Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Σαχάρα η Θεσσαλονίκη!

Ενα κίτρινο σύννεφο αφρικανικής σκόνης έχει καλύψει τις τελευταίες δύο ημέρες την ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, εκτινάσσοντας στα ύψη τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (PM10).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων μετρήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, όμως διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και χτες. Συγκεκριμένα στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης τα αιωρούμενα σωματίδια (PM 10 σε μέσες ωριαίες τιμές σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) μετρήθηκαν στα 423 mg στο σταθμό της Βενιζέλου (παλιό δημαρχείο), 378 mg στην οδό Λαγκαδά, 332 mg στο σταθμό της Τούμπας και 317 mg στο Επταπύργιο. Οι μέσες ημερήσιες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων την Τετάρτη κυμάνθηκαν πολύ πάνω από τα όρια επιφυλακής των 90 mg και συγκεκριμένα στα 168 mg στη Λαγκαδά, 153 mg στη Βενιζέλου, 146 mg στην Τούμπα και 143 mg στο Επταπύργιο. Η μέση ημερήσια τιμή για όλη τη Θεσσαλονίκη μετρήθηκε στα 168 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, όταν συνήθως οι μέσες ημερήσιες τιμές στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται περίπου στα 60 mg. Χτες, από το πρωί οι τιμές κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα μετρήθηκαν στις 12 το μεσημέρι (μέσες ωριαίες τιμές) στα 202 mg στο Επταπύργιο, 199 mg στην Τούμπα και τη Μαρτίου, 193 mg στη Λαγκαδά και 173 mg στη Βενιζέλου. Πάντως νωρίτερα το πρωί οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων έφτασαν μέχρι τα 305 mg στο σταθμό της οδού Λαγκαδά. «Πρόκειται για έκτακτο επεισόδιο που έχει επηρεάσει όλη τη χώρα, λόγω της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης, και δεν είναι ατμοσφαιρική ρύπανση, αφού οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων αυξήθηκαν σε όλους τους σταθμούς μέτρησης. Παρόλο που το φαινόμενο επαναλαμβάνεται όταν έχουμε νότιους ανέμους, καλό θα είναι οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ιδιαίτερα όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα να περιορίσουν τις πολλές μετακινήσεις», σημείωσε ο Μάξιμος Πετρακάκης, προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης.

Χωρίς συνέπειες

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θεμιστοκλή Κουιμτζή, η σκόνη που έχει «κιτρινίσει» την ατμόσφαιρα της πόλης δεν είναι τοξική και συνεπώς δεν είναι επικίνδυνη για τους κατοίκους. «Τη σκόνη αυτή την έχουμε μελετήσει και δεν έχει ρυπογόνα συστατικά, καθώς είναι ασβεστολιθικής προέλευσης, αλκαλική κι όχι τοξική. Το πρόβλημα που δημιουργεί είναι ότι σε μεγάλη πυκνότητα ελαττώνει την ορατότητα και, όταν βρέχει, λερώνει αυτοκίνητα και μπαλκόνια. Βέβαια, μπορεί να μην είναι τοξική, όμως η παρατεταμένη έκθεση του ανθρώπου σε οποιαδήποτε σκόνη δεν είναι καλή», σημείωσε ο κ. Κουιμτζής. «Η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης και η λασποβροχή είναι γνωστή από παλιά και έχει μελετηθεί από τις αρχές της δεκαετίας του '70», επισημαίνει ο Θεόδωρος Καρακώστας καθηγητής Μετεωρολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ. «Συνήθως η μεταφορά γίνεται αυτή την εποχή ή στις αρχές της άνοιξης. Εμφανίζεται καθώς στην περιοχή της ερήμου της Σαχάρας δημιουργούνται βαρομετρικά χαμηλά όπου ο επιφανειακός αέρας κινείται κυκλωνικά αντίθετα των δεικτών του ρολογιού, που έχει ως αποτέλεσμα την ''αναρρόφηση'' της σκόνης προς την ανώτερη ατμόσφαιρα σε ύψος 5 χλμ. που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 12 χλμ. Ετσι όταν πνέουν ισχυροί νότιοι άνεμοι η σκόνη μεταφέρεται. Εχει αναφερθεί στο παρελθόν ότι έφτασε μέχρι τη Σκανδιναβία», τόνισε ο κ. Καρακώστας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
«Αγγελιοφόρος»



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2ος ΓΥΡΟΣ - 14η ΝΟΕΜΒΡΗ

H απόφαση της παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα- Μπορούμε να τους σταματήσουμε» για το 2ο γύρο των εκλογών στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας

-Ευχαριστούμε θερμά τον κόσμο που μας τίμησε με την ψήφο του την πρώτη Κυριακή. Μπορεί τα ποσοστά αποχής να ήταν υψηλά, όμως τα συνολικά αποτελέσματα έδειξαν ότι ο δικομματισμός δέχθηκε ένα σημαντικό πλήγμα. Για την παράταξή μας οι εκλογές ήταν μια από τις μάχες που δίνουμε στον αγώνα για να αλλάξει το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι προς σοσιαλιστική κατεύθυνση. Γι αυτό θα συνεχίζουμε να παλεύουμε, και να είμαστε παρόντες, τόσο μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο, όσο και σε όλα τα μέτωπα που ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι. Θα αναδεικνύουμε τα κακώς κείμενα του ίδιου του θεσμού του Καλλικράτη, προτάσσοντας πάντα την εναλλακτική μας πρόταση για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, ανέφερε ότι από αύριο θα συνεχίσει «τη δουλειά του», και αυτό πρακτικά σημαίνει νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα για την κοινωνία. Δεν θα του κάνουμε την χάρη. Δεν εφησυχάζουμε, σκοπός μας παραμένει να ανατρέψουμε μαζί με όλους τους δυσαρεστημένους πολίτες την κυβερνητική πολιτική του Μνημονίου και των εφαρμογών της. Στον πρώτο γύρο διακηρύξαμε ότι το μέλλον της ΤΑ και των αιρετών περιφερειών είναι αλληλένδετο με το Μνημόνιο. Το ίδιο λέμε και τώρα. Σχετικά με τη στάση της παράταξής μας στο 2ο γύρο των εκλογών θέλουμε να καταθέσουμε τα εξής:

1. Γνωρίζουμε τα έργα και τις ημέρες και των δύο υποψηφίων περιφερειαρχών. • Γνωρίζουμε τον βίο και πολιτεία του κ. Ψωμιάδη και την πολιτική ευθύνη του κόμματος που τον στηρίζει για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Ακόμη γνωρίζουμε την εθνικιστική, σκοταδιστική και ξενοφοβική τοποθέτησή του σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα. Γνωρίζουμε την εμπλοκή του στην κακοδιαχείριση και διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, και εξʼ αυτού τις διώξεις που έχει υποστεί από την δικαιοσύνη. • Από την άλλη ο κ. Μπόλαρης ως μέλος της κυβέρνησης, αλλά και ως βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, έχει ψηφίσει και στηρίξει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και δεν έχει δηλώσει καμία πρόθεση να αμφισβητήσει την εφαρμογή του μνημονίου, ασκώντας με συνέπεια τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε η ανάδειξή του από το κυβερνών κόμμα, το οποίο ευθύνεται τόσο για την υπάρχουσα κρίση της χώρας, όσο και για την υποταγή στην τρόικα, δεν αφήνει αμφιβολίες για τον τρόπο άσκησης της διοίκησης της περιφέρειας. Το δίλημμα του πρωθυπουργού για το νόημα της ψήφου στις εκλογές αυτές δεν επιτρέπει αυταπάτες.

2. Είναι γνωστά τα καλπονοθευτικά συστήματα που εφάρμοσαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ για να νοθεύουν τη θέληση του λαού και να τον εκβιάζουν με πλαστά διλήμματα. Έτσι και με το εκλογικό σύστημα του «Καλλικράτη» διαιωνίζεται η λογική του δικομματισμού. Συγκεκριμένα, ο τρόπος εκλογής τόσο των συμβούλων όσο και του περιφερειάρχη με τη συμμετοχή στο 2ο γύρο των δύο πρώτων, αποτελούν εκλογικό εκβιασμό και βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τον δημοκρατικό τρόπο ανάδειξης των αιρετών με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που έχουμε προτείνει και αναδεικνύει τον περιφερειάρχη ή τον δήμαρχο από τη συνέλευση των αιρετών συμβούλων.

3. Η παράταξή μας απέναντι σʼ αυτό τον εκβιασμό και συνυπολογίζοντας όλα όσα έχουμε αναφέρει, δεν στηρίζει κανένα από τους δύο υποψηφίους. Καλεί τους πολίτες να βρουν τον πλέον πρόσφορο, κατά την άποψή τους, τρόπο για να καταδικάσουν και τους δύο.

Ο ΤΡΙΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ, στον οποίο θα είμαστε παρόντες, θα είναι νικηφόρος για το λαό, στο βαθμό που όλες και όλοι πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας συμμετέχοντας σε όλους τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες.