Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Βουλή. Ερώτηση του κ. Καλαφάτη για την Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης η οποία δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ασθενών με AIDS της Βόρειας Ελλάδας, Θεσσαλίας και Ηπείρου.


Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ.: 7624/10-12-2010 ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα «Η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ασθενών με AIDS της Βόρειας Ελλάδας, Θεσσαλίας και Ηπείρου.
«Στη σχετική του ερώτηση ο κ. Καλαφάτης επεσήμανε το σημαντικό ρόλο της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, για την περίθαλψη ασθενών με AIDS από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο.
Σημείωσε όμως τη σημαντική έλλειψη επαρκών κτιριακών εγκαταστάσεων, ιατροτεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού, με δεδομένη τη σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων του ιού, γεγονός που επιτείνει την αναγκαιότητα για άρτιες συνθήκες και ποιοτικές μεθόδους πρόληψης και περίθαλψης στο συγκεκριμένο τομέα.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Καλαφάτης θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο για τη βελτίωση των εν λόγω συνθηκών, τη μετεγκατάσταση της υφιστάμενης και τη δημιουργία νέας αντίστοιχης μονάδας στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΑΡ.ΠΡΩΤ.7624/10-12-2010
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Θέμα: Η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ασθενών με AIDS της Βόρειας Ελλάδας, Θεσσαλίας και Ηπείρου.
Η Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πανελλαδικά και η μοναδική που καλύπτει περιστατικά ασθενών με AIDS από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο.Δυστυχώς όμως, ο χώρος όπου στεγάζεται η μονάδα δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες των πασχόντων, αφού διαθέτει μόλις έξι κρεβάτια με πληρότητα που αγγίζει το 100%, ενώ σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του ημερήσιου τύπου της Θεσσαλονίκης, ο αριθμός των ασθενών έχει φτάσει τους 900.,Σύμφωνα με δηλώσεις του υπευθύνου της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ κ. Κολλάρα, τα τελευταία 4-5 έτη παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων AIDS στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ μόνο το 2010 είχαμε 120 νέα περιστατικά HIV οροθετικών. Παράλληλα, η μονάδα υπολείπεται υποδομών και για γραφεία ιατρών, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εξέταση ή επικοινωνία των ασθενών με τους ιατρούς ατομικά και χωρίς την παρουσία άλλων ατόμων, ενώ δεν υπάρχουν χώροι ούτε καν για τους φακέλους των ασθενών. Επειδή οι συνθήκες αυτές καθιστούν επιτακτική τη μετεγκατάσταση της Μονάδας σε άλλο χώρο, όπως και τη δημιουργία Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων για ενήλικες στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.  Επειδή η χώρα μας καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την ποιότητα των μεθόδων πρόληψης και περίθαλψης των ασθενών με AIDS.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει πανελλαδικά για τη βελτίωση της ποιότητας τόσο των μεθόδων πρόληψης όσο και περίθαλψης των ασθενών με AIDS;
2. Με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει την έλλειψη σε υποδομές, όπως κρεβάτια, ιατρεία και γραφεία στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης;
3. Υπάρχει πρόβλεψη τόσο για μετεγκατάσταση της Μονάδας του ΑΧΕΠΑ όσο και για τη δημιουργία Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων για ενήλικες στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης;
Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2010
Ο ερωτών βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης