Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Θεσσαλονίκη: Απολύσεις – καμπανάκι στο μετρό

Τριάντα μία απολύσεις - σήμα κινδύνου για το μετρό έγιναν αιφνιδιαστικά το πρωί, παραμονές Χριστουγέννων, από την κατασκευάστρια κοινοπραξία. Οι εργαζόμενοι ειδοποιήθηκαν την ώρα της δουλειάς τους, καθώς κλήθηκαν να σταματήσουν ό,τι έκαναν για να πάνε να υπογράψουν την απόλυσή τους! Άλλα 15 άτομα έχασαν τη δουλειά τους την περασμένη Παρασκευή, ενώ οι φήμες για επιπλέον απολύσεις μέχρι το τέλος του έτους δίνουν και παίρνουν! Αιφνιδιασμένο από την εξέλιξη είναι το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αλλά και η «Αττικό Μετρό ΑΕ», ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοπραξία επικαλείται περιορισμό έργου, καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις, τις ανασκαφές και τις μελέτες.Σημειωτέον ότι εδώ και μήνες οι εργαζόμενοι στους μετροπόντικες δουλεύουν τέσσερις μέρες τη βδομάδα. Οι απολύσεις έγιναν από τα εκτός κέντρου εργοτάξια, δηλαδή από το Πανεπιστήμιο, τον «Ευκλείδη», τη Φλέμινγκ και την Ανάληψη.
Ντ. Κ.



Θανατηφόρο τροχαίο, έξω από την Πρώτη Σερρών

Μια 56χρονη έχασε σήμερα τη ζωή της, σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε έξω από την Πρώτη Σερρών, επί της εθνικής οδού Δράμας – Θεσσαλονίκης.Το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο που οδηγούσε η 56χρονη εξετράπη της πορείας του, με αποτέλεσμα να προσκρούσει πλαγιομετωπικά σε διερχόμενο ΙΧ αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού.Από την σφοδρή σύγκρουση των οχημάτων ανασύρθηκε νεκρή η 56χρονη οδηγός, ενώ οι 4 επιβαίνοντες του δεύτερου ΙΧ οχήματος είναι καλά στην υγεία τους.



Ευχαριστούμε το blog Διαδρομή για την αποστολή της ευχετήριας κάρτας.

www.i-diadromi.com

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για Συνεχείς αναβολές στην εκδίκαση υποθέσεως στο 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων απέστειλε ο κ. Ξενοφών Καραγεωργίου.

Προς τον
Εξοχώτατο Πρόεδρο τής Ελληνικής Δημοκρατίας Κο Κάρολο Παπούλια
Βασ. Γεωργίου Β΄ 2, Αθήνα, 10028
Θέμα : Συνεχείς αναβολές στην εκδίκαση υποθέσεως στο 3μελές Εφετείο Κακουργημάτων
Κοινοποιήσεις (προς ενέργειαν)
Πρόεδρο & Αντιπρόεδρο Κυβερνήσεως, Πολιτικές Ηγεσίες Υπουργείων Δικαιοσύνης & Υγείας,
Πρόεδρο & Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου,
Γενικό Επιθεωρητή Δημ. Διοικήσεως, Συνήγορο του Πολίτη,
Προέδρους & Μέλη των Διαρκών Επιτροπών της Βουλής :
Οικονομικών Υποθέσεων – Κοινωνικών Υποθέσεων – Δημ. Διοικήσεως, Τάξεως & Δικαιοσύνης
Προέδρους & Μέλη των Ειδικών Μονίμων Επιτροπών της Βουλής :
Θεσμών & Διαφάνειας – Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
Κοινοποιήσεις (προς ενημέρωσιν και, εάν επιθυμούν, ενέργειαν)
Πρόεδρο Ν. Δ., Γενική Γραμματέα Κ.Κ.Ε., Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ, Πρόεδρο Δ.Α.
Πρόεδρο & Αντιπροέδρους της Βουλής των Ελλήνων
Αξιότιμε κε Πρόεδρε

Επιτρέψτε μου να θέσω υπ’ όψιν σας ένα απαράδεκτο γεγονός, πού αποδεικνύει και αυτό ότι στην Πατρίδα μας μπορούν …όλα να συμβαίνουν κατά ειδεχθή τρόπο :
1. Tόν Νοέμβριο του 2007 εξεδόθη Κλητήριο Θέσπισμα, με το οποίο παρεπέμποντο στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών να δικασθούν για κακουργήματα 8 κατηγορούμενοι.
Σας το επισυνάπτω ολόκληρο (39 σελίδες).
2. Η υπόθεση αφορούσε διαδικασίες & ενέργειες πού διεπράχθησαν στις προμήθειες πολλών συσκευών του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το νέο Νοσοκομείο Θηβών (2002 – 2003). Ζημία πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ επισημαίνεται στο Κλητήριο Θέσπισμα, και αυτό βεβαίως απομένει να αποδειχθεί στην ακροαματική διαδικασία της δίκης κατά αναντίρρητο τρόπο.
Είμαι ένας εκ των 19 μαρτύρων.
3. Στο κλητήριο θέσπισμα αναγράφεται αυτολεξεί για τους παραπεμπόμενους :
«ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ, ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΠΡΟΘΕΣΗ ΠΑΡΕΒΗΣΑΝ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΤΙΚΑ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΠΡΟΣΠΟΡΙΣΟΥΝ ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΟΦΕΛΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΑΨΟΥΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟΝ, κ.λ.π., και στον επίλογο αναγράφεται ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ 1 , 12 , 13α , 14 , 16 , 17 , 18 , 26 παρ. 1α , 27 παρ. 1 , 45 , 51 , 52 , 53 , 59 , 79 , 94 παρ. 1 , 98 , 242 παρ. 1 , 254 , 256 περ. γ΄- ββ΄, 259 , 386 παρ. 1 του Π. Κ. σε συνδ. με το άρθρο 1 παρ. 1 του Νόμου 1608 / 1950 όπως ισχύει»
4. Η πρώτη δικάσιμος είχε ωρισθεί για τον Φεβρουάριο του 2008, αλλά δεν έγινε λόγω ενσκυψάσης δριμύτατης κακοκαιρίας.
5. ΄Ομως από τότε έως και την τελευταία δικάσιμο (10 – 12 – 2010) τουλάχιστον 10 φορές,
• Ωρίσθηκε δικάσιμος, αλλά
• Δίκη δεν έγινε, με διάφορες δικαιολογίες / αιτίες, δηλαδή εδώ και 3 ολόκληρα χρόνια !!!

Κύριε Πρόεδρε

Ο χρόνος πάντοτε,
1. Αμβλύνει την μνήμη,
2. Αυξάνει τον κίνδυνο αντιφάσεων, αλλά και,
3. Στον Νομικό, υποτιθέμενο, Πολιτισμό μας παραγράφει διαδοχικά και κατά σειράν τά αδικήματα (από τά ελαφρύτερα προς τά βαρύτερα, συναρτήσει του διαρρεύσαντος διαστήματος). ΄Ηδη, μού λένε, τά πλημμελήματα της υποθέσεως έχουν παραγραφεί ! Και βαδίζουμε ταχύτατα προς την παραγραφή ακόμη και των κακουργημάτων ! Λαμπρά !!!
Τι συμβαίνει στην περίπτωση αυτή ? Γιατί πρέπει να υφιστάμεθα ασυστόλως αυτήν
την κοροϊδία ? Γιατί τόσοι μάρτυρες, αλλά και άλλοι, να ταλαιπωρούνται ? Δουλειές άλλες δεν έχουν ?
Δεν φθάνει πού,
• Η έννομη αδικία έχει νομοθετηθεί στο Κοινοβούλιο, σε τόσα ζητήματα, και παραλλήλως πραγματώνεται στην καθημερινή βιοτή από όλους μας,
• Η Πολιτική Εξουσία έχει προβλέψει την νόμιμη κατοχύρωση της ατιμωρησίας της,
• Πολύ λίγες τέτοιες υποθέσεις φθάνουν στο Ακροατήριο,
Θα φθάσουμε στο σημείο να μην τελεσφορήσουν (από διαδικαστικά ζητήματα πού ανενοχλήτως προβάλλονται / γίνονται) και αυτές οι ελάχιστες ?
Με ενδιαφέρει, οι όποιοι ένοχοι υπάρχουν να τιμωρηθούν αλλά και οι όποιοι αθώοι να παραδοθούν λευκοί στην κοινωνία. Γιατί η ατιμωρησία, με τον τρόπο πού (δεν) λειτουργεί η Δικαιοσύνη στην Χώρα μας, γίνεται συστηματικά καθολική…
Τι θα έλεγαν οι …Κατοχικές Δυνάμεις της Τριμερούς εάν μάθαιναν πώς μία δίκη για κακουργήματα, πού φαίνεται νά διεπράχθησαν πρίν από 8 χρόνια, δεν έχει ακόμη γίνει?
Χώρα της Ευρ. Ενώσεως υποδουλώνουν διά των ανηλεών δανεισμών τους ή κάποια τριτοκοσμική ? Θέλουμε την Ελλάδα μας πίσω, χωρίς την καθημερινή ΄Υβρι που βιώνουμε.
Επειδή πιστεύω το ρηθέν «αναζητήσατε την Βασιλείαν του Θεού και την Δικαιοσύνην Αυτού και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν», και επειδή φθάσαμε ως ΄Εθνος, μάλλον, στο κατώτατο σκαλί πρίν την Ολική Εθνική Καταστροφή,
Σας παρακαλώ θερμά όπως παρέμβετε.
Γνωρίζω πώς το υστεροβούλως ενισχυθέν Πρωθυπουργοκεντρικό Πολιτικό μας Σύστημα Σάς έχει με πολύ περιωρισμένες δυνατότητες, αλλά είμαι βέβαιος πώς όσες έχετε, θα αποφασίσετε να τις ασκήσετε αδόλως προς πάσαν κατεύθυνσιν.

Καλήν επιτυχία στό έργο σας.

Ξενοφών Καραγεωργίου, τέως Δκτής τού Γ. Ν. Θηβών,
Χρυσ. Σμύρνης 184, Βύρωνας, 16232

Υστερόγραφο – Συγχωρείστε με πού θα κοινοποιήσω την επιστολή μου στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό. Θέλω να καταστήσω γνωστό το γεγονός, και μία από τις ελπίδες μου είναι μήπως συναισθανθούν οι αναγνώστες πώς ο καθένας μας έχει, μικρό ή μεγάλο, μερίδιο ευθύνης σε ό,τι δομήθηκε ως Μεταπολιτευτική Ελλάδα, εδώ και 36 χρόνια… Οπότε η ωρίμανση των συνθηκών θα είναι η καλύτερη βάση οικοδομήσεως των θεσμικών αλλαγών πού αδηρίτως χρειαζόμαστε, αλλά δεν έχουμε πρόθυμο ή / και ικανό Πολιτικό Προσωπικό να τις υλοποιήσουν. Ανάγκα και θεοί πείθονται !





Καλά χριστούγεννα στους Έλληνες…

Γράφει ο Κλεισθένης.
Συνήθως τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων αφιερώνουμε ευχές.
Η Ελλάδα πέρασε πολλές φορές δύσκολα χρόνια υπό κατοχή, από τα αρχαία χρόνια πολλοί επεδίωξαν να την σφετεριστούν, τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Τους Πέρσες, τους Ρωμαίους, τους Φράγκους, τους Τούρκους, τους Γερμανούς; Όλοι κατόρθωσαν να καταλάβουν τα Ελληνικά χώματα μα κανένας τους την Ελληνική ψυχή.  Σήμερα πάλι η Ελλάδα μας βρίσκεται, χάρη στα «μπουμπούκια» της πολιτικής, υπό κατοχή. Ο λαός μας δέχεται οικονομική επίθεση και γίνεται «πειραματόζωο» της νέας τάξης και της παγκοσμιοποίησης. Προσπαθούν να υποτάξουν τον Ελληνικό λαό με πρόσχημα τα χρέη στους διεθνείς και ντόπιους τοκογλύφους. Επιδιώκουν την υποταγή με επίθεση κατά της γλώσσας, της ιστορίας και των πατροπαράδοτων εθίμων. Το ότι θέλουν να κόψουν το δώρο των Χριστουγέννων και του Πάσχα δεν είναι τυχαίο και δεν έχει σχέση με τα οικονομικά.
Μπορεί με την ισχύ του χρήματος να κατορθώσουν να επιβάλουν στην Ελλάδα σκληρά οικονομικά μέτρα και να οδηγήσουν τους Έλληνες στην ανεργία, τη φτώχεια και την ανέχεια, εκείνο που δεν θα καταφέρουν όμως είναι να δαμάσουν την Ελληνική ψυχή που αντιστέκεται και επαναστατεί. Οι ολοένα αυξανόμενες σε αριθμό και συμμετοχή πορείες θα το επιβεβαιώσουν. Μη ξεχνάμε ότι οι Έλληνες έκαναν πορείες έχοντας απέναντί τους τα όπλα των Γερμανών φασιστών θα αλλάξουν σήμερα;
Μπορεί οι Έλληνες να κάνουν φτωχικά Χριστούγεννα αλλά ακόμη και με ψωμί με ελιές θα ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ, γιατί έτσι μάθαμε απ’ τους πατεράδες και τους παππούδες μας. Η Ελληνική οικογένεια θα μαζευτεί γύρω απ’ το λιτό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα αγκαλιαστούν, θα φιληθούν και θα ανταλλάξουν ευχές γιατί το απαιτούν οι άγιες μέρες των Χριστουγέννων.
Ο Έλληνας γνωρίζει έστω και υποσυνείδητα ότι δεν πρέπει να χάσει την ανθρωπιά του, την γλώσσα του, την ιστορία του, τα ήθη και έθιμά του.
Εύχομαι καλά Χριστούγεννα σε όλους τους Έλληνες πλην των νεοταξιτών, σ’ αυτούς αρμόζει ένα «άι σιχτίρ».







ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ:"Η Κυβέρνηση οφείλει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου"

Δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό


"Η Κυβέρνηση οφείλει να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του μνημονίου",ανέφερε πριν από λίγη ώρα,μιλώντας στην στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση ψήφισης του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2011,ο κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος.Ο ανεξάρτητος βουλευτής Πρέβεζας, τόνισε πως ψηφίσει κάθε δίκαι η αναπτυξιακή πολιτική η οποία θα βοηθά τη χώρα."Δεν ψηφίζω λογικές μονόδρομου. Ψηφίζω υπέρ ενός δίκαιου,αποτελεσματικού σχεδίου. Δεν ψηφίζω λογιστικές αντιλήψεις. Θα στηρίζω την Κυβέρνηση,σε κάθε θετική της προσπάθεια. Δεν μπορώ να ψηφίσω τον προϋπολογισμό",κατέληξε.
epirusgate



Απο το Κιλκίς στην Μόσχα.Το ελληνικό στοιχείο έφτασε μέχρι την Μόσχα και το γραφείο του Ρώσου Πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πρόκειται για ένα ασανσέρ, το έχει το ασυνήθιστο ύψος των 4,6 μέτρων και εγκατέστησε η εταιρία ανελκυστήρων Kleemann, με έδρα το Κιλκίς. Με τον τρόπο αυτό μπήκε ελληνική "σφραγίδα" στο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα, που στεγάζει το γραφείο του Ρώσου Προέδρου. Ο ειδικός αυτός ανελκυστήρας θα μεταφέρει υλικά για τα σκηνικά θεατρικών εκδηλώσεων, ομιλιών, συναυλιών κτλ. Μιλάμε ουσιαστικά για έναν ειδικό υδραυλικό θάλαμο, με ωφέλιμο φορτίο 10 τόνων. Ήδη λειτουργεί εδώ και έναν μήνα μεταξύ τριών ορόφων, διανύοντας διαδρομή εννέα μέτρων, ενώ το έργο, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, εκτιμάται ότι αυξάνει το κύρος της εταιρίας στη Ρωσία και ανοίγει τις πόρτες για ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση και στις υπόλοιπες αγορές της περιοχής (π.χ. Ουκρανία, Μολδαβία), όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Kleemann, Νίκος Κουκούντζος, στη διάρκεια δείπνου εργασίας. Η διοίκηση της εταιρίας διαθέτει γραφείο αντιπροσωπείας στη Μόσχα ωστόσο δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο ίδρυσης θυγατρικής στη Ρωσία. Μέσα στο 2011 η Kleemann όμως έχει στόχο την περαιτέρω επέκταση στην αγορά της Κίνας, όπου ήδη διαθέτει γραφείο στη Σαγκάη και θυγατρική στο Χονγκ Κονγκ (που ενδέχεται να λάβει μελλοντικά τη μορφή holding). Στόχος της εταιρίας είναι "ό,τι χάνεται από την ελληνική αγορά να λαμβάνεται από τις ξένες".
newsit



Εξιχνιάστηκε δολοφονία ψυχιάτρου στην Θεσσαλονίκη

Πίσω από τη δολοφονία του 48χρονου ψυχιάτρου, που είχε βρεθεί νεκρός με πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι, φαίνεται ότι βρίσκεται η πρώην σύζυγος του θύματος, μια 27χρονη Κουβανή και ο συνομήλικος αρραβωνιαστικός της. Εξιχνιάστηκε η υπόθεση της δολοφονίας του 48χρονου ψυχιάτρου που είχε βρεθεί νεκρός με πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι στο λαιμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, πίσω από τη δολοφονία φαίνεται ότι βρίσκεται η πρώην σύζυγος του θύματος, μια 27χρονη Κουβανή και ο συνομήλικος αρραβωνιαστικός της, ελληνικής καταγωγής. Οι δύο τους συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης και ανακρίνονται, προκειμένου να γίνουν γνωστά τα κίνητρα της πράξης τους. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι από την αρχή οι έρευνες της αστυνομίας στράφηκαν στη νεαρή σύζυγό του 48χρονου γιατρού, ο οποίος εντοπίστηκε από περαστικούς στη συμβολή των οδών Αδαμάντιου Κοραή και Στρωμνίτσης.
ANT1



Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μπουτάρη- Άνθιμου

Στα γραφεία της Μητρόπολης στη Θεσσαλονίκη συναντήθηκαν την Τετάρτη ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και ο μητροπολίτης Άνθιμος. Ο μητροπολίτης απηύθυνε πρόσκληση στον Ι. Μπουτάρη, ο οποίος την αποδέχθηκε και τον επισκέφθηκε, συνοδευόμενος από τις αντιδημάρχους Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα, και Νεότητας, Μαρία Πασχαλίδου.Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και ο κ. Μπουτάρης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Συμφωνήσαμε οι πράξεις του δήμου και της Εκκλησίας να δημιουργούν ένα δίκτυο υποστήριξης ατόμων της πόλης που έχουν ανάγκη. Συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα συσσίτια για τους απόρους. Ο δήμος θα καταργήσει τις δωροεπιταγές, που δίνει στους απόρους κι αυτό το ποσό θα πηγαίνει στην Εκκλησία, διότι η ελεημοσύνη είναι κατ΄εξοχήν πράξη της Εκκλησίας και όχι του δήμου. Ο μητροπολίτης μάς ενημέρωσε για τα οικοτροφεία σπουδαστών που έχει η Εκκλησία και συμφωνήσαμε για το θέμα της αντιμετώπισης ατόμων, που είναι εθισμένα σε ουσίες».

«Συμφωνώ με όσα είπε ο δήμαρχος», τόνισε ο μητροπολίτης και σημείωσε: «Θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα με αμοιβαία εμπιστοσύνη, διότι οι άνθρωποι στους οποίους απευθυνόμαστε είναι οι ίδιοι κι έχουν τις ίδιες ανάγκες. Βλέπω τις προϋποθέσεις πάρα πολύ καλές για συνεργασία και για εξυπηρέτηση του λαού μας. Στα επιμέρους, αν καμιά φορά υπάρχει μία διαφορετική άποψη, και αυτό είναι σεβαστό και είναι μέσα στα ανθρώπινα πράγματα. Κατά τα άλλα, δεν έχουμε τίποτε το οποίο να μας διαιρεί, όλα μας ενώνουν και προπάντων ο λαός και η πόλη της Θεσσαλονίκης με όλες τις ευεργετικές συνέπειες».

Σε ερώτηση αν «έλιωσε ο πάγος» στις μεταξύ τους σχέσεις, ύστερα από το επεισόδιο που είχε γίνει στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου την 26η Οκτωβρίου, με τον μητροπολίτη να διαμαρτύρεται στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ότι τον υβρίζει ο Ι.Μπουτάρης και να λέει στον ίδιο ότι δεν θα γίνει δήμαρχος, απάντησαν και οι δύο ότι έλιωσε και όλα αυτά έχουν τελειώσει.

Σε ό,τι αφορά στην αυριανή τελετή ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης έγινε γνωστό ότι ο νέος δήμαρχος θα ορκιστεί με πολιτικό όρκο και δεν θα παραστεί ο μητροπολίτης. Θα υπάρχουν, όμως, εκπρόσωποί του για όσους δημοτικούς συμβούλους επιθυμούν να δώσουν θρησκευτικό όρκο.







Χριστουγεννιάτικα Χαμόγελα - Εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ στην οδό Ερμού


Πραγματοποιήθηκε χθες η Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ με στόχο την ενίσχυση της δράσης του συλλόγου Το Χαμόγελο του Παιδιού, στην οδό Ερμού. Το "παρών" έδωσαν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, αλλά και πολλοί νέοι άνθρωποι με τους οποίους αντάλλαξε μηνύματα και ευχές.Μέσα σε γιορτινή ατμόσφαιρα η ΟΝΝΕΔ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και πιστή στο δόγμα που εφαρμόζει «πράξεις και όχι λόγια», συγκέντρωσε ένα μεγάλο ποσό για την λειτουργία του 11ου σπιτιού φιλοξενίας παιδιών στο Μοσχάτο.

Με αφορμή την εκδήλωση ο Πρόεδρος Ανδρέας Παπαμιμίκος δήλωσε τα εξής :

"Η ΟΝΝΕΔ , η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και το χαμόγελο του παιδιού συγκεντρώνουν χρήματα για την δημιουργία του 11ου σπιτιού για το χαμόγελο του παιδιού. Στις μέρες μας το χαμόγελο δεν περισσεύει .Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Οφείλουμε κυρίως εμείς οι νέοι άνθρωποι να αφήσουμε τα λόγια και να προχωρήσουμε στις πράξεις .Όλοι οι νέοι της χώρας μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα καλούμαστε να αποτελέσουμε την ελπίδα για τον τόπο. Συνεχίζουμε τη
διαδικτυακή καμπάνια μέσω του xmassmiles.gr"

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς παρέστη στη Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση που διοργάνωσε η ΟΝΝΕΔ, σε συνεργασία με το “Χαμόγελο του Παιδιού”, στον πεζόδρομο της οδού Ερμού. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι πολύ ελπιδοφόρο και πολύ ενθαρρυντικό το ότι στις μέρες αυτές, στις δύσκολες μέρες για όλον τον Ελληνικό λαό, παραμένει ζωντανή η κοινωνική ευαισθησία και η αλληλεγγύη. Γι’ αυτό και συγχαίρω το “Χαμόγελο του Παιδιού” για αυτήν την παρέμβαση. Αλλά συγχαίρω και τα παιδιά της ΟΝΝΕΔ, τα οποία, πραγματικά, άλλη μία φορά, δείχνουν την ευαισθησία τους και ενισχύουν το “Χαμόγελο του Παιδιού”, σε αυτήν την πολύ πετυχημένη προσπάθεια».





Τα νέα εν τάχει μέσα από τις σελίδες της «Μακεδονίας»

"Η Ελλάδα έχει πετρέλαιο" λέει και επισήμως η κυβέρνηση

Τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Ελλάδας αρκούν για να καλύψουν το ένα τρίτο των αναγκών της για τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, που δρομολογεί τη σύσταση εθνικού φορέα για την έρευνα και εκμετάλλευση του μαύρου χρυσού στη χώρα μας.

Σε τροχιά υλοποίησης 130 νέα έργα

Εκατόν τριάντα νέα έργα, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 336 εκατ. ευρώ, μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης στους επτά νομούς της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με χρηματοδότηση μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) μέσα στο 2010.

Ληστές με... ευαισθησία

Οι ληστές με τα μαύρα όχι μόνο δεν αδιαφόρησαν, αλλά έσπευσαν να βοηθήσουν τη γυναίκα που έχασε τις αισθήσεις της κατά την εισβολή τους στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής.

Θα κερδίσουμε τον ‘Καλλικράτη’”

Υπό τη σκιά που άφησε ο θάνατος του Νίκου Γιαννόπουλου, που διετέλεσε τα προηγούμενα χρόνια επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, το νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης “σφράγισε” χθες οριστικά τα πρακτικά των συνεδριάσεων, ολοκληρώνοντας τον κύκλο 16 χρόνων της αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

Παίζουν με τη ζωή των πασχόντων με μεσογειακή αναιμία

Κορόνα γράμματα παίζει η κυβέρνηση τη ζωή των ασθενών με μεσογειακή αναιμία που είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

Αιχμές Εφραίμ για δικαστές

Σαφείς υπαινιγμούς ότι η δικαστική απόφαση του πενταμελούς εφετείου Θράκης για την υπόθεση των διεκδικήσεων στη λίμνη Βιστωνίδα είναι προειλημμένη, άφησε χθες από το εδώλιο του κατηγορουμένου ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση δικαστή του εφετείου.

Ιστορικά επιχειρήματα για ένα πολιτικό ζήτημα”

Αποκαλυπτικά έγγραφα για τον χειρισμό του Μακεδονικού προβλήματος τις δεκαετίες 1970-1990 και τις αναλογίες που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα φέρνει στο φως της δημοσιότητας το βιβλίο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με τίτλο “Ο ακήρυκτος πόλεμος για το Μακεδονικό. Βουλγαρία - Γιουγκοσλαβία 1968-1989”.



Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τους μετανάστες στην Πάτρα»

Να λάβει εδώ και τώρα μέτρα προτού χαθεί κάποια ανθρώπινη ζωή από την αθρόα προσέλευση μεταναστών και την ανεξέλεγκτη παραμονή τους στην Πάτρα - η οποία σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύεται και από παραβατικές συμπεριφορές - καλεί την Κυβέρνηση ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, με αφορμή τα πρόσφατα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν την περασμένη εβδομάδα.
Ο κ. Νικολόπουλος κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αν πρόκειται να εφαρμοσθεί ιδιαίτερη πολιτική για την αντιμετώπιση και την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Πάτρα σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν και τι ενέργειες θα γίνουν και πότε, ώστε να μην επαναληφθούν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.Ο βουλευτής Αχαΐας ερωτά τον Υπουργό γιατί η Αστυνομία δεν επενέβη αποτελεσματικά ώστε να αποτρέψει και τελικά να καταστείλει τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν και ποιος θα είναι υπεύθυνος αν χαθεί ανθρώπινη ζωή, δεδομένης της επικινδυνότητας της κατάστασης.
Στην Ερώτησή του, ο κ. Νικολόπουλος παρατηρεί ότι η τοπική κοινωνία, ζει τρομοκρατημένη από τον κίνδυνο νέων συμπλοκών ενόσω δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση από την πλευρά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
«Το Υπουργείο, αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό μόνο ως ένα γενικό πρόβλημα, χωρίς να ενδιαφέρεται για την επικίνδυνη διάστασή του στην Πάτρα. Αλλά οι λαθρομετανάστες δείχνουν αποφασισμένοι για όλα. Κι όταν λέω όλα, εννοώ αυτό που αντιλαμβάνεται η τοπική κοινωνία και το αντιλαμβάνεται και η Κυβέρνηση, αλλά αδιαφορεί: Οι άνθρωποι αυτοί, για να ταξιδέψουν στην Ιταλία είναι πρόθυμοι να χύσουν αίμα, το δικό τους ή και άλλων. Καταφθάνουν στην Πάτρα σε μεγάλες ομάδες, διαβιούν ανεξέλεγκτα, περιφέρονται γύρω από το λιμάνι και μέσα στην πόλη το ίδιο ανεξέλεγκτα και ενίοτε, προβαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές που άλλοτε προέρχονται από την ανάγκη τους για επιβίωση και άλλοτε, από τα κυκλώματα οργανωμένου εγκλήματος που βρίσκονται πέριξ αυτών και κερδοσκοπούν στις πλάτες τους, αλλά και στις πλάτες μιας κοινωνίας που ήδη μαστίζεται από την υπανάπτυξη, την ύφεση και τη φτώχια και δεν αντέχει άλλα δεινά. Οι Πατρινοί δεν αισθάνονται ασφαλείς μέσα στην πόλη τους! Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό!», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος και προσέθεσε:
«Πρέπει να βρει συμμάχους η ανάγκη που υποστηρίζει σταθερά η Ελλάδα, προκειμένου να βελτιωθεί ο Κανονισμός «Δουβλίνο ΙΙ», ο οποίος στη σημερινή του μορφή επιβαρύνει δυσανάλογα τη χώρα μας. Η Ελλάδα δεν αντέχει σε επίπεδο υποδομών να αντιμετωπίζει μόνη της το κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η ελληνική πολιτική αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι στην Δυτική Ελλάδα και ειδικότερα στην Πάτρα, δεν ζούνε πολίτες β΄ κατηγορίας. Η ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας, η ουσιαστική θωράκιση του λιμανιού με προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, καθώς και ο διαρκής έλεγχος των δρόμων προς την Πάτρα, ώστε οι αλλοδαποί και τα κυκλώματα που τους εκμεταλλεύονται να μη βρίσκουν εύκολη δίοδο προς το λιμάνι της πόλης, αποτελούν αποφάσεις που θα έπρεπε να έχουν ήδη ληφθεί! Γιατί δεν κάνει αυτά η Κυβέρνηση; Φοβάται ή απλώς ξέρει ότι είναι ανίκανη;».
Ο Βουλευτής Αχαΐας κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι η συμπεριφορά της στο πρόβλημα, όχι μόνο το συντηρεί αλλά καθιστά πιο επικίνδυνη την κατάσταση. Αφορμή, οι πρόσφατες παρατηρήσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τα επεισόδια που προκαλούνται συχνά. Ο Υπουργός, τα χαρακτηρίζει…μικροεπεισόδια που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά!
«Σε ό,τι αφορά στα επεισόδια που προκαλούνται από μη νόμιμους μετανάστες στην Πάτρα, σας ενημερώνουμε σύμφωνα με τα στοιχεία των Υπηρεσιών μας, ότι κατά περιόδους δημιουργούνται από τους μετανάστες διάφορα μικροεπεισόδια για την αντιμετώπιση των οποίων δραστηριοποιούνται άμεσα οι λιμενικές και αστυνομικές Υπηρεσίες», είπε ο Υπουργός αναφερόμενος σε επεισόδια που συνέβησαν στις αρχές Νοεμβρίου στην πύλη 7 του λιμανιού: «Η κατάσταση εκτονώθηκε μετά από λίγες ώρες με την απομάκρυνση από το σημείο συγκέντρωσης των μεταναστών, χωρίς να σημειωθεί κάποιο επεισόδιο».
«Αυτά ξέρουν ή αυτά νομίζουν; Καταφεύγουν στην άγνοια ή την αδιαφορία τους; Κλείνουν τα μάτια ή κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους; Ένα είναι το γεγονός και μία η απάντηση: Η Πάτρα πονάει και η κυβέρνηση… κολυμπάει στην ανικανότητά της!» σχολίασε ο κ. Νικολόπουλος στηλιτεύοντας την κυβερνητική πολιτική που όπως λέει περιορίζεται σε διοικητικές παρεμβάσεις αμφιβόλου αποτελέσματος όπως το .Προεδρικό Διάταγμα 114/2010 «διαδικασία αναγνώρισης σε αλλοδαπούς και ανιθαγενείς του καθεστώτος του πρόσφυγα ή δικαιούχου επικουρικής προστασίας». Κατά τον Υπουργό, «το ζήτημα αυτό αποτελούσε μια εκκρεμότητα ετών για την οποία δεχθήκαμε επανειλημμένως κριτική από τη διεθνή κοινότητα. Με τις επιμέρους διατάξεις του προεδρικού διατάγματος προβλέπεται η δημιουργία ενός ευέλικτου διοικητικού μηχανισμού αποκεντρωμένου σε όλη τη χώρα για να βοηθήσει στην ταχεία εξέταση όλων των αιτημάτων που αφορούν στις υποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της αντιμετώπισης των αιτούντων άσυλο στη χώρα μας καθώς και των προσώπων που χρήζουν προστασίας κ.λπ.»
«Αυτή είναι η σπουδή της Κυβέρνησης λοιπόν. Το άσυλο. Και δεν είναι η ανάσχεση της λαθρομετανάστευσης. Και για την προστασία τίνων κόπτεται; Μόνο των εξαθλιωμένων λαθρομεταναστών και όχι των εξαθλιωμένων Ελλήνων; Και άραγε, από τι και ποιους χρειάζονται προστασία; Από τους απροστάτευτους Έλληνες;», κατέληξε ο Βουλευτής.





Δήλωση του κ. Σταύρου Καλαφάτη για τον Προϋπολογισμό του 2011

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, αναφερόμενος στα κύρια σημεία της ομιλίας του κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2011, δήλωσε τα εξής :«Ο Προϋπολογισμός του 2011, στη δυσχερή αυτή ιστορική συγκυρία της χώρας, αποκτά βαρύνουσα σημασία, με την κυβέρνηση να λαμβάνει μέτρα που αντί να δίνουν, αφαιρούν οξυγόνο από την Ελληνική Οικονομία.Η ανάταση της χώρας απαιτεί όραμα, έμπνευση, αισιοδοξία και εξωστρέφεια, τα οποία όμως δεν επιτυγχάνονται με μειώσεις πιστώσεων π.χ. στην Παιδεία, τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, την Ναυτιλία και την Ανταγωνιστικότητα.
Ειδικότερα, όσον αφορά στον Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών, ο Προϋπολογισμός επιδέχεται πλήθους κριτικών παρατηρήσεων, που σχετίζονται με :
• Τη σημαντική αύξηση των πιστώσεων για καταναλωτικές δαπάνες και μεταβιβαστικές πληρωμές, σε αντίθεση με τις εξαγγελίες εξορθολογισμού τους.
• Τη μείωση του ποσοστού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που ενισχύει την ύφεση και καθυστερεί την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
• Την αποφυγή εφαρμογής αρχών του σύγχρονου management στην όποια προσπάθεια εξυγίανσης των ΔΕΚΟ.
• Την αδυναμία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και τις αυθαίρετες εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την εξοικονόμηση πόρων από αυτή.
• Την πολιτική αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων στις οποίες η Νέα Δημοκρατία επιδεικνύει όπως πάντα υπεύθυνη στάση, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που ως αντιπολίτευση αντιδρούσε λυσσαλέα σε κάθε μεταρρύθμιση, όπως συνέβη στις περιπτώσεις της Ολυμπιακής, των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης, των περιφερειακών αεροδρομίων κ.ά. Αυτός ο ανεδαφικός Προϋπολογισμός επιτείνει την πορεία σε έναν συνεχή κατήφορο, που η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να ακολουθήσει, γιατί γνωρίζει ότι η Πολιτική έχει ως μέλημα το «Ευ ζείν» των πολιτών μιας χώρας και όχι την εξαθλίωση και τον μαρασμό της».



Στην Πάτρα τίμησαν την μνήμη των άδικα εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών

 
  Tην μνήμη των άδικα εκτελεσθέντων της πόλεως και των χωριών της επαρχίας Καλαβρύτων από τα Γερμανικά Στρατεύματα κατοχής το Δεκέμβριο του 1943, τίμησε και φέτος ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος Πάτρας, πραγματοποιώντας σήμερα Κυριακή 19/12 το καθιερωμένο Αρχιερατικό Μνημόσυνο στον Ι.Ν. Αγίου Αλεξίου Πατρών παρεκκλήσι της Αγίας Λαύρας.Αμέσως μετά την τελετή του μνημόσυνου ακολούθησε ομιλία από την ειδική Γραμματέα του Συλλόγου μας δικηγόρο κ. Στέλλα Πανουτσακοπούλου.Η κ. Πανουτσακοπούλου στην ομιλία της αναφέρθηκε στο ιστορικό της Ναζιστικής θηριωδίας, που στιγμάτισε την ευρύτερη περιοχή της πόλης των Καλαβρύτων, επικεντρώνοντας στην


μαύρηαιματοβαμμένη ημέρα της 13ης Δεκέμβρη 1943.Ακολούθως ο Σύλλογος προσέφερε καφέ και αναψυκτικά στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού.Τις εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε ο Σύλλογος με αφορμή την συμπλήρωση 67 χρόνων από το Ολοκαύτωμα, παρακολούθησαν ο βουλευτής Νικος Νικολόπουλος, ο Νομάρχης Αχαΐας Δημ. Κατσικόπουλος ο τ. Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πατρέων Γεώργιος Σιγαλός, αντιπρόεδρος του Ε.Ε.Σ. ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Χαμακιώτης και ο επίτιμος Νικόλαος Σακελλαρόπουλος και πλήθος κόσμου.










Τυφλή Βία ή οργανωμένη αντίσταση;

Του Νίκου Κοτζιά
Στις αρχές του χρόνου είχα θέσει το ερώτημα «Κατάθλιψη ή εξέγερση;». Στους μήνες που πέρασαν η κατάθλιψη ήταν ισχυρότερη της εξέγερσης. Όμως, η εξέγερση έρχεται. Η φτώχεια, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, η απελπισία, οδηγούν στην εξέγερση. Το ερώτημα είναι, θα είναι μια εξέγερση σπατάλης κοινωνικής ενέργειας, εκτόνωσης και ήττας ή οργανωμένη και με προοπτική;Οι δημοσκοπήσεις, η καθημερινότητα της εξουσίας, οι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση τραπεζίτες-τοκογλύφοι, δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν πόσος θυμός και απογοήτευση έχει συγκεντρωθεί στον νου και την καρδιά των πολιτών. Διαβάζουν τις στατιστικές των ψεμάτων, τις δημοσκοπήσεις της ακινησίας, τα ακούσματα του κλειστού κόσμου τους και νιώθουν ότι όλα βαίνουν καλά. Ακόμα και τις δημοτικές εκλογές τις διάβασαν ως δικαίωση και την μετέτρεψαν σε κύριο εξαγωγικό προϊόν.Η ανησυχία για το μέλλον έχει αυξηθεί. Όχι μόνο εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής ύφεσης και μείωσης της παραγωγικότητας της χώρας, του εργασιακού μεσαίωνα και των κακών διαπραγματεύσεων, αλλά διότι μεγάλο τμήμα της κυβέρνησης, εγκλωβισμένο στην αίσθηση της «αποστολής» της ακινησίας, δεν λαμβάνει τα μηνύματα των καιρών. Νιώθει ικανοποίηση που Η ΝΔ δεν διαθέτει πειστικό εναλλακτικό λόγο. Που η αριστερά συμπεριφέρεται συχνά ως παλιοσυντηρητικός χώρος προσωποπαγών κινήσεων. Που το ΠΑΣΟΚ είναι ένα αόρατο φάντασμα. Που σημαντικό τμήμα της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, δείχνει να έχει εγκλωβιστεί σε αυτοπαγιδεύσεις που έρχονται από το παρελθόν. Όμως, η θύελλα έρχεται και θα έρθει. Και ας εξακολουθεί ο περίγυρος να είναι σε κατάθλιψη. Χωρίς ενέργεια, ιδεολογικά και προγραμματικά όπλα.Οι εξουσιαστές θα έπρεπε να ανησυχούν. Η θύελλα έρχεται. Αν δεν βρει δημιουργική διέξοδο, αν δεν παράγει ενέργεια για το μέλλον της χώρας, τότε θα είναι καταστρεπτική. Και θα είναι καταστρεπτική διότι ο θυμός τυφλώνεται. Δεν έχει διάταξη και δομή. Δεν θα υπάρχουν συνομιλητές για κανέναν και για τίποτα.Οι κερδισμένοι από την κρίση κοιμούνται ύπνο βαθύ αν νομίζουν ότι δεν υπάρχουν ισχυρές αντίπαλες δυνάμεις. Ακόμα και αν αυτές δεν έχουν συνείδηση εναλλακτικού σχεδίου θα έρθει η στιγμή που θα καταστρέψουν. Και αν αυτό γίνει με τυφλή βία, την οποία προκαλούν με την αλαζονεία και την ύβρη οι διαχειριστές και νικητές της κρίσης, τότε η Ελλάδα θα αποδιοργανωθεί. Θα αποσυντεθεί με διαστάσεις ιστορικής πληγής πάνω στο σώμα των απλών πολιτών, της οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής, των εθνικών θεμάτων.Σήμερα υπάρχουν τρεις δρόμου: Της υποταγής, του περιορισμού της δημοκρατίας, της ύφεσης, και της αποδιάρθρωσης του κοινωνικού ιστού. Πρόκειται για τον δρόμο που οι εξουσιάζοντες τη χώρα τον ονόμασαν «σωτήριο μονόδρομο». Απαιτεί την επιλογή της πολυθρόνας. Ο δεύτερος δρόμος, θα προκύψει όταν άτσαλα, επιτέλους, σηκωθούν οι πολίτες από την πολυθρόνα. Ο θυμός θα είναι τυφλός. Καταστρεπτικός και αδιέξοδος. Ο τρίτος δρόμος, είναι αυτός της μετάφρασης των αισθήσεων και συναισθημάτων μας σε δημιουργικό συλλογικό έργο. Σε πολέμιο του φόβου και της κατάθλιψης. Σε μήνυμα αισιοδοξίας και συντεταγμένης μάχης. Σε σχέδιο για εναλλακτική πορεία της χώρας με πρόσταγμα τις ανάγκες του τόπου και των ανθρώπων. Της παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας. Ενάντια στα συμφέροντα της τοκογλυφίας. Των «εισαγωγέων» από Γερμανίες και Γαλλίες. Της εξουσιολαγνείας. Θα είναι σχέδιο σωτηρίας. Σύνθημα του «Δεν θα παραδοθούμε».
epirusgate



Βουλή. Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους κ.κ. Υπουργούς:• Οικονομικών • Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Εξοργισμένοι οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι για παρακράτηση έναντι οφειλών από τη β΄ δόση των κοινοτικών ενισχύσεων από την ΑΤΕ

Μας είναι γνωστό ότι καμία παρακράτηση δεν μπορεί να διενεργηθεί από τις επιδοτήσεις-ενισχύσεις των δικαιούχων πριν την καταβολή κατά το 100% του δικαιούμενου ποσού στο λογαριασμό τους.
Αυτό διευκρινίστηκε και απαντήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνέντευξη Τύπου του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προ διμήνου.
Βάσει αυτού η ΑΤΕ άρχισε την πληρωμή της β΄ δόσης, δηλαδή του υπόλοιπου 50% των επιδοτήσεων-ενισχύσεων και παρακρατεί από το υπόλοιπο 50% χρήματα για δανειακές υποχρεώσεις των αγροτών.Ο συμψηφισμός αυτός γίνεται σε συνθήκες γενικευμένης κρίσης και σκληρής οικονομικής ύφεσης για τα οποία έπρεπε η ΑΤΕ να δείχνει μεγαλύτερη ανοχή.
Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι μικρομεσαίοι αγρότες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα πάγεια έξοδά τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Το πρόβλημα αυτό παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω των αυξημένων αναγκών και εξόδων εξόφλησης υποχρεώσεων για αγορά αγροεφοδίων και ζωοτροφών, του έτους 2010. Κατόπιν όλων αυτών κρίνεται αναγκαία η καταβολή ολόκληρης της β’ δόσης των επιδοτήσεων-ενισχύσεων

ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

• Τι άμεσα μέτρα θα πάρουν ώστε να πληρωθεί ολόκληρο το δικαιούμενο ποσό της β’ δόσης χωρίς περικοπές και συμψηφισμούς προκειμένου να ελαφρυνθούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση;
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Κριτσωτάκης Μιχάλης









Αποκαλυπτικά στοιχεία για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα.

Βόμβα στη σχεδιαζόμενη πολιτική της κυβέρνησης για τη διαχείριση απορριμμάτων, βάζει η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή
Στον αέρα ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων της κυβέρνησης που στήνει με ιδιώτες (ΣΔΙΤ ), εργοστάσια μηχανικής διαλογής απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα.
Ξοδεύονται δισεκατομμύρια σε επενδύσεις που ήδη είναι παράνομες με βάση την Κοινοτική αλλά και την Ελληνική Νομοθεσία

Απάντηση της Κομισιόν στον Ν. Χουντή

Βόμβα στη σχεδιαζόμενη πολιτική της κυβέρνησης για τη διαχείριση απορριμμάτων, βάζει η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή σχετικά με την καταλληλότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης που σχεδιάζεται να φυτευτούν σε όλη την Ελλάδα σε συνεργασία με ιδιώτες. Στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ν. Χουντής, είχε βασισθεί στα έγγραφα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας - ΡΑΕ (0-41789 και απόφαση 1317/2010), που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα, και με βάση τα οποία η ΡΑΕ έκρινε ότι το υλικό που παράγεται από τα εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης είναι ακατάλληλο για καύση και προς τον νόμο 3468/2006. Πιο συγκεκριμένα η ΡΑΕ τονίζει ότι το καύσιμο «πρέπει να προέρχεται από 100% βιιοαποικοδομήσιμο κλάσμα αστικών απορριμμάτων» κάτι τι οποίο είναι αδύνατο να επιτευχθεί με τα εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης, αφού «η βιομάζα που προέρχεται από τα αστικά απορρίμματα –από τη φύση της– είναι συμμεμειγμένη με άλλα υλικά, εκ των οποίων ο διαχωρισμός της δεν είναι εφικτός. Ως εκ τούτου, οι μονάδες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνον αστικά απορρίμματα, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αναπόφευκτα κάνουν χρήση τόσο «βιοαποικοδομήσιμου κλάσματος», δηλαδή βιομάζας, όσο και «μη βιοαποικοδομήσιμου προϊόντος». Στην άποψη αυτή της ΡΑΕ συμφωνεί απολύτως ο αρμόδιος Επίτροπος για την Ενέργεια κ. Oettinger, ο οποίος απαντώντας στον Ν. Χουντή τονίζει ότι με βάση και την Κοινοτική νομοθεσία «ως βιομάζα (που μόνο αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας) θεωρείται μόνο το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα των αποβλήτων». Ο Επίτροπος για να μην αφήσει καμία αμφιβολία ότι κάθε άλλη ερμηνεία θα βρει μπροστά του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τονίζει: «Γι' αυτό, στο δεσμευτικό πρότυπο του εθνικού σχεδίου δράσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που έπρεπε να υποβληθεί από κάθε κράτος μέλος στις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή απαιτούσε από τα κράτη μέλη να διευκρινίσουν την ποσότητα του βιοδιασπώμενου κλάσματος των αστικών στερεών αποβλήτων και των βιομηχανικών αποβλήτων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για ενεργειακούς σκοπούς το 2015 και το 2020, καθώς και τη μέθοδο υπολογισμού του εν λόγω ποσοστού. Τα ως άνω ερωτήματα πρέπει να έχουν απαντηθεί σε όλα τα σχέδια που υποβάλλονται στην Επιτροπή»

Με αφορμή τα παραπάνω, ο Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων όλης της Ελλάδας. Μετά από τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η Ελλάδα υποχρεώνεται και σωστά, να καταργήσει τις χιλιάδες παράνομες χωματερές που βρίσκονται διασπαρμένες σε όλη την Ελλάδα και προσβάλουν την υγεία το περιβάλλον και τον πολιτισμό μας. Ενώ η Ελλάδα, θα έπρεπε να επωφεληθεί από τις εμπειρίες των άλλων χωρών της ΕΕ και να υιοθετήσει τις καλύτερες δυνατές και πιο σύγχρονες τεχνολογίες διαχείρισης απορριμμάτων, επιλέγει την μέθοδο των ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ που εγκαταλείπεται πια σε όλη την Ευρώπη και για την οποία η ίδια η Κομισιόν μου έχει απαντήσει ότι αποτελεί «την έσχατη και πλέον ακατάλληλη λύση για τη διαχείριση των αποβλήτων». Από αυτή και μόνο την άποψη είναι απολύτως δικαιολογημένες οι διαμαρτυρίες και η αντίδραση των κατοίκων στην Κερατέα, στο Γραμματικό, στην Λευκίμη και σε πολλά άλλα μέρη. Δεν φτάνει όμως αυτό, η κυβέρνηση αιχμάλωτη εργολαβικών συμφερόντων προωθεί τη μεγάλη μπίζνα, που ξεκινάει από το αξίωμα ότι οι Έλληνες είναι καθυστερημένος λαός, αφού δεν μπορεί να πράξει αυτό που οι άλλοι Ευρωπαίοι πράττουν εδώ και δεκαετίες: σε συνεργασία με τους δήμους, να προχωρήσει σε μαζικά προγράμματα μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, διαχωρισμού και ανακύκλωσης των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, Και αφού δεν μπορεί… αναλαμβάνει ο ιδιωτικός τομέας ΣΔΙΤ να δημιουργήσει Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) και εργοστάσια βιοξήρανσης δίπλα στους ΧΥΤΑ. Εργοστάσια που το ιδιωτικό κεφάλαιο θα διαχειρίζεται. Σήμερα με την αποκάλυψη που γίνεται από τα έγγραφα της Κομισιόν και της ΡΑΕ καταρρέει όλος ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων της κυβέρνησης και των εργολάβων και οδηγούμαστε: α) να επενδύουμε σήμερα, σε μια εποχή ακραίας λιτότητας, στην κατασκευή εκατοντάδων ΧΥΤΑ/Υ. Μια τεχνολογία που αποσύρεται στην υπόλοιπη Ευρώπη. β) να επιβαρύνουμε τους πολίτες με κόστος διαχείρισης απορριμμάτων τριπλάσιο από το σημερινό (42 ευρώ ο τόνος) χωρίς μάλιστα να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. γ) να επιβαρύνουμε το περιβάλλον παράγοντας υποπροϊόν που όχι μόνο δεν θα είναι κατάλληλο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (επιστολή ΡΑΕ), αλλά θα παράγει επικίνδυνους ρύπους κατά την επεξεργασία του, αλλά και μεθανίου στη βέβαιη περίπτωση ταφής του (όπως γίνεται σήμερα με το προϊόν που παράγεται στο ΕΜΑΚ και στη βιοξήρανση Φυλής). δ) Είναι μαθηματικά βέβαιο δε πως η διαδικασία αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα τη ρύπανση του περιβάλλοντος και την επιβολή νέων προστίμων για την παραβίαση της Κοινοτικής νομοθεσίας!!!Καλούμε την κυβέρνηση να πάψει να πολιτεύεται με βάση τα συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματικών κύκλων και να αναλάβει τις ευθύνες της. Η εμμονή της κυβέρνησης σε αυτή την πολιτική εξηγείται μόνο από το γεγονός ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών στην Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να «συλλάβει» τα διαπλεκόμενα συμφέροντα!»

Κοινοβουλευτικές ερωτήσειςΑπάντηση του κ. Oettinger εξ ονόματος της Επιτροπής

Η οδηγία 2009/28/ΕΚ(1) σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές τάσσει συνολικό δεσμευτικό στόχο 20 % για το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική ακαθάριστη κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2020. Σύμφωνα με το άρθρο 2 εδάφιο ε), ως «βιομάζα» νοείται το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα προϊόντων, αποβλήτων και καταλοίπων βιολογικής προέλευσης από τη γεωργία (συμπεριλαμβανομένων των φυτικών και ζωικών ουσιών), τη δασοκομία και τους συναφείς κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, καθώς και το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα των βιομηχανικών αποβλήτων και οικιακών απορριμμάτων. Ως εκ τούτου, ως βιομάζα θεωρείται μόνο το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα των αποβλήτων, και μόνο αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στον στόχο του 20 %. Γι'αυτό, στο δεσμευτικό πρότυπο του εθνικού σχεδίου δράσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας(2), που έπρεπε να υποβληθεί από κάθε κράτος μέλος στις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή απαιτούσε από τα κράτη μέλη να διευκρινίσουν την ποσότητα του βιοδιασπώμενου κλάσματος των αστικών στερεών αποβλήτων και των βιομηχανικών αποβλήτων, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για ενεργειακούς σκοπούς το 2015 και το 2020, καθώς τη μέθοδο υπολογισμού του εν λόγω ποσοστού. Τα ως άνω ερωτήματα πρέπει να έχουν απαντηθεί σε όλα τα σχέδια που υποβάλλονται στην Επιτροπή(3).Όσον αφορά την αποτέφρωση αποβλήτων, η εφαρμογή της οδηγίας για την αποτέφρωση των αποβλήτων(4) αφορά ορισμένο είδος αποβλήτων (στα οποία συμπεριλαμβάνεται η ιλύς καθαρισμού λυμάτων). Σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο, όλα τα απόβλητα υπόκεινται στη γενική νομοθεσία περί αποβλήτων, και ιδίως στην οδηγία πλαίσιο για τα απόβλητα(5), μολονότι δε μπορούν να εξαιρεθούν από τους αυστηρούς κανόνες της οδηγίας για την αποτέφρωση των αποβλήτων, πρέπει να αντιμετωπίζονται πάντοτε κατά τρόπο που να προστατεύονται η ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, όπως προβλέπει η προαναφερόμενη οδηγία πλαίσιο.

(1)Οδηγία 2009/28/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2009, σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την τροποποίηση και τη συνακόλουθη κατάργηση των οδηγιών 2001/77/ΕΚ και 2003/30/ΕΚ, ΕΕ L 140 της 5.6.2009.

(2)http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32009D0548:EN:NOT

(3)Όλα τα υποβληθέντα σχέδια διατίθενται στον ιστότοπο της Επιτροπής:

http://ec.europa.eu/energy/renewables/transparency_platform/action_plan_en.htm

(4)Οδηγία 2000/76/ΕΚ.

(5)Οδηγία 2006/12/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Απριλίου 2006, περί των στερεών αποβλήτων.


ΑΠΟΦΑΣΗ Ρ.Α.Ε. ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 1317/2010

Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό
βιομάζας ισχύος 100ΜW στη θέση Ο.Τ. 9 και Ο.Τ. 10 της Β' ΒΙΠΕ
ΒΟΛΟΥ στο Δήμο Φερών, Νομού Μαγνησίας,
στην εταιρεία «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ με δ.τ. "EN.GA.L. A.E."»
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις του ν. 3851/2010 «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του
Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής», ΦΕΚ Α΄85/4.6.2010.
2. Τις διατάξεις του ν. 3468/2006 «Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές
Ενέργειας και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και λοιπές διατάξεις»,

ΦΕΚ Α΄ 129/27.06.2006, όπως ισχύει.

3. Τις διατάξεις του ν. 3734/2009 «Προώθηση της συμπαραγωγής δύο ή περισσότερων χρήσιμων
μορφών ενέργειας, ρύθμιση ζητημάτων σχετικών με το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας και άλλες
διατάξεις» ΦΕΚ Α΄ 8/28.01.2009, και ειδικότερα τα άρθρα 27 και 27Α.
4. Τις διατάξεις του ν. 2773/1999 «Απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», ΦΕΚ Α΄
286/22.12.1999, όπως ισχύει.
5. Τις διατάξεις του ν. 2941/2001 «Απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης εταιρειών, αδειοδότησης
Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ρύθμιση θεμάτων της Α.Ε. "ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ" και άλλες
διατάξεις», ΦΕΚ Α` 201/12.9.2001 και ειδικότερα του άρθρου 2 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
6. Τις διατάξεις του ν. 2244/1994 «Ρύθμιση θεμάτων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές
ενέργειας και από συμβατικά καύσιμα και άλλες διατάξεις» ΦΕΚ Α΄168/1994), όπως ισχύει.
7. Τις διατάξεις του ν. 2690/1999 «Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας», ΦΕΚ Α΄45, όπως ισχύει.
8. Την από 30.07.2001 απόφαση της Ρ.Α.Ε. «Οδηγός αξιολόγησης αιτήσεων αδειών παραγωγής
ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και μικρή Σ.Η.Θ.», όπως ισχύει.
9. Τις διατάξεις και τα Παραρτήματα της υπ’ αριθμ. πρωτ. Δ6/Φ1/οικ.5707/13.3.2007 απόφασης του
Υπουργού Ανάπτυξης «Κανονισμός αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ΑΠΕ και
μέσω Σ.Η.Θ.Υ.Α. » (ΦΕΚ Β΄ 448/3.4.2007).
10. Την ΚΥΑ 49828/12.11.2008 «Έγκριση ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτού», ΦΕΚ Β΄2464/3.12.2008, όπως ισχύει.

- 3 -
11. Την υπ’ αριθμ. 1179/2010 απόφαση της ΡΑΕ «Εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3851/2010 σε
θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Ρ.Α.Ε.».
12. Την υπ’ αριθμ. 1179 Β΄/2010 απόφαση της ΡΑΕ «Αξιολόγηση των κριτηρίων ζ΄ και θ΄ της παρ. 1
του άρθρου 3 του ν. 3468/2006, όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του από τον ν. 3851/2010».
13. Την υπ’αριθμ.1258/2010 απόφαση της ΡΑΕ «Επί της αξιολόγησης της δυνατότητας υλοποίησης
έργων ΑΠΕ σε συμμόρφωση με το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης
για τις Α.Π.Ε. και ειδικότερα με τις διατάξεις του για τις περιοχές αποκλεισμού χωροθέτησης
εγκαταστάσεων Α.Π.Ε.».
14. Την υπ’ αριθμ. ΑΥ/Φ1/οικ.14586/19.07.2010 εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος,
Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα «Οδηγίες Εφαρμογής διατάξεων του ν. 3851/2010».
15. Τον υπ’ αριθμ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-118615/28.07.2010 δίσκο οπτικής αποθήκευσης (CD) που απεστάλη
από την Υπουργό Π.Ε.Κ.Α.
16. Την υπ’ αριθμ. 55/2010 απόφαση της ΡΑΕ (ΦΕΚ Β’ 892/22-6-2010) «Χορήγηση εξουσιοδότησης
για τη διενέργεια πράξεων στο Μέλος της ΡΑΕ Δ. Ραχιώτη».
17. Την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΡΑΕ Γ-4301/10.02.10 αίτηση της εταιρείας με την επωνυμία «ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με δ.τ. "EN.GA.L. A.E."» για χορήγηση
άδειας παραγωγής από σταθμό βιομάζας, ισχύος 100MW στη θέση Ο.Τ. 9 και Ο.Τ. 10 της Β'
ΒΙΠΕ ΒΟΛΟΥ στο Δήμο Φερών, Νομού Μαγνησίας, καθώς και τα έγγραφα και στοιχεία που
συνυποβλήθηκαν με αυτή.
18. Τη δημοσίευση της ανωτέρω αίτησης στις εφημερίδες «Η ΕΣΤΙΑ» και «Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ»
στις 12.02.2010..
19. Το γεγονός ότι κατά της ανωτέρω αίτησης δεν υποβλήθηκαν αντιρρήσεις.
20. Τα υπ’ αριθμ. πρωτ. ΡΑΕ Ι-109023/9.3.2010, Ι-117296/12.7.2010 και Ι-120144/23.8.2010
έγγραφα της εταιρείας
21. Την αξιολόγηση της ως άνω αίτησης κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΡΑΕ την 8η
Σεπτεμβρίου 2010, σύμφωνα με τα κριτήρια του άρθρου 3 παρ. 1 ν. 3468/2006 όπως ισχύει, τον
Κανονισμό Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, τις αποφάσεις 1179/2010, 1179Β΄/2010
και 1258/2010 της ΡΑΕ, και τον Οδηγό Αξιολόγησης Αιτήσεων. Κατά την αξιολόγηση αυτή
κρίθηκε ότι το έργο πληροί τα κριτήρια της παρ. 1 του άρθρου 3 του ως άνω νόμου..
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ
1. Δικαιούχος της άδειας
Δικαιούχος της άδειας είναι η εταιρεία με την επωνυμία «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ με δ.τ. "EN.GA.L. A.E."» και το διακριτικό τίτλο «EN.GA.L. A.E.», όπως αυτή
νόμιμα εκπροσωπείται, με την ακόλουθη μετοχική σύνθεση: Αλεξάκη Νιρβάνα 73 %, Αλεξάκης Γεώργιος 2 %, Αλεξάκη Ελένη 20 % και LESTUS Μ.Ε.Π.Ε 5 %.
2. Πρόσωπο φυσικό ή νομικό που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση του έργου σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 3468/2006, όπως ισχύει
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
- 4 -
3. Αντικείμενο της Άδειας
Η παρούσα άδεια χορηγείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας :
α) από σταθμό βιομάζας, εγκατεστημένης ισχύος 100ΜW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 100MW. Ηπρώτη ύλη που θα χρησιμοποιείται στο σταθμό είναι, μετά και από την μηχανική διαλογή που θα γίνεται,
κατά σχεδόν 100% βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα αστικών αποβλήτων που πληρούν τις προδιαγραφές τηςΕυρωπαϊκής νομοθεσίας όπως εκάστοτε αυτές ισχύουν.
Γενικοί Όροι Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας
1. Ορισμοί
Οι λέξεις, οι όροι και οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στην παρούσα Άδεια έχουν το περιεχόμενο πουκαθορίζεται στο Ν. 3468/2006, όπως ισχύει.
2. Υποχρέωση τήρησης νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου
Ο κάτοχος της Άδειας οφείλει να τηρεί το Νόμο, τον Κανονισμό Αδειών, τον Κώδικα Διαχείρισης του
Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και κάθε άλλη εκδιδόμενη κατ’ εξουσιοδότηση τουνόμου κανονιστική πράξη που διέπει τη δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
3. Παροχή Στοιχείων - Διεξαγωγή ελέγχων
Ο κάτοχος της Άδειας οφείλει να παρέχει στη ΡΑΕ τα έγγραφα ή τα στοιχεία που του ζητά, εντός εύλογουχρόνου μετά από γραπτή ειδοποίηση που απευθύνεται σε αυτόν, καθώς και να την διευκολύνει κατά τηδιεξαγωγή ελέγχων.
4. Τήρηση λογαριασμών
Ο κάτοχος της Άδειας οφείλει να τηρεί τις υποχρεώσεις, που προβλέπονται στο άρθρο 30 του Ν.
2773/1999 όπως ισχύει, σχετικά με την τήρηση λογαριασμών και να τηρεί στην έδρα του αντίγραφα τωνλογαριασμών στη διάθεση του κοινού, εκτός εάν οι λογαριασμοί αυτοί δημοσιεύονται υποχρεωτικά.
5. Συμβάσεις με το Διαχειριστή του ΣυστήματοςΟ κάτοχος της Άδειας οφείλει να συνάπτει με το Διαχειριστή του Συστήματος (Διαχειριστή του ΕλληνικούΣυστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε.) ή το Διαχειριστή του Δικτύου τις συμβάσεις πουαπαιτούνται για τη σύνδεσή του, τη χρήση του Συστήματος και τη λειτουργία του σταθμού του στο πλαίσιοτου Συστήματος ή του Δικτύου και να τηρεί τους όρους των συμβάσεων αυτών.
6. Υποχρέωση σεβασμού κανόνων Ασφάλειας και Προστασίας ΠεριβάλλοντοςΟ κάτοχος της Άδειας οφείλει κατά την άσκηση των δραστηριοτήτων του, για τις οποίες έχει χορηγηθεί η
άδεια αυτή να τηρεί:
i) τους Κανόνες Ασφαλείας που εκδίδονται εκάστοτε σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 2773/1999,
όπως ισχύει.
ii) τους περιβαλλοντικούς όρους, οι οποίοι ισχύουν κατά το χρόνο χορήγησης ή ισχύος της άδειας
αυτής.
7. Επιβολή Πρόσθετων Υποχρεώσεων
Ο κάτοχος της Άδειας οφείλει να τηρεί τις αποφάσεις του Υπουργού Ανάπτυξης, που εκδίδονται σύμφωναμε το άρθρο 28 παρ. 3 του Ν. 2773/1999, όπως ισχύει, με τις οποίες επιβάλλονται πρόσθετες υποχρεώσεις
και να λαμβάνει τα μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών.
8. Τέλη
Ο κάτοχος της άδειας οφείλει να καταβάλει όλα τα τέλη που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.
- 5 -
9. Διάρκεια ισχύος Άδειας
Η Άδεια αυτή ισχύει για χρονικό διάστημα 25 ετών. Η διάρκεια ισχύος της μπορεί να ανανεωθεί μέχρι ίσοχρόνο, σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειών.
10. Υποχρεώσεις που απορρέουν από την Άδεια
Ο κάτοχος της Άδειας υποχρεούται να ενημερώνει τη Ρ.Α.Ε. για την πρόοδο των έργων.
Μετά τη λήψη της Άδειας και μέχρι την έκδοση της άδειας λειτουργίας ο κάτοχος της Άδειας
υποχρεούται:
α) Να ενημερώνει τη Ρ.Α.Ε. για την πρόοδο υλοποίησης των έργων, με την υποβολή σχετικής
έκθεσης ανά εξάμηνο. Η έκθεση υποβάλλεται σύμφωνα με το Παράρτημα 4 και περιλαμβάνει,
περιγραφή των εργασιών που έχουν πραγματοποιηθεί, τον προγραμματισμό εργασιών και
ενεργειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο και
πληροφορία σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία του έργου. Από την έκθεση του πρώτου
εξαμήνου πρέπει να προκύπτει ότι ο κάτοχος της Άδειας έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες
ενέργειες για τη λήψη της άδειας εγκατάστασης. Επίσης η ίδια έκθεση θα περιλαμβάνει αντίγραφα
των δημοσιεύσεων περιλήψεως της άδειας παραγωγής εκτός εάν τα στοιχεία αυτά είχαν γνωστοποιηθεί νωρίτερα στη Ρ.Α.Ε.β) Να ενημερώνει τη Ρ.Α.Ε. για κάθε έγκριση ή άδεια ή αρνητική γνωμοδότηση που λαμβάνει στοπλαίσιο της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και να κοινοποιεί, χωρίς υπαίτιακαθυστέρηση στη Ρ.Α.Ε., αντίγραφα των σχετικών αποφάσεων και εγγράφων.Μετά τη λήψη της άδειας λειτουργίας ο κάτοχος της Άδειας οφείλει εντός του πρώτου διμήνου κάθεημερολογιακού έτους να ενημερώνει την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και τη Ρ.Α.Ε.σχετικά με τα ακόλουθα στοιχεία που αφορούν το προηγούμενο έτος:
α) Την ετήσια παραγωγή ενέργειας και τη Μέγιστη Ισχύ Παραγωγής του Σταθμού που
καταγράφηκε κατά το διάστημα αυτό.
β) Το ετήσιο ποσοστό μη διαθεσιμότητας του Σταθμού και τους λόγους στους οποίους οφείλεται.
γ) Τυχόν προβλήματα λειτουργίας του Σταθμού που οφείλονται στο Σύστημα ή το Δίκτυο.
11. Ανάκληση Άδειας
Εκτός από τους λόγους ανάκλησης που προβλέπονται στο άρθρο 3 παρ. 4 του Νόμου και το άρθρο 18 παρ.
9 του Κανονισμού Αδειών, η Άδεια μπορεί να ανακαλείται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται
στον Κανονισμό Αδειών και στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Μετά από έγγραφη αίτηση του κατόχου της Άδειας.
β) Λόγω παύσης, για οποιοδήποτε λόγο, της άσκησης της δραστηριότητας για την οποία έχει
χορηγηθεί η Άδεια και
γ) Μετά από διαπίστωση αδυναμίας υλοποίησης του έργου.
12. Υποχρέωση Δημοσίευσης της Άδειας
Ο κάτοχος της παρούσας Άδειας οφείλει να δημοσιεύσει περίληψή της άδειας σε μια (1) ημερήσια
εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας, εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησή της σε αυτόν.
- 6 -
Ειδικοί Όροι Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας
Ο κάτοχος της παρούσας άδειας οφείλει να λειτουργεί την μονάδα βιομάζας με καύσιμη πρώτη ύλη η
οποία πρέπει να είναι 100% βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα αστικών αποβλήτων που πληρούν τις
προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας όπως εκάστοτε αυτές ισχύουν. Για τον λόγο αυτό ο κάτοχος
της άδειας υποχρεούται: α) να ενημερώνει τη Ρ.Α.Ε. για την ποσοτική σύνθεση της πρώτης ύλης που
χρησιμοποιεί ανά εξάμηνο. β) να διευκολύνει τις αρμόδιες υπηρεσίες στη διενέργεια ελέγχου ως προς την
ποσοτική σύνθεση της πρώτης ύλης, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι η πρώτη ύλη είναι 100%
βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα αστικών αποβλήτων.
Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2010
Δημήτρης Ραχιώτης
Μέλος ΡΑΕ
Εποπτεύων Τομέα ΑΠΕ__


ΡΑΕ

Προς: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
Υπόψη κ. Υπουργού Τίνα Μπιρμπίλη
Θέμα: Αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής με πρώτη ύλη SRF ή RDF
Σχετικά:
Κωδικός : O-41789
Σελίδες : 2
Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Στη ΡΑΕ έχουν υποβληθεί οι παρακάτω αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής
ενέργειας:Αιτηση Ημερομηνία ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΜΟΣ ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΗ Ισχύς (MW) ΤΕΧΝ.
Γ-02542 11/6/2007 ΕΝΕΡΜΕΛ ΑΕ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
ΑΓΙΟΥΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΙΠΕ ΚΑΤΩ ΓΕΦΥΡΑΣ 21,44 ΒΙΟΜΑΖΑ
Γ-02971 10/10/2007 ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ ΣΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΘΗΒΑΙΩΝ ΣΕΛΤΣΙ 39,58 ΒΙΟΜΑΖΑ
Γ-04080 12/10/2009 ΠΟΛΥΕΚΟ ΑΕ ΠΕΛ/ΝΗΣΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΑΘΙΚΙΑ 35,00 ΒΙΟΜΑΖΑ
Γ-04096 12/10/2009
RESCO - DUPONT - ENGAL
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Κ/Ξ ΑΣΤΑΚΟΥ Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΑΣΤΑΚΟΥΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. ΠΛΑΤΥΓΥΑΛΙΟΥΑΣΤΑΚΟΥ 200,00 ΒΙΟΜΑΖΑ
Γ-04253 10/12/2009 DAC GLOBAL - EN.G.AL - DEBZOS - GEO ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Κ/Ξ ΕΒΡΟΥ ΑΝΑΤ. ΜΑΚ. & ΘΡΑΚΗΣ ΕΒΡΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΟΤ 1 & ΟΤ 2 ΣΤΗ ΒΙΟΜ.ΖΩΝΗ ΟΙΚ.ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ 300,00 ΒΙΟΜΑΖΑ Γ-04301 10/2/2010 EN.GA.L. A.E. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΦΕΡΩΝ Β' ΒΙΠΕ ΒΟΛΟΥ Ο.Τ. 9 &10 100,00 ΒΙΟΜΑΖΑ
Σε όλες αυτές τις αιτήσεις την πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν
αστικά απορρίμματα μετά από τη μηχανική διαλογή τους (Secondary Recovered Fuel - SRF ή
Refuse Derived Fuel – RDF). Η πρώτη ύλη θα καίγεται με σκοπό την παραγωγή υπέρθερμου
ατμού, ο οποίος θα οδηγείται σε ατμοστρόβιλο όπου θα εκτονώνεται, παράγοντας ηλεκτρική
ενέργεια μέσω ηλεκτρογεννήτριας.Σύμφωνα με τον Ν.3468/2006, αρ. 2 παρ. 8, ως βιομάζα ορίζεται, το «βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα
προϊόντων, αποβλήτων και καταλοίπων που προέρχονται από τις γεωργικές, συμπεριλαμβανομένων
φυτικών και ζωικών ουσιών, τις δασοκομικές και τις συναφείς βιομηχανικές δραστηριότητες, καθώς
και το βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα βιομηχανικών αποβλήτων και αστικών λυμάτων και
απορριμμάτων». Ωστόσο, η βιομάζα που προέρχεται από τα αστικά απορρίμματα –από τη φύση
της– είναι συμμεμειγμένη με άλλα υλικά, εκ των οποίων ο διαχωρισμός της δεν είναι εφικτός. Ως
εκ τούτου, οι μονάδες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνον αστικά απορρίμματα, για την
παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αναπόφευκτα κάνουν χρήση τόσο «βιοαποικοδομήσιμου
κλάσματος», δηλαδή βιομάζας, όσο και «μη βιοαποικοδομήσιμου προϊόντος».
Εκ των ανωτέρω, τίθεται το κρίσιμο ερώτημα, αν η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μπορεί να
γνωμοδοτεί για χορήγηση ή να εκδίδει άδειες παραγωγής για σταθμούς που χρησιμοποιούν ως
καύσιμη πρώτη ύλη αστικά απορρίμματα, τα οποία έχουν μεν υποστεί μηχανική διαλογή, αλλά
εξακολουθούν να περιέχουν μη βιοαποικοδομήσιμο κλάσμα.
Παρακαλούμε για την ενδελεχή διερεύνηση και σαφή απάντηση του ως άνω ερωτήματος από τις
υπηρεσίες του Υπουργείου σας.
Με τιμή,
Ο Πρόεδρος της ΡΑΕ
Δρ. Νίκος Βασιλάκος

Βουλή. Ερώτηση Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους κ.κ. Υπουργούς • Οικονομικών • Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Θέμα: Σε επίσχεση εργασίας αναγκάστηκαν να προχωρήσουν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι στο Δήμο Πολίχνης.
Σε επίσχεση εργασίας αναγκάστηκαν να καταφύγουν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Πολίχνης για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα μηνών, τα οποία δεν τους καταβάλλονται λόγω περικοπών των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π) και κακού οικονομικού προγραμματισμού της Δημοτικής Αρχής.
Στους παραπάνω περιλαμβάνονται 60 εργαζόμενοι, οι οποίοι αναμένεται να προσληφθούν ως μόνιμο προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ, αλλά μέχρι να εκδοθεί το ΦΕΚ με τους οριστικούς πίνακες, απασχολούνται προσωρινά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και παραμένουν εδώ και 4 μήνες απλήρωτοι. Επιπλέον δεν θα προσληφθούν ούτε και μετά την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων κατά τη διάρκεια του 2011, στο πλαίσιο της αναστολής των μόνιμων διορισμών, και με βάση την εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο του ΥΠΕΣ 42781/28.7.2010. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να μην υπάρχει στην ουσία υπηρεσία καθαριότητας για την περιοχή της νέας δημοτικής κοινότητας Πολίχνης του νέου Δήμου του Παύλου Μελά.
Στην ίδια μοίρα βρίσκονται επιπλέον 80 εργαζόμενοι στα τμήματα καθαριότητας & πρασίνου και στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, οκτάμηνης απασχόλησης με συμβάσεις ΙΔΟΧ, προγραμματικών συμβάσεων με τον ΟΑΕΔ, καθώς και με Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου και οι οποίοι, ενώ αναμένουν την απόλυσή τους, παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πέντε έως οκτώ μήνες.
Επειδή το πρόβλημα της καθυστέρησης πληρωμής των δεδουλευμένων σε εργαζόμενους των ΟΤΑ πήρε μεγάλες διαστάσεις μετά την περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση και αναμένεται να ενταθεί κατά την εφαρμογή του Καλλικράτη.
Επειδή η πληρωμή των δεδουλευμένων ιδιαίτερα αυτή την περίοδο αποτελεί όρο επιβίωσης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.
Επειδή οι δικαιολογημένες κινητοποιήσεις των εργαζομένων έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, ιδιαιτέρως στους ευαίσθητους τομείς της καθαριότητας, της δημόσιας υγείας και της παιδικής φροντίδας.
Επειδή, λόγω της υπολειτουργίας των παραπάνω υπηρεσιών, υπάρχει ο κίνδυνος της παραχώρησης του έργου τους σε ιδιώτες.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποια μέτρα θα πάρουν ώστε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους;
2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την πρόσληψη των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ ώστε να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Δήμου Πολίχνης;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Τάσος Κουράκης



Ομιλία της κ Αμμανατίδου Πασχαλίδου στην βουλή με θέμα την

κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2011».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι μας ξέρουμε ότι η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2011 είναι μάταιη και επί χάρτου. Ξέρουμε ότι τα νούμερα δεν είναι πραγματικά, ότι εξαρτώνται από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα με μία μικρή επιφύλαξη ότι γίνονται διαπραγματεύσεις ή ότι οι Έλληνες Υπουργοί προσέρχονται σε αυτές επιθυμώντας « ίσως» να περισωθεί κάτι, βέβαια χωρίς σθένος.
Ξέρουμε ότι ο Προϋπολογισμός στηρίζεται σε εξωπραγματικούς στόχους και ότι νέα προειλημμένα μέτρα θα εξακολουθήσουν να εισάγονται σταδιακά με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, επτά μέχρι τώρα, τα οποία διέλυσαν δικαιώματα χρόνων. Και ο Προϋπολογισμός με τους εξωπραγματικούς στόχους αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός που ψηφίστηκε, ακριβώς πριν από ένα χρόνο, ο Προϋπολογισμός του 2010 που τελειώνει μεθαύριο, δεν εφαρμόστηκε, αφού η Κυβέρνηση με την Τρόικα άλλαξαν τα δεδομένα, αλλά η Βουλή και τα μέλη της δεν είχαν τη δυνατότητα να παρέμβουν. Και να σας θυμίσω ότι εμείς ζητούσαμε επιτακτικά από πέρυσι και ειδικά στο πρώτο τρίμηνο του 2010 να γίνει μία αναθεώρηση με «όρους κοινωνίας» και εσείς προχωρήσατε με «όρους μνημονίου», χωρίς καν να ρωτάτε τη Βουλή.

Βλέπουμε να προωθείται η επίτευξη των στόχων του Προϋπολογισμού για το 2011 επί της ουσίας με νέες γενναίες περικοπές δημοσίων δαπανών. Συζητάμε δηλαδή την επιδείνωση της ύφεσης, την περαιτέρω αύξηση της ανεργίας και μεσοπρόθεσμα την αποτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Γνωρίζουμε ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει το 2011 σε συνθήκες ύφεσης για τρίτο συνεχόμενο έτος και χωρίς ορατότητα ανάκαμψης, με τραγικά υψηλά ποσοστά ανεργίας. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ θεωρείται οριστική, λόγω της πτώχευσης επιχειρήσεων, της κατάργησης παραγωγικών μονάδων, ή της μετεγκατάστασής τους σε άλλες χώρες, γεγονός που αυξάνει το διαρθρωτικό δημόσιο έλλειμμα και οδηγεί σε εκτροχιασμό της ύφεσης.

Άλλωστε οι προβλέψεις για το 2011 είναι εξαιρετικά επισφαλείς. Η προβλεπόμενη μείωση του ΑΕΠ, κατά 3% το 2011, μόνο αισιόδοξη μπορεί να χαρακτηρισθεί, καθώς η πρόβλεψη για αύξηση της εξωτερικής ζήτησης των ελληνικών προϊόντων δεν θεμελιώνεται σε συνθήκες διεθνούς ύφεσης.

Με ποια αναπτυξιακά μέτρα έχει απαντήσει η Κυβέρνηση;

Με ποιο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο;

Ο αναπτυξιακός νόμος έχει στοιχειώσει, αλλά και όταν θα ψηφιστεί, σε ποια κατεύθυνση θα είναι;

Η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι αστεία. Συγκεκριμένα, η απορρόφηση κονδυλίων για την ανεργία και την απασχόληση βρίσκεται μόλις στο 6,2%.

Έχετε επιλέξει συνειδητά ένα τριτοκοσμικό μοντέλο, διότι μόνο εσείς και οι προηγούμενοι από σας θελήσατε ένα τέτοιο μοντέλο. Ένα μοντέλο δήθεν διαρθρωτικών αλλαγών, που συνίσταται στο τρίπτυχο της απόλυτης οπισθοδρόμησης απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας προϊόντων και υπηρεσιών με την ταυτόχρονη εκμηδένιση του εργατικού κόστους, με “fast truck” καταστροφικές επενδύσεις, που δεν είναι αλλού επιθυμητές και σκανδαλώδη απαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου από τις φορολογικές υποχρεώσεις του.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, δεν θέλετε να δείτε τους παράγοντες που οδήγησαν στην πρόσφατη κρίση, όπως την πλήρη απορύθμιση χρηματοπιστωτικών αγορών ή τις χαμηλές δαπάνες σε έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία.

Δεν θέλετε να δείτε ότι οι στρεβλώσεις παρατηρούνται πρωτίστως σε αγορές που είναι φαινομενικά «απελευθερωμένες».

Δεν θέλετε να δείτε ότι η απελευθέρωση της αγοράς δεν συνεπάγεται μείωση τιμών, αύξηση της ζήτησης ή βελτίωση της κερδοφορίας για τους μικρομεσαίους, αλλά μόνο για τα ολιγοπώλια, όπως οι ακτοπλοϊκές μεταφορές και επικράτηση βεβαίως μεγάλων πολυεθνικών.

Δεν θέλετε να δείτε ότι τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα αποτελούν τη μοναδική ομάδα του πληθυσμού που μπορεί να συμβάλει, εν μέσω ύφεσης, στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Παρόλα αυτά έχουν φορολογική ασυλία.

Δεν θέλετε να δείτε ότι ο συνδυασμός από τη μια, μείωσης μισθών, δημόσιων δαπανών, δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και από την άλλη, αύξηση των έμμεσων φόρων και συρρίκνωση της πιστωτικής επέκτασης, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην αγορά και κίνδυνο για αφανισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Με βάση τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, λοιπόν, για μια ακόμη φορά η οικονομική πολιτική στοχεύει στην άντληση πόρων, κυρίως μέσω της αύξησης της φορολογίας και όχι μέσω ενός σχεδίου πραγματικής ανάπτυξης, που θα είχε ως αποτέλεσμα και την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας και αυτό το λέω για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Μόνο μία τέτοια οικονομική πολιτική θα μπορούσε να μας οδηγήσει στην έξοδο από τη βαθιά ύφεση.

Η Κυβέρνηση δεν έχει στραφεί σε κίνητρα αναπτυξιακού χαρακτήρα, καθώς η αύξηση της έμμεσης φορολογίας δεν συντελεί στην αύξηση των εσόδων, αλλά μακροπρόθεσμα δημιουργεί πολύ μεγαλύτερα προβλήματα σε μια περίοδο που το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας μειώνεται σε βαθμό κακουργήματος και η επιχειρηματική δραστηριότητα βάλλεται από παντού.

Είναι τραγικό λάθος οι αυξήσεις του Φ.Π.Α. από το 11% στο 13% που αφορά κυρίως ανελαστικές δαπάνες για τα νοικοκυριά, όπως είναι τα τρόφιμα, ηλεκτρισμός, ύδρευση, μεταφορές και άλλα και πλήττει ιδιαίτερα τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

Η εξίσωση του ποσοστού φορολόγησης στο 20% των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες, που σχεδόν στο σύνολό τους είναι οικογενειακές, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Άλλωστε, τα δεκάδες χιλιάδες λουκέτα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δηλώνουν όσα προανέφερα και είναι μόνο η αρχή!

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αντί να αξιοποιείται ως αναπτυξιακό εργαλείο, έχει περικοπεί κατά 500 εκατομμύρια, βάζοντας οριστικά την ταφόπλακα στην ανάπτυξη της χώρας.

Τι να πούμε για το ΕΣΠΑ; Ξέρετε ότι μόνο το 12% της συνολικής δημόσιας δαπάνης έχει απορροφηθεί και είναι δυστυχώς η κατάσταση τραγική και στα άλλα προγράμματα, περιφερειακά, τομεακά, επιχειρησιακά…

Θέλω να πω δυο λόγια για τον αγροτικό κόσμο, που περιμένει από την κυβέρνηση ότι θα πάρει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να εξέλθει από την απαξίωση και την κρίση που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Οι αιτίες της μείωσης του γεωργικού εισοδήματος στην Ελλάδα, όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζει αυξητική τάση, θα έπρεπε ήδη να απασχολεί σοβαρά την Κυβέρνηση με σαφείς αναπτυξιακούς στόχους για τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας που να αποτυπώνονται και στον προϋπολογισμό.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Κύριε Πρόεδρε, την ανοχή σας, παρακαλώ.

Αντ’ αυτού, βλέπουμε να επαναλαμβάνεται κατά τον ίδιο τρόπο η κατανομή των κονδυλίων, χωρίς να είναι σαφές ποιες προτεραιότητες βάζει η κυβέρνηση. Όλοι ξέρουμε τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής γεωργίας. Φαίνεται, όμως, ότι δεν έχουμε συμφωνήσει στις ανάγκες και στις επιμέρους πολιτικές που θα εφαρμοστούν.

Υπάρχει σχέδιο για να σταματήσει η απαξίωση του αγροτικού τομέα και να βελτιωθούν δείκτες, όπως το γεωργικό οικογενειακό εισόδημα και οι μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, το ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων και η περιφερειακή ανάπτυξη;

Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σήμερα, όπως και η Νέα Δημοκρατία παλαιότερα, δεν έχει ένα «εθνικό σχέδιο» για τη ριζική αλλαγή στο περιεχόμενο και τη μορφή άσκησης της αγροτικής παραγωγής και περιορίζεται στη διαχείριση των κονδυλίων στη λογική των προσωρινών λύσεων και των κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεων.

Διαβάζοντας τον παρόντα Προϋπολογισμό, βλέπουμε ότι μειώνονται οι εθνικοί πόροι κατά 769 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι διατεθειμένοι εθνικοί πόροι δεν θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν με επάρκεια τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, όταν υπολείπονται οι εθνικές. Τραγικό για τους παραγωγούς.

Επίσης, οι πληρωμές του ΕΛΓΑ από την πρόβλεψη των 450 εκατομμυρίων ευρώ του 2010 μειώνονται στα 296 εκατομμύρια ευρώ για το 2011. Στην περίπτωση αυτή δεν μπορούν να ενταχθούν στον κανονισμό ζημιές και να δοθούν νόμιμες αποζημιώσεις. Οπότε, πού καταλήγουμε; Στις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις και στις πελατειακές σχέσεις!

Τέλος, σημαντικό παράγοντα στήριξης των αγροτών θα έπρεπε να παίζει η Αγροτική Τράπεζα. Και ενώ οι δημόσιες τράπεζες έχουν κοινωνικό ρόλο, ώστε να εξυπηρετούν την αγροτική παραγωγή και να μπορούν να χρηματοδοτούν ανάλογες δράσεις και δάνεια, η Κυβέρνηση απέσυρε τα σχέδιά της για δημιουργία ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα και φροντίζει δήθεν για την εξυγίανση της ΑΤΕ, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της. Αντί για τη στήριξη, λοιπόν, του αγρότη, η Κυβέρνηση θα μπορούσε να «παραχωρήσει» από ό,τι φαίνεται σε ιδιώτες τη μισή αγροτική γη της χώρας και έτσι να αρχίσουν οι μαζικοί πλειστηριασμοί χωραφιών, τα οποία είναι παραγωγικά και είναι τα μόνα περιουσιακά στοιχεία που έχουν σήμερα οι Έλληνες αγρότες. Εκεί μας οδηγείτε!

Η ΑΤΕ, κύριε Υφυπουργέ, άρχισε την πληρωμή της δεύτερης δόσης, δηλαδή του 50% των αποζημιώσεων. Δυστυχώς, για άλλη μία φορά η Αγροτική Τράπεζα είναι απαράδεκτη απέναντι στους αγρότες και εδώ θα έπρεπε να στραφεί η Κυβέρνηση και να πιέσει την Αγροτική Τράπεζα να μην κρατάει σε συνθήκες τέτοιας οικονομικής ύφεσης, το υπόλοιπο 50% για τα δάνεια.

Να δείξει μία ανοχή σε αυτόν τον κλάδο, τον παραγωγικό κλάδο, που δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, διότι τα καρτέλ καλά κρατούν, τα προϊόντα τους δεν έχουν τιμές και αυτήν τη στιγμή η ύπαιθρος ερημώνεται και συνεχώς κατεβαίνουν κάτω από το όριο της φτώχειας οι αγρότες μας. Θα πρέπει να το δει άμεσα η Κυβέρνηση, να σταματήσει αυτό που γίνεται, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να αποπληρώσουν με μία ανοχή και με ένα άτοκο –γιατί όχι;- περιθώριο χρόνου τα δάνειά τους προς την ΑΓΡΟΤΙΚΗ, αλλά σήμερα να πάρουν τα χρήματα που είναι πολύ σημαντικά εν μέσω της κρίσης και εν μέσω χειμώνα.



Ευχές από το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Χάρη Τσιόκα. Ευχαριστούμε Θερμά

Όμορφα φωτογραφικά στιγμιότυπα από Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο πολυκατοικίας στο Ρετζίκι. Ευχαριστούμε θερμά την αναγνώστρια μας Σίσσυ, για τις ωριαίες εικόνες που μας έστειλε.