Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Μεγαλειώδης Πορεία και κρατική βία στην Αθήνα

  Πάνω από 300.000 εργαζόμενοι, άνεργοι και νεολαία έστειλαν σήμερα αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση, η οποία απάντησε με πρωτοφανή αστυνομική βία. Πολλοί τραυματίες. Φώτο και Βίντεο στο STOPCARTEL TV Ένα ατέλειωτο ποτάμι οργισμένου λαού υπήρξε η σημερινή συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα. Έμπειροι παρατηρητές σημείωναν ότι η σημερινή πορεία ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της 5ης Μαΐου και υπολόγιζαν τον αριθμό των συμμετεχόντων σε πάνω από 300.000. Εργαζόμενοι, άνεργοι, μαθητές και φοιτητές μέ μια γεμάτη παλμό, συγκίνηση και ένταση πορεία , έστειλαν ένα αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης πρός την κυβέρνηση, ότι δεν πρόκειται να δεχθούν την ισοπέδωση της ζωής τους από τον οδοστρωτήρα του ΔΝΤ,ΕΕ και κυβέρνησης. Στη διαδήλωση η κυβέρνηση απάντησε με επιθέσεις των ένοπλων αστυνομικών των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός τραυματιών και άλλων πολιτών με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Η εικόνα στην Αθήνα αναδεικνύεται με τις Φώτο που δημοσιεύουμε πιο κάτω και τα Βίντεο που προβάλουμε στο STOPCARTEL TV.

Εκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Από το βράδυ της τετάρτης (15/12) και από τα νοτιοδυτικά προβλέπεται βαθμιαία επιδείνωση του καιρού, η όποια κατά τη διάρκεια της Πέμπτης θα επηρεάσει την ανατολική και νότια χώρα. Κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι οι τοπικά ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ηπειρώτικης χώρας και οι ισχυρές καταιγίδες στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

Συγκεκριμένα:

1. Ισχυρές καταιγίδες προβλέπονται από το βράδυ της τετάρτης(15/12) στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο και στα Κύθηρα, κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Κρήτη ( κυρίως δυτική και νότια), τις Κυκλάδες και την ανατολική στερεά και την Εύβοια, από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης(16/12) στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού αιγαίου.
2. Οι χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς την Πέμπτη, προβλέπεται να είναι ισχυρές στη βόρεια Πελοπόννησο, την ανατολική στερεά ( κυρίως στη Φθιώτιδα), τη βόρεια Εύβοια και τη Θεσσαλία (κυρίως τη νότια), ενώ από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης θα ενταθούν και σε περιοχές της Μακεδονίας( κυρίως στην ανατολική) και στη Θράκη.
3. Από το απόγευμα της Πέμπτης και από τα δυτικά τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής θα περιοριστούν στα νοτιανατολικά και γρήγορα θα εξασθενήσουν και εκεί.
Η τμηματάρχης
προγνώσεων - επαγρύπνησης
του ΕΜΚ
Αναστασία Παπακρίβου



Ένταση και μικροεπεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Με μαζικές διαδηλώσεις, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα εξέφρασαν και στη Θεσσαλονίκη την αντίθεσή τους στα νέα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.Ύστερα από προσυγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις πρωινές ώρες σε κομβικά σημεία της πόλης, και γύρω στις 12:00 το μεσημέρι, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τη Γ.Γ. Μακεδονίας- Θράκης, μέσω κεντρικών οδών, φωνάζοντας συνθήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας άγνωστοι προκάλεσαν φθορές κυρίως σε τζαμαρίες καταστημάτων.Μεγάλη ένταση επικράτησε κατά την άφιξή τους στη Γενική Γραμματεία, καθώς ομάδα διαδηλωτών αποπειράθηκε να σπάσει τα προστατευτικά κάγκελα που περικλείουν το κτήριο, ενώ ορισμένοι από αυτούς επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο. Ωστόσο, έπειτα από επέμβαση των αστυνομικών, οι διαδηλωτές απωθήθηκαν.Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, από τα επεισόδια, που έληξαν περίπου στις 14:30, τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί και δύο διαδηλωτές, που μεταφέρθηκαν με ελαφρά τραύματα σε νοσοκομείο, ενώ υπήρξαν 20 προσαγωγές.
Ορισμένοι διαδηλωτές μετέβησαν στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων, ενώ λίγη ώρα αργότερα διαλύθηκαν ησύχως.



Newsbeast.gr - Η επίθεση στον Κ. Χατζηδάκη

Στην Αθήνα. Συγκρούσεις απεργών με την Αστυνομία

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης εναντία στην κυβερνητική πολιτική και στη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.Τα εκτεταμένα επεισόδια, που σημειώθηκαν λίγο πριν από τις 14:00 στην πλατεία Συντάγματος έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια και επεκτάθηκαν στην Πανεπιστημίου μπροστά από το Καποδιστριακό οίκημα, επανέφεραν μνήμες από τα Δεκεμβριανά του 2008.Χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τις κυβερνητικές ενέργειες, να αλλάξει εν μια νυκτί ο εδώ και χρόνια δομημένος εργασιακός χάρτης, συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, μετατρέποντας το κέντρο της Αθήνας σε πεδίο μάχης.Οι διαδηλωτές πετούσαν μολότοφ εναντίον των αστυνομικών και εκείνοι απαντούσαν με εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων. Μπροστά από το ξενοδοχείο King George καήκαν αυτοκίνητα, ενώ άναψαν φωτιές σε σκουπίδια και κάδους απορριμμάτων. Επίθεση με βόμβες μολότοφ εξαπέλυσαν κουκουλοφόροι που παρεισέφρησαν στην πορεία της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στο Υπουργείο Οικονομικών. Από τις μολότοφ ξέσπασε μικρή πυρκαγιά στην είσοδο του κτηρίου που κατασβέστηκε άμεσα. Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Τα επεισόδια χαρακτηρίστηκαν από ιδιαίτερη ένταση και αγριότητα, ενώ οι εστίες των συγκρούσεων ήταν σε όλο το μήκος της πλατείας Συντάγματος και από τις δύο πλευρές. Υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις στις οποίες οι δυνάμεις της Αστυνομίας έχασαν τον έλεγχο και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν, προκειμένου να αποφύγουν τις επιθέσεις, κυρίως με δεκάδες βόμβες μολότοφ των διαδηλωτών. Χαρακτηριστικό είναι ότι αναγκάστηκαν να επέμβουν δεκάδες μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ακριβώς πάνω στην πλατεία Συντάγματος, για να αναγκάσουν τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν.Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε, όταν ο κύριος όγκος των διαδηλωτών έφυγε προς την Πανεπιστημίου και τα Προπύλαια.

Επεισόδια στα Προπύλαια

Μισοί από τους διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, ενώ οι υπόλοιποι προς τα Προπύλαια. Επεισόδια σημειώθηκαν στην οδό Σίνα, δίπλα στην Αγροτική Τράπεζα, όπου διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και μολότοφ στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν και πάλι με τη γνωστή μέθοδο της χρήσης δακρυγόνων. Οι αστυνομικές δυνάμεις, για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, ενισχύονταν συνεχώς και στην οδό Σίνα οι δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να κυκλώσουν και να απωθήσουν τους διαδηλωτές.Καθ’ όλη τη διάρκεια των επεισοδίων και της διαδήλωσης, οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας ήταν πραγματικά πολυάριθμες. Πολλοί μιλούν για τη μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη που έχει παρευρεθεί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων τα τελευταία χρόνια.Η χρήση των χημικών που έκαναν οι δυνάμεις των ΜΑΤ ήταν τόσο εκτεταμένη με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ούτε ένας διαδηλωτής που να μην αντιμετωπίσει αναπνευστικό πρόβλημα. Νεαροί που συμμετείχαν στην πορεία της Γ.Σ.Ε.Ε. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., στο κέντρο της Αθήνας, και απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς, οχυρώθηκαν στο Πολυτεχνείο.Οι νεαροί εκσφενδόνιζαν πέτρες και αντικείμενα προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που έχουν περικυκλώσει το κτήριο.

«Τις έφαγε» ο Κωστής Χατζηδάκης

Ένταση δημιουργήθηκε στην οδό Πανεπιστημίου, όταν ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, προπηλακίστηκε από διαδηλωτές, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η πορεία που διοργανώνουν Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ..Χρειάστηκε να τον φυγαδεύσει μια διμοιρία αστυνομικών, για να τον γλυτώσει από το πλήθος.

Νέκρωσε η χώρα από την απεργία

Το απεργιακό τσουνάμι που σαρώνει τη χώρα, ως απάντηση στις κινήσεις της κυβέρνησης και της τρόικας, που με πρόσχημα την οικονομική κρίση αλλάζουν το εδώ και χρόνια δομημένο εργασιακό καθεστώς τόσο στον δημόσιο όσο κυρίως στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα, ξέσπασε στο κέντρο της Αθήνας. Η πλειονότητα των εργαζομένων στον στενό αλλά και ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και μερίδα των εργαζομένων στον ιδιωτικό προχώρησαν στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν από κοινού η Γ.Σ.Ε.Ε. και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο «σκούπα» για τις Δ.Ε.Κ.Ο. και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.Ένα πολυνομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή των Ελλήνων και σαρώνει τον εργασιακό χάρτη της χώρας μετά από δεκαετίες. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση των Γ.Σ.Ε.Ε. και Α.Δ.Ε.Δ.Υ. έγινε στο Πεδίον του Άρεως και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή.
Ταυτόχρονα, το ΠΑΜΕ προγραμμάτισε και πραγματοποίησε διαφορετική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ως είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις, στην Ομόνοια.
zougla.gr



Κτύπησαν τον Κωστή Χατζηδάκη

Έκλεισε η Μοναστηρίου στην Θεσσαλονίκη.


Η οδός Μοναστηρίου από το ύψος της Αγίου Πάντων και προς την δυτική πλευρά της εξόδου είναι κλειστεί λόγω πορείας διαδηλωτών που βρίσκονται αυτήν την ώρα στο Αστυνομικό Μέγαρο της οδού Μοναστηρίου.. Τα οχήματα από τους άνδρες της τροχαίας διοχετεύονται προς την οδό Γιαννιτσών .

Αθήνα. “Κλεφτοπόλεμος” και οδοφράγματα στο Πολυτεχνείο - “Χωρίς ανάσα” το κέντρο από τα δακρυγόνα

Θα τολμήσουν;;;

Ο Κλεισθένης γράφει

Διαβάζω στο διαδίκτυο και όχι μόνο, ειδήσεις που αν αληθεύουν, μου προκαλούν φόβο και έκπληξη.
Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να παρεμβαίνει όταν υπάρχουν κοινωνικές εξεγέρσεις στα κράτη μέλη (δεν γνωρίζω αν θα το κάνει και σε άλλα κράτη μη μέλη).Δημιουργήθηκε ή δημιουργείται Ευρωαστυνομία και μάλιστα μερικοί υποστηρίζουν ότι πιθανό να δραστηριοποιηθεί και εντός Ελλάδας σε περίπτωση αναταραχών.Υλικά αντιμετώπισης διαδηλωτών αποθηκεύονται σε στρατιωτικές αποθήκες και στρατευμένοι εκπαιδεύονται στην αντιμετώπιση λαϊκών κινητοποιήσεων.
Αλλοδαποί θα τοποθετηθούν στα σώματα ασφαλείας. Η κυβέρνηση φοβάται επεισόδια αλλοδαπών. Οι αστυνομικοί δεν είναι πρόθυμοι να συγκρουστούν με απεργούς και διαδηλωτές.Ίσως να έχω παραλείψει κάποιες αλλά η ουσία των πληροφοριών αν αληθεύουν δεν αλλάζει. Δεν ανήκω στους συνομωσιολόγους ούτε μ’ αρέσουν τα σενάρια απλά θα μεταφέρω κάποιους φόβους μου που εύχομαι να μη πραγματοποιηθούν.Οι πολιτικάντηδες των κομμάτων που κυβέρνησαν τον τόπο χρησιμοποιούν συχνά την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού. Όταν πρόκειται για απεργιακές κινητοποιήσεις με την αμέριστη φυσικά συμπαράσταση των ΜΜΕ δημιουργούν κλίμα αντιπαράθεσης ομάδων του πληθυσμού που διαμαρτύρονται για τις επιπτώσεις της απεργίας και συχνά παρακολουθούμε εντάσεις, μικροσυμπλοκές και αψιμαχίες ανάμεσα σε απεργούς και διαμαρτυρόμενους πολίτες. Φυσικά οι αντιδράσεις των διαμαρτυρόμενων πολιτών είναι κατά κανόνα υποκινούμενες απ’ το εκάστοτε κόμμα που κυβερνά. Τα ΜΜΕ μεγαλοποιούν τα γεγονότα κάνοντας «αβάντα» στο κυβερνόν κάθε φορά κόμμα. Το κλίμα εκτονώνεται μετά από μερικά σπρωξίματα και φραστικές επιθέσεις. Όλα αυτά έχουν μικρή επίπτωση και η προσπάθεια είναι να αποδυναμώνεται κάθε φορά η απεργιακή κινητοποίηση.Ο φόβος που με παγώνει στην κυριολεξία είναι μήπως το σύστημα εξουσίας, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να παραμείνει, επιδιώξει συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων διαδηλωτών ή απεργών με αλλοδαπούς λαθρομετανάστες. Φαίνεται ανατριχιαστικό σαν ενδεχόμενο και δύσκολα θα το χωρέσει ανθρώπινος νους, σήμερα όμως με τόσα που έχουν δει τα μάτια μας τίποτε δεν αποκλείεται. Ήδη μερικοί λαθρομετανάστες κάνουν απεργία πείνας γιατί κάποιο «μπουμπούκι» δεν τους πλήρωσε για τη δουλειά που έκαναν. Η υπόθεση φαίνεται απλή, είναι όμως; Αν συνδυάσουμε αυτό το γεγονός με την ανεργία των αλλοδαπών που θα αυξηθεί σε μεγάλα νούμερα και μερικές κινήσεις θερμοκέφαλων για την «αυτοάμυνά» τους το πρόβλημα διογκώνεται. Οι αλλοδαποί αν αισθανθούν ότι κινδυνεύουν, θα οργανωθούν σε ομάδες και οι συγκρούσεις με τους θερμοκέφαλους δεν μπορούν να αποκλειστούν. Η κυβέρνηση αν δεν κινηθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά, για την αποφυγή τέτοιων εξελίξεων θα είναι υπόλογη γιατί τέτοιες συγκρούσεις πιθανό να έχουν θύματα, τι θα γίνει τότε; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Οι Έλληνες σε λίγο θα βρεθούν σε τραγική οικονομική κατάσταση, τι θα γίνει με τις πολλές εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπών; Μπορεί η Ελληνική οικονομία να ταΐσει τόσο μεγάλο αριθμό αλλοδαπών; Τι θα γίνει; Κανείς δεν ασχολείται και δεν απαντά σ’ αυτά τα καυτά ερωτήματα.  Άλλο ένα ενδεχόμενο που με τρομάζει και με θυμώνει σαν Έλληνα πολίτη είναι το ενδεχόμενο να δράσουν κατασταλτικά δυνάμεις είτε του ΝΑΤΟ ή της λεγόμενης Ευρωαστυνομίας κατά απεργών ή διαδηλωτών. Αυτό θα επισφραγίσει το ότι η Ελλάδα πράγματι βρίσκεται υπό κατοχή. Φυσικά δεν είναι λιγότερο ανατριχιαστικό να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτή τη δουλειά Έλληνες στρατευμένοι . Κάτι τέτοιο θα επιβεβαιώσει κάποιους που χαρακτηρίζουν την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ , «χούντα».Τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, η διάλυση του κράτους πρόνοιας και ο εργασιακός μεσαίωνας που επιβάλουν Τρόικα και κυβέρνηση δεν είναι δυνατό να περάσουν χωρίς την αντίδραση, ήπια ή βίαιη, την Ελλήνων πολιτών. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες δεν μπορούν να καταργηθούν από μια δημοκρατική κυβέρνηση εκτός αν το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να καταλύσει το σύνταγμα και την Ελληνικά δημοκρατία. Έλεος.

Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΡΕΙΕΣ 15-12-2020



Αναρτήθηκε taxalia.blogspot.com

Βουλή. Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών για τα επιδόματα στήριξης των τριτέκνων και πολυτέκνων.

Στα πλαίσια της αντιμετώπισης του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας όπως αυτό είχε προσδιοριστεί και από τη διακομματική επιτροπή της βουλής ήδη από το 1993, η ελληνική πολιτεία θέσπισε κάποια έστω και ελλιπή μέτρα για τη στήριξη των πολυτέκνων στη χώρα μας. Σήμερα γίνεται φανερή η πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει το κόστος της κρίσης στις πλάτες αυτών που δεν έχουν καμία ευθύνη. Για το λόγο αυτό προχώρησε στα πλαίσια του Μνημονίου στην περικοπή των αποδοχών δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων. Οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες πλήττονται διπλά γιατί ενώ έχουν υποστεί μειώσεις τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό τομέα με τη μείωση των επιδομάτων, όπως όλων των εργαζομένων, αντιμετωπίζουν και την θέσπιση κριτηρίων του οικογενειακού εισοδήματος όσον αφορά στη χορήγηση του επιδόματος για τρία και άνω τέκνα.  Επειδή μια τέτοια πολιτική είναι απαράδεκτη τη στιγμή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα όταν είναι να στηριχτούν οι λαϊκές οικογένειες λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και ταυτόχρονα να βρίσκει διάφορους άμεσους ή έμμεσους τρόπους όταν είναι να στηριχθούν οι επιχειρηματίες του κεφαλαίου και οι τραπεζίτες που είναι αυτοί οι οποίοι έχουν προκαλέσει την κρίση
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Θα πάρει πίσω άμεσα τη διάταξη που θέτει εισοδηματικά κριτήρια στη χορήγηση ενός κοινωνικού επιδόματος στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες λόγω του ότι τα μέλη τους είναι τουλάχιστον πέντε ατόμων και άνω έχουν ακόμη πιο αυξημένες ανάγκες στις παρούσες συνθήκες;
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Μιχάλης Κριτσωτάκης

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ. Για τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Οι βουλευτές Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου και Μιχάλης Κριτσωτάκης κατέθεσαν αναφορά το ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΛΥΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΠΟΤΕ) σχετικά με την καθιέρωση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος τριών τέκνων και άνω.
Αθήνα, 15. 12. 2010
Οι καταθέτοντες βουλευτές
Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου
Μιχάλης Κριτσωτάκης



















Όταν η κυβέρνηση βαπτίζει την αποτυχία ως επιτυχία

Του Νίκου Κοτζιά
Λίγο μετά από την εκπόνηση του «πρώτου μνημονίου» σε σειρά από συνεντεύξεις μου (όπως στις 9.5.2010 στην εφημερίδα «Free Sunday”), ανέφερα το γεγονός ότι ο «ο Πρόεδρος της Γερμανίας, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του ΔΝΤ, δήλωσε ότι για να μηδενίσει από του χρόνου η Γερμανία τα ελλείμματά της –φέτος είναι 3,6% και θα πάει στο 5,4% - θα χρειαστεί 20 χρόνια». Αναρωτιέμαι –έγραφα τότε- «πώς φαντάζεται το οικονομικό επιτελείο ότι μία χώρα ανοργάνωτη, με θεσμούς που γνωρίζουμε και όντας σε βαθιά ύφεση, θα κατεβάσει το έλλειμμα κατά 12% σε μια τριετία. Αυτά δε γίνονται και οι ξένοι το ξέρουν ότι δε γίνονται». Κατέκρινα, λοιπόν, την κυβέρνηση, για την κακή της διαπραγμάτευση. Διότι κανονικά όφειλε να ζητήσει ένα χρονοδιάγραμμα 8 ετών προκειμένου να υπάρξει ένα «λογικό» χρονικό διάστημα μείωσης των ελλειμμάτων. Διαφορετικά, εκτιμούσα, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σχετικά σύντομα θα αναγκαζόταν να ζητήσει «επιμήκυνση». Κάτι τέτοιο θα σήμαινε νέα διαπραγμάτευση και νέες δεσμεύσεις καθώς και καινούργια μέτρα αυταρχισμού και λιτότητας. Τότε είχα κατηγορηθεί ποικιλότροπα από τα διάφορα παπαγαλάκια.Δεν τέλειωσε το 2010 και ήδη η χώρα επιδιώκει την επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Δηλαδή επιζητεί αυτό που έπρεπε να είχε κάνει εξ’ αρχής και με όρους που τότε θα ήταν κατά πολύ καλύτεροι των σημερινών. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι εάν η κυβέρνηση είχε κάνει ορθή διαπραγμάτευση έστω και ως προς το χρονοδιάγραμμα δεν θα ήταν υποχρεωμένη να διαπραγματευτεί εκ νέου τους όρους και με χειρότερους όρους, υπό τις απειλές και τις νέες απαιτήσεις της Γερμανίας.Η επιδίωξη επιμήκυνση του χρόνου περιορισμού του ελλείμματος, έκανε φανερό ότι η Ελλάδα αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε ανοήτως συμφωνήσει. Η κυβέρνηση παρόλα αυτά, καμώνεται ως η επιμήκυνση να είναι «επιβράβευση» της πολιτικής της. Και αυτό παρά την εφαρμοζόμενη σκληρή – μονόπλευρη πολιτικής λιτότητας. Στην πραγματικότητα, βέβαια, έκανε λάθος διαπραγμάτευση την Άνοιξη του 2010. Εκτίμησε λάθος τις αντοχές της χώρας. Έπεσε έξω στα πλάνα της. Αναγκάζεται, λοιπόν, εκ των πραγμάτων να ζητήσει περισσότερα χρόνια για να ανταποκριθεί στους στόχους που της έχουν τεθεί με πολύ πιο δυσμενείς όρους από ότι αν είχε εξαρχής προσανατολιστεί ορθά. Και της το δίνουν αυτό σήμερα με μεγάλο κόστος για τη χώρα. Δηλαδή, κατά την κυβέρνηση επιτυχία είναι να πληρώνεις κανείς ακριβά αυτό που θα μπορούσε να το είχε πάρει εξαρχής και χωρίς επιπλέον κόστος.Υπουργοί της κυβέρνησης έκαναν το καλοκαίρι μια δεύτερη διαπραγμάτευση για το μνημόνιο. Εκεί ουσιαστικά αποδέχτηκαν την κατάργηση θεμελιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ιδιαίτερα ως προς τις εργασιακές σχέσεις. Την δέχτηκαν σε μια διαπραγμάτευση που εκτός της τρόικας και της ίδιας ήταν παρόντες εκπρόσωποι της διαπλοκής και των τραπεζών που έχουν άμεσο συμφέρον για την κατάργηση αυτών των δικαιωμάτων. Έτσι φτιάχτηκε το αντεργατικό «μνημόνιο νρ.2». Τώρα οι ίδιοι, ενόψει νομοθετικών αναγκών, εμφανίζονται ως να λαμβάνουν πρωτοβουλίες αποτροπής των αρνητικών συνεπειών, ως να μην ήταν εκείνοι που είχαν συμφωνήσει αυτούς τους επαχθείς όρους τον Αύγουστο, αλλά κάποιος άλλος.Στην ουσία τι κάνουν πολλοί της κυβέρνησης, όπου ασφαλώς και υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις; Παριστάνουν τον Δον Κιχώτη που παλεύει ενάντια στους ανέμους του μνημονίου και των αναπροσαρμογών του, που οι ίδιοι είχαν συμφωνήσει μόλις πριν λίγους μήνες. Η πολιτική υποκρισία στο απόγειο της; Πιθανά. Πιθανά, όμως, η πολιτική τους να αποτελεί ένα ιστορικό υπόδειγμα επιπολαιότητας και ευκολίας με την οποία παραδόθηκε στην τρόικα και στη βουλιμία των τραπεζιτών. Υπάρχει κάτι χειρότερο; Ναι…ότι είναι εξίσου πιθανό να ισχύουν και τα δύο.
epirusgate



Βουλή. «ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας».
Η Κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο αυτό διαλύει, κατεδαφίζει -και ας λέει ό,τι θέλει ο κύριος Υπουργός, που βέβαια αυτή τη στιγμή δεν είναι εδώ- και εκποιεί τις ΔΕΚΟ και τη δημόσια περιουσία, ανοίγει το δρόμο για υποχρεωτικές μετατάξεις και απολύσεις και εξαερώνει τους μισθούς των εργαζομένων. Προσθέτει νέα οικονομικά βάρη στα λαϊκά στρώματα με τη νέα αύξηση του Φ.Π.Α.
Ταυτόχρονα, ετοιμάζονται νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια των Δ.Ε.Κ.Ο.
Επίσης, με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για τις ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας μειώνει χωρίς όρια προς τα κάτω τους μισθούς και στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενώ μέχρι τώρα έλεγε ότι αυτούς δεν πρόκειται να τους πειράξει. Καταργεί ουσιαστικά τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καταστρέφει τις εργασιακές σχέσεις και οδηγεί την ανεργία σε πρωτοφανή για τη χώρα μας επίπεδα.Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έφερε το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή με διαδικασίες κατεπείγοντος αποτελεί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, το έβδομο κατά σειρά. Συνταγματικό πραξικόπημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι με νόμο καταργεί στις ΔΕΚΟ μισθούς και κανονισμούς κατοχυρωμένους με συλλογικές συμβάσεις εργασίας.Θέλω να πω ότι χθες το βράδυ που ήρθε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τον κινηματογράφο, έγινε ένα ακόμη πραξικόπημα: ήρθε τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών η οποία τι κάνει; Καταργεί τους εκπροσώπους των εργαζομένων από τα υπηρεσιακά συμβούλια. Αυτό δεν είναι ακόμη ένα πραξικόπημα;Αποδείχθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις της Κυβέρνησης με την Τρόικα αφορούσαν το πώς η σφαγή των εργαζομένων θα γίνει με ένα πιο ήπιο τρόπο. Η υπονόμευση από την Τρόικα, την Κυβέρνηση και τον ΣΕΒ των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας οδηγεί σε απομαζικοποίηση, απαξίωση και διάλυση το ίδιο το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα μας. Με τη θέσπιση των ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων οι εργοδότες θα στήνουν εργοδοτικά ελεγχόμενα σωματεία και θα αμφισβητούν εμπράκτως το ρόλο των κλαδικών ομοσπονδιών και σωματείων.Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση και η Τρόικα ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και του ανοίγουν την όρεξη να ζητά να πάρει πίσω όλα όσα κατέκτησαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα.  Κυβέρνηση, Τρόικα και ΣΕΒ οδηγούν σε ελεύθερη πτώση τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μετατρέπουν σε λάστιχο τις εργασιακές σχέσεις, διαλύουν το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και φορτώνουν νέα οικονομικά βάρη στο λαό. Έχουμε χρέος να αντισταθούμε σε αυτές τις κατεδαφιστικές πολιτικές όχι μόνον οι Βουλευτές της Αριστεράς ή της Αντιπολίτευσης, αλλά όχι οι Βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Διότι γι’ αυτό ακριβώς μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Και αμέσως μετά στην ονομαστική ψηφοφορία ο καθένας πρέπει να ψηφίσει κατά συνείδηση και όχι ό,τι του υπαγορεύει το δικό του κόμμα. Αν η συνείδησή σας, κύριοι συνάδελφοι, είναι στην αντιλαϊκή κατεύθυνση, είναι θέμα δικό σας! Προηγουμένως ο Κοινοβουλευτικός μας Εκπρόσωπος, ο Παναγιώτης ο Λαφαζάνης ρώτησε κάτι και δεν απάντησε η κυρία Υπουργός. Φαντάζομαι μετά θα απαντήσει. Γιατί; Γιατί στο άρθρο 14 σε αυτό το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο, στο 5α, έγινε μια νομοτεχνική βελτίωση, η οποία είναι πάλι ακριβώς σε αυτά που θέλει ο ΣΕΒ. Έφυγε η «ετήσια» επιχειρησιακή σύμβαση και έμεινε σκέτο «επιχειρησιακή σύμβαση». Ο εργασιακός μεσαίωνας, η τρομοκρατία σε σχέση με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας είναι ένα μίγμα που βολεύει τη μεγάλη εργοδοσία. Και αυτό το άρθρο και με αυτή την τροποποίηση γίνεται ακόμη χειρότερο απ’ ό,τι ήταν πριν. Τα λουκέτα βεβαίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι χιλιάδες. Δεν σας ενδιαφέρουν τα εμπόδια που μπαίνουν σε αυτές τις επιχειρήσεις, αλλά τελικά σας ενδιαφέρουν τα εμπόδια μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις του κεφαλαίου. Τελικά έχουν αυτές εμπόδια; Θεωρώ πως δεν έχουν, γιατί βλέπουμε τις φοροαπαλλαγές που δίνετε προς το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ από την άλλη μεριά κόβεται επιδόματα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Μισθοί και συντάξεις είναι της πείνας και νομοθετείτε χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Θέλω να πω δύο πράγματα και να τελειώσω με αυτά. Για τα ερευνητικά κέντρα αναφέρθηκε και ο συνάδελφος Μιχάλης Κριτσωτάκης. Τα ερευνητικά κέντρα έχουν ήδη εφαρμόσει περικοπές στους μισθούς που προέβλεπαν προηγούμενα νομοσχέδια για τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Εδώ συνεχίζετε εσείς και κάνετε και νέες περικοπές. Άρα, αυτό σημαίνει ότι δεν θέλετε την έρευνα, δεν θέλετε τα ινστιτούτα, δεν θέλετε αυτούς τους επιστήμονες. Κατά τα άλλα, θεωρείτε ότι η καινοτομία, η έρευνα, η τεχνολογία είναι μέσα στις δικές σας προτεραιότητες. Αυτό δεν φαίνεται. Και ένα τελευταίο: είναι ένα θέμα η Αγροτική Τράπεζα, για το οποίο είχα κάνει και επίκαιρη ερώτηση. Γενικώς την Αγροτική Τράπεζα την διαλύετε, κόβετε βεβαίως και το 10% των μισθών από τους εργαζόμενους στο όνομα της αναδιάρθρωσης, όπως λέτε, αλλά θεωρούμε ότι ετοιμάζετε την ιδιωτικοποίησή της. Μέσα σε αυτό το πολυνομοσχέδιο υπάρχει το άρθρο 13. Λέτε ότι οι επιτυχόντες της 9Κ του 2008, αντί να τους απορροφήσει η Αγροτική Τράπεζα ως όφειλε, βάσει του ΦΕΚ του διορισμού, τώρα θα τους απορροφήσει το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αν έχει την οικονομική δυνατότητα – διότι κενά το ξέρουμε ότι έχει. Έχουμε καταθέσει μια τροπολογία, οι συνάδελφοι των δύο Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία μέσα, αφού έχουμε καταγγείλει όλο το πολυνομοσχέδιο και θεωρώντας ότι αυτοί που πέρασαν στην Αγροτική Τράπεζα έπρεπε εκεί να προσληφθούν, σας ζητάμε έστω και σε αυτό να κάνετε εκείνη την νομοτεχνική βελτίωση και να αλλάξετε στην παράγραφο 4 την τελευταία πρόταση, η οποία λέει ότι “από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού καταργούνται θέσεις τακτικού προσωπικού της Αγροτικής Τράπεζας των κατηγοριών ΤΕ και ΔΕ ισάριθμες με εκείνες για τις οποίες προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός.” Από τη στιγμή που δεν είμαστε σίγουροι ότι το ΙΚΑ θα απορροφήσει τους επιτυχόντες της 9Κ του 2008, γιατί δεν μπαίνει; Πρέπει να κάνετε αποδεκτή την τροπολογία αυτή. Παρά, “ταυτοχρόνως με τις τοποθετήσεις στον φορέα υποδοχής που είναι το ΙΚΑ, καταργούνται ισάριθμες θέσεις τακτικού προσωπικού της ΑΤΕ των κατηγοριών ΔΕ και ΤΕ για τις οποίες έχει γίνει η κατάταξη των επιτυχόντων του διαγωνισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του παρόντος σχεδίου νόμου.” Αν δεν κάνετε έστω αυτή την τροποποίηση, είμαστε σίγουροι ότι πετάτε και τους επιτυχόντες της 9Κ του 2008 στον Καιάδα. Τελευταία, η αυριανή μαζική και μαχητική συμμετοχή των εργαζομένων στην πανελλαδική πανεργατική απεργία μπορεί και πρέπει να δώσει το ισχυρότερο μέχρι τώρα μήνυμα αντίστασης στην Κυβέρνηση, στην Τρόικα και στο ΣΕΒ. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες να συμμετέχουν σε αυτό το πανεργατικό συλλαλητήριο, για να αντιπαλέψουν τη λαίλαπα που ήρθε, αλλά και που έρχεται και που είναι πολύ μεγαλύτερη.



Έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων.

Με έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει επιδείνωση του καιρού από σήμερα το βράδυ από τα νοτιοδυτικά, η οποία θα επηρεάσει και την ανατολική και νότια χώρα την Πέμπτη.
Τοπικές ισχυρές χιονοπτώσεις θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της, ακόμα και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικές χώρες. Ισχυρές καταιγίδες θα πλήξουν τις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

Από το βράδυ της Τετάρτης ισχυρές καταιγίδες προβλέπονται στην Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο και στα Κύθηρα, κατά τη διάρκεια της νύκτας στην Κρήτη (κυρίως Δυτική και Νότια), τις Κυκλάδες και την ανατολική Στερεά και την Εύβοια και από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα Δωδεκάνησα και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά τα ξημερώματα της Πέμπτης προβλέπεται να είναι ισχυρές στη βόρεια Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (κυρίως στη Φθιώτιδα), τη βόρεια Εύβοια και τη Θεσσαλία (κυρίως τη νότια) ενώ από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης θα ενταθούν και σε περιοχές της Μακεδονίας (κυρίως στην ανατολική) και στη Θράκη.
Από το απόγευμα της Πέμπτης και από τα δυτικά, τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενίσουν και μέχρι τις πρωινές ώρες της Παρασκευής θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και γρήγορα και εκεί θα εξασθενίσουν.



Ευρωβουλή. Νίκος Χουντής: « Οι αλχημιστές Κομισάριοι της Ε.Ε. οδηγούν την Ελλάδα σε οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία»

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη συζήτηση για το επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής και για τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων.
Στην παρέμβαση του και απευθυνόμενος στον κ. Μπαρόζο ο Νίκος Χουντής, ανέφερε μεταξύ άλλων :  «Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, ξεκινούσε το ελληνικό δράμα της οικονομικής κατάρρευσης και της εμπλοκής της χώρας μου στο καταστροφικό Μνημόνιο, στο Μηχανισμό "Στήριξης". Σήμερα, η χώρα μου, η Ελλάδα, είναι στα όρια μιας πολύπλευρης χρεοκοπίας:  Κοινωνικής χρεοκοπίας, αφού η ανεργία θα ξεπεράσει το 2011 το 15%, ενώ μόλις χτες, με νόμο που ψήφισε ελληνική κυβέρνηση, κατάργησε την κατάκτηση των συλλογικών συμβάσεων, γυρνώντας τη χώρα μου έναν αιώνα πίσω. Σήμερα που μιλάμε, οι εργαζόμενοι στη χώρα μου αντιδρούν και βρίσκονται σε γενική απεργία. Οικονομικής χρεοκοπίας, αφού το δημόσιο έλλειμμα και χρέος αυξήθηκε και πάλι, αυτή τη φορά όχι από τους «ψεύτες Έλληνες», αλλά από τους «αλχημιστές Κομισάριους», που εφαρμόζουν κατά το δοκούν τους κανόνες της Eurostat, μεγεθύνοντας τα χρέη των αδυνάτων και μειώνοντας τα χρέη των δυνατών.  Η χρεοκοπία, κύριε Πρόεδρε, θα είναι το αποτέλεσμα υιοθέτησης ενός Μηχανισμού σαν και αυτόν που χρησιμοποίησε η Ελλάδα. Το Συμβούλιο σκοπεύει να υιοθετήσει έναν μόνιμο Μηχανισμό, όχι σωτηρίας, αλλά τιμωρίας των κρατών μελών. Ένα Μηχανισμό που θα βυθίζει τα κράτη μέλη στην ύφεση, την ανεργία, τον εργασιακό μεσαίωνα, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και τις χαριστικές ρυθμίσεις στις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό λοιπόν είναι το όραμα του κυρίου Μπαρόζο στο οποίο αναφέρθηκε στην ομιλία του»;
Το Γραφείο Τύπου











Σύντομα νέα μέσα από τις σελίδες της «Μακεδονίας».


Παραλύει η χώρα σήμερα από την 24ωρη απεργία

Απεργούν οι εργαζόμενοι σε:
- Λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Θα κυκλοφορούν με προσωπικό ασφαλείας από ένα έως δύο λεωφορεία ανά γραμμή
- Αεροπλάνα: Ματαιώνονται όλες οι πτήσεις της Olympic Air και της Aegean Airlines.
- Τρένα και πλοία: Ακυρώσεις δρομολογίων.
- Νοσοκομεία: Με προσωπικό ασφαλείας.
- Φαρμακεία: Ανακοινώθηκε πρόγραμμα απεργιακής “εφημερίας”.
- Νομαρχίες και δημαρχίες - ΔΕΚΟ - Δικαστήρια - Τελωνεία - Εκπαίδευση - Ιδιωτικό τομέα - Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Ακυρώθηκαν 140.000 ραντεβού στο ΙΚΑ

Λόγω της πενθήμερης απεργίας των γιατρών, οι ασθενείς πρέπει να επαναπρογραμματίσουν τα ραντεβού τους.

ΤΑΞΙ: Χωρίς δώρο Χριστουγέννων

Να μην εισπράξουν φέτος χριστουγεννιάτικο δώρο αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες ταξί, σε ένδειξη συμπαράστασης στους επιβάτες στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά λόγω της κρίσης, όπως είχαν κάνει και την περίοδο του Πάσχα.
• Η ομοσπονδία των οδηγών ταξί αποφάσισε να γίνει σήμερα στάση εργασίας από τις 10.00 μέχρι τις 14.00 και κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις.

Απείλησε να αυτοπυρποληθεί έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

Αστυνομικοί πρόλαβαν και ακινητοποίησαν πρώην βιοτέχνη από τη Θεσσαλονίκη

Οι ειδήσεις σκοτώνουν τη λίμπιντο

Κοντεύουν μεσάνυχτα, είστε στην κρεβατοκάμαρα και βλέπετε στην τηλεόραση πολιτικούς να τσακώνονται; Εσείς μπορεί να ξαγρυπνάτε χάριν της ενημέρωσης, αλλά το πιθανότερο είναι η λίμπιντό σας να έχει πέσει για ύπνο.

Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στο ιστορικό μοναστήρι
Το φως της ημέρας αποκάλυψε τις ζημιές στη μονή του Τιμίου Προδρόμου Σερρών

Φλώρινα: Διαμαρτυρία για την κατάργηση της γραμμής

Ψήφισμα, με το οποίο εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση των δρομολογίων του ΟΣΕ από και προς τη Φλώρινα, εξέδωσε το νομαρχιακό συμβούλιο Φλώρινας, το οποίο θα αποστείλει στον πρωθυπουργό, στους υπουργούς της κυβέρνησης και στους αρχηγούς των κομμάτων. Η νομαρχία χαρακτηρίζει παράλογη την κατάργηση των δρομολογίων τη στιγμή μάλιστα που η σιδηροδρομική γραμμή προς τη Φλώρινα ανακαινίστηκε μόλις πριν από τρία χρόνια με δαπάνες της ΕΕ. Όπως υποστηρίζουν οι τοπικοί φορείς, η συγκεκριμένη γραμμή δεν είναι ζημιογόνος, καθώς έχει πληρότητα πάνω από 50%, ενώ τις Κυριακές και τις αργίες η πληρότητα ξεπερνάει το 100%, με αποτέλεσμα κάποιοι επιβάτες να ταξιδεύουν όρθιοι.

ΕΥΑΘ: Γιορτή για τα παιδιά

Τη χριστουγεννιάτικη γιορτή της για τα παιδιά των εργαζομένων της διοργανώνει η ΕΥΑΘ ΑΕ την ερχόμενη Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010, στις 12.00, στο ξενοδοχείο “Holiday Inn” (Μοναστηρίου 8, Θεσσαλονίκη). Τα παιδιά θα περιπλανηθούν στο "Μαγεμένο δάσος", όπου νεράιδες και ξωτικά θα υποδεχτούν τον Άγιο Βασίλη, και θα διασκεδάσουν με παιχνίδια, ταχυδακτυλουργικά τρικ και χορευτικούς διαγωνισμούς. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία της ΕΥΑΘ με χριστουγεννιάτικα τραγούδια.





Πρωτοσέλιδα εφημερίδων.

 











Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Θεσσαλονίκης.

Νεκρώνει σήμερα η χώρα από την 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - Κυκλοφοριακό χάος από το πρωί στους δρόμους.

Η σημερινή 24ωρη πανελλαδική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι το αποκορύφωμα των αντιδράσεων που προκαλούν τα σχέδια της κυβέρνησης για ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

«Χειρόφρενο» στα ΜΜΜ

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στη γενική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη τα δημόσια μέσα μεταφοράς θα λειτουργήσουν από τις 9:00 έως τις 21:00 προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις των απεργών στο κέντρο της Αθήνας όπου θα πραγματοποιηθεί το απεργιακό συλλαλητήριο.

Πώς θα κινηθούν ΟΣΕ-Προαστιακός

Με δυσκολία θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού με τα τρένα και τον Προαστιακό λόγω των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, αντιδρώντας στο σχέδιο εξυγίανσης του Οργανισμού.
Ακινητοποιημένα θα μείνουν σήμερα τα τρένα και ο Προαστιακός, αλλά και την Πέμπτη λόγω της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.

Με προσωπικό ασφαλείας τα νοσοκομεία

Μόνο τα επείγοντα περιστατικά θα γίνονται δεκτά σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς οι γιατροί μετέχουν στην απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν ήδη από τη Δευτέρα και τα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί πραγματοποιούν 48ωρες απεργίες, 13-14 Δεκεμβρίου και στις 16-17 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, το προσωπικό του ΙΚΑ αναμένεται να λάβει μέρος στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ στις 15 Δεκεμβρίου.

«Καθηλώνονται» τα αεροπλάνα

Καμία πτήση πολιτικής αεροπορίας δε θα γίνει την Τετάρτη λόγω συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην απεργιακή κινητοποίηση. Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας η 24ωρη απεργία των εργαζομένων αρχίζει από τις 00:01 της Τετάρτης και λήγει στις 24:00 της ίδιας ημέρας.

«Δένουν» στα λιμάνια τα πλοία

Η ΠΝΟ αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη απεργία για την Τετάρτη, ενώ το ίδιο έκαναν και οι λιμενεργάτες, αφού η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας αποφάσισε να επεκτείνει τη στάση εργασίας σε όλα τα λιμάνια της.

Απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι

Οι τραπεζοϋπάλληλοι κατεβαίνουν σε 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι με το πολυνομοσχέδιο πλήττει τον πυρήνα της υπόστασης του συνδικαλιστικού κινήματος, καταφέροντας ισχυρό πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις και τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.

Απεργούν οι δημοσιογράφοι

Οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης συμμετέχουν στην 24ωρη γενική απεργία της Τετάρτης, καθώς και σε 48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο, ζητώντας «την άμεση υπογραφή ΣΣΕ και τη δέσμευση για αποφυγή κάθε τακτικής που αποσκοπεί στην αποδόμηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας». Οι εργαζόμενοι  θα απεργήσουν μαζί με όλους τους πολίτες απέναντι στις σαρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά συγχρόνως για άλλη μία φορά καταγγέλλουν την ΕΣΗΕΑ για την υποκριτική της στάση να μην αναγνωρίζει ως δημοσιογράφους εκατοντάδες εργαζόμενους στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης.

Κλειστά και τα δικαστήρια

Σήμερα τα δικαστήρια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά, καθώς η ΟΔΥΕ συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Στο... χορό και η ΟΜΕ-ΟΤΕ

Παράλληλα, η ΟΜΕ-ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη Γενική Απεργία που έχουν εξαγγείλει για την Τετάρτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.


Έκκληση από το ΕΚΑΒ

Με βάση τις εξαγγελθείσες επαναλαμβανόμενες απεργίες και στάσεις εργασίας των μέσων μαζικής μεταφοράς και την εξαγγελθείσα σημερινή απεργία ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ, αναμένεται, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, σημαντική αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου στους δρόμους. Για αυτό το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) παρακαλεί τους πολίτες:
α) Να κάνουν σωστή χρήση του αριθμού επείγουσας κλήσης του ΕΚΑΒ (166) και οι κλήσεις να αφορούν μόνο καταστάσεις άμεσης και επείγουσας βοήθειας.
β) Να δίνουν άμεση προτεραιότητα στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στους δρόμους και ιδιαίτερα σε αυτά με αναμμένους φάρους και σειρήνα.
γ) Να μην εμποδίζουν τα ασθενοφόρα και να μην τα ακολουθούν.