Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Κεντρική Μακεδονία:200.000 στρέμματα στα σχέδια πόλης

Διακόσιες χιλιάδες στρέμματα θέλουν να εντάξουν οι δήμαρχοι στα σχέδια πόλης των ΟΤΑ της Κεντρικής Μακεδονίας, με ένα σημαντικό σύνολο επεκτάσεων (μέσω Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων) να προχωρούν σε επίπεδο θεσμοθέτησης, πλην όμως να καθυστερούν επί πολλά χρόνια να υλοποιηθούν, εξαιτίας της έλλειψης των απαιτούμενων κονδυλίων.Εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, όπου οι επεκτάσεις έχουν προχωρήσει και πλέον χτίζεται και ο... τελευταίος αδόμητος χώρος, τα ΓΠΣ των υπόλοιπων δήμων έχουν θεσμοθετηθεί κατά δεκάδες και στη... σειρά έρχονται άλλα 20!Οι επιστήμονες (χωροτάκτες, πολεοδόμοι) υπολογίζουν πως, εφόσον τελικά ολοκληρωθούν όλα τα ΓΠΣ και προχωρήσουν προς υλοποίηση οι επεκτάσεις, η αύξηση στο δομημένο χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας θα φτάσει περίπου στο 43%. Στη... νέα Κεντρική Μακεδονία, οι ίδιοι μελετητές υποστηρίζουν ότι θα καλύπτονται οι ανάγκες περισσότερων των 2,5 εκατομμυρίων πολιτών, κάτι που βάσει των μοντέλων υπολογισμού δεν πρόκειται να συμβεί.
Εκτός των ΓΠΣ του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης (γίνονται με ευθύνη του Οργανισμού Ρυθμιστικού), από το 2007 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (ΔΙΠΕΧΩ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν εγκριθεί 36 ΓΠΣ στους επτά νομούς της περιοχής. Πρόκειται στο σύνολό τους για σχέδια που είναι σε εξέλιξη.
36 ΓΠΣ σε 2 χρόνια
Τα 36 ΓΠΣ ανά νομό είναι:
- Νομός Θεσσαλονίκης: Μυγδονίας (θεσμοθετήθηκε τον προηγούμενο Ιούλιο - προβλέπεται επέκταση σε 1.830 στρ., ενώ υπάρχει σχέδιο για συνολικά 3.600 στρ.), Κορώνειας (επίκειται θεσμοθέτηση - σχεδιάζεται επέκταση σε 940 στρ.) και Ρεντίνας (θεσμοθετήθηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο - προβλέπεται ένταξη 2.070 στρ.).
- Νομός Ημαθίας: Αλεξάνδρειας (θεσμοθετήθηκε τον Οκτώβριο του 2009), Νάουσας (τον προηγούμενο Ιούλιο), Βεργίνας (το Νοέμβριο του 2008) και Πλατέος (πέρσι τον Απρίλιο). Σε τρεις δήμους (Αλεξάνδρειας, Μελίκης και Πλατέος) είναι σε εξέλιξη σήμερα επεκτάσεις σε 2.000 στρ.
- Νομός Κιλκίς: Κιλκίς (Ιανουάριος 2009), Γουμένισσας - Λιβαδίων (Απρίλιος 2009), Πικρολίμνης (Αύγουστος 2007), Δοϊράνης (Ιούνιος 2009), Γαλλικού (Δεκέμβριος 2007). Οι προς ένταξη περιοχές ξεπερνούν τα 11.000 στρ. Στο δήμο Γαλλικού προστίθενται 2.189 στρ., στη Γουμένισσα 820, στη Δοϊράνη 604, στο Κιλκίς 4.822 και στην Πικρολίμνη 2.628 στρ..
- Νομός Πέλλας: Μενηίδος (Μάρτιος 2008), Βεγορίτιδας (Μάιος, 2009), Γιαννιτσών (Αύγουστος 2009), Αριδαίας - Εξαπλατάνου (Σεπτέμβριος 2008), Κρύας Βρύσης (Δεκέμβριος 2007), Μ. Αλεξάνδρου (Αύγουστος 2007). Μόνο στα Γιαννιτσά προβλέπεται ένταξη 3.300 στρ.
- Νομός Πιερίας: Κατερίνης (τον προηγούμενο Οκτώβριο), Παραλίας (Δεκέμβριος 2007), Κολινδρού (Νοέμβριος 2007), Δίου (Φεβρουάριος 2008), Αιγινίου (Νοέμβριος 2007). Στο Αιγίνιο προγραμματίζεται ένταξη 689 στρ. και στον Κολινδρό 1.543 στρ.
- Νομός Σερρών: Πετριτσίου (Οκτώβριος 2008), Αμφίπολης (Αύγουστος 2007), Κερκίνης (Ιανουάριος 2008), Ηράκλειας (Αύγουστος 2008).
- Νομός Χαλκιδικής: Τορώνης (Φεβρουάριος 2008), Ζερβοχωρίων (Ιούλιος 2010), Τρίγλιας (επίκειται θεσμοθέτηση), Αρναίας (επίκειται θεσμοθέτηση), Παναγίας (Σεπτέμβριος 2007), Μουδανιών (Απρίλιος 2008), Σταγίρων - Ακάνθου (τον προηγούμενο Αύγουστο), Ορμύλιας (Ιούνιος 2008), Σιθωνίας (Σεπτέμβριος 2008).

Τα επόμενα 20

Τα τρέχοντα ΓΠΣ, τα οποία ολοκληρώνονται και θα προωθηθούν προς θεσμοθέτηση, είναι 20 σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Ανάμεσά τους όλα τα ΓΠΣ των δήμων της λεκάνης Μυγδονίας, που είχαν μπλοκάρει εξαιτίας του πολυετούς προβλήματος με την κοινή υπουργική απόφαση για τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη. Επίσης, προς θεσμοθέτηση είναι πολύ σημαντικά ΓΠΣ τουριστικών περιοχών της Χαλκιδικής και της Πιερίας.
Τα 20 τρέχοντα ΓΠΣ είναι:
- Νομός Θεσσαλονίκης: Αρέθουσας (900 στρ.), Λαχανά (511 στρ.), Βερτίσκου (2.085 στρ.), Ασσήρου (500 στρ.), Εγνατίας (785 στρ.), Αγ. Γεωργίου (1.225 στρ.), Μαδύτου (700 στρ.), Λαγκαδά (2.000 στρ.), Απολλωνίας (650 στρ.).
- Νομός Ημαθίας: Δοβρά, Ειρηνούπολης.
- Νομός Πέλλας: Κύρρου.
- Νομός Πιερίας: Λιτοχώρου, Ανατολικού Ολύμπου.
- Νομός Σερρών: Σερρών, Λευκώνα, Στρυμονικού.
- Νομός Χαλκιδικής: Κασσάνδρας, Παλλήνης, Πολυγύρου, Ν. Καλλικράτειας.
Μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης πάντως, με τις επεκτάσεις του πολεοδομικού συγκροτήματος που επίσης είναι σε εξέλιξη, συνολικά υπολογίζεται η ένταξη 80.000 στρ. στα σχέδια πόλης, δηλαδή δόμηση χωρίς όρια. Δεδομένου, μάλιστα, ότι αυτές οι επεκτάσεις έχουν προχωρήσει διαδικαστικά και σε επίπεδο θεσμοθέτησης, πλέον ούτε οι προθέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για περιορισμό στην ανεξέλεγκτη δόμηση του ωφέλιμου αγροτικού χώρου και της αλόγιστης οικιστικής εξάπλωσης μπορούν να αποτρέψουν τη δημιουργία μιας... δεύτερης Θεσσαλονίκης.Ο μόνος παράγοντας που θα μπορούσε να αναστείλει και που μέχρι σήμερα κρατά σε στασιμότητα τις επεκτάσεις είναι ο οικονομικός. Εξάλλου, χρηματοδοτήσεις και κονδύλια πέραν εκείνων που διαθέτουν οι ίδιοι οι δήμοι γι' αυτό το σκοπό και οι δημότες με τις εισφορές τους δεν προβλέπονται.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ



Χιλή: Φωτιά σε φυλακή καίει 81 άτομα

Τουλάχιστον 81 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς σήμερα σε φυλακή στην πρωτεύουσα της Χιλής Σαντιάγο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη αξιωματούχους της φυλακής. Τηλεοπτικό ρεπορτάζ δείχνει τη φυλακή Σαν Μιγκέλ να καίγεται και πυκνό καπνό να βγαίνει από το κτίριο. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς ούτε αν οι 81 νεκροί ήταν κρατούμενοι. Τα τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν ότι τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ! Reuters: To ευρώ δε θα υπάρχει σε 10-15 χρόνια...

Γνωστοί Αμερικανοί διαχειριστές επενδυτικών ταμείων προβλέπουν τη διάλυση του ευρώ ή την έξοδο από αυτό...
για χώρες της Περιφέρειας της Ευρωζώνης - όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Ο Τζιμ Ρότζερς, συνιδρυτής με τον Τζορτζ Σόρος του επενδυτικού ταμείου Quantum Fund, είπε, στο πλαίσιο του συνέδριου που διοργάνωσε το πρακτορείο Reuters, για τις επενδυτικές προοπτικές το 2011, ότι η διαχείριση της κρίσης χρέους της Ευρώπης είναι κακή και θα μπορούσε να έχει ως επακόλουθο το τέλος του κοινού νομίσματος. «Οι Ευρωπαίοι διαβρώνουν την αξία του ευρώ και...... την αξία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Το ευρώ δεν θα υφίσταται σε 10-15 χρόνια», εκτίμησε. Ο Ρότζερς χαρακτήρισε το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας κακό από οικονομική και από ηθική άποψη. «Η Πορτογαλία και η Ισπανία μπορεί να είναι οι επόμενες δύο χώρες που θα ζητήσουν βοήθεια», είπε. Δυσοίωνες ήταν οι προβλέψεις του για την αμερικανική οικονομία, για την οποία είπε ότι μπορεί να είναι χαμένη η επόμενη δεκαετία ή και δύο δεκαετίες, λόγω της αύξησης του δημόσιου χρέους για να σωθούν οι προβληματικές τράπεζες, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει τρεις Αμερικανούς διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι προέβλεψαν τη χρεοκοπία της Αργεντινής τον Δεκέμβριο του 2001, οι οποίοι θεωρούν ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει πολλά κοινά στοιχεία με την κρίση της Αργεντινής. Ο Τζόζεφ Μπάιντερ, σήμερα επικεφαλής επενδύσεων στο Ταμείο Consilium Investment Management, στοιχηματίζει ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους και θα αφήσουν το ευρώ. Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής της Pimco, του μεγαλύτερου σε κεφάλαια ταμείου επενδύσεων σε ομόλογα, είπε στη τηλεόραση του CNBC ότι η Πορτογαλία πιθανότατα θα ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ και ορισμένες χώρες θα εγκαταλείψουν το ευρώ, στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς οι οικονομίες τους αποκλίνουν από την οικονομία της Γερμανίας. Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει και δηλώσεις του Ντομίνγκο Καβάλο, υπουργού Οικονομικών της Αργεντινής, που παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2001 όταν η χώρα του χρεοκόπησε, σύμφωνα με τις οποίες, το ΔΝΤ και η ΕΕ πρέπει να αγοράσουν όλο το χρέος της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, σε τιμές αγοράς σε μία διαδικασία συντεταγμένης αναδιάρθρωσής του, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία πρέπει να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το φορολογικό σύστημα.
«Αν δεν κάνουν (σ.σ.: η ΕΕ και το ΔΝΤ) κάτι επιπλέον πιο γρήγορα, αυτό μπορεί να βλάψει τις κυβερνήσεις, επειδή οι πολίτες σε αυτές τις χώρες δεν θα αντέξουν τον αποπληθωρισμό και την ύφεση, που συνοδεύουν τη δημοσιονομική προσαρμογή», είπε ο κ. Καβάλο, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει πολιτική κρίση με ακραίο τρόπο, όπως συνέβη στην Αργεντινή.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
aetoshal.blogspot.com





Βουλή. Ερώτηση της κ. Αμμανατίδου προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στασιμότητα στην κατασκευή αρδευτικού φράγματος Μεταξοχωρίου -Τερπύλλου του νομού Κιλκίς
Στην ευρύτερη περιοχή Μεταξοχωρίου-Τερπύλλου του νομού Κιλκίς, οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις συνιστούν σημαντικό παράγοντα για την τοπική οικονομία. Ωστόσο, η άρδευση, που συνδέεται άμεσα με τη συστηματική γεωργία, υπολείπεται κατά πολύ. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της γης αρδεύεται, μόλις το 3,6%.Με απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το 2009, εντάχθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΣΣΑΑ) 2007-2013 η κατασκευή του αρδευτικού φράγματος Μεταξοχωρίου- Τερπύλλου. Το 2010, η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε τον επανασχεδιασμό του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» λόγω ανεπαρκών πόρων και δυσκολιών που αντιμετώπιζαν στην υλοποίησή τους εγγειοβελτιωτικά έργα. Συγκεκριμένα, ο τρόπος υλοποίησης για τη «Μελέτη και κατασκευή αρδευτικού φράγματος Μεταξοχωρίου-Τερπύλλου», συνολικού προϋπολογισμού 11,1 εκατ. ευρώ, θα καθοριζόταν έπειτα από την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας αναθεώρησης του Προγράμματος.Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει παρατηρηθεί καμία πρόοδος στην υλοποίηση του έργου, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η συνολική ανάπτυξη της περιοχής.
Κατόπιν των παραπάνω,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Για ποιο λόγο παρατηρείται στασιμότητα στην κατασκευή του φράγματος Μεταξοχωρίου-Τερπύλλου;
• Σε ποια φάση βρίσκεται το έργο και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την αποπεράτωση της κατασκευής του;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου





Βραδιά Ελληνικής παράδοσης απο τον Παγκαλαβρυτινο στην Χαλανδρίτσα

«Με το τραγούδι χαίρομαι, με το τραγούδι κλαίω, με το τραγούδι αγαπώ, μ’ αυτό ότι θέλω λέω». Αυτά τα συναισθήματα θα ξεδιπλωθούν στη βραδιά ελληνικής παράδοσης που διοργανώνουν τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου.
Πρόκειται για μια μοναδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο «Μπαλκόνι» της Χαλανδρίτσας το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου στις 8.30 το βράδυ, με σκοπό τη διατήρηση των ηθών και εθίμων και της παράδοσης της περιοχής μας, αλλά και τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών και των φίλων του Συλλόγου.Στην παραδοσιακή αυτή εκδήλωση θα πάρουν μέρος δέκα χορευτικά τμήματα, εκατόν πενήντα χορευτές, του Π.Σ. τα οποία θα παρουσιάσουν χορούς από την Πελοπόννησο, τη Θράκη, τα Νησιά, την Ήπειρο, την Κέρκυρα, αλλά και λαϊκούς. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί για έκτη συνεχή χρόνια και ο καθιερωμένος διαγωνισμός δημοτικού τραγουδιού και καλούνται όλοι όσοι επιθυμούν να διαγωνισθούν, να επικοινωνήσουν με τα μέλη του Δ.Σ. ή να το δηλώσουν κατά την είσοδό τους στο κέντρο.Την εκδήλωση θα πλαισιώσει ο γνωστός τραγουδιστής, Τάκης Μπαλάσης από την Αρκαδία με το επιτελείο του και πολλοί άλλοι παραδοσιακοί καλλιτέχνες.
Η οργανωτική επιτροπή προσκαλεί τα μέλη του Π.Σ. και όχι μόνο σε μια αξέχαστη βραδιά. Προσκλήσεις διατίθενται από όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου και καθημερινά στα γραφεία Παπαδιαμαντοπούλου 17α, τηλ. 2610 272722 από 7-10 μ.μ. & 6972 296949.
«Παρόλα τα οικονομικά προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε, η παρουσία μας στα πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνο δε θα υπολείπεται σε τίποτα από τη μέχρι τώρα πορεία μας, αλλά θα αποδειχθεί ότι αποτελεί την απαρχή μιας νέας σημαντικότερης και δυναμικότερης παρουσίας μας στο χώρο.Ήδη σχεδιάζουμε τις δράσεις της νέας χρονιάς, πάντα προσαρμοσμένες βέβαια στη νέα πραγματικότητα. Δεν θα αφήσουμε τον πολιτισμό να υποχωρήσει. Με αιχμή τον πολιτισμό θα αναδείξουμε το ανανεωμένο πρόσωπο του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, ένα πρόσωπο που φιλοδοξούμε να προκαλέσει ένα διευρυμένο ενδιαφέρον, να προσελκύσει επισκέπτες, να αναδείξει την περιοχή μας ως τόπο προορισμού. Έχουμε τη δυνατότητα και τη γνώση, έχουμε τη θέληση. Προβλήματα υπάρχουν, ίσως περισσότερα από τις άλλες φορές, αλλά και πότε ο πολιτισμός ήταν άμοιρος προβλημάτων.Δεν θα βουλιάξουμε στη μιζέρια. Δική μας επιλογή είναι η φυγή προς ένα δημιουργικό αύριο, πλημμυρισμένο από φαντασία, δημιουργία, συμμετοχή και πρωτοβουλίες», δήλωσε ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

8.30 - 9.00 μ.μ. Άφιξη μελών και φίλων του Συλλόγου.

9.00 - 9.10 μ.μ. Άφιξη επισήμων.

9.10 - 9.45 μ.μ. Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τρία χορευτικά τμήματα .

9.45 - 10.00 μ.μ. Διαγωνισμός δημοτικού τραγουδιού.

10.00 - 10.30 μ.μ. Χαιρετισμοί επισήμων και του προέδρου του Π.Σ. Απονομή αναμνηστικών.

10.30- 11.00 μ.μ. Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από χορευτικά τμήματα του Συλλόγου.

11:00 μ.μ. και μέχρι πρωίας πλούσιο δημοτικό λαϊκό, παραδοσιακό πρόγραμμα.

www.pankalavritinos.com

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στην αγροτική τράπεζα

Χαιρετισμός και συμπαράσταση στο δίκιο αγώνα των εργαζομένων της ΑΤΕ της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Αμμανατίδου
 Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας στην Αθήνα. Η συγκέντρωση έγινε στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης του Συλλόγου Εργαζομένων με τη συμπαράσταση της ΟΤΟΕ που κάλεσε 3ωρη στάση εργασίας σε όλες τις τράπεζες.Οι εργαζόμενοι είναι αγανακτισμένοι μετά τις νέες εξελίξεις όπου η Αγροτική Τράπεζα συρρικνώνει το ενεργητικό και καλεί τους εργαζόμενους να συμφωνήσουν στην υποβάθμιση της Τράπεζας και στη μείωση των μισθολογικών αποδοχών τους. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, παραβρέθηκε στη συγκέντρωση και απηύθυνε χαιρετισμό, όπου μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η σημερινή διοίκηση Πανταλάκη ουσιαστικά εφαρμόζει ένα σχέδιο απαξίωσης της ΑΤΕ. Το πολυθρύλητο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας περιλαμβάνει σταδιακή μείωση του μισθολογικού κόστους, πάγωμα των προσλήψεων για μια τριετία, κλείσιμο καταστημάτων, πώληση θυγατρικών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, “εξυγίανση” του χαρτοφυλακίου. Ήδη, στρώνεται ο δρόμος για τη γενικευμένη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον τραπεζικό τομέα, ενώ παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του κ. Σαχινίδη στη Βουλή, δεν είναι παράλογοι οι φόβοι ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης ουσιαστικά συνδέεται με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ, κάτι που ειδικά λόγω του χαρακτήρα των εργασιών της εν λόγω τράπεζας θα έχει αρνητικές κοινωνικά επιπτώσεις ειδικά στον αγροτικό πληθυσμό». Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν περαιτέρω τον αγώνα τους μετά και από την καθολική συμμετοχή στην απεργία και να μην επιτρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης που συναποφάσισαν με την τρόικα.



Καταγγελίες στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για τα "Ηπειρωτικά κληροδοτήματα"

Αποφασισμένα τα κόμματα να αλλάξουν το καθεστώς διαχείρισης
Ανοίγει το θέμα των «Ηπειρωτικών κληροδοτημάτων» ύστερα και από τις έντονες καταγγελίες τόσο του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μιλτιάδη Παπαϊωάννου όσων και όλων των βουλευτών που συμμετέχουν σε αυτήν, που έκαναν λόγο «για απίστευτη κακοδιαχείριση, αδιαφάνεια και παιχνίδια σκοπιμότητας». Παράλληλα, ήταν καθολική η απαίτησή τους «να υπαχθούν επιτέλους υπό τον έλεγχο, την διαχείριση και την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών». Παρά το ότι ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, δεσμεύτηκε για κατάθεση «ενός θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει επαρκέστερο και πιο αποτελεσματικό έλεγχο για την αξιοποίηση των εθνικών κληροδοτημάτων, που θα καθιερώνει απόλυτη διαφάνεια και δυνατότητα πρόσβασης όλων των ενδιαφερομένων», και παρά το ότι ανέφερε ότι «είμαστε στη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου», οι βουλευτές δεν έμειναν ικανοποιημένοι. Αντέδρασαν έντονα, κάνοντας λόγο για ασαφείς υποσχέσεις και ζήτησαν από το υπουργείο να έχει στην επόμενη συνεδρίαση πλήρως αποσαφηνισμένη θέση για το πώς συγκεκριμένα προτίθεται να το αντιμετωπίσει.
«Στα Γιάννενα δεν τηρείταιτο Σύνταγμα»
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Θεσμών Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο οποίος τόνισε: «Στα Γιάννενα δεν τηρείται ούτε το Σύνταγμα ούτε η ισονομία. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεν έδωσαν την πρέπουσα προσοχή. Δεν υπήρχε βάση δεδομένων των εθνικών ευεργετημάτων. Για αυτό και το Σύνταγμα ζήτησε να γίνει. Δεν γνωρίζουμε ποια ή πόσα είναι. Πόσα είναι σε εκκαθάριση. Λείπει η διαφάνεια, ο έλεγχος, και είναι ανησυχητικό ότι αρμόδιο όργανο όπως είναι ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης ενώ τα διαπιστώνει όλα αυτά και προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, ποτέ δεν εφαρμόστηκαν. Θέλουμε στις επόμενες συνεδριάσεις να μας δώσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα». «Το θέμα των εθνικών κληροδοτημάτων κρατάει 90 χρόνια. Είναι ένα σκοτεινό σημείο. Εμπλέκεται και το υπουργείο Παιδείας. Και ανάμεσα στα δύο υπουργεία παίζονται διαχρονικά παιχνίδια. Πρέπει να απαντήσετε αν είστε αποφασισμένοι να εφαρμόσετε τον νόμο 8414/ του 1973 ή αν θα φέρετε άλλη νομοθετική πρωτοβουλία», επεσήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας, ζητώντας ταυτόχρονα να δώσει το υπουργείο Οικονομικών και ένα γραπτό πόρισμα για τα κληροδοτήματα των Ιωαννίνων. Η αναφορά του κ. Κουσελά ότι θα πρέπει μέχρι τις 20/2/2011 η Ειδική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί εδώ και ένα χρόνο, να υποβάλει τη σχετική μελέτη και το σχέδιο νόμου, δεν μείωσε τις αντιδράσεις και τις καταγγελίες.

Τα φιρμάνια του Σουλτάνου

Οι ηπειρώτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας, Βαγγέλης Παπαχρήστος και Χρήστος Κατσούρας αλλά και ο Γιώργος Φλωρίδης, καθώς και οι Σταύρος Καλογιάννης, Βύρων Πολύδωρας από τη ΝΔ και Ιωάννης Κοραντής του ΛΑΟΣ, έκαναν λόγο για τεράστιο εθνικό θέμα που αφορά την έλλειψη ελέγχου, εποπτείας και διαχείρισης της αμέτρητης περιουσίας των περίπου 9.000 κληροδοτημάτων των Ιωαννίνων. «Δεν έγινε ποτέ κανένας έλεγχος. Με φιρμάνια του Σουλτάνου γίνεται διαχρονικά η διαχείρισή τους. Είναι γνωστό ότι διάφορες δυνάμεις επενεργούν και δεν εφαρμόζεται ο ισχύον νόμος του 1984», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Παντούλας.«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα από αυτή την Επιτροπή ότι η διαδικασία και όλες οι ενέργειες θα είναι υπό τον έλεγχο της Βουλής. Δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί αυτές τις δυνάμεις που χρόνια δεν αφήνουν να προχωρήσει ο νόμος», τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Παπαχρήστος. «Κανείς δεν γνωρίζει πόση είναι η περιουσία τους, ποια είναι σε εκκαθάριση, πώς ασκείται η διαχείρισή τους. Δεν έχει γίνει ποτέ έλεγχος και θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσει επιτέλους να το κάνει», σημείωσε ο κ. Καλογιάννης. «Είναι επιτακτική η ανάγκη σωστής διαχείρισης και αξιοποίησης της τεράστιας περιουσίας των ευεργετών του έθνους», είπε ο κ. Πολύδωρας. «Η υπόθεση των ηπειρωτικών κληροδοτημάτων δείχνει διαχρονικά την έλλειψη βούλησης για διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας. Το ζήτημα που ανοίγει είναι τεράστιο και ενέχει και ιστορικής σημασίας γεγονότα», ανέφερε μεταξύ άλλων, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη.«Ανοίξαμε ένα τεράστιο ζήτημα που έχει βαθιά πλοκάμια και έχει διαπιστωθεί ότι υπήρξε απαράδεκτη καθυστέρηση για την επίλυσή του. Είναι αυτονόητο γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι. Εμείς ως επιτροπή θα ξανακαταθέσουμε τις προτάσεις μας και θα ζητήσουμε λύσεις. Θέλουμε από το υπουργείο Οικονομικών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Και το θέμα των κληροδοτημάτων των Ιωαννίνων θα λυθεί ξεχωριστά από τα άλλα», τόνισε κλείνοντας τη συζήτηση, ο κ. Παπαϊωάννου. Οι βουλευτές Θανάσης Τσούρας από το ΠΑΣΟΚ και Προκόπης Παυλόπουλος από τη ΝΔ ανέλαβαν να καταρτίσουν συγκεκριμένη νομική πρόταση, την οποία η Επιτροπή Θεσμών θα γνωστοποιήσει στο υπουργείο Οικονομικών.
epirusgate



Ανεργία, η πιο σκληρή καταπίεση.

Γράφει ο Κλεισθένης.
Ο «υπερπρωθυπουργός» της χώρας Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε ότι είναι γιατρός και σαν τέτοιος είναι απαραίτητος έστω και αν οι αποφάσεις του πονάνε. Μήπως αυτή η δήλωση μας παραπέμπει στον άλλο σωτήρα που μας έβαλε στο γύψο για 7 χρόνια; Εκείνος μίλησε για χειρουργική κλίνη και τα επακόλουθα είναι σε όλους γνωστά.Έλαβα ένα μήνυμα από αναγνώστη που μου ζήτησε να γράψω κάτι σχετικά με τους μακροχρόνια άνεργους. Στο μήνυμά του μου έγραφε ότι είναι άνω των 55 ετών και άνεργος για πάνω από δύο χρόνια. Το ύφος, η γραφή και η απελπισία του με αναγκάζουν να γράψω μερικές σκέψεις για το τι σημαίνει να είσαι άνεργος όχι από επιλογή (τεμπέλης) αλλά από απάνθρωπες πολιτικές των κυβερνόντων.Ο συνειδητοποιημένος πολίτης όντας στην ανεργία νοιώθει σκουπίδι, άχρηστος και καταπιέζεται απ’ τους οικείους του, τον περίγυρό του και την αδυναμία να έχει ακόμη και τα απαραίτητα για την επιβίωση.Στα ερωτήματα ειδικά των δικών του ανθρώπων σχετικά με το τι θα κάνουμε, τι θα γίνει με το στεγαστικό δάνειο, τι θα τρώμε, πως θα ζήσουμε δεν έχει απαντήσεις με επακόλουθα κατάθλιψη, συνεχή εκνευρισμό, βίαιες αντιδράσεις, γκρίνια και σκέψεις , σκέψεις πολλές για αντίδραση, αντίδραση με οργή, με θυμό που μπορεί να εξελιχθεί σε μίσος, μίσος κατά του καθεστώτος, μίσος κατά του γείτονα που έχει δουλειά, μίσος κατά της κοινωνίας με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις. Η αποδοχή και ηρωοποίηση της κάθε φύσης βίας σφηνώνονται στο μυαλό του και πιθανό είναι η συμμετοχή του σε συγκεντρώσεις να μην είναι ειρηνική αλλά επιθετική και βίαιη. Όταν μια λαϊκή κινητοποίηση γίνει όχλος που διακατέχεται από οργή και μίσος τα αποτελέσματα δεν είναι αντιμετωπίσιμα ούτε απ’ τις οργανωμένες δυνάμεις της αστυνομίας. Ο όχλος δεν έχει συνείδηση ούτε αυτοσυγκράτηση και μια σπίθα μπορεί να φέρει πυρκαγιά. Οι κυβερνόντες έχουν τεράστια ευθύνη για τις τραγικές συνέπειες των εκδηλώσεων των πολιτών που θα κινηθούν με την λογική του όχλου και τυχόν θύματα θα γκρεμίσουν το πολιτικό σύστημα χωρίς να έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ομαλής μετάβασης σε κάποιο άλλο.Ο κακοπληρωμένος εργαζόμενος στην προσπάθειά του να διεκδικήσει καλύτερο μισθό διαδηλώνει με ήπιο τρόπο και σπάνια παρεκτρέπεται εκτός φυσικά των «γνωστών αγνώστων», ο άνεργος όμως που υφίσταται μεγάλη καταπίεση και νοιώθει εγκλωβισμένος χωρίς διέξοδο σε απελπιστική οικονομική κατάσταση δεν συγκρατιέται, γι’ αυτόν είναι όλα και όλοι υπεύθυνοι και οι αντιδράσεις του είναι πολύ πιο βίαιες και ανεξέλεγκτες. Το οικονομικοπολιτικό σύστημα πρέπει να λάβει υπ’ όψη του σοβαρά αυτά τα ενδεχόμενα και να στηρίξει οικονομικά τους μακροχρόνια άνεργους και να αφήσει κατά μέρος τα πολιτικάντικα «δεν υπάρχουν λεφτά» γιατί αυτές οι λογικές βάζουν δυναμίτη στα θεμέλια της κοινωνίας και της δημοκρατίας, το πρόσφατο παρελθόν και της Ελλάδας και άλλων χωρών μας πείθει ότι οι αντιδράσεις των λαών δεν τιθασεύονται και σήμερα ο «σωτήρας» που θα θελήσει να εκμεταλλευτεί την παρούσα τραγική κατάσταση για να διαιωνίσει την καταστροφική πορεία της χώρας ούτε υπάρχει αλλά και ούτε θα τον ακολουθήσει κανείς. Η λογική ότι οι εξουσίες και οι ξένες μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν και οδηγούν τις εξελίξεις δεν στέκει τουλάχιστον σε όλες τις περιπτώσεις, αναφέρω μόνο μία, την πτώση του Σάχη της Περσίας όταν όλοι πίστευαν ότι η εξουσία του δεν διέτρεχε κανένα κίνδυνο. Το καθεστώς του Σάχη έπεσε σαν χάρτινος πύργος και στη θέση του μέχρι σήμερα υπάρχει το θεοκρατικό καθεστώς που εγκαθίδρυσε ο Χομεϊνί. Το δεδομένο ότι όπου πήγε το ΔΝΤ υπήρξαν ανατροπές κυβερνήσεων και διαλύσεις κομμάτων δεν πρέπει να αφήσει τους εξουσιαστές αδιάφορους, η οικονομική κατάρρευση και η κοινωνική διάλυση είναι απότοκα των πολιτικών που επιβάλει το ΔΝΤ. Το ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή του πολιτικού προσωπικού, αλλαγή προσανατολισμού και ανάδειξη νέων πολιτικών δυνάμεων δεν σημαίνει αναγκαία βίαιες ανατροπές και ανεξέλεγκτες εξεγέρσεις με αμφισβητούμενες εξελίξεις αλλά αρχικά τιμωρία των ενόχων για το κατάντημα της χώρας, κατασχέσεις των κλεμμένων, δίκαιη κατανομή των βαρών και στήριξη των αδυνάτων έτσι ώστε και οι αλλαγές να γίνουν με νηφαλιότητα και να τύχουν της εμπιστοσύνης των πολιτών με ενεργή τους συμμετοχή. Αν αναλάβουν δράση οι μακροχρόνια άνεργοι και οι εξαθλιωμένοι οι αλλαγές θα είναι βίαιες και οι συνέπειες ανυπολόγιστες. Η επιδίωξη κάποιων να επικρατήσει χάος για να μπορέσουν να επικρατήσουν με αντιδημοκρατικές μεθόδους πρέπει να μας προβληματίζει σοβαρά, τα παθήματα κάποτε πρέπει να γίνονται μαθήματα.
ideopigi

Μουσική παράσταση- αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι στο δήμο Μενεμένης.

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Δήμαρχος Μενεμένης, Γιώργος Ακτσελής, ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Αμπελοκήπων, Δημήτρης Παυλογιάννης, η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μενεμένης, Μαρία Αρμπατζάνη- Τσομπάνογλου και το συγκρότημα «ΕΚΤΟΣ» σας προσκαλούν στη μουσική παράσταση- αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι «Χάρτινο το φεγγαράκι»,  την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Άστρον» Μενεμένης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και οι κυβερνητικές ανεπάρκειες

Του Νίκου Κοτζιά
Η χώρα βρίσκεται στη δίνη της μεγαλύτερης κρίσης που γνώρισε μεταχουντικά. Η δίνη αυτή σχετίζεται με την εκδήλωση της παγκόσμιας (δυτικής) κρίσης. Με τα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της ίδιας της Ελλάδας. Με την ανικανότητα, την ανεπάρκεια και τις επιλογές των πολιτικών, συνολικότερα των κυρίαρχων ομάδων – ελίτ της χώρας. Η συσσώρευση προβλημάτων επιτάσσει την ιεράρχηση και αποσαφήνισή τους. Αυτό οφείλει να γίνει με τρόπο που θα επανατοποθετούνται στην ουσία τους τα προβλήματα, σε αντίθεση με τον σημερινό κυρίαρχο πολιτικό λόγο.Θεμελιακά πρόβλημα για τη χώρα, συνιστά η ανικανότητα των πολιτικών ηγεσιών να κατανοήσουν το εύρος και την έκταση των καινούργιων ζητημάτων που θέτουν τα νέα διεθνή πλαίσια. Η ανικανότητα αξιολόγησης της εξέλιξης και των συνεπειών των τελευταίων σε βάθος χρόνου. Το πρόβλημα αυτό συνδέεται με τον εγκλωβισμό των πολιτικών ηγεσιών στην οπτική των ισχυρών συμφερόντων, ιδιαίτερα των τραπεζιτών και της διαπλοκής. Αδυνατούν δε, να φανταστούν οποιαδήποτε διέξοδο από την κρίση που δεν θα εξυπηρετεί αυτά τα συμφέροντα. Το ίδιο συμβαίνει με το μεγαλύτερο κομμάτι των παραγόντων που επηρεάζουν την κοινή γνώμη, καθώς και ως προς την ποιότητα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας. Όλοι οι προαναφερόμενοι, έχουν συνηθίσει στις εύκολες λύσεις, στα επικοινωνιακά παιχνίδια και στην αρπαχτή. Αυτό αποδεικνύει, δυστυχώς, και το γεγονός ότι το δεύτερο μνημόνιο, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Ελευθεροτυπία στις 25.11.2010, συμφωνήθηκε με την παρουσία τραπεζιτών και εκπροσώπων της διαπλοκής. Δεν χρειάζεται μεγαλύτερη απόδειξη ότι το μνημόνιο δεν εκφράζει απλά κάποια «ανάγκη», αλλά συνιστά πριν από όλα την ευκαιρία επιβολής των στενών συμφερόντων αυτών των δυνάμεων με αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις.Συνολικά, οι δυνάμεις που ηγεμονεύουν στην ελληνική κοινωνία, αδυνατούν να συνθέσουν ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας. Να αναπτύξουν μια στοιχειώδη στρατηγική και διαπραγματευτική πολιτική.Το δεύτερο πρόβλημα αφορά την εξωτερική πολιτική. Σε αυτήν δεν υπάρχει, επίσης, κανένα σχέδιο. Γίνονται δηλώσεις που υπονομεύουν τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου. Διεξάγονται διαπραγματεύσεις μυστικές με άγνωστο για την κοινή γνώμη περιεχόμενο. Όμως, όλες οι μεθοδεύσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση οδεύει προς έναν εθνικά απαράδεκτο συμβιβασμό υποχώρησης έναντι της Τουρκίας. Δεν υπάρχει αίτημά της Άγκυρας (όπως να εξαιρεθεί το Καστελόριζο από τις διαπραγματεύσεις ή να παραιτηθεί η Ελλάδα από δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο), το οποίο να μην ικανοποιείται στο όνομα του ξεπαγώματος των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων.Το τρίτο κεντρικό πρόβλημα της χώρας είναι το της δημοκρατίας. Η διαφάνεια, η διαβούλευση, η συμμετοχή αποδείχτηκαν φύκια που πουλήθηκαν ως μεταξωτές κορδέλες. Τα εκ του συντάγματος προβλεπόμενα όργανα δεν ενημερώνονται. Δεν συζητιέται η εξωτερική και η οικονομική πολιτική ούτε καν στο Υπουργικό Συμβούλιο. Δημόσια συζήτηση για αυτά τα ζητήματα καταστέλλεται από τα μέντια όσο το δυνατό περισσότερο. Υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη τα οποία συμπεριφέροντε ως το κράτος, οι κρατικές υποθέσεις και το δημόσιο συμφέρον να είναι ιδιωτική τους υπόθεση. Δεν ενημερώνουν τα κόμματα, ούτε καν το ΠΑΣΟΚ. Δεν ενημερώνουν τη βουλή, ούτε την αρμόδια ειδική επιτροπή. Δεν ενημερώνουν ούτε καν το Υπουργικό Συμβούλιο.Συνολικά, οι πράξεις ορισμένων κυβερνητικών στελεχών, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική, είναι εθνικά επικίνδυνες και ο τρόπος που αυτές παράγονται υπονομεύουν την δημοκρατία.Τέλος, τέταρτο, η κυβέρνηση έχει διπλό πρόβλημα: αφενός κινείται σε λάθος κατεύθυνση, αφετέρου, όμως, επιπλέον, δεν μπορεί να βαδίσει με αποτελεσματικό τρόπο ούτε στον δρόμο που έχει επιλέξει. Είναι βαθιά ασυντόνιστη. Απουσιάζει από τις γραμμές της η αλληλεγγύη και το πάθος. Ο κάθε υπουργός διαθέτει το δικό του δουβλέτι και κατά κανόνα δεν είναι πεισμένος ούτε αυτός ότι η χώρα βαδίζει σε σωστή κατεύθυνση. Παριστάνουν το τραίνο που κινείται, ενώ έχουν ήδη ξηλώσει τις γραμμές του.
epirusgate





ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ * ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΖΟΥΝ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΤΟ ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΕΝΟ ΠΛΕΟΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΟΥΣ

Χόρτασαν μια ζωή δουλειά, τώρα δούλεμα.

Δούλεψαν επί δεκαετίες καταβάλλοντας μεγάλο μέρος του μισθού τους σε εισφορές για τα Ταμεία τους. Συμπλήρωσαν τις προϋποθέσεις και υπέβαλαν τα χαρτιά τους για συνταξιοδότηση, περιμένοντας ότι θα έχουν ένα σταθερό εισόδημα, έστω πετσοκομμένο από το Μνημόνιο. Πολλοί δε από αυτούς επέσπευσαν τη διαδικασία καταβάλλοντας σεβαστά ποσά για αναγνώριση χρόνου εργασίας, βλέποντας τα δύσκολα να έρχονται. Εις μάτην... Η αναμονή για την έκδοση σύνταξης ξεπερνάει σε χρόνο και τις ψυχολογικές και τις οικονομικές αντοχές τους. Για να πάρουν τα πρώτα χρήματα στο χέρι θα πρέπει να περιμένουν από 8 έως 15 μήνες, ενώ αν έχουν την ατυχία να είναι ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία ή να δικαιούνται επικουρική, ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει και τα τρία χρόνια! Γερό κομπόδεμα πρέπει να διαθέτουν όσοι έχουν κάνει αίτηση το τελευταίο διάστημα ή αποφάσισαν τώρα να βγουν στη σύνταξη, αφού θα μείνουν χωρίς εισόδημα αρκετούς μήνες ή και χρόνια μέχρι να βγει η απόφαση χορήγησής της. Με τα Ταμεία να έχουν ξεμείνει από ρευστό και από υπαλλήλους, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπο εξασφάλισης των προς το ζην. Κάποιοι από αυτούς που είχαν αποταμιεύσει λίγα χρήματα τρώνε από τα έτοιμα, ενώ η πλειοψηφία βρίσκεται σε απόγνωση.

Στο δανεισμό

Η περίπτωση του 65χρονου πρώην επιχειρηματία, που την περασμένη εβδομάδα παραλίγο να πυρπολήσει υπάλληλο του Ταμείου Ασφάλισης Ελευθερων Επαγγελματιών επειδή είχε χρεοκοπήσει και η σύνταξή του καθυστερούσε, εκφράζει σε όλο της το μεγαλείο την αγωνία των συνταξιούχων. Οι περιπτώσεις δε που οι άνθρωποι αυτοί καταφεύγουν στο δανεισμό για να τα βγάλουν πέρα αφού δεν έχουν κανένα εισόδημα, έχουν αρχίσει να πληθαίνουν.
«Το κακό είναι ότι όχι μόνο δεν υπάρχει φως στο τούνελ, αλλά η κατάσταση συνεχώς θα επιδεινώνεται», λέει στην «Ε» ο προεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΚΟΚΠ), Θανάσης Τσιακανίκας. Σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΚΟΚΠ, για τη σύνταξη του ΟΑΕΕ απαιτούνται από 9 έως 12 μήνες, του ΙΚΑ και του ΤΣΜΕΔΕ οκτώ και του ΟΠΑΔ 6 έως οκτώ μήνες. Οταν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση το διάστημα ξεπερνά τον ένα χρόνο και φτάνει τους 15 μήνες. Οι ασφαλισμένοι δε στον ΟΓΑ θα πρέπει να κάνουν υπομονή για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο και να βρουν τα χρήματα να επιβιώσουν για όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με τις επικουρικές συντάξεις, αφού το ΤΕΑΔΥ χρειάζεται 20 μήνες για να τις εκδώσει, ενώ αν η ασφάλιση είναι διαδοχική απαιτούνται έως και δυόμισι χρόνια! Είναι χαρακτηριστικό ότι οι φαρμακοϋπάλληλοι που θα βγουν σήμερα στη σύνταξη (ΤΕΑΦΕ) θα πρέπει να ζουν χωρίς λεφτά έως και 17 μήνες εάν έχουν διαδοχική ασφάλιση ενώ οι εμποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ) τρία ολόκληρα χρόνια. Οσον αφορά τη χορήγηση εφάπαξ από τα Ταμεία ούτε λόγος να γίνεται αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι θα περιμένουν τρία χρόνια για να το πάρουν. «Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει θα πάμε και στα τέσσερα χρόνια», τονίζει ο κ. Τσιακανίκας και προσθέτει ότι στο Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου στοιβάζονται σήμερα περισσότερες από 39.000 αιτήσεις για εφάπαξ. «Χρήματα δεν υπάρχουν, υπάλληλοι δεν υπάρχουν, μηχανογράφηση δεν υπάρχει. Και όλα αυτά τα πληρώνουν αυτοί που κατέβαλαν στην ώρα τους τις εισφορές τους και ήρθε η ώρα να βγουν στη σύνταξη ζητώντας αυτά που έχουν καταβάλει».

Ελλειψη ρευστότητας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΟΚΟΚΠ, η έλλειψη ρευστότητας των Ταμείων επιδεινώθηκε και από τη μείωση μισθών και συντάξεων αφού πλέον οι εισφορές είναι μικρότερες. Καθοριστικό ρόλο στις απίστευτες καθυστερήσεις παίζει και η έλλειψη μηχανοργάνωσης και ηλεκτρονικής σύνδεσης των Ταμείων μεταξύ τους. «Δεν υπάρχουν ενημερωμένα μητρώα με την ασφαλιστική ιστορία του καθενός από μας στη μηχανοργάνωση των Ταμείων που ξεκίνησε το 2001. Οι υπάλληλοι ψάχνουν σε υπόγεια να εντοπίσουν σκονισμένους φακέλους και όταν τους βρουν ξεκινάει ένας μαραθώνιος αλληλογραφίας ανάμεσα στις υπηρεσίες. Φανταστείτε τι γίνεται όταν κάποιος για παράδειγμα εργάζεται από το 1977 και τα Ταμεία του έχουν μηχανογραφημένα στοιχεία γι' αυτόν από το 2001 και μετά...». Αν υπήρχαν αρκετοί υπάλληλοι για να ψάχνουν στις αποθήκες και τα υπόγεια ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν λίγο καλύτερα. Τρομαγμένοι όμως κι αυτοί από τις περικοπές έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούν. Τα stage δεν ανανεώνονται όπως και οι συμβάσεις έργου, με αποτέλεσμα στα Ταμεία να έχουν μείνει κυριολεκτικά τρεις κι ο κούκος. «Οι ελλείψεις σε προσωπικό κυμαίνονται από 30 έως 40% και σε κάποια Ταμεία το 50%. Τώρα λένε ότι θα κάνουν μετατάξεις για να λύσουν το πρόβλημα. Τι να τους κάνω εγώ τους μηχανοδηγούς και τους κλειδούχους του ΟΣΕ; Εκπαιδευμένο προσωπικό χρειαζόμαστε».
Της ΛΙΑΝΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ στην «Ελευθεροτυπία»





Νέο διοικητικό συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 28ης Νοεμβρίου. Για την περίοδο 2010-2013, το νέο διοικητικό συμβούλιο έχει ως εξής (φωτογραφία): πρόεδρος Γεώργιος Παρχαρίδης, α' αντιπρόεδρος Κώστας Αλεξανδρίδης, β' αντιπρόεδρος Ιωάννης Αντωνιάδης, γενικός γραμματέας Γεώργιος Γεωργιάδης, αναπληρώτρια γραμματέας Ελένη Μεντεσίδου, ταμίας Ευστάθιος Παπαδόπουλος και μέλη Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, Χρύσα Μαυρίδου, Ιωάννης Παυλόγλου, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Γεώργιος Βαρυθημιάδης, Κώστας Γαβρίδης, Ιωάννης Κεσαπίδης, Στυλιανός Μωυσιάδης, Θεοδώρα Μπαλτατζίδου, Κωνσταντίνος Παπουτσίδης, Θεόφιλος Κωτσίδης, Λεόντιος Σαρβανίδης και Γαβριήλ Αβραμίδης. Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση της ΠΟΕ, «το νέο δ.σ. θα αγωνιστεί για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, την εισαγωγή περισσότερης διδακτέας ύλης στα σχολικά εγχειρίδια για την Ιστορία του Πόντου, την ουσιαστική στήριξη και ενσωμάτωση των αδερφών Ελλήνων νεοπροσφύγων από τις χώρες του Βορειοανατολικού Ευξείνου Πόντου».



Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ακινητοποιημένα είναι σήμερα όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία. Συγκεκριμένα, στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια του μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, του τραμ, του προαστιακού και του ΟΣΕ. Λόγω της απεργίας δεν ισχύει την Τετάρτη ο δακτύλιος.
Σε ό,τι αφορά στον ΟΣΕ, ειδικότερα, σήμερα καταργούνται όλα τα επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια πλην των διεθνών δρομολογίων 334, 335, 336, 337, 462, 463, τα οποία στην ελληνική διαδρομή τους θα εκτελεστούν με λεωφορεία. Κανονικά θα γίνουν και τα δρομολόγια 604 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη) και 605 (Θεσσαλονίκη – Αθήνα), τα οποία θα αναχωρήσουν μετά τη λήξη της απεργίας. Η διαδρομή του δρομολογίου 605, Αλεξανδρούπολη – Θεσσαλονίκη καταργείται.
Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).
Οι σιδηροδρομικοί διαμαρτύρονται για την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία κάνει λόγο για 2.700 μετατάξεις, ενώ ο σχετικός νόμος του υπουργείου Υποδομών μιλούσε για 2.351.
Αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών αφήνουν και τα Δ.Σ. των σωματείων στις αστικές συγκοινωνίες, καθώς όπως υποστηρίζουν, δεν τους δέχθηκαν προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις και τις θέσεις τους. Απαντώντας ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας υπογράμμισε πως «υπάρχει ένας νόμος με δεδομένες μετατάξεις, δηλαδή 2.351 και ότι ο αριθμός 2.700 αφορά τις διαθέσιμες θέσεις «για να έχουν οι εργαζόμενοι περισσότερες επιλογές».



Στάση εργασίας αύριο το βράδυ στον ΟΑΣΘ

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ δεν θα κυκλοφορήσουν την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.