Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Γιάννης Μαγκριώτης: «Μέχρι το 2015 σε χρήση ο βασικός άξονας του Μετρό Θεσσαλονίκης»

Τη διαβεβαίωση ότι είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για το βασικό άξονα του μετρό Θεσσαλονίκης και θα δοθεί σε χρήση το αργότερο στις αρχές του 2015, έδωσε σήμερα ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με φορείς της πόλης στα γραφεία της Αττικό Μετρό. Υπογράμμισε ότι σήμερα συζητιέται στο Λουξεμβούργο, μεταξύ του προέδρου της Αττικό Μετρό, Χρήστου Τσίτουρα, και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Πλούταρχου Σακελλάρη, η εξασφάλιση 1 δισ. ευρώ, για τις εργασίες που αφορούν τα έργα νέας γενιάς, δηλαδή επέκτασης προς τη δυτική πλευρά της πόλης. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΤΕπ έχει ήδη ανάψει το φως για τη χρηματοδότηση με 600 εκατ. ευρώ προς το Μετρό Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 280 εκατ. ευρώ έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί και στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι γίνεται διαπραγμάτευση για την επιπλέον χρηματοδότηση από την τράπεζα, ύψους 1 δισ. ευρώ. Συνολικά, το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης μαζί με τις επεκτάσεις του υπολογίζεται στα 3-3,5 δισ. ευρώ -50% δημόσια χρηματοδότηση εξασφαλισμένη- και σύμφωνα με τον κ. Μαγκριώτη, η επέκταση προς την Καλαμαριά δεν θα καθυστερήσει να ξεκινήσει, δεδομένου ότι ολοκληρώνεται η προεπιλογή εταιριών και θα ακολουθήσει η οριστική δημοπράτηση, που θα αναδείξει και τον τελικό ανάδοχο υλοποίησης των εργασιών. Όπως επεσήμανε, η επέκταση του έργου προς την Καλαμαριά εκτιμάται συνολικά με τις απαλλοτριώσεις στα 600 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με την εξυπηρέτηση προς τη Σίνδο, υπογράμμισε ότι πρόκειται να αξιοποιηθεί άμεσα γραμμή του ΟΣΕ, ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία προαστιακού. Για τους καταστηματάρχες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κατά μήκος των εργασιών κατασκευής του μετρό, τόνισε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσα από διάλογο που ξεκινά άμεσα προτίθεται να βρει λύσεις από κοινού με τους επιχειρηματίες, για να αποφευχθούν έτσι τα «λουκέτα». Επιπλέον, ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, έχουν δαπανηθεί 25 εκατ. ευρώ για τις αρχαιολογικές ανασκαφές και το ποσό αυτό αναμένεται να φθάσει στα 60 εκατ. ευρώ συνολικά. Τόνισε ότι ο «πλούτος» αυτός θα αναδειχθεί στις δύο υπαίθριες εκθέσεις φωτογραφίας που θα δημιουργηθούν, απεικονίζοντας έτσι τους 23 αιώνες ζωής της πόλης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε ότι στη σημερινή συνάντηση αποφασίστηκε η υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας της Αττικό Μετρό με όλους τους φορείς της πόλης, έτσι ώστε στο πλαίσιο ενός πενταετούς στρατηγικού σχεδίου συνεργασίας, όχι μόνο να επιλύονται άμεσα τα προβλήματα που ενδεχομένως να προκύπτουν από τις εργασίες κατασκευής του μετρό, αλλά και να διαδοθεί εντός και εκτός ελληνικών συνόρων η σπουδαιότητα του project που μετεξελίσσει τη Θεσσαλονίκη σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Επισημαίνεται ότι ενόψει των εορτών προγραμματίζονται σε συνεργασία με φορείς της πόλης διάφορα χάπενινγκ, στολισμός των εργοταξίων κ.ά. Ε. Αλεξιάδου



Δήλωση κ. Σταύρου Καλαφάτη, για την έναρξη της 51ης διοργάνωσης του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης, με αφορμή την έναρξη της 51ης διοργάνωσης του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου, δήλωσε τα εξής : «Ο θεσμός του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου έχει ταυτιστεί με τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί συστατικό στοιχείο της πολιτιστικής της ταυτότητας. Η Κυβέρνηση απαξιώνει το σημαντικό αυτό θεσμό τόσο σε νομοθετικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο συμβολισμών. Για πρώτη φορά στα χρονικά δε, υπήρξε πλήρης απουσία της Κυβέρνησης στην τελετή έναρξης εφόσον δεν παρέστη ούτε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ούτε ο Υφυπουργός ούτε κάποιος εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας. Πολιτική λόγων και εξαγγελιών με επιλεγμένες επισκέψεις στελεχών στην πόλη μας δεν οδηγούν πουθενά. Η ηγεσία του Υπουργείου οφείλει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις αλλά και απαντήσεις σχετικά με τα προβλήματα, την προοπτική και το ρόλο του Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη. Το έργο που ανέλαβε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να “σκηνοθετήσει” για τη Θεσσαλονίκη δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα “τοπίο στην ομίχλη”.»



Πλημμύρισε η πόλη Σκόδρα στην Αλβανία

Ο δήμαρχος της Σκόδρας, Λορέντς Λούκα, δήλωσε ότι το 23% της έκτασης της πόλης (14 εκτάρια γης) έχει πλημμυρίσει και ότι σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το σχέδιο απομάκρυνσης των κατοίκων από την περιοχή. Το συγκεκριμένο σχέδιο εκκένωσης περιλαμβάνει την απομάκρυνση σχεδόν 12.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς.Η κατάσταση χαρακτηρίζεται κρίσιμη, καθώς η στάθμη των υδάτων παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ διανέμονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από τις καταστροφικές πλημμύρες. Τα τμήματα αυτά είναι το βορειοδυτικό τμήμα της επαρχίας Σκόδρας, και ιδιαίτερα οι συνοικίες Ιλίρια και Ξαμπιάι της πόλης Σκόδρας.Περίπου 6.500 αστυνομικοί συμμετέχουν στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης και βοηθούν τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί. Η Αλβανική Αστυνομία έχει αποστείλει επίσης στην επαρχία Σκόδρα τρία ελικόπτερα, 76 οχήματα και 14 λέμβους.





Οι 16 προτεραιότητες έργων στην Θεσσαλονίκη

Δεκαέξι έργα προτεραιότητας συνθέτουν το πλαίσιο του master plan του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τη Θεσσαλονίκη, με χρονικό ορίζοντα το 2020. Ανάμεσά τους, εκτός από τις δημοπρατήσεις των μελετών για την αναβάθμιση της δυτικής εσωτερικής περιφερειακής οδού και του εξωτερικού περιφερειακού δακτυλίου, που έχουν ήδη δρομολογηθεί, περιλαμβάνονται τραμ, monorail, υποθαλάσσια αρτηρία, ζεύξη Θερμαϊκού, αναπλάσεις, αλλά και τα... γνωστά πάρκινγκ και έργα διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων.
Τα κονδύλια που θα απαιτηθούν είναι -ειδικά για την τρέχουσα περίοδο- δυσθεώρητα, όμως το υπουργείο φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει. Ο υφυπουργός, Γιάννης Μαγκριώτης, δηλώνει πεπεισμένος πως «η Θεσσαλονίκη -και η ευρύτερη περιοχή- έχει τη δυνατότητα να μεταμορφωθεί σε οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο».
Ηδη, το υπουργείο έχει εντάξει τις 16 παρεμβάσεις προτεραιότητας στο πλαίσιο του υπό έγκριση νέου ρυθμιστικού σχεδίου σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο κ. Μαγκριώτης παρουσίασε τις 16 προτεραιότητες:
1. Δημιουργία φορέα σχεδιασμού, συντονισμού και ανάπτυξης των υποδομών και ελέγχου του συστήματος των δημόσιων συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.
2. Κεντρικό τμήμα του σχεδιασμού είναι τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, προαστιακός και monorail).
3. Διασπορά της κυκλοφορίας με:
- Δύο συγκοινωνιακούς δακτυλίους, έναν εσωτερικό και έναν εξωτερικό της πόλης (εσωτερικός και εξωτερικός δακτύλιος).
- Αναβάθμιση εσωτερικού δακτυλίου.
- Παράκαμψη ιστορικού κέντρου.
- Ζεύξη του Θερμαϊκού μεταξύ Αγγελοχωρίου και Χαλάστρας.
- Ακτινικές συνδέσεις δακτυλίων με το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.
- Τριπλή προσπέλαση στη Χαλκιδική από Μουδανιά - Πολύγυρο και ανισόπεδος κόμβος Γερακαρούς στην Εγνατία – Αγ. Πρόδρομος.
4. Περιορισμός κίνησης ΙΧ - Χώροι στάθμευσης:
- Χώροι στάθμευσης περιμετρικά του ιστορικού κέντρου.
- Χώροι στάθμευσης στους περιφερειακούς δήμους.
5. Συμπαγείς πόλεις (όχι διασπορά και ερήμωση κέντρων).
6. Αναπλάσεις:
- Μεταφορά ΔΕΘ - Μητροπολιτικό πάρκο στο χώρο που θα μείνει.
- Μεταφορά Πανεπιστημιακών Σχολών.
- Ανάπλαση θαλάσσιου μετώπου.
- Δυτική Θεσσαλονίκη.
- Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου.
- Υπογειοποίηση σιδηροδρομικών γραμμών Θεσσαλονίκης.
- Γραμμικό περιαστικό δάσος (διπλασιασμός Σέιχ Σου ώς το Ωραιόκαστρο με ενοποίηση των δασικών εκτάσεων).
- Μικρά - μεσαία έργα για ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού περιφερειακά.
- Λιμάνι: επέκταση 6ης προβλήτας - εμπορευματικό κέντρο.
- Αεροδρόμιο: επέκταση διαδρόμου (10/28) - νέος αεροσταθμός.
- Μετεγκατάσταση ποδοσφαιρικών γηπέδων.
- Δίκτυο αυτοκινητοδρόμων που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τις πρωτεύουσες των νομών της κεντρικής Μακεδονίας.
- Προαστιακός σιδηρόδρομος.
- Αντιπλημμυρική προστασία πολεοδομικού συγκροτήματος και κεντρικής Μακεδονίας.
- Διαχείριση υδάτων: Υδροδότηση Θεσσαλονίκης - αστικών κέντρων.
- Ορθολογική διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων.
«Η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και το στοιχείο της αειφορίας στο πλαίσιο της φέρουσας ικανότητας πρέπει να αποτελούν τον πυρήνα κάθε σχεδιασμού. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να οριοθετήσει την οικιστική της ανάπτυξη, για να προστατέψει την ποιότητα ζωής των πολιτών της και την ανάπτυξη των περιαστικών οικισμών, αλλά και του συνόλου της κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης απαιτείται μεταβατικά ρύθμιση της εκτός σχεδίου δόμησης με στόχο την οριστική απαγόρευσή της», τονίζει ο κ. Μαγκριώτης.

ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΙΟΥΛΑ στον «Αγγελιοφόρο»



ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ:Η κυβέρνηση με τις επιλογές της οδηγεί σε ύφεση, ανεργία, υποβάθμιση του παραγωγικού ιστού της χώρας

Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News
1. Η κυβέρνηση με την πολιτική της μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση κ. Κοτζιά;
Έξοδος από την κρίση μπορεί να υπάρξει μόνο με σχεδιασμό. Κατανόηση των διεθνών αλλαγών και της σημασίας τους για την Ελλάδα. Επεξεργασμένη στρατηγική για τις διαπραγματεύσεις. Σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Με δικαιότητα, αλληλεγγύη και ειλικρίνεια. Η κυβερνητική πολιτική συχνά δεν κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση, οπότε, τότε, αντί να λύνει προβλήματα, γίνεται μέρος του προβλήματος.

2. Κατά τη γνώμη σας τι πρέπει να γίνει;

Η πολιτική πρέπει να σταματήσει να τροφοδοτεί με μελαγχολία, φόβο και απαισιοδοξία την κοινωνία. Τα βάρη της κρίσης δεν μπορούν να τα φορτώνονται αποκλειστικά οι αδύναμοι. Περιμένω να δω να τιμωρούνται καρχαρίες, λαμόγια, αεριτζήδες.. Ο πόλεμος ενάντια στον πολίτη πρέπει να σταματήσει. Επιπλέον, δεν μπορεί πρώην υπουργοί και επιχειρηματίες με μεγάλες ευθύνες για τα προβλήματα της χώρας, να γίνονται τιμητές των πάντων. Ας κάνουν επιτέλους την αυτοκριτική τους.Η κυβέρνηση με τις επιλογές της οδηγεί σε ύφεση, ανεργία, υποβάθμιση του παραγωγικού ιστού της χώρας. Οφείλει να αλλάξει το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής. Να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός δημόσιου τομέα με σύγχρονες δημοκρατικές χωρητικότητες. Μιας αγοράς που θα λειτουργεί μακριά από την κρατοφαγία, ενώ οι τράπεζες θα στηρίζουν την ανάπτυξη, σταματώντας να λειτουργούν ως τοκογλύφοι.

3. Ποιες δυνάμεις έχουν κυριαρχήσει στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ;

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν σήμερα δύο ρεύματα: εκείνοι που διεκδικούν την υλοποίηση πολιτικών προοδευτικών στόχων και εκείνοι που κινούνται ως «κόμμα καρτέλ». Οι τελευταίοι πιστεύουν ότι έχουν αποστολή να κυβερνούν για να κυβερνούν, έστω και με νεοφιλελεύθερες συνταγές και «ολίγον αυταρχισμό». Να κυβερνούν ακόμα και ενάντια σε αυτούς που τους εξέλεξαν. Εκτιμούν, μάλιστα, μια τέτοια επιλογή ως δείγμα θάρρους. Θαρραλέα, όμως, είναι εκείνη η πολιτική που διαχειρίζεται την εξουσία προς όφελος της κοινωνίας, των προσδοκιών και προοπτικών της.

4. Ο Γ. Παπανδρέου παρέμεινε στην ηγεσία και κέρδισε την εξουσία κόντρα στα ισχυρά συμφέροντα. Τη στάση του ως πρωθυπουργού πώς την κρίνετε;

Εκείνοι που έλεγαν «ότι το παιδί δεν μπορεί να κυβερνήσει», σήμερα τον αγκαλιάζουν. Κάποιοι άλλοι που τον καλούσαν να «παραιτηθεί» αποτελούν τους εκλεκτούς συνομιλητές του. Ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να εξαντλήσει τα ιστορικά και κοινωνικά του αποθέματα υπηρετώντας λάθος επιλογές. Ο ίδιος έχει εγκλωβιστεί στην αίσθηση ότι η ιστορία θα τον δικαιώσει, έστω ότι θα τον συγχωρέσει. Φοβάμαι ότι το τέλος της ιστορίας, όταν θα πέφτει η αυλαία, δεν θα είναι ευχάριστο. Λυπάμαι που το διαβλέπω.

5. Ο ρόλος του οικονομικού επιτελείου;

Πήρε λάθος δρόμο. Του είπαν να πάει προς Πειραιά μεριά και εκείνο τραβά προς Κηφισιά. Όλο δε, τρακάρει. Δεν έχει σχέδιο. Δεν ήξερε να διαπραγματευτεί και έχει πνιγεί μέσα στα δόγματα των αγορών. Υποτάχτηκε σε αυτές. Μετατράπηκε σε λογιστή τους. Δεν διαπραγματεύτηκε ορθά ούτε ως προς τον χρονικό ορίζοντα. Τώρα επαναδιαπραγματεύεται την επιμύκινση με πολύ μεγάλο κόστος. Το χειρότερο από όλα, πολλές του επιλογές γίνονται επ’ ευκαιρίας της κρίσης και όχι εξαιτίας της. Και το χείριστο, και αυτές ακόμα τις επιλογές δεν τις οργανώνει ορθολογικά και σχεδιασμένα.

6. Η Αριστερά στις τελευταίες εκλογές έλαβε πολύ υψηλά ποσοστά. Τι είναι αυτό που την εμποδίζει να έχει αντίστοιχο ρόλο στο πολιτικό σκηνικό;Η αριστερά δεν έχει όραμα. Έχει περιορίσει τις λειτουργίες της σε άμυνες. Φοβάται τη μεγάλη πολιτική και ξεπέφτει σε προσωπικές πολιτικές. Όχι όλη, αλλά πολλά τμήματά της. Θα πρέπει να επανακαλύψει την συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Την κουλτούρα του δημοκρατικού διαλόγου και της ριζοσπαστικής αναζήτησης. Να γίνει φορέας πολιτισμού και παιδείας. Να εγκαταλείψει τον σεχταρισμό και να εργαστεί για την σύγκλιση των δυνάμεών που αντιτίθενται στο μνημόνιο.

7. Το πολιτικό σύστημα μπορεί να αντέξει; Οικουμενικές ή συμμαχικές κυβερνήσεις μπορεί να αποτελέσουν τη λύση;

Στη νεοελληνική ιστορία οι ασκήσεις επί χάρτου για οικουμενικές λύσεις κατέληξαν στην αποτυχία ή στην τραγωδία. Σχέδια που εξυφαίνονται στα παρασκήνια από εκείνους που μας έφεραν εδώ που φτάσαμε δεν μπορεί να είναι λύσεις. Η αύξηση του δηλητήριου δεν καταπολεμά την δηλητηρίαση. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση φορέα διαφορετικής πολιτικής που να δίνει προοπτική στη νέα γενιά. Να ξαναγεννά προσμονές και προσδοκίες. Ελπίδες. Να ανταλλάσσει την μελαγχολία με την αισιοδοξία και την πολιτική που οδηγεί σε τυφλή εξέγερση με δημοκρατικό σχέδιο. Έτσι, ώστε, να Κυβερνά στηριγμένη σε ισχυρές κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.



8. Αλήθεια κ. Κοτζιά, τι θα λέγατε στον κ. Παπανδρέου σήμερα;

Ότι η αποστολή του έπρεπε να είναι άλλη. Με σχέδιο που θα έχει στο επίκεντρό του την κοινωνία.Να αναστοχάζεται περισσότερο για τις επιλογές του. Αλλιώς θα ακολουθήσει την τύχη του ανιψιού του Βοναπάρτη. Εκείνος νόμιζε ότι υπηρετούσε τα συμφέροντα της Γαλλίας και των εκλογέων του, ενώ τα υπονόμευε. Κατάγγελλε τους διαπλεκόμενους, ενώ, το σύστημά που είχε συγκροτήσει γύρο του, τους εξυπηρετούσε. Στο τέλος, κατακρεουργήθηκε η δημοκρατία και την πλήρωσε ακόμα και ο ίδιος. Ας διαλογιστεί ο κ.Πρωθυπουργός με την ιστορία, και ας σκεφτεί ότι στην πολιτική τίποτα δεν είναι αιώνιο εκτός από την αυλαία που κλείνει.



9. Και στους συνεργάτες του; Αυτό που λέμε «στενή ομάδα» του στο Μαξίμου;

Να πάψουν να είναι τόσο σκληροί στους αδύναμους και τόσο εύκολοι στους ισχυρούς.Να ξεφύγουν από την εξουσιομανία και την μικροπολιτική. Πολλοί μπορούν να επανέλθουν στην ουσία της πολιτικής. Άλλοι, πάλι, δεν μπορούν. Αν οι τελευταίοι δεν αλλάξουν, θα γίνουν βάρος για την κυβέρνηση, πριν από όλα γιατί δεν έχουν πολιτικό βάρος.



10. Τις κινήσεις στην εξωτερική πολιτική πώς τις κρίνετε; Σας ανησυχούν;

Η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική έχει καταργήσει πλήρως την δημοκρατία. Κάνει μυστικές διαπραγματεύσεις και ανακοινώνει αλλαγές χωρίς να έχει συνεδριάσει το κόμμα που την στηρίζει, η κοινοβουλευτική ομάδα που την εξέλεξε, η Βουλή ή, έστω, η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Προαναγγέλλει την επιδίωξή της να ξεπαγώσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις, που, όμως, είναι παγωμένες στην ΕΕ μετά από ενέργειες και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναρωτιέμαι, καταλαβαίνει τι πράττει; Ότι έστω και άθελά της προαναγγέλλει εκβιασμό στην Μεγαλόνησο; Ας σοβαρευτεί. Ας αποφύγει δε, να υποκύψει στην απαίτηση της γείτονας να μην συμπεριληφθεί στην διαπραγμάτευση για τα θαλάσσια σύνορα και την ΑΟΖ το Καστελόριζο.Στη δεκαετία του εξήντα προσφερόταν στην Ελλάδα η Ένωση με την Κύπρο, υπό τον όρο της αποκοπής του Καστελόριζο. Δεν το δεχτήκαμε παρά το μέγα αντάλλαγμα. Σήμερα το πράττουμε χωρίς καν ανταλλάγματα! Είναι να μην ανησυχώ;
epirusgate



22 οικογένειες εγκατέλειψαν το χωριό Μουζακαίοι Ιωαννίνων

Στις 22 έφθασε ο αριθμός των οικογενειών που μέχρι αργά το απόγευμα της 5-12-2010 με πόνο καρδιάς εγκατάλειψε το χωριό Μουζακαίοι Ιωαννίνων ενώ πίσω στο προβληματικό σημείο του χωριού έμειναν μόνο 3 οικογένειες.Στο σημείο έντονη και η παρουσία της Αστυνομίας πιθανότητα για να αποφευχθούν φαινόμενα διαρρήξεων Οι καταστροφές σε οδικό δίκτυο και δίκτυο ύδρευσης τεράστιες. Οι τρεις πηγές απο τις οποίες υδρευόταν το χωρίο στέρεψαν και δεν έχουν καθόλου νερό. Πιθανότητα τα κατολισθητικά φαινόμενα επηρέασαν τον υδροφόρο ορίζοντα του χωριού με αποτέλεσμα τα νερά των πηγών να εξαφανισθούν μένοντας το χωρίο χωρίς καθόλου νερό, προβληματίζοντας και τους υπόλοιπους κατοίκους για το αν θα παραμείνουν ή όχι στο χωριό. Απογευματινές ώρες επίσης, προσήλθε στο χωριό και ένας καθηγητής απο το Μετσόβιο Πολυτεχνείο προκειμένου μελετήσει το φαινόμενο.Ένα σπίτι στο κέντρο του χωρίου ράγισε στα δύο και κρίθηκε ακατάλληλο για διαμονή.Οι οικογένειες που εγκατέλειψαν το χωριό μένουν σε συγγενείς ή έχουν νοικιάσει περιμένοντας από την πολιτεία να πάρει θέση και μέχρι τουλάχιστον να βγουν τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών να καλύψει τα έξοδα διαμονής τους όπως έχει γίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις.
epirusgate