Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης – Εγκλωβισμένοι χιλιάδες ταξιδιώτες των Χριστουγέννων


Έως 600€ η αποζημίωση για καθυστερήσεις πτήσεων – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Οργισμένοι χιλιάδες ταξιδιώτες που έχουν... ξεμείνει στο Χίθροου, κινδυνεύουν να κάνουν Χριστούγεννα στο αεροδρόμιο! Τελείωσε το αντιψυκτικό υγρό στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ακόμη 6 νεκροί στην Πολωνία.Ο καιρός εξακολουθεί να κρατά ομήρους χιλιάδες Ευρωπαίους, που παραμένουν αποκλεισμένοι σε αεροδρόμια και σταθμούς τρένων. Εκατοντάδες πτήσεις και δρομολόγια τρένων έχουν ακυρωθεί, καθώς η βόρεια Ευρώπης παραμένει στον... πάγο! Ακόμη και στο αεροδρόμιο του Χίθροου, το πλέον πολυσύχναστο της Γηραιάς Ηπείρου, μόλις λίγες πτήσεις ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν. Η κατάσταση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο του Λονδίνου είναι εφιαλτική και ήδη πολλοί ταξιδιώτες έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους. 70 από τις συνολικά 130 πτήσεις της British Airways έχουν ήδη ακυρωθεί, ενώ 89 από τις 133 αφίξεις έχουν επίσης ακυρωθεί. Καθυστερήσεις παρατηρούνται επίσης στα αεροδρόμια του Εδιμβούργου και του Άμπερντιν. Οι πτήσεις μικρών αποστάσεων στο Χίθροου ακυρώθηκαν και εκτιμάται ότι το σκηνικό των καθυστερήσεων και των ακυρώσεων θα διαρκέσει αρκετές μέρες. Και όλα αυτά λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Οι αρχές υποσχέθηκαν να διεξάγουν έρευνα για τις αιτίες που οδήγησαν στον... αποκλεισμό του Χίθροου και τον εγκλωβισμό των επιβατών. Μόνο που η εκ των υστέρων αντίδραση προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη οργή στους ταξιδιώτες που αναγκάζονται να κοιμούνται στο αεροδρόμιο, περιμένοντας να ταξιδέψουν στους προορισμούς τους. Τα υπόλοιπα βρετανικά αεροδρόμια είναι ανοικτά, αλλά υπάρχουν προβλήματα με ακυρώσεις και καθυστερήσεις πτήσεων. Πάντως η αεροπορική εταιρεία Air Canada ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τις δύο πτήσεις προς το Χίθροου, αφού λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπορεί να εγγυηθεί στους επιβάτες ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα.
Το Χίθροου δεν είναι φυσικά το μοναδικό αεροδρόμιο της Ευρώπης που αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα. Στο Παρίσι και τη Φρανκφούρτη δε, ακυρώθηκε το 1/3 των προγραμματισμένων πτήσεων.
Η Ευρώπη φαίνεται πως ήταν... απροετοίμαστη για ένα τόσο δριμύ κύμα ψύχους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, όπου... τελείωσε το αντιψυκτικό υγρό και αναχωρήσεις δε γίνονται, τουλάχιστον έως την Τετάρτη. Ο ανεφοδιασμός δε μπορεί να γίνει λόγω των χιονοπτώσεων!
Περισσότερες από 1.000 πτήσεις στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Μονάχου και του Βερολίνου, ακυρώθηκαν και ακόμα περισσότερες πραγματοποιούνται με καθυστερήσεις, καθώς σχεδόν όλη η Γερμανία έχει καλυφθεί από χιόνι.
Οι αεροπορικές εταιρείες συνιστούν στους επιβάτες να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για τις μετακινήσεις τους, όπως τα τρένα, αφού οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται και δεν αναμένεται να βελτιωθεί η κατάσταση στα αεροδρόμια.
Η εταιρεία των γερμανικών σιδηροδρόμων, Deutsche Bahn, που προσπαθεί να καλύψει την αυξημένη ζήτηση, κάλεσε τους επιβάτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Στη βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο γερμανικό κρατίδιο, οι αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων στους κεντρικούς αυτοκινητόδρομους, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν ατυχήματα, που θα επιβάρυναν την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων.
Ανάλογο μέτρο έλαβαν και οι βελγικές αρχές, για να κρατήσουν ανοικτούς τους κεντρικούς αυτοκινητόδρομους. Χαρακτηριστικό της κατάστασης στους βελγικούς δρόμους είναι ότι στην ώρα κυκλοφοριακής αιχμής, στη Βαλονία, δημιουργήθηκαν μποτιλιαρίσματα που είχαν συνολικό μήκος 600 χιλιομέτρων.
Σκεπασμένη από το χιόνι η βόρεια Γαλλία, όπου υπάρχουν προβλήματα στις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, σε μία περίοδο μάλιστα που αρκετοί Παριζιάνοι μετακινούνται για να αρχίσουν τις διακοπές τους.
Ο γαλλικός στρατός έχει τοποθετήσει θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε αυτοκινητοδρόμους γύρω από το Παρίσι, για να απεγκλωβίζουν οχήματα που έχουν ακινητοποιηθεί, ώστε να μην μποτιλιάρονται οι δρόμοι.
Οι πτήσεις αεροσκαφών στα δύο παρισινά αεροδρόμια γίνονται με σοβαρά προβλήματα, καθώς για λίγες ώρες έκλεισε το αεροδρόμιο Ορλί, ενώ στο Σαρλ Ντε Γκολ έχουν σχηματισθεί ουρές από ταξιδιώτες που περιμένουν μήπως εκτελεσθεί η πτήση τους.
Μετ εμποδίων γίνονται επίσης τα δρομολόγια των τρένων μεταξύ Παρισιού, Λονδίνου και Βρυξελλών, στη γραμμή Eurostar, διότι οι αμαξοστοιχίες έχουν αυστηρά όρια ταχύτητας για να αποφευχθούν ατυχήματα. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη πουληθεί όλα τα εισιτήρια στις αμαξοστοιχίες που έχουν προγραμματισμένα δρομολόγια μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου.
Στην Ολλανδία, τα μεγαλύτερα προβλήματα υπάρχουν στους δρόμους, λόγω του παγετού, γεγονός που υποχρέωσε τις αρχές να ορίσουν ως ανώτατο όριο ταχύτητας στους περισσότερους δρόμους, τα 50 χιλιόμετρα. Σε αρκετά σημεία του ολλανδικού οδικού δικτύου έχουν γίνει ατυχήματα, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την κυκλοφορία.
Στην Πολωνία, που δοκιμάζεται σκληρά από τον χιονιά, έξι άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στους παγωμένους δρόμους χθες το βράδυ, αυξάνοντας τον αριθμό των θυμάτων του τελευταίου μήνα στους 114. Στην πρωτεύουσα Βαρσοβία υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες, αλλά το αεροδρόμιο λειτουργεί, παρόλο που δέχεται λίγους επιβάτες, λόγω των ακυρώσεων πτήσεων στη δυτική Ευρώπη.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας τις προσεχείς ημέρες, για να επιστρέψουν οι πολικές θερμοκρασίες την επόμενη εβδομάδα.
Προβλήματα στις συγκοινωνίες προκάλεσαν οι ισχυρές χιονοπτώσεις στη Ρουμανία, καθώς ακυρώθηκαν δρομολόγια τρένων και πτήσεων στα αεροδρόμια. Ισχυρές χιονοπτώσεις καταγράφηκαν στις περιοχές της Κονστάντζα, της Τουλτσέα και του Μπουζάου, όπου οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι από το χιόνι. Πολλά είναι τα φορτηγά που έχουν "εγκλωβιστεί" από το χιόνι, με αποτέλεσμα να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, όπου αυτή επιτρέπεται από την τροχαία.
Εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα- και όχι μόνο- προκάλεσε ο παγετός στη Βουλγαρία, καθώς οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τη βροχόπτωση, δημιούργησαν ένα ολισθηρό "στρώμα" πάγου στους δρόμους, το οποίο "οδήγησε" πολίτες σε ιατρικά κέντρα, με σπασμένα χέρια ή πόδια και άλλα τραύματα.
Το λεπτό στρώμα πάγου, που κάλυψε τους δρόμους της Σόφιας και άλλα μέρη της δυτικής, κυρίως, Βουλγαρίας, είχε ως αποτέλεσμα πολλά οχήματα και φορτηγά αυτοκίνητα που κινούνταν στον διεθνή άξονα Ε 79, μεταξύ των πόλεων Μέζτρα και Βράτσε, να συγκρουστούν ή να βγουν από το δρόμο.

Και στην Αλβανία, βρέχει!

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, που συντηρούν το νερό στις πλημμυρισμένες περιοχές, κυρίως στην περιφέρεια της Σκόδρα, είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού στην Αλβανία.Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της περιφέρειας Σκόδρα, η έκταση της γης που έχει πλημμυρίσει διαμορφώνεται σε 7.200 εκτάρια. Χωριά όπως τα Μπουσάτ, Βελίπογια, ‘Ανα Ε Μαλίτ και Ντάιτσι παραμένουν αποκλεισμένα λόγω των πλημμυρών και οι κάτοικοι δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στα σπίτια τους.







Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια το πολυτεκνικό επίδομα, διαβεβαίωσε ο Α. Λοβέρδος

«Δεν θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή του πολυτεκνικού επιδόματος Θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι για να μειωθούν οι δαπάνες στο τομέα αυτό», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, από τη Βουλή, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2011. Για το ζήτημα υπήρξε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Λοβέρδο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ Αστέριο Ροντούλη, με αφορμή την αναφορά του κ. Λοβέρδου ότι «στοχεύουμε να εξοικονομηθούν μέχρι 150 εκατομμύρια ευρώ από τη θέσπιση ειδικών ρυθμίσεων για τις πολυμελείς οικογένειες». Ο κ. Ροντούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πάει με άλλους τρόπους να βάλει χέρι στα πολυτεκνικά επιδόματα»., οπότε ο κ. Λοβέρδος αντέδρασε αμέσως και επιτέθηκε στον κ. Ροντούλη χαρακτηρίζοντάς τον απαράδεκτο. «Θα σας κοστίσει ακριβά κ. υπουργέ, προσωπικά εσάς. Παίζετε κορώνα - γράμματα το πολιτικό σας μέλλον. Δεν σας επιβάλλει καμία τρόικα να βάζετε χέρι στα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα. Εσείς πάτε να το κάνετε αυτό και να ξέρετε ότι αφορά 500.000 οικογένειες», αντέτεινε ο κ. Ροντούλης.



Τρελή πορεία ένας βράχου στην Τιθορέα

Τρελή πορεία φαίνεται να ακολούθησε ένας τεράστιος βράχος που εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους που προκάλεσαν οι έντονες χιονοπτώσεις της Κυριακής, αποκολλήθηκε από τη θέση του, με αποτέλεσμα να καταλήξει σε κουζίνα σπιτιού και σε βεράντα ενός άλλου. Το ατυχές γεγονός έγινε στην Τιθορέα (Βελίτσα) στους πρόποδες του Παρνασσού, στη Φθιώτιδα, το βράδυ της Κυριακής, ενώ σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους του χωριού που ανήμποροι να αντιδράσουν, απλά παρέμειναν θεατές της τρελής κούρσας του βράχου.

Τρένο, με έμπνευση από σχήμα φιδιού

Φαίνεται πως η Κίνα ανεβάζει λίγο τον ανταγωνισμό με την Ιαπωνία στης δημόσιες μεταφορές με το CRH-X Cobra το νέο και διαφορετικό τρένο. Αυτό το τρένο είναι πρόταση των Changchun Railway Vehicles Co., Ltd, Tsinghua University and Beijing University of Aeronautics and Astronautics. Εμπνευσμένο απο τα φίδια όπως και ονομάστηκε αργότερα είναι σχεδιασμένο ώστε να να ανακουφίσει τους πολυπληθής απο αυτοκίνητα δρόμους των κινέζικων μεγαλουπόλεων
http://allday-news.blogspot.com/
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΝΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

Βελτιώνεται ο καιρός στην Ελλάδα ενώ η Ευρώπη δεινοπαθεί από το ψύχος

Ενώ η Ευρώπη δεινοπαθεί από την κακοκαιρία ο καιρός στην Ελλάδα βελτιώθηκε και πάλι και απ’ ότι φαίνεται έτσι θα συνεχίσει και τις επόμενες μέρες. Στη Θεσσαλονίκη οι επόμενες μέρες δε θα έχουν σημαντικές διαφορές από σήμερα. Συγκεκριμένα αύριο, Τρίτη, υπάρχει η πιθανότητα βροχής το πρωί με συννεφιά την υπόλοιπη μέρα και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 9 ως 12 βαθμούς Κελσίου. Η Τετάρτη αναμένεται να είναι συννεφιασμένη με θερμοκρασίες από 10 ως 14 βαθμούς Κελσίου. Συννεφιά θα έχουμε και την Πέμπτη με πιθανή βροχή αργά τη νύχτα ενώ οι θερμοκρασίες θα είναι από 8 ως και 15 βαθμούς Κελσίου.
Η γενική πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα:
ΤΡΙΤΗ 21/12/10
Καιρός: στα δυτικά, τα βόρεια, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα τοπικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές και στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές τοπικές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια.
Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ με
σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22/12/2010

Καιρός: Στα δυτικά, τα βόρεια, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα τοπικά αυξημένες νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά γενικά αίθριος και βαθμιαία αραιές νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και το πρωί στο Αιγαίο τοπικά μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

ΠΕΜΠΤΗ 23/12/10

Καιρός: Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα για πρόσκαιρες βροχές κυρίως στα ανατολικά και βόρεια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο 5 με 7 και πιθανώς 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή.
Η Ευρώπη ταλαιπωρείται από το Σάββατο λόγω των χιονοπτώσεων που δυσκολεύουν τόσο την καθημερινότητα όσο και τις μετακινήσεις. Το ένα πίσω από το άλλο κλείνουν τα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια δημιουργώντας σύγχυση στο επιβατικό κοινό. Τα αεροδρόμια με τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται κυρίως στη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Βρετανία.
Χθες το απόγευμα περίπου 1500 επιβάτες παρέμεναν μπλοκαρισμένοι στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ τα αεροδρόμια του Σαρλερουά (κέντρο) και τη Λιέγης (ανατολικά ) έκλεισαν. Περίπου 2000-3000 επιβάτες που ταξίδευαν προς το Λονδίνο, αλλά των οποίων οι πτήσεις είχαν εκτραπεί προς το Βέλγιο, παρέμειναν μπλοκαρισμένοι τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στο ίδιο αεροδρόμιο.Πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, από ή προς το Λονδίνο ή από την Φραγκφούρτη, αλλά επίσης και από τη Ρώμη, το Μιλάνο, τη Μαδρίτη, το Βερολίνο, τη Γενεύη, τη Λυών και την Τουλούζη. Επίσης καταγράφηκαν πολλές καθυστερήσεις.
Σήμερα έκλεισε και το αεροδρόμιο του Ορλί, στο Παρίσι, λόγω "ισχυρής χιονόπτωσης" όπως ανακοίνωσε πηγή του αερολιμένα. "Έπεσε χιόνι που έφθασε τα 10 εκατοστά μέσα σε μισή ώρα και η πρόσβαση στο αεροδρόμιο είναι πολύ δύσκολη", διευκρίνισε. Στο άλλο μεγάλο αεροδρόμιο της γαλλικής πρωτεύουσας, το Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ, οι πίστες είναι ανοικτές και "σε πλήρη λειτουργία", σύμφωνα με την ίδια πηγή. Χθες Κυριακή, το 40% των πτήσεων ακυρώθηκε και 3.000 ταξιδιώτες διανυκτέρευσαν στους διαδρόμους του.Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, σχεδόν 300 πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα το πρωί λόγω του κύματος ψύχους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αερολιμένα. Την Κυριακή σχεδόν οι μισές από τις 1.329 προγραμματισμένες πτήσεις από τη Φρανκφούρτη ακυρώθηκαν κυρίως γιατί είχαν κλείσει και άλλα αεροδρόμια της Ευρώπης. Εκατοντάδες επιβάτες αναμένοντας τις πτήσεις τους, πέρασαν τη νύχτα στο
αεροδρόμιο όπου ράντζα είχαν τοποθετηθεί για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών,
ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με το BBC στη Βρετανία χιλιάδες άνθρωποι είδαν τα σχέδια τους για τα Χριστούγεννα να αλλάζουν. Δεκάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί λόγω του ψύχους. Το αεροδρόμιο Χίθροου άνοιξε σταδιακά σήμερα ενώ τα αεροδρόμια του Γκάτγουικ, του Εδιμβούργου, του Στάνσεντ αλλά και του Μπέρμπιγχαμ παραμένουν ανοιχτά.



Η λέξη της εβδομάδας : Χρίστος ή Χρήστος; Τι σημαίνει η λ. Χριστός;

Παρουσίαση με λίγα λόγια: Χρίστος και Χρήστος: πρόκειται για δύο ομόηχες λέξεις, οι οποίες, συχνά, συγχέονται.

Το όνομα Χρίστος παράγεται από το χριστός (< κεχρισμένος < ο φέρων το χρίσμα < αρχ. ελλ. ρήμα: χρίω). Χρησιμοποιήθηκε ως επιθετικός προσδιορισμός της λέξης Ιησούς (Ιησούς Χριστός). Άρχικά, η λέξη “χριστός” προσδιόριζε οτιδήποτε έχει επαλειφθεί με μύρο ή αλοιφή και χρησιμοποιήθηκε για να μεταφραστεί η εβραϊκή λέξη masiha< Μεσσίας (: μτφ χριστός, ο αλειμμένος με ειδικό έλαιο, που προέβλεπε ο εβραϊκός νόμος για τους ιερείς). Έτσι η ελληνοεβραϊκή φράση Ιησούς Χριστός δηλώνει τον κεχρισμένο από το Θεό, τον Σωτήρα (πβ. Ιωάνν. 1,41: ευρήκαμεν τον Μεσσίαν, ό εστίν ερμηνευόμενον τον Χριστόν).24grammata.com Η λ. Ιησούς προέρχεται από την εβραϊκή Yesuah και είναι συντετμημένη μορφή του Yehosuah (μτφ: ο Γιαχβέ είναι σωτηρία). Το όνομα Χρίστος είναι η φυσική κατάληξη της λ. Χριστός (με αναβιβασμό τόνου. Η ελληνική λέξη Χριστός (< χρίω: αλειμμένος) είναι η πιο δημοφιλής λέξη στον πλανήτη, επειδή ονομάστηκε έτσι ο ιδρυτής της Χριστιανικής Θρησκείας (< Cristo, Christ, Crist, Христос, Kristu...). Η λέξη Χρήστος παράγεται από το ρήμα “χρη” και προσδιορίζει αυτόν που ζει με τους πρέποντες κανόνες, τον ηθικό, π.χ. “τα χρηστά ήθη” (Γιώργος Δαμιανός)
Για περισσότερα στο: 24grammata.com

Καταγγελία Ν. Νικολόπουλου για απόπειρα στημένης ανάθεσης μελέτης για την ανεργία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

«Θα πληρώσουμε το παιχνίδι εντυπώσεων…»

Απόπειρα στημένης μελέτης για την ανεργία, η οποία θα πληρωθεί άνευ λόγου και ουσίας, καταλογίζει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Ι. Νικολόπουλος.
Πρόσφατα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, προχώρησε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή αναδόχου για το έργο με τίτλο: «Μελέτη για την ανεργία και απασχόληση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, με έμφαση στην μακροχρόνια ανεργία και την επισφάλεια εργαζομένων», αλλά οργιάζουν οι φήμες ότι η μελέτη θα ανατεθεί σε Ινστιτούτο μεγάλου συνδικαλιστικού φορέα που δεν προτίθεται να αναλάβει και το κόστος καταγραφής στοιχείων που θα είχαν ουσιαστικό ενδιαφέρον…
Σύμφωνα με την πρόσκληση σκοπός της Μελέτης είναι να παρέχει στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή (Ε.Δ.Α. / Π.Δ.Ε.) τις κατάλληλες πληροφορίες, στοιχεία και εκτιμήσεις σχετικά με τα κάτωθι:
• Καταγραφή της υπάρχουσας κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την τοπική οικονομία και τις ιδιαιτερότητές της.
• Αποτύπωση των χαρακτηριστικών των μακροχρόνια ανέργων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
• Διερεύνηση της επισφάλειας των εργαζομένων στη Δυτική Ελλάδα στους περισσότερο ενεργούς οικονομικούς κλάδους και των χαρακτηριστικών αυτής.
• Ανάλυση των εισροών και εκροών της μακροχρόνιας ανεργίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
• Δημιουργία μηχανισμού παρατηρητηρίου μακροχρόνιας ανεργίας και πιλοτική λειτουργία του.
• Υποβολή προτάσεων πολιτικών παρέμβασης, οι οποίες θα συνάδουν με τους στρατηγικούς στόχους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως αυτοί εξειδικεύονται στο Ε.Π. Δ.Ε.Π.Ι.Ν. 2007 - 2013
Όπως δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος, η πρόσκληση από μόνη της έχει κενά τα οποία έχουν να κάνουν με την βαρύτητα που θα έχει μια τέτοιου μεγέθους έρευνα στην ΠΔΕ.
«Χρόνια τώρα μιλάμε για την ανεργία αλλά όχι για την πραγματική ανεργία. Πρέπει να καταγραφούν τα νούμερα που αφορούν στους έλληνες άνεργους και φυσικά στην πραγματική εργασία που αφορά και στους μετανάστες. Είναι μια ευκαιρία, που με τον τρόπο που έχει συνταχθεί η πρόσκληση, μοιάζει να χάνεται. Σε αυτό το σημείο, εγείρεται και τεράστιο ζήτημα νομιμότητας και ηθικής καθώς οι φήμες οργιάζουν ότι παρά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η μελέτη θα ανατεθεί σε Ινστιτούτο μεγάλου συνδικαλιστικού φορέα, που δεν προτίθεται να αναλάβει το κόστος εκπόνησης της μελέτης επί της ουσίας και γι’ αυτό το λόγο, τεχνηέντως έχουν μείνει εκτός όλα τα ενδιαφέροντα επιζητούμενα στοιχεία», δήλωσε ο Βουλευτής ο οποίος κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ο κ. Νικολόπουλος ερωτά τον Υπουργό αν είναι στις προθέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, να αναθέσει τη μελέτη στο Ινστιτούτο συγκεκριμένου συνδικαλιστικού φορέα και αν υπάρχει πρόθεση να αποσυρθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ώστε να επαναληφθεί με τρόπο που να καταγράφει τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και τις προοπτικές επίλυσής του και να μην εγείρεται ζήτημα νομιμότητας και ηθικής για «στημένη» ανάθεση. Επίσης ερωτά τι κόστος έχει η μελέτη αυτή και από πού θα καλυφθεί.Στην Ερώτησή του ο κ. Νικολόπουλος παρατηρεί ότι στο παρελθόν έχουν εκπονηθεί άλλες δύο ανάλογες μελέτες και ερωτά τον Υπουργό ποιοι τις ζήτησαν και πώς αξιοποιήθηκαν, ζητώντας να κατατεθούν τα σχετικά στοιχεία. Επίσης ερωτά πόσο πληρώθηκαν οι προηγούμενες μελέτες και ζητά να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα από τα οποία να προκύπτουν οι δαπάνες, ενώ καλεί τον Υπουργό να απαντήσει γιατί κρίνεται απαραίτητη η εκπόνηση και τρίτης μελέτης…



Ενημερωτικό Σημείωμα του Ευρωβουλευτή Κώστα Πουπάκη

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

Οδεύοντας προς το τέλος του έτους, θα ήθελα να έχετε μια ενημέρωση σχετικά με τα θέματα που απασχόλησαν το τελευταίο κρίσιμο διάστημα το Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και αυτά που πρόκειται να συζητηθούν στις Επιτροπές στις οποίες συμμετέχω ως μέλος:

- Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL)
- Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτών (IMCO)
Για το λόγο αυτό, εφόσον σας ενδιαφέρει, στα συνημμένα αρχεία θα βρείτε το ενημερωτικό υλικό ανά Επιτροπή και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο (ερωτήσεις, παρεμβάσεις, οδηγίες κ.α.) μπορείτε να επισκεφτείτε το site μου www.kpoupakis.gr.
Οι συνεργάτες μου κι εγώ είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία που τυχόν χρειαστείτε, να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και να αναδείξουμε ζητήματα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Φιλικά,
Κώστας Πουπάκης


ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

-Κατάλογος θεμάτων β' εξαμήνου 2010-

Τροποποίηση Οδηγίας 92/85 σχετικά με την εφαρμογή μέτρων που αποβλέπουν στη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας κατά την εργασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων
Η αναθεώρηση της εν λόγω Οδηγίας αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια της Ε.Ε. να αυξήσει τις γεννήσεις και να ενισχύσει την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, υπό το πρίσμα των προσπαθειών συμφιλίωσης προσωπικής, επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Πιο συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε:

• 20 εβδομάδες άδεια μητρότητας, με πλήρη αποζημίωση, και

• δύο εβδομάδες πλήρως αμειβόμενης άδειας για τους πατέρες.



Τροποποίηση Οδηγίας 2002/15 σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας των εκτελούντων κινητές δραστηριότητες οδικών μεταφορών



Ο χρόνος εργασίας των μισθωτών οδηγών (και προβλεπόταν η επέκτασή της και στους αυτοαπασχολούμενους το Μάρτιο του 2009, κατόπιν αξιολόγησης των αποτελεσμάτων σχετικής έρευνας-αντίκτυπου) ρυθμίζεται από την Οδηγία 2002/15, η οποία θεσπίστηκε από την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η υγεία και ασφάλεια των οδηγών, καθώς και η οδική ασφάλεια έναντι των κινδύνων της υπερκόπωσης (υπάρχει σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση της Οδηγίας 2002/15 προκειμένου να αποκλειστούν οι αυτοαπασχολούμενοι από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας.



Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφασίζοντας την εφαρμογή της Οδηγίας ως έχει, προτάσσοντας το ζητούμενο της διασφάλισης της οδικής ασφάλειας, αλλά και της αποτροπής του κατακερματισμού του εν λόγω εργασιακού κλάδου, με την ύπαρξη διαφορετικών εργασιακών καθεστώτων.



Έκθεση Πρωτοβουλίας σχετικά με την ανάπτυξη του δυναμικού δημιουργίας θέσεων εργασίας στο πλαίσιο μιας νέας βιώσιμης οικονομίας



Έκθεση Πρωτοβουλίας σχετικά με την ανάπτυξη του δυναμικού δημιουργίας θέσεων εργασίας στο πλαίσιο μιας νέας βιώσιμης οικονομίας, μέσω της οποίας αναδεικνύεται η πραγματική οικονομική και κοινωνική διάσταση της αειφόρου ανάπτυξης και προτείνονται σημαντικές πρωτοβουλίες για την ομαλή και ουσιαστική μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία, όπως:

• η υπεύθυνη και συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων του οικολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας, όπως η απώλεια συγκεκριμένων θέσεων εργασίας, με την παροχή πρόσβασης σε προγράμματα επανακατάρτισης και δια βίου εκπαίδευσης στους εργαζομένους που κινδυνεύουν ή έχουν ήδη μείνει άνεργοι,

• η δημιουργία ποιοτικών και μακροπρόθεσμα βιώσιμων νέων θέσεων εργασίας στους νέους κλάδους της οικολογικής οικονομίας, όχι μόνο υψηλής ειδίκευσης αλλά επίσης μέσης και χαμηλής,

• οι συνεργασίες μεταξύ των πανεπιστημίων και επιχειρήσεων με σκοπό τη διασφάλιση της σύνδεσης του εργατικού δυναμικού και των αναγκών της αγοράς εργασίας,

• η ενδυνάμωση και εντατικοποίηση του κοινωνικού διαλόγου στο πλαίσιο της βιώσιμης οικονομίας, έτσι ώστε η υψηλή ανταγωνιστικότητα που καταγράφεται στον τομέα των επιχειρήσεων που εντάσσονται στη βιώσιμη οικονομία να μη λειτουργεί σε βάρος των συνθηκών και της ποιότητας της εργασίας.



Έκθεση σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου που αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών: Μέρος ΙΙ των ολοκληρωμένων κατευθυντήριων γραμμών για την Ευρώπη 2020



Έκθεση σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τις Κατευθυντήριες γραμμές, που αφορούν τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών-μελών, διαμορφώνοντας τους εξής βασικούς άξονες για την Απασχόληση:

• Δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, με μείωση της ανεργίας και αύξηση της συμμετοχής του 75% του ενεργού πληθυσμού στην αγοράς εργασίας.

• Προώθηση της ποιότητας των θέσεων εργασίας και της δια βίου μάθησης, ενίσχυση της αξιοπρεπούς εργασίας και ανάπτυξη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

• Ενίσχυση της πολιτικής για την κοινωνική και οικονομική συνοχή για τη στήριξη της απασχόλησης.

• Καταπολέμηση της φτώχειας και προώθηση της κοινωνικής ένταξης (μείωση κατά 25% του ποσοστού των ανθρώπων που διαβιούν κάτω από τα εθνικά όρια της φτώχειας).

Πιο συγκεκριμένα στο κείμενο της Έκθεσης δίδεται, επίσης, ιδιαίτερη σημασία:

• στην κατάργηση των ανισοτήτων αναφορικά με την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση,

• στην ανάγκη θέσπισης θεσμικού πλαισίου για τις άτυπες μορφές απασχόλησης,

• στην καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας (μείωση του ποσοστού στο 10%) και

• στην επίτευξη της αύξησης του δείκτη απασχόλησης κατά 10% για τις ευπαθείς ομάδες (εργαζομένους προχωρημένης ηλικίας, γυναίκες, νέους 15 - 24 ετών, άτομα με αναπηρία, μετανάστες κ.λπ.), ως μέσο ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης.



Έκθεση Πρωτοβουλίας σχετικά με το ρόλο ενός ελάχιστου εισοδήματος για την καταπολέμηση της φτώχειας και την προώθηση μιας ανεκτικής κοινωνίας στην Ευρώπη



Κεντρικό σημείο της Έκθεσης αποτελεί η επισήμανση για την ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα συνοδεύσει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στα κράτη μέλη, με σεβασμό στα εθνικά χαρακτηριστικά και επιμέρους πρακτικές, στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στη νομοθεσία των κρατών μελών, με σκοπό τόσο τον καθορισμό κοινών προτύπων και δεικτών και τη διασφάλιση αποτελεσματικής αξιολόγησης, παρακολούθησης και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται:

• Η σημασία ύπαρξης ενός επιδόματος ανεργίας, που θα διασφαλίζει στον δικαιούχο ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, αλλά και η ανάγκη μείωσης του χρόνου απουσίας από την αγορά εργασίας, μέσω και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των κρατικών υπηρεσιών ευρέσεως εργασίας.

• Η ανάγκη θέσπισης ασφαλιστικών ρυθμίσεων, προκειμένου να θεμελιωθεί διασύνδεση της κατώτατης προβλεπόμενης σύνταξης με το αντίστοιχο όριο της φτώχειας.

• Η ανάγκη για να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης.

• Η ανάγκη ανάληψης δράσης τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο για την προάσπιση των πολιτών - καταναλωτών έναντι των καταχρηστικών τραπεζικών όρων.

• Η πρόωρη εγκατάλειψη της σχολικής εκπαίδευσης ως βασικός παράγοντας διαμόρφωσης ενός υψηλού ποσοστού μακροχρόνιας ανεργίας και ως πλήγμα για την κοινωνική συνοχή.

• Η ενίσχυση της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στην κατάρτιση των εθνικών σχεδίων δράσης για την καταπολέμηση της φτώχειας καθώς και των δεικτών, σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης.

• Η ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης στοχευμένων παρεμβάσεων, μέσα από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης σε γεωγραφικό, κλαδικό ή επιχειρησιακό επίπεδο.

• Η ανάγκη επικέντρωσης σε επιλεγμένες πληθυσμιακές ομάδες με στόχο την αναβάθμιση των προσόντων, την πρόληψη της ανεργίας και την ενδυνάμωση του ιστού κοινωνικής ενσωμάτωσης.



Έκθεση Πρωτοβουλίας σχετικά με τη δημογραφική πρόκληση και την αλληλεγγύη μεταξύ γενεών



Έκθεση Πρωτοβουλίας σχετικά με τη "Δημογραφική πρόκληση και την αλληλεγγύη μεταξύ γενεών", με έμφαση στην ενίσχυση της πρόσβασης των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση, την προώθηση του διαγενεακού διαλόγου και την προάσπιση του δικαιώματος στην αξιοπρεπή σύνταξη και την αξιοπρεπή διαβίωση, υπό το πρίσμα των γενικότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Πιο συγκεκριμένα στην έκθεση υποστηρίζεται:

• η θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου για ηλικίες άνω των 50 ετών, για την ανάληψη ενεργών δράσεων προς την κατεύθυνση της αύξησης του ποσοστού απασχόλησης των ηλικιωμένων (55% για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών ως τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης),

• η κατάρτιση της Ευρωπαϊκής Εγγύησης Νέων, όπου θα διασφαλίζεται η μετάβαση είτε στην εκπαίδευση ή στην αγορά εργασίας, μέσω της ενίσχυσης της μαθητείας, της κινητικότητας, της πρακτικής άσκησης καθώς επίσης και της τόνωσης της επιχειρηματικότητας, με την εγγύηση ενός τετραμήνου ως μέγιστο διάστημα ανεργίας.

• η ανάγκη επανακαθορισμού των εργασιακών σχέσεων, με σκοπό την αποφυγή στρεβλώσεων, όπως το φαινόμενο των ψευδοαυτοαπασχολούμενων (μπλοκάκια), και τη θέσπιση σε εθνικό επίπεδο ενός σαφούς θεσμικού πλαισίου που θα διέπει τις ευέλικτες-άτυπες μορφές απασχόλησης,

• ότι η διασφάλιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και των εργασιακών κεκτημένων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα,

• η ενίσχυση της πρόσβασης στην απασχόληση και της μετάβασης στην πλήρη και ποιοτική απασχόληση, μέσω της προώθησης στοχευμένων ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης.



Έκθεση Πρωτοβουλίας σχετικά με τις άτυπες συμβάσεις, την εξασφαλισμένη επαγγελματική πορεία, την ευελιξία με ασφάλεια και τις νέες μορφές κοινωνικού διαλόγου



Έκθεση πρωτοβουλίας σχετικά με τις άτυπες συμβάσεις εργασίας, την εξασφαλισμένη επαγγελματική πορεία, την ευελιξία με ασφάλεια και τις νέες μορφές κοινωνικού διαλόγου, η οποία θέτει τις εξής προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της κρίσης, που διέπει την απασχόληση:

• να ληφθούν, σε εθνικό επίπεδο, οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποτραπεί ο κατακερματισμός της αγοράς εργασίας, με την άναρχη εξάπλωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, η οποία έχει ενταθεί ιδιαίτερα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης,

• να ενισχυθεί ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και η ουσιαστική και ενεργή συμμετοχή τους στην κατάρτιση και υιοθέτηση σχετικών πολιτικών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (το πρώτο βήμα έχει γίνει με τη Συνθήκη της Λισαβόνας),

• να προφυλαχθεί η απασχόληση, να αποτραπεί η μαζική ανεργία και να ενισχυθεί η πρόσβαση των ανέργων στην αγορά εργασίας, μέσω της ενίσχυσης των προσπαθειών, αναφορικά με την επένδυση σε νέες δεξιότητες, την κατάρτιση, τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του θεσμού της αυτοαπασχόλησης, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενδυνάμωση των πολιτικών και πρακτικών ισότητας ανδρών και γυναικών στην απασχόληση.



Έκθεση Πρωτοβουλίας σχετικά με την προώθηση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση του καθεστώτος των περιόδων άσκησης, πρακτικής και μαθητείας



Έκθεση Πρωτοβουλίας, σχετικά με την προώθηση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση του καθεστώτος περιόδων άσκησης, πρακτικής και μαθητείας, μέσω της οποίας αναδεικνύεται η πραγματική διάσταση του αποκλεισμού των νέων από την αγορά εργασίας και προτείνονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εν λόγω ζήτημα τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως:

• η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων και πρόσβαση των νέων σε πιστώσεις και αντίστοιχες συμβουλευτικές υπηρεσίες,

• η καταπολέμηση των διακρίσεων έναντι των νέων στην αγορά εργασίας (συμβόλαια πρώτης απασχόλησης - ρυθμίσεις αμοιβής κατώτερη της κατώτατης προβλεπόμενης) και η ενίσχυση της μαθητείας, άσκησης και πρακτικής - σε εκπαιδευτικό πλαίσιο και επί πληρωμή που να διασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση,

• η καταπολέμηση της εκμετάλλευσης των συστημάτων μαθητείας, άσκησης και πρακτικής με σκοπό την κάλυψη θέσεων εργασίας με χαμηλότερο κόστος για τον εργοδότη,

• η καταπολέμηση της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης, η πρόσβαση σε δωρεάν παιδεία - κίνητρα συνέχισης στην ανώτατη εκπαίδευση και η σύνδεση της εκπαίδευσης με ανάγκες της αγοράς εργασίας

• η εκπαίδευση για νέους ανέργους, έπειτα από 4 μήνες ανεργίας και αξιοπρεπή επιδόματα ανεργίας.



Σχετικά με τη θέση του Συμβουλίου ενόψει της έγκρισης του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την επέκταση των διατάξεων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004 και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 987/2009 στους υπηκόους τρίτων χωρών που δεν καλύπτονται ήδη από τις εν λόγω διατάξεις μόνο λόγω της ιθαγένειάς τους



Το παρόν σχέδιο κανονισμού έχει στόχο να διασφαλίσει ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ και βρίσκονται σε διασυνοριακή κατάσταση σε σχέση με τουλάχιστον δύο κράτη μέλη, θα υπόκεινται στους ίδιους κανόνες συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης με αυτούς που εφαρμόζονται στους ευρωπαίους πολίτες μετά την εφαρμογή των αναθεωρημένων κανόνων που περιλαμβάνονται στον κανονισμό ΕΚ αριθ. 883/2004 και στον σχετικό κανονισμό εφαρμογής (κανονισμός ΕΚ αριθ. 987/2009).



Ψήφισμα σχετικά με το μέλλον του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου



Στο σχετικό ψήφισμα υπογραμμίζεται:

• Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στη βελτίωση της απασχόλησης, δημιουργία ευκαιριών εργασίας, προσαρμοστικότητα των δεξιοτήτων των εργαζομένων και προώθηση της ένταξης και της κοινωνικής ένταξης•

• Στο πλαίσιο των κατευθυντηρίων γραμμών για την απασχόληση: Η προώθηση της απασχόλησης και καταπολέμηση της φτώχειας - υπό το πρίσμα της ένταξης / επανένταξης στην εργασία μέσω της εκπαίδευσης•

• Η Εκπαίδευση και η κατάρτιση στις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις - στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων του ΕΕ2020•

• Η ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής•

• Η σημασία της σωστής λειτουργίας της αγοράς εργασίας•

• Η διασύνδεση κοινωνικής και περιφερειακής πολιτικής•

• Η συνεργασία Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) με άλλα προγράμματα (Daphne, Progress)•

• Η απασχόληση ως μέσο ενδυνάμωσης της οικονομικής, κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής•

• Το ΕΚΤ ως εργαλείο για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και την καταπολέμηση της ανεργίας•

• Η ενδυνάμωση του ρόλου του ΕΚΤ για τη βελτίωση της απασχολησιμότητας και της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων•

• Ότι ανακύπτουν προβλήματα με την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων (παροχή έκτακτης κοινωνικής προστασίας / πίεση για ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες παροχής έκτακτης βοήθειας - άστεγοι...).



- Πολιτικές και Νομοθετικές πρωτοβουλίες για το 2011-



• σχετικά με τη βιωσιμότητα και την επάρκεια των ευρωπαϊκών συνταξιοδοτικών συστημάτων

• σχετικά με το μέλλον του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου

• σχετικά με τη διευκρίνιση και εφαρμογή της Οδηγίας για τους αποσπασμένους εργαζομένους

• σχετικά με την Οδηγία για το χρόνο εργασίας

• σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, στο πλαίσιο νέων προκλήσεων



ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ





-Κατάλογος θεμάτων β' εξαμήνου 2010-



Τροποποίηση Οδηγίας 92/85 σχετικά με την εφαρμογή μέτρων που αποβλέπουν στη βελτίωση της υγείας και της ασφάλειας κατά την εργασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων



Η αναθεώρηση της εν λόγω Οδηγίας αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια της Ε.Ε. να αυξήσει τις γεννήσεις και να ενισχύσει την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, υπό το πρίσμα των προσπαθειών συμφιλίωσης προσωπικής, επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Πιο συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε:

• 20 εβδομάδες άδεια μητρότητας, με πλήρη αποζημίωση, και

• δύο εβδομάδες πλήρως αμειβόμενης άδειας για τους πατέρες.



Τροποποίηση Οδηγίας 2002/15 σχετικά με την οργάνωση του χρόνου εργασίας των εκτελούντων κινητές δραστηριότητες οδικών μεταφορών



Ο χρόνος εργασίας των μισθωτών οδηγών (και προβλεπόταν η επέκτασή της και στους αυτοαπασχολούμενους το Μάρτιο του 2009, κατόπιν αξιολόγησης των αποτελεσμάτων σχετικής έρευνας-αντίκτυπου) ρυθμίζεται από την Οδηγία 2002/15, η οποία θεσπίστηκε από την αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η υγεία και ασφάλεια των οδηγών, καθώς και η οδική ασφάλεια έναντι των κινδύνων της υπερκόπωσης (υπάρχει σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναθεώρηση της Οδηγίας 2002/15 προκειμένου να αποκλειστούν οι αυτοαπασχολούμενοι από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας.



Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποφασίζοντας την εφαρμογή της Οδηγίας ως έχει, προτάσσοντας το ζητούμενο της διασφάλισης της οδικής ασφάλειας, αλλά και της αποτροπής του κατακερματισμού του εν λόγω εργασιακού κλάδου, με την ύπαρξη διαφορετικών εργασιακών καθεστώτων.



Έκθεση Πρωτοβουλίας σχετικά με την ανάπτυξη του δυναμικού δημιουργίας θέσεων εργασίας στο πλαίσιο μιας νέας βιώσιμης οικονομίας



Έκθεση Πρωτοβουλίας σχετικά με την ανάπτυξη του δυναμικού δημιουργίας θέσεων εργασίας στο πλαίσιο μιας νέας βιώσιμης οικονομίας, μέσω της οποίας αναδεικνύεται η πραγματική οικονομική και κοινωνική διάσταση της αειφόρου ανάπτυξης και προτείνονται σημαντικές πρωτοβουλίες για την ομαλή και ουσιαστική μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία, όπως:

• η υπεύθυνη και συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων του οικολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας, όπως η απώλεια συγκεκριμένων θέσεων εργασίας, με την παροχή πρόσβασης σε προγράμματα επανακατάρτισης και δια βίου εκπαίδευσης στους εργαζομένους που κινδυνεύουν ή έχουν ήδη μείνει άνεργοι,

• η δημιουργία ποιοτικών και μακροπρόθεσμα βιώσιμων νέων θέσεων εργασίας στους νέους κλάδους της οικολογικής οικονομίας, όχι μόνο υψηλής ειδίκευσης αλλά επίσης μέσης και χαμηλής,

• οι συνεργασίες μεταξύ των πανεπιστημίων και επιχειρήσεων με σκοπό τη διασφάλιση της σύνδεσης του εργατικού δυναμικού και των αναγκών της αγοράς εργασίας,

• η ενδυνάμωση και εντατικοποίηση του κοινωνικού διαλόγου στο πλαίσιο της βιώσιμης οικονομίας, έτσι ώστε η υψηλή ανταγωνιστικότητα που καταγράφεται στον τομέα των επιχειρήσεων που εντάσσονται στη βιώσιμη οικονομία να μη λειτουργεί σε βάρος των συνθηκών και της ποιότητας της εργασίας.



Έκθεση σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου που αφορά τις κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών μελών: Μέρος ΙΙ των ολοκληρωμένων κατευθυντήριων γραμμών για την Ευρώπη 2020



Έκθεση σχετικά με την πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για τις Κατευθυντήριες γραμμές, που αφορούν τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών-μελών, διαμορφώνοντας τους εξής βασικούς άξονες για την Απασχόληση:

• Δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας, με μείωση της ανεργίας και αύξηση της συμμετοχής του 75% του ενεργού πληθυσμού στην αγοράς εργασίας.

• Προώθηση της ποιότητας των θέσεων εργασίας και της δια βίου μάθησης, ενίσχυση της αξιοπρεπούς εργασίας και ανάπτυξη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

• Ενίσχυση της πολιτικής για την κοινωνική και οικονομική συνοχή για τη στήριξη της απασχόλησης.

• Καταπολέμηση της φτώχειας και προώθηση της κοινωνικής ένταξης (μείωση κατά 25% του ποσοστού των ανθρώπων που διαβιούν κάτω από τα εθνικά όρια της φτώχειας).

Πιο συγκεκριμένα στο κείμενο της Έκθεσης δίδεται, επίσης, ιδιαίτερη σημασία:

• στην κατάργηση των ανισοτήτων αναφορικά με την πρόσβαση στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση,

• στην ανάγκη θέσπισης θεσμικού πλαισίου για τις άτυπες μορφές απασχόλησης,

• στην καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας (μείωση του ποσοστού στο 10%) και

• στην επίτευξη της αύξησης του δείκτη απασχόλησης κατά 10% για τις ευπαθείς ομάδες (εργαζομένους προχωρημένης ηλικίας, γυναίκες, νέους 15 - 24 ετών, άτομα με αναπηρία, μετανάστες κ.λπ.), ως μέσο ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης.



Έκθεση Πρωτοβουλίας σχετικά με το ρόλο ενός ελάχιστου εισοδήματος για την καταπολέμηση της φτώχειας και την προώθηση μιας ανεκτικής κοινωνίας στην Ευρώπη



Κεντρικό σημείο της Έκθεσης αποτελεί η επισήμανση για την ανάληψη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα συνοδεύσει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στα κράτη μέλη, με σεβασμό στα εθνικά χαρακτηριστικά και επιμέρους πρακτικές, στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και στη νομοθεσία των κρατών μελών, με σκοπό τόσο τον καθορισμό κοινών προτύπων και δεικτών και τη διασφάλιση αποτελεσματικής αξιολόγησης, παρακολούθησης και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται:

• Η σημασία ύπαρξης ενός επιδόματος ανεργίας, που θα διασφαλίζει στον δικαιούχο ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, αλλά και η ανάγκη μείωσης του χρόνου απουσίας από την αγορά εργασίας, μέσω και της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας των κρατικών υπηρεσιών ευρέσεως εργασίας.

• Η ανάγκη θέσπισης ασφαλιστικών ρυθμίσεων, προκειμένου να θεμελιωθεί διασύνδεση της κατώτατης προβλεπόμενης σύνταξης με το αντίστοιχο όριο της φτώχειας.

• Η ανάγκη για να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στα προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης.

• Η ανάγκη ανάληψης δράσης τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο για την προάσπιση των πολιτών - καταναλωτών έναντι των καταχρηστικών τραπεζικών όρων.

• Η πρόωρη εγκατάλειψη της σχολικής εκπαίδευσης ως βασικός παράγοντας διαμόρφωσης ενός υψηλού ποσοστού μακροχρόνιας ανεργίας και ως πλήγμα για την κοινωνική συνοχή.

• Η ενίσχυση της συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων στην κατάρτιση των εθνικών σχεδίων δράσης για την καταπολέμηση της φτώχειας καθώς και των δεικτών, σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης.

• Η ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης στοχευμένων παρεμβάσεων, μέσα από ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης σε γεωγραφικό, κλαδικό ή επιχειρησιακό επίπεδο.

• Η ανάγκη επικέντρωσης σε επιλεγμένες πληθυσμιακές ομάδες με στόχο την αναβάθμιση των προσόντων, την πρόληψη της ανεργίας και την ενδυνάμωση του ιστού κοινωνικής ενσωμάτωσης.



Έκθεση Πρωτοβουλίας σχετικά με τη δημογραφική πρόκληση και την αλληλεγγύη μεταξύ γενεών



Έκθεση Πρωτοβουλίας σχετικά με τη "Δημογραφική πρόκληση και την αλληλεγγύη μεταξύ γενεών", με έμφαση στην ενίσχυση της πρόσβασης των ηλικιωμένων στην αγορά εργασίας και την εκπαίδευση, την προώθηση του διαγενεακού διαλόγου και την προάσπιση του δικαιώματος στην αξιοπρεπή σύνταξη και την αξιοπρεπή διαβίωση, υπό το πρίσμα των γενικότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Πιο συγκεκριμένα στην έκθεση υποστηρίζεται:

• η θέσπιση ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου για ηλικίες άνω των 50 ετών, για την ανάληψη ενεργών δράσεων προς την κατεύθυνση της αύξησης του ποσοστού απασχόλησης των ηλικιωμένων (55% για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών ως τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης),

• η κατάρτιση της Ευρωπαϊκής Εγγύησης Νέων, όπου θα διασφαλίζεται η μετάβαση είτε στην εκπαίδευση ή στην αγορά εργασίας, μέσω της ενίσχυσης της μαθητείας, της κινητικότητας, της πρακτικής άσκησης καθώς επίσης και της τόνωσης της επιχειρηματικότητας, με την εγγύηση ενός τετραμήνου ως μέγιστο διάστημα ανεργίας.

• η ανάγκη επανακαθορισμού των εργασιακών σχέσεων, με σκοπό την αποφυγή στρεβλώσεων, όπως το φαινόμενο των ψευδοαυτοαπασχολούμενων (μπλοκάκια), και τη θέσπιση σε εθνικό επίπεδο ενός σαφούς θεσμικού πλαισίου που θα διέπει τις ευέλικτες-άτυπες μορφές απασχόλησης,

• ότι η διασφάλιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου και των εργασιακών κεκτημένων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα,

• η ενίσχυση της πρόσβασης στην απασχόληση και της μετάβασης στην πλήρη και ποιοτική απασχόληση, μέσω της προώθησης στοχευμένων ενεργητικών και παθητικών πολιτικών απασχόλησης.



Έκθεση Πρωτοβουλίας σχετικά με τις άτυπες συμβάσεις, την εξασφαλισμένη επαγγελματική πορεία, την ευελιξία με ασφάλεια και τις νέες μορφές κοινωνικού διαλόγου



Έκθεση πρωτοβουλίας σχετικά με τις άτυπες συμβάσεις εργασίας, την εξασφαλισμένη επαγγελματική πορεία, την ευελιξία με ασφάλεια και τις νέες μορφές κοινωνικού διαλόγου, η οποία θέτει τις εξής προτεραιότητες για την αντιμετώπιση της κρίσης, που διέπει την απασχόληση:

• να ληφθούν, σε εθνικό επίπεδο, οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποτραπεί ο κατακερματισμός της αγοράς εργασίας, με την άναρχη εξάπλωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, η οποία έχει ενταθεί ιδιαίτερα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης,

• να ενισχυθεί ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων και η ουσιαστική και ενεργή συμμετοχή τους στην κατάρτιση και υιοθέτηση σχετικών πολιτικών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (το πρώτο βήμα έχει γίνει με τη Συνθήκη της Λισαβόνας),

• να προφυλαχθεί η απασχόληση, να αποτραπεί η μαζική ανεργία και να ενισχυθεί η πρόσβαση των ανέργων στην αγορά εργασίας, μέσω της ενίσχυσης των προσπαθειών, αναφορικά με την επένδυση σε νέες δεξιότητες, την κατάρτιση, τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του θεσμού της αυτοαπασχόλησης, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενδυνάμωση των πολιτικών και πρακτικών ισότητας ανδρών και γυναικών στην απασχόληση.



Έκθεση Πρωτοβουλίας σχετικά με την προώθηση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση του καθεστώτος των περιόδων άσκησης, πρακτικής και μαθητείας



Έκθεση Πρωτοβουλίας, σχετικά με την προώθηση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση του καθεστώτος περιόδων άσκησης, πρακτικής και μαθητείας, μέσω της οποίας αναδεικνύεται η πραγματική διάσταση του αποκλεισμού των νέων από την αγορά εργασίας και προτείνονται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εν λόγω ζήτημα τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως:

• η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων και πρόσβαση των νέων σε πιστώσεις και αντίστοιχες συμβουλευτικές υπηρεσίες,

• η καταπολέμηση των διακρίσεων έναντι των νέων στην αγορά εργασίας (συμβόλαια πρώτης απασχόλησης - ρυθμίσεις αμοιβής κατώτερη της κατώτατης προβλεπόμενης) και η ενίσχυση της μαθητείας, άσκησης και πρακτικής - σε εκπαιδευτικό πλαίσιο και επί πληρωμή που να διασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση,

• η καταπολέμηση της εκμετάλλευσης των συστημάτων μαθητείας, άσκησης και πρακτικής με σκοπό την κάλυψη θέσεων εργασίας με χαμηλότερο κόστος για τον εργοδότη,

• η καταπολέμηση της πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης, η πρόσβαση σε δωρεάν παιδεία - κίνητρα συνέχισης στην ανώτατη εκπαίδευση και η σύνδεση της εκπαίδευσης με ανάγκες της αγοράς εργασίας

• η εκπαίδευση για νέους ανέργους, έπειτα από 4 μήνες ανεργίας και αξιοπρεπή επιδόματα ανεργίας.



Σχετικά με τη θέση του Συμβουλίου ενόψει της έγκρισης του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την επέκταση των διατάξεων του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004 και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 987/2009 στους υπηκόους τρίτων χωρών που δεν καλύπτονται ήδη από τις εν λόγω διατάξεις μόνο λόγω της ιθαγένειάς τους



Το παρόν σχέδιο κανονισμού έχει στόχο να διασφαλίσει ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ και βρίσκονται σε διασυνοριακή κατάσταση σε σχέση με τουλάχιστον δύο κράτη μέλη, θα υπόκεινται στους ίδιους κανόνες συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης με αυτούς που εφαρμόζονται στους ευρωπαίους πολίτες μετά την εφαρμογή των αναθεωρημένων κανόνων που περιλαμβάνονται στον κανονισμό ΕΚ αριθ. 883/2004 και στον σχετικό κανονισμό εφαρμογής (κανονισμός ΕΚ αριθ. 987/2009).



Ψήφισμα σχετικά με το μέλλον του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου



Στο σχετικό ψήφισμα υπογραμμίζεται:

• Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στη βελτίωση της απασχόλησης, δημιουργία ευκαιριών εργασίας, προσαρμοστικότητα των δεξιοτήτων των εργαζομένων και προώθηση της ένταξης και της κοινωνικής ένταξης•

• Στο πλαίσιο των κατευθυντηρίων γραμμών για την απασχόληση: Η προώθηση της απασχόλησης και καταπολέμηση της φτώχειας - υπό το πρίσμα της ένταξης / επανένταξης στην εργασία μέσω της εκπαίδευσης•

• Η Εκπαίδευση και η κατάρτιση στις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις - στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων του ΕΕ2020•

• Η ανάγκη διατήρησης της κοινωνικής συνοχής•

• Η σημασία της σωστής λειτουργίας της αγοράς εργασίας•

• Η διασύνδεση κοινωνικής και περιφερειακής πολιτικής•

• Η συνεργασία Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) με άλλα προγράμματα (Daphne, Progress)•

• Η απασχόληση ως μέσο ενδυνάμωσης της οικονομικής, κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής•

• Το ΕΚΤ ως εργαλείο για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και την καταπολέμηση της ανεργίας•

• Η ενδυνάμωση του ρόλου του ΕΚΤ για τη βελτίωση της απασχολησιμότητας και της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων•

• Ότι ανακύπτουν προβλήματα με την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων (παροχή έκτακτης κοινωνικής προστασίας / πίεση για ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες παροχής έκτακτης βοήθειας - άστεγοι...).



- Πολιτικές και Νομοθετικές πρωτοβουλίες για το 2011-



• σχετικά με τη βιωσιμότητα και την επάρκεια των ευρωπαϊκών συνταξιοδοτικών συστημάτων

• σχετικά με το μέλλον του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου

• σχετικά με τη διευκρίνιση και εφαρμογή της Οδηγίας για τους αποσπασμένους εργαζομένους

• σχετικά με την Οδηγία για το χρόνο εργασίας

• σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, στο πλαίσιο νέων προκλήσεων

Άλλη μία εβδομάδα ταλαιπωρίας στην Αθήνα

Χριστουγεννιάτικο χάος από τις απεργίες στις συγκοινωνίες

Κυκλοφοριακό κομφούζιο επικρατεί και σήμερα στους δρόμους της Αθήνας, λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η ταλαιπωρία αναμένεται να συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας, μια που οι εργαζόμενοι έχουν αποφασίσει καθημερινά στάσεις εργασίας ή 24ωρες απεργίες.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων:

Σήμερα τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ κινούνται κανονικά από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια Μετρό, Τραμ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ και Προαστιακού.

Επίσης, λόγω της απεργίας, σήμερα δεν ισχύει σήμερα ο δακτύλιος.

Αύριο Τρίτη, έχει προγραμματιστεί στάση εργασίας σε Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Παράλληλα, λεωφορεία και τρόλεϊ δε θα κινηθούν από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα. Ακόμα, δε θα κινηθούν καθόλου οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηρόδρομου.

Την Τετάρτη όλα τα μέσα θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Ο ΟΣΕ έχει στάση από τις 12 το μεσημέρι ως τις 3 το απόγευμα.

Την Πέμπτη, κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ Μετρό, ηλεκτρικός, τραμ και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

Την Παρασκευή, παραμονή Χριστουγέννων, τα λεωφορεία θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα. Στα υπόλοιπα μέσα, οι εργαζόμενοι δεν έχουν αποφασίσει κάποια κινητοποίηση, όμως αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει τις επόμενες μέρες.

Συγκέντρωση ΠΑΜΕ την Τετάρτη

Σε συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 14.00 την Τετάρτη, καλεί το ΠΑΜΕ ζητώντας από εργαζομένους και σωματεία να μην αποδεχθούν την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση για τα εργασιακά.



Κύκλωμα ναρκωτικών εξαρθρώθηκε και στη Θεσσαλονίκη

Την εξάρθρωση ακόμη ενός κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών πέτυχαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Δυτικής Θεσσαλονίκης, μετά από μεθοδική έρευνα και σε συνεργασία με αστυνομικές αρχές του εξωτερικού.Ως εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται ότι είναι ένας 27χρονος αλλοδαπός που συνελήφθη, ο οποίος – όπως έγινε γνωστό - προμηθευόταν από τη χώρα του και εισήγαγε τις ναρκωτικές ποσότητες. Μαζί με τέσσερις ακόμη ομοεθνείς του, ηλικίας από 22 ως 31 ετών, αναλάμβαναν τη διακίνηση των ουσιών σε στέκια τοξικομανών σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.
Μετά από έρευνες, που έγιναν χθες στις οικίες των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• 130,2 γραμ. ηρωίνης
• 3,2 γραμ. κάνναβης
• 15 βαμβάκια εμποτισμένα με ηρωίνη
• 25 ναρκωτικά δισκία
• 13 κινητά τηλέφωνα
• Μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας
• Πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων, όπου αναγράφονταν λεπτομερώς οι αγοραπωλησίες ναρκωτικών ποσοτήτων
• 1.035 ευρώ
Όπως προέκυψε από την προανακριτική διαδικασία, εις βάρος του 31χρονου μέλους της εγκληματικής ομάδας, εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, με τις κατηγορίες του βιασμού και της ληστείας. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.



Σκοτώθηκε σκιέρ

Χθες το μεσημέρι έχασε τη ζωή του ένας 25χρονος, καθώς την ώρα που έκανε σκι στο Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια της Νάουσας, βγήκε από τον διάδρομο της πίστας και κατέπεσε σε βράχο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Αρχικά μεταφέρθηκε στο ιατρείο του Χιονοδρομικού Κέντρου και στη συνέχεια διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Νάουσας. Ο τραυματίας απεβίωσε το βράδυ της ίδιας μέρας.



Οικογενειακή τραγωδία στου Ζωγράφου

Ένας 94χρονος πυροβόλησε και σκότωσε την 90χρονη σύζυγό του και στη συνέχεια έβαλε τέλος στη ζωή του. Το έγκλημα έγινε χθες αργά το βράδυ και σύμφωνα με τους γείτονες είχε προηγηθεί καυγάς.Όπως είπε στους αστυνομικούς ο υπερήλικας δράστης, οδηγήθηκε στο έγκλημα γιατί τη γυναίκα του …τον απατούσε. Η αστυνομία σε έλεγχο που έκανε στο σπίτι του ζευγαριού στην οδό Αναστασάκη 10, βρήκαν μία καραμπίνα και ένα πιστόλι.


Εγκλώβισαν το μέλλον της χώρας – Την επιστρέφουν στο Μεσαίωνα

Του Νίκου Κοτζιά
Η πολιτική μετρά εκ του αποτελέσματος. Η πολιτική της κυβέρνησης έχει τουλάχιστον προς το παρόν τα εξής αποτελέσματα:Πρώτον, μια άγρια ανακατανομή πλούτου και εισοδήματος υπέρ των δυνάμεων που οδήγησαν την χώρα στην κρίση. Χαμένα είναι τα χαμηλά εισοδήματα που προέρχονται από μισθούς και συντάξεις, καθώς και μεσαία εισοδήματα μισθωτών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών.Δεύτερον, μια συνεχή ύβρη στην ίδια τη ύπαρξη των μισθωτών, ιδιαίτερα του δημοσίου. Αντί να απαξιώσει η κυβέρνηση την φοροκλοπή και φοροδιαφυγή, το μαύρο χρήμα, τις παράνομες συμφωνίες, το αεριτζίδικο κεφάλαιο και τη λαμογιά επιτέθηκε κύρια στους δημόσιους υπάλληλους. Το έπραξε τόσο με τα μέτρα που έλαβε, όσο και με την καμπάνια ηθικής απαξίωσής σε βάρος τους. Καμπάνια που διεξήγαγε μαζί με εκείνα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που επιβιώνουν χάρη στην στήριξη του δημοσίου (ακόμα και με φορονομικό τρόπο) και των τραπεζών. Μέσα από τις καμπάνιες της, η κυβέρνηση έδειξε ποιόν ήθελε να πλήξει. Ενάντια σε ποιόν επιλέγει να κάνει πολιτική.Tρίτον, μια πολύπλευρη στήριξη εκ μέρους της κυβέρνησης, με όλα τα μέτρα που έλαβε, των τραπεζιτών φίλων της. Τους διασφάλισε φθηνό ευρωπαϊκό χρήμα με επιτόκιο 1% προκειμένου να δανείζεται το ελληνικό δημόσιο από αυτές με επιτόκιο 6%. Το καλοκαίρι τους κατέστησε κράτος εν κράτει. Τους προσκάλεσε και τους κατέστησε συνδιαπραγματευτές στο τραπέζιο εκπόνησης του δεύτερου μνημονίου, ή αλλιώς του «μνημονίου της κόλασης». Εκείνο που μπροστά του η πρώτη συμφωνία δίνει την εικόνα αγίας βίβλου. Τους εξασφάλισε ακόμα και νομοθεσία περί των εργασιακών σχέσεων με τη δυνατότητα να σπάσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες. Μέσα, Τραπεζίτες, Κυβέρνηση, χαρακτηρίζουν τις κατακτήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων ως «προνόμια». Ενώ τα προνόμια των ελληνικών τραπεζών τα ανάγουν σε κάποια «οικονομική αναγκαιότητα». Τέλος, δεν προχωρά ακόμα η κυβέρνηση στην άμεση και έγκαιρη δημιουργία ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα με τον οποίο θα μπορούσε να κάνει πραγματική πολιτική στην αγορά.Τέταρτο, την απόσυρση από την ίδια την κυβέρνηση μέτρων που είχε αναγγείλει ως εξισοροποιιτικά ισορροπία έναντι των μέτρων καταστολής που εφαρμόζει για τους μισθωτούς, όπως είναι η κατάργηση της πρόβλεψης για φορολόγηση με 20% των καναλιών. Η απόσυρση αυτή διέγραψε και την καλύτερη στιγμή του Υπουργού Οικονομικών ο οποίος τα είχε ανακοινώσει ο ίδιος. Για την απόσυρση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε τουμπεκί ψιλοκομμένο όπως αυτό περιγράφεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Πέτρου Πικρού. Ταυτόχρονα έδωσε σε μεγάλα συγκροτήματα τη δυνατότητα αγορών και δανεισμού με επιτόκια και όρους που ακόμα ονειρεύονται οι υπόλοιπες επιχειρήσεις. Τα έκανε αυτά, τόσο γιατί είναι δέσμια της λογικής της υποταγής στα μεγάλα συμφέροντα, όσο και διότι μπαίνει όλο και πιο βαθιά στον κόσμο της αυταπάτης ότι θα την γλυτώσουν τα συγκροτήματα από την οργή που ήδη σκάει μύτη. Δεν έμαθε τίποτα από τα παθήματα του Κ.Καραμανλή.Πέμπτο, έδωσε χωρίς διαγωνισμούς δουλειές στη διαπλοκή μακριά από τον δημόσιο έλεγχο. Απέδειξε ότι η λεγόμενη «ανοικτή διακυβέρνηση» αποτελεί ένα φύλο συκής για να κοροϊδεύει ο κυβερνητικός μηχανισμός τους απλούς πολίτες, πίσω από το οποίο κρύβονται τα πιο άθλια κόλπα της αγοράς. Είτε αυτό αφορά τον κόσμο του Ιντερνετ, είτε των υποδομών.Έκτο, η κυβέρνηση διέγραψε το μεγαλύτερο τμήμα από τα χρέη προς το δημόσιο που συνυπολόγιζε στα μελλοντικά έσοδα. Πρόκειται για μια πολιτική που βρίσκεται στην ίδια ευθεία με την Περαίωση. Την τελευταία την εφάρμοσε και για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, κάνοντας την πιο άδικα από ποτέ. Είναι, βέβαια, άξιον απορία πώς η λεγόμενη Τρόικα το επέτρεψε. Διότι αν είναι κάτι που θα έπρεπε να μην επιτρέψει η Τρόικα είναι η περαίωση. Από τη σκοπιά του κοινοτικού δικαίου η περαίωση αποτελεί σαφή καταστρατήγηση των κανόνων του ανταγωνισμού. Άλλο κόστος έχει ο επιχειρηματίας που πληρώνει κανονικά τους φόρους του, και άλλο εκείνος που περιμένει την περαίωση και πληρώνει λιγότερο και από έναν φτωχό μισθωτό.Έβδομο, η κυβέρνηση θέλει να ρίξει το φόρο των επιχειρήσεων στο 20%, ακόμα και πιο κάτω. Μπορεί, αν θέλει να το πάει και στο 10% που βρισκόταν η Ιρλανδία της επίσης βαθιάς κρίσης. Η λογική της είναι βαθιά δεξιόστροφη και δεν μπορεί πια –πολύ φοβάμαι- να αλλάξει.Έχει καταλήξει στο δόγμα ότι οι μισθωτοί δεν πολυχρειάζονται σε αυτό τον τόπο (αν μάλιστα αρχίσουν να πεθαίνουν νεότεροι δεν θα υπάρχει και ζήτημα στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό σύστημα! Αγαπημένοι μου λογιστές μια σκέψη έκανα…). Η κυβέρνηση είναι δέσμια του δόγματος ότι αποκλειστικός παράγοντας που συμβάλλει στην ανάπτυξη είναι οι επιχειρηματίες και ότι από τα δικά τους κέρδη εξαρτώνται όλα. Πρόκειται για μια χυδαία αντίληψη που είχε λόγο ύπαρξης στις θεωρίες που διακινούνταν στον 16ο και 17ο αιώνα, τότε που οι ανερχόμενοι βιοτέχνες-μανουφακτούρα και ο υπό γέννηση καπιταλισμός προσπαθούσαν να αποδείξουν την ανωτερότητά τους έναντι της φεουδαρχίας. Όμως, ως γνωρίζουμε, στη συνέχεια, εμφανίστηκαν από τους φυσιοκράτες μέχρι τον μαρξισμό θεωρίες που απέδειξαν τον παραγωγικό χαρακτήρα της απελευθερωμένης από τσιφλικάδες αγροτικής οικονομίας και την ιδιαιτερότητα της παραγωγικής ικανότητας της μισθωτής εργασίας. Κανείς σοβαρός οικονομολόγος στον κόσμο δεν πιστεύει πια ότι όλα αρχίζουν και τελειώνουν στους επιχειρηματίες και στα «Επιχειρηματικά δαιμόνιά τους». Αφήνω δε στο παρόν κείμενο ασχολίαστο το γεγονός ότι αυτό το δαιμόνιο δεν φαίνεται να δόθηκε απλόχερα σε πολλούς Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες.Όγδοο, δεν στηρίζει η κυβέρνηση τους τομείς της παραγωγής στην ίδια τη χώρα και τις ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η οικοδομή και ο ορυκτός πλούτος. Επανήλθε στην ίδια πολιτική με εκείνη της ΝΔ. Επιδοτήσεις και απαλλαγές για εισαγόμενα προϊόντα, όπως είναι τα αυτοκίνητα, έλλειψη ανάλογων μέτρων για την ελληνική παραγωγική βάση. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα της κρίσης στηρίζει αλλότριες οικονομίες, κλάδους στους οποίους δεν έχει προστιθέμενη αξία, αλλά ούτε και προοπτικές. Αυξάνει, όμως, και τα ελλείμματά της. Οι κυβερνητικοί θα μου απαντήσουν ότι οι κλάδοι εισαγωγών απασχολούν πολλούς εργαζομένους και η ύφεση που υπάρχει σε αυτούς δημιουργεί προβλήματα. Από μια σκοπιά το επιχείρημα έχει την λογική του. Αλλά από ποια σκοπιά; Αν υπάρχουν στην οικονομία χρήματα για κατανάλωση, εάν γίνονται επαρκείς εξαγωγές και υπάρχει διαθέσιμο συνάλλαγμα. Αλλά όταν η χώρα πεινά προκειμένου να περιορίσει, έτσι μας λένε, τα ελλείμματα, τότε προηγείται η υποστήριξη στην εγχώρια παραγωγή και αν είναι δυνατό στην παραγωγή που είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές και όχι στις εισαγωγές.Ένατο, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων. Την επίθεση ηθικής απαξίωσης των εργαζομένων, την συνόδευσε η επίθεση στο εισόδημά τους. Τώρα η επίθεση αυτή βρίσκεται στην τρίτη φάση της, στην φάση υπονόμευσης κατακτήσεων και κοινωνικών δικαιωμάτων που χρειάστηκαν δεκαετίες αγώνων, κόπων και θυσιών. Μέσα σε μια ψηφοφορία η κυβέρνηση εγκλώβισε το μέλλον της χώρας και επέστρεψε στον Μεσαίωνα. Ακόμα και για αυτή την επιστροφή έχουν βρεθεί απολογητές και υπηρέτες.Δέκατο, όλα τα πιο πάνω μέτρα η κυβέρνηση τα έλαβε με τρόπο που υπονομεύει τη δημοκρατία, τους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες. Αντί να προστατεύσει τη δημοκρατία στις δύσκολες στιγμές που περνά η Πατρίδα, αντί να στηριχθεί στη συλλογικότητα των πολιτών αυτού του τόπου, επέλεξε τον αυταρχισμό. Επέλεξε τις αποφάσεις στα παρασκήνια. Επέλεξε να διαπραγματεύεται με τους μεγαλοεργοδότες και την διαπλοκή, παρά με τον κόσμο της εργασίας και τα συνδικάτα. Έφτιαξε ειδική κατασκευή ώστε ο υπουργός οικονομικών να κάνει ότι θέλει. Αντί τα ουσιαστικά ζητήματα να συζητούνται δημόσια και στη βουλή συζητούνται στις παρακάμερες της πολιτικής. Αντί να αποτελούν αντικείμενο συλλογικής απόφασης γίνονται νεοφιλελεύθερες ενοράσεις.Τέλος, οι κυβερνητικοί και κρατικοί παράγοντες λειτουργούν ως να είναι ιδιοκτήτες της δημόσιας ζωής και της δημόσιας περιουσίας. Προκλητικά πρόεδρος δημόσιας επιχείρησης ομιλεί με το «εγώ προτιμώ να πουλήσω παρά να νοικιάσω δημόσια περιουσία», λες και ομιλεί για τα μαχαιροπήρουνα της μάνας του και την προίκα της γυναίκας του. Οι έννοιες του δημόσιου συμφέροντος και των δημόσιων αγαθών έχουν εξαφανιστεί και σταλεί στην έρημο της εξορίας. Η χώρα γίνεται προσπάθεια να πειστεί ότι δεν πληρώνει φόρους για να διασφαλίσει τα δημόσια αγαθά, αλλά προκειμένου να ικανοποιήσει τους διεθνείς τοκογλύφους. Και οι τελευταίοι αφού διασφάλισαν τα κέρδη τους από την τοκογλυφία , τώρα χαϊδολογούν τους πολιτικούς εγγυητές των κερδών τους που καμαρώνουν σαν τα παγώνια για κάθε καλό λόγο και βραβείο των τοκογλύφων.
 epirusgate

Ε, όχι και μαθήματα ηθικής πολιτικής συμπεριφοράς από τον κ. Δρούτσα!!!

Θέλησε να κάνει και ο κ.Δημήτρης Δρούτσας μαθήματα ηθικής πολιτικής συμπεριφοράς στον Βαγγέλη Παπαχρήστο. Ποιος; Αυτός που παρίστανε τον καθηγητή!Εμφανίστηκε στην πολιτική ως καθηγητής πανεπιστημίου της Αυστρίας, όπως έγραφε το βιογραφικό του στο ΠΑΣΟΚ.Αργότερα στο βιογραφικό του στο ΥΠΕΞ εμφανίστηκε ως «βοηθός καθηγητής».Το πανεπιστήμιο του, όμως, τον εμφανίζει ως απόφοιτο, χωρίς καμία ιδιότητα καθηγητή. Έχει υπάρξει senior assistant στο ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Βιέννης, αλλά αυτό δεν συνιστά καθηγητική βαθμίδα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε, καθώς δεν...διαθέτει διδακτορικό!!!Ο δοτός και ντροπή του υπουργείου! Ο άνθρωπος που ο Τάσος Παπαδόπουλος θεωρούσε πως δεν έχει εθνική συνείδηση! Ο άνθρωπος που ήταν σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο εξωτερικών και για αρκετά χρόνια δεν είχε καν ελληνική υπηκοότητα! Ο άνθρωπος που παριστάνει τον φίλο της Κύπρου «όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια» και ακόμα δεν μας έχει πει με ποια ακριβώς αποστολή είχε στείλει η χούντα τον πατέρα του στην Κύπρο, στο γραφείο τύπου της ελληνικής πρεσβείας που προετοίμαζε το πραξικόπημα! Λίγο πιο σεμνά και ταπεινά, καλό θα έκανε κ. Δρούτσα.
 epirusgate

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

• Εμμένει στη θέση της η Κομισιόν να αναγνωρίσει de facto την πράσινη γραμμή ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ με πρόσχημα την κοινή εμπορική πολιτική παρά την αντίθετη γνωμοδότηση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
• Η Κομισιόν αρνείται να διαψεύσει την πραγματοποίηση μυστικών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία
• Απάντηση της Επιτροπής στον Ν. Χουντή
Η Κομισιόν εμμένει στην πρόταση κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα με τον οποίο η Β. Κύπρος αντιμετωπίζεται εμπορικά ως εξωτερικό έδαφος της Ε.Ε. παρά την αντίθετη γνώμη της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αρνείται να δεχτεί ότι η «πράσινη γραμμή αποτελεί εξωτερικό σύνορο της ΕΕ», Αυτά προκύπτουν από την απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή. Πιο συγκεκριμένα ο Ν. Χουντής σε ερώτησή του προς την Κομισιόν ζητούσε από την Επιτροπή να αποσύρει την πρόταση κανονισμού για το απευθείας εμπόριο και να σεβαστεί την γνωμοδότηση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία κινείται στον αντίποδα του Κανονισμού και υιοθετεί τη θέση που στηρίζει και η Κυπριακή Δημοκρατία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας «η εδαφική επικράτεια της Κύπρου αποτελεί στο σύνολο της μέρος της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ ως εκ τούτου δεν μπορεί να ρυθμίζεται με βάση την κοινή εμπορική πολιτική γιατί κάτι τέτοιο "θα υπονοούσε de facto ότι η γραμμή που χωρίζει το έδαφος της Κύπρου θα ήταν ταυτόσημη με τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης»Στην απάντησή της προς τον Ν. Χουντή η Κομισιόν, τονίζει ότι «λαμβάνει υπό σημείωση τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων η οποία μνημονεύεται στην ερώτηση. Ωστόσο, κατά τη γνώμη της Επιτροπής, το άρθρο 207 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) είναι η κατάλληλη νομική βάση για τον λεγόμενο κανονισμό για το απευθείας εμπόριο»…. «Η πρόταση της Επιτροπής δεν έχει καμιά σχέση με το καθεστώς της "πράσινης γραμμής" της Κύπρου και σε καμιά περίπτωση δεν ισοδυναμεί με το να θεωρηθεί η γραμμή αυτή εξωτερικό σύνορο της ΕΕ.». Ολοκληρώνοντας την απάντησή της η Επιτροπή δηλώνει ότι « επιμένει στην πρότασή της και θεωρεί τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως ενδιάμεσο βήμα στη συνεχιζόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία. Η Επιτροπή θα αντιδράσει επίσημα μόλις το Κοινοβούλιο υιοθετήσει τη θέση του.»Εξ άλλου, η Κομισιόν, στην ίδια απάντηση αρνείται να διαψεύσει τις κατηγορίες για «μυστικές διαπραγματεύσεις» με την Τουρκία «για το άνοιγμα τουρκικών λιμανιών σε κυπριακά πλοία και για το άνοιγμα του αεροδρομίου του Ερτζάν στα κατεχόμενα σε πτήσεις από χώρες της ΕΕ», περιοριζόμενη στην εξής δήλωση: «Ο Επίτροπος ο αρμόδιος για τη διεύρυνση βρίσκεται σε τακτική επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις όσον αφορά το κυπριακό ζήτημα».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης και της απάντησης υπάρχουν διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο του Ν. Χουντή: www.chountis.gr
Το γραφείο Τύπου

Την ανακάλυψη του ανακτόρου του Οδυσσέα στην Ιθάκη, ανακοίνωσαν σε εκδήλωση καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Την ανακάλυψη του ανακτόρου του Οδυσσέα στην Ιθάκη, ανακοίνωσε για πρώτη φορά η επιστημονική κοινότητα σε εκδήλωση της Βορέειου Βιβλιοθήκης του Δήμου Αμαρουσίου.Τις αρχαιολογικές έρευνες που έφεραν στο φως το ανάκτορο του Οδυσσέα στην Ιθάκη και πιστοποιούν την ιστορικότητα του Ομηρικού βασιλέα, παρουσίασαν για πρώτη φορά οι ερευνητές - πανεπιστημιακοί καθηγητές στη διάρκεια επιστημονικής διάλεξης που διοργάνωσε η Βορέειος Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου στο Δημαρχείο της πόλης.Η πρόεδρος της Βορέειου Βιβλιοθήκης, Γλυκερία Μόστρου, στον εναρκτήριο χαιρετισμό της μετέφερε, μεταξύ άλλων, τις ευχαριστίες του Δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη, προς τους καθηγητές Πανεπιστημίου για την ιδιαίτερη τιμή να ανακοινώσουν στην πόλη τους, για πρώτη φορά, αυτή την τόσο σημαντική επιστημονική ανακάλυψη.Οι υπεύθυνοι της αρχαιολογικής σκαπάνης, ακαδημαϊκοί, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, τακτικός καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και η Σπυριδούλα Κοντορλή - Παπαδοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια προϊστορικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μοιράστηκαν με το ακροατήριο την εμπειρία των ερευνών τους που οδήγησαν στα ίχνη του ομηρικού παλατιού στο μικρό νησί του Ιονίου, και που μαρτυρούν και αποδεικνύουν ότι ο Οδυσσέας ήταν υπαρκτό ιστορικό πρόσωπο.Με τη σειρά του, ο καθηγητής κ. Παπαδόπουλος, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Γιώργο Πατούλη για την ευκαιρία που τους προσέφερε για την πρώτη επιστημονική ανακοίνωση της ανακάλυψης τους, «μίας ανακάλυψης μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας για την Ελλάδα αλλά και τη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα», όπως τόνισε.Ανάμεσα σε άλλους, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ιθάκης, κ. Βασιλόπουλος, καθηγητές Πανεπιστημίου από την Ελλάδα και τη Σουηδία, αρχαιολόγοι φιλόλογοι, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου.
epirusgate

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο δήμο Μενεμένης

Σήμερα και αύριο θα πραγματοποιηθεί η αναβίωση του εθίμου «Κλαδαριές» στον Άγιο Νεκτάριο και τη Μενεμένη. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί σήμερα, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία του Πολυκέντρου Αγίου Νεκταρίου και αύριο, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κ. Τσομπάνογλου της Μενεμένης.
Οι «Κλαδαριές» είναι έθιμο που συναντάμε με διάφορες παραλλαγές σε όλη τη χώρα και ιδιαιτέρως στη Δυτική Μακεδονία και το οποίο αναβιώνει κάθε χρόνο και στο δήμο Μενεμένης. Πολιτιστικές ομάδες (φιλαρμονική, χορωδίες, τμήματα χορευτικών συγκροτημάτων) ξεκινούν από διαφορετικά σημεία της Μενεμένης και του Αγίου Νεκταρίου τραγουδώντας παραδοσιακά κάλαντα για να καταλήξουν στις κεντρικές πλατείες. Στη διάρκεια της διαδρομής οι συμμετέχοντες στις ομάδες καλούν τους πολίτες να κατέβουν από τα σπίτια τους για να πάρουν μέρος στην πορεία προς την πλατεία, χτυπάνε κουδούνια, κρατάνε δάδες αναμμένες και κερνάνε παραδοσιακά εδέσματα σε όσους ακολουθούν. Στις δύο κεντρικές πλατείες, οι ομάδες και όσοι τις ακολουθήσουν συγκεντρώνονται γύρω από μεγάλες φωτιές, χορεύουν και διασκεδάζουν. Σύμφωνα με την παράδοση, με τον ήχο των κουδουνιών και τις φωτιές οι άνθρωποι προσπαθούν να διώξουν τα δαιμόνια και τις αναποδιές. Την παραμονή των Χριστουγέννων η Φιλαρμονική του Πνευματικού Κέντρου Μενεμένης θα παίζει χριστουγεννιάτικα κάλαντα στους δρόμους της Μενεμένης από τις 9 το πρωί. Τέλος, την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο κινηματοθέατρο «Άστρον» θα διοργανωθεί μουσική εκδήλωση με κάλαντα από τις χορωδίες των Πνευματικών Κέντρων Μενεμένης και Αγίου Νεκταρίου, του Α’ ΚΑΠΗ και του Λυδικού Ωδείου, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Μενεμένης. Θα ακολουθήσει μοίρασμα δώρων από τον Άγιο Βασίλη.