Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Η προδοσία των σπουδασμένων.

Ο Κλεισθένης γράφει

Η Ελλάδα μετά το ’50 καταστραμμένη απ’ τον πόλεμο, την κατοχή (των Γερμανών μην το ξεχνάμε) και τον εμφύλιο έσφιξε τα δόντια, δούλεψε, έκανε το «σκατό» της παξιμάδι, στάθηκε στα πόδια της και αποφάσισε να σπουδάσει τα παιδιά της, δεν μιλάω για τους έχοντες, αυτοί πάντα σπούδαζαν τα παιδιά τους και μας τα φόρτωναν στο σβέρκο, μιλάω για τους φτωχούς μεροκαματιάρηδες, που με πολλούς κόπους και θυσίες έστελναν τα παιδιά τους να μορφωθούν, να σπουδάσουν. Πράγματι τα παιδιά σπούδασαν, μορφώθηκαν και τα επακόλουθα δυστυχώς δεν ήταν τα αναμενόμενα.
Οι φουρνιές των σπουδασμένων αντί να σταθούν συμπαραστάτες και αρωγοί του φτωχού και ταλαιπωρημένου λαού, καβάλησαν το καλάμι της εξουσίας, υποτάχτηκαν στις σειρήνες του εύκολου και γρήγορου πλουτισμού και ξεπούλησαν ιδεώδη, αξίες και καταγωγή, πλαισιώνοντας κόμματα και θεσμούς, που λειτούργησαν σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, ξεπουλώντας και την ψυχή τους στο διάβολο για αναγνωρισιμότητα, χρήμα και καλοπέραση.
Χρησιμοποίησαν τις γνώσεις και τη μόρφωση όχι για να βοηθήσουν το λαό, δίνοντάς του καθοδήγηση και βοήθεια για να λύσει τα προβλήματά του αλλά του κάθισαν στο σβέρκο, παρασύροντάς τον με ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις. Η σημερινή τραγική κατάσταση της χώρας (κατοχή, κατά σύμπτωση πάλι Γερμανική) δηλώνει ότι τα προηγούμενα χρόνια, οι σπουδασμένοι έχοντας την εξουσία, αφού παραπλάνησαν το λαό υπερχρέωσαν τη χώρα, κατασπατάλησαν τον πλούτο που είχε δημιουργήσει με σκληρή δουλειά και στερήσεις, πλούτισαν γρήγορα και με περίσσιο θράσος δηλώνουν ότι είναι παιδιά αγωγιάτη, ταχυδρόμου κτλ.
Ο ταλαίπωρος λαός, που είχε επενδύσει στη μόρφωσή τους, ότι είχε και δεν είχε, μάταια περίμενε οι σπουδασμένοι να αναλάβουν τα ηνία της χώρας και να την οδηγήσουν στην πρόοδο, δίνοντάς του καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, οι της τρίτης ηλικίας απόμαχοι της ζωής, περίμεναν μια αξιοπρεπή σύνταξη για να ζήσουν ήρεμα τα τελευταία τους χρόνια μετά από σκληρή δουλειά και θυσίες. Τα σπουδασμένα ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ όμως ακόμη και τους γέροντες δεν τους σεβάστηκαν και μεταφέρουν τα χρέη που δημιούργησαν σπαταλώντας και κλέβοντας, στις καμπουριασμένες πλάτες των πατεράδων και παππούδων τους, αποτελούν ΌΝΕΙΔΟΣ για την κοινωνία και θα στηλιτευτούν σαν προδότες της πατρίδας, όχι στα ποινικά ή αστικά δικαστήρια αλλά στη συνείδηση των γερόντων και της νέας γενιάς, που έρχεται με θυμό και οργή, με νεανικό ενθουσιασμό και σφρίγος και που θα σαρώσει κάθε τι βρώμικο στην Ελλάδα.
Αυτό που συνήθως λέμε «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της» δεν ισχύει για αυτούς τους σπουδασμένους, που για τη μόρφωση και καλοπέρασή τους υπόφεραν οι μεγαλύτεροι.
Ξέχασαν τα ΜΟΥΛΑΡΙΑ και τις αξίες και την καταγωγή τους, η επίσκεψη, για παράδειγμα στα χωριά τους, γίνεται όχι για να βοηθήσουν με πράξεις ή υποδείξεις τους συγχωριανούς τους αλλά για να επιδείξουν τον πλούτο που ΠΑΡΑ΄ΝΟΜΑ απέκτησαν. Χτίζουν βίλες, κυκλοφορούν στα κατσάβραχα με πολυτελή αυτοκίνητα και αδιαφορούν για την φτώχια και τη δυστυχία που υπάρχει γύρω τους.
Μου είναι αδιανόητο όλες αυτές οι κλεψιές και οι παρανομίες να μείνουν ατιμώρητες, ελπίζω ότι η νέα γενιά, που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να την αποχαυνώσουν και να την καταστήσουν απαθή και απολιτικοποίητη, θα βρει τρόπο να επιβάλει τις πρέπουσες τιμωρίες, το λεγόμενο χάσμα των γενεών πρέπει να γεφυρωθεί ενώνοντας τους νέους με τους γέροντες για το καθάρισμα της σαπίλας που υπάρχει και που οι σπουδασμένοι δημιούργησαν. Το καθάρισμα αυτό είναι θέμα βαθιά πολιτικό και ιδεολογικό.
«Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους». Θ. Κολοκοτρώνης.
Νέοι καθαρίστε την «κόπρο του Αυγεία», δεν είναι σύνθημα αλλά παλλαϊκή απαίτηση.
ideopigi.blogspot.com

«Ποιος θα βρεθεί να μας δικάσει;»

Tου Χρηστου Γιανναρα
Στην «Κ» της περασμένης Κυριακής, 5/12/2010, ο κ. Ευθ.-Φοίβος Παναγιωτίδης, επίκουρος καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τόλμησε να θέσει το ερώτημα: «Ξέρει ο πρωθυπουργός (Γ. Α. Παπανδρέου) ελληνικά;». Αφορμή για το δημοσίευμά του αποτέλεσε κείμενο του Στάθη της «Ελευθεροτυπίας» και, συγκεκριμένα, η φράση: «Ο εντολοδόχος της τρόικας πρωθυπουργός Παπανδρέου άρχισε να κλίνει τη λέξη “πατριώτης” σε όλες τις πτώσεις – τις δύο που γνωρίζει».
Ο κ. Ε.-Φ.Π. δικαιολογεί το ενδιαφέρον του για το θέμα με το σκεπτικό ότι: «Αν η γλώσσα που παράγουμε είναι ενδεικτική της νόησής μας... αν ο εκφραστικός πλούτος υποδηλώνει, ανεξαιρέτως, βάθος σκέψης και ικανότητα για συνθετική συλλογιστική, ποιος θέλει στο τιμόνι (της χώρας) κάποιον που γνωρίζει μόνο δύο πτώσεις;».
Αποκρούει ο κ. Ε.-Φ.Π. τον «ισχυρισμό κάποιων» ότι «οι γλωσσικές δυσκολίες του πρωθυπουργού πηγάζουν από το γεγονός ότι τα ελληνικά δεν είναι μητρική του γλώσσα». Βέβαια η μητέρα του είναι Αμερικανίδα, αλλά ο πατέρας του, κατά τον αρθρογράφο, αποκλείεται να απευθυνόταν στο παιδί του αποκλειστικώς στα αγγλικά, «δεδομένου και των αγγλικών του Ανδρέα». Επιπλέον (το κυριότερο) και τα αγγλικά ο σημερινός πρωθυπουργός δεν τα μιλάει καθόλου με την άνεση μητρικής γλώσσας, «επαναλαμβάνει συλλαβές, κομπιάζει, κάνει σαρδάμ».
Ο γλωσσολόγος του Πανεπιστημίου Κύπρου δεν καταλήγει σε συμπέρασμα. Δηλώνει απλώς τι «υποψιάζεται»: Οτι η δυσγλωσσία του Γ. Α. Παπανδρέου οφείλεται σε «γενικότερη δυσκολία στη γλωσσική πραγμάτωση», που διαφέρει από τη «γλωσσική ικανότητα». Αλλο η γλωσσική ικανότητα, άλλο η πραγμάτωση της γλωσσικής ικανότητας. Με αυτή τη διάκριση ο κ. Ε.-Φ.Π. κατορθώνει να θέσει ευπρεπέστατα το οξύτατο και δραματικό σήμερα για τον Ελληνισμό πρόβλημα επάρκειας του τιμονιέρη, χωρίς να διακινδυνεύει υπεύθυνη άποψη. Δεν είναι ο πρώτος. Κανένας ώς τώρα από τους έγκυρους και επιφανείς ομοτέχνους του ή και ψυχολόγους, ψυχαναλυτές, κοινωνικούς ανθρωπολόγους, αλλά και οποιοσδήποτε σεβαστός για τη δημόσια εικόνα του πολίτη, δεν έχει τολμήσει να ψελλίσει αναφορά στο εξόφθαλμο πρόβλημα.
Σίγουρα η ανεπάρκεια γλωσσικής εκφραστικής δεν ταυτίζεται υποχρεωτικά με νοητική υστέρηση και πολιτική ανικανότητα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν διακρίθηκε ως ρήτορας και η δυσκολία του με τις ξένες γλώσσες έμεινε παροιμιώδης. Ομως ο λόγος του ήταν στέρεος, λογικά τετράγωνος, συχνά οι αφορισμοί του είχαν ενεργότερο αποτέλεσμα από αγορεύσεις συναρπαστικών ρητόρων. Κάτι ανάλογο έλεγαν οι παλαιότεροι και για τον σοφό της πολιτικής Θεμιστοκλή Σοφούλη. Αντίθετα, ο εκπληκτικός σε ωριμότητα και σε ουσιαστικό περιεχόμενο ελληνοκεντρικός λόγος του Αντώνη Τρίτση ή του Κύπριου Ανδρέα Χριστοφίδη συνοδευόταν από μια παραλυτική πολιτική ανεπιτηδειότητα που ξάφνιαζε.
Το πρόβλημα που τίθεται στην περίπτωση του σημερινού πρωθυπουργού δεν είναι ούτε θετικά ούτε αντιθετικά ανάλογο. Δεν έχει καν σχέση με το ευρύτερο (κυρίαρχο σήμερα) φαινόμενο υποκατάστασης του πολιτικού λόγου από μιαν επιδέξια κενολογία, που εντυπωσιάζει ως ροή λέξεων χωρίς να συνιστά και ροή νοημάτων. Ο ευφυέστατος μάστορας αυτού του είδους είναι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ολιγονοϊκή απομίμησή του ο λόγος της κ. Ντόρας Μητσοτάκη. Οι μετερχόμενοι το είδος μιλούν ακατάσχετα, με εντυπωσιακό λεξιλόγιο, πληθωρική εκφραστική, φυσιογνωμική ή χειρονομιών, διατυπώνοντας ασήμαντες κοινοτοπίες, ακροβατικές επιδείξεις σοβαροφανών εφέ.
Η περίπτωση του πρωθυπουργού είναι κάτι άλλο. Ανακαλεί αμέσως, στον κάποιας καλλιέργειας ακροατή, το σοφό απόσταγμα της εμπειρίας ότι «άνθρωπος χωρίς γλώσσα είναι άνθρωπος χωρίς σκέψη». Σίγουρα σκεπτόμαστε με τη γλώσσα, η γλώσσα «σημαίνει» την πραγματικότητα: όχι μόνο παραπέμπει στο σημαινόμενο, αλλά το καθιστά «νόημα», το ορίζει και ορίζοντάς το το φανερώνει – είναι «αποφαντική» της πραγματικότητας η λειτουργία της γλώσσας. Και στον σημερινό πρωθυπουργό μας αυτή η σχέση γλώσσας και νόησης, γλώσσας και πραγματικότητας, μοιάζει εξαιρετικά υποτονική, ωσάν η ικανότητα της σκέψης να μην επαρκεί για την ανταπόκριση στην πραγματικότητα. Τα ακραία παραδείγματα φωτίζουν τη συνολική εικόνα: Δεν καταλαβαίνει ότι φράσεις όπως «είμαι πολύ συγκινημένος», είναι κωμικό να τις διαβάζει από το χαρτί που του έχουν ετοιμάσει. ΄Η ότι μόνο οι αφελείς αστοιχείωτοι σπεύδουν να χρησιμοποιήσουν, για επίδειξη «μόρφωσης», εκφράσεις που δεν ελέγχουν τη σημασία τους (: «μηδέν εις το πηλίκον», «εξ απαλών ονύχων» κ.λπ.).
Καθρέφτης της νοητικής επάρκειας είναι, συνήθως, το βλέμμα, η φυσιογνωμική έκφραση. Το άγλωσσο βλέμμα, σχεδόν βλέμμα πτηνού, το χαμόγελο που είναι μόνο σύσπαση και καθόλου φωτισμός του προσώπου, ακυρώνουν ακόμα και την πιθανή οξύνοια, το τάνυσμα των ευγενέστερων προθέσεων. Και όταν από αυτή τη φυσική μειονεξία απαιτούν οι συντάκτες των προεδρικών ρητορευμάτων την ηγεμονική χρήση πρώτου ενικού προσώπου («δεν θα επιτρέψω», «θα κάνω, «θα δείξω»), το αποτέλεσμα είναι, κυριολεκτικά, ευτράπελο.
Ομως εμείς σήμερα, οι ελληνώνυμοι κάτοικοι του βαλκανικού νότου, δίχως την παραμικρή πια ικανότητα αξιολόγησης ποιοτήτων και συνείδησης ευθυνών, αναθέτουμε στον πρώτο τυχόντα (χωρίς υπερβολή) φορέα φανταχτερού ονόματος να διαχειριστεί, όχι απλώς την οικονομική μας επιβίωση, την ελευθερία ή την υποδούλωσή μας, αλλά και θησαυρίσματα παναθρώπινης σημασίας και σπουδαιότητας: Αν θα επιβιώσει ζωντανή η γλώσσα (το βιωματικό φορτίο των λέξεων και η συντακτική ευγλωττία) του Ηράκλειτου, του Αριστοτέλη, του Μελωδού Ρωμανού, αν θα σωθεί ως μέτρο και στόχος της ανθρώπινης συνύπαρξης η αθηναϊκή δημοκρατία και η ελληνορωμαϊκή οικουμένη, αν η θάλασσα και το αρχιπέλαγος του Αιγαίου, που κάποτε γέννησαν την κριτική σκέψη και την αποκαλυπτική Τέχνη, θα παραδοθούν ή όχι στον βιασμό και στην ασέλγεια του αλητοτουρισμού και της άντλησης πετρελαίων.
Αλλοίμονο, είναι αδύνατο να υπάρξει Δικαστήριο Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας για να δικάσει τους ελλαδίτες πρωθυπουργούς που απεμπόλησαν το Αιγαίο, επέβαλαν τη μονοτονική γραφή της γλώσσας, τον οικιστικό εκβαρβαρισμό της χώρας, παζαρεύουν για ψήφους τη Θράκη, έστησαν στη σκιά του Παρθενώνα τη νεοπλουτίστικη γυφτιά του κ. Τσουμί.
Και σκοτώνουν κάθε μέρα το τελευταίο απομεινάρι ελληνικότητας: τη γλώσσα.





Το μυστήριο της αντι-ύλης ετοιμάζονται να λύσουν επιστήμονες

Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τη δημιουργία και τη σύλληψη ατόμων αντι-υδρογόνου, χάρη σε καινοτόμο μαγνητική παγίδα, εκτιμώντας ότι η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει στην επίλυση του μυστηρίου της σύστασης της αντι-ύλης.
Η αντι-ύλη αποτελεί θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος, καθώς θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει πηγή δωρεάν και απεριόριστης ενέργειας. Η ανακοίνωση του ερευνητικού ινστιτούτου CERN ακολουθεί ανάλογη αποκάλυψη άλλης ομάδας Φυσικών στη Γενεύη, που εργάζονται παράλληλα με τους πρώτους στο ίδιο εργαστήριο.
«Χάρη στις εναλλακτικές αυτές μεθόδους παραγωγής και συντόμως μελέτης του αντι-υδρογόνου, η αντι-ύλη δεν θα μπορεί πια να αποκρύπτει τις ιδιότητές της», λέει ο Γιασουνόρι Γιαμαζάκι, μέλος της δεύτερης ομάδας Φυσικών.
Η αντι-ύλη (ή ουδέτερη ύλη) εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε σε ίδιες ποσότητες όπως και η συμβατική ύλη, τη στιγμή του Μπιγκ Μπανγκ πριν 13,7 δισ. χρόνια, ενώ την ύπαρξή της απέδειξε ο Αμερικανός Φυσικός Ντέιβιντ Αντερσον το 1932.
Ο διευθυντής το CERN Ρολφ Χόιερ δήλωσε ότι οι νέες ανακαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη με τέτοιο ρυθμό, χάρη στον επιταχυντή σωματιδίων LHC, που η λειτουργία της συσκευής θα παραταθεί μέχρι τα τέλη του 2012, ένα χρόνο περισσότερο από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Ο υποδιευθυντής Σέρτζιο Μπερτολούτσι ανέφερε ότι το LHC αποκαλύπτει στους επιστήμονες νέα δεδομένα, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για εντοπισμό, καταγραφή και ανάλυση της «σκοτεινής ύλης», από την οποία αποτελείται το 25% του Σύμπαντος.
Φυσικοί και Αστρονόμοι εκτιμούν ότι η «σκοτεινή ύλη», που λέγεται έτσι επειδή αντανακλά το φως καθιστάμενη αόρατη, μπορεί να ευθύνεται για τουλάχιστον μικρό ποσοστό της «χαμένης» αντι-ύλης, σωματίδια της οποίας καταγράφηκαν για πρώτη φορά στο CERN το 2002.
Ορισμένοι εκφράζουν την άποψη ότι η σκοτεινή ύλη μπορεί να σχετίζεται με τη «σκοτεινή ενέργεια» από την οποία αποτελείται το 70% του Σύμπαντος, αφήνοντας μόλις 5% για τα ορατά μέρη του Σύμπαντος (γαλαξίες, άστρα και πλανήτες) που μπορούν να γίνουν αντικείμενα παρατήρησης από τη Γη.
Η ανακοίνωση της Δευτέρας ανέφερε ότι ο δακτύλιος αποθήκευσης του CERN, γνωστός ως Antiproton Decelerator, συνέλαβε σημαντικό αριθμό ατόμων αντι-υδρογόνου εν πτήσει προς παγίδα σωματιδίων. Τον περασμένο μήνα, παράλληλο αλλά συμπληρωματικό πείραμα με όνομα ALPHA, οδήγησε στη σύλληψη 38 ατόμων αντι-υδρογόνου, τα οποία διατήρησε για λίγο χρόνο, επιτρέποντας την παρατήρηση των ιδιοτήτων τους.
http://www.kathimerini.gr/ με στοιχεία από Reuters



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα διόδια Μαλγάρων

Συγκέντρωση στα διόδια Μαλγάρων πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής ομάδα πολιτών που διαμαρτύρονταν για την αύξηση της τιμής κατά 40%, στα 2,80%. Όση ώρα διήρκεσε η κινητοποίηση τα αυτοκίνητα διέρχονταν χωρίς να πληρώνουν αντίτιμο, ενώ μέλη της ομάδας που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια στους οδηγούς. Το μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας, Γιώργος Κυτίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν το προσεχές διάστημα.

Μια ιστορική ομιλία


Tου Αλεξη Παπαχελα
Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και πράγματι, χωρίς στοιχειώδη συναίνεση θα είναι δύσκολο να γίνουν πράξη όλες οι μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που απαιτούνται και από το Μνημόνιο αλλά και -το κυριότερο- την κοινή λογική. Ο κ. Σαμαράς θα κάνει τους υπολογισμούς του και θα αποφασίσει ποια γραμμή θα ακολουθήσει. Οι σοβαροί άνθρωποι ελπίζουν, ακόμη, ότι δεν θα υιοθετήσει τη γραμμή εκείνων που θέλουν να κρεμάσουν έξω από τη Ρηγίλλης ένα τεράστιο πανό που θα γράφει «IMF GO HOME», και θα στηρίξει κρίσιμες δυσάρεστες μεταρρυθμίσεις.
Ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να γίνει πολύ πιο πειστικός όταν θα προτείνει συναίνεση, αν κάνει με τρόπο ηχηρό και εμφανή την αυτοκριτική του και για τα προπατορικά αμαρτήματα της παράταξής του και για τα δικά του ατοπήματα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακούγεται τραβηγμένο και είμαι σίγουρος ότι θα έχουν ήδη σηκωθεί οι τρίχες των μαλλιών των συμβούλων του, αν εκ παραδρομής διαβάζουν αυτές τις γραμμές. Θα γύριζε όμως πραγματικά σελίδα στο επίπεδο του δημοσίου διαλόγου.
Σκεφθείτε, λοιπόν, τον κ. Παπανδρέου να σηκώνεται στο βήμα της Βουλής και να μιλάει σταράτα: «Κύριε Σαμαρά, ξέρω πόσο δύσκολο είναι για εσάς να πάτε κόντρα στους κομματικούς σας παράγοντες, τους παραταξιακούς συνδικαλιστές κ. λπ., να στηρίξετε επώδυνες τομές και αλλαγές και να κατεβάσετε την αντιμνημονιακή σημαία. Δυστυχώς κι εγώ, όταν βρισκόμουν στη δική σας θέση, έκανα ακριβώς τα ίδια λάθη. Πρότεινα στους βουλευτές μου να περικυκλώσουμε το Ελληνικό αν ήταν να κτισθεί έστω κι ένα στρέμμα, κατέβηκα στους δρόμους για το σχέδιο αναδιοργάνωσης του ΟΣΕ και αντιστάθηκα στην αλλαγή των κανονισμών εργασίας στις ΔΕΚΟ. Ηταν λάθος μου και δυστυχώς τυφλώθηκα κι εγώ από τον φόβο του πολιτικού κόστους, τις πιέσεις των δικών μας συντεχνιών, με αποκορύφωμα την αντίθεσή μου στην αλλαγή του άρθρου του Συντάγματος για τα ιδιωτικά ή μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Είναι, συνεπώς, δύσκολο να σας ζητήσω τώρα να κάνετε ό,τι δεν έκανα εγώ στη θέση σας. Η χώρα, όμως, βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και δεν αντέχει να την κυβερνάει ο φόβος του πολιτικού κόστους και οι συντεχνίες. Και εγώ αναγκάζομαι να πάρω δύσκολες και δυσάρεστες αποφάσεις που θα μου ήταν αδιανόητες πριν από δύο χρόνια. Πρέπει να αλλάξουμε, και θα βοηθήσει πολύ αν η μείζων, τουλάχιστον, αντιπολίτευση εγκαταλείψει το μοντέλο που κι εγώ ακολούθησα. Χρειάζεται η δυναμική αντιπολίτευση, αλλά απαιτείται πρώτον συναίνεση σε μερικές μίνιμουμ μεταρρυθμίσεις και δεύτερον να προετοιμάζεται σοβαρά για την ανάληψη της εξουσίας, με νούμερα, σχέδια, επαγγελματίες συμβούλους».
Σκεφθείτε ο κ. Παπανδρέου να κατέληγε και με μια ιστορική αυτοκριτική, να έλεγε δηλαδή: «Σας έχω επανειλημμένα πει ότι η ευθύνη του Κώστα Καραμανλή είναι τεράστια, και επιμένω. Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να παραδεχθώ ότι όλοι μας φταίξαμε• δεν φτάσαμε έως εδώ μόνο λόγω των κυβερνήσεων Καραμανλή. Και η δική μας παράταξη λαΐκισε, εξέθρεψε ένα πελατειακό σύστημα, επέτρεψε στις συντεχνίες να συνδιοικούν τις ΔΕΚΟ, ανέχθηκε τη διαφθορά και έμπλεξε το κόμμα με τη διοίκηση. Εχουμε, λοιπόν, το δικό μας μερίδιο ευθύνης και γι’ αυτό πιστεύω ότι ο κόσμος μάς τιμώρησε το 2004 και ζήτησε κάτι καινούργιο, το οποίο ο κ. Καραμανλής εξέφρασε αρχικώς, αλλά ουδέποτε τόλμησε στην πράξη. Εχουμε, λοιπόν, όλοι ευθύνες αλλά σημασία έχει τώρα να σωθεί η χώρα».
Ξέρω ότι μια τέτοια ομιλία θα καθιστούσε πολύ πιο πειστική κάθε πρόταση συναίνεσης. Ξέρω, όμως, επίσης πολύ καλά ότι προσωπικοί και κομματικοί εγωισμοί καθιστούν μάλλον απίθανο να την ακούσουμε ποτέ...



Πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ

Από 100 έως και 1.500 ευρώ το μήνα, δηλαδή από 1.200 έως 18.000 ευρώ το χρόνο, θα χάσουν το 2011 οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ που αμείβονται με μικτές αποδοχές πάνω από 1.900 και μέχρι 6.000 ευρώ, εξαιτίας της εφαρμογής της νέας εισοδηματικής πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση. Οι μηνιαίες απώλειες για όσους λαμβάνουν από 1.801 έως 1.900 ευρώ μικτά κυμαίνονται από... 1 έως και 100 ευρώ.

Του Γιώργου Παλαιτσάκη στη "Μακεδονία"

Οι συνολικοί μισθοί για το 90% των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, δηλαδή για περίπου 180.000 άτομα, θα μειωθούν έως και 25% το 2011. Με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή των μέτρων του νέου μνημονίου προβλέπονται μειώσεις αποδοχών μέχρι 10% για όσους υπαλλήλους λαμβάνουν μικτά από 1.801 έως 4.000 ευρώ το μήνα και μέχρι 25% για όσους λαμβάνουν σήμερα πάνω από 4.000 ευρώ μεικτά. Για τους 768.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του στενού δημόσιου τομέα προβλέπεται για το 2011 “πάγωμα” αποδοχών.

Σύμφωνα με αναλυτικό πίνακα που παρουσιάζει σήμερα η "ΜτΚ", οι εισοδηματικές απώλειες που θα υποστούν περίπου 180.000 εργαζόμενοι σε πάνω από 100 επιχειρήσεις και οργανισμούς του δημοσίου θα κυμανθούν:

>>>> από... 1 έως και 100 ευρώ το μήνα ή από 12 έως 1.200 ευρώ το χρόνο για όσους λαμβάνουν μικτά πάνω από 1.800 και μέχρι 1.900 ευρώ

>>>> από 101 έως 200 ευρώ το μήνα ή από 1.212 έως 2.400 ευρώ το χρόνο για όσους λαμβάνουν μικτά πάνω από 1.900 και μέχρι 2.000 ευρώ το μήνα

>>>> από 200 μέχρι 300 ευρώ το μήνα ή από 2.400 έως 3.600 ευρώ το χρόνο για όσους λαμβάνουν μικτά πάνω από 2.000 και μέχρι 3.000 ευρώ το μήνα

>>>> από 300 έως 400 ευρώ το μήνα ή από 3.600 έως 4.800 ευρώ το χρόνο για όσους λαμβάνουν μικτά πάνω από 3.000 και μέχρι 4.000 ευρώ το μήνα

>>>> από 400 έως 1.500 ευρώ το μήνα ή από 4.800 έως 18.000 ευρώ το χρόνο για όσους λαμβάνουν μικτά από 4.000 έως 6.000 ευρώ το μήνα.



Τι προβλέπουν οι ρυθμίσεις

Οι βασικότερες ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ προβλέπουν:

>>>> Θέσπιση ανωτάτου ορίου 4.000 ευρώ το μήνα για το ύψος των συνολικών μικτών αποδοχών των εργαζομένων. Το πλαφόν υπολογιζόμενο σε ετήσια βάση ανέρχεται σε 48.000 τον χρόνο. Από τη διάταξη αυτή εξαιρούνται οι πρόεδροι, οι διοικητές και οι διευθύνοντες σύμβουλοι, για τους οποίους ισχύει το περσινό πλαφόν ύψους 5.856 ευρώ τον μήνα. Η ρύθμιση αυτή σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αφορά περίπου στο 10% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ συνολικά.

>>>> Μείωση 10% σε όσες μηνιαίες αποδοχές υπερβαίνουν τα 1.800 ευρώ μικτά. Απαλλάσσονται τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και ανθυγιεινής εργασίας αλλά και τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας. Η μείωση αυτή αφορά σε περίπου 89% των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ. Μόνο 11% των υπαλλήλων ΔΕΚΟ έχουν μηνιαίες μικτές αποδοχές κάτω από 1.800 ευρώ.

>>>> Σε επίπεδο κάθε δημόσιου οργανισμού θεσπίζεται ανώτατη δαπάνη 10% επί του συνολικού κονδυλίου μισθοδοσίας για αμοιβές όπως υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εκτός έδρας, οδοιπορικά, καθώς και εργασία τις εξαιρέσιμες μέρες.

>>>> Από τις τρεις προηγούμενες ρυθμίσεις η συνολική μέγιστη μείωση αμοιβών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 25%.

>>>> Πάγωμα των βασικών μισθών και των επιδομάτων για το σύνολο των 768.000 υπαλλήλων και λειτουργών του στενού δημόσιου τομέα.



Το νομοσχέδιο

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή. Από τις μειώσεις στους μισθούς και τις πρόσθετες αμοιβές το οικονομικό επιτελείο στοχεύει σε εξοικονόμηση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ εντός του 2011.

Πιο αναλυτικά, για την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο το νομοσχέδιο προβλέπει ότι:

1. Από 1-1-2011 θεσπίζεται όριο στις συνολικές αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές όλων των απασχολουμένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Συγκεκριμένα, καθορίζεται ως όριο το ποσό των 4.000 ευρώ μηνιαίως, υπολογιζόμενο σε δωδεκάμηνη βάση. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα επιδόματα που συνδέονται με την οικογενειακή κατάσταση και την κατοχή θέσης ευθύνης ενώ ο υπολογισμός του γίνεται μετά τη μείωση των πάσης φύσεως αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών ή απολαβών κατ’ εφαρμογή των επόμενων παραγράφων.

2. Με ειδική αιτιολογημένη γνώμη του υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου καθ’ ύλην υπουργού, ύστερα από σύμφωνη γνώμη της ειδικής γραμματείας ΔΕΚΟ, επιτρέπεται η υπέρβαση του ορίου αυτού για στελέχη των ανωτέρω φορέων τα οποία κατέχουν θέση ιδιαίτερης ευθύνης και έχουν ειδικά προσόντα ή ειδικές συνθήκες απασχόλησης στον φορέα. Το ανώτατο όριο για τα στελέχη αυτά δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές γενικού γραμματέα υπουργείου, χωρίς την οικογενειακή παροχή, τα επιδόματα εορτών και αδείας καθώς και τα λοιπά καταβαλλόμενα επιδόματα, όπως αυτές καθορίζονται κάθε φορά.

3. Για τον πρόεδρο ή διοικητή ή διευθύνοντα σύμβουλο, το ανώτατο όριο αποδοχών και πρόσθετων παροχών τους παραμένει στα 5.856 ευρώ το μήνα.

4. Πέραν του ορίου των 4.000 ευρώ, οι αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ (τακτικές αποδοχές, αποζημιώσεις, επιδόματα οποιασδήποτε φύσης και είδους) μειώνονται κατά 10%, κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε γενικής ή ειδικής διάταξης ή ρήτρας ή όρου συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητικής απόφασης ή ατομικής σύμβασης εργασίας ή συμφωνίας. Από τη μείωση αυτή εξαιρούνται τα επιδόματα που συνδέονται με την οικογενειακή κατάσταση καθώς και όσα συνδέονται με το ανθυγιεινό ή επικίνδυνο της εργασίας. Ειδικά, το επίδομα εορτών και αδείας των απασχολούμενων στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς δεν περικόπτεται. Οι περικοπές που προβλέπονται στην παράγραφο αυτή εφαρμόζονται εφόσον οι πάσης φύσεως αποδοχές, επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές υπερβαίνουν το ποσό των 1.800 ευρώ το μήνα, υπολογιζόμενο σε δωδεκάμηνη βάση. Αν υπερβαίνουν το όριο αυτό, η μείωση διενεργείται μέχρι του ποσού αυτού. Στο ποσό των 1.800 ευρώ συνυπολογίζονται και τα επιδόματα που εξαιρούνται από την περικοπή του 10%.

5. Το σύνολο των μειώσεων που επέρχεται με την εφαρμογή των προηγούμενων διατάξεων δεν επιτρέπεται να υπερβεί κατά μήνα, υπολογιζόμενο σε δωδεκάμηνη βάση, το 25% των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων και αμοιβών γενικά που θα καταβάλλονταν μηνιαίως, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, χωρίς την εφαρμογή των διατάξεων αυτών. Αν οι μειώσεις υπερβαίνουν το ποσοστό αυτό, το όριο των 4.000 ευρώ αυξάνεται μέχρι η συνολική μείωση να περιοριστεί στο 25%.

6. Οι αμοιβές για υπερωρίες, υπερεργασία και εκτός έδρας μετακινήσεις και οδοιπορικά δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν, σε επίπεδο φορέα, ετησίως το 10% των οριζομένων στις προηγούμενες παραγράφους αποδοχών, επιδομάτων αποζημιώσεων και αμοιβών που καταβάλλονται από τον φορέα σε ετήσια βάση, μετά τη μείωσή τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου αυτού.

Όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις (των πέντε προηγούμενων παραγράφων) κατισχύουν κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης ή ρήτρας ή όρου συλλογικής ή κλαδικής ή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας, διαιτητικής απόφασης ή ατομικής σύμβασης εργασίας ή συμφωνίας, ενώ κάθε αντίθετη ρύθμιση, με την οποία θεσπίζεται υπέρβαση του ανωτάτου ορίου των 4.000 ευρώ, καταργείται και τυχόν αποδοχές, πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές αναπροσαρμόζονται αυτοδίκαια στο αντίστοιχο όριο.

7. Στους μετατασσόμενους ή μεταφερομένους με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, από και προς τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ή δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών υπαλλήλους θα καταβάλλεται το σύνολο των αποδοχών της νέας τους θέσης, ενώ στην περίπτωση που ελάμβαναν επιπλέον αποδοχές στον φορέα από τον οποίο μετατάχθηκαν ή μεταφέρθηκαν, οι αποδοχές αυτές δεν διατηρούνται ως προσωπική διαφορά. Η ισχύς της διάταξης αυτής αρχίζει από 1-1-2011 ενώ τυχόν καταβληθείσα προσωπική διαφορά δεν αναζητείται. Στο πεδίο της ρύθμισης περιλαμβάνονται οι μεταταχθέντες ή μεταφερθέντες από 1-1-2010 και εφεξής.

8. Για το έτος 2011 απαγορεύεται οποιαδήποτε αύξηση των αποδοχών των λειτουργών, υπαλλήλων και εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο δημόσιο εν γένει, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ καθώς και τα ΝΠΙΔ που ανήκουν σε ΟΤΑ ή ΟΚΑ ή επιχορηγούνται τακτικά από τον κρατικό προϋπολογισμό σε ποσοστό τουλάχιστον 50% του προϋπολογισμού τους. Στο πλαίσιο αυτό απαγορεύεται κάθε συνομολόγηση αυξήσεων που γίνεται με γενική ή ειδική διάταξη νόμου ή ρήτρα ή όρο συλλογικής σύμβασης εργασίας, διαιτητικής απόφασης, υπουργικής απόφασης ή οποιουδήποτε είδους διοικητικής πράξης κανονιστικού χαρακτήρα ή με ατομική σύμβαση εργασίας ή συμφωνία και αφορά σε αποδοχές, δηλαδή μισθούς, ημερομίσθια, ωρομίσθια, επιδόματα, βοηθήματα ή με οποιαδήποτε άλλη ονομασία (μπόνους κτλ.) ή μορφή, είτε με αύξηση υφιστάμενων είτε με θέσπιση ή συνομολόγηση νέων τέτοιων αποδοχών ή παροχών, καταργώντας κάθε άλλη αντίθετη διάταξη.



Γιατί είναι αναγκαία η μείωση δαπανών



1. Τα τελευταία πέντε χρόνια τα συσσωρευμένα ελλείμματα -μόνο των 11 πιο ζημιογόνων ΔΕΚΟ- έχει υπερδιπλασιαστεί από 5,6 δισ. ευρώ σε 13,2 δισ. ευρώ.

2. Οι δαπάνες μισθοδοσίας έχουν αυξηθεί κατά περίπου 9% τα τελευταία τρία χρόνια, τη στιγμή που η απασχόληση μειώθηκε κατά περίπου 6%.

3. Ο δείκτης μισθολογικού κόστους προς έσοδα είναι περίπου 80% ενώ για πέντε μεγάλες ΔΕΚΟ το μισθολογικό κόστος ξεπερνά τα έσοδα (το 2009 στην ΕΘΕΛ ήταν 164% των εσόδων, στον ΗΛΠΑΠ 147,5%, στην ΕΑΣ 143,9%, στον ΗΣΑΠ 110,4% και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ 109,8%).

4. Η μέση ετήσια αμοιβή στις ΔΕΚΟ το 2009 ξεπερνούσε τα 40.000 ευρώ και είναι διπλάσια από τη μέση αμοιβή στον ιδιωτικό τομέα και 40% υψηλότερη από τη μέση αμοιβή στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.

Νέες προκλητικές σπατάλες κυβερνητικών στελεχών

Νίκος Νικολόπουλος. «Οι πολίτες στην ανεργία και τη φτώχεια και οι Υπουργοί αραχτοί στους καινούριους καναπέδες τους!»

Δριμεία επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για νέες προκλητικές σπατάλες κυβερνητικών στελεχών.
Ο κ. Νικολόπουλος κατηγορεί την Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό ότι επιτρέπει στους παράγοντες της Κυβέρνησής του να συμπεριφέρονται σαδιστικά και προκλητικά στο λαό, τον οποίο εξανάγκασαν σε ανέχεια την ίδια ώρα που οι ίδιοι σπαταλούν δημόσιο χρήμα για…πολυτέλειες ακόμα και στον πολιτικό τους βίο…Μετά την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Νταλάρα που…χρέωσε στους πολίτες αρκετές χιλιάδες ευρώ για να αλλάξει το μαρμάρινο δάπεδο του Υπουργείου, τοποθετώντας δάπεδο laminate, πήρε σειρά η υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Ελπίδα Τσουρή, η οποία μετακόμισε με τους συνεργάτες της στο παλαιό κτήριο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, επί της Γρηγορίου Λαμπράκη, στο Πασαλιμάνι, καθώς ο υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης επέλεξε το ολοκαίνουριο κτήριο της Ακτής Βασιλειάδη. Η μετακίνηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα η υφυπουργός να ζητήσει και να της εγκριθεί δαπάνη για τον εξοπλισμό του γραφείου της. Έτσι, εγκρίθηκαν και δαπανήθηκαν 23.000 ευρώ για έπιπλα και 17.600 ευρώ για μηχανογραφικό εξοπλισμό!!«Δεν το πιστεύω αυτό που γίνεται. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχουν απύθμενο θράσος! Αυτές οι δαπάνες γίνονται σε μια περίοδο που η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ζητά πλέον καθημερινά από τους πολίτες να σφίξουν και άλλο το ζωνάρι. Οι πολίτες σφίγγουν το ζωνάρι και η κυβέρνηση δαπανά χρήματα για γραφεία, καναπέδες, δάπεδα, τεράστιους λογαριασμούς κινητών και δεν ξέρουμε και τι άλλο θα δούμε για το... νοικοκύρεμα του Κράτους, αλά ΠΑΣΟΚ! Αυτό πλέον, έχει ξεπεράσει τα όρια της πρόκλησης. Αυτό είναι σαδισμός!», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος.

Ζητούνται απαντήσεις και αποδείξεις…

Ο κ. Νικολόπουλος, κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους Υπουργούς Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας και Οικονομικών, οι οποίοι ερωτώνται:

Για ποιους λόγους η υφυπουργός κ. Ελπίδα Τσουρή δεν στεγάστηκε στο ολοκαίνουριο κτήριο του Υπουργείου στην Ακτή Βασιλειάδη; Είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιες σπατάλες αυτή την περίοδο; Ποια η άποψη σας κ. Υπουργέ; Τι απάντηση δίνετε κ. υπουργέ στους Έλληνες πολίτες που η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους έκοψε μισθούς και συντάξεις και βλέπουν να σπαταλούνται χρήματα για καναπέδες και γραφεία; Με ποια διαδικασία έγινε η επιλογή προμηθευτών για τον εξοπλισμό του γραφείου της υφυπουργού κ. Ελπιδας Τσουρή; Να κατατεθεί αναλυτική λίστα με τον εξοπλισμό που προμηθεύτηκε το γραφείο της υφυπουργού κ. Ελπίδας Τσουρή; Να κατατεθούν τα σχετικά τιμολόγια που να προκύπτει αναλυτικό κοστολόγιο για κάθε είδος. Πόσα άτομα απασχολούνται στο γραφείο της υφυπουργού κ. Ελπίδας Τσουρή; Έχουν εγκριθεί δαπάνες από το Υπουργείο για υπερωριακή απασχόληση; Εάν ναι, σε τι ύψος ανέρχονται οι δαπάνες αυτές; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.
Να κατατεθεί αναλυτική λίστα με τα ονόματα και τις αποδοχές που έχουν λάβει για υπερωριακή απασχόληση.
Ποια η άποψη του Υπουργού Οικονομικών για αυτές τις απαράδεκτες δαπάνες;