Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Τα νέα εν τάχει μέσα από τις σελίδες της «Μακεδονίας»

Πρόστιμα και σε όσους αγοράζουν προϊόντα-«μαϊμού»

Σαφάρι ΣΔΟΕ και δημοτικής αστυνομίας κατά παράνομων μικροπωλητών.
Τριτοκοσμική η εικόνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Αγανακτισμένοι έμποροι και επαγγελματίες.

2.000 τόνοι σκουπιδιών πνίγουν τη Θεσσαλονίκη
Βόλτα στην αγορά ανάμεσα σε βουνά σκουπιδιών κάνουν τις ημέρες των εορτών οι Θεσσαλονικείς.
Παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω βλάβης 48 απορριμματοφόρα, ενώ η νέα δημοτική αρχή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας με ιδιώτη για το ζήτημα της αποκομιδής των σκουπιδιών.

Για τουρισμό έρχονται τώρα οι Αλβανοί

Συνήθως τα Χριστούγεννα οι αλβανοί μετανάστες έφευγαν μαζικά για την χώρα τους. Τώρα, με την κατάργηση της βίζας, έρχονται οι δικοί τους για να περάσουν τις γιορτές στη χώρα μας.

Η τρόικα επιβάλλει τις αλλαγές στην παιδεία

Συστήνεται και δεύτερη ομάδα "σοφών" που πιάνει δουλειά τον Φεβρουάριο.Εμπλεκόμενη σε σκάνδαλο επιλογής φοιτητών η ελληνίδα συντονίστρια της "Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση" Λίντα Κατέχη.

«Μετακομίζουν» δύο οικισμοί λόγω της ΔΕΗ
Ανοίγει ο δρόμος για τη μετεγκατάσταση της Ακρινής Κοζάνης και των Αναργύρων Φλώρινας, που πλήττονται περιβαλλοντικά.

Γεμίζει ξανά η λίμνη Κάρλα με νερό από τον Πηνειό

Με νερό από τον Πηνειό άρχισε να γεμίζει η λεκάνη της επανασυσταθείσας λίμνης Κάρλα, στη Θεσσαλία, η οποία είχε αποξηρανθεί το 1962.

Καβάλα: Πρωτοχρονιάτικο... λουκέτο για το κολυμβητήριο

Λουκέτο βάζει από την πρώτη του νέου χρόνου το κλειστό κολυμβητήριο Καβάλας, μόλις ένα χρόνο από την έναρξη λειτουργίας του, λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης αλλά και των ζημιών που έχει υποστεί η στέγη του από τους ισχυρούς ανέμους.

Σκόρπισε τον θάνατο χωρίς καμία εξήγηση

H αστυνομία αποδίδει τις δολοφονίες στην Τούμπα σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών για ναρκωτικά.
(Οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να εντοπίσουν τον δράστη και να τον περικυκλώσουν στο Σέιχ Σου, και αυτός, για να αποφύγει τη σύλληψη, αυτοκτόνησε)

Χαράκωσε το πρόσωπο 18χρονης με ψαλίδι

Κτηνώδης βαρβαρότητα βούλγαρου σωματέμπορου σε βάρος συμπατριώτισσάς του
Γλίτωσε με σπασμένο χέρι από τα χέρια των ληστών της Εφιαλτικές στιγμές μέσα στο σπίτι της στη Νέα Ευκαρπία έζησε μια 73χρονη γυναίκα που ήρθε τετ α τετ με τρεις αδίστακτους ληστές αργά το βράδυ της Κυριακής.

Ο... εφιάλτης της Πετρούλας

Λίγο έλειψε να μετατραπεί σε εφιάλτη η έξοδος της Πετρούλας Κωστίδου τα ξημερώματα των Χριστουγέννων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Δύο συλλήψεις για παιδική πορνογραφία

Με υλικό σκληρού παιδικού πορνό στους υπολογιστές τους εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν την προπαραμονή των Χριστουγέννων δύο άτομα ηλικίας 41 και 23 χρονών στη Θεσσαλονίκη.

Αγώγι τρόμου για ταξιτζή

Σε κούρσα τρόμου εξελίχθηκε το βραδινό αγώγι ενός ταξιτζή στη Θεσσαλονίκη. Όλα ξεκίνησαν στις 2.30. τα ξημερώματα της Κυριακής, όταν ένας νεαρός μπήκε σε ταξί και κάθισε στη θέση του συνοδηγού.

Έκλεψαν... μοσχάρι στην Κομοτηνή

Ένα μοσχαράκι 80 περίπου κιλών ήταν η λεία των κλεφτών που εισέβαλαν την προπαραμονή των Χριστουγέννων σε στάβλο 70χρόνου στην Κομοτηνή.

Το έργο της αδελφότητας "Η Οσία Ξένη"

Η χριστιανική ορθόδοξη αδελφότητα "Η Οσία Ξένη", με τη "Διακονία Αποφυλακίσεως Απόρων Κρατουμένων", αποφυλακίζει καθημερινά επί 33 χρόνια (1978 - 2010) άπορους κρατουμένους με μικρές ποινές από όλες τις φυλακές της πατρίδας μας κι όχι μόνο. Ήδη ο αριθμός των αποφυλακισθέντων έφθασε τους 14.000 με συνδρομές φιλάνθρωπων χριστιανών. Κι ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά. Όσοι επιθυμούν να συνδράμουν στο έργο αυτό, μπορούν στους λογαριασμούς της Εθνικής Τράπεζας 217/296145-82 και της Αγροτικής 2323/07301012644-08 ή ταχυδρομικώς στη διεύθυνση: Αδελφότητα "Η Οσία Ξένη". Τ.Θ. 10147, 541 10 Θεσσαλονίκη.



Σταύρος Καλαφάτης «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΜΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 16%»

Θλιβερή και ανησυχητική πρωτιά σε όλη την Ελλάδα.

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, σχετικά με την με αριθ.: 8186/22-12-2010 ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με θέμα «Πρώτη σε ποσοστό ανεργίας η Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή», δήλωσε τα εξής :
«Για την Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη δεν αποτελεί πλέον τη Συμπρωτεύουσα. Αναλαμβάνει ρόλο Πρωτεύουσας στη χώρα. Της “Πρωτεύουσας της Ανεργίας” ανάμεσα σε όλες τις αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της επικράτειας, που κινείται παράλληλα στις πρώτες θέσεις της ανεργίας, σε σχέση με αντίστοιχες περιοχές της Ευρώπης». Στη σχετική του ερώτηση ο κ. Καλαφάτης εκφράζει έντονη ανησυχία για τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, που ανεβάζουν την ανεργία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κατά το Γ’ Τρίμηνο, σε ποσοστό 16%. Σ’ αυτή την αρνητική κατάσταση είναι προφανές, κατά τον κ. Καλαφάτη, ότι συνέβαλαν τόσο το «κλείσιμο» όσο και η «φυγή» μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων της περιοχής, σε γειτονικές χώρες. Ο Βουλευτής θέτει ερωτήματα στους αρμόδιους υπουργούς, όσον αφορά τη μέριμνα σχεδιασμού εξειδικευμένων δράσεων διατήρησης της απασχολησιμότητας. Παράλληλα διερευνά τις προθέσεις της κυβέρνησης να επανεξετάσει τα κίνητρα ενίσχυσης επενδύσεων, ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που θα συζητηθεί στη Βουλή στις αρχές του καινούριου έτους.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων

ΘΕΜΑ : «Πρώτη σε ποσοστό ανεργίας η Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή».

Στις 16 Δεκεμβρίου 2010 δημοσιεύθηκε από την Εθνική Στατιστική Αρχή, η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού για το Γ’ Τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με την οποία ο αριθμός των απασχολούμενων σε όλη τη χώρα είναι 4.402.931 άτομα, ενώ των ανέργων ανήλθε σε 621.938 άτομα. Συγκεκριμένα το ποσοστό ανεργίας, σε σχέση με το εργατικό δυναμικό του συνόλου της χώρας ανέρχεται σε 12,4% έναντι 9,3% του αντίστοιχου τριμήνου 2009.
Στο σύνολο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το ποσοστό ανεργίας του Γ’ Τριμήνου 2010 ανέρχεται σε 13,5% έναντι 10,3% του αντίστοιχου τριμήνου του 2009.
Ειδικότερα και σε απόλυτους αριθμούς, στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σε συνολικό πληθυσμό 797.400 ατόμων, το εργατικό δυναμικό αποτελούν 426.000 άτομα, εκ των οποίων 357.800 είναι απασχολούμενοι και 68.200 είναι άνεργοι. Δηλαδή η ανεργία κατά το Γ’ Τρίμηνο 2010 στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Αρχή ανέρχεται σε ποσοστό 16%, έναντι 13,2% του αντίστοιχου τριμήνου του 2009.
Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την πόλη της Θεσσαλονίκης, στην πρώτη θέση της ανεργίας σε όλες τις αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας και στις πρώτες θέσεις σε σχέση με αντίστοιχες περιοχές της Ευρώπης. Σ’ αυτή την αρνητική κατάσταση είναι προφανές ότι συνέβαλε τόσο το «κλείσιμο» όσο και η «φυγή» μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων της περιοχής, σε γειτονικές χώρες.Με δεδομένο το γεγονός, ότι ο Ο.Α.Ε.Δ. και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης δίνουν στοιχεία για αρκετά μεγαλύτερο αριθμό εγγεγραμμένων ανέργων, σε σχέση με τις επίσημες Έρευνες Εργατικού Δυναμικού της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, αυτή η προοδευτικά αυξανόμενη εξέλιξη του ποσοστού ανεργίας στην πόλη, καθίσταται ιδιαίτερα ανησυχητική και απαιτεί άμεσες εξειδικευμένες δράσεις για την ανάσχεσή της.
Για όλα τα παραπάνω
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ :
1. Έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση κάποιες εξειδικευμένες δράσεις για το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, που θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν άμεσα, προκειμένου να διατηρηθεί η απασχολησιμότητα και να ανασχεθεί η αυξητική τάση της ανεργίας ;
2. Προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τα ανωτέρω δεδομένα, προκειμένου να επανεξετάσει τα κίνητρα ενίσχυσης επενδύσεων ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που προτίθεται θα καταθέσει προς ψήφιση ;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης











Υποκρισία και συνειδητά μονόπλευρες πολιτικές στην εποχή της κρίσης

Του Νίκου Κοτζιά

Τρόικα, κυβέρνηση, δημόσια και ιδιωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, επιτήθονται με μανία σε πραγματικές αδυναμίες του δημοσίου. Στην πραγματικότητα, όμως, μιλάνε για τις αδυναμίες, ενώ στοχεύουν στη λεηλασία των καλύτερων πλευρών του. Ιδεολογικά και προπαγανδιστικά προετοιμάζεται, όπως έχω γράψει από πέρσι, η επίθεση στο δημόσιο, η καταλήστεψη της δημόσιας περιουσίας, με ταυτόχρονη διανομή συχωροχαρτιών σε απατεώνες, φοροκλέπτοντες, φοροδιαφεύγοντες.

Περί ΔΕΚΟ και δημοσίου τομέα

Τις τελευταίες εβδομάδες λέγονται πολλά για τα χρέη των ΔΕΚΟ, τους «υψηλούς μισθούς» που λαμβάνονται από κατηγορίες εργαζομένων σε αυτές, από τη δυσλειτουργία και αναποτελεσματικότητά τους. Η επίθεση αυτή έχει πολλαπλές μεθοδεύσεις.Πρώτον, η αναφορά γίνεται συστηματικά σε ελλειμματικές ΔΕΚΟ, αλλά συνειδητά αποκρύβεται ότι υπάρχουν κερδοφόρες ΔΕΚΟ. Στην πραγματικότητα το κύριο ενδιαφέρον όσων έχουν εξαπολύσει τις δημόσιες επιθέσεις ενάντια στις ΔΕΚΟ δεν είναι η μία ή άλλη πράγματι άχρηστη ή δυσλειτουργική ΔΕΚΟ, αλλά οι κερδοφόρες που αποτελούν τον πυρήνα των ΔΕΚΟ και οι οποίες με τα κέρδη τους μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων. Τα μεγάλα συμφέροντα ενδιαφέρονται για τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ, τον υπόλοιπο ΟΤΕ και άλλες ανάλογες επιχειρήσεις. Δεύτερον αποκρύβεται το γεγονός ότι η ΔΕΚΟ παράγουν κατά κανόνα δημόσια αγαθά και η πολιτική οφείλει να τις αντιμετωπίζει με βάση το δημόσιο συμφέρον και όχι τα κριτήρια των αγορών. Με την επίθεση γίνεται προσπάθεια να πειστεί η κοινή γνώμη, ενάντια στα συμφέροντά της, να αποδέχεται ότι το πρωτεύον είναι η κερδοφορία αυτών των επιχειρήσεων (όπως, επί παραδείγματι, στις δημόσιες συγκοινωνίες) και όχι η εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος. Εδώ, όμως, αυτόματα προκύπτει το ερώτημα: για πιο ακριβός λόγο πληρώνουν οι Έλληνες φόρους αν όχι για το δημόσιο συμφέρον και τα δημόσια αγαθά; Αν όχι για καλή παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες, εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια; Η απάντηση είναι απλή: οι κυβερνώντες ξέχασαν και οι διαπλεκόμενοι δεν θέλουν να αναγνωρίσουν την ύπαρξη δημόσιων αγαθών. Στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουν τους φόρους ως το λάφυρο για την τοκογλυφία, την λεηλασία του δημοσίου και την πληρωμή του εξωτερικού χρέους. Κατά συνέπεια το που και προς τι οι φόροι και οι δράσεις του δημοσίου αποτελούν ένα θεμελιακό ζήτημα κοινωνικής πάλης.Τρίτον, αρκετές ΔΕΚΟ ασφαλώς και δεν χρειάζεται να ανήκουν ή να πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο. Από την άλλη, όμως, πολλές αποτελούν επιχειρήσεις κλειδιά για το μέλλον του τόπου. Δρουν και αναπτύσσονται σε τομείς στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Όταν η Ελλάδα ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ, τις δημόσιες τράπεζες, ελληνικούς δρομους (όπως η Εγνατία), η Γερμανία που παίζει αποφασιστικό ρόλο στις απαιτήσεις που διατυπώνονται μέσο της Τρόικας και στις οποίες ανταποκρίνεται το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης πράττει τα εντελώς αντίθετα. Θα αναφέρω μόνο μερικά παραδείγματα για να πιστοποιήσω τη θέση μου:

α) Η Γερμανία έχει καθιερώσει την χρυσή μετοχή προκειμένου να ελέγχει όλες τις δημόσιες γερμανικές εταιρείες στρατηγικής σημασίας, όσες μετοχές τους και αν πουληθούν, αν πουληθούν. β) Η Κυβέρνηση της Μέρκελ έχει ψηφίσει νόμο με τον οποίο οποιαδήποτε εξαγορά δημόσιας επιχείρησης υπόκειται της έγκρισης των αρμόδιων εκλεγμένων αρχών της Γερμανίας, κύρια την κυβέρνηση και τη βουλή. γ) Η κυβέρνηση της Γερμανίας δίνει τον νυν υπέρ πάντων αγώνων προκειμένου η εταιρεία Hochtief, κατασκευαστική εταιρεία να μην περάσει στα χέρια της ισπανικής κατασκευαστικής εταιρείας ACS, η οποία κατέχει το 29,8% των μετοχών της Hochtief. Προκειμένου να αποτραπεί η κυριαρχία των Ισπανών «σε μια γερμανική εταιρεία» πουλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα το 9,6% των μετοχών της στο Κατάρ, χωρίς ως όφειλαν οι Γερμανοί να ενημερώσουν την ACS. δ) Το κρατίδιο της Βάδης Βυδεμβέργης εξαγόρασε πριν από 10 ημέρες από τη Γαλλική Edf το πακέτο μετοχών που κατείχε η τελευταία στον τομέα της ενέργειας του κρατιδίου (ήτοι το 45% της EnBW) έναντι 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του κρατιδίου, Στέφαν Μάππους, ο τομέας ενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας (λέγεμε ΔΕΗ) και δεν μπορεί «να εγκαταληφθεί σε τρίτους». Σε συνέντευξη του (στις 7.12.2010), ο Σ.Μάππους, μάλιστα, δήλωσε, «ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδεκτό, να πωληθεί η πλειοψηφία των μετοχών μιας τέτοιας στρατηγικής εταιρείας σε αλλοδαπούς επενδυτές»! Στις 8.12.2010 η μεγάλη συντηρητική εφημερίδα της Γερμανίας τιτλοφόρησε το ρεπορτάζ της με την φράση «Γερμανική εταιρείας ενέργειας επιστρέφει στα χέρια του κράτους».Με άλλα λόγια οι Γερμανοί δια της πρακτικής τους διαψεύδουν τους κυβερνητικούς μονόδρομους των Αθηνών και αποδεικνύουν ότι οι λεγόμενες μεγάλες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές της ελληνική κυβέρνησης κάθε άλλο παρά πρόκειται για ευρωπαϊκού τύπου εκσυγχρονισμό. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση πουλά στον ελληνικό λαό «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» προκειμένου να πείσει ότι η πρακτική της είναι μονόδρομος!

Περί σκανδάλων και ιδιωτικής επιχειρηματικότητας

Πριν λίγες εβδομάδες είχα καταγγείλλει τον μη βιομήχανο πρόεδρο του ΣΕΒ ο οποίος ζητούσε μέτρα επιστροφής στο Μεσαίωνα. Είχα αναλύσει τις μεγάλες ευθύνες εκείνων των Ελλήνων επιχειρηματιών που ούτε επενδύουν στην έρευνα, ούτε παράγουν νέα προϊόντα. Επιχειρηματιών που ζούσαν και ζούνε με την αρπαχτή, με τη λεηλασία του κράτους (τους ονομάζω κρατοφάγοτους) αλλά και της δικής τους επιχείρησης. Όλα αυτά επιβεβαιώθηκαν στην περίπτωση του κ.Π.Ψωμιάδη και της τράπεζας Aspis. Σε έναν εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» (19.12.2010) αποκαλύψθηκαν τα εξής εκπληκτικά:

Α) Ότι ο Π.Ψωμιάδης, πέρναγε τις εισπράξεις των εταιρειών του σε προσωπικούς λογαριασμούς, επιβεβαιώνοντας την εκτίμησή μου ότι υπάρχουν Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι επιλέγουν να πλουτίζουν όχι μόνο σε βάρος του δημοσίου και των μισθωτών στις επιχειρήσεις τους, αλλά και σε βάρος ακόμα και των επιχειρήσεών τους! Το γεγονός αυτό μιλά από μόνο του για την κύρια ευθύνη που έχουν οι επιχειρηματίες για το που έφτασε η χώρα και για το πόσο άδικη είναι η κυβέρνηση που κάνει «μόκο» γύρω από αυτές.

Β) Ότι ο Π.Ψωμιάδης είχε «τις πλάτες» μεγάλου τμήματος του Ελληνικού κατεστημένου. Τραπεζίτες, βιομήχανοι, άλλοι επιχειρηματίες τον κάλυπταν. Δείχνοντας ότι η περίπτωσή του μόνο εξαίρεση δεν ήταν. Το γεγονός δε αυτό επιβεβαιώνει όσα έγραφα σε παλαιότερο άρθρο στην Αξία, ότι η κυβέρνηση μαζί με κυρίαρχες ομάδες στην Ελλάδα, είναι εύκολη στους αδύναμους, ενώ όλο «το σκέφτεται» ως προς τους ισχυρούς.

Γ) Ότι ενώ οι εταιρείες της Ασπίς όδευαν προς την πτώχευση (και εξαιτίας της συμπεριφοράς των ιδιοκτητών της), τα μεγάλα στελέχη της, λάμβαναν αποζημιώσεις και μπόνους ύψους σχεδόν δέκα εκατομμυρίων ευρώ (ναι! Ύψους 10.000.000 ευρώ!). Ας συγκρίνει κανείς το τι είπε η κυβέρνηση και τα φερέφωνα της διαπλοκής για αυτά τα εκατομμύρια που δόθηκαν από μια υπό κατάρρευση επιχείρηση και το πόσο σκούζει και παριστάνει την μαύρη χείρα για μεικτούς μισθούς 3.000 ή 4.000 ευρώ στις ΔΕΚΟ. Αν αυτό δεν είναι «μονόπλευρή» υποκρισία τι είναι;

Δ) Ότι οι εποπτεύουσες αρχές του δημοσίου, ούτε είδαν, ούτε άκουσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα για το έγκλημα απάτης που γινόταν στο συγκρότημα της Ασπίς. Η Τράπεζα Ελλάδας, λαλίστατη για την ανάγκη να κλείσουν τα ΚΑΠΗ των φτωχών, δεν αντελήφθηκε επί χρόνια ως όφειλε, καθότι εκ του νόμου εποπτεύουσα αρχή, οτιδήποτε που να αφορά τις παρανομίες της τράπεζας Ασπίς. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που επόπτευε τις επενδύσεις της Ασπίς, που πήγαιναν σε τσέπες ιδιωτών, έκανε ως να μην τις έβλεπε. Τα ίδια ισχύουν για παλαιότερα για το αρμόδιο Υπουργείο. Η πλήρη παράδοση δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και της επιτροπής ανταγωνισμού, στα συμφέροντα ολίγων προκειμένου αυτοί να παρανομούν ανενόχλητοι βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις επιθέσεις που εδώ και μήνες δέχονται δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ και δημόσιοι υπάλληλοι. Πρόκειται για την υποκρισία του αιώνα. Και μάλιστα, γιατί δεν μιλάνε όλα αυτοί που υβρίζουν τους μισθωτούς για τα σκάνδαλα των ιδιωτών και για τις επιλογές συγκεκριμένων δημόσιων υπηρεσιών που στηρίζουν τους ιδιώτες (ενεργητικά ή παθητικά δεν έχει σημασία) σε τέτοιες ενέργειες;Από τα πιο πάνω παραδείγματα και επισημάνσεις, γίνεται φανερό, ότι η μονόπλευρη λιτότητα και επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, η συνεχής αναφορά στις αδυναμίες του δημοσίου, από συγκεκριμένη σκοπιά, γίνεται με τρόπο υποκριτικό που εξυπηρετεί εκείνους που πράγματι μας έφεραν μέχρι εδώ. Ότι αυτή η υποκρισία καλύπτει μεγάλα προβλήματα και υπεύθυνους που οδήγησαν τη χώρα εδώ που την έφεραν και ετοιμάζουν στο όνομα πραγματικών αδυναμιών του δημόσιου τομέα, επίθεση φτηνής εξαγοράς των καλύτερων τμημάτων του.
epirusgate



Βουλή. Ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους αρμοδίους υπουργούς

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Παράνομη και προκλητική βιντεοσκόπηση διαδηλωτών από το Αστυνομικό μέγαρο της Καβάλας την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας στις 15 του Δεκέμβρη

Στις 15 του Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα εναντίον των οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης και του προϋπολογισμού του μνημονίου, με παλλαϊκές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Στην Καβάλα, οι πολίτες και οι εργαζόμενοι του νομού έδωσαν το αγωνιστικό παρόν στο συλλαλητήριο. Την ίδια στιγμή όμως που οι διαδηλωτές του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ περνούσαν μπροστά από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, υπήρξε παράνομη και προκλητική βιντεοσκόπηση από αστυνομικό, που βρισκόταν στο δεύτερο όροφο του Αστυνομικού Μεγάρου. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του Συνασπισμού κατήγγειλε την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας και θα ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα, για την αυθαίρετη αυτή πράξη.Επειδή είναι προφανές πως η παραπάνω αστυνομική αυθαιρεσία εντάσσεται στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης για μηδενική ανοχή και συστηματικό εκφοβισμό των συμμετεχόντων στις συνδικαλιστικές και εργατικές κινητοποιήσεις
Επειδή είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη η αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελικής Αρχής για την απόδοση ευθυνών στον εντολοδόχο της παράνομης αυτής ενέργειας, καθώς και για την κατάσχεση και καταστροφή του υλικού που βιντεοσκοπήθηκε.Επειδή τέτοιοι χειρισμοί θυμίζουν άλλες εποχές και περνούν από το παραδοσιακό φακέλωμα στο «ψηφιακό», Επειδή προκλήσεις όπως αυτή είναι ανεπίτρεπτες γιατί πυροδοτούν επικίνδυνες και άκαιρες εντάσεις, προσπαθώντας με τέτοιες πρακτικές να κάμψουν το φρόνημα και την αγωνιστική διάθεση των πολιτών, που πλήττονται από τα βίαια αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

• Θα σταματήσει άμεσα η αστυνομική αυθαιρεσία και η πρόκληση εντάσεων που θυμίζουν άλλες εποχές;

• Θα ζητήσει άμεση απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους για τη βιντεοσκόπηση των διαδηλωτών;
• Θα κατασχεθεί και θα καταστραφεί το παράνομο βιντεοσκοπημένο υλικό;
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Τάσος Κουράκης


Ερωτηση, προς τον κ. Υπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες της Θάσου που πλήγηκαν από τη θεομηνία της 27ης Οκτώβρη

Στις 27 Οκτώβρη πρωτοφανής θεομηνία που συνοδευόταν από ανέμους 11 μποφόρ έπληξε τη Θάσο με αποτέλεσμα σημαντικό τμήμα της παραγωγής ελιάς (σε ποσοστό 40% με 50%) να πέσει από τα δένδρα, λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη της περιόδου ελαιοσυλλογής. Οι ελαιοπαραγωγοί μέσω των συνεταιρισμών τους υπέβαλαν αιτήσεις αποζημίωσης προς τον Ε.Λ.Γ.Α. Στους πληγέντες αγρότες δόθηκε η υπόσχεση ότι σε είκοσι μέρες από την υποβολή της αίτησης τους, κλιμάκιο υπαλλήλων του Ε.Λ.Γ.Α. θα επισκεπτόταν το νησί για να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής και να καθοριστεί το ύψος των αποζημιώσεων. Δύο μήνες μετά όμως, κανένας υπεύθυνος δεν έχει επισκεφθεί το νησί για την εκτίμηση των ζημιών του φυτικού κεφαλαίου και η αγανάκτηση των αγροτών φουντώνει εξ αιτίας της αδιαφορίας που επιδεικνύει η Πολιτεία στο πρόβλημα τους.
Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί πως ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι την αποστολή των εκτιμητών σαφώς δυσχεραίνει την κατάσταση, αφού η εκτίμηση θα πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα προκειμένου να διαπιστωθεί επακριβώς το μέγεθος της καταστροφής. Επειδή, οι αγρότες μικρού κλήρου του νησιού ανήκουν στα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας και πλήττονται ιδιαίτερα από τη δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Επειδή, η πρωτοφανής θεομηνία προξένησε σημαντική απώλεια στα εισόδηματά τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός,

• Γιατί δεν έχει αποσταλεί ακόμη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην εν λόγω περιοχή;
• Θα αποσταλεί άμεσα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στη Θάσο, για εκτιμήσεις των ζημιών, ώστε να προχωρήσει και η καταβολή των αποζημιώσεων για την αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος από τη θεομηνία της 27/10/10, που κατέστρεψε μεγάλο τμήμα της ελαιοπαραγωγής;
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Τάσος Κουράκης
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Τα νέα εν τάχει

Απογραφή κάνει ο Μπουτάρης

Σε απογραφή όλων των περιουσιακών στοιχείων του δήμου Θεσσαλονίκης προχωρά η νέα δημοτική αρχή. Παράλληλα συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι προετοιμασίες για την τελετή παράδοσης-παραλαβής, η οποία θα γίνει την Πρωτοχρονιά, αλλά και για τις δημαιρεσίες της 2ας Ιανουαρίου.

Τρεις θάνατοι με κοινή αφετηρία;

Μία περίεργη και συνάμα τραγική ιστορία, η οποία παραπέμπει σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών, εκτυλίχθηκε χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Τρεις άντρες, που απασχόλησαν στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών, βρέθηκαν νεκροί, οι δύο δολοφονημένοι με όπλο και ο ένας αυτόχειρας. Η αστυνομία διερευνά τη σύνδεση των τριών περιστατικών.

Προς κλείσιμο έως και 50 σχολεία

Τα πάνω κάτω θα έρθουν στο σχολικό χάρτη της Θεσσαλονίκης με τις αλλαγές (συγχωνεύσεις, καταργήσεις) που πρότειναν στο υπουργείο Παιδείας εν κρυπτώ και χωρίς καμία συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες οι διευθύνσεις εκπαίδευσης της περιοχής. Στο στόχαστρό τους σύμφωνα με πληροφορίες τα νηπιαγωγεία, τα ολιγομελή περιφερειακά σχολεία της δυτικής Θεσσαλονίκης αλλά και τα άδεια πλέον σχολεία του κέντρου της πόλης.

Άλλα δύο σκανδαλώδη «45άρια»

Την τελευταία συγκομιδή της από τα διαβόητα «45άρια» επιχειρεί, ελάχιστες ημέρες πριν από την κατάργηση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, η διοίκηση των αδελφών Ψωμιάδη.

Αρκουδάκι θύμα τροχαίου

Ακόμη ένα αρκουδάκι βρέθηκε νεκρό από τροχαίο σε παράδρομο της Εγνατίας οδού ανάμεσα στη Σιάτιστα και την Κρυσταλλοπηγή ανήμερα των Χριστουγέννων.

Χωρίς προβλήματα η επιστροφή

Ομαλά και χωρίς προβλήματα διεξαγόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ η επιστροφή των εκδρομέων των Χριστουγέννων.

Κόκκινο πανί οι αυξήσεις στον ΟΑΣΘ

Δυσαρέσκεια, αντιδράσεις αλλά και προβληματισμό προκαλούν οι νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ.

Συσσίτια σε απόρους

Μία ζεστή γωνιά και ένα πιάτο φαγητό βρήκαν στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ την παραμονή των Χριστουγέννων περίπου 500 άποροι συνάνθρωποί μας.

Επαρχιώτικο παζάρι στην πλατεία Αριστοτέλους

Η πλατεία Αριστοτέλους, το αποτέλεσμα του πρώτου σοβαρού πολεοδομικού σχεδιασμού που έγινε στην Ελλάδα, μετατρέπεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των γιορτινών ημερών σε άντρο παρανομίας. Το φετινό σκηνικό όμως ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Πάντα στην πρώτη γραμμή

Πιο φτωχή και αδύναμη είναι μετά το θάνατο του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νίκου Γιαννόπουλου, την περασμένη εβδομάδα, η πρώτη γραμμή των εργατικών συνδικάτων.

Από εξετάσεις περνούν διοικητές νοσοκομείων

Τις πρώτες εξετάσεις τους θα περάσουν μέχρι την Παρασκευή οι διοικητές 30 μεγάλων νοσοκομείων, οι οποίοι είχαν υπογράψει το Σεπτέμβριο τρίμηνο μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Υγείας.

Αυτήν την ορκωμοσία θα τη θυμόμαστε καιρό

Το τελευταίο διάστημα περιέργως ζούμε πολλές ιστορικές στιγμές. Αναψυκτικά χωρίς θερμίδες, κινητά τηλέφωνα που σου βρίσκουν ταίρι και οι από τα πάνω κάνουν επανάσταση. Μία τέτοια ιστορική στιγμή ήταν η ορκωμοσία, πολιτική κατά πλειοψηφία, του νέου δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης την περασμένη Πέμπτη.





Ο βλάχος που παλεύει για τον Πόντο

Η γοητευτική συνεργάτιδα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Αναστασίου Καριπίδη, είχε οργώσει τους διαδρόμους της Βουλής με στόχο να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό υπογραφών από τους βουλευτές για την επανέκδοση του βιβλίου της «Ιστορίας των Ποντίων».Πρώτος και καλύτερος υπέγραψε φαρδιά πλατιά ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, αποδεικνύοντας ότι σε τέτοια είναι πρώτος, αλλά αποδεικνύεται τελευταίος στο να βάλει την υπογραφή του προκειμένου να πάρουν καμιά αυξησούλα εκείνα τα «περήφανα γηρατειά», όπως αποκαλούσε παλιά ο πατέρας του νυν πρωθυπουργού, τους ηλικιωμένους.Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, μόλις υπέγραψε κάλεσε κοντά του τον βουλευτή της πλειοψηφίας και συντοπίτη του Βασίλη Έξαρχο. «Βασίλη, έλα να υπογράψεις για το βιβλίο των Ποντίων. Μην ανησυχείς, δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν είσαι Πόντιος.Μπορούν να υπογράψουν μέχρι και οι βλάχοι» είπε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σκορπίζοντας το γέλιο στην παρέα του. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η όμορφη σινιορίνα συγκέντρωσε πάνω από εκατό υπογραφές.
Zougla.gr