Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Αδιαπραγμάτευτος ο δημόσιος χαρακτήρας των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων

Όχι στην εκποίηση της αμυντικής βιομηχανίας. Στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων στα ΕΑΣ
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει τη συστηματική και μεθοδευμένη απαξίωση των κρατικών βιομηχανιών, με στόχο την εκποίηση της παραγωγικής και αναπτυξιακής δομής της χώρας. Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, μια βιομηχανία υψίστης εθνικής σημασίας, «βγαίνουν στο σφυρί», την ώρα που οι εργαζόμενοί τους κατασυκοφαντούνται και οδηγούνται στην εξαθλίωση.Πολυεθνικά συμφέροντα αλλά και μεγαλοεπιχειρηματίες, με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης και της τρόικας, έχουν κυριολεκτικά «βάλει στο μάτι» τα ΕΑΣ και την «προίκα» των κρατικών παραγγελιών. Η παρέλαση ξένων και ελλήνων «επενδυτών» από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όταν ο αρμόδιος Υπουργός αρνείται επιδεικτικά επί 18 μήνες να συναντήσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο τις κυβερνητικές προθέσεις. Αυτή η αυταρχικότητα δεν χαρακτηρίζει μόνο το συγκεκριμένο Υπουργείο, έχει γίνει δεύτερη φύση της κυβέρνησης του Μνημονίου. Η πλευρά των εργαζομένων απουσιάζει από κάθε διαβούλευση και από κάθε σχεδιασμό. Ο κοινωνικός διάλογος και η «συμμετοχική δημοκρατία» που κάποτε ευαγγελίζονταν έχει δώσει τη θέση της στην αλαζονεία και την κρατική αυθαιρεσία.Το σενάριο του σχεδίου τους είναι γνωστό και το τέλος σχεδόν προδιαγεγραμμένο, το εφαρμόζουν και στον ΟΣΕ απαξιώνοντας έναν ακόμη Οργανισμό, που θα έπρεπε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης. Προχωρούν σε μετατάξεις για να συρρικνώσουν και άλλο το λιγοστό προσωπικό που έχει απομείνει στα ΕΑΣ, εκβιάζουν για την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης, μεθοδεύουν τη λειτουργική και παραγωγική υποβάθμιση της βιομηχανίας και …εφόσον τα έξοδα δεν βγαίνουν… αναζητούν δήθεν στρατηγούς επενδυτές σηκώνοντας τα «χέρια ψηλά», όπως άλλωστε έκαναν ακόμη και όταν έβαζαν το «πιστόλι στο τραπέζι».Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στα ΕΑΣ, στηρίζει απόλυτα τις κινητοποιήσεις τους και δηλώνει αλληλέγγυα στο δίκαιο αγώνα τους. Μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να αποτρέψουν το «ξεπούλημα» των ΕΑΣ. Η κυβερνητική πολιτική έχει ήδη χρεοκοπήσει, οι μονές ευκαιρίες που δημιουργεί είναι οι «τιμές ευκαιρίας» για την πώληση της δημόσιας περιουσίας. Μόνο οι εργαζόμενοι και το οργανωμένο Συνδικαλιστικό Κίνημα, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και παραταξιακές σκοπιμότητες, μπορούν να αποτρέψουν τον πλειστηριασμό των κρατικών βιομηχανιών και επιχειρήσεων.Η ενίσχυση της δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της εθνικής άμυνας. Η αξιοποίηση όλου του εργατικού δυναμικού, μέσα από απόλυτα διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες, είναι αναγκαία συνθήκη. Δεν μπορεί η Ελλάδα, μια χώρα που βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας της ΕΕ σε εξοπλιστικές δαπάνες, να μένει χωρίς αμυντική βιομηχανία. Σε αυτήν την κατεύθυνση προτείνουμε και διεκδικούμε:
• Τον παραγωγικό εκσυγχρονισμό των ΕΑΣ και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης συμπράξεων σε διεθνείς διαγωνισμούς με αντίστοιχες βιομηχανίες του εξωτερικού.
• Την προστασία και τον σεβασμό των μισθολογικών και θεσμικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
• Τη συμμετοχή των ΕΑΣ σε όλα τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα των ενόπλων δυνάμεων.
• Την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων, της τεχνογνωσίας και των ειδικοτήτων των ΕΑΣ, ακόμα και σε δραστηριότητες εκτός της παραγωγής αμυντικού υλικού.
• Να μην πραγματοποιηθούν μετατάξεις προσωπικού, καθώς η ανταγωνιστικότητα των ΕΑΣ, προϋποθέτει την ύπαρξη ενός αξιόλογου αριθμού εργαζομένων.
Ο κρατικός χαρακτήρας των ΕΑΣ είναι αδιαπραγμάτευτος,
αυτό άλλωστε επιτάσσει και το εθνικό μας συμφέρον.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.