Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Βίαιες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις - Άνοιξε ο δρόμος για άγριο "μαχαίρι" στους μισθούς

- Ανοίγει το νομοσχέδιο το δρόμο για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα και απολύσεις
- Επιχειρησιακές συμβάσεις μόνο εάν υπάρχει συμφωνία εργοδότη-εργαζομένου
- Kανένα όριο δεν υπάρχει για τον αριθμό των απολύσεων
Κατατέθηκε το πολυνομοσχέδιο για τις ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας από την υπουργό Εργασίας, Λ. Κατσέλη στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος και το οποίο θα συζητηθεί τη Δευτέρα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και την Τρίτη πάει στην Ολομέλεια για ψήφιση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, θα υπάρχουν ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις οι οποίες θα απαιτούν τη συμφωνία και των δύο πλευρών δηλαδή και του εργαζομένου και του εργοδότη. Για να είναι έγκυρη αυτή η επιχειρησιακή σύμβαση θα πρέπει να κατατεθεί στο ΣΕΠΕ με αιτιολογημένη έκθεση που οδήγησε σε αυτή την συμφωνία.  Αυτή η σύμβαση δεν έχει όριο απολύσεων, αλλά πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών θα έχει ισχύ για ένα χρόνο και θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο. Εάν δεν υπάρχει σωματείο στην επιχείρηση, τη συνεννόηση θα την κάνει το κλαδικό σωματείο. Σχετικά με τις διατάξεις για την ευελιξία της αγοράς εργασίας και την απλούστευση εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας αποφασίστηκαν:
- Επανακαθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της αμοιβής όσων εργάζονται με μερική απασχόλησης, ώστε η αμοιβή τους, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής από τυχόν πρόσθετη εργασία, πέρα από αυτή που έχει συμφωνηθεί, να είναι ανάλογη με της αμοιβή του συγκρίσιμου εργαζόμενου (δηλαδή του εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης σε ανάλογη θέση εργασίας), χωρίς προσαυξήσεις.
-Επεκτείνεται ο χρόνος της διαθεσιμότητας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από 6 σε 9 μήνες.
-Επανακαθορίζεται η διάρκεια της απασχόλησης εργαζομένων σε έμμεσο εργοδότη (με τυχόν παρατάσεις) στους 36 μήνες από 18 που είναι σήμερα. Μετά την πάροδο των 36 μηνών ο εργαζόμενος θεωρείται ότι έχει σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με τον έμμεσο εργοδότη.
-Ρυθμίζεται για πρώτη φορά με νόμο η δοκιμαστική περίοδος εργασίας, στο πλαίσιο της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η δοκιμαστική περίοδος θα έχει διάρκεια έως 12 μήνες, και η σύμβασή εργασίας μπορεί να καταγγελθεί χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση απόλυσης, εκτός κι αν έχει συμφωνηθεί από τα συμβαλλόμενα μέρη κάτι άλλο.
-Επανακαθορίζεται ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση εργαζόμενου με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, διάρκειας εργασίας από 12 μήνες έως 24 μήνες, σε ένα μήνα. Σε περίπτωση μη προειδοποίησης, τότε προβλέπεται αποζημίωση απόλυσης ενός μηνός.
-Ρυθμίζονται διαδικασίες για την απλούστευση των τρόπων ανακοίνωσης στοιχείων στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και γενικά διευκολύνεται η εποπτεία της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.

Βασικά σημεία διατάξεων για ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας

1. Στο πλαίσιο του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που προσδιορίζεται με τον νόμο 1876/1990, εισάγεται στο συλλογικό Εργατικό Δίκαιο νέα μορφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, η «Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας» (ΕΕΣΣΕ), που κύριο σκοπό έχει τη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
2. Οι όροι της ΕΕΣΣΕ προσδιορίζονται από τους κοινωνικούς εταίρους στο επίπεδο της επιχείρησης σε ετήσια βάση, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλες τις συλλογικές συμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτών των ΕΕΣΣΕ, είναι δυνατόν οι μισθοί να αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, μέχρι το κατώφλι της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, και να προσδιορίζεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας, καθώς και λοιποί όροι, όπως μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητα, διάρκεια εφαρμογής, περιλαμβανομένων τυχόν όρων για τη διαδικασία επανόδου στην κανονική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
3. Λόγω του ειδικού τους χαρακτήρα, οι ΕΕΣΣΕ δεν καλύπτονται από την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, ούτε εφαρμόζονται σε αυτές τυχόν επεκταθείσες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.
4. Οι ΕΕΣΣΕ μπορούν να συναφθούν και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενοι, όπου αν δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο, οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από την κλαδική οργάνωσή τους ή την αντίστοιχη ομοσπονδία .
5. Προκειμένου να συναφθεί ΕΕΣΣΕ, τα ενδιαφερόμενα μέρη, με κοινή αιτιολογημένη έκθεσή τους καταθέτουν αυτή στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕ) που διατυπώνει απλή γνώμη, για τη σκοπιμότητά της.
6. Τα αποτελέσματα εφαρμογής των ΕΕΣΣΕ στους μισθούς, στην απασχόληση, στη παραγωγικότητα και στην ανταγωνιστικότητα θα εξαρτηθούν από την ωριμότητα και την ενεργό συμμετοχή των συμβαλλομένων μερών. Η από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων με πνεύμα καλόπιστου διαλόγου, αντικειμενικότητας στην πληροφόρηση και συμμετοχή στην ευθύνη αποτελούν προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων τους.

Βασικά σημεία Διαδικασίας Επίλυσης Συλλογικών Διαφορών

1. Το σύστημα επίλυσης συλλογικών διαφορών με τη μεσολάβηση και τη διαιτησία, που προβλέπεται στο Ν. 1876/1990, βελτιώνεται με βάση την εμπειρία 18 ετών λειτουργίας του θεσμού.
2. Προβλέπεται ρητά η εφαρμογή της αρχής της ορθής κρίσης, της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας κατά τη διαδικασία μεσολάβησης και διαιτησίας.
3. Προβλέπεται ρητά η μεσολάβηση και η διαιτησία να λαμβάνει υπόψη την οικονομική κατάσταση και την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας της παραγωγικής δραστηριότητας, στην οποία αναφέρεται η συλλογική διαφορά.
4. Η προσφυγή στη διαιτησία μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με κοινή συμφωνία των μερών ή μονομερώς στις εξής περιπτώσεις:
α) από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση , ή
β) από οποιοδήποτε μέρος μετά τη υποβολή της πρότασης μεσολάβησης, εφόσον και τα δύο μέρη προσήλθαν και συμμετείχαν στη διαδικασία μεσολάβησης.
5. Η προσφυγή στη διαιτησία περιορίζεται στον καθορισμό βασικού ημερομισθίου ή/και βασικού μισθού. Για τα λοιπά θέματα μπορεί να συνεχιστεί οποτεδήποτε η συλλογική διαπραγμάτευση προκειμένου να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας.
6. Ενισχύεται ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων στη διοίκηση του ΟΜΕΔ και την επιλογή και αξιολόγηση των μεσολαβητών- διαιτητών.
7. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΜΕΔ από 11μελές γίνεται 7μελές, με 6 εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (3 εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και από ένας εκπρόσωπος από τον ΣΕΒ, την ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ) και έναν Πρόεδρο, ο οποίος επιλέγεται με ομόφωνη απόφαση των 6 μελών του Δ.Σ. Στο Δ.Σ. προβλέπεται η συμμετοχή, ως παρατηρητή χωρίς δικαίωμα ψήφου, ενός εκπροσώπου του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Όλες οι αποφάσεις του Δ.Σ. λαμβάνονται με την ομόφωνη απόφαση και των 7 μελών του.
8. Οι κοινωνικοί εταίροι που συμβάλλονται για την κατάρτιση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, μετά την παρέλευση 3 ετών από τη ισχύ του νέου νόμου, αξιολογούν την αποτελεσματικότητα του θεσμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, και προτείνουν προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τη διατήρηση, κατάργηση ή τροποποίηση των ρυθμίσεών του.



Ελληνικό κρουαζιερόπλοιο παλεύει με τα κύματα



Συγκλονιστικό βίντεο – Ελληνικό κρουαζιερόπλοιο παλεύει με τα κύματα


Τον χάρο με τα μάτια τους είδαν οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιου που βρέθηκε σε σφοδρή θαλασσοταραχή... Σε αυτό επέβαιναν 166 άτομα, 88 επιβάτες και 78 μέλη πλήρωμα, μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες ναυτικοί. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Το κρουαζιερόπλοιο ξεκίνησε το ταξίδι του στις 30 Νοεμβρίου από την Ουσουάια της Αργεντινής κοντά στην Γη του Πυρός, για να κάνει δεκαήμερο ταξίδι στην Ανταρκτική. Στις 7 Δεκεμβρίου έπεσε εν πλω πάνω σε μεγάλη θαλασσοταραχή, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν τραυματισμοί παρά μόνο μικρές υλικές ζημιές στα όργανα της γέφυρας του πλοίου.Αμέσως υπήρξε κινητοποίηση και τελικά το κρουαζιερόπλοιο κατάφερε να επιστρέψει στο λιμάνι από το οποίο ξεκίνησε, συνοδεία του Ναυτικού της Αργεντινής που έσπευσε να βοηθήσει.Το όνομα του πλοίου είναι «Clelia II» με σημαία Μάλτας και ανήκει στην εταιρεία Λίνδος Maritime Limited με έδρα τον Πειραιά.

«Ή θα κάνεις δίαιτα ή θα πεθάνεις»

Είναι 49 ετών, ζυγίζει 318 κιλά και εκτιμάται ότι είναι η πιο παχύσαρκη γυναίκα του πλανήτη, τουλάχιστον αυτή τη χρονική περίοδο. Δυστυχώς το βάρος της Terri Smith από το Οχάιο, ξέφυγε επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να κουνηθεί, ακόμα και να γυρίσει πλευρό! Οι γιατροί κρούουν πλέον το καμπανάκι του κινδύνου στην 49χρονη μητέρα, που εδώ και τρία χρόνια, είναι καθηλωμένη στο κρεβάτι της. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, η γυναίκα υποφέρει από έντονους πονοκεφάλους και οι γιατροί πολύ φοβούνται ότι οφείλονται σε όγκο στον εγκέφαλο.Το πρόβλημα είναι ότι η Terri είναι τόσο βαριά που δεν μπορούν να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο και φυσικά αδυνατεί να χωρέσει πάνω σε ένα φορείο! «Ή θα κάνεις δίαιτα ή θα πεθάνεις», της είπαν οι γιατροί και πλέον η παχύσαρκη γυναίκα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να τους ακούσει. Με τον άντρα της και την κόρη της στο πλευρό της, η Terri ελπίζει ότι θα τα καταφέρει.
 «Ο άντρας μου είναι ο φύλακας άγγελος μου», λέει η 49χρονη, η οποία βασίζεται στον σύζυγό της για τα πάντα!
«Πρώτο Θέμα»

Κόκκινη κάρτα βγάζει η Κομισιόν στην απόφαση του Αμερικανικού Κογκρέσου για πλήρη έλεγχο (σάρωση) στους λιμένες της ΕΕ στα εμπορεύματα που κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ

Την αντίθεσή της εκφράζει η Επιτροπή για την υποχρέωση που προσπαθεί να επιβάλλει το Αμερικανικό Κογκρέσο στην ΕΕ, για σάρωση 100% όλων των εμπορευματοκιβωτίων σε ευρωπαϊκά λιμάνια που πραγματοποιούν εξαγωγές προς τις ΗΠΑ. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προβλέπει την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου δεδομένου ότι θα προκαλέσει τεχνικές και οργανωτικές δυσκολίες, με αποτέλεσμα σημαντικό κόστος, μη αποδεδειγμένο όφελος σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και πιθανό περιορισμό των συναλλαγών". Αυτή την απάντηση έδωσε ο Επίτροπος της ΕΕ, Algirdas Šemeta, αρμόδιος για Θέματα Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, Ελέγχου και Καταπολέμησης της Απάτης σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη, επιβεβαιώνοντας τις επιφυλάξεις του Ευρωβουλευτή για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω μέτρου. Ο κ. Šemeta υπογραμμίζει στην απάντησή του ότι η Επιτροπή έχει εκπονήσει τρεις συμπληρωματικές μελέτες με σκοπό να εκτιμηθούν οι πιθανές συνέπειες της υποχρεωτικής σάρωσης για τις συναλλαγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο στον τομέα των μεταφορών όσο και στον τομέα της τελωνειακής ασφάλειας. Σύμφωνα με τον Επίτροπο "οι εν λόγω μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα έχει σημαντικό κόστος, καθώς επίσης θα προκαλέσει στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό της λιμενικής βιομηχανίας, δεδομένου ότι μόνο λίγα ευρωπαϊκά λιμάνια, στα οποία συγκεντρώνεται σημαντικός όγκος εμπορευμάτων με προορισμό τις ΗΠΑ, θα μπορέσουν να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος, αποκτώντας έτσι συγκριτικό πλεονέκτημα στις ροές προς τις ΗΠΑ".Επιπλέον, ο αρμόδιος Επίτροπος επισημαίνει ότι η αμερικανική πλευρά σχεδιάζει διετή παράταση της εφαρμογής του μέτρου, που κανονικά ήταν να τεθεί σε πλήρη ισχύ τον Ιούλιο του 2012, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η καθυστέρηση αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα να αναθεωρήσει το Αμερικανικό Κογκρέσο το εν λόγω μέτρο και να ταχθεί υπέρ μιας προσέγγισης για την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού βασιζόμενη στον κίνδυνο. Σε σχετική του δήλωση ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υπογράμμισε: " η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου στη δύσκολη περίοδο που διανύει η ελληνική οικονομία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ επιβαρύνοντας με επιπλέον κόστος τους ελέγχους στα μεγάλα λιμάνια της χώρας, καθώς σύμφωνα με μελέτες η επιβάρυνση ανά εμπορευματοκιβώτιο ανέρχεται μέχρι και 120 ευρώ" .



Χαιρετισμός της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσας Αμμανατίδου στη Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ

Πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, στην οποία παραβρέθηκε και η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου. Στο χαιρετισμό που απηύθυνε η βουλευτής τόνισε «Σε μια εποχή που οι αγρότες χρειάζονται όσο ποτέ τους συνεταιρισμούς, το συνεταιριστικό κίνημα στη χώρα μας βυθίζεται στην απαξίωση. Ο αγροτικός τομέας βιώνει τα τελευταία χρόνια συρρίκνωση της παραγωγής και ταυτόχρονα μείωση του αγροτικού εισοδήματος, ενώ μεσάζοντες και μεγάλες επιχειρήσεις κερδοσκοπούν σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών. Το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων συνεχώς χειροτερεύει.Δυστυχώς, με πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς αδρανείς στη μεγάλη τους πλειοψηφία, με χρεωμένες πολλές δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, το συνεταιριστικό κίνημα ούτε εμπνέει ούτε καθοδηγεί τους αγρότες.
Στις συνθήκες αυτές προκύπτει η ανάγκη για άμεση ανασυγκρότηση των αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίοι θα αναλάβουν το ρόλο για τον οποίο έχουν συσταθεί, δηλαδή την παραγωγή, διακίνηση, εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, ώστε να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά με στόχο την οικονομική βιωσιμότητα των μικρομεσαίων κυρίως αγροτών και τη διαρκή παρέμβαση υπεράσπισης των συμφερόντων των μελών». Η βουλευτής στην παρέμβασή της αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΤΕ και τους κινδύνους από ενδεχόμενη μείωση του δικτύου, με τη συγχώνευση καταστημάτων τη περιφέρειας καθώς και την πιθανή απεμπλοκή της απ’ όλες τις συμμετοχές της στις συνεταιριστικές οργανώσεις. «Άλλωστε», επεσήμανε, «η μικρότερη χρηματοδότηση της γεωργίας μέσω της νέας ΚΑΠ θέτει επιτακτικά την ανάγκη οι έλληνες αγρότες παραγωγοί, και ιδιαίτερα το κίνημα των νέων αγροτών, να επιδιώξουν την άμεση ανασυγκρότηση και τη δημοκρατική λειτουργία συνεταιρισμών και ενώσεων».



Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου στις κινητοποιήσεις των μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Ομονοίας και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή, αντιδρώντας στις περικοπές μισθών και επιδομάτων και τις ελλείψεις προσωπικού, που απαξιώνουν το Πυροσβεστικό Σώμα.Η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου παραβρέθηκε στη συγκέντρωση, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένωνγια άμεση πρόσληψη 2.000 μονίμων πυροσβεστών, κάλυψη των οργανικών κενών θέσεων, πληρωμή των οφειλόμενων ρεπό και επιδομάτων, καθώς

και τη μη κατάργηση πυροσβεστικών σταθμών και πυροσβεστικών κλιμακίων, και δήλωσε την αντίθεσή της στα μνημονιακά σχέδια της κυβέρνησης για την κατεδάφιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αλλά και τη συρρίκνωση των τομέων του δημοσίου.



Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου στη διαμαρτυρία των ιατρικών επισκεπτών και στη συνάντηση με το ΓΓ του υπουργείου Εργασίας για τις νέες απολύσεις εργαζομένων φαρμακευτικής εταιρείας.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στις φαρμακευτικές εταιρείες και ο Σύλλογος Ιατρικών Επισκεπτών Αθήνας, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας, στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και τέλος στο Υπουργείο Υγείας, επιδίδοντας ψήφισμα για τις νέες απολύσεις φαρμακευτικής εταιρείας. Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη εταιρεία που τώρα απολλύει το 35% των εργαζομένων το καλοκαίρι είχε προβεί σε απολύσεις του 17% του εργατικού της δυναμικού.Οι ιατρικοί επισκέπτες βρίσκονται στη δύνη των απολύσεων, αφού τους τελευταίους 6 μήνες χάθηκαν πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας σε σύνολο 8.000, όταν οι φαρμακευτικές εταιρείες με αυτό τον τρόπο επέλεξαν να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους που συμπιέστηκαν οι τζίροι τους χωρίς όμως να συμπιεστεί και η κερδοφορία τους. Στο Υπουργείο Εργασίας παραβρέθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων και με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, του Συλλόγου και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας συναντήθηκαν με το ΓΓ κ. Δασκαλάκη. Η βουλευτής στην παρέμβασή της μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για ολιγωρία του Υπουργείου Εργασίας τη στιγμή που του είχε κοινοποιηθεί η παράνομη και καταχρηστική διαδικασία απολύσεων της φαρμακευτικής εταιρείας και ήταν σε γνώση και της επιθεώρησης εργασίας. Τέλος η βουλευτής και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν άμεση τριμερή συνάντηση και παρέμβαση του υπουργείου, ώστε να ματαιώσουν τα σχέδια των εταιρειών που δρουν έξω από τα νόμιμα πλαίσια, τα οποία ήδη έχουν χαλαρώσει υπέρ των μεγάλων εταιρειών.



Άργησε, αλλά έρχεται ο χειμώνας

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, παγετό, ισχυρούς βοριάδες και χιονοπτώσεις ακόμη και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας χώρας αναμένουν οι μετεωρολόγοι από τα ξημερώματα της Παρασκευής και ολόκληρο το Σαββατοκύριακο. Ο χειμώνας, αν και καθυστέρησε φέτος, καταφτάνει και τα πρώτα δείγματα θα είναι έντονα το πρωί της Παρασκευής, όταν ο υδράργυρος θα πέσει στη Μακεδονία, ακόμη και κάτω από το μηδέν. Το κυριότερο, όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, θα είναι η έντονη αίσθηση του ψύχους, για όλους τους κατοίκους, εξαιτίας των βοριάδων.Στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο το θερμόμετρο αναμένεται να πέσει μέχρι τους -3 βαθμούς, όμως η αίσθηση του ψύχους εκτιμάται ότι θα φτάσει στους -8. «Η μεταβολή του καιρού θα είναι έντονη, ενώ οι βόρειοι άνεμοι θα έχουν ταχύτητα μέχρι και 50 χλμ. την ώρα. Χιόνια θα πέσουν σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας, την Παρασκευή, όμως ο χιονιάς θα περάσει γρήγορα και ενδέχεται να μη χιονίσει μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η αίσθηση του κρύου που θα είναι έντονο. Πάντως, δεν αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα από χιονοπτώσεις», σημείωσε ο Κώστας Κοκολάκης, διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Χιονοπτώσεις

Σήμερα θα εκδηλωθούν βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας και σποραδικές βροχοπτώσεις στη Θεσσαλονίκη. Από τις βραδινές ώρες οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους και έτσι από τα ξημερώματα της Παρασκευής ο υδράργυρος θα «κατρακυλήσει» κάτω από τους 5 βαθμούς, ενώ χιόνια θα πέσουν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ακόμη και σε πεδινές περιοχές.Σύμφωνα με το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο «Μακεδονία», ασθενείς χιονοπτώσεις ενδέχεται να σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές, όμως θα είναι πιο έντονες στα ορεινά της Χαλκιδικής και σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας (Καβάλα). Το Σαββατοκύριακο σε πολλές περιοχές της χώρας θα πέσει χιονόνερο, οι βοριάδες θα διατηρηθούν με ένταση έως 7 Μποφόρ, ενώ ισχυρός παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στη Βόρεια Ελλάδα.



Οι "κακές παρέες"…

Σε μια δύσκολη συγκυρία σαν τη σημερινή, κάθε μικρή λεπτομέρεια μπορεί να κρίνει ανατρέψει δεδομένα, να ανοίξει δρόμους ή, αντιθέτως, να κλείσει τις πόρτες προς το μέλλον. Γι’ αυτό και κάθε πολιτικός οφείλει να ζυγίζει καλά, να σταθμίζει με περίσσευμα προσοχής, κάθε πτυχή της δραστηριότητάς του. Ειδικά όταν πρόκειται για τον Πρωθυπουργό της χώρας που άνοιξε την πόρτα της ευρωζώνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κάτι που, για να καταλαβαινόμαστε, σημαίνει ότι... μπορεί να επηρεάζει το ευρώ, σε μια εποχή κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη νομισματικός πόλεμος με το δολάριο και το γιεν. Απαραίτητη σημείωση: Το ΔΝΤ εκφράζεται μεν από τον Γενικό Διευθυντή του, τον Ντομινίκ Στρος-Καν, ελέγχεται ωστόσο από τους Αμερικανούς. Δηλαδή, από το δολάριο.Σε αυτή τη συγκυρία, ο Γιώργος Παπανδρέου, ή μάλλον οι σύμβουλοί, υπέπεσαν σε επικοινωνιακή αστοχία, που προσλαμβάνει χαρακτηριστικά αλυσιδωτών συνεπειών, αναφορικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της για το προφίλ του Πρωθυπουργού. Και τις εφεδρείες εμπιστοσύνης του σε κοινωνικά στρώματα τα οποία παραδοσιακά στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ.Δέχτηκε τον Ντομινίκ Στρος-Καν, προσδοκώντας να πει ο Γάλλος… όσα δεν μπορεί να πει ο ίδιος. Και ελπίζοντας ότι θα του προσέδιδε "νωπό" κύρος, σε μια περίοδο κατά την οποία το χρειάζεται, με ανοικτό το μέτωπο με το Βερολίνο, τη Μέρκελ, τον Σόιμπλε.Μόνο που δεν είχε υπολογίσει ότι ο πληθωρικός Στρος-Καν, υπηρετεί πρωτίστως τον προσωπικό πολιτικό σχεδιασμό του. Είτε οδηγεί στη διεκδίκηση της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, είτε στην παραμονή του ως ΔΝΤ με εύφημο μνεία "σωτήρα" της παγκόσμιας οικονομίας. Έτσι, όσα είπε ο Στρος-Καν, μάλλον αφαίρεσαν πόντους (και ψήφους ακόμη) από τον Γιώργο Παπανδρέου. Και τους έστειλαν "πακεταρισμένους" στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κράτησε αποστάσεις από τον Γενικό Διευθυντή του ΔΝΤ, ο οποίος εμφανίστηκε στην Αθήνα περίπου ως… κυβερνήτης της χώρας.Το δεύτερο, κομβικής σημασίας λάθος του Γιώργου Παπανδρέου, ήταν η σημερινή συνάντησή του με τον Νουριέλ Ρουμπινί. Τον καθηγητή οικονομίας, που έγινε διάσημος επειδή προέβλεψε την κρίση, όταν οι άλλοι δεν την έβλεπαν πουθενά. Και έκτοτε, οι απόψεις του έχουν αποκτήσει άλλη βαρύτητα. Μερικές μόλις ώρες προτού συναντηθεί με τον Γιώργο, ο κ. Ρουμπινί μας είπε, από βήματος συνεδρίου στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα είτε θα πτωχεύσει, μέσω αναδιάθρωσης του χρέους, είτε… θα πεινάσει, μέσω της εξόδου από το ευρώ, την επιστροφή στη δραχμή και την υποτίμηση κατά 50% του εθνικού μας νομίσματος.Ως κήρυκας της εθνικής δυστυχίας, ο κ. Ρουμπινί θα έπρεπε… να καταζητείται, και όχι να γίνεται δεκτός τόσο από τον Πρωθυπουργό, όσο και από τον Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.Η λάθος ανάγνωση της πραγματικότητας, που έκανε αυτή την εβδομάδα το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου, θα έχει μόνιμου χαρακτήρα ρωγμές στο κοινωνικό προφίλ του Πρωθυπουργού. Και θα φανούν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
 http://apneagr.blogspot.com/





apneagr.blogspot.com/2010/12/blog-post_4266.html

Το 1980, Ο πρόεδρος Σπύρος Κυπριανού δεν δεχόταν την τουρκική διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία

Πετρέλαιο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου;

Το Βρετανικό Εθνικό Αρχείο κάθε χρόνο (στη βάση απόφασης αποδέσμευσης μετά από 30 χρόνια, 50 χρόνια και 100 χρόνια) αποδεσμεύει αρκετά επίσημα έγγραφα του Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας και άλλων κυβερνητικών τμημάτων. Έτσι και φέτος στις 25 Νοεμβρίου 2010 το Εθνικό Αρχείο αποδέσμευσε έγγραφα του Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας σε σχέση με την Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία και ορισμένες άλλες χώρες, που καλύπτουν το έτος 1980 δίδοντας μας έτσι την συνέχεια των πραγμάτων. Πέρσι είχαμε τα έγγραφα για το 1979. Τα έγγραφα αυτά αφέθηκαν ελεύθερα για το κοινό ανα την αποδέσμευσή τους στις 25 Νοεμβρίου 2010 δίχως κανένα εμπάργκο για την δημοσιοποίησή τους.
Τα έγγραφα αυτά είναι τεραστίας σημασίας για μας γιατί μας δίνουν μια εικόνα των παρασκηνιακών γεγονότων για το Κυπριακό μας θέμα. Μας αποκαλύπτουν αρκετά, από όλες εκείνες τις μηχανορραφίες, σχέδια, μυστικές διαπραγματεύσεις που γίνονται για μας δίχως εμάς. Και βέβαια τα έγγραφα αυτά περιλαμβάνουν και επαφές και συζητήσεις Ελληνοκυπρίων πολιτικών και ιδιωτών που έχουν με την βρετανική κυβέρνηση και άλλους αξιωματούχους ειδικά με την Βρετ. Υπ. Αρμοστεία στην Λευκωσία κάθε χρόνο, τι υπόσχονται στους Βρετανούς, τι τους λένε, τι τους εισηγούνται. Ορισμένες αναφορές είναι άκρως αποκαλυπτικές και οι οποίες δεν τους τιμούν καθόλου με εθνική περηφάνια.
Η δημοσιογράφος Φανούλα Αργυρού από το Λονδίνο έχει δει και μελετήσει και αυτά τα έγγραφα ( κάνει αυτή τη μελέτη από το 1985) και τα δημοσιεύει σε μια σειρά παρουσιάσεων στην Ελληνοκυπριακή εφημερίδα Σημερινή από τις 7 Δεκεμβρίου 2010. Το πρώτο μέρος δημοσιεύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου και το δεύτερο μέρος στις 8 Δεκεμβρίου 2010. Τα υπόλοιπα μέρη θα ακολουθήσουν. ( Η κα Αργυρού δημοσιεύει κάθε χρόνο τα αποδεσμευθέντα αυτά βρετανικά έγγραφα κυρίως στην εφημερίδα Σημερινή από το 1989).





Η επικαιρότητα μέσα από τις σελίδες της «Μακεδονίας»


Βάφτιζαν μακεδονικό το σκοπιανό κρασί

Κρασιά σκοπιανής προέλευσης με την ένδειξη “Μακεδονία” κατέκλυσαν την αγορά της Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι η ονομασία “Μακεδονία” έχει κατοχυρωθεί και είναι Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη για οίνους με προέλευση την Ελλάδα.

Έβαλαν στο μάτι τις ελιές

Εκπλήξεις επιφύλασσε για αρκετούς ελαιοπαραγωγούς η φετινή συγκομιδή, ειδικά στη Χαλκιδική. Ορισμένοι είδαν τα δέντρα τους… άδεια, άλλοι έχασαν τις ελιές που είχαν μαζέψει, ενώ εξαφανίστηκαν και τενεκέδες με λάδι.

Πονοκέφαλος για τους φαρμακοποιούς η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Ακόμη και με κατάρρευση φαίνεται ότι κινδυνεύει το νέο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Παρότι η εφαρμογή του κρίνεται θετικά από τους φαρμακοποιούς, η μη αναβάθμιση του συστήματος, μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων, τους προκαλεί... πονοκέφαλο, καθώς τους δημιουργεί προβλήματα σε καθημερινή βάση.

Κοτόπουλο και αμνοερίφια προτιμούνται ενόψει Χριστουγέννων

Στο... ράφι αναμένεται να μείνει και φέτος η γαλοπούλα, παρότι η τιμή της στην αγορά θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, σε αντίθεση με το χοιρινό και τα αμνοερίφια, που θα κατακτήσουν την πρώτη θέση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Καταγγελίες-φωτιά για το υπουργείο Παιδείας

Μια ημερίδα για την τεχνική εκπαίδευση και τη συγχώνευση των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) και των επαγγελματικών σχολών (ΕΠΑΣ) σε τεχνολογικά λύκεια και οι καταγγελίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και πόρων του ΕΣΠΑ τη στιγμή που χιλιάδες εκπαιδευτικοί παραμένουν απλήρωτοι βάζουν φωτιά στις ήδη τεταμένες σχέσεις υπουργείου Παιδείας - ΟΛΜΕ.

Σανίδα σωτηρίας του ΑΠΘ η ακίνητη περιουσία του

Κλειδί για την οικονομική αυτοτέλεια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα είναι η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του, που προέρχεται κυρίως από κληροδοτήματα. Το θέμα από το 1994 διαχειρίζεται η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του ΑΠΘ, ωστόσο κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια να αποτιμήσει χρόνια μετά την ακίνητη περιουσία του πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ολοκληρωμένα στοιχεία ώστε να γίνει αποτύπωση.

Ανοιχτά επ’ αόριστον τα Μάλγαρα εάν χρειαστεί

Αποφασισμένοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους είναι οι φορείς της Πιερίας που συμμετέχουν στην επιτροπή αγώνα κατά των διοδίων, φθάνοντας στα άκρα την αντιπαράθεσή τους με την παραχωρησιούχο εταιρεία “Αιγαίο ΑΕ” αλλά και με το ελληνικό δημόσιο για το ακριβό αντίτιμο, ειδικά μετά την αύξηση κατά 40% στα διόδια των Μαλγάρων (ανήκουν ακόμη στο κράτος).

Εκκλησία TV στα σκαριά

Σε μια περίοδο όπως αυτή που διανύουμε, που και ο χώρος των ΜΜΕ διέρχεται μεγάλη κρίση, η Εκκλησία της Ελλάδος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας τηλεοπτικού σταθμού που θα άπτεται των θεμάτων της Ορθοδοξίας.

"Προπόνηση" για την γενική απεργία της 15ης Δεκεμβρίου

Στην τροχιά της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρυχθεί για τις 15 Δεκεμβρίου κινούνται τα συνδικάτα. Χθες αρκετοί κλάδοι πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας ή απείργησαν ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στα μέτρα λιτότητας, ενώ σήμερα το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Καταγγέλλουν συνωμοσία στις δημοτικές εκλογές

Την παραίτηση της συντονιστικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Πυλαίας ζητούν 11 στελέχη της τοπικής οργάνωσης, καταγγέλλοντας ότι στις δημοτικές εκλογές υπήρξαν “παρασκηνιακές συμφωνίες” για την επιλογή υποψηφίου δημάρχου αλλά και “συναλλαγές και πριμοδοτήσεις” που οδήγησαν στη συντριπτική ήττα και στη συνεργασία με τη “σκληρή δεξιά” που αποκλείσθηκε ακόμη και από την πλευρά Καϊτετζίδη.

Την ταυτότητα της οργάνωσης ψάχνουν στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη μετατοπίστηκε το βάρος των ερευνών για την τρομοκρατία. Η αντιτρομοκρατική πραγματοποίησε έφοδο σε διαμέρισμα που είχε νοικιάσει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο 26χρονος φοιτητής Θεολογίας στο ΑΠΘ Κωνσταντίνος Σακκάς, ο οποίος συνελήφθη και ήδη προφυλακίστηκε στην Αθήνα κατηγορούμενος για συμμετοχή σε οργάνωση, χωρίς πάντως να έχει προκύψει η ταυτότητά της.

















Τι δεν είπε ο Ρουμπινί

"Προφανώς, στο πλαίσιο αυτού του ενδεχομένου, δεν θα μπορούσαν να συμβάλλουν δημιουργικά οι δυνάμεις που υποστήριξαν το μνημόνιο. Αυτές θα πρέπει να τεθούν στο περιθώριο της πολιτικής ζωής από το εκλογικό σώμα, ώστε η αναγκαστική έξοδός μας από την ευρωζώνη, για την οποία θα είναι υπεύθυνες, να αποτελέσει αντικείμενο διαχείρισης από εκείνους που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην ανοικοδόμηση της χώρας σε μια βάση αυτο-διακυβέρνησης με κριτήριο αυτήν τη φορά τα συμφέροντα των δύο-τρίτων της κοινωνίας και όχι των μεσαζόντων, των άπληστων χρηματιστών, νταβάδων και τραπεζιτών. "
http://www.stopcartel.org/

Έρευνες της αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη

Έρευνα σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην ανατολική Θεσσαλονίκη διενήργησε σήμερα κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, έπειτα από αξιολόγηση των στοιχείων που εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αττική. Πρόκειται για διαμέρισμα που βρίσκεται στον πέμπτο όροφο πολυκατοικίας, που βρίσκεται στη Βασ. Όλγας, στο ύψος της Μπότσαρη, και φέρεται να νοίκιασε κατά το παρελθόν ο εκ των κατηγορουμένων για τρομοκρατία Κώστας Σακκάς. Πάντως, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο συγκεκριμένο διαμέρισμα δεν βρέθηκε οπλισμός, παρά μόνο ένας σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή που θα αποσταλεί για εργαστηριακή εξέταση. Εξάλλου, ειδικοί της Σήμανσης έλαβαν αποτυπώματα και γενετικό υλικό, που θα μπουν στο «μικροσκόπιο» των αρχών.

Ιστοσελίδα ΟΘΡΥΣ-ΝΕΤ, η ενημερωτική πύλη της Φθιώτιδας! http://www.othrysnet.gr/