Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Εικόνες κολάσεως από πυρκαγιά σε ουρανοξύστη στην Σαγκάη

Μια τεράστια πυρκαγιά καταστρέφει ένα ψηλό κτίριο στην κινεζική πόλη της Σαγκάης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 42 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 90.

Η μεταπολίτευση πήρε παράταση.

Τα σημερινά αποτελέσματα των εκλογών σε συνάρτηση με αυτά της προηγούμενης Κυριακής μας δίνουν μερικά κατά τη γνώμη μου συμπεράσματα.Η πολύ μεγάλη αποχή θα τύχει βέβαια ανάλυσης απ’ τους γνώστες του αντικειμένου καθώς και τα εν γένει εκλογικά αποτελέσματα.Για ‘μένα τον απλό πολίτη όλα αυτά σημαίνουν τα εξής:
1ο) Το πολιτικό σύστημα δέχτηκε ένα ισχυρότατο χτύπημα και η διαιώνισή του υπάρχει μόνο στο μυαλό όσων πιστεύουν ότι με πολιτικαντισμούς θα ξεπεραστούν τα προβλήματα της χώρας και οι υπαίτιοι θα παραμείνουν ενεργοί πολιτικοί για πολύ.
2ο) Το ΠΑΣΟΚ παραμένει στην κυβέρνηση έχοντας χάσει την λαϊκή υποστήριξη στηριζόμενο μόνο στην κοινοβουλευτική του αυτοδυναμία. Αυτό φυσικά θα το οδηγήσει όπως περίπου είπε ο πρωθυπουργός σε συναινετικά κυβερνητικά σχήματα. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες είναι πιο κοντά απ’ ότι πριν. Ο χρόνος των εκλογών είναι το σημείο ζυμώσεων και στο ΠΑΣΟΚ και στα υπόλοιπα κόμματα. Εδώ η ΝΔ με πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη εκβιάζει έμμεσα για το σταμάτημα των εξεταστικών.
3ο) Ο Παπανδρέου βγαίνει ενισχυμένος μέσα στο ΠΑΣΟΚ έναντι κάποιων στελεχών που θα επιχειρούσαν να τον αμφισβητήσουν. Η αμφισβήτηση Παπανδρέου μετατίθεται για αργότερα. Το δίλλημα του Παπανδρέου πιστεύω είναι να πάρει τα σκληρά μέτρα τώρα ή αμβλύνοντας το κλίμα να περιμένει συναινετικές λύσεις σε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις.
4ο) Ο Σαμαράς αν και ψηλός κόντυνε αφού οι προσωπικές του επιλογές Κικίλια και Δράκου δεν κέρδισαν. Στη ΝΔ δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησής του αλλά για πόσο ακόμη;
5ο) Η ΝΔ έχασε την ευκαιρία από δική της αδυναμία να φανεί σαν εναλλακτική λύση. Μπορεί να μείωσε τη διαφορά της απ’ το ΠΑΣΟΚ αλλά η πτώση της είναι εμφανής. Αυτή η πτώση οφείλεται στο ότι η ΝΔ δεν ξεκαθαρίζει τι ακριβώς εννοεί όχι στο μνημόνιο και πως αυτό θα το κάνει πράξη αν γίνει κυβέρνηση. Το «άλλο μίγμα πολιτικής» που προπαγανδίζει προϋποθέτει αποδοχή του μνημονίου.
6ο) Το ΚΚΕ μπορεί να είχε αύξηση των δυνάμεών του αλλά οι απέχοντες δεν το εμπιστεύτηκαν γιατί παραμένει κόμμα διαμαρτυρίας χωρίς να καταθέτει πρόγραμμα διακυβέρνησης ούτε πρόθεση να πάρει μέρος σε κυβέρνηση συνεργασίας. Ο λαός συμπαθεί την διαμαρτυρία αλλά εμπιστεύεται όποιον έχει αξιόπιστο πρόγραμμα που να δίνει λύσεις στα προβλήματά του. Η αποχή μας λέει ότι κανένας δεν έχει αξιοπιστία και οι απέχοντες θα τηρήσουν στάση αναμονής παρακολουθώντας τις εξελίξεις.
7ο) Το ΛΑΟΣ μετά βίας κράτησε τα ποσοστά του αν και στη Μακεδονία είχε πτώση. Η εκλογή δημοτικών συμβούλων στο δήμο της Αθήνας από τη Χρυσή Αυγή καθώς και ενδεχόμενη αποχώρηση του Βορίδη θα μικρύνουν ακόμη περισσότερο την δύναμη του.
8ο) Η ανανεωτική αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, Συνασπισμός κτλ) δεν κέρδισαν τίποτε εκτός της πιθανής συμμετοχή του Κουβέλη σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.
9ο) Το Μητσοτακαίικο βγαίνει κερδισμένο και η ίδρυση του κόμματος της Ντόρας θα γίνει σε καλό γι’ αυτήν κλίμα. Η συρρίκνωση της ΝΔ μπορεί να οδηγήσει στελέχη της στο υπό ίδρυση κόμμα.
Οι δημοσκόποι αναλυτές προσδιορίζουν τους απέχοντες ότι είναι από 18-45 ετών και μεγάλο κομμάτι των εχόντων πανεπιστημιακή μόρφωση. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγικές ηλικίες και οι μορφωμένοι ετοιμάζονται για την ανατροπή του πολιτικού συστήματος που έφερε η μεταπολίτευση. Το πότε και πως μένει να το δούμε.
ideopigi.blogspot.com



Ποιες είναι οι νέες δυναμικές καλλιέργειες της Βόρειας Ελλάδας

 
  Τέσσερα γεωργικά προϊόντα με πολλές και ποικίλες επωφελείς ιδιότητες κερδίζουν έδαφος.
Της Μπέττυς Κυριακίδου
kiriakidoub@makthes.gr

Νέες, δυναμικές καλλιέργειες κάνουν την εμφάνισή τους τελευταία στη Βόρεια Ελλάδα, προσφέροντας διέξοδο σε εγκλωβισμένους στις παραδοσιακές καλλιέργειες αγρότες. Το μύρτιλλο, το ιπποφαές, το ρόδι, αλλά και η μαύρη τρούφα έχουν -μεταξύ άλλων- τη δυνατότητα να αναπτυχθούν στα βορειοελλαδικά εδάφη, να αποφέρουν σημαντικά εισοδήματα στους παραγωγούς, αλλά και να αποτελέσουν εγγύηση για το μέλλον.
“Τα τελευταία χρόνια, λόγω της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αλλά και της παγκοσμιοποίησης, οι παραδοσιακές καλλιέργειες της Ελλάδας παρουσιάζουν πολλές δυσκολίες στο να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες. Το γεγονός αυτό κατέστησε απολύτως αναγκαία την προσφυγή του αγροτικού κόσμου σε νέες και εναλλακτικές καλλιέργειες οι οποίες θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν εν μέρει ή και συνολικά μερικές από τις παραδοσιακές και προβληματικές
καλλιέργειες”, σημειώνει ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος, συγγραφέας μιας σειράς βιβλίων σχετικών με τις εναλλακτικές καλλιέργειες.
Η “ΜτΚ” παρουσιάζει τέσσερις ελπιδοφόρες καλλιέργειες που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα.

Ιπποφαές: το φυτό του μέλλοντος

Σε εντελώς εμβρυακό επίπεδο βρίσκεται σήμερα στη χώρα μας η καλλιέργεια του ιπποφαούς, ενός από τα αρχαιότερα φυτά στη γη.Για του λόγου το αληθές, αυτή τη στιγμή στην Ξάνθη καλλιεργούνται 3.000-4.000 φυτά, ενώ σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η φύτευση φυτών σε περίπου 60 στρέμματα στην Κοζάνη, από τον νεοσύσταστο Συνεταιρισμό Ιπποφαούς και Δυναμικών Καλλιεργειών Δυτικής Μακεδονίας που έχει έδρα την Αιανή Κοζάνης.Όπως λέει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Αριστοτέλης Γκουλιάφας, τα έντεκα άτομα που απαρτίζουν επί του παρόντος τον Συνεταιρισμό κινήθηκαν από την ανάγκη εύρεσης εναλλακτικών καλλιεργειών, αποδοτικών για τους παραγωγούς. Μάλιστα ο Συνεταιρισμός προχωρά και στην εγκατάσταση γραμμών παραγωγής, ώστε να πραγματοποιείται και η πρώτη μεταποίηση του προϊόντος με την παραγωγή λαδιού και χυμού. Η πούλπα, η φλούδα του καρπού, θα διατίθεται σε επιχειρήσεις ζωοτροφών για την παραγωγή νέων ειδών τροφών.“Για τον σκοπό αυτό, ο δήμος Αιανής μάς παραχώρησε χώρο στο κτίριο του παλιού συνεταιρισμού, όπου θα εγκαταστήσουμε τον μηχανολογικό μας εξοπλισμό”, διευκρινίζει ο κ. Γκουλιάφας.Ο Συνεταιρισμός, όπως λέει, είναι ανοιχτός σε νέα μέλη από τη Δυτική Μακεδονία και όχι μόνο, ενώ στοχεύει στην εφαρμογή συμβολαιακής γεωργίας.Τι είναι όμως το ιπποφαές; Είναι θάμνος που μπορεί να αναπτυχθεί σχεδόν οπουδήποτε, όπως λέει ο κ. Γάτσιος, γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη στην Κίνα και τη Ρωσία, ενώ στην Ευρώπη η χρήση του δεν είναι ευρέως γνωστή. Τα προϊόντα που παράγονται από αυτόν είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας, περιζήτητα από τη βιομηχανία καλλυντικών, τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής.Συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των “υπερτροφών” (super foods), ενώ περιέχει 190 πολύτιμες ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Oι περισσότερες και δραστικότερες έχουν εντοπιστεί στο έλαιο που περιέχουν οι καρποί του.

Οικονομική απόδοση

Όπως επισημαίνει από την πλευρά του ο Χρήστος Τράντης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας και αρωγός στην προσπάθεια του Συνεταιρισμού Ιπποφαούς, το εν λόγω φυτό είναι δενδρώδης καλλιέργεια, ανθεκτική σε αρρώστιες, το κόστος παραγωγής της οποίας είναι πολύ χαμηλό, καθώς δεν απαιτεί φυτοφάρμακα (είναι βιολογική καλλιέργεια) και λίπανση.Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες ιπποφαούς, η στρεμματική απόδοση διαμορφώνεται από 800 έως 1.200 κιλά ανά στρέμμα, ενώ η οικονομική του απόδοση είναι τεράστια, σύμφωνα με τον ίδιο. Αποφέρει στον παραγωγό 1.500-2.000 ευρώ το στρέμμα μόνο από την πώληση του καρπού, όταν το τριαντάφυλλο και η λεβάντα αποδίδουν 300 ευρώ και το σιτάρι 100 ευρώ, λέει ο κ. Τράντης.Στο εμπόριο, το έλαιο του φυτού πωλείται αντί 150 ευρώ το λίτρο, ενώ ο χυμός αντί 57 ευρώ το λίτρο.

Μύρτιλλο: Πηγή αιώνιας νιότης

Μια πολλά υποσχόμενη νέα καλλιέργεια για τη χώρα μας, που αναμένεται να αναπτυχθεί σε σημαντικό βαθμό στα επόμενα χρόνια, αποτελεί το μύρτιλλο ή blueberry. Σύμφωνα με τον κ. Γάτσιο, η καλλιέργεια του μύρτιλλου δεν είναι απαιτητική και μπορεί να είναι επιτυχής σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, εφόσον επιλεγούν οι κατάλληλες ποικιλίες και ακολουθηθεί το κατάλληλο καλλιεργητικό σύστημα.Αν και η ιστορία του ξεκινά πολύ παλιά από τη μακρινή Σιβηρία, σήμερα το μύρτιλλο καλλιεργείται σε 16 χώρες, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται στην πρώτη θέση των παραγωγών χωρών και τον Καναδά να ακολουθεί.Στη χώρα μας έκανε την εμφάνισή του το 2006. Ο κ. Νίκος Παπουτσής και ο γιος του Γιάννης έφεραν από τη Σιβηρία το πολύτιμο αυτό φυτό και δημιούργησαν στον νομό Δράμας την πρώτη και μέχρι σήμερα μοναδική φυτεία στην Ελλάδα. Το 2007 σύστησαν τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βιοκαλλιεργητών και Βιοκτηνοτρόφων νομού Δράμας με διακριτικό τίτλο “Βιόδραμα”.Ήδη ο Συνεταιρισμός αυξάνει την καλλιεργήσιμη έκταση από τα 42 που είναι σήμερα στα 100 στρέμματα, ενώ δρομολογεί τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής, μεταποίησης και συσκευασίας. Προϊόντα της μεταποίησης του φρούτου, πέρα από τον χυμό και το λικέρ, θα είναι το ηδύποτο, το φρουτοποτό και το αναψυκτικό.“Στόχος μας είναι η καλλιεργήσιμη έκταση να φτάσει τα 1.000 στρέμματα και ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις με καλλιεργητές για να συνάψουμε συνεργασίες. Άμεσα εκτιμούμε ότι θα πραγματοποιηθούν επεκτάσεις στους γειτονικούς νομούς, από την Πέλλα έως και την Ορεστιάδα”, αναφέρει ο κ. Παπουτσής.Ως πηγή αιώνιας νιότης χαρακτηρίζεται από επιστήμονες το πολύτιμο αυτό φυτό, που με τις πλούσιες αντιοξειδωτικές του ουσίες συμβάλλει -μεταξύ άλλων- στην ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος και παρέχει προστασία στα ηλικιωμένα άτομα από νευροεκφυλιστικές ασθένειες που συνδέονται με τη γήρανση του ατόμου όπως η νόσος Alzheimer και η Parkinson.
Το μύρτιλλο σε αριθμούς
Σύμφωνα με τον κ. Γάτσιο, η διάρκεια της καλλιέργειας είναι 30 έτη, ενώ η πρώτη συγκομιδή γίνεται από το τρίτο έτος. Η μέση απόδοση καρπών είναι 1.000 κιλά ανά στρέμμα, ενώ το κόστος συγκομιδής καρπών με τα χέρια είναι 700-1.000 ευρώ ανά στρέμμα.Η τιμή πώλησης των καρπών διαμορφώνεται σε 4-5 ευρώ το κιλό, με το κόστος εγκατάστασης ενός στρέμματος δενδρώδους μύρτιλλου να υπολογίζεται σε 900-1.000 ευρώ.Το ετήσιο κόστος καλλιέργειας, συντήρησης και συγκομιδής των καρπών ενός στρέμματος μύρτιλλου σε πλήρη ανάπτυξη ανέρχεται περίπου σε 1.500 ευρώ στρέμμα.




Ιδού η ροδιά, ιδού και το κέρδος

Μεγάλη ανάπτυξη έχει γνωρίσει τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια η καλλιέργεια της ροδιάς, καθώς ήδη στη Βόρεια Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 10.000 στρέμματα. Εξ αυτών τα 3.000 στρέμματα καλλιεργεί η Ομάδα Παραγωγών Ροδιού Άγιος Αθανάσιος Δράμας που αποτελείται από 100 άτομα.Εναλλακτική λύση για τους αγρότες αποτελεί η ροδιά, όπως λέει ο υπεύθυνος καλλιέργειας της εν λόγω ομάδας, Χρήστος Γκότζιας, ωστόσο είναι επικερδής αν πρόκειται για καθετοποιημένη παραγωγή.Η Ομάδα έχει υλοποιήσει επένδυση ύψους 500.000 ευρώ για τη δημιουργία αποχυμωτηρίου, το οποίο φέτος για πρώτη φορά θα προχωρήσει στην πιλοτική παραγωγή χυμού.“Βρισκόμαστε στη δεύτερη χρονιά καλλιέργειας ροδιάς, ενώ από την τρίτη και μετά ξεκινά η απόδοση του φυτού”, διευκρινίζει ο κ. Γκότζιας, προσθέτοντας ότι ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις για τη διάθεση του προϊόντος το επόμενο έτος. Έτσι, το 80% της παραγωγής θα κατευθυνθεί σε Ολλανδία και Γερμανία, ενώ όπως λέει ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αγορά της Ρωσίας.Όσον αφορά στην απόδοση της ροδιάς, την τρίτη χρονιά αποδίδει 300-500 κιλά ανά στρέμμα, ενώ μετά τον τρίτο χρόνο μπορεί να φτάσει έως 4 τόνους ανά στρέμμα. Η πρώτη ποιότητα του καρπού τιμάται 1 ευρώ το κιλό, ενώ η δεύτερη 30-40 λεπτά.Σημειώνεται ότι το εκχύλισμα του καρπού του ροδιού είναι πλούσιο σε ουσίες που έχουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση Στις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητές του αποδίδονται και πολλές από τις άλλες δράσεις του όπως η αντιαθηροσκληρωτική, η αντιφλεγμονώδης, η αντινεοπλασματική και άλλες. Σημειώνεται ότι το ελαιώδες παρασκεύασμα από τους σπόρους του ροδιού και του υδατικού εκχυλίσματος από το περικάρπιο είναι πανάκριβο και χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία.

Μαύρη τρούφα, η πολύτιμη

Σποραδικά σε διάφορα μέρη της Μακεδονίας καλλιεργείται η μαύρη τρούφα, ενώ έχει βρεθεί και αυτοφυής. Ωστόσο η καλλιέργεια αυτού του είδους μανιταριού είναι πολύ περιορισμένη και δεν ξεπερνά τα 80 στρέμματα, λέει ο κ. Γάτσιος, καθώς απαιτεί ειδικές προδιαγραφές εδάφους. Το κόστος παραγωγής της διαμορφώνεται σε 1.000 ευρώ το στρέμμα, ενώ η απόδοση ξεκινά μετά τον τέταρτο χρόνο καλλιέργειας με λίγα γραμμάρια προϊόντος. Μετά τα 10-12 χρόνια η παραγωγή διαμορφώνεται σε 3-5 κιλά το στρέμμα. Η τιμή του κιλού της μαύρης τρούφας διαμορφώνεται από 600 έως και 1.500 ευρώ. Η συγκομιδή της γίνεται με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ή γουρούνια, τα οποία εντοπίζουν την τρούφα στις ρίζες των δέντρων.“Υπάρχει ένα θέμα με την τρούφα στην ελληνική αγορά. Συνήθως βαφτίζεται και πωλείται ως μαύρη άλλο είδος τρούφας, π.χ. η θερινή τρούφα που είναι πολύ φθηνότερη”, εξηγεί ο κ. Γάτσιος.Όπως λέει, η μαύρη τρούφα είναι πολύ επικερδής καλλιέργεια, ωστόσο απαιτητική και δαπανηρή.Η γαστρονομική και θρεπτική της αξία την καθιστούν ως ένα από τα πιο περιζήτητα εδέσματα παγκοσμίως.




Βόρεια Ελλάδα: Οι νέοι δημοτικοί άρχοντες

Η αλλαγή σελίδας στο δήμο Θεσσαλονίκης, μετά από 24χρόνια, με την εκλογή του Γιάννη Μπουτάρη στη δημαρχία, αλλά και οι αντικαταστάσεις στους δήμους Δράμας, Κομοτηνής, Έδεσσας, Πέλλας, Κιλκίς και Αλεξανδρούπολης είναι τα αυτοδιοικητικά αποτελέσματα που ξεχωρίζουν στη Βόρεια Ελλάδα.
Αναλυτικά, στο νομό Θεσσαλονίκης, πλην της εκλογής του Γιάννη Μπουτάρη στον κεντρικό δήμο, κόντρα στον Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, στο δήμο Καλαμαριάς δήμαρχος παρέμεινε ο Θεοδόσης Μπακογλίδης. Στο δήμο Ελευθερίου - Κορδελιού νικητής αναδείχτηκε ο Ευστάθιος Λαφαζανίδης και στο δήμο Παύλου Μελά επικράτησε ο
Διαμαντής Παπαδόπουλος. Στη Χαλκηδόνα νέος δήμαρχος είναι ο Παναγιώτης Δαϊκούδης, στο δήμο Δέλτα επικράτησε ο Νικόλαος Γιούτικας, ενώ αλλαγές σκυτάλης σημειώθηκαν στο Ωραιόκαστρο όπου η διοίκηση του δήμου πέρασε στα χέρια του Δημήτρη Σαραμάντου και στο δήμο Λαγκαδά με νικητή τον Ιωάννη Αναστασιάδη. Στο δήμο Θερμαϊκού παρέμεινε δήμαρχος ο Ιωάννης Αλεξανδρής, ενώ στο δήμο Βόλβης εκλέχτηκε ο Δημήτρης Γαλαμάτης. Στο νομό Ημαθίας, οι δήμαρχοι Βέροιας, Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, και Νάουσας, Αναστάσιος Καραμπατζός, κατάφεραν να επικρατήσουν στο β' γύρο έναντι των αντιπάλων τους και συνεχίζουν τη θητεία τους, ενώ στο δήμο Αλεξάνδρειας εκλέχτηκε ο μέχρι τώρα δήμαρχος Πλατέος, Φώτης Δημητριάδης. Στο νομό Κιλκίς, νέος δήμαρχος Κιλκίς αναδείχτηκε ο πρώην νομάρχης, Ευάγγελος Μπαλάσκας και νέος δήμαρχος Παιονίας ο Αθανάσιος Λαπόρδας. Στο νομό Πέλλας, ο δήμος Έδεσσας αλλάζει διοίκηση καθώς εκλέγεται ο Δημήτρης Γιάννου, στη Σκύδρα παραμένει δήμαρχος ο Γιώργος Χοϊδης, στην Πέλλα εκλέχτηκε ο
Γρηγόρης Στάμκος, ενώ στην Αλμωπία ο Δημήτρης Πασόης. Στο νομό Πιερίας και συγκεκριμένα στο δήμο Δίου - Ολύμπου, στο μοναδικό δήμο της περιοχής που δεν είχε εκλέξει δήμαρχο από τον α' γύρο των εκλογών, νικητής αναδείχτηκε ο ανεξάρτητος Γιώργος Παπαθανασίου. Στο νομό Σερρών, στον κεντρικό δήμο, νέος δήμαρχος εκλέχτηκε ο Πέτρος Αγγελίδης, στο δήμο Σιντίκης νικητής είναι ο Απόστολος Καρύδας, στο δήμο Βισαλτίας ο Δημήτρης Καλαϊτζής, στο δήμο Εμμανουήλ Παππά ο Ευάγγελος Καλαθάς, ενώ στο δήμο Αμφίπολης ο Γιώργος Βογιατζής. Στη Χαλκιδική, νέος δήμαρχος Πολυγύρου αναδείχτηκε ο πρώην νομάρχης, Αστέριος Ζωγράφος και στο δήμο Αριστοτέλη ο πρώην υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πάχτας, που κατέβηκε ως ανεξάρτητος. Στο δήμο Σιθωνίας δήμαρχος αναδείχτηκε ο Ιωάννης Τζίτζιος, στην Κασσάνδρα ο Βασίλης Παπαγιάννης και στο δήμο Νέας Προποντίδας ο Δαμιανός Ιορδανίδης. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στη Δράμα μετά από μία σκληρή εκλογική αναμέτρηση, που κρίθηκε στο «νήμα», νικητής στον κεντρικό δήμο είναι ο Κυριάκος Χαρακίδης. Στο δήμο Προσοτσάνης εκλέχτηκε ο Αγγελος Λυσσέλης, στο δήμο Παρανεστίου η Αλεξάνδρα Σωτηριάδου και στο δήμο Δοξάτου ο Αναστάσιος Χατζηλαζάρου. Στην Καβάλα, ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Σιμιτσής επικράτησε του αντιπάλου του στο β' γύρο και επανεκλέχτηκε, ενώ στο δήμο Παγγαίου νικητής αναδείχτηκε ο Βασίλης Ξουλόγης. Στη Θάσο δήμαρχος θα είναι ο Κωνσταντίνος Χατζηεμμανουήλ. Στο νομό Ξάνθης, στον κεντρικό δήμο επανεκλέχτηκε -έστω και οριακά- ο Μιχαήλ Στυλιανίδης και στο δήμο Μύκης νικητής είναι ο Μουσταφά Τζουκάλ. Στη Ροδόπη, στην Κομοτηνή άνετη ήταν η επικράτηση του Γιώργου Πετρίδη, στο δήμο Ιάσμου νικητής είναι ο Ισμέτ Καδή, στο δήμο Μαρωνείας - Σαπών ο Ηλίας Ιωαννάκης και στο δήμο Αρριανών ο Ιμπραήμ Σερήφ. Στον Έβρο, στην Αλεξανδρούπολη δήμαρχος θα είναι ο Ευάγγελος Λαμπάκης, στην Ορεστιάδα ο Δημήτρης Μουζάς, στο Διδυμότειχο ο Παρασκευάς Πατσουρίδης και στη Σαμοθράκη ο Γιώργος Χανός. Στη Δυτική Μακεδονία, ο δήμος Καστοριάς αλλάζει «χέρια» καθώς εκλέγεται ο Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, στη θέση του Κωνσταντίνου Λιάντση, στην Κοζάνη η διοίκηση παραμένει στον Λάζαρο Μαλούτα, ενώ στη Φλώρινα εκλέγεται ο Ιωάννης Βοσκόπουλος. Στη Δεσκάτη εκλέγεται ο Νικόλαος Μίγκος, στο Βόϊο Κοζάνης, η Παναγιώτα Ορφανίδου - Παπακωνσταντίνου, ενώ στο δήμο Σερβίων - Βελβεντού νικητής αναδεικνύεται ο Βασίλης Κωνσταντόπουλος. Στο δήμο Εορδαίας νικήτρια είναι η Παρασκευή Βρυζίδου και στο δήμο Αμυνταίου δήμαρχος εκλέγεται ο Ιωακείμ Ιωσηφίδης.
«Αγγελιοφόρος»

Φωτιά σε ουρανοξύστη στο κέντρο της Σανγκάης

Πέντε νεκροί και δέκα τραυματίες είναι ο απολογισμός από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε ουρανοξύστη 30 ορόφων στο κέντρο της Σανγκάης, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι και ΜΜΕ. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, άνθρωποι πήδησαν από τα παράθυρα του ουρανοξύστη, στον οποίο γίνονταν εργασίες, για να γλιτώσουν από τις φλόγες. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά σε σκαλωσιά πριν επεκταθεί στον ίδιο τον ουρανοξύστη, στη συνοικία Τζινγκάν, στο κέντρο της πόλης αυτής των 20 εκατομμυρίων κατοίκων. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

 

 
 

Οι Λεοντίδες στον ελληνικό ουρανό

Για ακόμη μία χρονιά οι κάτοικοι της Γης -και ανάμεσά τους οι Έλληνες- θα έχουν την ευκαιρία αυτή την εβδομάδα να παρατηρήσουν στον ουρανό -στο μέτρο που του επιτρέπουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες- την πιο θεαματική από όλες τις «βροχές» διαττόντων, των Λεοντιδών. Το αποκορύφωμα αναμένεται τις νύχτες της 17ης και 18ης Νοεμβρίου και η καλύτερη στιγμή παρατήρησης θα είναι λίγο πριν από το ξημέρωμα. Τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» έλκουν την καταγωγή τους από τον κομήτη 55Ρ/Τέμπελ-Τατλ, αλλά επειδή φαίνεται να προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα, έχουν πάρει το όνομά του. Η «βροχή» των Λεοντιδών διαρκεί περίπου δύο εβδομάδες (7 έως 28 Νοεμβρίου), αλλά κορυφώνεται στο διήμερο 17 και 18 Νοεμβρίου. Ο ρυθμός πτώσης των φωτεινών μετεώρων -που γίνεται με ταχύτητα περίπου 71 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο- υπολογίζεται σε 15 ανά ώρα κατά μέσο όρο. Από ιστορική άποψη, οι Λεοντίδες έχουν δημιουργήσει μερικά από τα πιο θεαματικά φαινόμενα στους ουρανούς του πλανήτη μας και μάλιστα υπήρξαν φορές, ιδίως μεταξύ των ετών 1998 - 2002, που εξελίχτηκαν σε πραγματική «θύελλα» μετεώρων, στη διάρκεια της οποίας πολλές χιλιάδες «αστεριών» φαίνονταν να πέφτουν κάθε ώρα στη Γη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι «θύελλες» λαμβάνουν χώρα περιοδικά, ανά 33 χρόνια περίπου, για άγνωστους λόγους. Η τελευταία τέτοια θεαματική «θύελλα» συνέβη το 2002, συνεπώς η επόμενη θα υπάρξει κάπου κοντά στο 2035. Φέτος θα πρέπει να αναμένεται μια ήπια δραστηριότητα. Οι βροχές των μετεώρων παίρνουν το όνομα του αστερισμού που βρίσκεται στην περιοχή του ουρανού όπου εκδηλώνονται (π.χ. Ωριωνίδες, Αιγοκερίδες, Yδροχοΐδες, Περσείδες κ.α.). Οι Λεοντίδες ξεχωρίζουν επειδή η τροχιά του κομήτη Tempel-Tuttle, από τον οποίο προέρχονται, έχει αντίθετη φορά από αυτήν της Γης, με συνέπεια τα θραύσματά του να συγκρούονται με τον πλανήτη μας μετωπικά, με ταχύτητα σχεδόν διπλάσια από αυτή άλλων διαττόντων. Αναπτύσσεται, έτσι, μια μεγαλύτερη θερμοκρασία λόγω της τριβής κατά τη διέλευση των μετεώρων μέσω της γήινης ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα τα «πεφταστέρια» να καίγονται πιο έντονα και να εκπέμπουν περισσότερη λάμψη κατά την πτώση τους. Για πρώτη φορά, οι Λεοντίδες παρατηρήθηκαν στις 13 Νοεμβρίου του 1883 στη Βορειοανατολική Αμερική και έκτοτε εγκαινιάστηκε η σύγχρονη αστρονομία των διαττόντων. Αν και μετά το 2002 η δραστηριότητα των Λεοντιδών έχει «κοπάσει», δεν παύει κατά καιρούς να εκπλήσσει τους παρατηρητές με τις συνεχείς μεταβολές της. Αυτή η αβεβαιότητα ισχύει γενικότερα στην παρατήρηση διαττόντων αστέρων, καθώς κανείς ποτέ δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το τι θα συμβεί και, φυσικά, κατά πόσο οι καιρικές συνθήκες θα επιτρέψουν την παρακολούθηση του φαινομένου.



Εικονική Πραγματικότητα ή ανάγκη περισσότερης δημοκρατίας;

Του Νίκου Κοτζιά
Τμήμα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να κατασκευάζει και να θέλει να ζει σε εικονική πραγματικότητα. Οι υποψήφιοι της Κυβέρνησης στο επίπεδο της περιφέρειας έλαβαν συνολικά 10% λιγότερες ψήφους από τις εκλογές του 2009, ενώ σε απόλυτους αριθμούς χάθηκε για το ΠΑΣΟΚ πάνω από ένα εκατομμύριο ψήφοι. Στοιχείο της εικονικής πραγματικότητας είναι να εμφανίζεται ως ο μεγάλος χαμένος των εκλογών ο Ι.Δημαράς, ο οποίος έλαβε με την πρώτη του αυτοτελή κάθοδο σχεδόν 16% ή κάτι λιγότερο από το 5% πανελλαδικά. Με άλλα λόγια αφού στήθηκαν οι δημοσκοπήσεις σε δήθεν εικονικούς θριάμβους του Ι.Δημαρά, εν τέλει, η εκλογικά θετική κατάληξη της επιλογής του, εμφανίστηκε ως ήττα.Δεύτερο, με το αποτέλεσμα που απέσπασε το ΠΑΣΟΚ μαζί με τις συνεργαζόμενες με αυτό δυνάμεις, καθίσταται αδύνατο να κυβερνήσει. Με 1/3 των ψήφων του σχεδόν μισού εκλογικού σώματος καμιά πολιτική δεν είναι εύκολο να περπατήσει, πολύ περισσότερο στην εποχή του μνημονίου. Η διακυβέρνηση του τόπου γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από το γεγονός ότι ο Γ.Παπανδρέου μεταβλήθηκε μετά από δική του επιλογή (και τις προτάσεις των γνωστών ανόητων) σε «κουτσή πάπια» (Lame Duck) ή πιο σωστά «παραλυμένη πάπια». O όρος χρησιμοποιείται στην πολιτική επιστήμη προκειμένου να χαρακτηριστεί μια κυβέρνηση που δεν μπορεί πια να κυβερνά εύκολα, είτε διότι πρόκειται σύντομα να τελειώσει η θητεία της όπως προβλέπουν υπάρχοντες θεσμικοί κανόνες (επί παραδείγματι ο τελευταίος χρόνος της δεύτερης θητείας ενός προέδρου στις ΗΠΑ), είτε διότι έχει από μόνη της προαναγγείλει, έμμεσα ή άμεσα, το τέλος της. Χαρακτηριστικά ο Τ.Μπλερ, ο επί μακρών πρωθυπουργός του ΗΒ, είχε ανακοινώσει ότι επρόκειτο να παραιτηθεί μετά ένα έτος υπέρ του Μπράουν. Τελικά αναγκάστηκε να παραιτηθεί μέσα σε 3 μήνες. Ο λόγος απλός: όλο το βρετανικό Εργατικό κόμμα είχε αναδιαταχθεί υπέρ του προαναγγελθέντος νέου αρχηγού.Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δυσκολία διακυβέρνησης της χώρας θα απαιτηθούν από το ΠΑΣΟΚ σειρά μέτρων στις εξής κατευθύνσεις: α) αλλαγή μείγματος πολιτικής. β) Αλλαγή προσωπικού και πριν από όλα απομάκρυνση εκείνων που δεν κατανοούν ότι «για να επικοινωνεί» η επικοινωνία πρέπει να έχει πολιτικό περιεχόμενο. Ότι η ανάπτυξη της χώρας και η υπέρβαση της ύφεσης απαιτούν πραγματικές πολιτικές και όχι εικονικές αυταπάτες. γ) Ενίσχυση της δημοκρατίας. Αύξηση της αυτονομίας του πολιτικού συστήματος. Αν το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές στηριγμένο στην διαπλοκή, ας ρωτήσει τον Κ.Καραμανλή τι έπαθε με τέτοιες επιλογές και σε καλύτερες για αυτόν συνθήκες το 2007. Τέλος, επείγει το ΠΑΣΟΚ να πάει σε συνέδριο ώστε να διαμορφώσει μια δημοκρατικά νομιμοποιημένη πολιτική σε νέες συνθήκες. Δεν μπορεί η ηγεσία του να εκβιάζει τον λαό με εκλογές και να αρνείται στην κομματική βάση την δημοκρατία ενός συνεδρίου.Τρίτο, η πολυδιασπασμένη αριστερά έλαβε στο πολιτικό κέντρο της χώρας, που είναι η Αττική, χωρίς τους Οικολόγους, τόσους ψήφους (44,6%) όσο τα δύο κόμματα του δικομματισμού (44,5%). Συνολικά η πέραν του ΠΑΣΟΚ Αριστερά έλαβε πανελλαδικά κάτι λιγότερο από το 30% του συνόλου των ψήφων. Στην Αττική, το ΚΚΕ αύξησε τις ψήφους του από 10,2% σε 14,2%. Οι τρεις συνιστώσες που συναποτελούσαν μέχρι πριν λίγους μήνες τον ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν το 12,2% των ψήφων (από 6,8%) εμφανίζοντας την μεγαλύτερη αύξηση έναντι όλων των άλλων δυνάμεων. Αύξηση που πέρασε απαρατήρητη εξαιτίας της διάσπασής της και των προσωπικών στρατηγικών στελεχών της. Αύξηση παρουσίασε και η εξωκοινοβουλευτική αριστερά, με ευχάριστη έκπληξη το 2,3% της ΑΝΤΑΡΣΙΑΣ. Η ριζοσπαστική και κομμουνιστική αριστερά έλαβε στην Αττική συνολικά (χωρίς, δηλαδή, τους ψήφους του Ι.Δημαρά) ένα ποσοστό μεγαλύτερη τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ (28,8% έναντι 24,1% και 20,6%). Αυτοί οι αριθμοί θα αποκτήσουν αξία όταν η αριστερά θα βρει το δρόμο της κοινής δράσης.
epirusgate



ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Επίθεση με πυροβόλο όπλο σε Κούρδο μετανάστη

Επίθεση με πυροβόλο όπλο δέχτηκε στο Νεοχώρι Θεσπρωτίας Κούρδος μετανάστης, μέλος ομάδας 10 περίπου μεταναστών, που είχαν προσπαθήσει να επιβιβαστούν σε νταλίκα που στάθμευε σε βενζινάδικο, χωρίς επιτυχία. Αποτέλεσμα των πυροβολισμών ήταν ο μερικός ακρωτηριασμός του μετανάστη, τον οποίο ο δράστης φέρεται ότι στόχευσε και πυροβόλησε 3 φορές. Με ανακοίνωσή της η παράταξη ΑΥ.ΡΙ.Ο για την Ήπειρο καταγγέλλει το συμβάν ως «νέο σοβαρό επεισόδιο ρατσιστικής βίας» και συνεχίζει: «Η ιταμή και απρόκλητη δολοφονική επίθεση εναντίον ανυπεράσπιστων ανθρώπων, που ως μοναδική αφορμή είχε την προσπάθειά τους να βρουν κάποια νταλίκα για να περάσουν στην Ιταλία, έρχεται να προστεθεί σε πολλά πρόσφατα περιστατικά και να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά και την ευαισθησία όχι μόνο του αντιρατσιστικού κινήματος αλλά ολόκληρης της κοινωνίας».Τέλος η παράταξη καταγγέλλει πως «Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται και για τις ευθύνες της Αστυνομίας, καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση της είδησης παρά την ιατρική διαπίστωση του σοβαρού τραυματισμού στο Νοσοκομείο Φιλιατών, κανένας αστυνομικός δεν εμφανίστηκε για κατάθεση. Είναι επίσης εξοργιστικό το γεγονός ότι το Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας, κάνει λόγο για «ελαφρό τραυματισμό». Το ίδιο Δελτίο Τύπου αναφέρεται σε «άγνωστους δράστες» ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δράστης είναι ο ιδιοκτήτης βενζινάδικου στην περιοχή».Το ΑΥΡΙΟ για την Ήπειρο ζητάει «όχι μόνο τη σύλληψη και την αυστηρή τιμωρία του ενόχου αλλά και την λήψη πειθαρχικών μέτρων για τη στάση των αστυνομικών οργάνων».
epirusgate



Οκτώ Περιφέρειες κερδίζει το ΠΑΣΟΚ, πέντε η ΝΔ

Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις Περιφέρειες: Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας.
Η ΝΔ κερδίζει Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Ιονίων Νήσων και Κεντρικής Μακεδονίας. Οι έξι από τους εκλεγέντες Περιφερειάρχες είναι σήμερα και μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2011 Νομάρχες, οπότε θα αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα. Πρόκειται για τους κ. Γιάννη Σγουρό, Γιώργο Δακή, Αλέξανδρο Καχριμάνη, Παναγιώτη Ψωμιάδη και Γιάννη Μαχαιρίδη και Κλέαρχο Περγαντά.

Δεσμεύομαι να είμαι για τη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος που δεν είχε» τονίζει ο Γ.Μπουτάρης

Αρχή ενός νέου κεφαλαίου για τη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε τη οριακή νίκη του στην αναμέτρηση ο εκλεγμένος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κατά τις πρώτες δηλώσεις του.
«Η πόλη νίκησε. Σήμερα αποδείξαμε ότι η ανεξαρτησία και η δύναμη των πολιτών είναι ισχυρότερες από ποτέ», τόνισε ο κ.Μπουτάρης και πρόσθεσε: «Η Θεσσαλονίκη σήμερα γύρισε την πλάτη στην παρακμή, πήρε ανάσα ζωής».Η νίκη ανήκει σε όλη την πόλη, συνέχισε, και είπε ότι ο αγώνας γεννήθηκε μακριά από κομματικά γραφεία, αλλά στις γειτονιές, από όλους «βήμα βήμα, ιδέα ιδέα». Είναι η πρώτη από μία σειρά νίκες, πρόσθεσε.«Δεσμεύουομαι να είναι για τη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος που δεν είχε όλα αυτά τα χρόνια, ο δήμαρχος όλων», υπογράμμισε στις δηλώσεις του.
«Ποτέ δεν ήμουν περισσότερο αισιόδοξος από σήμερα» για το μέλλον της πολης και τη βελτίωση της ζωής μας, υπογράμμισε σε άλλο σημείο των δηλώσεων εν μέσω επευφημιών. Δήλωσε τέλος έτοιμος να συνεργαστεί με όλους τους συνυποψήφιους του.



Αλλαγή σελίδας» σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη

Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού είχαμε στις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας με τους Καμίνη, Μιχαλολιάκο και Μπουτάρη να επικρατούν σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.
Οι ανατροπές στους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, που άλλαξαν χέρια και «πέρασαν» στους κ. κ. Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά και του Πειραιά, που «πέρασε» στον υποστηριχθέντα από την ΝΔ Βασίλη Μιχαλολιάκο.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης

Πανευτυχής και μέσα σε πλήθος επευφημιών, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ευχαρίστησε τους πολίτες της Μακεδονίας, για την εκλογή του στη θέση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.
«Σήμερα ο λαός της Ελλάδας, ο σοφός λαός μίλησε. Σήμερα, η Μακεδονία μίλησε, ψήφισε. Εξέλεξε Περιφειαρχη όλων των Μακεδόνων», δήλωσε ο κ. Ψωμιάδης.

Νέοι δήμαρχοι.

Δήμο   Λαγκαδά Αναστασιάδης Ιωάννης του Αναστάσιου
Δήμο   Βόλβης Γαλαμάτης Δημήτριος του Ιωάννη