Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

“Καμπανάκι” επιστημόνων για Βόλβη και Δοϊράνη

Στενή παρακολούθηση, προστασία και αποκατάσταση απαιτούνται για τις δύο μεγάλες λίμνες της Μακεδονίας, Βόλβη και Δοϊράνη. Αυτό προκύπτει από τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) των τμημάτων Βιολογίας, Γεωλογίας και Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.
Της Σ. Μαργαριτίδου
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι προβλήματα υποβάθμισης της Βόλβης και της Δοϊράνης, που έχουν ήδη εμφανιστεί, πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν, για να μη συνεχιστεί περαιτέρω η υποβάθμιση των οικολογικών συστημάτων. Όπως εκτιμά ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Υδρογεωλογίας του ΑΠΘ Κ. Βουδούρης, η εντατική καλλιέργεια, η χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και η ύπαρξη του γεωθερμικού πεδίου της Νυμφόπετρας έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υπόγειων νερών της περιοχής.Όπως εξηγεί στη "Μ" η καθηγήτρια Βιολογίας Μ. Μουστάκα, "με βάση τα οικολογικά δεδομένα του 2009, η λίμνη Βόλβη παρουσιάζει μια μέτρια κατάσταση, η οποία ωστόσο είναι σταθερή εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό το συμπέρασμα συνάγεται με βάση το φυτοπλαγκτόν της λίμνης. Έχουμε ωστόσο και νέα στοιχεία. Για πρώτη φορά εντοπίστηκε στη Βόλβη μεγάλος αριθμός παρασιτικών βακτηρίων ακόμη και στα κυανοβακτήρια, ενώ για πρώτη φορά εντοπίστηκε και λιμναίο χιόνι, συσσώματα δηλαδή βακτηρίων. Ο μεγάλος αριθμός παρασιτικών οργανισμών μπορεί να συνδεθεί με τη διακοπή της επιφανειακής απορροής της Βόλβης προς τον Ρίχειο ποταμό".
Φυτοφάρμακα
Πιέσεις ασκούνται στα υπόγεια νερά της λεκάνης της Βόλβης κυρίως από την αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα και τη διάθεση λυμάτων από τους οικισμούς. Η αγροτική δραστηριότητα είναι εντατικής φύσεως και οι καλλιέργειες έχουν μεγάλες ανάγκες σε νερό. Παράλληλα γίνεται εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Για την προστασία της ποιότητας των υπόγειων νερών της περιοχής, συνεπώς και της λίμνης Βόλβης, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα ορθής γεωργικής πρακτικής και περιορισμός των αντλήσεων, για να αποφευχθούν φαινόμενα υφαλμύρινσης στο μέλλον. Η συστηματική παρακολούθηση και καταγραφή της ποιότητας των επιφανειακών και υπόγειων νερών είναι απαραίτητη για την προστασία των επιφανειακών και υπόγειων συστημάτων νερού.
Βιοποικιλότητα
Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν το διάστημα Ιουλίου - Νοεμβρίου 2009 δείχνουν ότι η οικολογική κατάσταση της λίμνης Δοϊράνης είναι ελλιπής, δηλαδή βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν η κατάσταση της λίμνης θεωρηθεί κακή.Στην περίπτωση της λίμνης Δοϊράνης αποτυπώνεται έντονα η κυριαρχία των κυανοβακτηρίων και ο σχηματισμός της κυανοβακτηριακής κρούστας. Παρ’ όλα αυτά, η βιοιποικιλότητα της κλειστής αυτής λίμνης είναι ιδιαίτερα υψηλή, γεγονός ιδιαίτερα θετικό. Οι ερευνητές εξέτασαν το ζωοπλαγκτόν της Δοϊράνης και διαπιστώθηκε ότι αυτό που υπάρχει δεν είναι αρκετό για να περιορίσει τα κυανοβακτήρια που υπάρχουν στο νερό της λίμνης.Τα παραπάνω θα ανακοινωθούν στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώνεται σήμερα στο αμφιθέατρο του Μετεωροσκοπείου του ΑΠΘ με σκοπό την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης των λεκανών απορροής Αλμωπαίου, Βόλβης, Δοϊράνης, Μαυρονερίου και Σοφαδίτη σχετικά με την οικολογική ποιότητα των υδάτων τους.



Σύγκρουση ασθενοφόρου με Ι.Χ στις Σέρρες – Τραυματίστηκε ο ασθενής που διακομιζόταν

Ασθενοφόρο που μετέφερε ασθενή συγκρούστηκε με Ι.Χ αυτοκίνητα στο δρόμο Ν.Σκοπού – Σερρών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο ασθενής ο οποίος βρισκόταν στο ασθενοφόρο «εκτοξεύθηκε» από το όχημα και τραυματίσθηκε. Το ασθενοφόρο αρχικά συγκρούστηκε με Ι.Χ σε φωτεινό σηματοδότη και στη συνέχεια πέρασε στο αντίθετο ρεύμα όπου και συγκρούστηκε με άλλα τρία Ι.Χ αυτοκίνητα. Στο σημείο έσπευσαν άλλα ασθενοφόρα και παρέλαβαν εκτός από τον ασθενή που διακομιζόταν, τον οδηγό του ασθενοφόρου, καθώς και το γιατρό – συνοδό που είχαν τραυματιστεί.
newsblog







Φυλάκιση και πρόστιμο για το γιατρό που πήρε «φακελάκι» 600 ευρώ στη Θεσσαλονίκη

Σε ποινή φυλάκισης ενός χρόνου με τριετή αναστολή, καθώς και 15.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο, καταδικάστηκε νωρίτερα από το αυτόφωρο Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης ο γιατρός που πριν από μερικές ημέρες είχε συλληφθεί επ’αυτοφώρω να παίρνει «φακελάκι» 600 ευρώ από την κόρη ασθενούς, προκειμένου να επισπεύσει τις διαδικασίες για την είσοδό του στο χειρουργείο. Όπως είχε διαπιστωθεί τότε, ο καταδικασθείς είχε ολοκληρώσει πριν από μήνες την ειδικότητα του στο Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» και δεν εργαζόταν πλέον σε αυτό, στην κόρη όμως του ασθενούς και καταγγέλουσα είχε εμφανισθεί ως εργαζόμενος γιατρός του Νοσοκομείου.
newsblog








ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΟΧΟΥ

Εκδικάστηκε η προσφυγή του Δήμου Σοχού στο Συμβούλιο Επικρατείας, χθες Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010. Η προσφυγή έγινε κατά της απόφασης του Σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ να συνενωθεί ο Δήμος Σοχού και ο ορεινός όγκος του, με τον ήδη υπερδιογκωμένο Δήμο Λαγκαδά. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μαυρίκος, επικέντρωσε στην προεκλογική αναστάτωση που θα προκληθεί στις άμεσες δημοτικές εκλογές, η ανεξαρτητοποίηση του Δήμου Σοχού. Προκειμένου να προδιαθέσει αρνητικά τα μέλη του Συμβουλίου για όλες τις προσφυγές, τόνισε ότι η δικαίωση τόσο του Δήμου Σοχού, όσο και άλλων Δήμων που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας, θα προκαλέσει νέα διεξαγωγή εκλογών.Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Πικραμένος έκρινε ως υπαίτιο το Υπουργείο Εσωτερικών για την ολιγωρία που επέδειξε στην αποστολή των φακέλων σχετικά με τους δήμους που προσέφυγαν. Επίσης, καταλόγισε ως υπεύθυνο το Υπουργείο για την καθυστέρηση της εκδίκασης των προσφυγών. Το προεδρείο ζήτησε μέχρι τις 29 Οκτωβρίου να υποβληθεί Υπόμνημα νέων προτάσεων από πλευράς Δήμου και η απόφαση αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο Δήμαρχος Σοχού Θεοφάνης Παπάς επεσήμανε:

«Δικαιολογίες δεν υπάρχουν για την καθυστέρηση του Υπουργείου Εσωτερικών και η όλη επιχειρηματολογία χαρακτηρίζεται, επιεικώς, αστεία. Αυτό καταδεικνύει την πραγματική αλήθεια των προθέσεων του Υπουργείου. Τα στοιχεία, που προσκόμισε ο δικηγόρος του Δήμου μας κ. Χρυσόγονος, είναι αδιάσειστα και απόλυτα τεκμηριωμένα. Είμαστε αισιόδοξοι για την δικαίωση του Δήμου μας. Η στάση του Προεδρείου αποδεικνύει ότι οποιαδήποτε υπονόμευση γίνεται αντιληπτή από τη Δικαιοσύνη. Ευχαριστώ για την αγωνιστική συμπαράστασή τους, όλους τους κατοίκους που μετακινήθηκαν από το Σοχό στην Αθήνα. Ευχαριστώ, επίσης, όσους κατάγονται από το Σοχό, κατοικούν στην Αθήνα και έδωσαν το δυναμικό παρόν στην δίκη αυτή. Αμείωτα συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Προσδοκούμε και πιστεύουμε σε δίκαιες αποφάσεις για την τύχη του Δήμου μας.»



ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ Ν.ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ "Αυτοδιοικητικές εκλογές και μνημόνιο"

Τελετή θεμελίωσης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης

Ο Δήμαρχος Μενεμένης, Γιώργος Ακτσελής, και το Δ.Σ. σας προσκαλούν στην τελετή θεμελίωσης του κτιρίου που θα στεγάσει το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης αυτή την Παρασκευή, στις 10.30 το πρωί, στην οδο Κωνσταντινουπόλεως, στο συνοικισμό Αγίου Νεκταρίου. Τη θεμελίωση θα κάνει ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Η κατασκευή του 3ου Δημοτικού Σχολείου χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης.