Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

Προσπάθησε να κάψει τους επιθεωρητές εργασίας όταν εντόπισαν αδήλωτους εργαζόμενους

Όταν οι δυο επιθεωρητές της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Μαγνησίας, ένας άνδρας και μία γυναίκα, περνούσαν την Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010 την πύλη της επιχείρησης «Ανακύκλωση Βόλου Α.Ε.» δεν μπορούσαν ασφαλώς να φανταστούν τη συνέχεια. Στην επιχείρηση, η οποία βρίσκεται στην Α’ Βιομηχανική περιοχή του Βόλου και έχει αντικείμενο την περισυλλογή, επεξεργασία σιδήρων μετάλλων (scrap) και αυτοκινήτων είχε συμβεί πριν λίγες μέρες εργατικό ατύχημα. Ένας 38χρονος αλλοδαπός είχε τραυματιστεί σοβαρά εξαιτίας έκρηξης που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών κοπής αυτοκινήτου. Το ατύχημα είχε αναγγελθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας από τους υπευθύνους της εταιρείας και η επίσκεψη των επιθεωρητών ήταν αναμενόμενη. Όταν όμως η παρουσία των επιθεωρητών έγινε αντιληπτή από τους εργαζόμενους, δύο από αυτούς που εκτελούσαν εργασίες οξυγονοκόλλησης, εγκατέλειψαν την εργασία και έσπευσαν, τρέχοντας, να εξαφανισθούν. Οι επιθεωρητές τους αναζήτησαν και προσπάθησαν να πάρουν τα στοιχεία τους, εκτιμώντας ότι πρόκειται για περιστατικό αδήλωτης εργασίας. Τότε δέχθηκαν επίθεση από τον νόμιμο εκπρόσωπο της επιχείρησης και άλλο άτομα που τους απώθησαν με βιαιότητα προς την έξοδο. Στο φυλάκιο της εισόδου τους επιτέθηκε και πάλι ο εκπρόσωπος της εταιρείας, ο οποίος κραδαίνοντας τη μάνικα πετρελαίου της δεξαμενής ανεφοδιασμού που βρίσκεται στην είσοδο, περίελουσε με πετρέλαιο τον έναν από τους επιθεωρητές και απειλούσε να τον κάψει φωνάζοντας, «αν δε φύγεις θα γίνει και άλλο «ατύχημα”». Το επεισόδιο έληξε με την επέμβαση της Αστυνομίας. Υποβλήθηκαν μηνύσεις και κινήθηκε η διαδικασία του Αυτοφώρου αλλά ο «ανήσυχος» εργοδότης είχε προλάβει να εξαφανισθεί. Η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης και οι επιθεωρητές προσπαθούν να ξεπεράσουν το σοκ. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με ανακοίνωσή της καταδίκασε την επίθεση εκφράζοντας αμέριστη συμπαράστασή στους επιθεωρητές που δέχθηκαν την επίθεση και διαμηνύει προς κάθε πλευρά ότι το ελεγκτικό έργο της Επιθεώρησης Εργασίας δεν κάμπτεται από τέτοιου είδους έκνομες συμπεριφορές.
http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ



Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί έξω από το διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, στην οδό Λουίζης Ριανκούρ.

Ωστόσο, όπως προέκυψε από την έρευνα στο χώρο της έκρηξης και στα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας, πρόκειται για ωρολογιακό μηχανισμό με εκρηκτική ύλη ζελατοδυναμίτιδα ή αμμωνιοδυναμιτιδα ή ΤΜΤ σε ποσότητα περίπου δέκα κιλών. Η έκρηξη ήταν πλήρης για αυτό δεν υπήρξαν πολλά υπολείμματα.
Σε ό, τι αφορά την ταυτότητα της οργάνωσης οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αναμένουν την προκήρυξη για ανάληψη ευθύνης και μέχρι στιγμής μόνο εκτιμήσεις μπορούν να κάνουν με βάση τα ευρήματα.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές οι περισσότερες πιθανότητες δίνονται στην εκδοχή να πρόκειται για κάποια μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», χωρίς όμως να αποκλείεται οποιαδήποτε άλλη εκδοχή.





Νέος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εξελέγη ο Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης

Ο κ. Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης εξελέγη ομόφωνα, με 31 ψήφους, νέος πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.). Η εκλογή του έγινε από την 31μελή Ολομέλεια της Διοίκησης του Ε.Κ.Θ., που συνεδρίασε αργά το απόγευμα για το θέμα αυτό. Ο κ. Τσαραμπουλίδης, αμέσως μετά την εκλογή του, αφού ευχαρίστησε τα μέλη της διοίκησης για την εκλογή, έκανε μια εκτενή αναφορά στην πορεία του εκλιπόντος προέδρου του Ε.Κ.Θ., Νίκου Γιαννόπουλου, στο συνδικαλιστικό κίνημα και στους κοινωνικούς αγώνες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι σήμερα και κάλεσε τις συνδικαλιστικές παρατάξεις ενωμένα να παλέψουν, για να αναστρέψουν την αρνητική εικόνα που επικρατεί στη χώρα μας. Ο Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης είναι μέλος της διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ε.Κ.Θ., προέρχεται από τον χώρο των ΕΛ.ΤΑ. και είναι 52 χρόνων.


Η ιστορία επαναλαμβάνεται με γρήγορους ρυθμούς- Η καταστροφή δεν θέλει χρόνο θέλει τρόπο

«ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΕΣ» ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΦΤΗΝΑ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ
Μέσω των δικών τους πολιτικών, τραπεζών και ΜΜΕ εξαθλιώνουν με βαρβαρότητα και σοσιαλισμό βυθίζοντας την οικονομία.Στην τελευταία δεκαετία του 1800 συνέβησαν γεγονότα που επέβαλαν στην Ελλάδα την Διεθνή Οικονομική Επιτροπή (ΔΟΕ). Τότε τα μεγάλα κόμματα, του Τρικούπη και του Δηλιγιάννη, δέχονταν ασφυκτικές πιέσεις απ' τις Μεγάλες Δυνάμεις και τους ξένους πιστωτές για τον έλεγχο και την διαχείριση των δημοσίων εσόδων, πράξη που σήμαινε περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας. Στις πιέσεις συνέβαλαν ο Τζωρτζ Σόρος της εποχής - Αντρέας Συγγρός - και ο Βασιλιάς Γεώργιος, ο οποίος προς τούτο ενθάρρυνε την δημιουργία μικρών κομμάτων όπως του Δ. Ράλλη κ.ά.
Αντίθετος στην επιμονή των ξένων ήταν ο εκλεγμένος πρωθυπουργός Δηλιγιάννης και γι αυτό το λόγο του αφαίρεσε την εξουσία ο Βασιλιάς παραβιάζοντας την αρχή της «Δεδηλωμένης» (1892).
Αντίθετος ήταν και ο επανεκλεγείς Τρικούπης. Ακόμα και μετά το «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» (1893), δεν επετεύχθησαν οι αξιώσεις των ξένων πιστωτών για τον έλεγχο των δημοσίων εσόδων.
Αντίθετος στις επίμονες πιέσεις των ξένων ήταν και πάλι ο Δηλιγιάννης, που ανέλαβε την πρωθυπουργία μετά τον Τρικούπη, κατόπιν εκλογών (1895).
Τότε απρόσμενα, το 1897 προκλήθηκε ελληνοτουρκικός πόλεμος που κατέληξε σε οδυνηρή ήττα της χώρας, με αποτέλεσμα να συρρικνωθούν τα σύνορά μας στην Λαμία και να υποχρεωθούμε, απ' τις Μεγάλες Δυνάμεις και την Πύλη να καταβάλουμε οικονομική αποζημίωση στους Τούρκους.

Τα ακόλουθα γεγονότα δημιούργησαν θεωρίες συνομωσίας εναντίον της Ελλάδας.

Μια άκαιρη άτακτη επίθεση ορισμένων Ελλήνων (Εθνική Εταιρεία) στην Ήπειρο (3/1897), προκάλεσε την μήνη των Μεγάλων Δυνάμεων και τον πόλεμο των Τούρκων βόρεια της Λάρισας, εναντίον των στρατευμάτων των οποίων ηγείτο ο διάδοχος Κωνσταντίνος.
Κατά την διάρκεια των εχθροπραξιών συνέβη αδικαιολόγητη υποχώρηση ενός πεζικού τμήματος με αποτέλεσμα να προκληθεί γενική σύγχυση και να υποχωρήσει το σύνολο των Ελληνικών στρατευμάτων σε πλήρη αταξία. Έτσι χάθηκε η θεσσαλική πεδιάδα και μετά από λίγες ημέρες ο διάδοχος διέταξε γενική υποχώρηση στη Λαμία, οπότε και συνάφθηκε ανακωχή (5/1897).
Στην δεινή οικονομική κατάσταση που βρέθηκε η χώρα μας, προσφέρθηκαν οι Μεγάλες Δυνάμεις να την δανείσουν να καταβάλει την πολεμική αποζημίωση στους Τούρκους, θέτοντας ως επιτακτική προϋπόθεση το ζήτημα της διαχείρισης των δημοσίων εσόδων, με σκοπό τον έλεγχο των ιδίων συμφερόντων τους στην περιοχή.
Προς τούτο συνέταξαν συνθήκη που όριζε την ανάγκη συγκρότησης Διεθνούς Οικονομικής Επιτροπής, που αμφισβητούσε ευθέως τη κρατική εξουσία. Ο δε Βασιλιάς διόρισε Πρωθυπουργό για την υπογραφή της (Δ. Ράλλης-4/1897), αντί του εκλεγμένου Δηλιγιάννη.
Αντίθετη στην επικύρωση της ΔΟΕ ήταν τώρα η Βουλή (9/1897) και δεν επέτρεψε στον διορισμένο Πρωθυπουργό Ράλλη να επικυρώσει την συμφωνία. Ο Βασιλιάς διόρισε νέο πρωθυπουργό τον Αλ. Ζαΐμη (9/1897), ο οποίος τελικά επικύρωσε την συνθήκη εκχώρησης στην ΔΟΕ των δημόσιων εσόδων από φόρους και εισπράξεις τελωνείων (12/1897).

Και τώρα που πήρε φωτιά η Ελλάδα κινούνται όλα βάσει σχεδίου
Η φωτιά δεν άναψε στα καλά καθούμενα.
Το ερώτημα είναι γιατί επέτρεψαν να ανάψει η φωτιά. Τι θέλουν να κάνουν. Σε τι ανακατατάξεις πάμε; Οι οποίες βέβαια δεν θα είναι προς όφελος των αδυνάτων πολιτών και των μικρών και των λαών. Άλλωστε είναι γνωστό ότι φροντίζουν για μας χωρίς εμάς. Έτσι συμβαίνει πάντα.
Σήμερα το μεγάλο ελληνικό και ξένο κεφάλαιο, (οι σύγχρονοι κοτζαμπάσηδες), περιμένουν καρτερικά, για να αγοράσουν φτηνά την ιδιοκτησία και τις επιχειρήσεις της πατρίδας και του λαού.
Σήμερα το μεγάλο ελληνικό και ξένο κεφάλαιο μέσω των δικών τους πολιτικών, τραπεζών και μέσων ενημέρωσης, βυθίζει με γρήγορους ρυθμούς την οικονομία της χώρας και εξαθλιώνει τον λαό. Η καταστροφή δεν θέλει χρόνο, θέλει τρόπο και γίνεται άμεσα.

Μέχρι τώρα συνέβησαν τα εξής κατακλυσμιαία γεγονότα μέσα στους τελευταίους μήνες:
• Πάγωμα των μισθών και συντάξεων μέχρι το 2014.
• Κατάργηση δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας.
• Καθιέρωση κρατήσεων για το Ταμείο Αλληλεγγύης(το νέο Ταμείο τύπου ΛΑΦΚΑ).
• Μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς το ΙΚΑ(ΤΑΠ-ΟΤΕ) κατά 10%.
• Επανειλημμένες αυξήσεις στους φόρους στα καύσιμα(30%), σε ποτά και τσιγάρα.
• Αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων από 20-50%.
• Αύξηση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης κατά 100%.
• Αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και των εισιτηρίων στο σιδηρόδρομο και τα λεωφορεία.
• Ιδιωτικοποιήσεις με μείωση των αποδοχών και απολύσεις προσωπικού σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ κ.λπ.

ΑΕΠ Νοέμβριος 2010:
Παρότι ο Μέσος Όρος του ΑΕΠ στην ΕΕ είναι θετικός και ανέρχεται στο +2,1%, στην Ελλάδα είναι αρνητικός και ανέρχεται στο -4,5%.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ Σεπτέμβριος 2010:

Η ελληνική ανταγωνιστικότητα υποχώρησε το 2010 στην 83η θέση, απ' την 71η θέση που κατείχε το 2009, μεταξύ 139 χωρών, στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστικότητας και καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Νοέμβριος 2010:

Δώδεκα θέσεις έχασε τον τελευταίο χρόνο η Ελλάδα, στην παγκόσμια κατάταξη των πιο φιλικών χωρών στην επιχειρηματικότητα, σύμφωνα με το δείκτη «Doing Business 2011» της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σήμερα βρίσκεται στην 109η θέση έναντι της 97ης, στην αντίστοιχη έκθεση του 2010, σε σύνολο 183 εξεταζόμενων χωρών.
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Νοέμβριος 2010:

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανέρχεται στο 6% και είναι ο μεγαλύτερος στην ευρωζώνη, της οποίας ο μέσος όρος δεν ξεπερνά το 1,8%.

ΔΙΑΦΘΟΡΑ Οκτώβριος 2010:

Επτά θέσεις υποχώρησε η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη του χάρτη διαφθοράς, σύμφωνα με τον δείκτη της ετήσιας έκθεσης Διεθνούς Διαφάνειας για το 2010.
Η Ελλάδα κατρακύλησε στην 78η θέση από την 71η, που βρισκόταν το 2009 και θεωρείται η πιο διεφθαρμένη από τις χώρες της Ευρωζώνης.
Σήμερα η Ελλάδα μοιράζεται την 78η θέση του δείκτη διαφθοράς με την Κολομβία, το Περού και την Ταϊλάνδη.

ΑΝΕΡΓΙΑ Νοέμβριος 2010:

Η ανεργία αυξάνεται κάθε μήνα 4%. Σήμερα η ανεργία αγγίζει το ποσοστό 12%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σ' αυτό το ποσοστό οι νέοι άνεργοι που βγαίνουν για πρώτη φορά σε αναζήτηση εργασίας. Το 2009 η ανεργία ανήρχετο στο 8%.
Καθημερινά επιβεβαιώνεται η ορθότητα της κριτικής που ανέπτυξε, έγκαιρα και υπεύθυνα, η Νέα Δημοκρατία έναντι της κυβερνητικής πολιτικής.
Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να αναπτύξει, ούτε καν να διατηρήσει, το οικονομικό επίπεδο που του παρέδωσε η ΝΔ μέσω νόμιμων εκλογών. Αντίθετα κάτω από άγνωστες συνθήκες παρέδωσε την διακυβέρνηση στο ΔΝΤ, επιδεινώνοντας κάθε οικονομικό δείκτη..
• Η Ιρλανδία αντιστάθηκε, με πείσμα, ως όφειλε, στην προοπτική ένταξής της σε Μηχανισμό στήριξης και στην υπαγωγή της στους όρους του ΔΝΤ.
Αντιθέτως, ουδείς αμφισβητεί ότι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επεδίωξε μόνη της τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
• Η Ιρλανδική κυβέρνηση δανείστηκε, ακόμη και με ακριβότερο επιτόκιο ώστε να αποφύγει την ένταξή της σε Μηχανισμό στήριξης καλύπτοντας εκ των προτέρων όλες τις δανειακές ανάγκες της ως τα μέσα του επομένου χρόνου .
Η Ελληνική κυβέρνηση αδράνησε με τρόπο εγκληματικό να δανειστεί, όταν ακόμη είχε τη δυνατότητα, μέχρι και τον Φεβρουάριο και με πρωτοφανή αβελτηρία επέτρεψε η κρίση ελλείμματος να μετατραπεί σε κρίση δανεισμού.
• Η Ιρλανδική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά τους όρους του δανεισμού της και κατάφερε να εξασφαλίσει 4 χρόνια χάριτος και 7 χρόνια αποπληρωμής.
Η Ελληνική κυβέρνηση απεδέχθη αμαχητί τους δυσβάστακτους όρους που της επιβλήθηκαν, έτσι ώστε η χώρα μας να υποχρεούται να ξεκινήσει την πληρωμή μετά από 2 μόνο χρόνια και να αποπληρώσει σε άλλα 3.
• Η Ιρλανδία παρά την πίεση στο εύθραυστο τραπεζικό της σύστημα, διαπραγματεύθηκε επίσης σκληρά και, κατάφερε να διατηρήσει το φορολογικό της συντελεστή στο 12,5% για τις επιχειρήσεις.
Στην Ελλάδα ο φορολογικός συντελεστής είναι 20% στα αδιανέμητα κέρδη και 40% στα διανεμόμενα, θυσιάζοντας έτσι κάθε αναπτυξιακή προοπτική.
• Η Ιρλανδική κυβέρνηση συμφώνησε να αυξήσει το ΦΠΑ μόνον κατά μια μονάδα μέσα στο 2013 και κατά άλλη μία μονάδα το 2014.
Η Ελληνική κυβέρνηση αύξησε το ΦΠΑ πολύ περισσότερο σε πολύ λιγότερο χρόνο: κατά 4 μονάδες μέσα σε 12 μήνες!
Η Ιρλανδία έπραξε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει το Μηχανισμό στήριξης. Και όταν ακόμη αυτό στάθηκε αδύνατο λόγω των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα διαπραγματεύθηκε σκληρά για να μη χαθεί η προοπτική της ανάπτυξης.
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μας έσυρε στο Μηχανισμό στήριξης, μετά από σωρεία λαθών, ερασιτεχνικών κινήσεων και διασυρμού της χώρας.
Δεν διαπραγματεύτηκε κανένα σημείο του Μνημονίου και κυριολεκτικά «έθαψε» την ελπίδα της ανάπτυξης.
Εξ αρχής, η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός προχώρησαν με πρόγραμμα, έχουν σχέδιο. Όλα είναι δρομολογημένα και το κάθε βήμα γίνεται με εντολή.
Πρέπει όλα να ξεθεμελιωθούν. Να γίνει γενικό ξεπούλημα. Να διαλυθούν κρατικοί Οργανισμοί. «Φιλέτα» να περάσουν σε ξένα (και ντόπια) χέρια. Όλα στο σφυρί! Η κυριαρχία αλλάζει χέρια και η δύναμη περνάει αλλού. Οι ανακατατάξεις που έρχονται θα είναι κοσμογονικές. Το θέμα είναι τι σημαίνει αυτό για τους αδύνατους και τους μικρούς.
Σήμερα βιώνουμε τα επίχειρα αυτής της στάσης, καθώς ως κοινωνία είμαστε εγκλωβισμένοι στη δίνη της ύφεσης, της υψηλής ανεργίας, του πληθωρισμού και της ανασφάλειας για το αύριο.
Το ζούμε έντονα σήμερα. Η ανάλγητη εξουσία δεν αφήνει κανένα ίχνος ελπίδας, ούτε μια αχτίδα αισιοδοξίας.
Χωρίς αναπνοές η αγορά αργοπεθαίνει. Με αγωνία περίμενε αυτές τις γιορτινές ημέρες, για να απομακρύνει το λουκέτο, να κερδίσει παράταση.
Άδικα όμως, φρόντισαν να μην μείνει τίποτα όρθιο. Και ακόμα δεν έχουμε δει όλο το έργο. Οι επόμενες φάσεις θα είναι πολύ πιο τραγικές.
Πρέπει όλα να γκρεμιστούν. Έτσι θα αποφύγουμε την πτώχευση λένε τα αφεντικά που έβαλε στην πλάτη μας ο κ. Παπανδρέου.
Οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν πλέον να κρύβονται πίσω από τη συνήθη παραπλανητική παρελθοντολογία. Οι πολίτες τους έχουν ήδη αντιληφθεί… Δεν πάει άλλο… Ο λαός δεν αντέχει πια…
Τα ανδρείκελα, ποτέ και πουθενά δεν τα λογαριάζουν οι πολίτες. Ακούγεται ήδη η μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων.
Αυτή η χώρα έχει παράδοση και αξιοπρέπεια. Έχει ιστορία αγώνων, εθνικών και κοινωνικών. Θέλει να ζήσει. Θέλει να συνεχίσει.

Νίκος Νικολόπουλος
Βουλευτής Αχαίας








Κατερίνη: Γιορτινή ποδηλατάδα στο κέντρο της πόλης

«Φορέστε τα σκουφάκια σας και ελάτε να στείλουμε το δικό μας μήνυμα για μια πόλη στην οποία πρέπει κάποτε να μπορούν να κυκλοφορήσουν με ασφάλεια και οι ποδηλάτες» Δεκάδες Άη Βασίληδες θα κάνουν την εμφάνισή τους αύριο το απόγευμα στο κέντρο της Κατερίνης, σε μια πρωτότυπη βόλτα με ποδήλατα, με βασικό αίτημα τη διάδοση της χρήσης του ποδηλάτου και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων. Φίλοι και χρήστες του ποδηλάτου αναμένεται να φορέσουν κόκκινα σκουφάκια και να πάρουν το ποδήλατό τους, ανταποκρινόμενοι στην πρωτοβουλία της Ποδηλατικής Από-Δρασης που υποστηρίζει ένθερμα η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας. «Οι χρήστες του ποδηλάτου στην Κατερίνη είναι τρεις χιλιάδες, σε μια πόλη εκατό χιλιάδων κατοίκων, που δεν έχει ούτε ένα εκατοστό ποδηλατόδρομου», λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Εθελοντικής Ομάδας, ο Ηλίας Τσολακίδης. Ο ίδιος χρησιμοποιεί ευρύτατα το ποδήλατο, όμως το απαγορεύει, όπως λέει, στα παιδιά του, καθώς είναι άκρως επικίνδυνο. «Με την οικονομική κρίση, ο κόσμος επέστρεψε και πάλι στο ποδήλατο. Ωστόσο, τη στιγμή που οι ποδηλάτες αυξάνονται και οι ποδηλατόδρομοι απουσιάζουν, τα τροχαία πληθαίνουν και είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2010, τρεις ποδηλάτες έχασαν τη ζωή τους», σημειώνει. Απέναντι στην κατάσταση αυτή, πολλοί σύλλογοι, φορείς και ομάδες πολιτών, έχουν δραστηριοποιηθεί, ζητώντας την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων της δημοτικής αρχής για τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων αλλά και τη συνεργασία της μαζί τους για κάθε σχετικό έργο υποδομής. Πέραν αυτού, ο κ. Τσολακίδης υπενθυμίζει ότι είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των πολιτών πάνω στη χρήση του ποδηλάτου, ώστε να αντιληφθούν τα οφέλη που κάτι τέτοιο συνεπάγεται. «Σήμερα για να κάνουμε μια απόσταση ενός χιλιομέτρου προκειμένου να αγοράσουμε μια εφημερίδα, χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο. Την ίδια απόσταση διανύει κάποιος μέσα σε ένα αεροδρόμιο σέρνοντας μια βαλίτσα», σχολιάζει και δεν παραλείπει να αναφερθεί στη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, τη σωματική άσκηση και την εξοικονόμηση καυσίμων. Το ραντεβού για τη γιορτινή ποδηλατάδα έχει κλειστεί για την Πέμπτη 30η Δεκεμβρίου στις 19.30. «Φορέστε τα σκουφάκια σας, προμηθευτείτε σκουφάκια του Αη Βασίλη και ελάτε να στείλουμε το δικό μας μήνυμα για μια πόλη στην οποία πρέπει κάποτε να μπορούν να κυκλοφορήσουν με ασφάλεια και οι ποδηλάτες», αναφέρεται στην πρόσκληση της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας.
Γιούλτση Π., Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), 29/12/2010 17:37 (ΑΠΕ-ΜΠΕ)





ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ • Συνάντηση Νίκου Χουντή με την ΠΟΕ-ΟΤΑ

• Παράνομη η σύμβαση παραχώρησης των εργοστασίων ανακύκλωσης


Συνάντηση είχε σήμερα το πρωί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής με το προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής Θέμη Μπαλασόπουλο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το συνολικό πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ελλάδα, το θέμα των εργοστασίων δήθεν ανακύκλωσης που προωθούνται σε «συνεργασία» με το ιδιωτικό κεφάλαιο και ιδιαίτερα η προγραμματική σύμβαση για τα 4 εργοστάσια στην Αττική, που επιθυμεί εσπευσμένα να υπογράψει η κυβέρνηση.Στη συνάντηση εκτιμήθηκε ότι η κυβέρνηση και συγκεκριμένα συμφέροντα αντιτίθενται και εμποδίζουν : Πρώτον την προώθηση μαζικών προγραμμάτων μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, διαχωρισμού και ανακύκλωσης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή και σε συνεργασία με τους δήμους, όπως ισχύει στις πιο προηγμένες οικολογικά χώρες της Ε.Ε.. Δεύτερον ότι σε μια εποχή ακραίας λιτότητας, προωθείται η κατασκευή πολλών δεκάδων ΧΥΤΑ/Υ, οι περισσότεροι των οποίων είναι άχρηστοι και που είναι μια τεχνολογία που αποσύρεται σε όλη την Ευρώπη. Τρίτον ότι θα υπάρξει επιβάρυνση των πολιτών για πολλά χρόνια με κόστος διαχείρισης απορριμμάτων πολλαπλάσιο του σημερινού και Τέταρτο ότι θα υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος, αφού τα υποτιθέμενα εργοστάσια ανακύκλωσης και οι συγκεκριμένοι τρόποι διαχείρισης τους παράγουν «αχρείαστα και άχρηστα» υποπροϊόντα. Αποφασίστηκε επίσης να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών τους τόσο στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και σε εθνικό επίπεδο. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής κατέθεσε ήδη ερώτηση προς την Κομισιόν, με την οποία καταγγέλλεται ότι η «σύμβαση παραχώρησης» των εργοστασίων ανακύκλωσης είναι φωτογραφική και παράνομη αφού η δημοπράτησή τους γίνεται και για τα 4 εργοστάσια μαζί και όχι ξεχωριστά, όπως επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία.  Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης το στέλεχος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παπαδιγενόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Χαρίσης Γιώργος, τα μέλη του Προεδρείου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Καραγιαννάκης Θωμάς και Μπιζάς Θωμάς και ο Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΣΔΚΝΑ Χάρδας Γιώργος.