Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Σε εξέλιξη τα κατολισθητικά φαινόμενα στο Νομό Ιωαννίνων

Σε επιφυλακή εξακολουθούν να βρίσκονται οι υπηρεσίες για τα κατολισθητικά φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε περιοχές του Νομού Ιωαννίνων, τα οποία, ύστερα από πρόσκληση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, εξετάζονται και παρακολουθούνται από το Ι.Γ.Μ.Ε.Στους Μουζακαίους έχει ήδη καταρρεύσει το Πνευματικό Κέντρο, ενώ σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται και οι κάτοικοι του Δ. Δ. Δαφνούλας του Δήμου Παμβώτιδας. Ένα σπίτι κατέρρευσε στο Μέτσοβο, ένα εργοστάσιο με δύο σπίτια στο Ανήλιο, ενώ κατέρρευσε και τμήμα της γέφυρας Γκόγκου.Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στην περιοχή Πεδινής, όπου έχουν πλημμυρίσει υπόγεια επιχειρήσεων και από σήμερα το πρωί καταβάλλονται προσπάθειες με τη διάνοιξη γεωτρήσεων προκειμένου να καταστεί δυνατή η διοχέτευση νερών στις παλιές καταβόθρες.
epirusgate



Σεισμική δόνηση στη Χαλκιδική

Το φαινόμενο παρακολουθείται από τους σεισμολόγους, καθώς στο παρελθόν το συγκεκριμένο επίκεντρο έχει δώσει σεισμικές δονήσεις Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 18.03 το απόγευμα. Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο του ΑΠΘ, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 50 χλμ ανατολικά της Θεσσαλονίκης, βορειοδυτικά της Αρναίας. Ο σεισμός έγινε αισθητός στους κατοίκους της Αρναίας, της Ιερισσού και των γύρω περιοχών. Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι, ωστόσο, όπως, τονίζουν παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς στο παρελθόν το συγκεκριμένο επίκεντρο έχει δώσει σεισμικές δονήσεις.
 VORIA.GR


Αρνείται να πεθάνει η ποντιακή διάλεκτος

Μία γλώσσα που κουβαλάει μία ιστορία 27 αιώνων είναι δυνατόν να πεθάνει αμαχητί, ενώ τη μιλούν χιλιάδες άνθρωποι -μουσουλμάνοι στον ιστορικό Πόντο, χριστιανοί ορθόδοξοι, απόγονοι προσφύγων ποντιακής καταγωγής στην Ελλάδα, αλλά και οι ποντακής καταγωγής πρόσφυγες και μετανάστες σε όλο τον κόσμο; Οταν είναι η μητρική γλώσσα των Ρουμ στον ιστορικό Πόντο και παιδιά προσφύγων μουσουλμάνων και χριστιανών επικοινωνούν, γράφουν ποίηση, λογοτεχνία, θέατρο και στίχους τραγουδιών σε αυτήν; Η αγωνία γι' αυτήν την εξέλιξη ώθησε την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη να διοργανώσει σεμινάριο Ιστορίας με θέμα «Η ποντιακή ποίηση και το ποντιακό τραγούδι», όπου εκατοντάδες νέες και νέοι απ' όλες τις πόλεις της Ευρώπης μίλησαν για τις εμπειρίες τους και το πώς επικοινωνούν με αυτήν στην ξενιτιά. Οπως είπε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης που έγινε πρόσφατα στο Νεκαρτέσλινγκεν της Γερμανίας, ο καθηγητής του ΑΠΘ, νευροχειρουργός Χρήστος Αντωνιάδης, ο οποίος έχει γράψει στίχους ποντιακών τραγουδιών που έγιναν επιτυχίες από τους Στέλιο Καζαντζίδη και Χρύσανθο, «οι γλωσσολόγοι λένε πως είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι, όταν μια γλώσσα - διάλεκτος δε διδάσκεται στα σχολεία, είναι καταδικασμένη να πεθάνει» και τόνισε πως «η προσπάθεια που γίνεται μέσω των τραγουδιών, της ποίησης και του θεάτρου έχει ως στόχο να παραμείνει ζωντανή η ποντιακή λαλιά».

Τη φόρτωσε ο Ιάσονας

Ο κ. Αντωνιάδης ανέφερε: «Αυτή η διάλεκτος, που τη φόρτωσε ο Ιάσονας πριν 2.700 χρόνια επάνω στην ''Αργώ'' και την κουβάλησε κι έζησε εκεί επί 27 αιώνες, γιατί πρέπει τώρα να πεθάνει; Και αυτό το αξιοθρήνητο γεγονός γιατί να τύχει στη γενιά μου, γιατί να λάχει σε μένα να είμαι ένας αυτόπτης μάρτυρας ενός τέτοιου επικείμενου θανάτου. Η ποίηση που γράφω έγκειται στην αναζήτηση ''μαγικών'' ποντιακών λέξεων με αρχέγονη σημασία και φωνητική αξία, με στόχο να μείνει ζωντανή η ποντιακή διάλεκτος. Είμαι ένας ελεύθερος σκοπευτής - στιχουργός στρατευμένος να προστατέψω τη γλώσσα μου. Προσωπικά διαλαλώ ότι δεν έχασα την πατρίδα μου. Θέλω να πιστεύω ότι είμαι είναι ένας εσωτερικός μετανάστης από τον Πόντο στη Μακεδονία».
Ο επίτιμος πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, Χρήστος Γαλανίδης, τόνισε: «Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα έχουν γραφτεί στην ποντιακή διάλεκτο περισσότερες από 40 ποιητικές συλλογές. Αυτά τα έργα των Ελλήνων Ποντίων ποιητών και λογοτεχνών είναι πολύτιμα, όχι μόνο γιατί ψάλλουν το δράμα και το μαρτύριο, τον ηρωισμό και τη μαχητικότητα ενός λαού, όχι μόνο γιατί συγκινούν όλο το ποντιακό ελληνισμό, εξυμνώντας τη ζωτικότητα και την αθανασία του, αλλά γιατί συμβάλλουν στον εμπλουτισμό και τη διατήρηση της αρχέγονης ποντιακής διαλέκτου, της μόνης επιζώσας και ομιλουμένης αρχαϊκής ιωνικής διαλέκτου σ' όλο τον κόσμο». Ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ, Γιάννης Μπουρσανίδης, ανέφερε ότι «σήμερα όσο ποτέ, προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη για ενδελεχή μελέτη, έρευνα και προβολή των παραδοσιακών αξιών, οι οποίες διαμορφώθηκαν κυρίως μέσω της διαδοχής γενεών». Οι παραβρισκομένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν έργα Ποντίων ποιητών, υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, από τον τραγουδιστή και ηθοποιό Αχιλλέα Βασιλειάδη.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΦΟΡΗΣ ΠΕΤΑΛΙΔΗΣ  "στον Αγγελιοφόρο"





Νέα Σχέδια στο Κομματικό-Πολιτικό Σύστημα

Του Νίκου Κοτζιά
Στα παρασκήνια εξυφαίνονται μια σειρά από νέα σχέδια για το πώς θα μπορούσε να διαταχθεί το πολιτικό σύστημα ώστε να ελέγχεται από τους τραπεζίτες, το μαύρο χρήμα και τη διαπλοκή. Είναι γνωστό, βέβαια, ότι όποτε όλοι αυτοί έκαναν σχέδια για το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό, αυτά απέτυχαν, ενώ κατά κανόνα οδήγησαν την Ελλάδα σε περιπέτειες. Αυτό συνέβη με τις αποστασίες που οργάνωσαν το 1965-1967, το «μαύρο 1989», τον τρόπο που προσπάθησαν να οργανώσουν την ανατροπή του Γ.Παπανδρέου, τη στήριξη που έδωσαν στον Κ.Καραμανλή το 2007-2008. Οι δυνάμεις αυτές, ενώ μοιράζουν δεξιά και αριστερά ευθύνες για τα προβλήματα της χώρας, είναι εκείνες που φέρουν στην πραγματικότητα την κύρια ευθύνη της σημερινής κατάστασης. Τόσο διότι συχνά δράσαν ως δυνάμεις ανωμαλίας, όσο και επειδή, προκειμένου να ενισχύσουν τις θέσεις και τα κέρδη τους, ήταν έτοιμες να πιούν το αίμα της χώρας. Στα σημερινά τους σχέδια, συμπεριλαμβάνονται τόσο προτάσεις συνολικής ανατροπής του πολιτικού σκηνικού, με τη δημιουργία εξωκοινοβουλευτικών κυβερνήσεων «εκτάκτου ανάγκης» και «εθνικής σωτηρίας», όσο και προτάσεις αξιοποίησης δυνάμεων του δικομματισμού προκειμένου να συγκροτηθούν «κυβερνήσεις συνασπισμού».

Οι κυβερνήσεις «εκτάκτου ανάγκης ή σωτηρίας» και οι όροι αποτυχίας τους

Οι κυβερνήσεις «εκτάκτου ανάγκης ή σωτηρίας» σχεδιάζονται να εμφανιστούν όταν ο κόσμος θα έχει χάσει κάθε εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και θα είναι έτοιμος να αποδεχτεί οποιαδήποτε «σωτηρία» από δυνάμεις που θα εμφανιστούν ως ο από μηχανής θεός. Τεχνοκράτες και επιχειρηματίες, υπάλληλοι μεγάλων συμφερόντων και εκπρόσωποί τους θα εμφανιστούν ως η δήθεν λύση, αφού πρώτα θα έχουν υποσκαφτεί οι δημοκρατικοί θεσμοί και η λειτουργία των κομμάτων. Αφού και εφόσον οι επιθέσεις στο δήθεν υψηλό κόστος της δημοκρατίας και στο πόσο άχρηστοι και ανεύθυνοι είναι πολιτικοί «θα έχουν πιάσει τόπο». Αφού και εφόσον θα έχει πετύχει η προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών εκείνων όσων έβγαλαν χρήματα πριν την κρίση και από την κρίση. Όταν θα αποκρύβεται επαρκώς το γεγονός ότι η κύρια αποτυχία των πολιτικών συνίσταται στην υποταγής τους σε αυτά ακριβώς τα συμφέροντα. Στην υπόσκαψη της αυτονομίας της πολιτικής.Όλα τα «έκτακτα» σχέδια, παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες υλοποίησης ως ασκήσεις επί χάρτου, παρά ως πραγματικές πρακτικές. Πρώτα από όλα διότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν «οι απαιτούμενες» συνθήκες και διαδικασίες υλοποίησής τους. Δυσκολίες υπάρχουν και ως προς το να συμφωνήσουν και άλλοι παράγοντες σε τέτοιου είδους σχεδιασμούς, όπως είναι οι ίδιοι οι αρχηγοί των κομμάτων του δικομματισμού. Δυσκολίες υπάρχουν και διότι ακόμα και ένας «μεγάλος συνασπισμός» των κομμάτων του δικομματισμού προϋποθέτει κουλτούρα συναίνεσης ανάμεσά τους, σε μια εποχή που η τάση προς σύγκρουση θα ενισχύεται.Όρος και προϋπόθεση επιτυχίας μιας τέτοιας επιλογής είναι να παραμείνει η αριστερά πολυδιασπασμένη και να μην υπάρχουν συγκλίσεις ανάμεσα στην σοσιαλιστική και ριζοσπαστική αριστερά. Αν, όμως, την ώρα που οι δυνάμεις των σχεδίων αρχίσουν να τα προωθούν σπάσει ο διάβολος το ποδάρι και υπάρξει συνεννόηση ανάμεσα στις αντιμνημονιακές δυνάμεις, τότε οι λύσεις «ανάγκης και σωτηρίας» θα βρουν πιθανότατα απέναντί τους την συντριπτική πλειοψηφία των δυνάμεων της κοινωνίας. Ανάλογα η προοπτική ενός «μεγάλου συνασπισμού» κινδυνεύει να μην είναι καν μικρή. Αυτό εξάλλου το δείχνουν και τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στην Αττική, όπου ο δικομματισμός ως σύνολο, ήταν στον πρώτο γύρο μειοψηφικός (44,5%, όσο παλιά είχαν το καθένα από τα δύο αυτά κόμματα) και μικρότερος από το άθροισμα των δυνάμεων που βρίσκονται στα αριστερά του (44,8%). Ας μη ξεχνάμε δε, ότι στην Αττική αρχίζουν πάντα οι μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, ή γεννιούνται καινούργιες δυνατότητες. Δυνατότητες, βέβαια, που το πιθανότερο είναι να μην αξιοποιηθούν όσο οι πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται αριστερότερα του δικομματισμού, σκέφτονται και πράττουν με τον σημερινό τρόπο.

«Ο μικρός συνασπισμός»

Το πλέον άμεσο και ρεαλιστικό σχέδιο που θα βόλευε τις δυνάμεις της τοκογλυφίας, της λαμογιάς και της διαπλοκής θα ήταν αυτός του «μικρού συνασπισμού». Δηλαδή, ενός συνασπισμού κυβερνητικής συνεργασίας που θα είχε ως κορμό το πλειοψηφών κόμμα του δικομματισμού. Αυτό θα προωθεί μικρά ανοίγματα προς τα αριστερά και τα δεξιά του, όπως έγινε σε ένα βαθμό το 1989. Ένας τέτοιος «μικρός συνασπισμός» έχει για τις δυνάμεις προώθησης ενός τέτοιου σχεδίου μια σειρά από θετικές πλευρές. Μια πρώτη, θα ήταν το γεγονός ότι αρκεί κανείς να επηρεάζει ένα από τα μικρά κόμματα, με μια μεταφορική έννοια σχετικά εύκολο και φτηνό, και θα έχει ήδη βάλει το πόδι του στον κυβερνητικό συνασπισμό. Μια δεύτερη θετική πλευρά για τους σχεδιαστές του μικρού συνασπισμού, συνιστάται στο γεγονός ότι θα είναι πιο αργόσυρτη η φθορά των δυνάμεων εντός του μεγάλου κόμματος που συνδέονται με τα κέντρα που εκπόνησης των πιο πάνω σχεδίων. Και αυτό, διότι θα μπορούν να αποποιούνται τις ευθύνες τους ως προς κάθε αντιλαϊκό μέτρο, και να τις μετακυλούν στις «σύμμαχες δυνάμεις». Το ίδιο θα μπορούν να κάνουν επικαλούμενες την προτεραιότητα της ανάγκης σταθερής διακυβέρνησης έναντι κάθε επιβολής απόψεων επί των μικρότερων εταίρων. Επιπλέον, στις σημερινές συνθήκες, μια τέτοια επιλογή θα διευκόλυνε την όποια κυβέρνηση του μνημονίου να εμφανίζεται ως εθνικά υπεύθυνη. Να προπαγανδίζει τη θέση ότι οι διαχειριστικές απαιτήσεις προηγούνται του περιεχομένου της πολιτικής.
Δυσκολίες υλοποίησης του «Μικρού Συνασπισμού»

Μια ευέλικτη κυβέρνηση του μνημονίου θα καλούσε τις άλλες δυνάμεις να προσέλθουν σε μια κυβέρνηση μικρού συνασπισμού και θα μπορούσε να χαρακτηρίσει όσες δεν προσέρχονταν ως εθνικά ανεύθυνες. Έτσι, επί παραδείγματι, το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να κάνει αυτό το κάλεσμα, προκειμένου στη συνέχεια να ανταποκριθούν το νέο κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη και εκείνο της Δημοκρατικής Αριστεράς κάνοντας με αυτό τον τρόπο σάντουιτς την ΝΔ του Σαμαρά. Όμως, και αυτή η επιλογή είναι πιο εύκολη ως ευσεβής πόθος εκείνων που την σχεδιάζουν παρά να υλοποιηθεί. Και να γιατί:
Α. Αν το σενάριο έχει οποιοδήποτε προοπτική επιτυχίας αυτή θα ήταν μετά από εκλογές. Σήμερα, όποιος θα συμμετείχε σε έναν «μικρό συνασπισμό» θα μπορούσε να κατηγορηθεί ως αποστάτης και να μην εκλεγεί εξ’ αυτού στην επόμενη βουλή. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για κόμματα που έχουν προκύψει ως απόσχιση από ήδη υπάρχοντα.
Β. Οι δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσε να δημιουργηθεί σήμερα ένας τέτοιος συνασπισμός μόνο νέες δεν είναι. Τόσο η Δημοκρατική Συνεργασία, όσο και η Δημοκρατική Αριστερά δεν φέρνουν την ανανέωση προσωπικού στην πολιτική σκηνή. Ως προς τις ιδέες που διατυπώνουν μάλλον αναμασούν την κυβερνητική λογική. Το ίδιο θα ισχύει για ένα κόμμα στο οποίο δίπλα στον Γ.Δημαρά θα συμπαραταχθούν πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που στη συνέχεια είχαν συνεργαστεί πολλάκις με τη ΝΔ του Κ.Καραμανλή.Η Ν.Μπακογιάννη, ουσιαστικά επαναλαμβάνει σήμερα το σενάριο του κόμματος των φιλελευθέρων που είχε ιδρύσει ο πατέρας της πριν 33 χρόνια. Κόμμα το οποίο είχε εκλέξει στην Κρήτη δύο βουλευτές, οι οποίοι στη συνέχεια προσχώρησαν στην ΝΔ. Η δε Δημοκρατική Αριστερά περισσότερο θυμίζει την ΕΑΡ στην οποία ήταν επικεφαλής ο Κουβέλης πριν μερικές δεκαετίες παρά έναν φορέα ανανέωσης της αριστεράς.
Γ. Τέτοια κόμματα, όπως τα προαναφερόμενα, εκφράζουν προσωπικές στρατηγικές των επικεφαλής τους και ανάγκες των δυνάμεων που παίζουν με τα προαναφερθέντα σχέδια, παρά τις νέες αντιμνημονιακές δυνάμεις στην κοινωνία.
Δ. Το ΠΑΣΟΚ του Γ.Παπανδρέου έχει ήδη άσκημες εμπειρίες και αρνητικές παραστάσεις με ανοίγματα προς τα δεξιά. Ας θυμηθεί κανείς πόσο του κόστισε η συνεργασία με τους κ.κ.Άνδριανόπουλο και Μάνο.Κατά συνέπεια, τυχόν συμπόρευσή του με την κ.Μπακογιάννη, όπως έκανε σε ορισμένες περιπτώσεις στις πρόσφατες εκλογές με το ΛΑΟΣ, θα έχει ως αποτέλεσμα, αντί της συγκέντρωσης δυνάμεων σειρά από εσωτερικούς κλυδωνισμούς.Συνολικά αυξάνει ο αριθμός των σχεδίων στο παρασκήνιο. Πληθαίνουν οι επιλογές και οι ασκήσεις επί χάρτου. Λείπουν, όμως, τουλάχιστον προς το παρόν, οι πραγματικές συνθήκες υλοποίησής τους, ή, έστω, αυτές είναι ακόμα εξαιρετικά δύσκολες. Όμως, εάν οι δυνάμεις που αντιτάσσονται στο μνημόνιο εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν τις προοπτικές τους μέσα από στενούς ορίζοντες, τότε το πιθανότερο είναι να «βρεθεί» ο απαιτούμενος χρόνος προετοιμασίας υλοποίησης κάποιων εκ των σχεδίων που ανέλυσα. Βέβαια, η ζωή διαθέτει περισσότερη φαντασία και από τους φορείς αυτών των σχεδίων και από αρθογράφους όπως ο υπογράφων, και δίνει τις δικές της λύσεις. Το σίγουρα είναι ότι αν δεν τις επηρεάσουμε «στο τέλος της πολιτικής ημέρας» δεν θα μας αρέσουν.
epirusgate





Βουλή. Ερώτηση κ. Σταύρου Καλαφάτη για την Δυσλειτουργία Αθλητικών και Μουσικών Σχολείων της Θεσσαλονίκης.

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης κατέθεσε την με αριθ. 6745/26-11-2010 ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με θέμα «Δυσλειτουργία Αθλητικών και Μουσικών Σχολείων της Θεσσαλονίκης».
«Σε σχετική ερώτηση του κ. Καλαφάτη υποστηρίζει ότι η Παιδεία, με γεωμετρική πρόοδο οδεύει σε απαξίωση και υποβάθμιση σε όλες τις βαθμίδες της, παρόλο που ο σημερινός πρωθυπουργός προεκλογικά διατεινόταν ότι θα ενίσχυε με πρόσθετους πόρους.Ειδικότερα επισημαίνει ότι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η φοίτηση στα αθλητικά και μουσικά σχολεία της Θεσσαλονίκης, τείνει ουσιαστικά να καταργηθεί, αφού μέχρι σήμερα δεν έχουν καλυφθεί τα κενά σε καθηγητές φυσικής αγωγής και μουσικής. Παράλληλα, η περικοπή πιστώσεων μεταφοράς μαθητών επιτείνει την αγωνία και τη σύγχυση που επικρατεί σε μαθητές και γονείς, με την Πολιτεία να αποποιείται των ευθυνών της. Ο κ. Καλαφάτης καταλήγει, θέτοντας ερωτήματα στους αρμόδιους Υπουργούς, αναφορικά με τον χρόνο κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών στα συγκεκριμένα σχολεία και την επανεξέταση του ζητήματος μεταφοράς μαθητών, διερευνώντας παράλληλα τις προθέσεις της κυβέρνησης, όσον αφορά το μέλλον των αθλητικών και μουσικών σχολείων της χώρας».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων
ΘΕΜΑ : «Δυσλειτουργία Αθλητικών και Μουσικών Σχολείων της Θεσσαλονίκης».
Η Παιδεία, που προεκλογικά ο σημερινός πρωθυπουργός διατεινόταν ότι θα αναβάθμιζε και θα ενίσχυε με πρόσθετους πόρους, είναι φανερό ότι με γεωμετρική πρόοδο οδεύει σε απαξίωση και υποβάθμισή σε όλες τις βαθμίδες της.Ειδικότερα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η θεσμοθετημένη φοίτηση σε ειδικά σχολεία τείνει πλέον ουσιαστικά να καταργηθεί. Τόσο για τα αθλητικά όσο και για τα μουσικά σχολεία της Θεσσαλονίκης, δεν έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πρόσληψης καθηγητών φυσικής αγωγής και μουσικής. Αυτή η αδικαιολόγητη καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των εν λόγω σχολείων, η οποία επιτείνει την αγωνία και τη σύγχυση που επικρατεί σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Τη δυσλειτουργία των ειδικών σχολείων ενισχύει απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, η οποία εκδόθηκε αμέσως μετά τις πρόσφατες εκλογές, με την οποία περικόπτονται οι πιστώσεις για δαπάνες μεταφοράς 12.000 μαθητών σε όλη τη χώρα. Η Πολιτεία μέσω της συγκεκριμένης απόφασης αποποιείται των ευθυνών της, τις οποίες μεταβιβάζει στους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, θέτοντας τους το δίλημμα συνέχισης ή όχι της φοίτησης. Και όλα αυτά τρείς (3) μήνες μετά την έναρξη της εκπαιδευτικής περιόδου, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η ανάσχεση της προόδου των μαθητών, η σύγχυση στην ψυχολογία τους, καθώς και τα πιθανά αδιέξοδα επιλογών των γονέων τους, με δεδομένη τη δυσχερή για όλους συγκυρία.
Για όλα τα παραπάνω,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ :
1. Πότε θα καλυφθούν τα κενά εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής και μουσικής αντίστοιχα, στα αθλητικά και μουσικά σχολεία της Θεσσαλονίκης ;
2. Προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει τουλάχιστον για φέτος το ζήτημα μεταφοράς μαθητών, προκειμένου να αρθούν αδιέξοδα που δημιουργούνται στο μέσο της σχολικής χρονιάς ;
3. Ποια είναι η ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης, αναφορικά με το μέλλον των ειδικών αθλητικών και μουσικών σχολείων ; Πρόκειται να καταργηθούν ;
Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2010
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης



Όργιο σπατάλης στα δημοτικά κανάλια της Θεσσαλονίκης

Με τα έσοδα τους να μην ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ και τον φετινό προϋπολογισμό να φτάνει τα 9 εκατομμύρια ευρώ, η δημοτική τηλεόραση ΤV100 και το δημοτικό ραδιόφωνο FM 100 αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος της Κυριακής, τα χρήματα δεν φτάνουν πλέον ούτε για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.Το όργιο της σπατάλης στα συγκεκριμένα μέσα φαίνεται αφού εργάζονται περίπου 210 άτομα και οι αμοιβές φτάνουν μέχρι και τα 7000 ευρώ μηνιαίως. Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν εμφανίζονται ποτέ ενώ αντί να αγοράζονται Link, ενοικιάζονται, με αποτέλεσμα να ξοδεύονται χιλιάδες ακόμα ευρώ.
Zougla.gr



Πλημμύρισε η Εγνατία Οδός!

Από την μεγάλη βροχόπτωση που σημειώθηκε χθες στην Ήπειρο, Πλημμύρισαν αρκετές εκτάσεις, σε ένα κομμάτι της Εγνατίας οδού στον κόμβο της Πεδινής προς Ηγουμενίτσα, οι δυο λίμνες που έγιναν από την μεγάλη νεροποντή αριστερά και δεξιά του δρόμου υπερχείλισαν και από τα δυο ρεύματα με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να γίνεται με μεγάλη προσοχή και εργαζόμενοι της να επισημάνουν για να ομαλύνουν την κυκλοφορία χωρίς να προκύψει κάποιο ατύχημα.
epirusgate