Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Η επώαση

ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΒΟΪΤΣΙΔΗ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στα ανά την επικράτεια καφενεία χασκογέλασαν για την επίθεση στο βουλευτή Χατζηδάκη. Στα τηλεοπτικά καφενεία όχι ακριβώς, γιατί κάποια προσχήματα πρέπει να τηρούνται, αλλά κι εκεί το είπαν με το δικό τους τρόπο -με το κλασικό «ναι μεν, αλλά…» και με ομοβροντίες εναντίον των πολιτικών. Γενικά και αφηρημένα, όλοι μαζί στο ίδιο τσουβάλι, επειδή αυτό θέλει η περίφημη «κοινή γνώμη», αυτό έχει πέραση, καταναλώνεται εύπεπτα και αυξάνει την τηλεθέαση. Που με τη σειρά της, φέρνει τη διαφήμιση, ώστε να βγάζουν τα λεφτά τους οι άρχοντες των τηλεπαραθύρων, διεκτραγωδώντας «τα πάθη του λαού». Στο μεταξύ, επωάζεται το αβγό του φιδιού. Ο λαϊκισμός ζει και βασιλεύει, προετοιμάζοντας το έδαφος για ομάδες που εχθρεύονται την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, ειδικεύονται στον απλουστευτικό, καταγγελτικό λόγο, ονειρεύονται εισβολές στο Κοινοβούλιο και «οργισμένα πλήθη να νομοθετούν στους δρόμους». Ή σε αντιλήψεις που προορίζουν στη χώρα μια θέση στο περιθώριο του ευρωπαϊκού κόσμου και υμνούν καθεστώτα, τα οποία, όπου επικράτησαν, κατέρρευσαν μέσα στη φτώχεια, τη διαφθορά και την ανελευθερία. Ακόμη χειρότερα, που εξόντωσαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, επειδή συνέβη να διαφωνούν. Μέσα στη σύγχυση, λίγο θέλουμε να πιστέψουμε ότι οι μόνοι που ενδιαφέρονται για τον κόσμο της εργασίας είναι οι νοσταλγοί του Εμβέρ Χότζα και θαυμαστές του «αγαπημένου ηγέτη» Κιμ Γιογκ Ιλ.
Η Αστυνομία δεν έχει καμιά δικαιολογία να μην εντοπίσει τους κακοποιούς που επιτέθηκαν στον Κωστή Χατζηδάκη. Υπάρχουν εικόνες. Μέχρι τότε, μπορούμε να υποθέτουμε ότι οι πιθανότητες να πρόκειται για ανθρώπους που δικαιολογημένα αγανακτούν για την παρακμή της χώρας, γιατί όντως δεν έχουν καμιά συμμετοχή, είναι στατιστικά ελάχιστες. Για παράδειγμα, να μην είναι αγρότες που εισέπραξαν επιδοτήσεις για ανύπαρκτες καλλιέργειες ή κτηνοτρόφοι που διπλοτριπλομετρούν τα κοπάδια τους. Να μην τρύπωσαν σε κάποια ΔΕΚΟ ή να βόλεψαν το γιο ή την κόρη τους με βουλευτικό σημείωμα. Να μην τσεπώνουν το ΦΠΑ και να πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους. Να μην είναι από τους δημόσιους υπαλλήλους που πηγαίνουν στη δουλειά όποτε βολέψει, φεύγουν όποτε βολέψει και σ' ένα χρόνο μαζεύουν κι ένα μήνα αναρρωτικές άδειες.Η μεγαλύτερη ανευθυνότητα που διακινείται στο δημόσιο διάλογο, με κολοσσιαία ευθύνη της φτηνής δημοσιογραφίας, είναι ότι από τη μία πλευρά υπάρχουν διεφθαρμένοι πολιτικοί που πλούτισαν από τα αξιώματά τους και από την άλλη ένας «αθώος» λαός, που δεν ευθύνεται για τίποτε. Και όσο αυτό εμπεδώνεται, τόσο η χώρα θα βουλιάζει στο χάος.





Πέθανε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Τομάζο Σκιόπα

Από καρδιακή ανακοπή απεβίωσε ο Τομάζο Πάντοα - Σκιόπα, πρώην υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας και σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Ο Σκιόπα διετέλεσε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας (2006-08) και πρόεδρος της Υπουργικής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (2007-2008). Επίσης ήταν πρόεδρος της Notre Europe, πρόεδρος του Promontory Financial Group της Ευρώπης και μέλος της Ομάδας των Τριάντα. Κατά το χρονικό διάστημα 1998-2005 ήταν μέλος της πρώτης Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είχε διατελέσει πρόεδρος της Commissione Nazionale per le Societa e la Borsa (CONSOB, 1997-98), αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Banca d'Italia (1984-1997) και γενικός διευθυντής Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1979 - 83). Επίσης, γραμματέας της Μεικτής Επιτροπής Delors (1988-89), πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τραπεζών της ΕΕ (1988-1991), πρόεδρος της Επιτροπής της Βασιλείας για την τραπεζική εποπτεία (1993-97) και πρόεδρος της Επιτροπής Πληρωμής και Συστημάτων Διακανονισμού (2000-05). Υπήρξε προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος τον διόρισε ως σύμβουλο του σε θέματα οικονομίας, μόλις ξέσπασε η οικονομική κρίση, για να συνδράμει στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Δήλωση Γ. Παπανδρέου για τον θάνατο του Τ. Σκιόπα

Τη μεγάλη του λύπη για το θάνατο του Ιταλού συμβούλου του εξέφρασε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. «Με μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα την αιφνίδια απώλεια του Tommaso Padoa - Schioppa. Υπήρξε εξαιρετικός άνθρωπος και λαμπρός επιστήμονας. Με λόγο βαρύνοντα και καθοριστική δράση στην χώρα του, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Η συμβολή του στη δημιουργία και την πορεία του Ευρώ ήταν ανεκτίμητη. Ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες του Ευρώ, ένας μεγάλος Ευρωπαίος, ένας βαθύτατα προοδευτικός άνθρωπος, που πίστευε στο παρόν και στο μέλλον του κοινού Ευρωπαϊκού μας νομίσματος, σε μία πολιτική Ευρώπη. Επί δεκαετίες η παρουσία του στις οικονομικές εξελίξεις στην Ιταλία ήταν διακριτή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανάληψη του Υπουργείου Οικονομικών στην κυβέρνηση Prodi.

Είχα την τύχη να τον γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί του.

Θέλησε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα να συμπαρασταθεί και έμπρακτα. Ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά στην πρότασή μου, πριν από λίγους μήνες, να συνεργαστούμε στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη και πρωτόγνωρη κρίση που ταλανίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες. Γνώριζε καλά ότι η κρίση που ξεκίνησε στην Ελλάδα είχε διαστάσεις Ευρωπαϊκές. Και συνέβαλε στις προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα σε πρόσφατες Συνόδους Κορυφής για την αντιμετώπιση μιας γενικευμένης οικονομικής κρίσης. Αισθάνομαι χρέος να αναγνωρίσω την μεγάλη και ανιδιοτελή συμβολή του σε αυτήν την δύσκολη μάχη που δίνει η χώρα μας. Ήταν από τους πρώτους που πίστεψαν στην προσπάθειά μας και μίλησε δημόσια γι’ αυτή.
Σε αυτήν την προσπάθεια υπήρξε πραγματικός Έλληνας. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και ευγνωμοσύνη. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».



Στο αυτόφωρο όσοι δεν καταβάλλουν το δώρο Χριστουγέννων

Σε ετοιμότητα οι επιθεωρητές εργασίας


Τη διαδικασία του αυτόφωρου θα κινήσουν οι Επιθεωρητές Εργασίας, κατόπιν εγκυκλίου του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ Χάλαρη Μιχάλη, για όσους εργοδότες δεν καταβάλλουν το κατά το νόμο προβλεπόμενο δώρο Χριστουγέννων.
Ο ειδικός γραμματέας ζήτησε από τους επιθεωρητές να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να εφαρμόσουν το νόμο με αμεσότητα και αυστηρότητα σε όσες περιπτώσεις εντοπιστεί εργοδοτική αυθαιρεσία. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «το δώρο των Χριστουγέννων δεν αποτελεί κάποιο είδος πολυτέλειας και η καταβολή του δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε εργοδότη. Η αντίδραση της ευνομούμενης πολιτείας μας, πρέπει να είναι αυστηρή, άμεση και καθοριστική, ώστε να μην υπάρξουν περιθώρια καταπάτησης της κείμενης νομοθεσίας».
«ΤΑ ΝΕΑ»

Αγνοείται 34χρονος

Μυστήριο με την εξαφάνιση 34χρονου κατοίκου Λούτσας Αττικής.

Πρόκειται για τον Κώστα Γιαννακούλη, που κατάγεται από τον Πύργο Ηλείας, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν μυστηριωδώς, στις 5 Δεκεμβρίου 2010.Οι συγγενείς του απευθύνουν έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι να επικοινωνήσει μαζί τους στο τηλέφωνο 698 280 7779.Την ημέρα της εξαφάνισης ο αγνοούμενος φορούσε γκρι- μπλε φούτερ, γκρι φόρμα και λευκά αθλητικά παπούτσια. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα το «ιδιαίτερο» βαδισμά του, λόγω παλαιότερου εργατικού ατυχήματος.Το αυτοκίνητό του βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στην περιοχή της Αρτέμιδας, στη Λούτσα.



Δήλωση Συνηγόρου, για την απόφαση του δικαστηρίου των 11 ανηλίκων μαθητών της Λάρισας

Η δίωξη και παραπομπή σε δίκη των 11 ανήλικων μαθητών της Λάρισας (διαδηλωτών και μη), που κατηγορήθηκαν (μεταξύ άλλων κακουργημάτων και πλημμελημάτων) και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κατά τα γεγονότα της 8ης Δεκεμβρίου 2008 στη Λάρισα, υπήρξε η σοβαρότερη θεσμική εκτροπή των τελευταίων χρόνων. Επιβεβαίωσε με τον πιο δραματικό τρόπο τους φόβους όλων εκείνων που αντέδρασαν και αντιδρούν στην ψήφιση των τρομονόμων. Απέδειξε ότι στόχοι της αντι-τρομοκρατικής νομοθεσίας δεν είναι οι δήθεν ένοπλες ομάδες, αλλά κάθε μαζικό, μαχητικό, κοινωνικό κίνημα και άρα κάθε αγωνιζόμενος που κατεβαίνει στο δρόμο, αντιδρά, διαμαρτύρεται, διεκδικεί και αμφισβητεί. Πριν απ’ όλα όμως κατέδειξε ότι δίπλα στον κρατικό αυταρχισμό αναπτύσσεται κι ένας ιδιόμορφος ρατσισμός απέναντι στη νεολαία και το κίνημά της, για τα οποία φαίνεται να καθιερώνεται πλέον ένα μόνιμο τεκμήριο υποψίας, ενώ οι ποινικές δίκες μετατρέπονται σε αιχμηρότατο πολιτικό εργαλείο. Η απόφαση του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Λάρισας, με την πλήρη απαλλαγή των 9 από τους 11 κατηγορουμένους ανηλίκους από κάθε κατηγορία, υπήρξε μια -εν μέρει- γενναία απόφαση.  Ο εφιάλτης όμως που έζησαν τα παιδιά αυτά, βρισκόμενα σε δικαστική ομηρία για δύο ολόκληρα χρόνια, ασφαλώς σημάδεψε την ψυχοσύνθεσή τους σε μια πολύ ευαίσθητη ηλικία, γεγονός που θέλω να πιστεύω ότι δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη για την ομαλή εξέλιξη της πολιτικής και κοινωνικής τους συνειδητοποίησης. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι τα δύο ανήλικα παιδιά, που σύμφωνα με την απόφαση «τέλεσαν τα αδικήματα της έκρηξης και των διακεκριμένων φθορών (ο ένας εξ αυτών κατ’ εξακολούθηση)», υπήρξαν οι πιο αδύναμοι κρίκοι αυτής της αλυσίδας, αφού είχαν το «μειονέκτημα» ο μεν ένας να είναι αλβανικής καταγωγής, ο δε άλλος να έχει ιδιαίτερα υψηλό ανάστημα..! Κι από την άλλη πλευρά, η πόρτα των τρομονόμων παραμένει μισάνοιχτη. Είναι προφανές ότι κινούμαστε με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς έναν διοικητικό ολοκληρωτισμό, που κυριαρχείται από το δόγμα της «μηδενικής ανοχής», την άμεση και εντατική ποινικοποίηση των διαδηλώσεων και κάθε διαμαρτυρίας και τη θεαματική αύξηση των αυθαίρετων και τυχαίων συλλήψεων.  Ευθύνη όλων μας να υπερασπιστούμε σταθερά και επίμονα τα κοινωνικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες και να αντισταθούμε με κάθε τρόπο στην πολιτική αυθαιρεσία και βαρβαρότητα, που όπως φαίνεται συμβαδίζουν απόλυτα με τον εργασιακό μεσαίωνα που μας επιφυλάσσουν.
Θεσσαλονίκη 17 Δεκεμβρίου 2010
Αρετή Σκουνάκη,
Συνήγορος υπεράσπισης μίας (εκ των αθωωθέντων) ανήλικης μαθήτριας





Λάθος η συναυλία στον Άγ. Παντελεήμομονα λέει ο Άνθιμος

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τόνισε ότι θα μπορούσε να γίνει κάπου αλλού και όχι σε ορθόδοξο ναό

Δεν ήταν σωστό που έγινε στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών η συναυλία με πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, είπε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος στο σημερινή κήρυγμα του. Τόνισε ότι ήταν χρήσιμη η συναυλία και θα μπορούσε να γίνει κάπου αλλού και όχι σε ορθόδοξο ναό. Αμφισβήτησε κατά πόσο επιτυγχάνεται έτσι η συμφιλίωση και σημείωσε πως παρά τη διαφωνία δεν μίλησε νωρίτερα και κράτησε το θέμα «χαμηλά», διότι παρόντες στη συναυλία ήταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.



Οκτώ συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη για κλοπές

Οκταμελής εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε ύστερα από πολύμηνη έρευνα, ανακοίνωσαν οι αστυνομικές Αρχές της Θεσσαλονίκης. Η συμμορία είχε κλέψει ένα ΑΤΜ από τραπεζικό υποκατάστημα τράπεζας στη Ξυλούπολη της Θεσσαλονίκης με 19.910 ευρώ, τρία υπερπολυτελή αυτοκίνητα από τις περιοχές των Τρικάλων, Δράμας και Κορωπίου Αττικής και επτά φορτηγά που διέθεταν σύστημα φορτοεκφόρτωσης, οποίας ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.
Επικεφαλής της οργάνωσης ήταν 35χρονος Έλληνας πολίτης.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τη σύλληψη τους ο ένας από τους δύο “υπαρχηγούς” της συμμορίας, ηλικίας 28 ετών απείλησε με όπλο τους αστυνομικούς αλλά ακινητοποιήθηκε έγκαιρα, όπως σημειώνει η ανακοίνωση της Αστυνομίας. Η συμμορία φαίνεται να δραστηριοποιείται από τον Απρίλιο του 2010. Είχε αποπειραθεί να αφαιρέσει ακόμη πέντε ΑΤΜ από περιοχές του νομού και του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, τα οποία περιείχαν συνολικά 259.750 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα μέλη της οργάνωσης δεν εργάζονταν και δήλωναν μηδενικά εισοδήματα αλλά διέθεταν ιδιωτικά αυτοκίνητα, είχαν αγοράσει εξοπλισμό για την επίδεση και αποκόλληση των ΑΤΜ και πραγματοποιούσαν συχνές μετακινήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Τα μέλη της συμμορίας αντιμετωπίζουν κατηγορίες σύστασης «Εγκληματικής Οργάνωσης», «Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα». «Διακεκριμένων Περιπτώσεων Κλοπών», «Πλαστογραφίας», παράβασης του Νόμου «περί Όπλων», του Νόμου «περί Ναρκωτικών» και «Απόπειρας Ανθρωποκτονίας με πρόθεση». Τα κλεμμένα αυτοκίνητα αποδόθηκαν ήδη στους ιδιοκτήτες τους.



Ορκίστηκε ο Π. Ψωμιάδης

Ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας


Η τελετή ορκωμοσίας των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ χοροστατούντων των μητροπολιτών Θεσσαλονίκης Ανθίμου και Καλαμαριάς Προκόπιου.Πολιτικό όρκο έδωσαν 7 περιφερειακοί σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με τις παρατάξεις που στήριξαν το ΚΚΕ, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, η Δημοκρατική Αριστερά, οι Οικολόγοι Πράσινοι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.Εκ μέρους της κυβέρνησης χαιρετισμό απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος συνεχάρη τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου και σημείωσε πως με τον «Καλλικράτη» μπαίνει τέλος στο μοντέλο του συγκεντρωτικού και σπάταλου κράτους. Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές που προωθούνται δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης, αλλά όλης της κοινωνίας.Στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης τόνισε ότι θα στηρίξει με πνεύμα συναίνεσης κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία που συμβάλει στην ανάπτυξη. Δήλωσε ότι θα διεκδικήσει και δεν θα κρυφτεί πίσω από τις αδυναμίες και τις προχειρότητες του «Καλλικράτη», ενώ είπε ότι θα λειτουργήσει χωρίς κομματικές παρωπίδες.Χαιρετισμό απηύθυναν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Κυριάκος Βελόπουλος, Τάσος Κουράκης, Μιχάλης Τρεμόπουλος, Ασημίνα Ξηροτύρη, Γιάννης Κούτρας.



Αιματηρή ληστεία στην Κατερίνη

Αιματηρή κατάληξη είχε χθες βράδυ ληστεία σε καφενείο της Κατερίνης. Δύο δράστες φορώντας κουκούλες μπήκαν σε καφενείο στο κέντρο της πόλης και με την απειλή όπλων ζήτησαν από τον ιδιοκτήτη αλλά και τους θαμώνες όσα χρήματα είχαν στην κατοχή τους. Όταν ο ένας εκ των πελατών του καταστήματος προσπάθησε να αντιδράσει δέχτηκε τα πυρά του δράστη με συνέπεια να τραυματιστεί στο δεξί μηρό.Οι ληστές, παρά την αναπάντεχη εξέλιξη ολοκλήρωσαν απόητοι το έργο τους αφαιρώντας τα χρήματα από τους υπολοίπους θαμώνες και τον ιδιοκτήτη του καταστήματος.

Είχαν ρημάξει τις Σέρρες και τη Δράμα

Τον αριθμό 49 φτάνουν οι κλοπές και οι διαρρήξεις που έκανε ένας 19χρονος, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή, μαζί με τρεις συνεργούς του, οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι αν και τα στοιχεία τους είναι γνωστά στις αρχές.Η δράση της σπείρας ξεκίνησε, σύμφωνα με την αστυνομία, στις 9 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου.Οι 44 κλοπές και διαρρήξεις σημειώθηκαν στις Σέρρες και οι 5 στη Δράμα ενώ τα τέσσερα άτομα είχαν αφαιρέσει τις πινακίδες και από επτά αυτοκίνητα για να της χρησιμοποιήσουν στο όχημα που χρησιμοποιούσαν για τη διαφυγή τους.Η συνολική λεία της σπείρας εκτιμάται σε 52.500 ευρώ σε μετρητά και 270.000 ευρώ σε χρυσαφικά και μικροαντικείμενα.



Υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας

Στην σειρά των προσωπικοτήτων της Αυστραλίας που τάσσονται σθεναρά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην γενέθλια γη τους, την Ελλάδα, ήρθε να προστεθεί και η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Kristina Keneally, όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο της SBS.Σε εκδήλωση ειδικά για τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης η κ. Keneally γνωστοποίησε ότι με μεγάλη χαρά της γίνεται επίτιμο μέλος της Αυστραλιανής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών, ένα αίτημα, που όπως είπε, «είναι δίκαιο και σωστό». «Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, θα...... επιτρέψει σε όλους να τα τιμήσουν και να τα θαυμάσουν, εκεί στον τόπο που ανήκουν», είπε η πολιτειακή πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας είναι υπερήφανη που υποστηρίζει αυτό το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα και τον λαό της».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αναρτήθηκε από ΑΕΤΟΣ

“Εκδικητική και προκλητική η συμπεριφορά του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης προς χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις του προγράμματος Κεφαλαίων Κίνησης Α’ & Β’ Φάσης!”

Δριμύτατη κριτική στην ηγεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης εξαπέλυσε ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Νικολόπουλος σχετικά με το τεραστίας σημασίας ζήτημα της παροχής δικαιώματος ρύθμισης στα εγγυημένα δάνεια ΤΕΜΠΜΕ Α’ και Β΄ Φάσης στα οποία εντάχθηκαν περίπου 60.000 επιχειρήσεις.
Ο πολύπειρος πολιτικός με δηλώσεις που κάνουν αίσθηση, υπογραμμίζει πως είναι πρωτοφανής ο εμπαιγμός χιλιάδων μικρομεσαίων, οι οποίοι σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης και κάθετης πτώσης της αγοράς ζητούν το αυτονόητο από τις Τράπεζες, δηλαδή ρύθμιση των συγκεκριμένων δανείων με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, έτσι ώστε να μειωθεί η εξαμηνιαία δόση τους και η απάντηση που παίρνουν είναι πως η Διοίκηση του ΤΕΜΠΜΕ δεν το επιτρέπει.Μάλιστα επισημαίνει πως η νέα ηγεσία του υπουργείου συνεχίζει την ίδια τακτική που εφάρμοζε και η προηγούμενη ηγεσία υπό την κ. Λούκα Κατσέλη και σημειώνει πως: «Παρά τις συνεχείς ερωτήσεις που έχουν θέσει θεσμικοί, παραγωγικοί φορείς προς το Υπουργείο και εγώ προσωπικά στη βουλή σχετικά με το θέμα από τις αρχές του περασμένου Μαΐου, όπως και η Λ. Κατσέλη έτσι και ο Μ. Χρυσοχοίδης επιδεικνύει μεγάλη κοινωνική αναισθησία και αδιαφορία σε ένα θέμα που καταστρέφει χιλιάδες συμπολίτες μας, των οποίων τα δάνεια καταγγέλλονται καθημερινά. Πως αλλιώς μπορώ να εκλάβω το ότι και οι δυο υπουργοί απαντούν με τον ίδιο τρόπο εδώ και οχτώ μήνες ότι δηλαδή το σκέπτονται και ότι θα ανακοινώσουν κάτι όταν θα είναι έτοιμοι; Στο μεταξύ όμως από το Μάιο μέχρι σήμερα οι καταγγελίες στα συγκεκριμένα δάνεια «πέφτουν βροχή» και από φορείς της αγοράς ακούγεται πως οι καταγγελίες δανείων στο ΤΕΜΠΜΕ υπερβαίνουν τις 2.000 πλέον!»Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο Αχαιός πολιτικός είναι ενδεικτικά: «Από προσωπική μου έρευνα σε Τράπεζες και κοινωνικούς εταίρους, έγινε εμφανές και αντιληπτό πως και οι δυο μεριές επιθυμούν την εξεύρεση λύσης στο τεράστιο αυτό ζήτημα και συμφωνούν πως αυτό πρέπει γίνει άμεσα προς την κατεύθυνση που επιζητούν οι μικρές επιχειρήσεις, οι επαγγελματικές ενώσεις και τα επιμελητήρια, όπως π.χ. το ΕΒΕΑ και η Ε.Σ.Ε.Ε. Η τελευταία μάλιστα από τον Οκτώβρη με συγκεκριμένη πρόταση, μεταξύ άλλων, ζητάει τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των δανείων αυτών με παράταση της διάρκειάς τους σε έξι χρόνια, ώστε να μειωθεί το ύψος των εξαμηνιαίων δόσεων ή την παροχή περιόδου χάριτος για τουλάχιστον δύο δόσεις».Σημειώνεται πως το Πρόγραμμα Εγγύησης και επιδότησης επιτοκίου δανείων κεφαλαίου κίνησης, Α' και Β' φάση του ΤΕΜΠΜΕ, βοήθησε σημαντικά τη ρευστότητα των μικρών επιχειρήσεων σε μια δύσκολη συγκυρία, καθώς οι συνολικές εγκρίσεις ξεπέρασαν τις 60.000.

Ωστόσο στη μετά-μνημονίου εποχή, παρατηρούνται μεγάλες δυσκολίες στην ομαλή αποπληρωμή όλων των δανείων και συνεπώς και αυτά τα δάνεια πρέπει να έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα δάνεια που δεν έχουν την εγγύηση ΤΕΜΠΜΕ.Και θέτει κρίσιμα ερωτήματα στον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης: «Γιατί κ. Χρυσοχοϊδη δεν τακτοποιείτε αυτό το δίκαιο αίτημα εξήντα χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι αποτελούν το πιο παραγωγικό και ενεργό κομμάτι της κοινωνίας μας; Γιατί κ. Χρυσοχοϊδη δεν κάνετε κάτι άμεσα αναγκάζοντας ανθρώπους με οικογένειες να βγαίνουν ληξιπρόθεσμοι στις υποχρεώσεις τους, να καταγγέλλονται τα δάνεια τους και οι ίδιοι να εγγράφονται στον Τειρεσία, ενώ παράλληλα το ΤΕΜΠΜΕ ζημιώνεται, καθώς καθημερινά αυξάνονται οι καταγγελμένες εγγυήσεις του;»Και καταλήγει με νόημα: «Η αγορά βοά κ. Υπουργέ πως ο Πρόεδρος του ΤΕΜΠΜΕ κ. Αλέξανδρος Παπαρσένος επιθυμεί σφόδρα την καταβαράθρωση και εξευτελισμό του συγκεκριμένου προγράμματος, διότι δημιουργήθηκε από τη προηγούμενη διοίκηση στην οποία έχει κηρύξει προσωπική «τζιχάντ» . Η επιχειρηματική πιάτσα κ. Υπουργέ βλέπει πως οι Τράπεζες δεν είναι ενάντιες στην παροχή ρύθμισης και τα μοναδικά εμπόδια τα θέτει η Διοίκηση του ΤΕΜΠΜΕ. Να σας θυμίσω κ. Υπουργέ πως επί διοίκησης του κ. Παπαρσένου από τα δύο προγράμματα του Μαΐου 2010 είχαν εξαιρεθεί οι 26.000 επιχειρήσεις της Α’ Φάσης του προγράμματος του 2009. Αυτές οι επιχειρήσεις δεν είχαν δικαίωμα να αγοράσουν πρώτες ύλες, εμπορεύματα και να διευθετήσουν τις φορολογικές του υποχρεώσεις κ. Υπουργέ; Πρέπει να τιμωρούνται 60.000 μικρομεσαίοι και 250.000 εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές, για κάτι που φαίνεται ως προσωπικό γινάτι του ανθρώπου που τοποθετήθηκε για να τις στηρίζει;»

Επιδρομή ΜΑΤ στην Κερατέα το Σαββατόβραδο και μπλάκ άουτ πληροφόρησης

Oδομαχίες τη νύκτα στην Κερατέα.
Οδομαχίες με χρήση χημικών απο τα ΜΑΤ και μολότωφ απο τους εξαγριωμένους κατοίκους τη νύχτα.Είχε προηγηθεί ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στίς αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες προκλητικά επιτέθηκαν κατα των πολιτών.Πανω απο 1500 κάτοικοι συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις καταστολής. Ηρεμία στίς 8 το πρωί του Σαββάτου.

Μετάδοση LIVE των λαικών κινητοποιήσεων

Το Ελεύθερο Διαδικτυακό μας Κανάλι STOPCARTEL TV που λειτουργεί στη βάση εθελοντικής συμμετοχής μελών μας,θα είναι στο μέτρο του δυνατού παρόν στις λαικές κινητοποιήσεις προκειμένου να δίνει τη δυνατότητα σε όσους αντικειμενικά αδυνατούν να παιρνουν μέρος σε αυτές, όπως και στους πολίτες από άλλα μέρη της χώρας να τις βλέπουν ΖΩΝΤΑΝΑ χωρίς τα φίλτρα και τις σκοπιμότητες των συμβατικών ΜΜΕ.Νέα απρόκλητη επιδρομή των ΜΑΤ.Αγριος ξυλοδαρμός δυο γυναικών και συλλήψεις.Αποφασιστικότητα των κατοίκων.Παράνομη απαγόρευση μετακίνησης και ελεύθερης πληροφόρησης απο την Αστυνομία και απειλές πρός το STOPCARTEL απο αγνώστους.Σαββατόβραδο επεισοδίων στη Λεωφόρου Λαυρίου απέναντι στο χώρο που πρόκειται να κατασκευαστεί ΧΥΤΥ.Σε μία απρόκλητη επιδρομή των ΜΑΤ εναντίον των περίπου 3000 πολιτών κατοίκων της Κερατέας,που ήταν ειρηνικά συγκεντρωμένοι επί του δρόμου,ξυλοκοπήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων δύο γυναίκες.Στή μία περίπτωση ανδρες των ΜΑΤ επετέθηκαν εναντίον γυναίκας η οποία συνόδευε το σκυλί της με αποτέλεσμα τον τραυματισμό της.Στη δεύτερη περίπτωση για άγνωστους λόγους αστυνομικοί σχεδόν μπήκαν μέσα σε παρακείμενο σπίτι, χωρίς άδεια εισαγγελέα και έσυραν ηλικιωμένη γυναίκα στο δρόμο όπου βιαιοπράγησαν εναντίον της.Πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο συλλήψεις.Σε μία άλλη περίπτωση, γυναίκα εμπόδισε με το σώμα της Αύρα της αστυνομίας,ή οποία ενώ κατευθυνόταν προς το μέρος του κύριου όγκου των κατοίκων, προκειμένου να τους ρίξει νερό με πίεση για να τους αναγκάσει να διαλύσουν το μπλόκο, τελικά οπισθοχώρησε.Συγκέντρωση των κατοίκων θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή στις 11 το πρωί στο Δημαρχείο Κερατέας με σκοπό τον παραπέρα συντονισμό του αγώνα.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Δύναμη της αστυνομίας είχε στήσει νωρίτερα το δικό της μπλόκο στη διασταύρωση της Λεωφόρου Λαυρίου πρός την πόλη της Κερατέας με το οποίο εμπόδιζε, με την προσχηματική δικαιολογία των κινδύνων κατά της σωματικής ακεραιότητας (από ποιούς άραγε; ), την ελεύθερη πρόσβαση πρός το πρώτο μπλόκο των κατοίκων,παρα τη δήλωση συνεργατών του STOPCARTEL ότι σκοπό είχαν τη διαδικτυακή πληροφόρηση και ενημέρωση..Οπως αναφέρουν κάτοικοι της Κερατέας η αστυνομία κάνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να μην υπάρχει πληροφόρηση από τα σημεία των συγκρούσεων και ιδιαίτερα εικόνας που να αναδεικνύει την ιδιάιτερη βιαιότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι πολίτες απο τις δυνάμεις καταστολής.Οι μεθοδευμένες αυτές απαγορεύσεις των Αρχών είναι παράνομες,παραβιάζουν το Σύνταγμα και το κατωχυρωμένο διεθνώς δικαίωμα των πολιτών για ελεύθερη διακίνηση ιδεών και πληροφορησης, θυμίζουν δε άλλες εποχές και άλλου είδους καθεστώτα.Η δημοτική Αρχή Κερατέας θα πρέπει να θέσει άμεσα το ζήτημα της ελεύθερης ροής πληροφόρησης και εικόνας από την περιοχή στην κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστεί η απροσκοπτη παρουσία των μέσων ενημέρωσης που το επιθυμούν, προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες σε όλη τη χώρα για τις εξελίξεις στην περιοχή.Δεν θα πρέπει να επιτραπεί η μετατροπή της Κερατέας εκτός απο Κρανίου Τόπο, σε ελληνική Γάζα..Τό συνεργείο της διαδικτυακής LIVE μετάδοσης του STOPCARTEL το οποίο τελικά έφθασε με καθυστέρηση στα μπλοκα και μετέδωσε μέχρι τις 3 τα ξημερώματα απ ευθείας εικόνα, δέχτηκε τηλεφωνημα από άγνωστο άτομο που κάλεσε τους εθελοντές του STOPCARTEL να διακόψουν τη μετάδοση με την απειλή της καταστροφής του εξοπλισμού του συνεργείου..
Τομέας Ενημέρωσης STOPCARTEL

Έφυγε η Τασσώ Καββαδία

Η Τασσώ Καββαδία έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών στα 91 της χρόνια η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη, στις 11 το πρωί, από το Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας. Την καθιέρωσαν οι ρόλοι της «κακιάς». Πεθερά, αδελφή, νύφη ακόμα και δεσμοφύλακας αναμορφωτηρίου. Όπως έλεγε και η ίδια, «ήμουν αυστηρή, όχι κακιά, αλλά σωστή για τα δεδομένα της εποχής. Δεν είχα άδικο να αντιπαθώ την Τζένη Καρέζη που τα' φτιαξε με τον Κούρκουλο, ο οποίος ήταν αρραβωνιασμένος με την κόρη μου, ή με τον Μάνο Κατράκη που η κομμώτρια Λάσκαρη τον απατούσε και του έτρωγε τα λεφτά».
Στο θέατρο, πάντως, έπαιξε ρόλους που κάλυπταν όλο το ρεπερτόριο, με μοναδική εξαίρεση την αρχαία τραγωδία. «Δεν έπαιξα αρχαία τραγωδία γιατί τη σέβομαι πάρα πολύ είναι κάτι μουσειακό για μένα. Ποτέ δεν μου έγινε πρόταση. Δεν μου αρέσει το μουσειακό θέατρο, μου αρέσει το καθημερινό θέατρο», είχε δηλώσει. Σπούδασε πιάνο στην Αθήνα, ζωγραφική και διακόσμηση στο Παρίσι, σκηνογραφία και ενδυματολογία κοντά στο Γιάννη Τσαρούχη και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης κοντά στον Κάρολο Κούν. Από το 1954 ως το 1967 εργάστηκε στο ραδιόφωνο ως δημιουργός και παραγωγός. Από το 1955 ως το 1969 εργάστηκε σε εφημερίδες και περιοδικά ως συντάκτρια του ελεύθερου και καλλιτεχνικού ρεπορτάζ. Επίσης, ασχολήθηκε με λογοτεχνικές και άλλες μεταφράσεις. Έχει συμμετάσχει από το 1954 σε ελληνικές και ξένες παραστάσεις και έργα στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ έχει εμφανιστεί και στην τηλεόραση.
Απέκτησε τρία παιδιά.
Κινηματογραφικές ταινίες:
" Κυριακάτικο ξύπνημα (1954) .... Λίζα Καραγιάννη
" Στέλλα (1955) .... αδελφή Αλέκου
" Καταδικασμένη κι απ' το παιδί της (1955)
" Διακοπές στην Αίγινα (1958)
" Το κλωτσοσκούφι (1960) .... Ουρανία
" Ερόικα (1960)
" Φαίδρα (1962)
" Ένας μεγάλος έρωτας (1964) .... Αθηνά
" Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965) .... κυρία Αγλαΐα Ξ. Παπαμήτρου
" Ιστορία μιας ζωής (1965)... Ελένη Παπαδήμα
" Δύσκολοι δρόμοι (1965)
" Στεφανία (1966) .... διευθύντρια φυλακών
" Δάκρυα οργής (1967) .... μητέρα Μάνου
" Καπετάν φάντης μπαστούνι (1968) .... Βασιλική
" Όλγα αγάπη μου (1968) ... Έλενα
" Πολύ αργά για δάκρυα (1968)... Κατακουζηνού
" Η κραυγή μιας αθώας (1969)... Λέλα
" Ξύπνα, Βασίλη! (1969) .... κυρία Φαρλάκου
" Μια τρελή τρελή σαραντάρα (1970) .... Αιμιλία
" Φρενίτις (1971) ... Ρέα
" Η αμαρτία της ομορφιάς (1972) .... Κατερίνα Βλαστού
" Αναζήτησις (1972) .... Νατάσσα
" Ο γιος μου ο Στέφανος (1975) .... Ζωή
" Δονούσα (1992)
" Προς την ελευθερία (1996)
" Χαμένες νύχτες (1997)
" Παταγονία (1998)" Θηλυκή εταιρεία (1999)...Σταμάτα
" Φοβού τους Έλληνες (2000) .... γιαγιά Μαρία
" Αλέξανδρος και Αϊσέ (2001)

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

" Ο σπαγκοραμμένος
" Ταβέρνα
" Θύελλα 1987.... Ρένα
" Ο χήρος, η χήρα και τα χειρότερα (ANT1, 1991-93) ....Γκόλντι
" Γίγας μοτέλ (Mega Channel, 1993-94)....κυρία Γαλατεία
" Ανίσχυρα ψεύδη (ΕΤ1, 1999-2000)
" Παππούδες εν δράσει (ΕΤ-1, 2000-01)....Αναστασία
" Για μια γυναίκα και ένα αυτοκίνητο (ANT1, 2001-02)