Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Αστυνομικοί διακινούσαν ναρκωτικά στη φυλακή

Από αστυνομικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους έως γιατρούς, δικηγόρους, νοσηλεύτριες και καθαρίστριες περιλαμβάνει η ομάδα των «69» που δρούσε τους τελευταίους μήνες στα περισσότερα σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας με αντικείμενο «εργασίας» την εμπορία ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων.Την πολυμελή σπείρα εξάρθρωσε μετά από πολύμηνη παρακολούθηση η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. στην οποία ρόλο έπαιξε και ο «σούπερ» κοριός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Ενδεικτικό του μεγέθους και της έκτασης του κυκλώματος είναι ότι οι αστυνομικοί χρειάστηκαν περισσότερες από 3.900 σελίδες για να περιγράψουν τη δράση των 69 εμπλεκομένων ενός κυκλώματος που είχε απλώσει τα «πλοκάμια» του από την Αλικαρνασσό έως την Κέρκυρα.Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από καταγγελία ενός 35χρονου κρατούμενου στις φυλακές Κέρκυρας, στην οποία περιέγραφε τη μεθοδολογία και τους τρόπους εισαγωγής τόσο ναρκωτικών όσο και κινητών τηλεφώνων στο Μεταγωγών και τις διάφορες Φυλακές. Ο 35χρονος υπέδειξε, μάλιστα, στους αστυνομικούς ως εγκέφαλο του κυκλώματος έναν Αλβανό κρατούμενο στη Λάρισα.Επίκεντρο του κυκλώματος αποτέλεσε το Τμήμα Μεταγωγών, στο οποίο οι εμπλεκόμενοι εργαζόμενοι σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έδιναν ποσότητες 100 ή 200 γραμμαρίων ναρκωτικών σε κρατούμενους για να τα καταπιούν και έτσι να μην γίνει αντιληπτή η διακίνηση.

Τα 69 μέλη του κυκλώματος είναι:

• 61 ιδιώτες, εκ των οποίων οι 20 κρατούμενοι

• Ένας υπό απόταξη αστυνομικός που υπηρέτησε στη Διεύθυνση Μεταγωγών

• 3 σωφρονιστικοί υπάλληλοι του Τμήματος Ψυχιατρείου των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού

• ένας ιδιώτης γιατρός – Ψυχίατρος

• ένας δικηγόρος

• μια νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας

• μια καθαρίστρια της Διεύθυνσης Μεταγωγών Αθηνών

Ο υπό απόταξη αστυνομικός είχε συλληφθεί επ’ αυτοφώρω στις 29 Οκτωβρίου για διακίνηση ναρκωτικής ουσίας σε ναρκομανή κρατούμενο στα Κρατητήρια του Μεταγωγών Αθηνών και για το λόγο αυτό κρατείται στις Φυλακές Κορυδαλλού. Τα πλοκάμια του κυκλώματος είχαν απλωθεί στα Σωφρονιστικά Καταστήματα του Κορυδαλλού, της Λάρισας, των Τρικάλων, του Δομοκού, του Μαλανδρίνου, της Κέρκυρας, της Αλικαρνασσού και της Πάτρας.Τα μέλη τα σπείρας ήταν, μάλιστα, τόσο οργανωμένα, ώστε είχαν συστήσει κοινό ταμείο αποταμίευσης και διαχείρισης των εσόδων ενώ όπως προέκυψε από την απομαγνητοφώνηση τηλεφωνικών συνομιλιών χρησιμοποιούσαν συνθηματικά στις μεταξύ τους επαφές και συνομιλίες.
Η πολυσέλιδη δικογραφία υπεβλήθη την Τρίτη στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Συνάντηση αντιπροσωπείας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος

Πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στη Βουλή, συνάντηση της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος με αντιπροσωπεία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος της ΕΑΠΣ, Φίλιππος Παντελεάκος, ενημέρωσε τους βουλευτές Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Βασίλη Μουλόπουλο, για την οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα, τους φόβους για εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, την μείωση των επικουρικών συντάξεων, τις σημαντικές περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες που έχουν μειωθεί στο μισό από 121 εκ ευρώ που είχαν διατεθεί για το 2009 στα 60 εκ ευρώ για το 2011, για τη μη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, την προσπάθεια της κατάργησης της μόνιμης και σταθερής εργασίας των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα με την καθιέρωση των επίκουρων πυροσβεστών.Η κυβέρνηση έχει ανοίξει το θέμα του κανονισμού των μεταθέσεων και του ωραρίου, χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τα συνδικάτα.Ο πρόεδρος της ΕΑΠΣ, αναφέρθηκε επίσης στην παλαιότητα των υλικοτεχνικών υποδομών (πυροσβεστικών οχημάτων, ελικοπτέρων, εγκαταστάσεων προσωπικού), στη δημιουργία του Πανεπιστημίου Πυροσβεστικών Σπουδών και ένταξη των προσλήψεων μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, τη θεσμοθέτηση ανταποδοτικών τελών για την παροχή υπηρεσιών πυρασφάλειας σε ιδιώτες, όπως και τη χορήγηση ή αποζημίωση των οφειλομένων ρεπό.
Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στα δίκαια αιτήματα των Πυροσβεστών, επεσήμαναν ότι οι δαπάνες για τον εκσυγχρονισμό, για την ενίσχυση σε υλικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο περικοπών. Αντίθετα, αποτελούν παραγωγικές επενδύσεις γιατί διασφαλίζουν τόσο την ανθρώπινη ζωή , όσο και την περιουσία των πολιτών, την προστασία των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό σώμα, μέσα και έξω από τη Βουλή, για ένα σύγχρονο, δημοκρατικό Πυροσβεστικό Σώμα στην υπηρεσία του ελληνικού λαού.

Συνάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με εκπροσώπους της ΠΟΑΣΥ και της ΠΟΑΞΙΑ

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, μεταξύ εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών (ΠΟΑΞΙΑ) και βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας κατέθεσαν κοινό ψήφισμα στους εκπροσώπους της Κ.Ο., Παναγιώτη Λαφαζάνη, Ευαγγελία Αμμανατίδου και Βασίλη Μουλόπουλο, με το οποίο εξέφρασαν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους ενόψει περαιτέρω όξυνσης των κοινωνικών προβλημάτων που προκύπτουν από την κυβερνητική πολιτική, τόσο όσον αφορά στις περαιτέρω περικοπές των εισοδημάτων τους όσο και το ρόλο που η κυβέρνηση επιφυλάσσει στην αστυνομία: ως κατασταλτικός μηχανισμός ενάντια στα εργατικά και νεολαιίστικα κινήματα.Οι πρόεδροι των ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ ζήτησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ την επαναφορά της πρότασης για σύσταση της διακομματικής επιτροπής για την αστυνομία λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα.Συγκεκριμένα, πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ Δημήτρης Γεωργατζής αναφέρθηκε στον τραυματισμό του γραμματέα της νεολαίας Συνασπισμού Νάσου Ηλιόπουλου και σε άλλα περιστατικά αστυνομικής βίας, τα οποία και καταδίκασε κρατώντας αποστάσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Ευχαριστούμε το ΣΥΡΙΖΑ για την ανταπόκρισή του και ζητάμε να επανέλθει η πρόταση για σύσταση διακομματικής επιτροπής για την αστυνομία, για τα όρια και τα περιθώρια δράσης της. Όλοι έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται την ίδια ώρα που κατεβαίνουν να διαμαρτυρηθούν τα παιδιά μας και οι γυναίκες μας, εμείς είμαστε απέναντι. Θέλουμε να προστατεύσουμε τον συνάδελφό μας, αλλά και τις ζωές των πολιτών που απειλούνται, όπως είδαμε πρόσφατα».Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρήστος Φωτόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση, αλλά και την αγωνία του για το πώς θα σταθεί όρθιος ως οργανισμός η ΕΛΑΣ με τη συνεχή υποχρηματοδότηση: «Πολύ φοβόμαστε πως θα χρησιμοποιηθούμε από την πολιτική ηγεσία σαν κατασταλτικός μηχανισμός και καλούμε την κυβέρνηση να μην ακολουθήσει αυτήν την τακτική». Στο αγαθό της ασφάλειας του πολίτη δεν χωρούν εκπτώσεις, πρόσθεσε.Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β΄ Πειραιώς Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε πως απαιτείται πολιτική λύση στα προβλήματα των πολιτών και όχι αστυνομική βία και καταστολή. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Είχαμε μια δημιουργική, χρήσιμη και ουσιαστική συνάντηση. Χαίρομαι γιατί συμφωνήσαμε πως δεν είναι δυνατόν η αστυνομία να αντιμετωπίζει μ’ αυτόν τον τρόπο τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν.Θα στηρίξουμε την πρόταση σύστασης διακομματικής επιτροπής που να εξετάζει τη λειτουργία της αστυνομίας.Είναι αδιανόητο να συνεχίζεται και να κλιμακώνεται η οικονομική υποβάθμιση των αστυνομικών. Θεωρούμε απαράδεκτες τις περαιτέρω περικοπές των εισοδημάτων των αστυνομικών.Δεν ταιριάζει στον αστυνομικό ο ρόλος του μπαμπούλα για τον αγωνιζόμενο πολίτη!»
Η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου εξέφρασε, με τη σειρά της, την ανησυχία της για τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Μουλόπουλος επεσήμανε πως οι αστυνομικοί ζουν σε μια αντίφαση, καθώς πλήττονται από τα μέτρα και ταυτόχρονα καλούνται να λάβουν μέτρα για την αστυνόμευση των διαδηλώσεων των εργαζομένων που διαμαρτύρονται για τις περικοπές. Αναφέρθηκε επίσης στο ανησυχητικό φαινόμενο κλιμάκωσης της αστυνομικής βίας, της ύπαρξης και της δράσης αστυνομικών με πολιτικά και καλυμμένα τα πρόσωπα μέσα σε μπλοκ διαδηλωτών, αλλά και στη νέα τακτική της ΕΛΑΣ να διαλύει τις διαδηλώσεις.

To Γραφείο Τύπου





Αστυνομικοί έστησαν… καρτέρι σε ληστές στην Θεσσαλονίκη

Καλαμαριά Θεσσαλονίκη, σκασμένο λάστιχοΟι δράστες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο με το σκασμένο λάστιχο Οι ρόλοι «αντιστράφηκαν», η ληστεία απετράπη. Τρία άτομα, μέλη μίας από τις σπείρες που χρησιμοποιούν τη μέθοδο του σκασμένου λάστιχου για να ληστέψουν ανυποψίαστους οδηγούς, συνελήφθησαν χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη, μετά από καρτέρι που τους είχαν στήσει αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης. Οι δράστες, ηλικίας 32 και 38 ετών, είχαν βάλει στο στόχαστρό τους έναν 52χρονο, ο οποίος μόλις είχε κάνει ανάληψη μετρητών από τράπεζα στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Του έσκασαν λοιπόν το ένα λάστιχο του αυτοκινήτου του με στιλέτο, περιμένοντας την αντίδρασή του. Ο ανυποψίαστος οδηγός έβαλε μπρος, αλλά όταν διαπίστωσε ότι το λάστιχο ήταν σκασμένο, σταμάτησε το όχημα στην άκρη του δρόμου για να το αλλάξει. Τότε σκόπευαν να δράσουν οι τρεις δράστες και να αρπάξουν τα χρήματα του 52χρονου. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, αφού στο μεταξύ ένας παρατηρητικός περαστικός είχε ενημερώσει την αστυνομία και άνδρες της Άμεσης Δράσης είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τους τρεις επίδοξους ληστές. Την ώρα λοιπόν που προσέγγισαν τον 52χρονο, τους συνέλαβαν. Στην κατοχή ενός από τους συλληφθέντες εντοπίστηκε μία πτυσσόμενη μεταλλική ράβδος, ενώ σε έρευνα που ακολούθησε στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, βρέθηκε και κατασχέθηκε το στιλέτο που είχαν χρησιμοποιήσει για να σκάσουν το λάστιχο.



Απεργούν αύριο οι σιδηροδρομικοί

Η Π.Ο.Σ. με τις από 14.12.2010 «ΕΞΩΔΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ» προς τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ διατυπώνει με σαφήνεια τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για τις προτάσεις της εργοδοσίας (σχέδια ΕΣΣΕ για Μισθολόγιο και σχέδια Κανονισμών Εργασίας) τα οποία θεωρεί ότι δεν αποτελούν βάση για συζήτηση και διατυπώνει ρεαλιστικές προτάσεις, που σε αντίθεση με τα προτεινόμενα σχέδια, κινούνται στο πλαίσιο της Συνταγματικής νομιμότητας.Επίσης και ο Σύλλογος Εργαζομένων της ΕΡΓΟΣΕ με την από 7.12.2010 εξώδικη πρόσκλησή του προς τη Διοίκηση της Εταιρείας ζητά την ακύρωση της διαδικασίας και τη χορήγηση στοιχείων.Στις προτάσεις αυτές δεν μας απάντησαν οι Διοικήσεις και ως εκ τούτου συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις, με 24ωρη Πανελλαδική – Πανσιδηροδρομική απεργία αύριο 22/12/2010 και προσυγκέντρωση στις 12.00’ έξω από τα γραφεία της Π.Ο.Σ. (Κάνιγγος 6 - Αθήνα).



Ξανά στην εντατική ο Θ. Βέγγος

Στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός» νοσηλεύεται και πάλι ο Θανάσης Βέγγος, ο οποίος υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για να του αφαιρεθεί αιμάτωμα.
Κρίσιμη αλλά σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του δημοφιλούς κωμικού Θανάση Βέγγου, που νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός».
Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι θεράποντες ιατροί αναμένουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα για να εκτιμήσουν την κατάσταση, δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου κ. Πετρόχειλος.
Ο ηθοποιός έπεσε την περασμένη Πέμπτη στο σπίτι του, υπέστη εγκεφαλικό αιμάτωμα και την Παρασκευή μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου και υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση.
Στο πλευρό του 83χρονου ηθοποιού βρίσκονται η σύζυγος και τα παιδιά του.



Τα νέα εν συντομία μέσα από τις σελίδες της « Μακεδονίας»

Έξι επαγγέλματα “ανοίγουν” το 2011

Την άρση όλων των περιορισμών που ισχύουν σήμερα στην άσκηση εκατοντάδων επαγγελμάτων του τομέα των υπηρεσιών προβλέπει νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Παγίδες κουνουπιών κατά του ιού του Δυτικού Νείλου

Έγκαιρη θωράκιση της χώρας μας απέναντι στον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος πλέον έχει εγκατασταθεί και στην Ελλάδα, προτείνουν οι επιστήμονες. Ειδικότερα επισημαίνουν ότι είναι αναγκαίο να εγκατασταθεί ένα σύστημα παρακολούθησης των κουνουπιών με την τοποθέτηση παγίδων σε διάφορες περιοχές, κάτι που πρέπει να γίνει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2011.

“Εκτός λογικής ο αντικαπνιστικός νόμος”

Υπέρμαχος -κατ’ ανάγκην- της αλλαγής του αντικαπνιστικού νόμου δηλώνει ο απερχόμενος νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, σε μια προσπάθεια να εκφράσει την αγωνία του για τα καταστήματα εστίασης που κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο λόγω της απαγόρευσης του καπνίσματος.

“Ένας νέος κύκλος ανοίγει για όλους μας”

Ημερομηνία: 21/12/2010

Μέσα σε μια ατμόσφαιρα συγκινησιακά φορτισμένη πραγματοποιήθηκε χθες η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης με την παρούσα σύνθεσή του. Η ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και των μελών του νέου δημοτικού συμβουλίου θα τελεστεί μεθαύριο το μεσημέρι και θα είναι κατά βάση πολιτική.

Η… έφηβη νομαρχία υιοθετείται από την αιρετή περιφέρεια

Γεννήθηκε πριν από 16 χρόνια, με την προσδοκία να καταστεί ισότιμος αδελφός με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, τους δήμους. Όμως, ο θεσμός της αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης αναγκάζεται να εγκαταλείψει οριστικά την τοπική αυτοδιοίκηση πάνω στην… εφηβεία, για να δώσει τη σκυτάλη στη αιρετή, πλέον, περιφέρεια.

Τρίωρος εφιάλτης στα χέρια ληστών

H έκρηξη της βίας και της εγκληματικότητας, με περιστατικά πρωτοφανούς αγριότητας, που καταγράφονται καθημερινά, αναδεικνύει την αδυναμία των διωκτικών αρχών να ελέγξουν την κατάσταση. Οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι αποτελούν εύκολο στόχο για τις συμμορίες κακοποιών, δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς ούτε μέσα στα σπίτια τους!

Εξαρθρώθηκε η "μαφία" των ΑΤΜ

Εξαρθρώθηκε, έπειτα από πολύμηνες έρευνες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οκταμελής συμμορία που ήταν δομημένη στα πρότυπα της μαφίας και ειδικευόταν στις κλοπές ΑΤΜ τραπεζών και υπερπολυτελών αυτοκινήτων.

Νομικά “ξεκάθαρη” η υπεξαίρεση στο δήμο

“Απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο…”, απάντησε η Ολομέλεια Εφετών Θεσσαλονίκης, απορρίπτοντας το αίτημα της Εισαγγελίας να αναλάβει εφέτης - ανακριτής την υπόθεση διερεύνησης του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου του δήμου Θεσσαλονίκης. Ολοι -πλην ενός- οι πρόεδροι και εφέτες ταυτίστηκαν με την αρνητική εισήγηση ότι η υπόθεση δεν έχει “νομικές δυσχέρειες”, λόγω των οποίων θα ήταν απαραίτητη η εξέτασή της από ανώτερο δικαστή.

Έψαχναν τον παράδεισο, αλλά βρήκαν τον θάνατο από το ψύχος

Πέθαναν από το κρύο δύο μετανάστες που βρέθηκαν λίγα μέτρα από την κοίτη του ποταμού Έβρου, κοντά στη Νέα Βύσσα. Στην ίδια περιοχή αστυνομικοί εντόπισαν αναίσθητο, πάλι λόγω ψύχους, ακόμη έναν αλλοδαπό, τον οποίο μετέφεραν στο νοσοκομείο και έτσι σώθηκε.



Οι ειδήσεις σε τίτλους

• Συνελήφθη 47χρονος που κρατούσε όμηρο εφοριακό
• Πέλλα: Ληστεία σε σούπερ μάρκετ με… σχοινί ορειβασίας
• Καλαμαριά: Ορκίζεται ο δήμαρχος, Θεοδόσης Μπακογλίδης
• Τις επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί στη παραλία ο αδριάντας του Κων. Καμραμανλή
• Χαλκιδική: Ένοπλη ληστεία σε Αγροτική Τράπεζα
• Μικρή άνοδος στη Σοφοκλέους
• Συλλήψεις κυκλώματος διακίνησης όπλων στα Ιωάννινα και την Αθήνα


"Έφυγε" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Ν.Γιαννόπουλος

Την τελευταία του πνοή άφησε σημερα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Ν.Γιαννόπουλος. Ο επί πολλά χρόνια πρόεδρος έχασε τελικά την μάχη που έδινε με τον καρκίνο και κατέληξε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν το τελευταίο διάστημα
Seleo.gr News



«Η Κομισιόν αναγνωρίζει τη σημασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση καταστρατηγεί κάθε έννοια κοινωνικού διαλόγου» - Απάντηση Επιτρόπου Andor σε ερώτηση των Ευρωβουλευτών Κ. Πουπάκη και Γ. Κουμουτσάκου

 «Η Επιτροπή πιστεύει ότι ο κοινωνικός διάλογος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των αγορών εργασίας και στην αποφυγή των εργασιακών συγκρούσεων. Στην επικείμενη έκθεση, μάλιστα, σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις στην Ευρώπη του 2010 σημειώνεται ότι οι εργοδότες και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης μέσω των διαδικασιών του κοινωνικού διαλόγου, διαβουλεύσεων και συλλογικών διαπραγματεύσεων τόσο σε διακλαδικό όσο και σε τομεακό και εταιρικό επίπεδο», επεσήμανε ο κ. Lazlo Andor, Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης σε ερώτηση των ευρωβουλευτών Κ. Πουπάκη και Γ. Κουμουτσάκου, σχετικά με τον αναγκαίο και ουσιαστικό ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αντιμετώπιση της έξαρσης των φαινομένων της υποαπασχόλησης, της εργασιακής επισφάλειας, της αδήλωτης εργασίας, καθώς και των αυθαίρετων απολύσεων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για το 3ο τρίμηνο του 2010, το 25 % του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα απασχολείται χωρίς κοινωνική ασφάλιση, ενώ ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζουν τα ποσοστά της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, αλλά και οι μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Η πλειονότητα των αδήλωτων εργαζομένων προέρχεται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι και εποχικοί εργαζόμενοι, οι οποίοι φαίνεται να έχουν αδυναμία διαπραγμάτευσης ακόμη και των ελάχιστων προβλεπόμενων όρων (μισθό, ασφάλιση, ασφαλείς συνθήκες) εργασίας. Η αδήλωτη εργασία και η ευελιξία χωρίς ανάλογη ασφάλεια δείχνουν να αυξάνονται, μέσα σε ένα γενικότερο περιβάλλον ανεργίας και εργασιακής αβεβαιότητας επιφέροντας ραγδαίες δυσμενείς επιπτώσεις στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και στην υγιώς ανταγωνιστική λειτουργία της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα, με το νέο πολυνομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, η ελληνική κυβέρνηση καταλύει τον κοινωνικό διάλογο, καταργώντας το πολυεπίπεδο του χαρακτήρα του και διαστρεβλώνει τη σημασία και τη σκοπιμότητα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Σε αυτήν την κατεύθυνση οι κκ Πουπάκης και Κουμουτσάκος κατέθεσαν γραπτή ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλώντας την να τοποθετηθεί σχετικά με:
• Την ύπαρξη ή μη ενός σταθερού πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και ενός ισχυρού οργάνου επίλυσης συλλογικών διαφορών στα κράτη – μέλη, με δεδομένη τη συνεχιζόμενη απορρύθμιση των εθνικών αγορών εργασίας και την αδυναμία των εργαζομένων να διασφαλίζουν από μόνοι τους έστω και τους κατώτατους προβλεπόμενους όρους εργασίας.
Σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου Andor, οι δύο Ευρωβουλευτές δήλωσαν: «Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την αναγκαιότητα του κοινωνικού διαλόγου στο πλαίσιο του καθορισμού των εργασιακών σχέσεων και της επίτευξης της εργασιακής ειρήνης, ιδιαίτερα σε περίοδο εκτεταμένης οικονομικής ύφεσης, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο της καταστρατήγησης και αποδυνάμωσής των διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός φτωχού και κατακερματισμένου εργατικού δυναμικού, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι το μισθολογικό κόστος δεν αποτελεί τροχοπέδη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ενώ από το 1990 μέχρι και σήμερα οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις διασφάλιζαν τα δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας. Η αμφισβητούμενη οικονομική διάσωση γίνεται συνώνυμη με την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη διάβρωση του κοινωνικού κράτους και την υπανάπτυξη, με το ποσοστό των φτωχών εργαζομένων να αγγίζει το 14%, το 28% των συνανθρώπων μας να απειλούνται ή να βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παραπαίουν και την ανεργία των νέων να ξεπερνά το 20%».





Τρεις φάσεις κυβερνητικής επίθεσης στη μισθωτή εργασία

Του Νίκου Κοτζιά

Η κυβέρνηση σε μια πρώτη φάση απαξίωσε τον δημόσιο τομέα και τους δημόσιους υπαλλήλους. Ολομερής πληρωμένα μπιστόλια στα Μέσα «αποκάλυπταν» την τεμπελιά των δημοσίων υπαλλήλων, την διαφθορά και την ανικανότητά τους. Στηριγμένη η προπαγανδιστική κυβερνητική μηχανή σε πραγματικά προβλήματα του δημόσιου τομέα, ξεδίπλωσε σχεδιαζόμενη επίθεση στα δημοκρατικά, εργασιακά και εισοδηματικά δικαιώματα των δημόσιων υπαλλήλων. Προετοίμαζε και προετοιμάζει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ακόμα και επιχειρήσεων που διασφάλιζαν μέχρι σήμερα σταθερά μεγάλα έσοδα στο δημόσιο (και αυτό παρά το γεγονός ότι όλη αυτή η επίθεση γίνεται στο όνομα της ανάγκης εξάλειψης των ελλειμμάτων της χώρας). Για πρώτη φορά στην οικονομική ιστορία, δηλαδή, ετοιμάζεται κάποιος (κυβέρνηση και ελληνικό δημόσιο) να παραιτηθεί από τις πηγές μεγάλων εσόδων που διαθέτει (από τις συχνότητες και τον ΟΠΑΠ μέχρι τα δικαιώματα στο διαδικτυακό στοίχημα) στο όνομα πραγματικών εσόδων του προϋπολογισμού. Ο πλήρης παραλογισμός.Στην ώρα της κρίσης, η κυβέρνηση συμβάδισε με αυτούς που έφεραν τη χώρα εδώ που την έφεραν. Με εκείνους που επιθυμούν να σπάσουν οι εστίες αντίστασης των εργαζομένων. Στην αρχική φάση ηθικά και πολιτικά. Με εκείνους οι οποίοι προωθούν την απαξίωση της δημόσιας περιουσίας ώστε, κατόπιν, να την πάρουν με εξευτελιστικούς όρους και στη συνέχεια να παριστάνουν, και από πάνω, τον σωτήρα της χώρας.Στη δεύτερη φάση η κυβέρνηση επιτέθηκε στους μισθούς, στα ασφαλιστικά δικαιώματα και στις συντάξεις των εργαζομένων. Την επίθεση την είχε ετοιμάσει στην πρώτη φάση. Επικαλέστηκε το γεγονός ότι δεν δουλεύουν οι εισπρακτικοί και διωκτικοί μηχανισμοί με τους οποίους θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα του δημοσίου και να περιορίσει τα ελλείμματα από άλλες πηγές. Διατεινόταν ότι δεν υπήρχε χρόνος ώστε να προλάβει να συγκροτήσει τους κατάλληλους μηχανισμούς και ότι τάχα αναγκαστικά τα έπαιρνε από τους πλέον αδύνατους. Η ιδεολογική και ηθική επίθεση ενάντια στην μισθωτή εργασία της πρώτης φάσης συνοδεύτηκε στη δεύτερη φάση με την επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων. Με μια άγρια πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και ακόμα πιο άγριας αναδιανομής εισοδήματος και πλούτου.Στην τρίτη φάση επίθεσης ενάντια στους μισθωτούς, η κυβέρνηση χτύπησε ευθέως τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, τις κατακτήσεις τους. Υπονομεύει με κάθε τρόπο τα όπλα που διαθέτει η μισθωτή εργασία προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Συμβάλλει με μέσα «ολίγον σκοτεινά» στην απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος στον ιδιωτικό τομέα. Προωθεί την διαμάχη ανάμεσα στους εργαζομένους, αυτό που ιστορικά ονομάστηκε ως «διαπάλη στο εσωτερικό της τάξης» προκειμένου να αποτρέψει την αντίσταση των εργαζομένων στις επιθέσεις που δέχονται από μια πολιτική που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, που συχνά είναι και άνομα. Το κύριο, όμως, είναι ότι η κυβέρνηση με τους νόμους της έλαβε μέτρα που αποτρέπουν την οργανωμένη δράση των μισθωτών.Απέναντι στην ισχύ της μεγάλης ιδιοκτησίας και του χρήματος οι μισθωτοί διαθέτουν την συλλογική τους οργάνωση. Αυτή είναι η μόνη δύναμη που μπορούν να αντιτάξουν και να χρησιμοποιήσουν στις διαπραγματεύσεις για τα μισθολογικά τους, τις συνθήκες εργασίας και τα δικαιώματα στον τόπο δουλειάς. Με το πολυνομοσχέδιο που πέρασε η κυβέρνηση, έβαλε ουσιαστικά δυναμίτη σε αυτή την συλλογικότητα. Δημιούργησε όρους για «ατομικές συμβάσεις», λες και ο μεμονωμένος εργαζόμενος διαθέτει την ισχύ που κουβαλά στη φέρετρα του ο εργοδότης του.Ουσιαστικά η κυβέρνηση στον χρόνο που τελειώνει χτύπησε την ηθικότητα, καθώς και τα δημοκρατικά, κοινωνικά, εισοδηματικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων προκειμένου να εξυπηρετήσει πριν από όλα ορισμένους τραπεζίτες. Με την πολιτική της έδειξε να πιστεύει ότι φταίνε οι μισθωτοί για την κρίση της Ελλάδας. Οτι η αποδυνάμωσή τους είναι όρος και προϋπόθεση προκειμένου να ξεπεράσει η χώρα τα προβλήματά της. Λαθεύει σφόδρα.
 epirusgate



Τελευταία συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Μενεμένης

Πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μενεμένης στο κινηματοθέατρο «Άστρον». Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ο Δήμαρχος Μενεμένης, Γιώργος Ακτσελής ευχαρίστησε τους δημοτικούς συμβούλους για την ενεργό συμμετοχή τους, ενώ έκανε ειδική μνεία στους αείμνηστους προέδρους της Κοινότητας Μενεμένης και σε όλους τους διατελέσαντες δημάρχους Μενεμένης.
«Στόχος μας ήταν η ανάπτυξη. Η δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τα παιδιά μας. Και πιστεύω ότι όλοι μας εργαστήκαμε με όλες τις δυνάμεις μας προς την επίτευξη αυτού του σκοπού», τόνισε ο Δήμαρχος Μενεμένης. Αναφερόμενος στο νέο Δήμο Αμπελοκήπων- Μενεμένης, ο κ. Ακτσελής επισήμανε: «Στις δύσκολες εποχές της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορέσει να αντεπεξέλθει μόνο μέσα από συνεργασία. Και η ένωση των δυνάμεών μας με τους Αμπελόκηπους, αλλά και ειδικότερα με τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων Λάζαρο Κυρίζογλου, μου δημιουργεί χαρά και αισιοδοξία». Στην τελευταία συνεδρίαση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων και νέος Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, εκπρόσωποι φορέων της Μενεμένης και οι πρώην δήμαρχοι Μενεμένης, Σωτήρης Γεωργιάδης και Παναγιώτης Γαβριηλίδης. Ολόκληρη την ομιλία του Δημάρχου Μενεμένης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Μενεμένης www.menemeni.gr

Βουλή. Ερώτηση της Βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Ε. Αμμανατίδου Πασχαλίδου, προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Αγανακτισμένοι οι κερασοπαραγωγοί Γιαννακοχωρίου Νάουσας για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

Σε μια από τις χειρότερες χρονιές για τα κεράσια εξελίχτηκε η φετινή, ενώ σοβαρά προβλήματα είχαν οι παραγωγοί της περιοχής και με άλλες δενδροκαλλιέργειες. Τα προβλήματα ξεκίνησαν με την ελλιπή καρπόδεση (ακαρπία) σε κάποιες ποικιλίες κερασιών. Μόλις μία με δύο μέρες πριν την συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών ξεκίνησαν οι βροχές που προκάλεσαν σκάσιμο των καρπών και στη συνέχεια μονίλια με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα και στις εξαγωγές.

Τις ζημιές επιβεβαίωσε και το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Ημαθίας-Πέλλας.

Παρ’ όλα αυτά οι κερασοπαραγωγοί του Γιαννακοχωρίου παραμένουν απλήρωτοι, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ οι αποζημιώσεις για τις παραπάνω καταστροφές. Η αγωνία των παραγωγών επιτείνεται και από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ανακοίνωση των εκτιμήσεων που αφορούν ζημιές στις παραγωγές ροδάκινων και μήλων από το χαλάζι.
Επειδή η αγανάκτηση των αγροτών της περιοχής που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση είναι εύλογη, αφού αδυνατούν να καλύψουν επείγουσες υποχρεώσεις τους όπως πληρωμή ασφαλίστρων ΟΓΑ, τελών κυκλοφορίας, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων,
ερωτάται ο κ. Υπουργός

• Προτίθεται να καταβάλει άμεσα ο ΕΛΓΑ τις αποζημιώσεις στους κερασοπαραγωγούς Γιαννακοχωρίου Νάουσας;

Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου