Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Δύο νεαρά άτομα σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα στην Θεσσαλονίκη

Νεαρός οδηγός μοτοσικλέτας και η 23χρονη φίλη του έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στη λεωφόρο Δενδροποτάμου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την τροχαία η μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο 27χρονος προσέκρουσε με ταχύτητα πάνω στις μεταλλικές διαχωριστικές μπάρες του δρόμου.

ΑΠΕ

Αστυνομικός έπεσε στα νερά του Θερμαϊκού για να σώσει άνδρα

Αστυνομικός της Τροχαίας βούτηξε στο Θερμαϊκό για να σώσει έναν άνδρα που λίγο νωρίτερα είχε πέσει κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες στα παγωμένα νερά. Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, το περιστατικό συνέβη νωρίς το απόγευμα στο ύψος της παλιάς παραλίας της Θεσσαλονίκης, επί της Λεωφόρου Νίκης, όταν άνδρας αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων έπεσε στη θάλασσα. Αστυνομικός της Τροχαίας, που βρισκόταν στο σημείο, αντιλήφθηκε το συμβάν και βούτηξε στη θάλασσα, βγάζοντας έξω τον άνδρα. Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε τον άνδρα σε νοσοκομείο της πόλης, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.  Καλά στην υγεία του είναι και ο αστυνομικός.

Στόχοι ληστών καταστήματα στη Θεσσαλονίκη

Δύο ληστείες σε λιγότερο από μία ώρα, σημειώθηκαν σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ και σούπερ μάρκετ, στη Θεσσαλονίκη. Δύο άτομα με την απειλή όπλου άρπαξαν, στις 18:30 το απόγευμα, περίπου διακόσια ευρώ, από πρακτορείο ΠΡΟΠΟ, επί της οδού Κεραμικού, στην περιοχή της Τούμπας. Οι δράστες, μετά την πράξη τους, διέφυγαν με αυτοκίνητο και αναζητούνται.  Λίγη ώρα αργότερα, στο στόχαστρο ενόπλου που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, βρέθηκε, σαράντα λεπτά αργότερα, υποκατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ, στην οδό Καυδιανού, στην περιοχή της Άνω Πόλης.  Ο δράστης, με την απειλή όπλου, αφαίρεσε άγνωστο, μέχρι στιγμής, χρηματικό ποσό από τα ταμεία του καταστήματος και στη συνέχεια διέφυγε πεζός.



Στον κυκεώνα της αδιαφορίας η Ρακίτα από την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων «Ζητείται Κράτος για την προστασία των υδατικών συστημάτων»

Την μεγάλη καταστροφή που υφίστανται οι δύο λίμνες στην προστατευόμενη Ρακίτα από την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων φέρνει στο προσκήνιο ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Νικολόπουλος ζητά από τους Υπουργούς να απαντήσουν πότε θα ενεργοποιηθούν οι κρατικές και ανεξάρτητες Αρχές όπως ο Επιθεωρητής Περιβάλλοντος, ο Επιθεωρητής Υγείας, ο Συνήγορος του Πολίτη, ακόμα κι ο αγροφύλακας για την προστασία του υδατικού πλούτου της προστατευόμενης περιοχής αλλά και της δημόσιας υγείας. Επίσης ερωτά τους Υπουργούς πότε θα υιοθετηθεί ειδική νομοθεσία που να αντιμετωπίζει σε σύνολο το πρόβλημα της ρύπανσης των υδατικών συστημάτων από απόβλητα μη συγκεντρωμένης διάθεσης που επηρεάζει τη δημόσια υγεία, τις γεωργικές καλλιέργειες, την ποιότητα των υδάτων και τη βιοποικιλότητα. Τα απόβλητα μη συγκεντρωμένης διάθεσης μπορούν να διαφοροποιηθούν από συγκεκριμένες πηγές ρύπανσης όπως απορρίψεις από ένα εργοστάσιο χημικών προϊόντων, αστικές απορροές από μια καταιγίδα ή από πλοία, στη θάλασσα. Αποτελεί την κύρια αιτία ρύπανσης των υδάτων με τις μολυσμένες απορροές από τη γεωργία να αποτελούν πρωταρχική αιτία. Κύριοι τύποι αποβλήτων μη συγκεντρωμένης διάθεσης είναι το ίζημα, ο φώσφορος και το άζωτο, οι παθογόνοι παράγοντες και τα φυτοφάρμακα. Το ίζημα περιλαμβάνει λάσπη και αιωρούμενα στερεά. Εισέρχεται στα επιφανειακά ύδατα από τις διαβρωμένες όχθες ποταμών και από την επιφανειακή απορροή λόγω ακατάλληλων εγκαταστάσεων φυτοκάλυψης των αστικών και αγροτικών εκτάσεων. Το ίζημα δημιουργεί θολότητα, μειώνει το φως σε χαμηλότερα βάθη και αναστέλλει την ανάπτυξη βυθισμένων υδρόβιων φυτών και των ειδών που εξαρτώνται από αυτά όπως τα ψάρια και τα οστρακοδειδή. Υψηλά επίπεδα θολότητας αναστέλλουν και τα συστήματα καθαρισμού και πόσιμου νερού. Για τον έλεγχο των ιζημάτων, υπάρχουν τρόποι ελέγχου διάβρωσης ώστε να διατηρείται το έδαφος στα χωράφια, όπως το προστατευτικό στρώμα καλλιεργειών, η αμειψισπορά, φύτευση πολυετών φυτών και εγκατάσταση παρόχθιων προσκρουστήρων. «Ο φώσφορος και το άζωτο είναι κύρια συστατικά σε πολλά γεωργικά λιπάσματα, χρησιμοποιείται δε και σε οικιστικά και εμπορικά ακίνητα. Οι επιστήμονες λένε ότι υπερβολικές ποσότητες οδηγούν σε ευτροφισμό, πολλαπλασιασμό των φυκιών και υποξία. Μεταφέρονται στις υδάτινες μάζες μέσω της διάβρωσης του εδάφους. Είναι εύλογο να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί σχέδιο διαχείρισης θρεπτικών ουσιών για να περιοριστεί η αλόγιστη χρήση τους», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος.

«Χορός» επικίνδυνων παθογόνων μικροβίων και ιών

Σε μολυσμένες απορροές είναι πιθανό να βρεθούν παθογόνοι παράγοντες, όπως Cryptosporidium parvum, Giardia, lamblia, Salmonella, Novovirus, άλλοι ιοί και παρασιτικά σκουλίκια (έλμινθες). Μπορεί επίσης να ανιχνευθούν και κολοβακτηρίδια, που χρησιμοποιούνται ευρέως και ως δείκτης ρύπανσης των υδάτων. Παθογόνα μπορεί να μολύνουν την απορροή λόγω κακής διαχείρισης της εκτροφής ζωικού κεφαλαίου, ελαττωματικών σηπτικών συστημάτων και ακατάλληλης χρήσης αποβλήτων κατοικίδιων ζώων.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα τελετή θεμελίωσης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή θεμελίωσης του κτιρίου που θα στεγάσει το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης, στο συνοικισμό Αγίου Νεκταρίου. Τη θεμελίωση έκαναν ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, και ο Δήμαρχος Μενεμένης, Γιώργος Ακτσελής, ενώ τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας. Παρόντες ήταν, εξάλλου, ο Αντινομάρχης Παιδείας, Ευθύμιος Φωτόπουλος και ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων, Λάζαρος Κυρίζογλου. Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, υπογράμμισε ότι στη δυτική Θεσσαλονίκη έχει μηδενίσει σχεδόν η διπλοβάρδια, ενώ σε ένα με δύο χρόνια θα εξαλειφθεί πλήρως.
«Ο αγώνας ετών προκειμένου να απαλλαγούμε από το ακατάλληλο σχολείο, με συμπαραστάτες τους γονείς, που μας υποστήριξαν στις κινητοποιήσεις μας, σήμερα δικαιώνεται», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Μενεμένης, Γιώργος Ακτσελής. «Σύντομα πρόκειται να δημοπρατηθεί και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο συνοικισμό Αγίου Νεκταρίου. Μετά την κατάργηση της διπλοβάρδιας εδώ και χρόνια, την οποία είμαστε από τους πρώτους Δήμους που πετύχαμε, προχωράμε τώρα στην αντικατάσταση των παλαιών με σύγχρονα σχολικά συγκροτήματα», πρόσθεσε ο κ. Ακτσελής. Η κατασκευή του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης με το ποσό των 4,95 εκατομμυρίων ευρώ. Το νέο κτίριο, εμβαδού 3.252 τ.μ., θα περιλαμβάνει ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο, με 16 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα γυμναστικής, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Φυσικής- Χημείας, βιβλιοθήκη, κυλικείο, γραφείο Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, γραφεία διευθυντή και δασκάλων και υπαίθριο γήπεδο μπάσκετ- βόλεϊ.









Συναγερμός στη Χαλκιδική για 29 χειροβομβίδες

Ολόκληρο οπλοστάσιο στα χέρια 44χρονου.
Εξετάζεται η πιθανότητα πώλησής τους σε ανθρώπους της νύχτας.
Συνελήφθη και 48χρονος συνταξιούχος στρατιωτικός.
Του Κώστα Καντούρη στην "Μακεδονια"
 “Τρύπα” σε αποθήκες του στρατού αναζητούν οι αρχές μετά τον εντοπισμό οπλοστασίου με 29 χειροβομβίδες, όπλα, σφαίρες και πυροκροτητές, που βρέθηκε στην κατοχή 44χρονου στη Μεγάλη Παναγιά και στα Πυργαδίκια Χαλκιδικής.Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ειδικά οι χειροβομβίδες, που είναι μεγάλης ισχύος, θα είχαν παραλήπτες μέλη κυκλωμάτων της νύχτας στην περιοχή, αποφεύγουν όμως να καταλήξουν σε συμπεράσματα, ενώ χθες το βράδυ συνελήφθη και 48χρονος συνταξιούχος στρατιωτικός, ο οποίος κατηγορείται ότι προμήθευσε το πολεμικό υλικό.Το οπλοστάσιο, στο οποίο βρέθηκαν 28 εύχρηστες χειροβομβίδες αμυντικού τύπου και μία που είχε αχρηστευτεί, ένα πιστόλι των 9 χιλιοστών, μία κυνηγετική καραμπίνα, φυσίγγια και τρεις ηλεκτρικοί πυροκροτητές, εντοπίστηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πολυγύρου, οι οποίοι όμως έψαχναν για ναρκωτικά.
Οι διωκτικές αρχές παρακολουθούσαν τον 44χρονο, ο οποίος παλαιότερα είχε συλληφθεί για ποσότητα χασίς (μάλιστα είχε φυλακιστεί για μικρό χρονικό διάστημα), και την Τετάρτη αποφασίστηκε να γίνει έφοδος στο σπίτι του στη Μεγάλη Παναγιά. Αντί για ναρκωτικά, όμως, οι αστυνομικοί βρήκαν πρώτα έναν μικρό αριθμό χειροβομβίδων και στη συνέχεια της έρευνας σε άλλον χώρο ιδιοκτησίας του 44χρονου, όπως και σε νεόδμητο κατάστημα που επρόκειτο να ανοίξει, τον υπόλοιπο οπλισμό.
Τα ευρήματα έθεσαν σε συναγερμό τις αρχές ασφαλείας, ειδικά επειδή οι χειροβομβίδες προέρχονται από αποθήκες του ελληνικού στρατού και ήταν φανερό πως κάποιος τις έχει κλάψει. Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερο προβληματισμό στους αστυνομικούς είναι ότι οι χειροβομβίδες αμυντικού τύπου είναι ιδιαίτερα ισχυρές, σε αντίθεση με τις επιθετικές χειροβομβίδες, που δεν προκαλούν μεγάλες ζημιές αλλά κυρίως πανικό από την έκρηξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι κακοποιοί αλλά και τρομοκρατικές οργανώσεις δεν έχουν χρησιμοποιήσει στην Ελλάδα τέτοιου είδους χειροβομβίδες.
Τις είχε για… ψάρεμα!
Η απάντηση που έδωσε ο 44χρονος, ότι θα τις χρησιμοποιούσε στο... ψάρεμα, δεν έπεισε τους αστυνομικούς. “Όλοι γνωρίζουν πως οι αμυντικές χειροβομβίδες είναι εντελώς ακατάλληλες ακόμη και για παράνομο ψάρεμα, αφού μπορεί να πλήξει ακόμη και αυτόν που την πετάει”, εξήγησε στη “Μ” αξιωματικός της ΕΛΑΣ. Δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο να χρησιμοποιούνταν ακόμη και από κυκλώματα εκβιαστών της νύχτας ως μέσο απειλής για την είσπραξη “προστασίας” ή για αντίποινα με καταστροφές καταστημάτων. Πριν από χρόνια στη Θεσσαλονίκη κύκλωμα προστατών είχε προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές σε κατάστημα με τη ρίψη αμυντικής χειροβομβίδας. Από την άλλη, ο συλληφθείς είχε κατάστημα με “φρουτάκια” και εξετάζεται αν είχε επαφές με τέτοια πρόσωπα.
“Έδειξε” στρατιωτικό
Ο 44χρονος υπέδειξε ως προμηθευτή του πολεμικού υλικού που προέρχεται από τον στρατό και χθες το βράδυ αστυνομικοί έκαναν έφοδο στο σπίτι 48χρονου συνταξιούχου στρατιωτικού ο οποίος είχε ειδικότητα πυροτεχνουργού και υπηρετούσε στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα βρέθηκαν δύο παρόμοιες χειροβομβίδες που δεν ήταν εύχρηστες, αλλά και 150 φυσίγγια από πολεμικό όπλο. Επίσης κατασχέθηκαν 50 αρχαία νομίσματα και άλλα αντικείμενα που θα εξεταστούν από αρχαιολόγο. Παράλληλα έχουν διαβιβαστεί έγγραφα προς τις στρατιωτικές υπηρεσίες για να εντοπιστεί από ποιες στρατιωτικές εγκαταστάσεις αφαιρέθηκαν, αν και εκτιμάται πως η κλοπή έγινε κατά τη διάρκεια ασκήσεων από τη μονάδα που υπηρετούσε.



Φαρμακοποιός ψέκασε με σπρέι τον επίδοξο ληστή στην Ξηροκρήνη

Η αντίδραση 40χρονης φαρμακοποιού να ψεκάσει με σπρέι το πρόσωπο ένοπλου, απέτρεψε ληστεία στο φαρμακείο της, στην περιοχή της Ξηροκρήνης.Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Αστυνομία, ο δράστης που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, εισήλθε, στις 20:00 το βράδυ, στο φαρμακείο και με την απειλή όπλου προσπάθησε να το ληστέψει. Η έγκυρη αντίδραση της φαρμακοποιού να του ρίξει σπρέι, ξάφνιασε τον δράστη, που τράπηκε σε φυγή και αναζητείται από τις Αρχές.