Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Καζάνι που βράζει το κέντρο υποδοχής μεταναστών στον Έβρο

Καζάνι που βράζει είναι το κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Φυλάκιο Έβρου, μετά την απόφαση της ηγεσίας της ΕΛΑΣ να μην αφήνονται ελεύθεροι όλοι οι αλλοδαποί που συλλαμβάνονται, παρά μόνον όσοι είναι μη απελάσιμοι. Μερίδα μεταναστών, που παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κέντρο, απείλησε με ομαδική εξέγερση το πρωί της Τρίτης, χωρίς όμως να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα.

Του Κώστα Καντούρη στην»Μακεδονία»
Οι μετανάστες, που βρίσκονται περίπου ένα μήνα στο κέντρο υποδοχής, άρχισαν να χτυπούν τα κάγκελα των θαλάμων-κελιών του κέντρου κράτησης στο Φυλάκιο και να φωνάζουν συνθήματα, απαιτώντας από την ελληνική πολιτεία να μείνουν ελεύθεροι. Στο κέντρο συγκεντρώνονται καθημερινά περισσότεροι από 500 αλλοδαποί, παρότι προβλέπεται η φιλοξενία μόνον 380. Πολλοί απ’ αυτούς, ειδικά όσοι κατάγονται από την Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Σομαλία, αφήνονται ελεύθεροι μέσα σε διάστημα δύο ημερών, αφού πρώτα καταγράφονται τα στοιχεία τους. Οι υπόλοιποι μπορεί να παραμείνουν μέχρι και τρεις μήνες, επιβιώνοντας στις άθλιες συνθήκες του κέντρου κράτησης, στο οποίο οι ίδιοι οι μετανάστες καταγγέλλουν ότι δεν λειτουργεί το μπάνιο, δεν υπάρχει σαπούνι, ότι αναγκάζονται και κοιμούνται τρεις σε ένα κρεβάτι, ενώ και το καθημερινό φαγητό είναι περιορισμένο.Η τακτική αυτή άλλαξε το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά την ανάπτυξη της δύναμης ταχείας επέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Frontex και τη μείωση, σε ποσοστό 20%, των συλλήψεων μεταναστών, με παράλληλη αύξηση των λαθροδιακινητών. Ωστόσο προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως τις ημέρες των επισκέψεων ευρωπαίων αξιωματούχων στην περιοχή οι μετανάστες αφήνονταν όλοι ελεύθεροι μετά δύο ημέρες κράτησης και κατευθύνονταν με λεωφορεία του ΚΤΕΛ στην Αθήνα.Η αστυνομία επισήμως υποβαθμίζει το περιστατικό της περασμένης Τρίτης, παρ’ όλα αυτά αξιωματικοί της ΕΛΑΣ επιβεβαίωσαν στη “Μ” πως η κατάσταση χειροτερεύει, ειδικά μετά την απόφαση διαφορετικής μεταχείρισης των μεταναστών ανάλογα με την καταγωγή τους. Έτσι, μετά την εξέλιξη αυτή στο κέντρο παραμένουν για περισσότερες ημέρες Αλγερινοί, Μαροκινοί, Σύριοι, όπως και άλλοι, που θεωρούνται απελάσιμοι, και παραμένουν μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιστροφής τους στις πατρίδες τους. “Καθημερινά προκαλούνται εντάσεις, αφού αρκετοί απ’ αυτούς μένουν μεγάλο διάστημα στο κέντρο”, τόνιζαν.
Κρατούσαν όμηρο Αφγανό
Όμηρος στα χέρια τριών ομοεθνών του, ένας εκ των οποίων συνελήφθη, έμεινε για μία ημέρα στη Θεσσαλονίκη 19χρονος αφγανός μετανάστης. Οι εικόνες τέτοιων “απαγωγών” με θύματα αλλοδαπούς που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ελλάδα αυξάνονται δραματικά το τελευταίο διάστημα.Ο νεαρός έφτασε στη Θεσσαλονίκη από τον Έβρο αναζητώντας τρόπο να κατευθυνθεί στην Αθήνα. Το μεσημέρι της Κυριακής τον πλησίασε ένας ομοεθνής του, προσφέροντάς του κατάλυμα στην Άνω Πόλη, όπου νοικιάζει διαμέρισμα. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο Αφγανός, μαζί με άλλους δύο ομοεθνείς του τον έδεσαν με μία σιδερένια αλυσίδα και άρπαξαν 135 ευρώ που είχε μαζί του, το κινητό του τηλέφωνο και προσωπικά έγγραφα. Ο 19χρονος κατάφερε να δραπετεύσει το μεσημέρι της Δευτέρας και το απόγευμα της ίδιας ημέρας κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία. Την Τρίτη εντοπίστηκε ο 33χρονος ένοικος του σπιτιού, ο οποίος συνελήφθη.





Βρέθηκε εξωγήινη ζωή... στην Καλιφόρνια

Η αφιλόξενη κατά τα άλλα λίμνη Μόνο
Την ανακάλυψη μιας νέας μορφής ζωής ανακοίνωσαν επιστήμονες.
Πρόκειται για ένα βακτήριο που βρέθηκε στο βυθό της λίμνης Μόνο στην Καλιφόρνια. Ένα βακτήριο που μπορεί να αναπτυχθεί από το αρσενικό και να ενσωματώσει το βίαιο αυτό φυσικό δηλητήριο στο DNA του.
Η πολυαναμενόμενη ανακάλυψη της NASA δεν αφορά... πράσινα ανθρωπάκια, αλλά ένα περίεργο πλάσμα, καθώς τα νερά της λίμνης Μόνο της Καλιφόρνια περιέχουν αρσενικό και άλλα δηλητήρια, ενώ κανένα ψάρι δεν μπορεί να ζήσει στη λίμνη αυτή.
«Αυτό που είναι νέο εδώ, είναι ότι το αρσενικό χρησιμοποιείται ως δομικό στοιχείο για έναν οργανισμό», υπογραμμίζει ο καθηγητής Αριελ Ανμπάρ, συν-δημιουργός των ερευνητικών εργασιών, που χρηματοδοτούνται από τη NASA και θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Science.
Η ανακάλυψη αυτή επαναπροσδιορίζει αυτά που η επιστήμη θεωρεί ως τα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της ζωής: άνθρακας, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, φώσφορο και θείο.
Όλα ξεκίνησαν με μια συζήτηση πριν από μερικά χρόνια ανάμεσα σε τρεις επιστήμονες σχετικά με το ενδεχόμενο διαφορετικές μορφές ζωής, που να μην επηρεάζονται απόλυτα από τους βιολογικούς νόμους, να υπάρχουν στη Γη.
Η Φελίσα Γούλφ Σάιμον, ερευνήτρια στην αστροβιολογία στο USGS, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, ο Αριελ Ανμπάρ του Πανεπιστημίου της Αριζόνας (νοτιοδυτικά) και ένας τρίτος επιστήμονας, ο Πολ Ντέιβις, δημοσίευσαν στη συνέχεια το 2009 εργασίες που υποστηρίζουν την υπόθεση ότι το αρσενικό μπορεί να υποκαταστήσει τον φωσφόρο (με τον οποίο είναι κοντά στον περιοδικό πίνακα των στοιχείων) στις πρώιμες μορφές ζωής στη Γη.
Η Φελίσα Γούλφ Σάιμον στη συνέχεια πειραματίστηκε με τη θεωρία αυτή στη λίμνη Μόνο στην Καλιφόρνια, η οποία παρπουσιάζει υψηλά ποσοστά σε αλάτι και αρσενικό, όπου συνέλεξε τα ιζήματα αυτά.

Βουλή. Ερωτηση βουλευτων ΣΥΡΙΖΑ προς τους κ.κ. Υπουργούς: Οικονομικών Εθνικής Άμυνας Εξωτερικών - Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης – Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: Ιστορικές και πολιτικά εγκληματικές οι εθνικές ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία, ακόμα και τώρα, που η χώρα πνίγεται στα χρέη, δεν διεκδικεί από τη Γερμανία τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσαν στη χώρα μας τα κατοχικά στρατεύματά της.

Έχουν περάσει 66 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας από τη γερμανική κατοχή και το θέμα των Γερμανικών επανορθώσεων για τις καταστροφές που προκάλεσαν τα στρατεύματά της παραμένει σε εκκρεμότητα. Πρόκειται για ένα τεράστιο εθνικό, οικονομικό και κυρίως ηθικό ζήτημα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί για οποιοδήποτε πολιτική σκοπιμότητα να μην προχωρά στην διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τη Γερμανία, η οποία, σύμφωνα με το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα», οφείλει στη χώρα μας:
1) 7,100 δισ. δολάρια (αγοραστικής αξίας 1958) πλέον τους τόκους, που μας επιδίκασε η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων για τις καταστροφές που προξένησαν στη χώρα τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα.
2) Την εξόφληση του κατοχικού δανείου ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, πλέον τους τόκους.
3) Την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα των θηριωδιών του γερμανικού στρατού κατοχής.
4) Την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που έκλεψαν τα γερμανικά στρατεύματα και οφείλουν να μας επιστρέψουν.
Συνολικά οι οφειλές της Γερμανίας προς τη χώρα μας, σύμφωνα με το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης», ξεπερνούν, σε σημερινή αξία, τα 162 δισ. ευρώ, χωρίς τους τόκους .Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, με διάφορες μεθοδεύσεις, κατάφεραν μέχρι τη σύναψη της οριστικής συνθήκης ειρήνης(2 συν 4) που υπεγράφη στη Μόσχα το 1990, να αναβάλλουν την εξόφληση του χρέους τους προς την Ελλάδα. Από το χρονικό αυτό σημείο και μετά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι παραπάνω αναφερόμενες οφειλές είναι απαιτητές από τη χώρα μας. Επειδή οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ, έχουν τεράστια ευθύνη, αφού μέχρι σήμερα όχι μόνο δεν επιδίωξαν αλλά και χρησιμοποίησαν ποικίλα θεμιτά και αθέμιτα μέσα αλλά και κατάφωρες επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη για να ανακόψουν τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Επειδή η διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών και αποζημιώσεων αποκτά, σε συνθήκες τροϊκανής «υποδούλωσης» και Γερμανικής προκλητικότητας σε βάρος της χώρας μας, μια νέα εθνική, οικονομική και κοινωνική διάσταση.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποιο είναι το συνολικό ύψος των πολεμικών χρεών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, αν συνυπολογιστούν και οι τόκοι;
2. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση, ακόμα και τώρα δεν δραστηριοποιείται άμεσα, όπως έχει εθνική υποχρέωση, για τη διεκδίκηση των οφειλών αυτών; Υπάρχουν μυστικές συμφωνίες να παραιτηθεί η Ελλάδα από τις αποζημιώσεις;
3. Σκοπεύουν να διεκδικήσουν άμεσα τις παραπάνω οφειλές της Γερμανίας προς την χώρα μας; Σε ποιες ενέργειες και με ποιο χρονοδιάγραμμα προτίθενται να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση;

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
Δρίτσας Θεόδωρος
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Μουλόπουλος Βασίλης











ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΩΝ ΑΚΡΙΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ «ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΝ»

Ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» έχοντας ως στόχο τη μελέτη, διάσωση και διατήρηση της Ποντιακής διαλέκτου μέσω του Ποντιακού ιδιωματικού θεάτρου και της δημώδους ποίησης του Πόντου, δημιούργησε θεατρικό εργαστήρι με την επωνυμία «ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΝ».
Σκοποί του εργαστηρίου είναι:
• Η συλλογή και καταγραφή όλων των θεατρικών έργων που είναι γραμμένα στην Ποντιακή διάλεκτο.
• Η δημιουργία θεατρικής βιβλιοθήκης για την περαιτέρω έρευνα.
• Η πραγματοποίηση σεμιναρίων και ημερίδων σ’ ένα ευρύτερο πεδίο εκμάθησης του θεατρικού γίγνεσθαι που αφορούν γονείς, εκπαιδευτικούς, στελέχη πολιτισμού κ.α.
• Η δραματοποίηση της πληθώρας των Ποντιακών παραμυθιών, το θεατρικό παιχνίδι και η δημιουργία παιδικής σκηνής.
• Η σύσταση θιάσου και κατ’ επέκταση η δημιουργία μόνιμης Ποντιακής σκηνής και η παρουσίαση παραστάσεων στο ευρύ κοινό.
Το θεατρικό εργαστήρι των ΑΚΡΙΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών, δίνοντας την δυνατότητα της γνώσης και της αγάπης για την τέχνη του Ποντιακού θεάτρου.
Η διδασκαλία πραγματοποιείτε στις εγκαταστάσεις του συλλόγου (Όθωνος 12 Σταυρούπολη) αλλά και σε θεατρικές αίθουσες.
Διδάσκονται μαθήματα υποκριτικής, αυτοσχεδιασμού, αγωγής του προφορικού λόγου, ορθοφωνίας και κινησιολογίας σε ομάδες των 10-12 ατόμων.
Για εγγραφές και περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα επικοινωνίας 2310-608400 & 2310-608600.









Απόφαση-βόμβα από το Ειρηνοδικείο Άρτας για τα δεδουλευμένα εργαζομένων STAGE!

Μια απόφαση βόμβα έρχεται από το Ειρηνοδικείο Άρτας και αφορά δεδουλευμένα εργαζομένων stage.Μετά την εκδίκαση αγωγής διαδικασίας εργατικών διαφορών μεταξύ 10 εναγόντων με εργασία STAGE και εναγομένων: 1) του Δήμου Αρταίων και 2) του ΟΑΕΔ από τον οποίο οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των εναγόντων παραιτήθηκαν, με τις αριθμ. Αποφάσεις: 164/2010 και 165/2010, αποφασίστηκε: Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ 10 ΑΤΟΜΑ STAGE ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ, κηρύττοντας τις αποφάσεις ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στις αποφάσεις: "αποδείχτηκε ότι μολονότι προσλήφθηκαν με σκοπό την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, στην πραγματικότητα απασχολήθηκαν κατά τα ανωτέρω χρονικά διαστήματα από το εναγόμενο για την κάλυψη συνήθων, τρεχουσών και απολύτως τακτικών, προβλέψιμων και υπαρχουσών διοικητικών αναγκών, μόνιμης, διαρκούς και πάγιας προοπτικής, συναρτώμενες και σχετικές προς τις ανάγκες που εξυπηρετεί παράλληλα και το μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών του. Το εναγόμενο αποσκοπούσε σε αυτή καθεαυτή την απασχόληση των εναγόντων ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΠΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥ στα καθήκοντά τους και όχι στην παροχή εκπαίδευσης σε αυτούς, ώστε η παροχή εργασίας από τους ενάγοντες να γίνεται για τις ανάγκες της εκπαίδευσης και της εξοικείωσής τους με το αντικείμενο του επαγγέλματός τους. Εξάλλου, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η μακροχρόνια απασχόληση των εναγόντων, είχε σκοπό μόνον την επαγγελματική τους κατάρτιση, την μαθητεία, την ένταξη ή την επανεκπαίδευσή τους επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού. Η πραγματική φύση απασχόλησης των εναγόντων ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας, με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (π.χ. μισθολογικές, ασφαλιστικές, συνταξιοδοτικές κλπ) του στοιχείου της εξάρτησης."Επίσης αναφέρεται: "δεδομένου ότι η πραγματική σχέση που συνέδεε τους ενάγοντες ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, όφειλε κατά τα εκτιθέμενα στη μείζονα σκέψη της παρούσας το εναγόμενο να τους αμείβει με τα αντίστοιχα ποσά που άμειβε και το μόνιμο προσωπικό του της ίδιας μισθολογικής κατηγορίας και προϋπηρεσίας και ίδιας οικογενειακής κατάστασης, καταβάλλοντας επιπροσθέτως και τα δώρα εορτών και επίδομα αδείας, τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στην καθορισθείσα ημερήσια αποζημίωση και δεν καταβάλλονταν".
epirusgate



Δήλωση του κ. Σταύρου Καλαφάτη σε απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης με αφορμή απάντηση που έλαβε στη με αρ. πρωτ. 5811/2-11-2010 ερώτηση, που κατέθεσε προς τα υπουργεία Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πολιτισμού και Τουρισμού με θέμα «τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας τριών κολυμβητηρίων της Θεσσαλονίκης» δήλωσε τα εξής:
«Ο αθλητισμός στη Θεσσαλονίκη «πεθαίνει» με ευθύνη της Κυβέρνησης. Η όποια πολιτική ασκείται από μια απλή Γενική Γραμματεία, τα προβλήματα διογκώνονται, οι αθλητικές υποδομές συνεχώς υποβαθμίζονται. Τρανό παράδειγμα η αναστολή λειτουργίας τριών (3) κολυμβητηρίων της Θεσσαλονίκης και η αδυναμία της πολιτικής αθλητικής ηγεσίας (πού είναι άραγε;) να δώσει λύσεις και εξηγήσεις. Οι απαντήσεις στον έλεγχο που ασκούμε στην κυβέρνηση αναδεικνύoυν ακόμη περισσότερο την αναποτελεσματικότητα τους στην παραγωγή έργου στο χώρο του αθλητισμού».







Απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού σε ερώτηση του κ. Σταύρου Καλαφάτη

Ευρωβουλή. Καταχρηστικός χαρακτηρισμός ως ορισμένου χρόνου, εργαζομένων με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας στο Δημόσιο

Σχετική ερώτηση του Κ. Πουπάκη στην Ε. Επιτροπή
Στην χώρα μας, στο πλαίσιο της κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών του Δημόσιου Τομέα, παρατηρείται το φαινόμενο της απασχόλησης προσωπικού με τη σύναψη διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου, γεγονός που αποτελεί «πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία». Οι συμβάσεις αυτές άστοχα και καταχρηστικά αποκαλούνται ως προσλήψεις εποχιακού προσωπικού, αφού στην πραγματικότητα υποκρύπτουν σχέση εργασίας αορίστου χρόνου, μια και οι εργαζόμενοι αυτοί απασχολούνται στην ίδια θέση εργασίας με το ίδιο αντικείμενο από 4 έως και 20 χρόνια.Σε αντίθεση με το Ελληνικό Σύνταγμα αλλά και την κοινοτική οδηγία 1999/70/ΕΚ, που αναγνωρίζει, ήδη, από το 1999 τα αυτονόητα δικαιώματα των εργαζομένων με αυτό το είδος εργασιακής σχέσης, προκειμένου να διεκδικήσουν και νομικά την εργασιακή τους αποκατάσταση, και επιβάλλει την ίση μεταχείριση εργαζομένων ορισμένου και αορίστου χρόνου, οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο Τομέα δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με αυτά των συναδέλφων τους με μόνιμη σχέση εργασίας (μισθός και όροι εργασίας). Όπως προκύπτει, μάλιστα, και από τη νομολογία του Ανωτάτου Ελληνικού Δικαστηρίου, του Αρείου Πάγου «Ο ορθός δε νομικός χαρακτηρισμός της σύμβασης, ως κατ' εξοχήν έργο της δικαιοδοτικής λειτουργίας, ανήκει στο δικαστήριο, το οποίο, μη δεσμευόμενο από το χαρακτηρισμό, που προσέδωσαν τα συμβαλλόμενα μέρη, κρίνει, ερμηνεύοντας το περιεχόμενό της, όπως απαιτούν η καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη και οι περιστάσεις, υπό τις οποίες συνήφθη η σύμβαση (Ολ. ΑΠ 18/2006)». Σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζεται η Αρχή του Κράτους Δικαίου, και τίθενται υπό αμφισβήτηση θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως αυτά στοιχειοθετούνται στα άρθρα 6,13,14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλώντας την να πάρει θέση αναφορικά με:
• Τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μετά από μακρά χρονική περίοδο συνεχών ανανεώσεων, σε σχέση εργασίας αορίστου με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα λαμβάνοντας υπόψη της γενικούς κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου,
• Τα νομοθετικά κενά στην κάλυψη των εργαζομένων με διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου που προκύπτουν από τη μη ορθή ενσωμάτωση της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ στην ελληνική έννομη τάξη.
«Σε μια περίοδο έντονης απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και δομών, το Δημόσιο συνεχίζει να πρωτοστατεί στην κατάργηση, στην πράξη, κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων, στερώντας από χιλιάδες συμβασιούχους, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, το δικαίωμα να διεκδικήσουν την εργασιακή τους αποκατάσταση, μέσα από τον ορθό χαρακτηρισμό της εργασιακής τους σχέσης. Πρέπει επιτέλους να δοθεί ένα τέλος στην ομηρία των χιλιάδων συμβασιούχων, μέσα από μια κοινωνικά δίκαιη λύση συμβατή με την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία, και να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων καταχρηστικών πρακτικών. Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας δε συνεπάγεται, σε καμία περίπτωση, κοινωνική και εργασιακή αναλγησία μιας και οι εργαζόμενοι αποτελούν την κινητήρια δύναμη και το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας μας», δήλωσε σχετικά ο Έλληνας Ευρωβουλευτής.



Διόδια στο δρόμο για τη Χαλκιδική!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ στον «Αγγελιοφόρο»
Οχι... χαραμάδα, αλλά μια τεράστια πόρτα ανοίγει η «Εγνατία Οδός ΑΕ», προκειμένου να μπουν διόδια στο δρόμο-καρμανιόλα προς τη Χαλκιδική! Με προκήρυξη της εταιρίας για την προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων στην Εγνατία οδό και στους κάθετους άξονες Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή και Θεσσαλονίκη - Σέρρες - Προμαχώνας ζητείται να γίνουν αντίστοιχες ενέργειες και στους αυτοκινητόδρομους Θεσσαλονίκη - Νέα Μουδανιά, Κλειδί - Χαλάστρα - Εύζωνοι και Ακτιο - Αμβρακία! Την ίδια ώρα, όχι σε ενάμιση χρόνο αλλά μέσα στους επόμενους τρεις μήνες πρόκειται να εγκατασταθούν κατά μήκος της Εγνατίας οδού έξι νέοι σταθμοί διοδίων, που θα λειτουργούν με το συμβατικό τρόπο, δηλαδή με μπάρες. Οι σταθμοί αυτοί θα έρθουν να προστεθούν στα διόδια του Πολυμύλου, που λειτουργούν ήδη, αλλά και σε αυτά των Μαλγάρων, που είναι κοινά και για αυτούς που ταξιδεύουν μέσω της Εγνατίας οδού, αλλά και για αυτούς που χρησιμοποιούν τον ΠΑΘΕ.

Η προκήρυξη

Η προκήρυξη της «Εγνατία Οδός ΑΕ», που έχει ήδη δημοσιευτεί, έχει ως αντικείμενο την «Προμήθεια, εγκατάσταση, προσωρινή λειτουργία και συντήρηση συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων απρόσκοπτης διέλευσης από πολλαπλές λωρίδες κυκλοφορίας στην Εγνατία οδό, στους κάθετους άξονες και σε άλλες οδούς αρμοδιότητας της ''Εγνατία Οδός ΑΕ''».Στο σημείο της προκήρυξης όπου γίνεται σύντομη περιγραφή της σύμβασης, οι δρόμοι όπου θα εφαρμοστεί το σύστημα των ηλεκτρονικών διοδίων αναφέρονται ονομαστικά και σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο δρόμος Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών.Οπως αναφέρει στον «Α» ο αντιπρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος της «Εγνατία Οδός ΑΕ», Γιάννης Τσακλίδης, «το αν, το πότε, και το πού θα μπουν διόδια είναι κάτι που πάντα το αποφασίζει η κυβέρνηση. Εμείς ως εταιρία απλώς καταθέτουμε προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση, η εγκατάσταση διοδίων στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών δεν είναι κάτι που θα συμβεί άμεσα».

Καρμανιόλα

Ο... απίστευτος δρόμος προς τη Χαλκιδική αποτελεί εθνική οδό, μόνον όμως κατ' ευφημισμόν, καθώς πρόκειται για καρμανιόλα. Μέχρι πρότινος, σε τμήμα του δρόμου, από τη Σωζόπολη μέχρι τα Νέα Μουδανιά, δεν υπήρχε καν διαχωριστικό στηθαίο, με τις μετωπικές συγκρούσεις να αποτελούν καθεστώς. Τελικά, μετά από τα πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα, μπήκε στηθαίο ασφαλείας, αλλά ο δρόμος δεν έχει το διεθνώς αποδεκτό πλάτος, σε σχέση με τον αριθμό των οχημάτων που καλείται να εξυπηρετήσει τους καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικότερα, τους καλοκαιρινούς μήνες υπολογίζεται ότι σε καθημερινή βάση από το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου διέρχονται περισσότερα από 50.000 οχήματα.Εξάλλου, στο ίδιο τμήμα δεν υπάρχει Λωρίδα Εκτάκτων Αναγκών (ΛΕΑ). Ετσι, αν κάποιο ΙΧ πάθει λάστιχο, τότε κινδυνεύει η ζωή του οδηγού, καθώς θα αναγκαστεί να σταματήσει κυριολεκτικά στη μέση του δρόμου, αφού δεν υπάρχει άλλο σημείο.Οπως και να 'χει, κάθε καλοκαίρι χιλιάδες Θεσσαλονικείς που κατευθύνονται προς τη Χαλκιδική βιώνουν ένα «γολγοθά», όταν μέσω του συγκεκριμένου δρόμου προσπαθούν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Τα τροχαία

Οπως αναφέρει ο συγκοινωνιολόγος Σάκης Τσιούτρας, το μήκος του δρόμου, από τη Βούλγαρη μέχρι τα Νέα Μουδανιά, είναι περίπου 60 χιλιόμετρα. «Παρότι πρόκειται για δρόμο που είναι χαρακτηρισμένος ως αυτοκινητόδρομος, δεν υπήρχε παντού στηθαίο. Τελικά μπήκε στηθαίο και στο τμήμα Σωζόπολη - Νέα Μουδανιά, αλλά διαφορετικού τύπου από αυτό που υπάρχει στο πρώτο τμήμα του δρόμου. Σήμερα, το μεγαλύτερο πρόβλημα του δρόμου είναι το ότι δεν υπάρχει παντού ΛΕΑ», υπογραμμίζει ο κ. Τσιούτρας.Το 2008 στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών επτά άτομα έχασαν τη ζωή τους, το 2009 σκοτώθηκαν άλλα επτά άτομα και δέκα τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ φέτος μέχρι τον Αύγουστο εννιά άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά.

Στην Εγνατία

Στο μεταξύ, νέοι σταθμοί διοδίων έρχονται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην Εγνατία οδό. Παρά το ότι στις προθέσεις της εταιρίας ήταν να μη λειτουργήσουν συμβατικά διόδια, αλλά ηλεκτρονικά (χωρίς μπάρες και σταθμούς, στα οποία η χρέωση θα γίνεται με βάση τα χιλιόμετρα που θα έχει διανύσει ένα όχημα στον αυτοκινητόδρομο, το οποίο θα καταγράφεται από κάμερες, χωρίς να σταματά κάπου), το ένα με ενάμισι έτος που απαιτείται μέχρι την εγκατάσταση του συστήματος κρίθηκε απαγορευτικό από τα υπουργεία Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και Οικονομικών. Οι νέοι σταθμοί θα λειτουργήσουν στην Ηγουμενίτσα, στα Ιωάννινα, στα Γρεβενά, στη Νυμφόπετρα, στο Παγγαίο και στην Κομοτηνή. Το κόστος διέλευσης θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον ΠΑΘΕ, όμως σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση θα ληφθεί από τα συναρμόδια υπουργεία.



Αστυνομικοί εισέβαλαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για να δανειστούν βιβλίο!

Σε παραβίαση του ασύλου προχώρησαν την Τρίτη το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ένστολοι αστυνομικοί της ομάδας «ΔΙΑΣ». Με πλήρη εξάρτυση εισήλθαν με μηχανή στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης και κατευθύνθηκαν προς τις εγκαταστάσεις της βιβλιοθήκης με σκοπό όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το δανεισμό ενός βιβλίου.Το παραπάνω βέβαια περιστατικό μόνο γκάφα και απροσεξία δεν μπορεί να θεωρηθεί σε μια περίοδο που υπάρχει αγωνιστικός αναβρασμός, συντελούνται αγωνιστικές διεργασίες στα πανεπιστήμια και οι φοιτητές οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στο μνημόνιο σφαγής των νεολαιίστικων και λαϊκών δικαιωμάτων.«Αέρα» για τέτοιες προκλητικές ενέργειες εισβολής των αστυνομικών στα Πανεπιστήμια, που επιδιώκουν να νομιμοποιήσουν την καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, δίνει άλλωστε ο ίδιος ο αντιδραστικός νόμος - πλαίσιο που περιορίζει το άσυλο και μεθοδεύει την κατάργησή του, διακρίνοντας χωροταξικές εξαιρέσεις του ασύλου στα Πανεπιστήμια και αναγνωρίζοντας ως εχθρό το φοιτητικό κίνημα. Τέτοια σκηνικά αξιοποιούνται για να «πέσει σαν ώριμο φρούτο» η κατάργηση των δικαιωμάτων του λαού, όπως είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα Πανεπιστήμια.
epirusgate



Τα βρετανικά Αρχεία διαψεύδουν άρδην τον πρόεδρο Χριστόφια

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε σε 5 συνέχειες στην εφημερίδα της Κύπρου Σημερινή μια εκ βάθους έρευνα για τις πραγματικές δραστηριότητες των Τουρκοκυπρίων κατά την διάρκεια των χρόνων 1955- 1962 στην Κύπρο για διχοτόμηση και ουσιαστική επανάκτηση της Κύπρου από την Τουρκία. Τα έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν είναι από τα Εθνικά Αρχεία της Βρετανίας και ήσαν αστυνομικές εκθέσεις του Σπέσιαλ Μπράντς στην Κύπρο τα χρόνια εκείνα.Οι Τουρκοκυπριακές δραστηριότητες εναντίον των Ελληνοκυπρίων κατά την διάρκεια του αγώνος της ΕΟΚΑ 1955-59 για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.Τα έγγραφα διαψεύδουν και κονιορτοποιούν τις αναληθείς δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια για τάχατες «κοινούς αγώνες Ε/κ και Τ/κ για ανεξαρτησία».Καθώς οι Ελληνοκύπριοι πολεμούσαν τους Βρετανούς για ΄Ενωση με την Ελλάδα οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία εξοπλίζονταν και απαιτούσαν διχοτόμηση ανατινάσσοντας τεμένη τους και δολοφονώντας τους συμπατριώτες των για να δείξουν και να κάνουν πιστευτό στην διεθνή κοινή γνώμη ότι δεν μπορούν πλέον να ζήσουν με τους Ελληνοκύπριους και έτσι να προωθήσουν τον άμεσο στόχο τους, εκείνου της επιστροφής της Κύπρου στην Τουρκία μέσω διχοτόμησης.
Φανούλα Αργυρου, Λονδίνο.



Νέο λογότυπο της ΟΝΝΕΔ




Σε ειδική εκδήλωση παρουσιάστηκε το νέο λογότυπο της Οργάνωσης Νέων της Νέας Δημοκρατίας, όπως αυτό προέκυψε μέσα από τον ανοιχτό  διαγωνισμό που διεξήχθη και συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον. Συνολικά  υποβλήθηκαν 152 λογότυπα και η ιστοσελίδα που φιλοξενούσε το  διαγωνισμό δέχθηκε περισσότερες από 62,000 επισκέψεις κατά τη διάρκεια της ανοιχτής ψηφοφορίας ενώ παρουσιάστηκε εκτενής  σχετική αρθρογραφία στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό Τύπο.Κατά την τελική φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν 3 τρία λογότυπα,
οι εφαρμογές των οποίων παρουσιάστηκαν από τους δημιουργούς. Το νέο λογότυπο της ΟΝΝΕΔ αποτελείται από τα πέντε γράμματα που σχηματίζουν το ακρωνύμιο της οργάνωσης μέσα από τα οποία αναδύεται μια γέφυρα, που συμβολίζει τη σύνδεση των διαχρονικών αξιών των Ελλήνων με το νέο, το καινούργιο, το φρέσκο. Παράλληλα όμως υποδηλώνει και τον οριστικό διαχωρισμό με τις νοσηρές νοοτροπίες και τις φθαρμένες αντιλήψεις του παρελθόντος. Σημαντικό στοιχείο στο συμβολισμό του νέου λογοτύπου αποτελεί ο ρόλος της ΟΝΝΕΔ ως γέφυρα μεταξύ της νεολαίας και της συμμετοχικής πολιτικής, του εθελοντισμού και της κοινωνίας των πολιτών που αποτελούν σημαντικούς πυλώνες δράσης της εποχή μας.Κλείνοντας, θέλουμε να τονίσουμε πως σε μια εποχή που η ενασχόληση με την πολιτική δεν είναι της μόδας, επιλέγουμε συνειδητά να αναδείξουμε, μέσα από δράσεις όπως αυτή, τη συμμετοχή ως το μόνο τρόπο απαλλαγής από συμπεριφορές και πολιτικές που δεν μας ταιριάζουν. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αποτέλεσε την αρχή μιας νέας, ανοικτής, συμμετοχικής ΟΝΝΕΔ που ζητάει από τους νέους ανθρώπους να εκφραστούν προσφέροντας τους το χώρο και τα μέσα, σε μια εποχή που οι ευκαιρίες και τα ‘ανοιχτά μυαλά’ στην κοινωνία απουσιάζουν.Από τη μεριά μας νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που συμμετείχαν, υπέβαλαν προτάσεις και στήριξαν την διεξαγωγή του διαγωνισμού δίνοντας το έναυσμα σε νέους ανθρώπους να προσπαθήσουν να εκφραστούν, δημιουργώντας το σύμβολο της δικής μας γενιάς.
Από το Γραφείο Τύπου της ΟΝΝΕΔ