Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Εντοπίστηκε η μητέρα του βρέφους που είχε εγκαταλειφθεί στην Κυψέλη

Εντοπίστηκε η μητέρα του βρέφους που είχε εγκαταλειφθεί τις προηγούμενες ημέρες μέσα σε σακκούλες στην Κυψέλη. Πρόκειται για μία 39χρονη, η οποία διαμένει στην περιοχή μαζί με τη μητέρα της. Σύμφωνα με όσα είπε η ίδια στους αστυνομικούς, είχε αποκρύψει την εγκυμοσύνη της από τον πατέρα του παιδιού και σύντροφό της, καθώς ο ίδιος δεν ήθελε παιδιά, ενώ η ίδια αντιμετώπιζε και οικονομικά προβλήματα. Στην κατάθεση της στους αστυνομικούς προσπάθησε να δικαιολογήσει την πράξη της, λέγοντας ότι «άφησε το μωρό στην εκκλησία προκειμένου να το προστατεύσει ο Θεός».
newsblog

ΦΥΓΑΔΕΨΑΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕΣΩ...ΔΟΜΟΚΟΥ !

Σύλληψη τριών νεαρών για ένοπλες ληστείες στην Θεσσαλονίκη.

Τρία νεαρά άτομα συνελήφθησαν και κρατούνται στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, με την κατηγορία ότι διέπραξαν σωρεία ληστειών. Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, οι τρεις συλληφθέντες, ηλικίας 24, 18 και 23 ετών φέρονται ότι από τον περασμένο Μάρτιο λήστεψαν τρία πρατήρια υγρών καυσίμων, ένα σούπερ μάρκετ, ένα περίπτερο και υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, στη Θεσσαλονίκη και στη Χανιώτη Χαλκιδικής αντίστοιχα. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 23χρονου, μεταξύ άλλων βρέθηκαν μια μοτοσικλέτα την οποία φέρονται να χρησιμοποιούσαν σε ένοπλες ληστείες, δύο ξιφολόγχες, μια διόπτρα άρματος μάχης και ένα πιστόλι. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για ληστεία, παράβαση του νόμου περί όπλων καθώς και για διακεκριμένες κλοπές.

Νίκος Νικολόπουλος: «Άδικη η ισχύς της τριετίας για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς»

Να καταργήσει το ισχύον σύστημα της τριετούς υπηρεσίας στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς καλεί την Κυβέρνηση ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, ο οποίος κατέθεσε Ερώτηση στην Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Εφέτος, οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών ήταν περισσότερες από 11.000, αριθμός υπερτριπλάσιος από κάθε άλλη χρονιά. Αντιθέτως, οι διορισμοί ήταν λιγότεροι από 2.000, με αποτέλεσμα να είναι τεράστια τα κενά στα σχολεία όλης της χώρας.
«Όπως δήλωσε η ηγεσία του Υπουργείου, εφέτος, αυτά τα κενά θα καλυφθούν με αναπληρωτές ωρομίσθιους. Τα οργανικά κενά, λογικά θα είναι πολλά σε όλους τους Νομούς, ακόμη και σε Νομούς που ήταν «κλειστοί» για χρόνια. Όμως, σύμφωνα με το Νόμο, οι νεοδιόριστοι δεν θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν να καλύψουν κανένα, λόγω της υποχρεωτικής τριετίας στην πρώτη τοποθέτηση», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος.
 Ο Βουλευτής ρωτά την Υπουργό αν προτίθεται να καταργήσει την τριετία και αν όχι γιατί; Τέλος καταγγέλει στην Υπουργό ότι στερεί το δικαίωμα της μετάθεσης από τους νεοδιόριστους, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν συνάδελφοί τους καθηγητές, που έχουν συγκεντρώσει αρκετά μόρια μετάθεσης.

Αύριο Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010 στην αίθουσα του Συμβουλίου Επικρατείας εκδικάζεται η προσφυγή του δήμου Σοχού κατά του Καλλικράτη.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΟΧΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Κινητοποιημένοι είναι οι κάτοικοι του ορεινού όγκου του Δήμου Σοχού και άλλοι βρίσκονται ήδη στην Αθήνα για να υποστηρίξουν την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας του Δήμου Σοχού, που εκδικάζεται αύριο Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010 στην αίθουσα του Συμβουλίου Επικρατείας.
Ο δήμαρχος Σοχού κ. Θεοφάνης Παπάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κάτοικοι των Αθηνών που κατάγονται από το Σοχό και πολλοί κάτοικοι του ορεινού όγκου βρίσκονται στην πρωτεύουσα για να δώσουν τη μάχη για το Δήμο Σοχού.

Ο δήμαρχος Σοχού δήλωσε:

«Η προσμονή της δικαίωσης σ’ αυτόν τον δίκαιο αγώνα, μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε. Περιμένουμε η απόφαση της δικαιοσύνης να είναι ορθή και λογική για το Δήμο μας. Δήμοι με χαμηλότερο υψόμετρο και διαφορετική χωροταξική δομή διατήρησαν την αυτονομία τους, ενώ ο Δήμος Σοχού που ήδη πληρούσε τις προϋποθέσεις σε εντονότερο βαθμό με μεγαλύτερο υψόμετρο και προϋπάρχουσα χωροταξική οριοθέτηση βρίσκεται στη δίνη μιας αδικαιολόγητης περιπέτειας. Ελπίζουμε σε δίκαιες και πολιτικά ανεξάρτητες αποφάσεις της Δικαιοσύνης»




Δέκα εκατ. ευρώ για τη λίμνη Κορώνεια

Δέκα εκατ. ευρώ ήρθαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λίμνη Κορώνεια στην περιοχή του Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη. Το ποσό θα δοθεί στους αγρότες του Λαγκαδά για να αντικαταστήσουν τα λιπάσματα που χρησιμοποιούν και τα αρδευτικά συστήματα στα χωράφια γύρω από τη λίμνη.
Για περίπου έναν μήνα, έως τις 12 Νοεμβρίου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Η καθηγήτρια Βιολογίας του Α.Π.Θ., Μαρία Μουστάκα, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Είναι το πρώτο βασικό και ουσιαστικό βήμα. Δυστυχώς, όμως, ήρθε πολύ αργά και από μόνο του δεν είναι ικανό να διασώσει τη λίμνη στη φάση που βρίσκεται.
Η Κορώνεια σήμερα είναι ένα βούρκος με βάθος λιγότερο από 40 εκατοστά νερού στο οποίο κυριαρχούν τοξικά κυανοβακτήρια. Θα χρειαστούν δεκαετίες για να ξαναγίνει λίμνη. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να στρέψουμε τα βλέμματά μας στην προστασία της».
Πηγή: ecofinder.gr


Με τη γλώσσα της αλήθειας – το μέλλον ενός χρόνου

Του Νίκου Κοτζιά
1. Δυστυχώς οι προβλέψεις αυτής της στήλης ως προς την κρίση επαληθεύτηκαν. Επιβεβαιώθηκαν δε, οι προτροπές και προτάσεις για μια διαφορετική πολιτική. Πριν σχεδόν ένα χρόνο υπογραμμίζαμε την ανάγκη να βγει η Ελλάδα στις διεθνείς αγορές και να «προλάβει» να πάρει δάνεια πριν κλείσουν οι αγορές για τη χώρα μας. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Το κόστος ήταν το μνημόνιο. Για αυτό το κόστος μεγάλη ευθύνη έχει ασφαλώς η διαλυμένη βατοπεδινή κυβέρνηση της ΝΔ. Όμως, οι νεοδημοκρατικές ευθύνες δεν μπορούν να λειτουργούν ως συγχωροχάρτι για την κάθε είδους πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι όποιες ευθύνες της, θα κριθούν στα πλαίσια των δικών της επιλογών. Οι επιλογές της τελευταίας ήταν εν τέλει σχετικά πιο περιορισμένες από ότι θα ήταν αν η ΝΔ δεν τα είχε κάνει μπάχαλο. Αυτός ο περιορισμός, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν στην πραγματική ζωή εναλλακτικές λύσεις διαφορετικές από τις επιλογές της σημερινής κυβέρνησης. Η εποχή της πίστης ότι όλα είναι προδικασμένα και μονοδρομικά έχει παρέλθει οριστικά από τότε που ο άνθρωπος υπερέβη την μεταφυσική. Μια μεταφυσική, σύμφωνα με την οποία, ο Θεός ή κάποιος φωτισμένο μονάρχης –και μόνο αυτός- έθετε σε τροχιά την κοινωνία. Ότι, κατά προέκταση, η κοινωνία δεν μπορούσε να εξέλθει από αυτή την τροχιά, παρά μόνο αν το αποφάσιζε ο ίδιος ο θεός και οι επί της γης εκπρόσωποι του.
2. Μετά από ένα χρόνο η κυβέρνηση ανακάλυψε τις αγορές και τα λεφτά της Ανατολής. Μόνο που τώρα είχε ήδη υπογράψει το μνημόνιο, ενώ αν είχε κάνει αυτά που την προτρέπαμε πριν ένα χρόνο, στην ορθή στιγμή, θα είχε γλυτώσει η χώρα από πολλά. Μάλιστα, η Ιρλανδία με πολύ μεγαλύτερα ελλείμματα από εκείνα της Ελλάδας (όχι 15% αλλά 32% του ΑΕΠ!), ακριβώς επειδή αναζήτησε να καλύψει τις ανάγκες της από τις αγορές έγκαιρα, μπόρεσε να μαζέψει χρήμα σχετικά φτηνό. Χρήμα που την καλύπτει μέχρι και του χρόνου. Αυτό το γεγονός της δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσει καλύτερα τα του οίκου της και να προσπαθήσει να αξιοποιήσει πιο συστηματικά τον υπάρχοντα χρόνο.
3. Από αυτή τη θέση καλέσαμε το οικονομικό επιτελείο να πάψει να προπαγανδίζει, και μάλιστα στο ελληνικό κοινοβούλιο, τη θέση ότι επειδή η χώρα χρωστά «δεν ζητά, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί». Τέτοιες δημόσιες δηλώσεις όχι μόνο είναι βαθιά λανθασμένες, αλλά αποτελούν λόγο για κάθε δανειστή να κάνει πάρτη χαράς. Να εφαρμόσει την αρχή της τοκογλυφίας και κατόπιν να μας καλεί να τον ευχαριστήσουμε για την τοκογλυφική βοήθειά του. Τόνιζα δε, το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να αποδεχτεί η Ελλάδα στενό χρονοδιάγραμμα διότι κάτι τέτοιο θα είναι αδύνατο να υλοποιηθεί. Μάλιστα, επικαλέστηκα σειρά προσωπικοτήτων όπως τον τότε Γερμανό Πρόεδρο που υποστήριζαν το αδύνατο μιας τέτοιας πολιτικής.Η κυβέρνηση αντί να απαιτήσει 6-8 χρόνια αποπληρωμής του χρέους δεσμεύτηκε να το κατεβάσει κάτω από τα 3% μέσα σε τρία χρόνια. Ουσιαστικά δεν διαπραγματεύτηκε το χρονοδιάγραμμα τότε που ήταν πολύ ευκολότερο. Τότε, δηλαδή, όταν μας κρεμάγανε στο όνομα του χρέους έπρεπε να εφαρμόσουμε την πιο απλή αρχή διαπραγμάτευσης: να τους δημιουργήσουμε και να τους καταδείξουμε το κόστος που θα έχει για αυτούς κάθε προσπάθεια υπερβολικής πίεσης. Να τους υποδεικνύαμε ότι το κόστος που θα είχαν αν δεν δεχόντουσαν ένα πιο μακρόχρονο πρόγραμμα με λιγότερα κατασταλτικά μέτρα θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο κάθε παραχώρησης στο ζήτημα του χρονοδιαγράμματος. Διότι εάν η Ελλάδα δεν τους πλήρωνε η διαταραχή του τραπεζικού συστήματός τους θα ήταν μεγάλη. Κατά συνέπεια μπορούσαμε να θέσουμε το δίλημμα ή σας πληρώνουμε, επί παραδείγματι, σε 8 χρόνια και με συγκεκριμένες διευκολύνσεις για εμάς, ή πάμε για χρεοστάσιο και θα χάσετε όλα τα δανεισθέντα. Είναι δε σίγουρο, ότι το κύριο ζητούμενο από τους δανειστές της χώρας, ήταν και είναι να πάρουν τα χρήματά τους και όχι το στρίμωγμά μας σε στενά χρονικά πλαίσια.Βέβαια, από τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο νόμιζε ότι δεν έπρεπε να διαπραγματευτεί με τους ξένους δανειστές και την τρόικα, όταν μάλιστα τους τα έδινε όλα, λεφτά, τόκους τοκογλυφίας και στενά χρονοδιαγράμματα δεν είχαν κανένα λόγο να μην τα πάρουν όλα. Μάλιστα, ακόμα και σειρά από εταίρους μας ενοχλήθηκαν διότι τους δυσκόλευε αυτή η εύκολη παράδοση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις που έκαναν ως προς τις ευρωπαϊκές πολιτικές και την οικονομική διακυβέρνηση με την Γερμανία. Δεν είναι τυχαίο, ότι το προπροηγούμενο Σάββατο η εφημερίδα Επενδυτής δημοσίευσε συνέντευξη στενού συνεργάτη του Σαρκοζί που δήλωσε κατά λέξη ότι «η Γαλλία θα επιθυμούσε μια πιο έντονη διαπραγμάτευση εκ μέρους της Ελλάδας».
4. Από αυτή τη στήλη, τονίσαμε στην Κυβέρνηση, ότι το μείγμα της πολιτικής που ακολουθούσε και υιοθετούσε με τους εταίρους της Τρόικας οδηγούσε απευθείας στην ύφεση. Ότι η ελληνική οικονομία στραγγαλιζόταν και δεν θα μπορούσε να παράγει τον απαιτούμενο όγκο αξιών που θα της επέτρεπαν να ξεπληρώσει με κανονική ροή τα χρέη της. Η κυβέρνηση ουδέποτε «καταδέχτηκε» να απαντήσει σε αυτό το επιχείρημα. Η συνεχής συρρίκνωση του λαϊκού εισοδήματος, η αφόρητη πίεση που ασκείται πάνω στα μεσαία στρώματα και η περικοπή των δημόσιων δαπανών περιόριζε και περιορίζει δραστικά την ζήτηση, δηλαδή την ίδια την αγορά. Όμως χωρίς δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση συρρικνώνεται συνολικά η οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι μεγαλύτερα τοκοχρεολύσια θα απαιτηθούν να πληρωθούν στο μέλλον από ένα σχετικά μικρότερο ΑΕΠ. Το πώς θα λύσει η κυβέρνηση αυτή την εξίσωση δεν έχει ακόμα απαντηθεί.
5. Η κρίση και η ύφεση, σημειώσαμε από αυτή τη στήλη, αποτελεί τη βάση για μια στην κυριολεξία βίαιη αναδιανομή πλούτου και εισοδημάτων σε βάρος της χώρας και υπέρ των τοκογλύφων δανειστών μας. Η κυβερνητική πολιτική διασφάλισε και δυστυχώς διασφαλίζει τα συμφέροντά των δανειστών και των τραπεζιτών. Η κατάσταση δημιουργεί συνθήκες, είχαμε προβλέψει πριν ένα χρόνο, κατάθλιψης, αλλά και όρους εξέγερσης. Το ότι η τελευταία δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί δεν θα πρέπεϹ να οδηγεί μέλη της σημερινής κυβέρνησης στην ανόητη εκτίμηση ότι ο λαός στηρίζει την πολιτική της διότι ακόμα δεν έχει εξεγερθεί. Ας μελετήσουν κάπως καλύτερα τις δημοσκοπήσεις στις οποίες πιστεύουν και ίσως να τους πούνε πολλά, από αυτά που δείχνουν να μην θέλουν να πιστέψουν.
6. Με κάθε ευκαιρία τόνιζα προς την κυβέρνηση ότι θα πρέπει να λάβει μέτρα πολιτικής ανάκαμψης και να ξεφύγει από την λειτουργία της ως άπειρος λογιστής. Φαίνεται, όμως, ότι ακόμα και μετά ένα χρόνο προτιμά την γοητεία των δικών της αριθμών, παρά την πραγματικότητα της ζωής. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο εξόδου της πραγματικής οικονομίας από την κρίση. Αντί να ανασυγκροτήσει τους μηχανισμούς συλλογής φόρων επανάφερε την περαίωση. Καμάρωσε που άρχισε να ανοίγει κάποια επαγγέλματα, αλλά δεν κούνησε ούτε το μικρότερο δακτυλάκι της για να σπάσει τα καρτέλ που έχουν φέρει τη χώρα στην μοναδική κατάσταση, μοναδική για την συνολική ιστορία του παγκόσμιου καπιταλισμού, να ανεβαίνουν ταχύτατα οι τιμές σε συνθήκες ύφεσης. Η κυβέρνηση ένιωσε ικανή και ενδιαφέρθηκε να τα ρίξει στους μικρούς και μεσαίους, ενώ είχε άφθονα χρήματα για τις τράπεζες και ψηφίζει νόμους και διατάγματα προκειμένου να απαλλάξει τους έχοντες και κατέχοντες από πρόστιμα, υποχρεώσεις, συμβολή στην καταπολέμηση της κρίσης. Μάλιστα ο υπουργός οικονομικών έφερε νομοσχέδιο που απάλλασσε 600 ισχυρούς επιχειρηματίες από υποχρεώσεις, με το επιχείρημα, ότι ήταν τόσοι πολλοί ώστε δεν συγκροτούσαν «νομοσχέδιο – φωτογραφία». Φαίνεται δεν πήγε ποτέ του σχολική εκδρομή για να γνωρίζει ότι υπάρχουν και οι ομαδικές φωτογραφίες.Δυστυχώς οι εξελίξεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση τείνει να σώσει το χωράφι και τους δανειστές, ενώ εγκαταλείπει στον αργό θάνατο το χωριό και τους ανθρώπους του. Κατά τη γνώμη μου επείγει η αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής που έχει επιβάλει το θανατηφόρο για την οικονομία και τους πολίτες μνημόνιο καθώς και του προσωπικού διαχείρισης της οικονομίας. Άμεσα δε, απαιτείται η επαναδιαπραγμάτευση του χρονοδιαγράμματος της αποπληρωμής των δανείων, με μια αποφασιστική επιμήκυνση του.
epirusgate





Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας επεισόδεια μεταξύ οπαδών ΠΑΟΚ - ΑΕΚ

Επεισόδια σημειώθηκαν, χθες το βράδυ, μεταξύ οπαδών ποδοσφαιρικής ομάδας, που επέβαιναν στο πλοίο «OLYMPIC CHAMPION», και οπαδών άλλης ομάδας που περίμεναν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, να επιβιβαστούν στο ίδιο πλοίο με προορισμό την Ιταλία. Οι οπαδοί έριχναν αντικείμενα μεταξύ τους, παρεμποδίζοντας ταυτόχρονα την ομαλή αποεπιβίβαση και φορτοεκφόρτωση του πλοίου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά δύο μέλη του πληρώματος και ένας επιβάτης. Από τη Λιμενική Αρχή και για λόγους ασφαλείας συνεστήθη στον πλοίαρχο του «OLYMPIC CHAMPION» να απομακρυνθεί για λίγο από το λιμάνι και να περιμένει να καταπλεύσει το «CRUISE OLYMPIA», σημαίας Ιταλίας, που εκτελούσε το ίδιο δρομολόγιο. Όταν κατέπλευσε στην Ηγουμενίτσα το «CRUISE OLYMPIA», παρέλαβε τους οπαδούς, που περίμεναν στο λιμάνι και απέπλευσε κανονικά για την Ιταλία με συνολικά 389 επιβάτες. Στη συνέχεια το «OLYMPIC CHAMPION» επανακατέπλευσε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποεπιβίβασε και φορτοεκφόρτωσε ομαλά και απέπλευσε στη μία σήμερα τα ξημερώματα με 344 επιβάτες για Ιταλία.
epirusgate



Εκδήλωση για τον εθελοντισμό και την αιμοδοσία στον δήμο Μενεμένης

Εκδήλωση για τον εθελοντισμό και την αιμοδοσία με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών διοργανώνει το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Μενεμένης αυτή την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο κινηματοθέατρο «ΑΣΤΡΟΝ» (Χρ. Σμύρνης και Κομνηνών, Μενεμένη). Θα πραγματοποιηθούν δύο ομιλίες. Η υπεύθυνη εκπαίδευσης εθελοντών Κοινωνικής Πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Κατερίνα Κουκούτση, θα μιλήσει με θέμα «Ανάπτυξη, κινητοποίηση και δεοντολογία εν δυνάμει εθελοντών».
Θα ακολουθήσει διάλεξη του Κέντρου Αίματος του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ με θέμα την Αιμοδοσία.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με βράβευση του υπαλλήλου του Δήμου Μενεμένης, Λεωνίδα Λεφάκη, ο οποίος είναι υπεύθυνος της Τράπεζας Αίματος του Δήμου από το 1985 μέχρι σήμερα.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.



ΕΜΥ Έντονα καιρικά φαινόμενα μέχρι αύριο

Σημαντική επιδείνωση του καιρού μέχρι αύριο προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Στο έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων προβλέπονται για σήμερα κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα και αύριο στα δυτικά, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς στη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) εφιστά την προσοχή των πολιτών κατά το τριήμερο αυτό και τους συστήνει να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
- Να ελέγξουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κτλ.) και να βεβαιωθούν για την ομαλή λειτουργία τους.
- Να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητό τους.
- Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
Εν τω μεταξύ λόγω των έντονων βροχοπτώσεων προκλήθηκε βλάβη στις σιδηροδρομικές γραμμές, με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει από το Σάββατο το βράδυ τα δρομολόγια του ΟΣΕ από και προς Κιλκίς. Εξαιτίας της σαββατιάτικης κακοκαιρίας διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλιά εθνική οδό Πολυκάστρου-Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Λιμνότοπου και του Αξιοχωρίου.