔ κατά 301 εκατ. ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 535 εκατ. ευρώ.
Επίσης, οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων παρουσιάζουν μείωση κατά 37,6% ή 1.581 εκατ. ευρώ.

Αναθεώρηση προς τα κάτω

Σε ό,τι αφορά τους αναθεωρημένους στόχους του προϋπολογισμού για το σύνολο του έτους, ο στόχος για τα καθαρά έσοδα αναθεωρήθηκε κατά 2,7% προς τα κάτω στα 54,04 δισ. ευρώ. Ο στόχος για τις πρωτογενείς δαπάνες μειώθηκε κατά 1,2% στα 52 δισ. ευρώ και για τις δημόσιες επενδύσεις κατά 11% στα 7,55 δισ. ευρώ. Αμετάβλητος στα 19,8 δισ. ευρώ παρέμεινε ο συνολικός στόχος για το έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης.