Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

«Θα μετανοήσεις για να γίνεις δήμαρχος»

Την ευκαιρία να ξεδιπλώσει για άλλη μια φορά την επιθυμία του να διαδραματίσει ρόλο ρυθμιστή στα πολιτικά πράγματα βρήκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ανήμερα του εορτασμού του πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου.Την αφορμή του έδωσε εν αγνοία του ο υποψήφιος Δήμαρχος της πόλης, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, Γιάννης Μπουτάρης, όταν σε εκδήλωση τον αποκάλεσε «μουτζαχεντίν» επειδή, όπως είπε, δεν κηρύσσει την αγάπη αλλά το μίσος. Η αναφορά αυτή έχει προκαλέσει την οργή του κ. Άνθιμου, ο οποίος, όπως είπε στη zougla.gr, «εγώ ουδέποτε προκάλεσα τον κ. Μπουτάρη και εκείνος άρχισε ξαφνικά να με υβρίζει. Δεν είναι δυνατόν ένας υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης να αποκαλεί τον Μητροπολίτη της πόλης, “μουτζαχεντίν”». Όλα συνέβησαν λίγο μετά την αρχιερατική λειτουργία της Τρίτης για τον εορτασμό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης. Οι δύο άνδρες βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Γιάννη Μπουτάρη να τείνει το χέρι του για να χαιρετήσει τον ιεράρχη και να προσκυνήσει τα λείψανα του Αγίου Δημητρίου, χωρίς να γνωρίζει τι τον περίμενε. Η αντίδραση του κ. Άνθιμου ήταν ακαριαία, όπως την περιγράφει στη zougla.gr: «Τον είδα στη σειρά να περιμένει να προσκυνήσει και δεδομένων των όσων είχε πει για εμένα, του έκανα ολιγόλογη σκληρή επίθεση. “Ποιος είσαι εσύ να με υβρίζεις; Εάν εγώ σας ονομάσω ενώπιον όλων, Βούλγαρο, θα σου αρέσει; Πως λες αυτά για έναν μητροπολίτη και μάλιστα για διαφορετικό θρήσκευμα;” Εάν δεν ανακαλέσεις, από εμένα δημαρχιακό μέγαρο δεν θα δεις».
«Ας αποφασίσει ο Μητροπολίτης ποιος εκλέγει τον δήμαρχο. Η Εκκλησία ή ο λαός;» απαντά μέσω της zougla.gr ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος σημείωνει ότι το θέμα είναι πλέον ιδεολογικό.
Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης:
Αργότερα το βράδυ της Τρίτης ο υποψήφιος δήμαρχος εξέδωσε και δελτίο τύπου στο οποίο αναφέρει τα εξής:
«Δεν θα δεις ποτέ Δημαρχία...» ...αυτή είναι η διαφορά μας Σεβασμιότατε....
Ότι εγώ νομίζω πως για τα θέματα αυτά αποφασίζουν οι πολίτες, ενώ εσείς νομίζετε ότι αποφασίζει η εκκλησία και ούτε καν η εκκλησία: ότι αποφασίζετε εσείς προσωπικά...Μπορώ να έχω τη γνώμη μου για εσάς και εσείς τη δική σας για μένα. Ωστόσο οφείλουμε να διακρίνουμε το θεσμικό μας ρόλο από τις προσωπικές μας γνώμες. Δεν το νομίζετε; Σήμερα, στην πιο λαμπρή γιορτή της πόλης, δείξατε πως δεν το νομίζετε. Ούτε καν όταν είσαστε οικοδεσπότης...Ας περιμένουμε λοιπόν την ετυμηγορία της πόλης,.. «κοντός ψαλμός αλληλούια».
Γιάννης Μπουτάρης
Υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Υ.Γ. Χρόνια πολλά σε όλους, και σε εσάς Σεβασμιότατε. Εύχομαι το 2012, εκατό χρόνια μετά την απελευθέρωση μας, να ξαναγυρίσει η ελπίδα και η υπερηφάνεια στις καρδιές όλων μας. Να μπούμε ξανά στη λεωφόρο της δημιουργίας.
Παράπονα και στον Γιώργο Παπανδρέου
Στην τελετή το παρών έδωσε η πολιτική ηγεσία της Ελλάδος και, φυσικά, και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονικής βρήκε, λοιπόν, την ευκαιρία να ζητήσει την παρέμβαση του για να «συμμαζέψει» τον υποψήφιο δήμαρχο της πόλης. Όπως είπε στη zougla.gr o κ. Άνθιμος, «ο πρωθυπουργός είναι ευγενικός άνθρωπος, έτσι του είπα σε μια στιγμή: “Σας παρακαλώ υπάρχει αυτό το θέμα, κοιτάξτε να τον συμμαζέψετε, γιατί θα έχουμε ζήτημα”», με τον κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τον Ιεράρχη να του απαντά ότι «θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι μπορώ».
zougla.gr

Και τρίτο θύμα από την κατάρρευση κτιρίου στην Έδεσσα

Ένας ακόμη εργάτης κατέληξε σήμερα το πρωί στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά από κατάρρευση τμήματος διατηρητέου οικήματος στο «Βαρόσι» Έδεσσας.Πρόκειται για 42χρονο εργάτη από την Αλβανία, ο οποίος βοηθούσε στις εργασίες αναστήλωσης του κτιρίου.Εξαιτίας του περιστατικού έχασε επιπλέον την ζωή του ένας 41χρονος Αλβανός εργάτης και η μία εκ των τριών ιδιοκτητών του οικήματος, ηλικίας 66 ετών, ενώ σοβαρά τραυματισμένος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Έδεσσας ο δεύτερος ιδιοκτήτης, ηλικίας 41 ετών.

Σε κρίσιμη κατάσταση οδηγός μετά από διαπληκτισμό με άλλον οδηγό στις Σέρρες

Σύμφωνα με πληροφορίες μαρτύρων του συμβάντος, ένας 58χρονος οδηγός προκάλεσε την οργή ενός νεαρού οδηγού όταν προσπέρασε το όχημά του με το αυτοκίνητο που οδηγούσε. Ο νεαρός πλησίασε με το όχημά του επικίνδυνα το αυτοκίνητο του 58χρονου άντρα, το οποίο τράκαρε προκλητικά. Όταν ο 58χρονος βγήκε από το αυτοκίνητο για να ζητήσει εξηγήσεις, ο νεαρός άρχισε να τον γρονθοκοπά με μανία με αποτέλεσμα το θύμα να καταρρεύσει πέφτοντας στο κράσπεδο του πεζοδρομίου. Οι περαστικοί κάλεσαν αμέσως ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και την αστυνομία. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο των Σερρών, ωστόσο διεκομίσθη στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο νεαρός οδηγός συνελήφθη, ενώ την υπόθεση προσπαθεί να διαλευκάνει η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών.
NewsBlog

ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ-ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΥΚΕΤΟ

Οι αγώνες στα χέρια των εργατών
Με το εκβιαστικό δίλημμα «ή 60 απολύσεις ή λουκέτο», η διοίκηση της εταιρείας ΚΟΝΤΙ, κατ΄ εντολή των ευρωπαίων αφεντικών της ArcelorMittal, σκοπεύουν να μετακυλίσουν τη παγκόσμια οικονομική κρίση στην εργατική τάξη, που μαζί με τη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους με την απόλυτη ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ/ΝΔ, των συνενόχων τους και τα επακόλουθα υπαγωγής της χώρας στους τροϊκανούς (ΕΕ, ΕΚΤ,ΔΝΤ), οδηγούν ολόκληρη την εργατική τάξη και τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα σε μια γιγαντιαία κοινωνική καταστροφή. Τα σύννεφα συσσωρεύονται και στην ΒΜΤ που έχει ήδη γνωρίσει απολύσεις την προηγούμενη περίοδο και αυτή τη στιγμή παραμένουν απλήρωτοι. Σ΄ αντίθεση με τα γαλλικά συνδικάτα που επιχειρούν μια τεράστια προσπάθεια αποτροπής του συνταξιοδοτικού προγράμματος του Σαρκοζί, οι κρατικοί συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, μαζί με εργατικά κέντρα, έχουν ρίξει «λευκή πετσέτα» στους αγώνες.
Η απόφαση των εργατών στη ΚΟΝΤΙ να δημιουργηθεί μια ανοικτή Επιτροπή Αγώνα στην οποία συμμετέχει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης, μαζί και άλλοι αγωνιστές, είναι μονόδρομος για να ανοιχτεί το ζήτημα σε ολόκληρη τη κοινωνία, για να ενωθούν οι αγώνες εργαζομένων, ανέργων, μόνιμων & ελαστικά απασχολούμενων και να δοθεί η προοπτική ότι δεν πρόκειται να πληρώσουμε τη κρίση του συστήματος, τη κρίση των πολυεθνικών, τη κρίση των τραπεζών, τη κρίση του κράτους. Το σημερινό αστικό κράτος δεν μπορεί να ικανοποιήσει κανένα αίτημα με «ενέσεις κοινωνικής ευαισθησίας» αλλά επιχειρεί μια επιστροφή των εργατικών δικαιωμάτων στον προηγούμενο αιώνα.
Η διεύρυνση της Επιτροπής Αγώνα είναι αναγκαία και με τους εργάτες της ΒΜΤ για να δοθεί ο αγώνας ενάντια στην ανεργία και τα λουκέτα: Με ένα εκατομμύριο άνεργους, χωρίς συλλογικές συμβάσεις υγεία, παιδεία, συντάξεις, κοινωνική ασφάλιση, με τη καταστροφή των μικρομεσαίων στρωμάτων, είτε θα προτάξουμε τα δικά μας ταξικά συμφέροντα, είτε θα μείνουμε στον τιτανικό ενός συστήματος που βουλιάζει, με σωσίβια και βάρκες μόνο για τους επιβάτες της πρώτης θέσης.
Ο ξεσηκωμός των ευρωπαίων εργατών ενάντια στο ελληνικό πείραμα του μνημονίου στις δικές τους χώρες, μας δίνει δύναμη να σηκώσουμε το βάρος του αγώνα στα δικά μας χέρια. Δεν δεχόμαστε καμία απόλυση και κανένα λουκέτο στη ΚΟΝΤΙ και σε κανένα άλλο εργοστάσιο. Καμία διαθεσιμότητα και καμιά μείωση μισθών. Κανένα εργολαβικό και ελαστικό εργαζόμενο.
ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ. Τα φάγανε αυτοί που σήμερα μας καταδικάζουν στην ανεργία, τη φτώχια, την εξαθλίωση, σ΄ ένα «δημόσιο» χρέος που δεν είναι δικό μας. Το μόνο χρέος μας είναι να πούμε:
• OXI στις απολύσεις – Απαγόρευση των απολύσεων.
• ΟΧΙ στις διαθεσιμότητες και τα λουκέτα.
Τα εργοστάσια και ο κοινωνικός πλούτος ανήκουν στους εργάτες!
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΑΝΕΡΓΩΝ
Η Πρωτοβουλία συνεδριάζει κάθε Τρίτη, 8μμ, στο «Χώρο Κινημάτων», Ιωλκού 33-Βόλος
Τηλ. Επικοινωνίας: 6932-382737, 6931-851003, 69

Ενισχύεται η Frontex στον Έβρο

Δύναμη τουλάχιστον 200 μελών σωμάτων ασφαλείας χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να ενισχύσει τον μηχανισμό του ευρωπαϊκού οργανισμού για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης (Frontex) στον Έβρο, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους. Η ενίσχυση των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων στην “κόκκινη” ζώνη της παράνομης μετανάστευσης της Ευρώπης, όπως έχει ανακηρυχθεί ο Έβρος, και ειδικά η περιοχή της Ορεστιάδας, είχε προαναγγελθεί από την αρμόδια επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι έγινε δεκτό το αίτημα για την ενίσχυση των συνόρων στη συγκεκριμένη περιοχή.
Η Ορεστιάδα τους τελευταίους μήνες δέχεται ημερησίως περισσότερους από 200 μετανάστες που μπαίνουν από τα χερσαία σύνορα. Είναι ενδεικτικό πως το πρώτο 9μηνο του χρόνου είχαν εισέλθει από τη συγκεκριμένη περιοχή 31.219 μετανάστες, όταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν εντοπιστεί από τις αστυνομικές αρχές 6.615 -αύξηση 371%. Η ενίσχυση της Frontex στον Έβρο αποφασίστηκε ύστερα από αλλεπάλληλες επαφές που είχε ο κ. Παπουτσής τις προηγούμενες ημέρες με ευρωπαίους ομολόγους του, επισημαίνοντας τις διαστάσεις που λαμβάνει το πρόβλημα. Μάλιστα, και οι ευρωπαίοι υπουργοί εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς μεγάλο τμήμα των μεταναστών επιχειρούν να κατευθυνθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός δεν έθεσε την πρόταση των τοπικών φορέων, αλλά και της αστυνομίας, για τοποθέτηση συρματοπλέγματος κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία σε διάστημα περίπου 12,5 χιλιομέτρων κοντά στην Ορεστιάδα.
Ακόμη, χθες ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα κράτησης μεταναστών, κάνοντας λόγο για “απαράδεκτες συνθήκες για τις οποίες και εγώ ντρέπομαι”, τονίζοντας πως θα ληφθούν μέτρα και για το ζήτημα αυτό.





Την Κυριακή αλλάζει η ώρα.

Στους χειμερινούς ρυθμούς μπαίνει από την Κυριακή η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς αλλάζει η ώρα, η οποία ουσιαστικά επανέρχεται στα κανονικά της επίπεδα. Έτσι, στις 4 τα ξημερώματα της Κυριακής, 31 Οκτωβρίου, οι δείκτες των ρολογιών  θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή να δείχνουν 3


Σε οικονομικό αδιέξοδο οι σιτοπαραγωγοί λόγω της χαμηλής τιμής του προϊόντος τους

Νίκος Νικολόπουλος: «Υπάρχει λύση, να την εφαρμόσει άμεσα η Κυβέρνηση»

Να επιδείξει ελαστικότητα για να βοηθήσει τους σιτοπαραγωγούς να βγουν από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει ζητά από την Κυβέρνηση ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, εφαρμόζοντας τα προτεινόμενα μέτρα λύσης στο πρόβλημα της χαμηλής τιμής του προϊόντος τους.Οι εφετινές τιμές των σιτηρών, διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και προκαλούν ανησυχία στους σιτοπαραγωγούς, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής.«Τα μέτρα που προτείνονται για να ξεπεραστεί άμεσα το πρόβλημα και να μπορέσουν να καλλιεργήσουν οι αγρότες, είναι η δυνατότητα είσπραξης ως προκαταβολής μέσω τραπέζης, της στρεμματικής ενίσχυσης αμέσως μετά τη δήλωση καλλιέργειας του ΟΣΔΕ τον Σεπτέμβριο ή να επισπευσθεί η διαδικασία καταβολής των ενισχύσεων και να δοθούν τον Οκτώβριο. Επιτέλους, μια φορά πρέπει να φανεί ευέλικτη η Κυβέρνηση και να δώσει άμεσα τη λύση που έχει βρεθεί», δήλωσε ο κ. Νικλόπουλος ο οποίος κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, ποια μέτρα θα λάβει και

Στοιχεία μιας οικονομικής διεξόδου

Του Νίκου Κοτζιά
Η χώρα χρειάζεται επειγόντως άμεσα μέτρα ανάπτυξης. Χρειάζεται, επίσης μέτρα επανάκαμψης κλάδων οικονομίας που μπορούν να λειτουργούν ως ατμομηχανή της οικονομίας. Όσον αφορά μέτρα που συνδέονται με τη μακρόχρονη ειδίκευση της χώρας, τα έχω ήδη καταγράψει παλαιότερα στην παρούσα στήλη.

Ανόητες θεωρίες δανεισμού

Υπάρχει μια «θεωρία» σύμφωνα με την οποία είναι προτιμότερο να φάει κανείς τα σωθικά μου παρά να φτιάξει καινούργιο φαί για τον ίδιο και προς πώληση σε τρίτους. Το επιχείρημα είναι ότι προκειμένου να βγάλει τα έξοδά του θα χρειαστεί αρχικά να δανειστεί. Πρόκειται για μια άποψη τόσο παλιά και ανόητη όσο υπάρχουν οι νεοφιλελεύθερες συνταγές που ακολουθεί η Τρόικα στην Ελλάδα, αλλά δεν εφαρμόζονται, πλέον, ούτε στην Ιαπωνία και στις ΗΠΑ, και πολύ λιγότερο στη Βραζιλία και στην Κίνα. Δεν χρειάζεται πολύ σοφία για να καταλάβει κανείς ότι αν φάει τα χέριά του προκειμένου να μην ξοδέψει χρήματα για τη διατροφή του, την επόμενη φορά που θα πεινάσει δεν θα έχει καν χέρια τόσο για να φάει, όσο για να δουλέψει και να εξασφαλίσει τα προς το ζειν.Το περίεργο δεν είναι ότι η αυτό-ανθρωποφαγία θα έχει τέτοιες αρνητικές επιπτώσεις, αλλά ότι υπεύθυνοι πολιτικοί δείχνουν να αγνοούν μια τόσο απλή αλήθεια. Ανάλογα δεν κατανοούν το γεγονός ότι δεν είναι κάθε είδους δάνειου ή χρέους ίδιας ποιότητας και προοπτικής. Άλλες επιπτώσεις έχει, επί παραδείγματι, ο δανεισμός προκειμένου να πάει κάποιος στα μπουζούκια και άλλο να δανείζεται προκειμένου να φτιάξει μια παραγωγική επιχείρηση ή να σπουδάσει το παιδί του. Το πρώτο δάνειο δεν θα φέρει τα χρήματα πίσω. Επιπλέον, ο σπάταλος θα υποχρεωθεί να δανειστεί προκειμένου να ξεπληρώσει το αρχικό δάνειο. Αντίθετα, στην δεύτερη περίπτωση, το δάνειο θα πιάσει τόπο. Λογικά θα παράγει εισόδημα και κέρδος. Τέλος το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, είναι να υπάρχει ο όρος στο ο δεύτερο δάνειο που θα πάρει ο σπάταλος ότι οφείλει να εργάζεται όσο το δυνατό λιγότερο και να παράγει το ελάχιστο. Θα πρόκειται για σκέτη τρέλα.Κάποιος θα μου πει ότι αποκλείεται να υπάρχει άτομο τόσο ανόητο που να παίρνει δάνεια για να τα σπαταλήσει στα μπουζούκια και κατόπιν να δανείζεται με τον όρο της υποαπασχόλησης. Διότι σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορέσει να πληρώσει ποτέ το δάνεια. Ορθά! Ορθότατη η παρατήρηση. Αλλά στην ίδια τη ζωή γίνονται αυτά που αποκλείει ο κοινός νους. Διότι τι άλλο έκανε η Ελλάδα από να δανειστεί προκειμένου να αποπληρώσει άλλα δάνεια; Εξάλλου, δεν δέχτηκε και δεν υλοποιεί όρους σύμφωνα με τους οποίους προβλέπεται ότι προκειμένου να δανειστεί από την τρόικα θα πρέπει να μειώσει το σύνολο των δαπανών του δημοσίου και όσα λειτουργούν ως σπατάλες και όσα είναι απαραίτητα προκειμένου να αναπτυχθεί η χώρα, όπως είναι οι δημόσιες επενδύσεις; Όροι που συνδέονται με το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν χρησιμοποίησε πέρσι την αρχή προϋπολογισμού μηδενικής βάσης, όλα υπολογιζόμενα εξαρχής και με διαχωρισμό ανάμεσα σε απαραίτητες και παραγωγικής δαπάνες από τη μία και εκείνες που είναι σπατάλες από την άλλη.

Άμεσα μέτρα

Αυτό που άμεσα χρειάζεται η χώρα είναι ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα διασφαλίζει όχι την ύφεση της οικονομίας, αλλά την ανάπτυξή της, ώστε να μπορέσει να ξεπληρώσει τα δάνεια. Μια τέτοια πολιτική πρέπει να κτυπά την μαύρη (παρά-) οικονομία, πηγή διάχυσης της διαφθοράς, αφού διακινεί παράνομα το 30% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ. Γεγονός που περιέργως έχουν ξεχάσει οι κυβερνώντας.Τα άμεσα μέτρα ανάπτυξης πρέπει να στηρίζονται σε δύο πυλώνες: πρώτον, στην ενίσχυση της λαϊκής κατανάλωσης με την ενίσχυση των μικρών εισοδημάτων, που ότι εισπράττουν το πάνε απευθείας στα δάνεια και στην κατανάλωση, καθώς, δεύτερον, στις δημόσιες επενδύσεις. Μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που καλώς κάνει και στηρίζει η κυβέρνηση (αλλά απαιτείται σαφές και καθαρό νομοθετικό πλαίσιο) καθώς και δημόσιες επενδύσεις όχι μόνο θα βάλουν μπρος τη μηχανή, αλλά λογικό είναι να συμπαρασύρουν σε θετική κατεύθυνση και τις σχετικά μικρότερες επενδύσεις. Οι τελευταίες έχουν ειδική σημασία για την απασχόληση. Όλη δε αυτή η προσπάθεια θα πρέπει να στηρίζεται σε έναν ισχυρό κρατικό τραπεζικό τομέα με βάση τις σημερινές συμμετοχές του δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα. Τέλος, άμεσο μέτρο είναι η καταπολέμηση των καρτέλ που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά λαϊκής κατανάλωσης. Με αυτό τον τρόπο θα φτηνύνει σε εποχή ύφεσης το κόστος για την λαϊκή κατανάλωση και ταυτόχρονα αυτή θα αναπτυχθεί.Μόνο με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει κίνηση της μηχανής της οικονομίας. Θα παραχθεί πλούτος και θα φτηνύνει η κατανάλωση. Θα αναστραφεί δηλαδή η κατεύθυνση του αρνητικού σπιράλ. Ετσι, αντί η οικονομία να συρρικνώνεται και κατά συνέπεια να αυξάνει δυσμετρικά η σημασία των δανειακών δεσμεύσεων, θα αυξάνει το ΑΕΠ και κατά προέκταση θα μειώνεται το κλάσμα της οικονομίας που θα κατευθύνεται στην εξυπηρέτηση των δανείων.

Άμεσα μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας

Κάθε χώρα έχει συγκεκριμένους κλάδους που ιστορικά στηρίζουν την ανάκαμψή της. Οι κλάδοι αυτοί είναι εκείνοι που λειτουργούν στο εσωτερικό της οικονομίας και διαχέουν την παραγωγή υποστηρικτικών υλικών στην εσωτερική αγορά. Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο εσωτερικές ατμομηχανές άμεσης υποστήριξης της ανάκαμψης, η οικοδομή και ο τουρισμός, καθώς και μια τρίτη που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί. Εξάλλου ο κλάδος της οικοδομής συνδέεται τόσο με την τσιμεντοβιομηχανία, την μεταλλουργία και τις κατασκευές, όσο και με τον τουρισμό. Όπως με την κατασκευή θερινής κατοικίας και ξενοδοχείων. Προκαλεί κακή εντύπωση το γεγονός ότι αντί να στηρίζεται η εγχώρια ατμομηχανή, κάποιοι σκέφτονται αποκλειστικά με όρους που παραπέμπουν στις ανάγκες της ατμομηχανής τρίτης χώρας, όπως είναι η αυτοκινητοβιομηχανία που κινεί την γερμανική οικονομία (πάνω από το 1/7 των θέσεων εργασίας της) και εν μέρει τη γαλλική. Όμως, για την ανάκαμψη προηγείται η εγχώρια παραγωγή παρά η εγχώρια ζήτηση για εισαγωγές.Στις δεκαετίες του πενήντα και εξήντα η ελληνική οικονομία έδειχνε ικανή να δημιουργήσει και έναν τρίτο πυλώνα εσωτερικής ενίσχυσης της ανάκαμψης: η κατασκευή μηχανών, από λευκές συσκευές μέχρι τα ναυπηγεία, ακόμα και αυτοκίνητα. Δυστυχώς, αντί να στηριχθεί αυτή η κατασκευή και να υποστηριχτεί ένας εξαγωγικός της προσανατολισμός, οι ελληνικές εταιρείες πουλήθηκαν σε ξένους που ουσιαστικά τις έκλεισαν ή έγιναν προβληματικές από τον ιδιωτικό τομέα και προκειμένου να σωθούν κρατικοποιήθηκαν. Από αυτή τη σκοπιά η κυβέρνηση θα πρέπει να συζητήσει σοβαρά με τους Έλληνες εφοπλιστές για την ανασυγκρότηση της ναυπηγοκατασκευής στην χώρα.Στα άμεσα μέτρα πρέπει να είναι, επίσης, η δημιουργία μιας παραγωγικής βάσης σε τεχνολογίες αιχμής. Θεμέλιο της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι ότι δεν σώζεται η οικονομία με την εισαγωγή νέας τεχνολογίας προκειμένου να αντί- (ή υπό-) κατασταθεί μια παλαιότερη. Επειδή η χώρα συνδυάζει προβλήματα χρηματοπιστωτικών ροών και περιορισμένης παραγωγικής βάσης, πρέπει να αποκτήσει την τελευταία χωρίς να επιδεινώνει τα προβλήματα ροών. Ακριβώς όπως η λύση του ζητήματος των ελλειμμάτων δεν μπορεί να αποσυνδέεται από την ανάπτυξη, και πολύ χειρότερα να καταλήγει να συμπορεύεται με την ύφεση, διότι τότε μόνο λύση δεν θα υπάρξει.Τι σημαίνει ο συνδυασμός που επισημάνω; Σημαίνει ότι η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη δεν θα είναι ανάπτυξη αν θεωρεί ότι το ζήτημα είναι να εισάγονται πιο φιλοπεριβαντολλογικά αγαθά, ή να εισάγονται μηχανές παραγωγής προσανατολισμένες στο περιβάλλον. Διότι τότε κινδυνεύει η χώρα να συσσωρεύσει πράσινα ελλείμματα αντί να διασφαλίσει ανάπτυξη. Αυτό που χρειάζεται είναι η παραγωγή τεχνογνωσίας στα ελληνικά ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα, καθώς και όπου χρειάζεται η εισαγωγή τεχνογνωσίας σε συνεργασία με ξένες εταιρίες, προκειμένου να υπάρξει παραγωγή νέας τεχνολογίας και φιλοπεριβαλλοντικών μέσων στην Ελλάδα. Η δε παραγωγή τέτοιας τεχνολογίας να προσβλέπει στην εξαγωγή στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στις αναδυόμενες αγορές. Αν, μάλιστα, μπορέσουμε, και αυτό θα ήταν το καλύτερο, σε ανεπτυγμένες χώρες.Αν ένας τέτοιος προσανατολισμός συνδυαστεί με την ειδίκευση των ελληνικών περιφερειών σε συγκεκριμένους τομείς για τους οποίους διαθέτουν πλεονεκτήματα (όπως παραγωγή ιατρικών εργαλείων και υπηρεσιών στην Ήπειρο, βιογεννητικων προϊόντων στην Κρήτη κοκ) σε συνδυασμό και συνεργία με τα ΑΕΙ της χώρας, τότε η Ελλάδα θα είχε μια προοπτική ανάπτυξης και απόκτησης οικονομικής ταυτότητας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.
epirusgate





Τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου ξεκινούν σήμερα στην Θεσσαλονίκη

Με τη σημερινή δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου ξεκινούν σήμερα οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τον πολιούχο άγιο, την απελευθέρωση της πόλης και την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Πέμπτη με την στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Στη σημερινή δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου θα παραστούν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, υπουργοί, βουλευτές, εκπρόσωποι των κομμάτων, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και τοπικές αρχές. Αύριο, στις 11 το πρωί θα γίνει η μαθητική παρέλαση στην οδό Τσιμισκή. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα μείνει στη Θεσσαλονίκη μόνο μία μέρα. Θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στις 9:50 το πρωί της Πέμπτης, όπου θα τον υποδεχτούν υπουργοί, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών. Από εκεί θα μεταβεί στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού, όπου στις 10:30 θα καταθέσει στεφάνι, ενώ στις 11 θα παρακολουθήσει την παρέλαση για την εθνική επέτειο.  Στις 5:30 το απόγευμα θα εγκαινιάσει την 1η Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας (DEFENCYS 2010) στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» και στις 7 μ.μ. θα αναχωρήσει για την Αθήνα.