Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Πλημμύρες από την αύξηση της στάθμης του Στρυμόνα

Κλειστή παραμένει από το πρωί η γέφυρα Βυρώνειας-Μεγαλοχωρίου στον δήμο Πετριτσίου, λόγω της ανόδου της στάθμης του ποταμού Στρυμόνα.Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Βουλγαρία, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου του νερού του ποταμού, που διασχίζει τον νομό Σερρών.Στο Μεγαλοχώρι Σιντικής πλημμύρισαν ποιμνιοστάσια και καταστράφηκαν ζωοτροφές, ενώ οι κτηνοτρόφοι της περιοχής απομάκρυναν τα ζώα τους ύστερα από εντολή της αρμόδιας υπηρεσίας της νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών.Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα.



Λόγω των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τον θάνατο του Αλ. Γρηγορόπουλου

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα ισχύσουν αύριο


Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων που θα τεθούν σε εφαρμογή αύριο, ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, λόγω των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν για την συμπλήρωση δύο ετών από τον θάνατο του Αλ. Γρηγορόπουλου.Συγκεκριμένα από τις τις 12.30΄ ώρα σταδιακά θα υπάρξουν παρεμβάσεις (διακοπές- εκτροπές) της κυκλοφορίας στις οδούς: Εγνατία, Εθν.Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ.Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Καρ.Ντηλ, Βασ.Ηρακλείου, Γ΄Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ.Λαμπράκη, Κ.Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.
Συνεπεία των ρυθμίσεων θα υπάρξουν αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.
-Επίσης από τις 05.00΄ ώρα θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων στις οδούς : Εγνατία (από Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι Βενιζέλου), Εθν.Αμύνης (από Αγ.Δημητρίου μέχρι πλατεία Λ.Πύργου), Αγ.Δημητρίου (από Εθν.Αμύνης μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου), Γ΄ Σεπτεμβρίου (από οδό Αγ.Δημητρίου μέχρι Λ. Στρατού), Αγγελάκη (από Πλ.Συντριβανίου μέχρι Πλατ. Χ.Α.Ν.Θ.), Αρμενοπούλου (από Δ.Γούναρη μέχρι Εθν.Αμύνης), Τσιμισκή (από πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. μέχρι Βενιζέλου), Βασ.Ηρακλείου (από πλατεία Αριστοτέλους μέχρι Κ.Ντήλ), Κ.Ντήλ (από Τσιμισκή μέχρι Βασ.Ηρακλείου), Γρ.Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου), Κ.Καραμανλή (από Γ. Σεπτεμβρίου μέχρι Καυτατζόγλου) καθώς και όπου αλλού απαιτηθεί.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σε επίκαιρα σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς.
Η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους με τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους προς το κέντρο στις απολύτως απαραίτητες, να συνεργάζονται με τους ρυθμιστές τροχονόμους και να απομακρύνουν τα σταθμευμένα οχήματα από τους παραπάνω δρόμους, όπου απαγορεύεται η στάθμευση.



ΕΚΚΕΝΩΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥΖΑΚΑΙΟΙ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Ξεκίνησαν από το πρωί και εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι του χωρίου Μουζακαίοι Ιωαννίνων. Μετά την ασταμάτητη βροχή οι κάτοικοι διαπίστωσαν και άλλες κατολισθήσεις σε σημεία περιμετρικά και εντός του χωριού με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιος κίνδυνος ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στα τελευταία σπίτια (25 τον αριθμό) να κλείσει και αυτός από την κατολίσθηση και έτσι οι κάτοικοι να εγκλωβιστούν σε αυτό.Μέχρι στιγμής έξι (6) οικογένειες μάζεψαν τα υπάρχοντά τους από τα σπίτια και έφυγαν από το χωριό με την ελπίδα όταν γυρίσουν να έχουν απομείνει οι με αίμα και ιδρώτα φτιαγμένες περιουσίες τους ανέπαφες.
epirusgate



«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ Πάγκαλου -Τριανταφυλλόπουλου.

Ολόκληρη η επιστολή Πάγκαλου στη zougla.gr


Διαβάστε την απάντηση στις έμμεσες και άμεσες απειλές του κ. Πάγκαλου περί προσφυγής στη Δικαιοσύνη, σχετικά με αναρτήσεις χρηστών του μπλογκ της zougla.gr:


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010, 17:55

Όνομα: ΘΕΟΔΩΡΟΣ

Επώνυμο: ΠΑΓΚΑΛΟΣ

Περιοχή:

E-mail: pangalos@otenet.gr



Μήνυμα: Την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010 και σήμερα, 3 Δεκεμβρίου 2010 αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό σας χώρο (blog χρηστών) σωρεία ανώνυμων συκοφαντικών και εξυβριστικών σχολίων τα οποία είχαν ως άμεσο στόχο να πλήξουν την τιμή, την αξιοπρέπειά και την υπόληψή μου και να προσβάλουν εν γένει την προσωπικότητά μου. Συγκεκριμένα αναρτήθηκαν τα κάτωθι:



1) Τελικά, ΤΡΟΪΚΑ-λά ο άνθρωπος. Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 15:20 Όταν η λαιμαργία δέν ελέγχεται κ. Πάγκαλε θα υποστούμε και τις συνέπειες. Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 15:20



2) O ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΓΛΙΤΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΦΡΟ!!!!!! Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 13:04 MAKARI ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΚΘΑΙΡΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΞΕΒΡΩΜΙΣΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ!!!!!!!!!ΤΖΕΦΡΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!!!!!!ΞΕΦΟΡΤΩΣΟΥ ΤΟ ΓΕΛΟΙΟΔΕΣΤΑΤΟ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΛΕΤΕ Κ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!!!!!!!!!ΑΙΣΧΟΟΟΟΟΣΣΣ!!!!!!!!!!ΤΟΝ ΠΑΛΙΟΡΟΥΦΙΑΝΟ!!!!!!!! Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 13:04



3) ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΕΝΑΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ!!!!!! Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 12:55 ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.....ΜΑΖΕΨΕ ΤΟΝ!!!!!!!!!!!!!! O ριρής (εκ του Θοδωρής), δεν είναι μόνο το παχύδερμο της πολιτικής, δεν είναι μόνο Μεγάλος Τραγουδιστής, είναι και Μεγάλος Ποιητής. Μάλιστα. Ο εγγονός του πιο γελοίου δικτάτορα, Ο εγγονός του πνευματικού πατέρα των Ταγμάτων Ασφαλείας, Ο ξεφτιλισμένος υπουργός των Ιμίων (που πέρναγε το βράδυ της κρίσης συνεντευξιαζόμενος στον Χατζηνικολάου), Ο ρουφιάνος του " ... πέταξέ τον έξω Σάββα παιδί μου", Αυτός ο ΑΛΗΤΗΣ ... Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 12:55



4) ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΥΦΙΑΝΟ ΠΑΓΚΑΛΟ!!!!!! Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 10:13 ΠΑΓΚΑΛΕ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!!ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ!!!!!!!!ΠΟΛΙΤΙΚΕ ΤΣΟΓΛΑΝΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!! Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 10:13



5) ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΥΦΙΑΝΟ ΠΑΓΚΑΛΟ!!!!!! Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 10:13 ΠΑΓΚΑΛΕ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!!!!!ΠΡΟΔΟΤΗ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ!!!!!!!!ΠΟΛΙΤΙΚΕ ΤΣΟΓΛΑΝΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!! Τελευταία ενημέρω ση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 10:13



6) Ο ΧΟΝΤΡΟΣ (ΠΑΓΚΑΛΟΣ) ΕΙΝΑΙ ΤΟΜΑΡΙ ΚΑΙ ΑΠΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ!!!!!! Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 09:52 ΕΙΝΑΙ ΒΡΩΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΧΑΜΕΡΟ ΣΚΟΥΛΙΚΙ!!!!!!!!!ΔΙΩΞΤΕ ΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010, 09:52



7) Πάγκαλε ΜΑΖΙ τα φαγαμε τα λεφτά ή ΜΑΖΙ (εσεις οι 300);;;;;;;; Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010, 00:46 Πάγκαλε: ΜΑΖΙ τα φαγαμε τα λεφτά ή ΜΑΖΙ (εσεις οι 300);;;;;;;;;;;;;; Ειναι μια ερωτηση που χρειαζετε απαντηση από τον Ελληνα Πάγκαλο... όχι τον ΤΟΥΡΚΟ ΠΑΓΚΑΛΟ. Εδώ εδωσες διαταγη στα ΙΜΙΑ του 1996 να κατεβουν οι Ελληνικες σημαιες απο τις βραχονησιδες και να πουν οι βατραχανθρωποι ολοι εκει η δυναμη των Ο.Υ.Κ οτι τις πηρε ο ανεμος... ΠΡΟΔΩΤΗ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ... ΕΣΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΣΤΑΥΡΩΣΗ... ΑΛΛΑ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ... http://img442.imageshack.us/img442/5390/rambothemissingyearsscc.jpg Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010, 00:46



Εσείς παρόλο που είχατε την υποχρέωση να ελέγξετε το περιεχόμενό τους, είτε δεν το πράξατε, είτε δολίως επιτρέψατε την ανάρτησή τους. Τα σχετικά σχόλια, μάλιστα, συνοδεύονταν από παραποιημένες φωτογραφίες μου, παρακινώντας, έτσι, μεγάλο αριθμό αναγνωστών να τα διαβάσουν. Ως γνωστόν είμαι υπέρμαχος της καλόπιστης ή οξείας, ακόμα, κριτικής, ιδίως όταν αυτή αφορά σε πολιτικά πρόσωπα. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, δεν υφίσταμαι κριτική, αλλά άθλια και ρατσιστικά σχόλια άγνωστων ατόμων, τα οποία καλύπτονται πίσω από την ανωνυμία για να ικανοποιήσουν ανομολόγητες επιδιώξεις, να υπηρετήσουν σκοτεινά σχέδια αποσταθεροποίησης του πολιτεύματος και του Κράτους, αλλά και να καλλιεργήσουν το μίσος εναντίον μου, γεγονός, το οποίο προφανώς συνιστά απειλή για τη ζωή μου και τη σωματική μου ακεραιότητα. Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι έχει πληγεί βάναυσα η τιμή και η αξιοπρέπειά μου, σας καλώ να διαγράψετε ΑΜΕΣΑ τα ανωτέρω αναρτημένα σχόλια ή όποια άλλα, παρόμοιου περιεχομένου και να διακόψετε το λογαριασμό του χρήστη – μέλους ή των χρηστών – μελών, γνωστοποιώντας μου, παράλληλα, τα πλήρη στοιχεία (όνομα, επώνυμο, διεύθυνση κατοικίας κλπ.) αυτών, ώστε να προβώ σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Άλλως θα σας θεωρήσω συνυπεύθυνους στις πιο πάνω παράνομες ενέργειες.

H απάντηση στον Θεόδωρο Πάγκαλο

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2010, 07:00
Στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης απαντά από την εφημερίδα VETO ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος.
Διαβάστε την απάντηση στις έμμεσες και άμεσες απειλές του κ. Πάγκαλου περί προσφυγής στη Δικαιοσύνη, σχετικά με αναρτήσεις χρηστών του μπλογκ της zougla.gr: «Πείτε ότι την πήρε ο άνεμος…Είναι η περιβόητη φράση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, την οποία ξεστόμισε το βράδυ της κρίσης των Ιμίων κατά τη διάρκεια μιας σύντομης συνομιλίας με το ναύαρχο Λυμπέρη.Το πολύ συγκεκριμένο ερώτημα που είχε θέσει ο ναύαρχος: «Τι θα κάνουμε με τη σημαία που μας κατέβασαν οι Τούρκοι;» προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών έτυχε μιας ατυχούς απάντησης, η οποία αποτυπώθηκε βαθιά στη μνήμη πολλών Ελλήνων.
Τώρα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μέσω επιστολής που μας απέστειλε απαιτεί να του δοθούν τα ονόματα των χρηστών που τον στολίζουν σχεδόν καθημερινά από το μπλογκ της ηλεκτρονικής εφημερίδας zougla.gr. Το μπλογκ -όπως όλοι γνωρίζουν- παρέχει το πλεονέκτημα της ανωνυμίας στους πολίτες που εκφράζουν -ακραία πολλές φορές, είναι αλήθεια- τη γνώμη τους για πρόσωπα και πράγματα.
Ο κ. Πάγκαλος επιμένει να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα, από τον οποίο δεν έχουν εξαιρεθεί οι περισσότεροι ηγέτες του κόσμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, πολιτικοί, καλλιτέχνες και πολλά δημόσια πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένης και της ταπεινότητάς μου...
Ποτέ κανένας δεν διανοήθηκε να στραφεί εναντίον των πολιτών, απαιτώντας την ηλεκτρονική τους ταυτότητα. Το έπραξε μόνο ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αγνοώντας προφανώς βασικούς κανόνες της επικοινωνίας.
Διαφωνούμε κάθετα με τους υβριστές, πολύ περισσότερο όταν εκείνοι εκμεταλλεύονται το πλεονέκτημα της ανωνυμίας που τους παρέχει το Διαδίκτυο, αλλά αρνούμεθα να παραδώσουμε τα ονόματα πολιτών που έκαναν κατάχρηση της ελευθερίας του μπλογκ.
Δεν θα συνέβαινε το ίδιο εάν ο θιγόμενος ήταν πολίτης της καθημερινότητας και δεν έφερε αξιώματα.Πολύ περισσότερο όταν ο άμεσα ενδιαφερόμενος, πέρα από το αξίωμα που φέρει, έχει υβρίσει κατά διαστήματα χωρίς συνέπειες συναδέλφους του και σχεδόν το σύνολο της Αριστεράς, ενώ έχει συμπεριφερθεί κατά τρόπο απαξιωτικό προς το εθνικό σύμβολο.Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στα έργα και τις ημέρες του κατά τη διάρκεια της παράδοσης του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν στους Τούρκους πράκτορες.Θεωρούμε ότι τα «κατορθώματά» του είναι περισσότερο υβριστικά από τους ακραίους χαρακτηρισμούς ανώνυμων πολιτών, που καταχρώνται της ελευθερίας ενός μπλογκ, και αρνούμεθα να του παραδώσουμε τα ονόματά τους, με την ελπίδα ότι θα πρυτανεύσουν μέσα του η πολιτική κρίση και η λογική.Κύριε αντιπρόεδρε της κυβέρνησης, προς αποφυγήν ενός ηλεκτρονικού πολέμου, υποθέστε ότι τις ύβρεις των χρηστών του μπλογκ τις… πήρε ο ίδιος άνεμος...»
Μάκης Τριανταφυλλόπουλος





10 τρισ. δολάρια στο βυθό του Αιγαίου!

Η συνεκμετάλλευση από Ελλάδα και Τουρκία κοιτασμάτων υδρογονανθράκων του Αιγαίου βρίσκεται στην επικαιρότητα, πρωτίστως επειδή οι δύο χώρες σε επίπεδο διπλωματών και ειδικών συζητούν αυτό το ενδεχόμενο. Την ίδια ώρα, από την πλευρά της Τουρκίας γίνονται προσπάθειες να αποδεχθεί η Ελλάδα τη συνεκμετάλλευση, ενώ και οι σύμμαχοι Αμερικανοί δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν έχοντας τη μερίδα του λέοντος στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων.Ομως, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής, πριν από λίγες μέρες, ζήτησε να μην «τσιμπάμε στην τουρκική προπαγάνδα». Συνεργασία με την Τουρκία για συνεκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου στο Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει:

1. Γιατί υπάρχει η απειλή του «casus belli».

2. Γιατί αμφισβητούνται κυριαρχικά μας δικαιώματα με τις συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις.

3. Γιατί δεν έχει αναγνωρίσει η Τουρκία το οικουμενικό Δίκαιο της Θάλασσας.

4. Γιατί δεν έχει επιλυθεί το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το δικαστήριο της Χάγης.

Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις, όμως, δε σταματούν στα παραπάνω. Επιβεβαιώνουν:

1. Οτι «το αρμόδιο υπουργείο εξετάζει το όλο θέμα και θα επικαιροποιήσει τον υπάρχοντα παλαιό νόμο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες για αξιοποίηση αυτών των πόρων».

2. Οτι «θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες για αξιοποίηση αυτών των πόρων».

3. Οτι γίνεται προσπάθεια (σ.σ.: οι συζητήσεις με την Τουρκία) να διερευνηθεί η δυνατότητα επίλυσης του ζητήματος της υφαλοκρηπίδα.

4. Οτι η Ελλάδα επιδιώκει να οριοθετήσει στις θαλάσσιες ζώνες την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με όλες τις γειτονικές χώρες, πρόσθεσε όμως ότι «το Δίκαιο της Θάλασσας εξελίσσεται και ότι η ΑΟΖ δεν αποτελεί το μεγάλο χαρτί που λύνει όλα τα προβλήματα».

Το φιλέτο στο Βόρειο Αιγαίο

Η προσοχή της Τουρκίας είναι στραμμένη στο Βόρειο Αιγαίο, στην περιοχή μεταξύ Θάσου - Σαμοθράκης και Λήμνου - Λέσβου. Μια περιοχή στο βυθό της οποίας βρίσκονται πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου. Τον Ιούλιο του 2010 -λίγες βδομάδες μετά την υπογραφή του μνημονίου- το αμερικανικό Stratfor διαπίστωνε ότι δύσκολα η Ελλάδα μπορεί να κρατήσει μόνη της το Αιγαίο. Λύση θα ήταν η συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου, η αξία των οποίων -κατά τους Αμερικανούς- ανέρχεται σε 10 τρισεκατομμύρια δολάρια!

Στις αρχές Νοεμβρίου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Νταβούτογλου, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες για το θέμα, δήλωνε: «Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Αλλά στο Αιγαίο η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα. Θα συνεχιστούν οι εργασίες για να τεθούν υπό εγγύηση τα εν λόγω συμφέροντα. Οι συνομιλίες είναι μυστικές. Οι δύο πλευρές, τους τελευταίους μήνες, επιδεικνύοντας καλή προσέγγιση, έχουν σημειώσει συγκεκριμένη πρόοδο. Αλλά δεν είναι σωστό να μπούμε σε λεπτομέρειες».

Για το ίδιο θέμα ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, στη συνέντευξή του στα «Νέα» έλεγε: Αν ο Γ. Παπανδρέου και ο Τ. Ερντογάν δεν καταφέρουν να επιλύσουν τις διαφορές, τότε στις «διαφιλονικούμενες περιοχές» να φτιάξουμε «πλατφόρμες πετρελαίου και αυτές να γίνουν πλατφόρμες επίλυσης των διαφορών».

Οι διαπραγματεύσεις

Οι δηλώσεις σε Ελλάδα και Τουρκία επιβεβαιώνουν ότι η διαπραγμάτευση αφορά το σκληρό πυρήνα των τουρκικών απαιτήσεων, δηλαδή τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα, φτάνοντας έως και τη συνεκμετάλλευση. Στο τραπέζι βρίσκονται σχέδια (ή προσχέδια) ενός Κειμένου Αρχών που αφορά όλα τα μεγάλα θέματα.

Η Αγκυρα θα ήθελε η συμφωνία να περιλαμβάνει δέσμευση της Αθήνας ότι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων θα γίνει κατά περίπτωση. Δε θα πάμε δηλαδή από τα 6 στα 12 ν.μ. σε όλο το Αιγαίο, αλλά «δαντελωτά». Αλλού θα μείνουμε στα 6 και αλλού θα φτάσουμε στα 8 ή τα 10 ν.μ. (αν μας το επιτρέψουν κι αυτό). Ετσι, θα εξαιρεθούν οι ελληνικές περιοχές στις οποίες θα έχει συνεκμετάλλευση η Αγκυρα. Θα πάψουν να είναι ελληνικές.

Οι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου δείχνουν ότι αυτήν την ώρα τα εμπόδια είναι πολλά για να προχωρήσουμε στη συνεκμετάλλευση. Μένει να δούμε τη συνέχεια των σχετικών διαβουλεύσεων, διότι τα χωρικά ύδατα δεν είναι «οικόπεδο». Εδώ και χρόνια ακούμε το επιχείρημα ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να είναι μια κλειστή ελληνική «λίμνη», ένα αποκλειστικά ελληνικό οικόπεδο. Εκτός από το γεγονός ότι δεν έχουμε λόγο να μοιράσουμε αυτό που το διεθνές δίκαιο (και όχι το ελληνικό) μας παρέχει, υπάρχει ένα «αγκάθι»: Το δικαίωμα στην άμυνα. Για να μοιραστεί το «οικόπεδο» Αιγαίο, όπως αξιώνουν οι Τούρκοι, πρέπει να κατατεμαχίσουμε το δικαίωμά μας να αυτοπροστατευθούμε, να αμυνθούμε. Τα χωρικά ύδατα (αναγκαίο συστατικό στοιχείο στους υπολογισμούς) καθορίζουν τα αμυντικά μας όρια. Εως εκεί δηλαδή που μπορούμε να έχουμε κανόνια ή ότι άλλο θέλουμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε τα νησιά μας.
ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ
Στον «Αγγελιοφόρο»

Γιορτή Αγγέλων στη Θεσσαλονίκη

Τα «καλά» της φόρεσε απόψε η Θεσσαλονίκη, προκειμένου να υποδεχτεί τη «Γιορτή των Αγγέλων».
Στην πλατεία Αριστοτέλους, κατά τη διάρκεια μιας όμορφης εκδήλωσης φωταγωγήθηκαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το εορταστικό παραδοσιακό καράβι και η φάτνη.Η γιορτή που πραγματοποιείται για 12η συνεχή χρονιά, ξεκίνησε με χριστουγεννιάτικες μελωδίες από την παιδική χορωδία του Ι. Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Ακολούθησε η μουσική της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης, που έδωσε τον τόνο της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας.
Τα 80.000 λαμπιόνια του δέντρου άναψε ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ενώ εμφανίστηκαν πολλοί καλλιτέχνες στην σκηνή που είχε στηθεί, όπως το συγκρότημα «Elements» και ο Γιώργο Αξάς.