Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Στα 72 της θέλει και δεύτερο παιδί

Η Αντριάνα Ιλιέσκου, συγγραφέας και καθηγήτρια ρουµανικής λογοτεχνίας, απέκτησε παιδί στα 66 της χρόνια, κατακτώντας τον τίτλο της µεγαλύτερης, ηλικιακά, γυναίκας στον κόσμο που γεννούσε. Σήμερα, έξι χρόνια αργότερα, δηλώνει ότι θα ήθελε και πάλι να γίνει µητέρα. Η επιθυµία της Ιλιέσκου «ξαναγεννήθηκε», όταν άκουσε την είδηση ότι στη Βρετανία πραγματοποιήθηκαν τεστ γονιμότητας σε µια 70χρονη Ινδή, από την οποία έχασε και το ρεκόρ το 2008. Η Ιλιέσκου είχε υποβληθεί σε διαδικασία εξωσωµατικής γονιµοποίησης, µε αποτέλεσµα να µείνει έγκυος σε τρίδυµα. Το ένα από τα τρία έµβρυα πέθανε τη δέκατη εβδοµάδα της κύησης και το δεύτερο την 33η. «Ιατρικώς µπορεί να γίνει. Είµαι καλά και υγιής και πιστεύω ότι θα µπορέσω να κάνω άλλο ένα παιδί στο µέλλον. Προς το παρόν, δεν βιάζοµαι» δήλωσε στην εφηµερίδα «Daily Mail» η 72χρονη σήμερα γυναίκα.







Θέμα επανάληψης της ψηφοφορίας για το Βατοπέδι στη Βουλή, θέτει η ΝΔ

Θέμα επανάληψης της ψηφοφορίας της Βουλής επί του πορίσματος για την υπόθεση του Βατοπεδίου, θέτει η Νέα Δημοκρατία και θα παρουσιάσει το ζήτημα σε συνέντευξη τύπου αύριο. Στελέχη της ΝΔ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, έκαναν λόγο για «κατάρρευση της πολιτικής και της νομικής σκευωρίας, αφού από τους πέντε υπουργούς φθάσαμε στους τρεις για ένα μόνον αδίκημα και αυτό κολοβό». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας τοποθετήθηκε από του βήματος της Βουλής, λέγοντας ότι οι τρεις υπουργοί που παραπέμπονται για κρίση στο Δικαστικό Συμβούλιο παραπέμπονται με άλλο αδίκημα από αυτό που ανέφεραν τα κόμματα της Αριστεράς, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Οι εισηγητές των δύο κομμάτων είχαν δηλώσει ότι ψηφίζουν μόνον για αυτουργία στο αδίκημα της απιστίας, αλλά έτσι όπως διατυπώθηκε το ψηφοδέλτιο προκρίθηκε άρθρο και για συναυτουργία. Προκειμένου να μετάσχουν στην ψηφοφορία, έκαναν οι κ.κ. Θ.Δρίτσας και Α.Σκυλλάκος δήλωση, ότι δεν είναι αυτό που πρότειναν και ήθελαν, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής κ. Πετσάλνικος είπε ότι η ψηφοφορία διεξάγεται επί του πορίσματος της πλειοψηφίας. Σήμερα όμως ο κ. Τζαβάρας είπε ότι αντί για την απιστία του άρθρου 256 του Ποινικού Κώδικα έχει γραφτεί η απιστία του άρθρου 390, άρα για άλλο αδίκημα παραπέμφθηκαν οι τρεις πρώην υπουργοί και ως εκ τούτου πρέπει να επαναληφθεί η ψηφοφορία. Με νέα σημερινή του δήλωση ο κ. Δρίτσας παίρνει επίσης αποστάσεις από το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι «η πλημμέλεια αυτή παράγει συνέπειες, λόγω και του οριακού αριθμού των ψήφων που έλαβαν οι καταγγελλόμενες πράξεις για τα συγκεκριμένα πρόσωπα». Συμπληρώνει μάλιστα, ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «δεν ταυτίζονται με το αντιφατικό περιεχόμενο αυτής της απόφασης που ελήφθη στην Ειδική Συνεδρίαση της Βουλής, της 16ης Νοεμβρίου 2010 και μετά από αυτήν την εξέλιξη τις επόμενες μέρες θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους».



Από τα πρακτικά της Βουλής. «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων».

Ειδική Αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου.


ΠΡΟΕΔΡEΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης): Το λόγο έχει η Ειδική Αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Πάντως αυτό που άκουσα προηγουμένως από τον Εισηγητή του ΛΑΟΣ, ότι είμαστε η τελευταία χώρα του ανατολικού μπλοκ, είναι απίστευτο. Σήμερα είναι 17 Νοέμβρη 2010, τριάντα επτά χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου για δημοκρατία με κεντρικό σύνθημα «Ψωμί - Παιδεία – Ελευθερία», βλέπουμε πως ακόμη και η δημοκρατία και τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών που κατοχυρώθηκαν με αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών και των φοιτητών που έδωσαν το αίμα τους, έχουν καταπατηθεί και τείνουν να εξαφανιστούν με πολιτικές αντιλαϊκές, που ακολουθεί και αυτή η Κυβέρνηση. Έχουμε γίνει μία χώρα παραδομένη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στους ισχυρούς διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους και το ΠΑΣΟΚ, μέσω του Πρωθυπουργού και των Υπουργών, συνεχίζει ανελέητα να σφαγιάζει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα της χώρας, προβάλλοντας την οικονομική κρίση και το μνημόνιο που συνηγόρησε και ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, το ΛΑΟΣ και η κ. Μπακογιάννη, ερήμην όμως, του ελληνικού λαού. Βέβαια, με επικοινωνιακούς τρόπους προσπαθείτε να φορτώσετε τις ευθύνες στους πολίτες. Το μήνυμα όμως, το πήρατε μέσα από τις εκλογές που έβγαλαν περιφερειάρχες και δημάρχους με συμμετοχή 33%. Και πανηγυρίζετε κατά τα άλλα ότι πρασίνισε ο χάρτης. Δηλαδή, η δημοκρατία έβγαλε με 17% τους αιρετούς και αρεστούς σας. Και έτσι λέτε ότι νομιμοποιείστε για να συνεχίσετε την ακόμη πιο σκληρή επίθεση στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στους αγρότες, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τις οποίες βέβαια δεν τις εντάσσετε στο fast truck διότι δεν έχουν και τα μισά κεφάλαια εξωτερικού. Και σήμερα γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό το μήνυμα που έστειλε το 1973 η γενιά του Πολυτεχνείου. Και επειδή αρκετοί Βουλευτές είναι αυτής της γενιάς και συμμετείχαν σε αυτό τον αγώνα ας γυρίσουν πίσω τριάντα επτά χρόνια να δουν πού πήγαν οι αγώνες τους και πώς οι σοσιαλιστικές πολιτικές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. μας γύρισαν πολύ πιο πίσω. Η αυτοκριτική και η κριτική σε αντιλαϊκές πολιτικές πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι του καθενός από εμάς που εκπροσωπούμε τους πολίτες αυτής της χώρας, όχι μόνο αυτούς που μας ψήφισαν αλλά όλους τους πολίτες. Και οι αποκρατικοποιήσεις και οι εκποιήσεις δημόσιου πλούτου θα βαθαίνουν την κρίση ενώ κάποιοι επιτήδειοι με συναίνεση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθούνται θα εγκατασταθούν ως αποικιοκράτες και οι υπόλοιποι θα είναι στην εξαθλίωση και στην ανεργία.
Αυτή είναι η ανάπτυξη που προτείνετε και αυτήν θα την ανατρέψουν μόνο οι πολίτες με ενωτικούς και μαζικούς αγώνες, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης.
Κύριε Υπουργέ Επικρατείας, είχα αναφέρει στην επιτροπή ότι το νομοσχέδιο που φέρατε ανατρέπει το νομικό πολιτισμό της χώρας και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πραγμάτων. Τι κάνατε για να εξομαλύνετε την κατάσταση προς το Κοινοβουλευτικό Σώμα και προς όσους μας παρακολουθούν; Κάνατε νομοτεχνικές βελτιώσεις οι οποίες αν κάποιος δεν μπει στην ουσία των πραγμάτων μπορεί να πει ότι πραγματικά ακούσατε την κριτική μας και βελτιώσατε το αρχικό σχέδιο νόμου το οποίο παρεμπιπτόντως να πω ότι δεν έχει καμία σχέση με εκείνο της διαβούλευσης. Το ότι αφαιρέσατε το άρθρο 4 του σχεδίου νόμου που καταθέσατε που έδινε τη δυνατότητα ένταξης οποιασδήποτε στρατηγικής επένδυσης που κρίνεται μείζονος σημασίας από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων με καταστρατήγηση και ακύρωση της Βουλής, δεν σημαίνει πως στην ουσία ενδυναμώνεται ο απαξιωμένος ρόλος του Κοινοβουλευτικού Σώματος.
Στις αλλαγές συμπεριλάβατε κριτήρια «ποσοτικά και ποιοτικά» και τα αποτελέσματα των στρατηγικών επενδύσεων στην οικονομία της χώρας. Αυτά βέβαια κατά την κρίση της ΔΕΣΕ διότι αν δεν είναι σε αντικειμενική βάση είναι ένας επιπλέον εντυπωσιασμός και αυτούς τους εντυπωσιασμούς το τελευταίο διάστημα τους έχετε μεγεθύνει. Το νομοσχέδιο ενισχύει σε αντιδημοκρατικό βαθμό εξουσίες.
Το ΕΛΚΕ ήδη είχε γίνει «INVEST IN GREECE» το 2009 από το σχέδιο νόμου που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία. Δίνονται εξουσίες στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων παρ’ όλες τις αλλαγές. Με πρωτοβουλία του Υπουργού Επικρατείας η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων για την ένταξη μιας επενδυτικής πρότασης στην διαδικασία του fast truck θα κυρώνεται από τη Βουλή εφόσον όμως το απαιτεί ο νόμος και ιδίως στις περιπτώσεις σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή θα ενημερώνεται η Βουλή για τη σχετική ένταξη ιδίως σε περιπτώσεις ιδιωτικών επενδύσεων.Εμείς θεωρούμε ότι θα έπρεπε όλες οι επενδύσεις να κυρώνονται από τη Βουλή. Παρακάμπτονται κατ’ εξαίρεση θεσπισμένες διαδικασίες του δημόσιου τομέα. Τίθεται υπό αμφισβήτηση το θέμα της ισότητας όλων απέναντι στους νόμους. Δεν υπάρχει κανένας κοινωνικός έλεγχος. Το νομοσχέδιο παρ’ όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει έχει πάρα πολλές διατάξεις οι οποίες είναι περιβαλλοντοκτόνες.Αναιρεί τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό καθώς επιτρέπονται ειδικές παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους και περιορισμούς δόμησης. Ακυρώνει το άρθρο 24 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός παρ’ όλο ότι έχετε εξαιρέσει τις περιοχές απόλυτης προστασίας NATURA από την υλοποίηση επενδύσεων με τη διαδικασία fast truck. Θεωρούμε ότι αυτό θα έπρεπε να είναι κατοχυρωμένο από την αρχή και να αποκλείονται οι προστατευόμενες περιοχές. Υποθηκεύετε τον χωροταξικό σχεδιασμό.
Παραχωρούνται χαριστικά αιγιαλοί, δάση, ακόμη και θαλάσσιοι πυθμένες με απλή συνυπογραφή των Υπουργών. Το νομοσχέδιο ενισχύει την αδιαφάνεια. Στα δημόσια έργα υπάρχει το περιθώριο να μην γίνει ανάθεση με δημόσιο, ανοιχτό διαγωνισμό και εδώ υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα. Διευκολύνονται οι ταχύτατες, αναγκαστικές απαλλοτριώσεις εκτάσεων για να γίνει μια επένδυση. Υιοθετείται η αστραπιαία εκδίκαση των δικαστικών προσφυγών, παρ’ όλη την επιμήκυνση του χρόνου. Το νομοσχέδιο χαρίζει τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο. Θεσπίζει ελκυστικά φορολογικά κίνητρα και σκανδαλώδεις φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως: σταθερό φορολογικό καθεστώς, προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος χωρίς να διευκρινίζεται η μέθοδος, ειδική διαδικασία τυχόν επιστροφής Φ.Π.Α., σχηματισμό αφορολόγητων αποθεματικών, ελάφρυνση ή απαλλαγή από τέλη και ειδικούς φόρους. Το νομοσχέδιο εμμένει σε μια ξεπερασμένη λογική, που ανακηρύσσει τις φαραωνικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε απώτερο στόχο και μοναδικό αναπτυξιακό μοντέλο. Επικυρώνει τη νομική και θεσμική ευελιξία, εφόσον το απαιτούν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, με τρόπο που συνιστά κυνική υποταγή στη βούληση των αδηφάγων συμφερόντων και ανοιχτή πρόκληση απέναντι στο κοινό δημοκρατικό αίσθημα.Δεν μας εκπλήσσει –το είπα και στην Επιτροπή- που το εν λόγω νομοσχέδιο είναι δείγμα γραφής της νεοφιλελεύθερης αντίληψης περί ανάπτυξης και δόμησης του χώρου, με κατ’ εξαίρεσιν διαδικασίες που παρακάμπτουν το τυπικό θεσμικό πλαίσιο. Δεν μας εκπλήσσει το ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει καμία μέριμνα για την κοινωνική σημασία της ανάπτυξης. Δεν μας εκπλήσσει ότι ουσιαστικά συνιστά την ομολογία της Κυβέρνησης ότι αδυνατεί να λειτουργήσει την αδειοδοτική διαδικασία για την υλοποίηση έργων. Μας εκπλήσσει όμως η επιμονή της Κυβέρνησης να μας πείσει ότι είμαστε τριτοκοσμικοί και ότι μόνο τέτοιες αναπτυξιακές διαδικασίες μας πρέπουν. Μια ορθολογικά σχεδιασμένη, περιβαλλοντικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη σ’ αυτόν τον τόπο δεν έχουμε δει να προτείνετε, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Και βέβαια ούτε συζήτηση να μάθουμε από τα λάθη μας!Συνεχίζετε στον ίδιο σκοπό λες και δεν ξέρουμε τι έγινε με τους Ολυμπιακούς, που εξακολουθούν να παρουσιάζονται ως παράδειγμα πραγματικής αναπτυξιακής ώθησης. Ποιος; Τα ολυμπιακά έργα, τα οποία έχουν αφήσει καταχρεωμένους τους δήμους, που αύξησαν το δημόσιο χρέος, που είχαν επιβαρυντικές για το περιβάλλον επιπτώσεις! Μόλις έξι χρόνια πέρασαν από τις μεγάλες επενδύσεις εθνικής σημασίας και η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας! Και πού καταλήγουμε; Στο να ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα σε επενδυτικά σχέδια που επιλέγουν τη χώρα μας απλώς και μόνον επειδή δεν είναι αλλού επιθυμητά. Ούτε κουβέντα για πραγματικές, ποιοτικές επενδύσεις! Και λέω «πραγματικές ποιοτικές επενδύσεις», άσχετα αν έχετε εντάξει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, που να απαντούν ταυτόχρονα στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Και θα αναφερθώ στην επένδυση του Αστακού από το Κατάρ. Η εξέλιξη βεβαίως επιβεβαιώνει τις καταγγελίες και τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας, και τις δικές μας φυσικά, για αδιαφανή επένδυση που δεν εξυπηρετούσε τελικώς το δημόσιο συμφέρον και εγκυμονούσε σοβαρότατους κινδύνους για το περιβάλλον. Όμως όταν θεωρούμε ότι οι επενδυτικές πρωτοβουλίες ακυρώνονται λόγω των προβλημάτων της διοίκησης και της γραφειοκρατίας τότε, κύριε Παμπούκη, συντάσσουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης. Δεν ακυρώνουμε το νομικό πλαίσιο. Εκτός αν συμφωνείτε κι εσείς ότι είμαστε μια χώρα διεφθαρμένων, οπότε κάθε τέτοια προσπάθεια είναι άνευ σημασίας. Μήπως οι κύριοι παράγοντες στους οποίους οφείλονται τα προβλήματα κατά την αδειοδότηση των έργων δεν είναι η έλλειψη Κτηματολογίου, η επί χρόνια ανυπαρξία Δασολογίου και δασικών χαρτών, η μη ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού;Κι εδώ θα αναφέρω την περίπτωση της Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας που μετά από δεκατρία ολόκληρα χρόνια κρίθηκε από το Σ.τ.Ε αντισυνταγματική επειδή δεν είχε προηγηθεί χωροταξικός σχεδιασμός. Είχε αναπτύξει βεβαίως στην Π.Ο.Τ.Α. Μεσσηνίας επιχειρηματίας, τουριστικές επενδύσεις και δραστηριότητες. Εδώ υπάρχει ο νόμος 2545/1997, αλλά υπάρχουν αντισυνταγματικές διατάξεις που αφορούν τη λειτουργία των Π.Ο.Τ.Α. Με την έλλειψη οριστικών μελετών τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά έργα τι γίνεται; Οι υποστελεχωμένες δημόσιες Υπηρεσίες κι οι αιώνιες καθυστερήσεις στη θέσπιση εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού, εθνικού Κτηματολογίου και Δασολογίου, που θα έπρεπε προ πολλού να αποτελούν τα βασικά εργαλεία για την ανάπτυξη της χώρας, με κυρίαρχους στόχους την προστασία του περιβάλλοντος, την εδαφική συνοχή, την ισόρροπη κατανομή των ωφελειών και τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας, θεωρείτε ότι δεν παίζουν κανέναν μα κανέναν ρόλο; Ούτε το στρεβλό πρότυπο της μέχρι σήμερα αναπτυξιακής διαδικασίας στην περιβαλλοντική και οικιστική πολιτική, στην περιφερειακή δομή, με τις ελληνικές περιφέρειες, μικρές μέχρι σήμερα, χωρίς αιρετά όργανα και χωρίς δυνατότητα να παραγάγουν αναπτυξιακή πολιτική για την περιοχή τους, σας ενδιαφέρει; Βεβαίως θα μου πείτε ότι υπάρχει διοικητική μεταρρύθμιση και ο «Καλλικράτης», τα οποία όλα αυτά μαζί θα εξορθολογήσουν την πρότερη κατάσταση. Διαφωνούμε, διότι διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς πόρους και χωρίς κοινωνικό έλεγχο και χωρίς αμεσοδημοκρατία θα φέρει ακόμα χειρότερα αποτελέσματα από ό,τι είχαμε μέχρι σήμερα. Το νομοσχέδιο παρακάμπτει σκόπιμα το πρόβλημα της κρατικής οργάνωσης με την ενίσχυση μίας ανώνυμης εταιρείας, η οποία θα επισπεύδει τις διαδικασίες. Είναι εξαιρετικά αφελές να πιστεύει κανείς πως το πρόβλημα του κρατικού μηχανισμού αντιμετωπίζεται με διαδικασίες παράκαμψης των δήθεν κακών δημοσίων υπαλλήλων. Ή μάλλον δεν είναι αφελές, είναι επικίνδυνο. Και όταν αυτοί που προωθούν αυτές τις αντιλήψεις είναι οι ίδιοι που επί δεκαετίες απορύθμιζαν συστηματικά τη δημόσια διοίκηση με κυνική αδιαφορία και κάθε είδους πελατειακές παρεμβάσεις, τότε είναι και εξαιρετικά υποκριτικό.Οι στρατηγικές επενδύσεις, όμως, στις οποίες αναφέρεται το νομοσχέδιο, έχουν όνομα -πολλές ήδη τις ξέρουμε- και δεν είναι το πρόβλημά τους η δημόσια διοίκηση. Λέγονται: «Μεταλλεία Χαλκιδικής», Ελληνικό, «Λιπάσματα Δραπετσώνας», Νήες Μαγνησίας και πίσω τους έχουν κινήματα πολιτών, που ενδιαφέρονται για το μέλλον αυτού του τόπου και το μέλλον των παιδιών τους. Στρέφεστε εναντίον κάθε έκφρασης της κοινωνίας των πολιτών, καθώς δεν επιτρέπετε κανένα εύγλωττο χρονικό διάστημα για δημόσια συζήτηση, ενημέρωση, διαβούλευση γύρω από σημαντικά θέματα που θα αλλάξουν το χαρακτήρα των τοπικών κοινωνιών. Μπορείτε να αναφέρετε, κύριε Υπουργέ -φαντάζομαι θα το κάνετε- ότι από όλα αυτά τίποτα δεν ισχύει; Όμως, επειδή είμαστε πολίτες αυτού του τόπου εκτός από πολιτικοί, έχουμε δει τι ακριβώς γίνεται. Πρόκειται για μία βαθιά αντιδημοκρατική και αντικοινωνική αντίληψη.Συγκεντρώνετε εξουσίες, εκμηδενίζετε το Κοινοβούλιο, περιορίζετε τη δικαιοσύνη, παρακάμπτετε τη διοίκηση, εκποιείτε δημόσια γη, ευνοείτε απροκάλυπτα τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Και το χειρότερο από όλα ακυρώνετε την κοινωνική συμμετοχή και τη δημόσια έκφραση. Και επειδή μόλις χθες το βράδυ έκλεισε ο κύκλος του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου σχετικά με το κομμάτι που αφορούσε τη Βουλή, χωρίς όμως το χρόνο που θα έπρεπε για πιο ασφαλή συμπεράσματα, οφείλουμε ως Κοινοβούλιο να διασφαλίζουμε και να αποτρέπουμε με νομοθετικό ισχυρό πλαίσιο από πριν, πιθανά μικρότερα ή μεγαλύτερα σκάνδαλα στο μέλλον. Και οι διαδικασίες αυτού του σχεδίου νόμου, δεν έχουν ασφαλιστικές δικλείδες σε αυτήν την κατεύθυνση.Για όλους τους παραπάνω λόγους και για ακόμα περισσότερους, που θα αναλύσουμε στην αυριανή συζήτηση επί των άρθρων, καταψηφίζουμε το παρόν σχέδιο νόμου.
Ευχαριστώ.



Το μήνυμα. «Είμαστε εδώ και είμαστε πολλοί».

Γράφει ο Κλεισθένης.
Η πρόσφατη προσευχή των μουσουλμάνων στην Αττική και όχι μόνο μου στέλνει δύο μηνύματα:
1ο) Το μήνυμα των λαθρομεταναστών: Είμαστε εδώ και είμαστε πολλοί, είμαστε οργανωμένοι και δεν αιτούμαστε αλλά απαιτούμε.
2o) Το μήνυμα των εξουσιαστών: Τους βλέπετε είναι πολλοί και είτε θέλετε είτε όχι θα παραμείνουν έστω και αν καταστραφεί η χώρα, έστω και αν σας κλέβουν, ληστεύουν, δολοφονούν ή ότι άλλο κάνουν.
Σαν μέσο και απλό πολίτη αυτά τα μηνύματα με τρομάζουν.
Ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή:
Μετά τον πόλεμο των 6 ημερών οι πρώτοι μουσουλμάνοι Αραβικής καταγωγής άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα.
Λίγο αργότερα δεχόμασταν μουσουλμάνους φοιτητές στα πανεπιστήμιά μας.
Η περίοδος του «Μαύρου Σεπτέμβρη» και των αεροπειρατειών μας βρήκε με πολύ λίγους Άραβες μουσουλμάνους στη χώρα με συνέπεια να μην έχουμε σαν Ελλάδα πρόβλημα «τρομοκρατίας».
Αργότερα όταν το Ισραήλ βρισκόταν σε πόλεμο με το Λίβανο και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στο Λίβανο δεχτήκαμε κι’ άλλο κύμα Αράβων μουσουλμάνων. Ο συνολικός αριθμός τους ήταν μέχρι τότε μικρός και αποτελούσαν μια ευχάριστη νότα στην Ελληνική κοινωνία. Οι λέξεις Γιουνάν (Ελλάδα) και Γιουνάνι (Έλληνας) ήταν και είναι αγαπητές στους Άραβες χριστιανούς και μουσουλμάνους.
Το έγκλημα ξεκίνησε μετά το ’92 όταν ξαφνικά επέδραμαν οι Αλβανοί οι περισσότεροι των οποίων είναι μουσουλμάνοι.
Η κάθοδος των μυρίων έγινε αργότερα από κράτη όπως το Ιράκ, το Πακιστάν, Το Μπαγκλαντές, την Ινδία, και από πολλά άλλα κράτη, πρέπει να προσθέσουμε και την τελευταία φουρνιά απ’ το Αφγανιστάν. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των λαθρομεταναστών είναι μουσουλμάνοι. Φυσικά έχουμε και λαθρομετανάστες απ’ την Αφρική που παρεμπιπτόντως είναι και αυτοί μουσουλμάνοι.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ενώ ήμασταν ήσυχοι και χωρίς πρόβλημα με τα μουσουλμανικά κράτη, χωρίς πρόβλημα με την μουσουλμανική τρομοκρατία, χωρίς συμμετοχή στον ακήρυχτο πόλεμο Ισλάμ-Δύσης σήμερα είμαστε στο κέντρο αυτών των προβλημάτων.
Κανένας δεν ξέρει τον ακριβή αριθμό των λαθρομεταναστών, τα νούμερα ξεκινούν από 1.000.000 και φτάνουν σε πάνω από 2.000.000.
Η γιορτή με την ευκαιρία της οποίας προσευχήθηκαν οι μουσουλμάνοι δεν είναι μεγάλη απλώς ήταν λίγο μετά τις εκλογές και επιδιώχθηκε να δοθεί το μήνυμα ότι είναι παρόντες, είναι πολλοί και οργανωμένοι. Οι πολίτες παρακολουθούν τα δρώμενα και θα αντιδράσουν, το θέμα είναι πως και πότε. Θα αναρωτηθώ όχι άδικα μήπως οδηγείται η Ελληνική κοινωνία στην αγκαλιά των ακροδεξιών γιατί προετοιμάζουν εξωθεσμική λύση για την Ελλάδα; Λέω μήπως;;;
ideopigi.blogspot.com







Μεγάλη συμμετοχή στην πορεία της Θεσσαλονίκης, για το Πολυτεχνείο

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα ειρηνικά η κεντρική πορεία για το Πολυτεχνείο στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι διαδηλωτές ήταν περίπου δέκα χιλιάδες. Η κεντρική πορεία, που πραγματοποιήθηκε από το ΣΦΕΑ και το φοιτητικό κίνημα, ολοκληρώθηκε στην Αριστοτέλους.Μία δεύτερη πορεία που διοργανώνεται από το συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων φοιτητικών συλλόγων που τελούν υπό κατάληψη, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και είναι προγραμματισμένη να επιστρέψει στο πανεπιστήμιο. Εκεί, μαζί με πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία θα εκδώσουν κοινή απόφαση για κινητοποιήσεις (απεργίες και καταλήψεις) που θα κορυφωθούν εντός του μήνα.Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θα μείνει ανοιχτό, καθώς στις 18.00, πραγματοποιήθηκε η επετειακή συνεδρίαση της Συγκλήτου, και στις 19.00, στην αίθουσα τελετών, η κεντρική εκδήλωση με θέμα «1973-2010: Το πανεπιστήμιο τότε και σήμερα», με ομιλίες δημοσιογράφων. Θα ακολουθήσει, στις 21.00, συναυλία με τους Νίκο Πορτοκάλογλου, Νίκο Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελλο.

Μικρο ένταση το πρωί

Νωρίτερα, στεφάνια στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κατέθεσαν οι πρυτανικές αρχές των δύο πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, φοιτητικές και κομματικές νεολαίες, μαθητές, εργατικά και συνδικαλιστικά σωματεία, φορείς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τιμώντας την 37η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια των καταθέσεων σημειώθηκαν επεισόδια μικρής έντασης, όταν μέλη προσκείμενα στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά επιχείρησαν να εμποδίσουν φοιτητές προσκείμενους στην ΠΑΣΠ να καταθέσουν στεφάνι. Αμέσως μετά την κατάθεση στεφάνου, ο πρύτανης του Α.Π.Θ., Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε ότι η σημερινή νεολαία διεκδικεί και πάλι το αυτονόητο δικαίωμα στην παιδεία και την ευημερία, όπως αντίστοιχα διεκδικούσε η γενιά τού 1973. «Το δικαίωμα αυτό και σήμερα υπονομεύεται από την παγκοσμιοποιημένη προσπάθεια εμπορευματοποίησης των πάντων, υποχρεώνοντας τα νέα παιδιά να διεκδικούν και πάλι την Παιδεία ως δημόσιο αγαθό», είπε. Φίλοι και συναγωνιστές του Θωμά Βασιλειάδη, τίμησαν τη μνήμη και την προσφορά του στον αντιδικτατορικό αγώνα, καταθέτοντας λίγα λουλούδια μπροστά στην αναμνηστική πλακέτα, στο ισόγειο του κτιρίου της Πολυτεχνικής, και τηρώντας ενός λεπτού σιγή.



Ένταση στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης (Video)

Στην Κίνα Χτίζουν κτίριο 15 ορόφων μέσα σε δύο ημέρες

Και αν δεν το πιστεύετε, δείτε με τα μάτια σας στο βίντεο που ακολουθεί, πως κατάφεραν να σηκώσουν ένα 15όροφο κτίριο στη Σαγκάη μέσα σε δύο ημέρες…



Ερώτηση των βουλευτών ΣΥ.ΡΙΖ.Α Τάσου Κουράκη και Ευαγγελίας Αμμανατίδου –Πασχαλίδου για την απαράδεκτη και αιφνιδιαστική αύξηση ύψους 40% των διοδίων τελών στα Μάλγαρα.

Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Θεσσαλονίκης Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με αφορμή την απαράδεκτη και αιφνιδιαστική αύξηση της τιμής του τέλους διοδίων στα Μάλγαρα.
Στην ερώτηση οι βουλευτές επισημαίνουν ότι μόλις μία μέρα μετά τις εκλογές, στις 16 Νοέμβρη, η κυβέρνηση επέβαλε πρόσθετο χαράτσι στους διερχόμενους οδηγούς από το σταθμό διοδίων των Μαλγάρων, τα οποία λειτουργούν υπό δημόσιο έλεγχο. Η αύξηση κατά 40% στα τέλη, από 2 σε 2,80 ευρώ, είναι εξοργιστική και φαίνεται να επιβεβαιώνει δημοσιεύματα ότι αποτελεί αντιπαροχή από το ελληνικό δημόσιο προς την εταιρεία εκμετάλλευσης των διοδίων του Αιγινίου «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε», ύστερα από απαίτηση της για «διαφυγόντα» κέρδη εξαιτίας της μη λειτουργίας των τελευταίων. Σημειώνουν επίσης ότι οι αυθαίρετες αυξήσεις στα υπάρχοντα διόδια και το υψηλό αντίτιμο στα νέα που κατασκευάζονται πραγματοποιούνται σε μία περίοδο κατά την οποία μισθοί και συντάξεις περικόπτονται.Τέλος ζητούν από τον Υπουργό την άμεση ανάκληση της αύξησης που επιβλήθηκε στην τιμή των διοδίων Μαλγάρων και υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα του συνολικού επανασχεδιασμού της δημόσιας διαχείρισης των εθνικών οδών με στόχο την κατάργηση των διοδίων, ώστε προτεραιότητα να αποτελεί η ασφάλεια των διερχόμενων και όχι η παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας στα ιδιωτικά συμφέροντα.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ: Ομιλία επί της πρότασης για σύσταση ή μη δικαστικού συμβουλίου της Κοινοβουλευτικής Εκπρόσωπου του ΣΥΡΙΖΑ κα Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου


ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Συζήτηση επί του διανεμηθέντος πορίσματος της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά πρώην Υπουργών για την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων, σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου», περί παραδοχής ή μη της πρότασης για την άσκηση δίωξης κατά των πρώην Υπουργών Θεόδωρου Ρουσόπουλου, Ευάγγελου Μπασιάκου, Αλέξανδρου Κοντού και Γεωργίου Βουλγαράκη και κατά του πρώην Υφυπουργού Πέτρου Δούκα και λήψη απόφασης, με μυστική ψηφοφορία, επί της προτάσεως της Επιτροπής και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη, για την οποία ζητείται άσκηση δίωξης, όπως αυτές καθορίζονται και εξειδικεύονται στο πόρισμα της ως άνω Επιτροπής, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 86 του Συντάγματος, τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 157 του Κανονισμού της Βουλής και τις παραγράφους 1, 2 και 3 του άρθρου 6 του ν. 3126/2003 «Ποινική ευθύνη των Υπουργών».Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 86 του Συντάγματος και τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 157 του Κανονισμού της Βουλής, μετά τη συζήτηση η Ολομέλεια της Βουλής αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης με μυστική ψηφοφορία και χωριστά για κάθε καταγγελλόμενη πράξη ή παράλειψη. Για την άσκηση δίωξης σύμφωνα με το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και το νόμο περί ευθύνης Υπουργών απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, δηλαδή τουλάχιστον 151 ψήφοι.
Τοποθέτηση επί της διαδικασίας της μυστικής ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο των απόντων βουλευτών και υπουργών σε αποστολές της βουλής στο εξωτερικό
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει η κυρία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου.
ΛΙΤΣΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, αναφερθήκατε στο γράμμα και στο πνεύμα του Κανονισμού. Αυτό μπορεί να ισχύει σε μια νομοθετική διαδικασία, όμως αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε μία νομοθετική διαδικασία.
Κατ’ αρχήν, όταν υπάρχει νομοθετικό έργο, υπάρχει, ως συνήθως, η αρχή της δεδηλωμένης, δηλαδή ένας είναι αυτός που θα ψηφίσει και οι υπόλοιποι δεν χρειάζονται, εκτός και αν υπάρχει ονομαστική ψηφοφορία. Όμως, εδώ μιλάμε για κάτι άλλο. Λέμε να γίνει παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο. Μιλάμε δηλαδή για σύγκληση Δικαστικού Συμβουλίου. Άρα, κύριε Πρόεδρε, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τους συνάδελφους που αυτή τη στιγμή δεν είναι στην Αίθουσα. Γιατί ακόμη και από το κύκλωμα της τηλεόρασης να βλέπουν τη συνεδρίαση, υπάρχει πρόβλημα. Θα πρέπει να είναι εδώ παρόντες, για να ψηφίσουν. Και κάτι άλλο θέλω να πω, τελείως θεωρητικά, κύριε Πρόεδρε: Αν οι μισοί συνάδελφοι έλειπαν σε αποστολές της Βουλής στο εξωτερικό, τι θα γινόταν; Τότε θα στέλνανε για τέτοια διαδικασία επιστολικές ψήφους και αυτές θα θεωρούνταν έγκυρες; Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει να υπάρξει μία συζήτηση και να γίνει αναθεώρηση για τη συγκεκριμένη δικαστική διαδικασία. Εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε να ψηφίσουν οι συνάδελφοι που λείπουν στο εξωτερικό ή που δεν είναι εδώ.
Ευχαριστώ.
Ομιλία επί της πρότασης για σύσταση ή μη δικαστικού συμβουλίου
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Παρακαλώ την Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κα Ευαγγελία Αμμανατίδου – Πασχαλίδου να λάβει το λόγο για δώδεκα λεπτά.
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ – ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ και δύο και πλέον χρόνια, με δύο διαφορετικές κυβερνήσεις, πρώτα της Νέας Δημοκρατίας και τώρα του ΠΑΣΟΚ, η Βουλή κλήθηκε να διερευνήσει το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου με δύο Εξεταστικές Επιτροπές και μία Προκαταρκτική, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πως τα όποια ποινικά αδικήματα μπορούν να τεκμηριωθούν, με επαρκείς πάντοτε ενδείξεις, σε βάρος πρώην Υπουργών και Υφυπουργών, με ισχυρή, όμως, απειλή παραγραφής, αφού ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών και το βίαιο κλείσιμο της Κοινοβουλευτικής Συνόδου στις 8 Μαΐου του 2009 λειτούργησαν καταλυτικά. Αυτό, βέβαια, θα το κρίνει το Δικαστικό Συμβούλιο, αν συσταθεί.Σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής καλείται να ψηφίσει την άσκηση ή όχι ποινικής δίωξης περιοριστικά για κάθε έναν από τους ελεγχόμενους πρώην Υπουργούς και Υφυπουργούς της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 για να συγκροτηθεί το Δικαστικό Συμβούλιο. Και αυτό θα αποφανθεί, με την έκδοση βουλεύματος, αν θα γίνει παραπομπή ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο.Το συγκεκριμένο σκάνδαλο το είχαμε εντοπίσει από πολύ νωρίς, στη φάση της παράτολμης διεκδίκησης της Μονής Βατοπεδίου, παραλίμνιων εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας. Μετέπειτα, βέβαια, μάθαμε πως και η ίδια η λίμνη ήταν προϊόν αρχικά διεκδίκησης και αργότερα ανταλλαγής, όπως και οι εκτάσεις πέριξ αυτής.Εγκαλούσαμε από το 2003 την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση και το Ελληνικό Δημόσιο να διεκδικήσει σθεναρά τις ανωτέρω εκτάσεις, οι οποίες σε καμία των περιπτώσεων, βάσει χρυσόβουλων, δεν μπορούσαν να περάσουν στη Μονή και κατόπιν, όπως όλοι γνωρίζουμε, σε off shore εταιρείες ή σε οικονομικούς παράγοντες.Οι ευθύνες του κ. Δρυ και ειδικότερα του κ. Φωτιάδη από το ΠΑΣΟΚ καλύφθηκαν από την αναπομπή του κ. Φωτιάδη μετά τα όσα συνέβησαν από τον ξεσηκωμό κατοίκων και φορέων των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Όταν, όμως, το Μάρτιο του 2004 ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, περιέργως δεν ξαναασχολήθηκε με την έκβαση της υπόθεσης. Αυτό το εκλαμβάνω ως δικομματική συγκάλυψη, διότι ενώ το θέμα ήταν μεγίστης σημασίας και ερχόταν στο φως κομμάτια του πάζλ, το ΠΑΣΟΚ καθυστερούσε σκοπίμως την ανάδειξη του σκανδάλου, το οποίο βεβαίως ξεκίνησε επί των ημερών του. Και αυτό το λέω, επειδή μόλις έχω δει και τον κ. Πεταλωτή, όπως είναι εδώ και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι που ήταν από τις περιοχές και γνωρίζουν το θέμα.
Ο κ. Πεταλωτής –και προς τιμήν του τότε- ήταν ένας από αυτούς που τα είχαν βάλει με τον ίδιο τον κομματικό τους χώρο, γιατί θεωρούσαν ότι ήταν πολύ σκανδαλώδες το ΠΑΣΟΚ να αφήνει το ελληνικό δημόσιο και να είναι υπέρ της Μονής Βατοπεδίου. Δυστυχώς, στη συζήτηση για σύσταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής, μετά τη δεύτερη Εξεταστική, όταν εμείς θέσαμε ως ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλα κόμματα, τη διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες του κ. Δρυ και του κ. Φωτιάδη, ούτε λίγο ούτε πολύ το ΠΑΣΟΚ τους αθώωσε, λέγοντας πως ήταν αυτοί που διαφύλαξαν το δημόσιο συμφέρον, ξεχνώντας τις πρότερες ενέργειες εκχώρησης προστατευόμενων περιοχών NATURA, λιμνοθάλασσας, αρχαιολογικών χώρων και εποικιστικών εκτάσεων που δόθηκαν σε ακτήμονες.
Εδώ θέλω να αναφερθώ στο ρόλο που κλήθηκε η Βουλή να παίξει, το ρόλο του δικαστή που υποκαθιστά το φυσικό δικαστή, που όμως στην περίπτωση που συζητούμε, όλοι γνωρίζουμε πως λειτουργεί, κάτω από τα στενά πλαίσια μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας σήμερα του ΠΑΣΟΚ, χθες της Νέας Δημοκρατίας. Φυσικά, το έγκλημα σφραγίστηκε με τις ανταλλαγές επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας με τα απανωτά συμβόλαια σε όλη την Ελλάδα ακινήτων-φιλέτων, που είχαν επιλεγεί από τους πανούργους Εφραίμ και Αρσένιο και που ανήκαν είτε στην ΚΕΔ, δηλαδή σε εποπτευόμενη εταιρεία του Υπουργείου Οικονομικών, είτε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αυτό που αξίζει να τονίσουμε είναι ότι οι ανταλλαγές έγιναν ενόψει της Αναθεώρησης του Συντάγματος, κυρίως του άρθρου 24, που εάν περνούσε, οι αποχαρακτηρισμοί θα ήταν πολύ πιο εύκολοι, αφού το κοινόχρηστο δάσος της Ουρανούπολης ξαφνικά με μία απόφαση αποχαρακτηρίστηκε και από δάσος χθαμαλόν έγινε δασική έκταση και καταλαβαίνετε ότι από εκεί και πέρα θα είχε γίνει οικόπεδα.Από το 2004 ξεκινά η ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη των κυβερνητικών εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας και ο κάθε πολίτης θεωρώ ότι έχει βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για την ανιστόρητη συναλλαγή Εκκλησίας-Κράτους, οικονομικών παραγόντων και για τη διαπλοκή και διαφθορά σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, ενώ η ατιμωρησία, αλλά και η διαφορετική και άνιση μεταχείριση πολιτών και πολιτικών εξοργίζει το κοινό αίσθημα και η απαξίωση για την πολιτική και τους πολιτικούς αποτυπώνεται με διάφορους τρόπους, ένας από τους οποίους είναι και η αποχή από τις εκλογές, όπως διαφάνηκε περίτρανα στις δύο εκλογικές μάχες και ειδικά τη δεύτερη Κυριακή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών.Έρχομαι στο προκείμενο. Η ζημιά του ελληνικού δημοσίου δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε νούμερα, διότι οι εκτιμήσεις του ΣΟΕ και μέσα από τα συμβόλαια της κυρίας Πελέκη-Βουλγαράκη είναι αμφισβητούμενες, αφού αρχικά υπάρχουν υπερεκτιμήσεις των ανταλλάξιμων περιοχών της Βιστωνίδας και υποτιμήσεις των τελικών ακινήτων που μεταγράφηκαν στη Μονή Βατοπεδίου. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι το ελληνικό δημόσιο χάρισε γη και ύδωρ στους δολοπλόκους μοναχούς, χωρίς να τους ανήκει μία σπιθαμή γης από τις ανταλλάξιμες περιοχές. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί πως αν όχι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αλλά με διαφορετικούς θα παραχωρηθεί, επίσης, δημόσιος πλούτος σε μεγάλες εταιρείες για στρατηγικές επενδύσεις μέσα από τη διαδικασία fast track, με εισηγήσεις της διϋπουργικής επιτροπής, χωρίς κανέναν κοινωνικό και ουσιαστικά κοινοβουλευτικό έλεγχο. Αυτά θα τα πούμε, βεβαίως, αύριο στο σχέδιο νόμου που έρχεται στην Ολομέλεια της Βουλής, όμως και το fast track είναι ένας παράπλευρος τρόπος για να εκχωρείται δημόσια έκταση σε εταιρείες, οι οποίες πάλι θα είναι γύρω από τα κυβερνητικά κλιμάκια.Το Νομικό Συμβούλιο του κράτους αποδεικνύεται ευάλωτο σε πολιτικές πιέσεις και μειοψηφεί η άποψη πως το ελληνικό δημόσιο πρέπει άμεσα να διεκδικήσει τις ανταλλάξιμες περιοχές και περιμένουμε να δούμε την έκβαση της ανάκλησης της απόφασης στις 12.12.2010, γιατί έχει γίνει και μια έφεση και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί. Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε να γίνει προκαταρκτική εξέταση για πέντε πρώην Υπουργούς και Υφυπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, Δούκα, Μπασιάκου, Κοντού, Βουλγαράκη, Ρουσόπουλου. Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την Επιτροπή και τώρα βεβαίως από τη ψηφοφορία, ενώ το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ολιγώρησε πιο πριν, όσον αφορά την προκαταρκτική επιτροπή, στην εξερεύνηση τρόπου ορθής εκτίμησης της ζημιάς που υπέστη το ελληνικό δημόσιο. Φυσικά δεν εισακούστηκε το αίτημα του Βουλευτή μας του Θοδωρή Δρίτσα, μέλους της Επιτροπής, όπως και άλλων συναδέλφων, για μια παράταση των συνεδριάσεων, ώστε η Επιτροπή να καταλήξει, όσο αυτό είναι δυνατόν, σε ασφαλή συμπεράσματα, για να μπορέσει να επιχειρηματολογήσει στην Ολομέλεια και αυτή, δηλαδή εμείς, τελικώς να ψηφίσουμε αν θα συσταθεί και για ποιους, το Δικαστικό Συμβούλιο. Διότι όλοι γνωρίζετε πως υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αυτό να ανατραπεί, από επαρκείς ενδείξεις, οι οποίες, όμως, θα αφορούν συγκεκριμένα αδικήματα και θα συνδέονται από συγκεκριμένες αναφορές άρθρων του Ποινικού Κώδικα, τα οποία κατά την κρίση της επιτροπής παραβίασαν οι ελεγχόμενοι. Ακόμη η επιστολή του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, προς τον Πρόεδρο της Βουλής στις 12 Οκτώβρη για παράταση, μέχρι 30 Νοέμβρη, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Έτσι, με ανεπαρκή χρόνο διερεύνησης και με το δεδομένο ότι οι ελεγχόμενοι δεν επικαλέστηκαν την παραγραφή αξιόποινων αδικημάτων που αυτό θα έθετε στην επιτροπή, πρώτα από όλα, θέμα έρευνας σε επίπεδο πολιτικό, ενώ σε επίπεδο νομικό θα καθιστούσε αδύνατη τη διερεύνηση -θα το κρίνει το δικαστικό συμβούλιο αν αυτό συσταθεί από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας- τελικώς θα φτάσουμε να δούμε την έκβαση αυτής της υπόθεσης για ένα σκάνδαλο μέσα σε όλα τα υπόλοιπα που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας. Οι πολιτικές ευθύνες για τους εμπλεκόμενους είναι δεδομένες. Και όχι μόνον των πέντε ελεγχόμενων της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και για όλους όσους από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη Νέα Δημοκρατία διαχρονικά ενεπλάκησαν και προσπάθησαν να κουκουλώσουν το σκάνδαλο. Η ροή μαύρου χρήματος δεν τεκμηριώνεται βάσει των μαρτύρων και της διερεύνησης, όσο μπορούσαν βεβαίως, στο σύντομο χρόνο και με τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στην Επιτροπή. Όμως, θα πρέπει να πούμε τι ακριβώς έχουν γίνει τα ακίνητα. Γνωρίζετε ότι είμαι από τα άτομα που είχαν αντιδράσει μαζί με τους συντρόφους μου από το ΣΥΡΙΖΑ και με κατοίκους των περιοχών. Πολύ έντονα αντιδράσαμε όλοι μαζί και γνωρίζω αρκετά πράγματα από αυτήν την υπόθεση. Σήμερα που μιλάμε οικόπεδα τα οποία θεωρούσα ότι έχουν σταματήσει οι εργασίες, όπως στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Καρδίας του Δήμου Μίκρας, συνεχίζονται να κτίζονται. Αυτό σημαίνει ότι ούτε το ΠΑΣΟΚ, όπως βεβαίως και πιο μπροστά η Νέα Δημοκρατία, δεν σταμάτησε τη διαδικασία και σε αυτό θα πρέπει να πάρουμε απαντήσεις. Όσον αφορά τα θέματα που είχαμε σηκώσει, σε γραπτή ερώτηση του συναδέλφου τότε του Γιάννη Δραγασάκη στις 13.11.2003 προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού, που ρωτούσε τι γίνεται με τις διεκδικήσεις της Μονής Βατοπεδίου, ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών δεν απάντησε. Στις 13.11.2003 ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην κυβέρνηση. Με το σχηματισμό της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κατατέθηκε από τον Γιάννη Δραγασάκη νέα ερώτηση 16.04.2004. Ο Υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε να επανεξετάσει την υπόθεση. ‘Ομως σε μια νέα ερώτηση 05.04.2005, ενώ καταγγέλθηκε, αντί επανεξέτασης, το ελληνικό δημόσιο αναγνώρισε στη Μονή Βατοπεδίου μεγάλες εκτάσεις, χωρίς το ίδιο να έχει ασκήσει τα ένδικα μέσα που διέθετε.
Με ερώτηση 11.07.2007 αποκαλύψαμε ότι το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής, ανάμεσα στην ΚΕΔ και τη Μονή Βατοπεδίου, παραχώρησε στη δεύτερη τα στοιχεία. Ο αρμόδιος Υπουργός δεν κατέθεσε στη Βουλή τη συμφωνία ΚΕΔ-Μονής, όπως ζητούσαμε.
Ερωτήσεις από εκεί και πέρα, συνεχόμενες. Δυστυχώς είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο.
Στο προκείμενο τώρα. Με τους συγκεκριμένους πέντε συναδέλφους, πρώην Υπουργούς και Υφυπουργούς της Νέας Δημοκρατίας, ο συνάδελφος Θοδωρής Δρίτσας, πολύ εμπεριστατωμένα, έφτασε να απαγγείλει τις κατηγορίες όσον αφορά την κακουργηματική απιστία βάσει του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα προς τους τρείς, Πέτρο Δούκα, Ευάγγελο Μπασιάκο και Αλέξανδρο Κοντό. Φτάνοντας σ’ αυτή τη διαδικασία θέλω να γνωρίζετε ότι συζητώντας και στην κοινοβουλευτική ομάδα, βάση του πορίσματος του συναδέλφου Θοδωρή Δρίτσα, δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία. Και αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που θα έπρεπε να είχε παραταθεί η συγκεκριμένη προκαταρκτική επιτροπή για να μπορέσουν να υπάρχουν ασφαλή στοιχεία και να μην διασύρονται ή να μην έχουμε εκείνα τα στοιχεία που ενδεχομένως κάποιοι άλλοι θα έπρεπε να περάσουν στο Δικαστικό Συμβούλιο.Για τους άλλους δυο πρώην συναδέλφους το Γιώργο Βουλγαράκη και το Θοδωρή Ρουσόπουλο δεν υπάρχουν εκείνα τα στοιχεία που να μπορούν να τεκμηριώνουν την ηθική αυτουργία, τουλάχιστον όσα στοιχεία δόθηκαν στην Επιτροπή, στον ελάχιστο χρόνο που είχαν.
Ένα τελευταίο θέλω να πω το οποίο μπορεί να μην έχει σχέση με αυτό το σκάνδαλο, αλλά έχει και αυτό τη σημασία του. Υπήρχε υπό περιορισμό το τρίτο μέλος της υπόθεσης για τη SIEMENS και ξαφνικά βλέπουμε ότι εξαφανίζεται. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να μας πει κάτι και γι’ αυτό; Ήταν ο άνθρωπος στην Πάρο, στο εξοχικό του. Δεν έπρεπε να είχε τεθεί υπό περιορισμό ή να υπήρχαν κάποια άλλα μέτρα ώστε να μην την «έκανε» από την χώρα; Σε όλα αυτά, λοιπόν, τα ζητήματα σημαίνει ότι υπάρχουν από πίσω και πολιτικές συγκαλύψεις και υπάρχουν και κάποιοι που δεν θέλουν να διαφωτιστούν όλα αυτά τα σκάνδαλα διότι έτσι θα εμπλακούν και αυτοί. Ευχαριστώ.



Σπατάλες, αυθαιρεσίες και υπερβάσεις νομιμότητας στη διαχείριση πόρων του Περιφερειακού Ταμείου; «ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΣΗΜΟ Η ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ;» «Ανεξέλεγκτο και ύποπτο πάρε-δώσε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος;»

Μιλώντας στο «Ράδιο Ωμέγα», στους δημοσιογράφους Κ. Μάγνη και Κ. Κορτέση ο βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος απεκάλυψε ότι έχει καταγγελίες για ύποπτες συναλλαγές και αδιαφανείς διαδικασίες στην εξόφληση έργων που εκτελέστηκαν στις πυρόπληκτες περιοχές της Δυτικής Ελλάδος.
Όπως είπε ο κ. Νικολόπουλος, «ζητώ σήμερα από τον Περιφερειάρχη κ. Αναστάσιο Αποστολόπουλο, να δώσει στη δημοσιότητα τον πίνακα κατανομής του ποσού των 500.000 που έφθασε από την Αθήνα για εξόφληση έργω που ήδη έχουν εκτελεστεί. Πρέπει να μας πει τα κριτήρια βάσει των οποίων, κάποιους εξόφλησε και άλλους όχι» και συνέχισε:

«Δεν πιστεύω ότι η Κυβέρνηση της «διαφάνειας», έχει δώσει εντολές να γίνονται κρυφές συναλλαγές και μάλιστα, αφού προηγουμένως καταβληθεί αρμοδίως το γρηγορόσημο». Ο κ. Νικολόπουλος είπε ακόμα ότι θα ζητήσει εξηγήσεις και τα έγγραφα στη Βουλή από τους προϊστάμενους Υπουργούς της Π.Δ.Ε.

Εξ άλλου, με ανακοίνωσή του ο κ. Νικολόπουλος, καταγγέλλει «χορό» αυθαιρεσιών, σπατάλες για ταξίδια, δημόσιες σχέσεις και δραστηριότητες προβολής και υπερβάσεις νομιμότητας σε ό,τι αφορά στις συμβάσεις Τεχνικής Βοήθειας στη διαχείριση των πόρων του Περιφερειακού Ταμείου.

Ο κ. Νικολόπουλος κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, επικαλούμενος καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες, η Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, φέρεται να έσπασε υπογεγραμμένες, από την προηγούμενη Διοίκηση, συμβάσεις με αναδόχους αποζημιώνοντάς τους και να αυξάνει σημαντικά τα έξοδα δημοσίων σχέσεων, ταξιδιών και προβολής μέσα από το Περιφερειακό Ταμείο και την Τεχνική Βοήθεια του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, φέρεται και να δέχεται αιτιάσεις για υπερβάσεις νομιμότητας της υφιστάμενης νομοθεσίας για την διακοπή αλλά και για την επανακατάρτιση των συμβάσεων Τεχνικής Βοήθειας, για υπέρβαση της νομιμότητας στη διαχείριση των πόρων του Περιφερειακού Ταμείου, για κατάργηση της διαγωνιστικής διαδικασίας στη διαχείριση πόρων της Τεχνικής Βοήθειας του ΕΣΠΑ, όπως επίσης και για άλλα θέματα διαχείρισης.

Στην Ερώτησή του ο Αχαιός Βουλευτής, ερωτά τους Υπουργούς και τους ζητά:

• Αληθεύουν αυτές οι καταγγελίες;

• Πόσα ήταν τα χρήματα που διατέθηκαν για την προβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος;

• Να κατατεθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Ταμείου Δυτικής Ελλάδος από 1-1-2010 μέχρι σήμερα, αναλυτικό καθολικό του Περιφερειακού Ταμείου Δυτικής Ελλάδος από 1-1-2009, αντίγραφα των συμβάσεων που έχουν καταρτιστεί από 1-1-2009 μέχρι σήμερα και όλα τα εντάλματα πληρωμής από 1-10-2009 μέχρι σήμερα.

• Να κατατεθούν από τον άξονα 11 της τεχνικής υποστήριξης του ΕΣΠΑ όλες οι συμβάσεις που ήταν σε ισχύ 31-12-2009 και όλες οι αποφάσεις τροποποίησης των συμβάσεων που ήταν σε ισχύ από 31-12-2009 και καταγγέλθηκαν στη συνέχεια.

• Να κατατεθούν οι αποφάσεις της Γ.Γ. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για προκήρυξη του άξονα 11 με κωδικό θέματος προτεραιότητας 85 από 1-1-2010 μέχρι σήμερα.

• Να κατατεθούν οι αποφάσεις συγκρότησης επιτροπών αξιολόγησης προσφορών του άξονα 11 με κωδικό προτεραιότητας 85 από 1-1-2010 μέχρι σήμερα.

• Να κατατεθούν τα πρακτικά των επιτροπών αξιολόγησης προσφορών που υπεβλήθησαν σε έργα του άξονα 11 με κωδικό θέματος 85 από 1-1-2010 μέχρι σήμερα.

• Να κατατεθούν οι συμβάσεις που έχουν καταρτιστεί για τα έργα του άξονα 11 με κωδικό θέματος προτεραιότητας 85 από 1-1-2010 μέχρι σήμερα.

• Να κατατεθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων των επιτροπών παραλαβής έργου για τα έργα του άξονα 11 με κωδικό θέματος 85 από 1-1-2010 μέχρι σήμερα.

• Να κατατεθεί αναλυτικό καθολικό και σε περίπτωση που δεν τηρείται κατάσταση στην οποία να εμφανίζεται ο δικαιούχος, η ημερομηνία υπογραφής, ο αριθμός και το αντικείμενο της σύμβασης το ποσό που πληρώθηκε και ο αριθμός επιταγής που εξεδόθη.

• Να κατατεθούν όλα τα εντάλματα πληρωμής που έχουν εκδοθεί για τη διαχείριση των χρημάτων του άξονα 11 με κωδικό θέματος προτεραιότητας 85 του ΕΣΠΑ μέχρι σήμερα.

• Να κατατεθούν οι αποφάσεις πρόσληψης ειδικών συμβούλων και ειδικών συνεργατών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος από 1-1-2009 μέχρι σήμερα.

Σχολεία: Τελείωσαν οι εκλογές, άρχισαν οι διαμαρτυρίες

Παρότι βρισκόμαστε στα μέσα Νοεμβρίου, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες της περιφέρειας Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
Σε πέντε νηπιαγωγεία της περιοχής, στον Σοχό, στον Προφήτη, στη Νέα Μάδυτο, στη Νέα Απολλωνία και στο Κρυονέρι, δεν λειτουργεί το ολοήμερο τμήμα κατά τον απογευματινό του κύκλο. Στον Ξηροπόταμο οι μαθητές του νηπιαγωγείου ακόμη περιμένουν νηπιαγωγό. Στην πλειοψηφία των ολοήμερων δημοτικών σχολείων της περιφέρειας Λαγκαδά, εξάλλου, δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί όλοι εκπαιδευτικοί, ενώ τα τμήματα ένταξης ακόμη δεν έχουν αρχίσει να λειτουργούν σε Κρυονέρι, Ασπροβάλτα και Αρέθουσα.Τα παραπάνω καταγγέλλει το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λαγκαδά, το οποίο με επιστολή του καλεί το υπουργείο Παιδείας να καλύψει άμεσα τις ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Διαμαρτυρία για τα αθλητικά σχολεία

Ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου τα μέλη του Σωματείου Ελαστικά Απασχολούμενων Εκπαιδευτικών διοργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του δημαρχείου Καλαμαριάς, διαμαρτυρόμενα για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του υπουργείου Παιδείας να προσλάβει γυμναστές για τα αθλητικά σχολεία. Ένας ολόκληρος κλάδος, τονίζουν οι εκπαιδευτικοί, καταδικάζεται στην ανεργία τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει τις πιστώσεις για τις προσλήψεις και παρότι τα κενά σε γυμναστές, τόσο στα ολοήμερα όσο και στα αθλητικά σχολεία, είναι μεγάλα.Η Ενωτική Κίνηση Αδιόριστων Γυμναστών με σχετική της ανακοίνωση καταγράφει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όχι μόνο τα αθλητικά σχολεία αλλά γενικότερα το μάθημα της φυσικής αγωγής στα δημόσια σχολεία της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “τα σχέδια του υπουργείου για το νέο σχολείο δίνουν έμφαση στην ψηφιακή επανάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί σημαντικό έως και αυτονόητο, αλλά δεν αποτελεί τόσο βασική προϋπόθεση για μια πολιτισμένη κουλτούρα ζωής όσο η ισορροπημένη σωματική άσκηση”.
Θολό το μέλλον των αθλητικών σχολείων
Από την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς δεν έχει γίνει κανένας διορισμός γυμναστών και προπονητών στα αθλητικά σχολεία. Οι γονείς αγωνιούν για το μέλλον της εκπαίδευσης των παιδιών τους, καθώς το υπουργείο Παιδείας δεν έχει κάνει καμία συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα. Οι γυμναστές καταγγέλλουν ότι “ο θεσμός του αθλητικού σχολείου και κατ’ επέκταση ο ελληνικός αθλητισμός παρουσιάζει σήμερα απογοητευτική και παρακμιακή εικόνα”.
Σ.Μ.  "Μακεδονία"



Ορεστιάδα: Εχασε τη μάχη με τη ζωή διευθυντής τράπεζας μετά από ληστεία

Αφησε την τελευταία του πνοή στο χειρουργείο του νοσοκομείου Ορεστιάδας ο διευθντής της ALPHA BANK που τραυματίστηκε στην πρόσπάθειά του να εμποδίσει ληστεία στο υποκατάστημα που ήταν επικεφαλής.Σύμφωνα με τα πρώτες πληροφορίες, ο ληστής που συνελήφθη μετά από καταδίωξη έστησε πρώτα καρτέρι έξω απλό την τράπεζα και όταν οι υπάλληλοι ανοιξαν χρηματοκιβώτιο και ταμεία εισέβαλε κρατώντας πιστόλι και αφού τους ακινητοποίησε πήρε ένα σάκο που βρήκε πάνω σε ένα ταμείο και τράπηκε σε φυγή. Τον ακολούθησε ο διευθυντής που φαίνεται ότι δεν υπολόγισε την αγριότητα του δράστη. Με εννιάρι πιστόλι, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, ο ληστής τον πυροβόλησε τουλάχιστιον τέσσερις φορές και τον τραυματισε θανάσιμα.Ακολούθησε καταδίωξη από αστυνομικές δυνάμεις που κινηγοποιήθηκαν γρήγορα, εντόπισαν και συνέλαβαν λιγη ώρα αργότερα τον δράστη.Ο διευθυντής του υποκαταστήματος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο α, μπήκε στο χειρουργείο αλλά δεν άντεηξε και υπέκυψε στα τραυματά του.Οπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές , ο δράστης ηλικίας μεταξύ 35-40 χρόνων, δεν ανοίγει ο στόμα του και πιθανότατα κατάγετο από την περιοοχή των Γιαννιτσών. Ακόμη το όπλο που χρησιμοποίησε είναι στρατιωτικό και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για την προέλευσή του.

Η Βουλή,Παραπέμπει Μπασιάκο, Δούκα και Κοντό στο δικαστικό συμβούλιο

Την παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο, τριών από τους πέντε πρώην υπουργούς της Ν.Δ. που είχαν αρχικά προταθεί, για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής.
Πρόκειται για τους Ευάγγελο Μπασιάκο, Αλέξανδρο Κοντό, (πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης) και Πέτρο Δούκα (πρώην υφυπουργό Οικονομικών), οι οποίοι παραπέμπονται μονάχα για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας στο αδίκημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και όχι για τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος και της απάτης σε βάρος του Δημοσίου για την δήθεν κυριότητα της Μονής επί της λίμνης, για τα οποία είχε επίσης προταθεί η παραπομπή τους. Οι άλλοι δύο ελεγχθέντες πρώην υπουργοί, οι κ.κ. Γ. Βουλγαράκης (κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος) και Θ. Ρουσόπουλος (κατηγορούμενος για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην προσπόριση αθέμιτου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους της Μονής Βατοπεδίου και της απάτης από κοινού σε βάρος του Δημοσίου) δεν παραπέμπονται στο δικαστικό συμβούλιο.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, όπως ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο της Βουλής Φ. Πετσάλνικο, έχουν ως εξής:
• ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ψήφισαν 184 βουλευτές, έγκυρα 179, άκυρα 5 λευκά 1.
Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην προσπόριση αθέμιτου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους της Μονής Βατοπεδίου και τρίτων εταιρειών, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 131 βουλευτές, κατά 38 και «παρών» δήλωσαν 8.
Για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ τάχθηκαν 131 βουλευτές, κατά 37 και «παρών» δήλωσαν 9
Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα της απάτης από κοινού σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 130, κατά 38 και «παρών» δήλωσαν 9.
• ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ: Ψήφισαν 184 βουλευτές, έγκυρα 182, άκυρα 2 λευκά 2
Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 139, κατά 29 και «παρών» δήλωσαν 8.
Για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 162 βουλευτές, κατά 8 και «παρών» δήλωσαν 7.
Για το αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 139, κατά 27 και «παρών» δήλωσαν 10 βουλευτές.
• ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Ψήφισαν 184, έγκυρα 181, άκυρα 3 και λευκά 1
Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 134, κατά 34 και «παρών» δήλωσαν 9
Για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 155 βουλευτές, κατά 13 και «παρών» δήλωσαν 8
Για το αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 136, κατά 31 και «παρών» δήλωσαν 9
• ΠΕΤΡΟΣ ΔΟΥΚΑΣ: Ψήφισαν 184, έγκυρα 178, άκυρα 6, λευκά 1.
Για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 134, κατά 34 και «παρών» δήλωσαν 8
Για το αδίκημα της αυτουργίας και συναυτουργίας σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 156 βουλευτές, κατά 11 και «παρών» δήλωσαν 7
Για το αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, υπέρ της παραπομπής τάχθηκαν 135, κατά 30 και «παρών» δήλωσαν 8
• ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ: Ψήφισαν 184 βουλευτές, έγκυρα 179, άκυρα 5, λευκό 1
Υπέρ της παραπομπής του για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος τάχθηκαν 104 βουλευτές, κατά 54 και «παρών» δήλωσαν 20.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Έξαρχος, δήλωσε πως «οι βουλευτές τοποθετήθηκαν αβίαστα και ελεύθερα επί του πορίσματος της προκαταρκτικής επιτροπής. Η διαδικασία της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ολοκληρώθηκε με τις παραπομπές τριών πρώην υπουργών της ΝΔ. Το αποτέλεσμα αποδεικνύει ότι τίποτα απ’ όσα υποστήριξε η ΝΔ, περί δήθεν σκευωρίας και πολιτικής εμπάθειας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η ΝΔ, για μία ακόμα φορά είναι εκτεθειμένη για την αποχώρησή της και την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου που επιχείρησε».
Η αποψινή, μαραθώνια διαδικασία, χαρακτηρίστηκε από ήπιους τόνους, παρότι στο τέλος των τοποθετήσεων σημειώθηκε η αποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, με κοινά τα επιχειρήματα περί «μεθοδευμένης παραπομπής», έλλειψης στοιχείων και παρατυπιών στη σύνταξη του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής, που απετέλεσε και το κατηγορητήριο για τους πέντε πρώην υπουργούς. Βασικά χαρακτηριστικά της επιχειρηματολογίας της συμπολίτευσης, υπήρξαν κατά την συζήτηση, η ανάγκη κάθαρσης και προάσπισης της εικόνας της δοκιμαζόμενης πολιτικής τάξης της χώρας και η πεποίθηση, πως η ζημία για το ελληνικό Δημόσιο είναι δεδομένη, αν και όχι πλήρως τεκμηριωμένη. Για το ΠΑΣΟΚ πάντως, η τεκμηρίωση του σκανδάλου δεν έχει κλείσει, καθώς πολλά αναμένει από τους φορολογικούς και διαχειριστικούς ελέγχους που έχει παραγγείλει το υπουργείο Οικονομικών και την περαιτέρω έρευνα των τραπεζικών λογαριασμών που διακίνησαν τα κεφάλαια της Μονής.Η Νέα Δημοκρατία, επέμεινε στους ισχυρισμούς της περί «σκευωρίας» και «ανύπαρκτου σκανδάλου», με τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο μάλιστα, να προειδοποιεί και για το ενδεχόμενο, να έχουν υποπέσει, τουλάχιστον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συνέταξαν το πόρισμα της Προανακριτικής, στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας. Άλλο τόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ΛΑΟΣ, καυτηρίασαν την επιλογή του Προεδρείου να δεχθεί ως έγκυρη την επιστολική ψήφο στη διαδικασία - ένσταση που συμμερίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και εν μέρει και το ΚΚΕ.
Τα κόμματα της Αριστεράς, (μαζί και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, μέλη της «Δημοκρατικής Αριστεράς»), συμφώνησαν μονάχα στην παραπομπή των τριών υπουργών που έχουν συνδεθεί με την υπόθεση με αποφάσεις τους, και μονάχα για το αδίκημα της αυτουργίας σε απιστία - ενώ παράλληλα στηλίτευσαν τις κυβερνήσεις των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων για τους χειρισμούς τους, που διόγκωσαν τις αξιώσεις της Μονής επί της Βισθωνίδας και των δημοσίων εκτάσεων γενικότερα. «Όχι σε όλα» δήλωσε σε δημοσιογράφους πως θα ψηφίσει και η Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα» την παραπομπή των πέντε. Από τους κατηγορούμενους πρώην υπουργούς, μονάχα ο Θοδωρής Ρουσόπουλος απείχε της διαδικασίας: Οι υπόλοιποι υπερασπίστηκαν τους εαυτούς τους, διακηρύσσοντας την αθωότητά τους - και ιδιαίτερα οι τρεις υπουργοί που χειρίστηκαν την υπόθεση με αποφάσεις τους (Δούκας, Μπασιάκος, Κοντός) υπογράμμισαν εκ νέου, πως παρέλαβαν την λίμνη Βισθωνίδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις, διαγραμμένες από την κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και προχώρησαν με νόμιμες αποφάσεις καλυμμένες με την εγκυρότητα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας. Σημειώνεται πάντως, πως οι κατηγορούμενοι πρώην υπουργοί, δεν επικαλέστηκαν παραγραφή των αδικημάτων, παρότι το ΠΑΣΟΚ δέχθηκε σφοδρή κριτική εκ μέρους της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, για την απροθυμία του να αποφανθεί στο πόρισμα της Προανακριτικής, επί του ζητήματος της παραγραφής.



Macedonian», η γλώσσα της πΓΔΜ στα Ηνωμένα Εθνη

Ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Εθνη εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης και χαρακτήρισε «αστείους» τους χειρισμούς των Σκοπίων
Του Νίκου Μελέτη
Αποτελεσματικότερη της ελληνικής αποδείχθηκε η παρέμβαση της πΓΔΜ στον ΟΗΕ καθώς μετά από παλινωδίες τριών ημερών επανήλθε στη λίστα χωρών μελών, της αρμόδιας υπηρεσίας του διεθνούς οργανισμού ο προσδιορισμός «Macedonian» για τη γλώσσα της πΓΔΜ.
Το θέμα είχε προκύψει όταν από τον κατάλογο της υπηρεσίας ορολογίας του ΟΗΕ (UN TERM) αφαιρέθηκε ο συγκεκριμένος προσδιορισμός και μετά από τις διαμαρτυρίες της σκοπιανής πλευράς, αρχικά επανήλθε ο προσδιορισμός αλλά τροποποιημένος, «Macedonian (of the former Yugoslav Republic of Macedonia)», για να αλλάξει μετά από έντονες παρεμβάσεις των Σκοπίων και να γίνει και πάλι «Macedonian».
Αντίδραση

Ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Εθνη πρέσβης Αναστάσιος Μητσιαλης κατόπιν οδηγιών από την Αθήνα απευθύνθηκε στη διεύθυνση πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ και εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε «αστείους» τους χειρισμούς και επισήμανε ότι τα όσα αναφέρονται στο συγκεκριμένο έγγραφο «δεν δεσμεύουν καθ΄οιονδήποτε τρόπο» την Ελλάδα. Ο Ελληνας πρέσβης προειδοποίησε ακόμη ότι τέτοιοι χειρισμοί δυσχεραίνουν τη διαδικασία για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος.
Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών υποβάθμιζαν τη σημασία του έγγραφου, λέγοντας ότι πρόκειται για αναφορές της μεταφραστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, θέλοντας έτσι να εξηγήσουν το γεγονός ότι δεν επιχειρήθηκε πρακτικά η οριστική απάλειψη του προσδιορισμού «Macedonian» για τη γλώσσα της γειτονικής χώρας.
Τακτική

Σύμφωνα με πληροφορίες εξάλλου στη νέα διαπραγματευτική τακτική της Αθήνας δεν περιλαμβάνεται η επιδίωξη ρύθμισης μέσω της συμφωνίας για την ονομασία, των ζητημάτων «ταυτότητας» στα οποία περιλαμβάνεται η γλώσσα.
Ενα από τα επιχειρήματα, πάντως, της Γραμματείας του ΟΗΕ ήταν ότι η συγκεκριμένη αναφορά διατηρείται για σχεδόν 17 χρόνια χωρίς να έχει υπάρξει η οποιαδήποτε διαμαρτυρία από ελληνικής πλευράς...
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ίδιο έγγραφο η εθνικότητα των πολιτών της χώρας αναφέρεται ως αυτή της «πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας»(Adjective/Nationality: Of the former Yugoslav Republic of Macedonia), αποφεύγοντας επίμαχες αναφορές όπως αυτή για τη γλώσσα.



Αλλαγές στα διόδια των Μαλγάρων

Αναπροσαρμόστηκαν οι τιμές στα διόδια των Μαλγάρων καθώς προστέθηκε μέρος των τελών των διοδίων Αιγινίου που πλέον έχουν καταργηθεί. Οι χρήστες των διοδίων θα πληρώνουν 2,80 ευρώ για τα Ι.Χ. Σημειώνεται ότι από τα διόδια των Μαλγάρων περνούν όσοι διασχίζουν την Εγνατία Οδό άλλα και τον ΠΑΘΕ. Είναι η πρώτη τιμαριθμική προσαρμογή εδώ και επτά χρόνια στα Μάλγαρα. Το σύνολο σχεδόν των εισπράξεων από τα διόδια των Μαλγάρων θα χρησιμοποιούνται από το δημόσιο (Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας) για τη συντήρηση του οδικού άξονα από τα Μάλγαρα μέχρι το Δερβένι Θεσσαλονίκης.

Οι καλύτερες εφευρέσεις του 2010 από το Time

Το περιοδικό «Time» ψήφισε τις 50 καλύτερες εφευρέσεις του 2010 στους τοµείς της τεχνολογίας, των µεταφορών, της υγείας, της µηχανικής, της πράσινης ενέργειας, της ροµποτικής, του λογισµικού υπολογιστών, της άµυνας και της ένδυσης. Ως καλύτερη τεχνολογική εφεύρεση ψηφίστηκε το iPad, η ταµπλέτα της Apple, που µέχρι το τέλος του Σεπτεµβρίου είχε πουλήσει 7.500.000 κοµµάτια. Με πάχος 1,25 εκατοστών, βάρος 700 γραµµαρίων και οθόνη 9,7 ιντσών, µπορεί µε µία φόρτιση να παίζει επί 10 ώρες συνεχόµενα βίντεο και να µείνει σε κατάσταση αναµονής για ένα µήνα. Η συσκευή προσφέρει εύκολη πλοήγηση στο ∆ιαδίκτυο, πρόσβαση στα e-mail, αναπαραγωγή µουσικής, βίντεο και ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων.
Μεταξύ των 50 καλύτερων εφευρέσεων συγκαταλέγεται το λέιζερ που σκοτώνει τα κουνούπια! Ενα πρώην στέλεχος της Microsoft ανέπτυξε µια µέθοδο εξολόθρευσης των κουνουπιών που µεταδίδουν ελονοσία, «πυροβολώντας» τα µε ακτίνες λέιζερ. Μια άλλη ερευνητική οµάδα «έφτιαξε» ένα κουνούπι µεµεταλλαγµένο DNA, το οποίο είναι απρόσβλητο από το παράσιτο που µεταδίδει την ελονοσία µε το τσίµπηµα του κουνουπιού. Το επόµενο βήµα είναι να γίνει το νέο κουνούπι πιο ισχυρό από το κοινό είδος, µε στόχο να απελευθερωθεί στο φυσικό περιβάλλον καινα εξολοθρεύσει το θανατηφόρο κουνούπι.
Η βρετανική εταιρεία Xeros κατασκεύασε το πλυντήριο που πλένει ρούχα (σχεδόν) χωρίς νερό! Πρόκειται για ένα µηχάνηµα που αντλεί δύναµη καθαρισµού από επαναχρησιµοποιούµενες «χάντρες» από νάιλον, οι οποίες απορροφούν τους λεκέδες και καταναλώνουν κατά 90% λιγότερο νερό από ένα συνηθισµένο πλυντήριο.
Μετά το ροµπότ-υπηρέτη, έρχεται το ροµπότ-ψεύτης! Το µηχάνηµα, που απευθύνεται κυρίως στις ένοπλες δυνάµεις, χρησιµοποιεί αλγόριθµους για να θολώνει τα νερά του αντιπάλου, δίνοντας ψεύτικα στοιχεία για το πού βρίσκεται. Μπορεί να δηµιουργήσει µια παραπλανητική διαδροµή, να στείλει εσφαλµένα µηνύµατα και να αποπροσανατολίσει τον εχθρό.
Αλλά και το ροµπότ-δάσκαλος είναι γεγονός! Ηδη στη Νότια Κορέα χρησιµοποιείται πειραµατικά και… απαλλάσσει πολλούς εκπαιδευτικούς από τα καθήκοντά τους. Η ασιατική χώρα απασχολεί περίπου 30.000 αλλοδαπούς δασκάλους Αγγλικών.
Ενα ιατρικό «θαύµα»που κάνει τους παραπληγικούς ασθενείςνα σταθούν στα πόδια τους κατάφεραν οι κατασκευαστές του eLegs, ενός καινοτόµου εξωσκελετού. Πρόκειται για ένα ροµποτικό προσθετικό πόδι που χρησιµοποιεί τεχνητή νοηµοσύνη για να «διαβάσει» τις χειρονοµίες του βραχίονα, προσοµοιώνοντας τη φυσική ανθρώπινη κίνηση. Ποιος είπε ότι δεν µπορείτε να γίνετε υπερήρωες;
seleo