Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Μήνυση Τσιτουρίδη κατά Πρωτόπαππα

Μήνυση σε βάρος του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων Χρήστου Πρωτόπαππα για κατάχρηση εξουσίας και συκοφαντική δυσφήμιση, θα καταθέσει την Τρίτη ο Σάββας Τσιτουρίδης. Μήνυση σε βάρος του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των δομημένων ομολόγων Χρήστου Πρωτόπαππα για κατάχρηση εξουσίας και συκοφαντική δυσφήμιση, θα καταθέσει την Τρίτη ο πρώην υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης.Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, ο κ. Τσιτουρίδης εγκαλεί τον ο κ. Πρωτόπαππα ότι «μέσω της προεδρίας που ασκούσε έστησε μια προειλημμένη πολιτικά απόφαση, χρησιμοποιώντας ανακρίβειες, αυθαίρετους συλλογισμούς και ψευδείς παραδοχές, αποκρύπτοντας στοιχεία και μαρτυρίες με σκοπό να αναδείξει ευθύνες του κ. Τσιτουρίδη και να τον εκθέσει σε δίωξη». «Ο δόλος του κ. Πρωτόπαππα αναδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι τόσο οι πολύχρονες έρευνες της Δικαιοσύνης και της Ανεξάρτητης Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, όσο και οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής δεν εντόπισαν την παραμικρή ένδειξη εμπλοκής του πρώην Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στη δυσάρεστη αυτή υπόθεση» προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας κάντε αντιπολίτευση !

Γράφει ο Παύλος Πέππας, Πρόεδρος Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Κορινθίας

Για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας πλατιάς πλειοψηφικής κοινωνικής συμμαχίας για την αναγέννηση της Ελλάδας, πάρτε πρωτοβουλίες.Σε μια πατρίδα που πνίγεται από τον κρατισμό, το λαϊκισμό, την ηγεμονία των αριστερόστροφων ιδεών, τη χρόνια υποβάθμιση του δημόσιου συμφέροντος για την εξυπηρέτηση μιας κομματικής νομενκλατούρας πλούτου που ζει προκλητικά απέναντι σε όσους προσπαθούν να ζήσουν μόνο από τη δουλειά τους, την έκπτωση αξιών και προτύπων… Σε μια πατρίδα που η αυθάδεια υποκατέστησε την αξιοπρέπεια, τα προνόμια υποκατέστησαν τα δικαιώματα, η εύκολη ανέλιξη υποκατέστησε την κοινωνική διάκριση και η αλαζονεία το δημόσιο ήθος… Σε μια πατρίδα που «νόμος» είναι το δίκιο των συντεχνιών, το θράσος των αδίστακτων και το συμφέρον των ισχυρών, βγείτε μπροστά. Αφήστε πίσω όσους τα δημιούργησαν και τα εξέθρεψαν, προσπεράστε τους. Παράγετε πολιτική, δώστε ελπίδα.Σε μία περίοδο που η πατρίδα μας απαξιώνεται, χάνει τον αυτοσεβασμό της, είναι υποχρέωση του καθενός από ’μας να προτάξουμε μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Χαράσσουμε αυτή την περίοδο μια πολιτική διέξοδο, ως τη δική μας πρόταση για να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του. Οφείλουμε την πρόταση αυτή να την επικοινωνήσουμε καλύτερα απ’ όσο μέχρι σήμερα κάνουμε. Να φέρουμε ξανά την πραγματική πολιτική στην Ελλάδα, ένα μοντέλο ανοιχτό στην κοινωνία. Να κομίσουμε το όραμα μιας νέας Ελλάδας ως ένα μακρόπνοο όραμα του καθενός από εμάς και όχι ως βραχυπρόθεσμη πολιτική μας υποχρέωση. Μέχρι σήμερα ίσως να μην το καταφέραμε πλήρως. Και το πληρώνουμε.Κάντε αντιπολίτευση, χαράξτε πολιτική, δώστε προτάσεις και λύσεις για ένα καλύτερο μέλλον και κυρίως, επικοινωνήστε τις. Οι χρόνιες παιδικές ασθένειες της Νέας Δημοκρατίας τώρα είναι ευκαιρία να λυθούν, και ας υπάρχει και κόστος. Διαλέξτε τους εκλεκτούς, όχι τους αρεστούς. Σφύζει η βάση της παράταξης μας από εκλεκτούς ανθρώπους. Δώστε τους βήμα, κάντε τους κοινωνούς και πρωταγωνιστές σε αυτή τη διαδικασία που θα είστε εσείς μπροστάρηδες. Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα που οι καιροί και τα νέα δεδομένα απαιτούν να υιοθετήσει ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας. Σήμερα το μεγάλο στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι μονάχα να αντιπολιτευθεί ένα σαθρό και αναξιόπιστο ΠΑΣΟΚ, ούτε να αλυσοδέσει στο εσωτερικό της όσους για ιδιοτελείς ή όποιους άλλους σκοπούς επιθυμούν να ακολουθήσουν άλλες, ήδη αποτυχημένες κατευθύνσεις. Ας φύγουν. Το στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας είναι να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή της πολιτικής.Υψώστε τις συνειδήσεις σας πάνω από τη σημερινή κατεστημένη πολιτική συμπεριφορά. Σηκώστε τη ματιά σας πάνω από το σήμερα. Την καρδιά σας πάνω από τα πάθη που διαιρούν τους Έλληνες. Τα αυτιά σας πέρα από τη σκηνοθετημένη τηλεοπτική εκδοχή της Δημοκρατίας μας. Αγαπήστε πραγματικά την παράταξη μας. Ακολουθήστε τον ανήφορο που έχουμε μπροστά μας. «… γιατί ότι αξίζει πονάει και είναι δύσκολο.». Και επικοινωνήστε αυτή την πολιτική στους Έλληνες γιατί μέχρι σήμερα δεν το έχετε κάνει και δεν την ξέρουν.







Συνεχίζεται η δίκη των ανηλίκων στη Λάρισα

Συνεχίζεται σήμερα στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Λάρισας η δίκη των 11 ανηλίκων, που είχαν συλληφθεί στο κέντρο της πόλης κατά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 και οι οποίοι βαρύνονται με σειρά κατηγοριών που εμπίπτουν στον «τρομονόμο». Στο πλαίσιο της ακροαματικής διαδικασίας ολοκληρώθηκε σήμερα η εξέταση των 69 μαρτύρων κατηγορίας και συνεχίζεται η εξέταση των 20 μαρτύρων υπεράσπισης, ενώ θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις του εισαγγελέα και των συνηγόρων. Η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου δεν αναμένεται σήμερα. Οι κατηγορούμενοι, 9 αγόρια και 2 κορίτσια, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρονται ως «μέλη εγκληματικής οργάνωσης με δομημένη και διαρκή λειτουργία, που επεδίωκε τη διάπραξη διάφορων αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα». Συνοπτικά οι κατηγορίες που τους προσάπτονται είναι: αντίσταση από κοινού, εγκληματική οργάνωση από κοινού, στάση, εμπρησμός, παράνομη οπλοφορία, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών βομβών. Η δίκη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών σε ήρεμο κλίμα, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται έξω από το Δικαστικό Μέγαρο.



ΣΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΔΕΚΟ

Το Μνημόνιο 1, μοιάζει «παιδική χαρά» σε σχέση με το Μνημόνιο 2, που αρχίζει να υλοποιεί με τα γνωστά αισχρά και χυδαία εκβιαστικά διλλήματα της «πτώχευσης» και του κινδύνου για μη εκταμίευση της 4ης δόσης, το γνωστό τρίδυμο: νεοφιλελεύθερη Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, Τρόικα, ΣΕΒ και μεγαλοεργοδότες. Όσα δικαιώματα των εργαζομένων «περισώθηκαν» από την εφαρμογή του Μνημονίου 1, κατεδαφίζονται από το Μνημόνιο 2, με τρόπο ακόμα πιο βίαιο, ακόμα πιο ανάλγητο, ακόμα πιο βάρβαρο. Οι μάσκες του «κοινωνικού διαλόγου έπεσαν σε χρόνο μηδέν. Η τρόικα και η μνη μονιακή της Κυβέρνηση αποφάσισαν για τα νομοσχέδιά τους. Οι χθεσινές κυβερνητικές αποφάσεις για τις συλλογικές συμβάσεις και τις ΔΕΚΟ, έρχονται ως οδοστρωτήρας που ισοπεδώνει και εξαφανίζει τα πάντα, που διαπομπεύει τους εργαζόμενους φτωχοποιώντας τους με έναν τρόπο αδιανόητο, που αναδιανέμει ρεβανσιστικά τον πλούτο σε όφελος του Κεφαλαίου. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις γίνονται το καλύτερο «όχημα» για τη μείωση χωρίς όρια προς τα κάτω των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Τα διαχρονικά οράματα των μεργοδοτών με επικεφαλής τον ΣΕΒ δικαιώνονται. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις καταργούνται, οι ατομικές συμβάσεις εργασίας θεσμοθετούνται ως το νέο μοντέλο στην αγορά εργασίας, η εκ περιτροπής εργασία, η μερική απασχόληση και η κάθε απίθανη ευελιξία γίνονται υποχρε ωτικό καθεστώς όταν το επιθυμεί ο εργοδότης. Οι απολύσεις θα αυξηθούν γεωμετρικά και η ανεργία θα λάβει διαστάσεις που ποτέ δεν γνώρισε η Κοινωνία μας. Το συνδικαλιστικό κίνημα και κατ΄ επέκταση η συλλογική προστασία των μισθωτών, εξοβελίζονται ως εμπόδιο στην νεο φιλελεύθερη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».
 Το προαναγγελθέν νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, όπως έχει διαταχτεί από την Τρόικα προωθείται με ταχύτατους ρυθμούς. Για όλα τα δεινά και τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, στοχοποιούνται, διαπομπεύονται και εξοντώνονται αποκλειστικά και μόνο οι εργαζόμενοι Οι μισθοί πετσοκόβονται στη λογική της απόλυτης ισοπέδωσης προς τα κάτω. Οι Συλλογικές Συμβάσεις και οι Κανονισμοί Εργασίας καταργούνται εν ριπή οφθαλμού. Καμιά κουβέντα για τις πελατειακές πρακτικές, τις απίθανες σπατάλες, τη συνεχιζόμενη κακοδιαχείριση, τις προμήθειες, τις υπερτιμολογήσεις και τις υπεργολαβίες στις ΔΕΚΟ. Στόχος είναι οι εργαζόμενοι και όχι η εξυγίανση των
δημόσιων οργανισμών.Η πάλη για πλήρη και χωρίς όρους ανατροπή του Μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους σε όφελος του λαού και των εργαζομένων είναι τα μόνα αιτήματα που μπορεί να
θέσει πια η εργατική τάξη και η κοινωνία.
Η Πανεργατική Γενική Απεργία στις 15.12.2010 (10:00π.μ. Εργατικό Κέντρο) πρέπει να είναι
η αρχή μιας αντίστροφης πορείας για τον τόπο και τους εργαζόμενους. Η αφετηρία της αντεπίθεσης απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε. Η μαζική, ενωτική και μαχητική συμμετοχή στην ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ αποτελεί την πιο υπεύθυνη στάση όλων μας μπροστά στις ιστορικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Γραμματεία Αυτόνομης Παρέμβασης Ρεθύμνου.



Βροχή αστεριών απόψε και αύριο

Βροχή αστεριών υπόσχεται για απόψε και για αύριο ο ουρανός στους λάτρεις της νύχτας καθώς οι Διδυμίδες θα επιτρέψουν στους ξενύχτηδες το γνωστό ευχολόγιο. Οι Διδυμίδες έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στα μέσα του 19ου αιώνα και πήραν το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων. Συνήθως διαρκούν από τις 7 έως τις 16 Δεκεμβρίου αλλά το φαινόμενο κορυφώνεται στις 13 του μήνα και η καλύτερη ώρα για την παρατήρηση του θα είναι από τις 2 έως τις 3 τα ξημερώματα. Ο ρυθμός με τον οποίο πέφτουν αναμένεται να είναι περίπου 50-60 την ώρα, αλλά στην περίπτωση που ο ουρανός είναι πολύ σκοτεινός μπορούν να παρατηρηθούν ακόμα και 100-120 διάττοντες αστέρες στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ η ταχύτητα που αναπτύσσουν φτάνει τα 35 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.



Βουλή. Ερώτηση του κ. Σταύρου Καλαφάτη για την συνεχιζόμενη ταλαιπωρία ασφαλισμένων στον Ο.Π.Α.Δ. Θεσσαλονίκης και περικοπές σημαντικών προληπτικών ιατρικών εξετάσεων.

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε τη με αριθ. 7625/10-12-2010 ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με θέμα «Συνέχιση ταλαιπωρίας ασφαλισμένων στον Ο.Π.Α.Δ. Θεσσαλονίκης και περικοπές σημαντικών προληπτικών ιατρικών εξετάσεων».
«Σε σχετική ερώτησή του, ο κ. Καλαφάτης στηλιτεύει την αδράνεια της κυβέρνησης όσον αφορά την έλλειψη στελέχωσης και οργάνωσης του Ο.Π.Α.Δ. Θεσσαλονίκης, με συνέπεια τη συνέχιση της ταλαιπωρίας χιλιάδων ασφαλισμένων, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες πολιτών και φορέων.
Οι μεγάλες ουρές αναμονής για απλές διαδικασίες θεώρησης φαρμάκων και εξετάσεων λόγω της ύπαρξης μιας ελεγκτικής υπηρεσίας για όλη την πόλη, μεταφράζεται σε χαμένες εργατοώρες και αγανάκτηση για εν ενεργεία υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Ο κ. Καλαφάτης θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα στους αρμόδιους Υπουργούς, αναφορικά με τις ενέργειες επίλυσης του προβλήματος, διερευνώντας παράλληλα τις προθέσεις τους για ενίσχυση της στελέχωσης, την επαναλειτουργία της ελεγκτικής υπηρεσίας του Ο.Π.Α.Δ. στην ανατολική Θεσσαλονίκη και την επανεξέταση της λίστας φαρμάκων και ιατρικών εξετάσεων, που περικόπηκαν και επιβαρύνουν πλέον τους ασφαλισμένους».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων
Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες πολιτών, φορέων και δημοσιουπαλληλικών οργανώσεων, η ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων του Ο.Π.Α.Δ. στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται.
Η κυβέρνηση αδρανεί τόσο όσον αφορά την οργάνωση όσο και την επαρκή στελέχωση του Ο.Π.Α.Δ. που εξυπηρετεί το σύνολο των ασφαλισμένων της Θεσσαλονίκης με τη λειτουργία μιας και μόνο ελεγκτικής υπηρεσίας.
Οι μεγάλες ουρές αναμονής που δημιουργούνται κυρίως για τη θεώρηση εξετάσεων και φαρμάκων, οδηγούν σε απόγνωση και αγανάκτηση συνταξιούχους και εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους. Καθημερινά παρατηρούνται απελπιστικές εικόνες και εικόνες ντροπής κυρίως όσον αφορά περιπτώσεις ανήμπορων ηλικιωμένων. Από την άλλη μεριά η δυσλειτουργία αυτή μεταφράζεται σε χαμένες εργατοώρες υπαλλήλων του Δημοσίου, που είναι αναγκασμένοι να χρεώνονται άδειες και να απουσιάζουν από την εργασία τους αρκετές ώρες, προκειμένου να διεκπεραιώσουν απλές διαδικασίες θεώρησης.
Και όλα αυτά σε ένα κλίμα «κατεδάφισης» θεμελιωδών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις καλούνται πλέον να πληρώνουν από την τσέπη τους μια σειρά φαρμάκων και σημαντικών προληπτικών ιατρικών εξετάσεων (π.χ. γαστροσκοπήσεις, εξετάσεις θυρεοειδούς, καρκινικών δεικτών κ.λ.π.).
Όλοι συμφωνούμε στην περιστολή της σπατάλης στο χώρο της Υγείας, αλλά όχι σε βάρος της ποιότητας ζωής και της υγείας των ασφαλισμένων.
Για όλα τα παραπάνω

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ :

1. Με ποιους τρόπους και πότε προβλέπει η κυβέρνηση ότι θα επιλύσει το πρόβλημα της δυσλειτουργίας του Ο.Π.Α.Δ. στην πόλη της Θεσσαλονίκης ;
2. Προτίθεται η κυβέρνηση να προβεί σε ενίσχυση της στελέχωσης του Ο.Π.Α.Δ. Θεσσαλονίκης σε διοικητικό και ιατρικό προσωπικό ;
3. Πότε θα επαναλειτουργήσει η ελεγκτική υπηρεσία του Ο.Π.Α.Δ. στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης ;
4. Προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη λίστα φαρμάκων και σημαντικών προληπτικών ιατρικών εξετάσεων οι οποίες περικόπηκαν τον περασμένο Αύγουστο και επιβαρύνουν πλέον τους ασφαλισμένους ;
Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2010
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης





Δήλωση του Κ. Πουπάκη με αφορμή το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις.« Για την κυβέρνηση νόμος είναι οι παράλογες απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών»

Το προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με την ψήφιση και τη μετατροπή του από αύριο σε νόμο του ελληνικού Κράτους, με τη σύμφωνη γνώμη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μέσα από πλήρως αντιδημοκρατικού χαρακτήρα διαδικασίες για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα, θα αποτελέσει έναν πραγματικό «οδοστρωτήρα» που θα ισοπεδώσει τους μισθούς, τα κοινωνικά δικαιώματα, τις εργασιακές σχέσεις και θα επιστρέψει την ελληνική αγορά εργασίας στα προ του 1910 δεδομένα, όπως ορθά έχει επισημάνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Μέσα από μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα, οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δίνουν απλόχερα «γη και ύδωρ» στα μεγάλα συμφέροντα, ανοίγοντας το δρόμο για τα ξένα funds που σύντομα θα μπορούν να εξαγοράσουν τα πάντα αντί «πινακίου φακής».
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν εξυπηρετεί κανέναν παρά μόνο τους μεγαλοκαρχαρίες. Ο εν δυνάμει νόμος αποδεικνύει ότι για την κυβέρνηση «νόμος είναι μόνο οι παράλογες απαιτήσεις του μεγαλοεργοδότη». Το σχέδιο νόμου Κατσέλη απορυθμίζει πλήρως την αγορά εργασίας και μετατρέπει τους εργαζομένους σε φτωχούς και τους ευέλικτα απασχολουμένους σε εξαθλιωμένους. Καταργεί τα μισθολογικά όρια των κλαδικών συμβάσεων, ενώ μέσα από την ουσιαστική επιβολή της επέκτασης του θεσμού της μερικής απασχόλησης ανοίγει «παράθυρο» για μισθούς πολύ κάτω από τα 739,5 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που από βασικός μισθός γίνεται «ταβάνι» για τις αποδοχές χιλιάδων εργαζόμενων. Ταυτόχρονα αυξάνει το περιθώριο της εκ περιτροπής εργασίας και των διαθεσιμοτήτων έως και 9 μήνες το χρόνο και δίνει δικαίωμα στις επιχειρήσεις να «ενοικιάζουν» προσωπικό για 3 χρόνια, παρατείνοντας και επιδεινώνοντας απαράδεκτα φαινόμενα εργασιακής ομηρίας.
Παράλληλα οδηγεί στην καταστροφή τους μικρομεσαίους (η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στην πραγματικότητα αποτελείται από εργαζομένους - εργοδότες μικρών καταστημάτων ή επιχειρήσεων) ενισχύοντας τους ανταγωνιστές – «μεγαθήρια». Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε 13% θα πυροδοτήσει νέο κύμα ανατιμήσεων σε δεκάδες αγαθά, υπηρεσίες, τιμολόγια ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, μετατρέποντας είδη πρώτης ανάγκης σε πολυτέλεια. Δεν αποτελεί εκτίμηση παρά αναπότρεπτα δεδομένη εξέλιξη το γεγονός ότι μέσα σε ελάχιστους μήνες το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα θα υπερβεί ακόμη και τα δεδομένα της Λετονίας, ξεπερνώντας το 26% επί του συνολικού πληθυσμού.
Ακόμη και τώρα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει την ψυχραιμία και να αποσύρει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και να πάρει εκείνες τις αποφάσεις, που θα διευκολύνουν την άμεση ανάκαμψη των δεικτών ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και θα εγγυώνται την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, διασφαλίζοντας ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να αναλογιστεί ότι από τους ιστορικούς του άμεσου μέλλοντος θα χαρακτηριστεί μια «κυβέρνηση οπισθοδρόμησης και ακραίας νεοφιλελεύθερης λογικής» η οποία κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να γυρίσει μια χώρα 50 χρόνια πίσω.
Το προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με την ψήφιση και τη μετατροπή του από αύριο σε νόμο του ελληνικού Κράτους, με τη σύμφωνη γνώμη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μέσα από πλήρως αντιδημοκρατικού χαρακτήρα διαδικασίες για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα, θα αποτελέσει έναν πραγματικό «οδοστρωτήρα» που θα ισοπεδώσει τους μισθούς, τα κοινωνικά δικαιώματα, τις εργασιακές σχέσεις και θα επιστρέψει την ελληνική αγορά εργασίας στα προ του 1910 δεδομένα, όπως ορθά έχει επισημάνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Μέσα από μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα, οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δίνουν απλόχερα «γη και ύδωρ» στα μεγάλα συμφέροντα, ανοίγοντας το δρόμο για τα ξένα funds που σύντομα θα μπορούν να εξαγοράσουν τα πάντα αντί «πινακίου φακής».
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν εξυπηρετεί κανέναν παρά μόνο τους μεγαλοκαρχαρίες. Ο εν δυνάμει νόμος αποδεικνύει ότι για την κυβέρνηση «νόμος είναι μόνο οι παράλογες απαιτήσεις του μεγαλοεργοδότη». Το σχέδιο νόμου Κατσέλη απορυθμίζει πλήρως την αγορά εργασίας και μετατρέπει τους εργαζομένους σε φτωχούς και τους ευέλικτα απασχολουμένους σε εξαθλιωμένους. Καταργεί τα μισθολογικά όρια των κλαδικών συμβάσεων, ενώ μέσα από την ουσιαστική επιβολή της επέκτασης του θεσμού της μερικής απασχόλησης ανοίγει «παράθυρο» για μισθούς πολύ κάτω από τα 739,5 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που από βασικός μισθός γίνεται «ταβάνι» για τις αποδοχές χιλιάδων εργαζόμενων. Ταυτόχρονα αυξάνει το περιθώριο της εκ περιτροπής εργασίας και των διαθεσιμοτήτων έως και 9 μήνες το χρόνο και δίνει δικαίωμα στις επιχειρήσεις να «ενοικιάζουν» προσωπικό για 3 χρόνια, παρατείνοντας και επιδεινώνοντας απαράδεκτα φαινόμενα εργασιακής ομηρίας.
Παράλληλα οδηγεί στην καταστροφή τους μικρομεσαίους (η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στην πραγματικότητα αποτελείται από εργαζομένους - εργοδότες μικρών καταστημάτων ή επιχειρήσεων) ενισχύοντας τους ανταγωνιστές – «μεγαθήρια». Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε 13% θα πυροδοτήσει νέο κύμα ανατιμήσεων σε δεκάδες αγαθά, υπηρεσίες, τιμολόγια ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, μετατρέποντας είδη πρώτης ανάγκης σε πολυτέλεια. Δεν αποτελεί εκτίμηση παρά αναπότρεπτα δεδομένη εξέλιξη το γεγονός ότι μέσα σε ελάχιστους μήνες το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα θα υπερβεί ακόμη και τα δεδομένα της Λετονίας, ξεπερνώντας το 26% επί του συνολικού πληθυσμού.

Ακόμη και τώρα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει την ψυχραιμία και να αποσύρει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και να πάρει εκείνες τις αποφάσεις, που θα διευκολύνουν την άμεση ανάκαμψη των δεικτών ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και θα εγγυώνται την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, διασφαλίζοντας ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να αναλογιστεί ότι από τους ιστορικούς του άμεσου μέλλοντος θα χαρακτηριστεί μια «κυβέρνηση οπισθοδρόμησης και ακραίας νεοφιλελεύθερης λογικής» η οποία κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να γυρίσει μια χώρα 50 χρόνια πίσω.Δήλωση του Κ. Πουπάκη με αφορμή το προωθούμενο πολυνομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις
Το προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με την ψήφιση και τη μετατροπή του από αύριο σε νόμο του ελληνικού Κράτους, με τη σύμφωνη γνώμη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, μέσα από πλήρως αντιδημοκρατικού χαρακτήρα διαδικασίες για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα, θα αποτελέσει έναν πραγματικό «οδοστρωτήρα» που θα ισοπεδώσει τους μισθούς, τα κοινωνικά δικαιώματα, τις εργασιακές σχέσεις και θα επιστρέψει την ελληνική αγορά εργασίας στα προ του 1910 δεδομένα, όπως ορθά έχει επισημάνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Μέσα από μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα, οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δίνουν απλόχερα «γη και ύδωρ» στα μεγάλα συμφέροντα, ανοίγοντας το δρόμο για τα ξένα funds που σύντομα θα μπορούν να εξαγοράσουν τα πάντα αντί «πινακίου φακής».
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν εξυπηρετεί κανέναν παρά μόνο τους μεγαλοκαρχαρίες. Ο εν δυνάμει νόμος αποδεικνύει ότι για την κυβέρνηση «νόμος είναι μόνο οι παράλογες απαιτήσεις του μεγαλοεργοδότη». Το σχέδιο νόμου Κατσέλη απορυθμίζει πλήρως την αγορά εργασίας και μετατρέπει τους εργαζομένους σε φτωχούς και τους ευέλικτα απασχολουμένους σε εξαθλιωμένους. Καταργεί τα μισθολογικά όρια των κλαδικών συμβάσεων, ενώ μέσα από την ουσιαστική επιβολή της επέκτασης του θεσμού της μερικής απασχόλησης ανοίγει «παράθυρο» για μισθούς πολύ κάτω από τα 739,5 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που από βασικός μισθός γίνεται «ταβάνι» για τις αποδοχές χιλιάδων εργαζόμενων. Ταυτόχρονα αυξάνει το περιθώριο της εκ περιτροπής εργασίας και των διαθεσιμοτήτων έως και 9 μήνες το χρόνο και δίνει δικαίωμα στις επιχειρήσεις να «ενοικιάζουν» προσωπικό για 3 χρόνια, παρατείνοντας και επιδεινώνοντας απαράδεκτα φαινόμενα εργασιακής ομηρίας.
Παράλληλα οδηγεί στην καταστροφή τους μικρομεσαίους (η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στην πραγματικότητα αποτελείται από εργαζομένους - εργοδότες μικρών καταστημάτων ή επιχειρήσεων) ενισχύοντας τους ανταγωνιστές – «μεγαθήρια». Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε 13% θα πυροδοτήσει νέο κύμα ανατιμήσεων σε δεκάδες αγαθά, υπηρεσίες, τιμολόγια ρεύματος, νερού και φυσικού αερίου, μετατρέποντας είδη πρώτης ανάγκης σε πολυτέλεια. Δεν αποτελεί εκτίμηση παρά αναπότρεπτα δεδομένη εξέλιξη το γεγονός ότι μέσα σε ελάχιστους μήνες το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα θα υπερβεί ακόμη και τα δεδομένα της Λετονίας, ξεπερνώντας το 26% επί του συνολικού πληθυσμού.
Ακόμη και τώρα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να βρει την ψυχραιμία και να αποσύρει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου. Να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και να πάρει εκείνες τις αποφάσεις, που θα διευκολύνουν την άμεση ανάκαμψη των δεικτών ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και θα εγγυώνται την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, διασφαλίζοντας ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να αναλογιστεί ότι από τους ιστορικούς του άμεσου μέλλοντος θα χαρακτηριστεί μια «κυβέρνηση οπισθοδρόμησης και ακραίας νεοφιλελεύθερης λογικής» η οποία κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να γυρίσει μια χώρα 50 χρόνια πίσω.

Πυκνό χιόνι πέφτει σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Πυκνό χιόνι πέφτει, από νωρίς το πρωί, σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου σε μεγάλα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες, ενώ σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους νομούς Καστοριάς, Φλώρινας, Ημαθίας, Σερρών και στην επαρχία Γουμένισσας Κιλκίς. Η χιονόπτωση είναι έντονη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κυρίως στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Κιλκίς, όπου το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 10 εκατοστά. Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στους νομούς Φλώρινας και Καστοριάς, ενώ μετ΄εμποδίων διεξάγεται η κυκλοφορία στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Σερρών (στα υψώματα του Λαχανά) όπου τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλαβαίνουν να καθαρίσουν το δρόμο από το πυκνό χιόνι. Προβλήματα σημειώνονται και στην κυκλοφορία των οχημάτων, στο τμήμα της Εγνατίας οδού Κλειδί - Αλεξάνδρεια Ημαθίας, αλλά και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, από τα διόδια Μαλγάρων μέχρι τον Κορινό Πιερίας. Επίσης, αλυσίδες χρειάζονται και τα οχήματα που κινούνται στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νομού Κιλκίς, καθώς επίσης και σε μεγάλα τμήματα του οδικού επαρχιακού δικτύου, στους νομούς Δράμας και Σερρών. Πυκνό χιόνι πέφτει στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, όπου η τροχαία απαγόρευσε την κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Χορτιάτη Αγίου Βασιλείου, ενώ με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία και στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών, στην επαρχιακή οδό Μελισσοχωρίου - Ωραικάστρου. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης βρέχει και κατά διαστήματα πέφτει χιονόνερο, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 2 έως 5 βαθμούς. Γ.Χ.



Ο κ. Αντώνης Σαμαράς στην Θεσσαλονίκη

Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς σήμερα , στη Θεσσαλονίκη και να συναντηθεί με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2011.
το πρόγραμμα του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας:
17.00: Σύσκεψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, με τους παραγωγικούς Φορείς Βορείου Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hyatt Regency .
Οι Φορείς που συμμετέχουν στη σύσκεψη είναι: ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το ΤΕΕ – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Θεσσαλονίκης, η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
19.30: Ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, σε δείπνο που διοργανώνουν από κοινού, το Ελληνοαμερικανικό, το Ελληνοβρετανικό, το Ελληνογαλλικό, το Ελληνογερμανικό και το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hyatt Regency .

Ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας για τα εγκλήματά της στην Κύπρο

Εκστρατεία καταδίκης της Τουρκίας γιατα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στην Κύπρο – Παρακαλούμε ψηφίστε και προωθείστε
Αγαπητοί φίλοι,
Το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια ξεκίνησε εκστρατεία καταγγελίας της Τουρκίας στα Κοινοβούλια των χωρών μελων του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στην Κύπρο και για τα οποία είναι υπόλογη, έχει κριθεί από τα Ευρωπαίκά δικαστήρια και έχει βρεθεί ένοχη. Για να επιτύχουμε το στόχο μας αυτό χρειαζόμαστε και τη δική σας συμπαράσταση ψηφίζοντας θετικά το επισυναπτόμενο ψήφισμα. Το δικό μας πρόβλημα σήμερα μπορεί αύριο να είναι πρόβλημα οποιουδήποτε άλλου.
Βασιζόμαστε στη ψήφο σας. Ψηφίστε και προωθείστε το σε γνωστούς φίλους και συνεργάτες ανα τον κόσμο
Η διεύθυνση του ψηφίσματος είναι η πιο κάτω:
Πατήστε εδώ για να ανοίξει το ψήφισμα για να ψηφίσετε:


Πρωτοσέλιδο της «Απογευματινής». Έκδοση των δημοσιογράφων.

Κινητοποιήσεις εργαζόμενων

Με απεργίες και στάσεις εργασίας αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις περικοπές στις ΔΕΚΟ.
Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν εξαγγείλει και σήμερα στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί, έως τις 5 το απόγευμα, ενώ δεν αποκλείουν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Από σήμερα, Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα ξεκινούν επαναλαμβανόμενες 24ώρες απεργίες, ενώ για την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 του μηνός, η ΟΤΟΕ έχει εξαγγείλει 48ωρη απεργία.
Για την Τρίτη, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν παναττική στάση εργασίας, από τις 12 μέχρι τις 3 το απόγευμα και συλλαλητήριο στη μία το μεσημέρι στο Σύνταγμα, ενώ την Τετάρτη έχει κηρυχθεί γενική απεργία.
Την Τρίτη σχεδόν θα ακινητοποιηθούν οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού, εξαιτίας των στάσεων εργασίας, σε διαφορετικές ώρες, που έχουν εξαγγείλει τα σωματεία στον ΟΣΕ.
Ακινητοποιημένα θα μείνουν τα τρένα και ο Προαστιακός την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, ημέρα της γενικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, λόγω των δύο 24ωρων απεργιών που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.