Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Ζωντανή διαδικτυακή συνέντευξη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 10-12 το βράδυ

Το διαδικτυακό dbate συνεχίζεται
Δευτέρα 18 Οκτωβρίου (10-12 το βράδυ.) η πρώτη διαδικτυακή συνέντευξη που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Νέων Πάτρας
Θέμα:“ Αυτοδιοικητικές εκλογές και μνημόνιο”, αλλά και συζήτηση ελεύθερη
Μιλούν ζωντανά και απαντούν:
Νίκος Νικολόπουλος βουλευτής Αχαίας
Νίκος Σύφαντος δημοσιογράφος υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος με τον συνδυασμό “Νέοι άνθρωποι – νέα πόλη” του Κώστα Χριστόπουλου
Γιώργος Δρακούλης πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Αχαίας, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό “Ζούμε Δυτικά” του Γιώργου Παπαναστασίου

Νίκος Νικολόπουλος : «Εκκρεμή…ζητήματα στο Αιγαίο στο ρυθμό του… ζεϊμπέκικου»

Την πρόκληση του Τούρκου Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ ο οποίος μιλά για…εκκρεμή ζητήματα στο Αιγαίο, αναδεικνύει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος. Ο Τούρκος Πρόεδρος, πρόσφατα, απευθυνόμενος στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η χώρα του είναι αποφασισμένη να επιλύσει «όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο Αιγαίο».
«Εξ όσων γνωρίζουμε, η επίσημη ελληνική θέση είναι ότι το μόνο εκκρεμές ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Φαντάζομαι ότι η πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Ή πιο σωστά, ελπίζω ότι δεν θα υποχωρήσει για μια ακόμα φορά η Ελλάδα στην διπλωματική πρακτική του… ζεϊμπέκικου», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος. Ο Βουλευτής ρωτά τον Υπουργό Εξωτερικών να απαντήσει ποια είναι αυτά τα εκκρεμή ζητήματα στα οποία αναφέρεται ο Τούρκος Πρόεδρος και ποια ήταν η ελληνική αντίδραση, τουλάχιστον σε αυτό το απόσπασμα της ομιλίας του Τούρκου Προέδρου

Στην Θεσσαλονίκη συνελήφθη κακοποιός για άπατη.

Στη σύλληψη ενός 46χρονου Έλληνα προχώρησε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, καθώς μετά από καταγγελία διαπιστώθηκε ότι παρουσιαζόταν ως συνεργάτης ελβετικής τράπεζας και ως οικονομικός σύμβουλος και κατάφερνε να αποσπάσει χρήματα από ανυποψίαστους επιχειρηματίες Την υπόθεση της ταινίας "Πιάσε με αν μπορείς" θυμίζει η υπόθεση ενός κακοποιού, ο οποίος συνελήφθη από το Τμήμα Οικονομικών Εγκλημάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος για απάτη κακουργηματικής μορφής και πλαστογραφίας. Ο 46χρονος Έλληνας, υποδυόταν τον συνεργάτη Ελβετικής Τράπεζας, η οποία αποδείχθηκε ανύπαρκτη, τον ιδιοκτήτη χρηματοοικονομικής εταιρείας με έδρα τη Θεσσαλονίκη και τον οικονομικό σύμβουλο εξειδικευμένο σε επιδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα έπαιζε τόσο καλά τους ρόλους του και έπειθε επιχειρηματίες να τους δώσουν αμοιβή, ώστε να τους εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις του. Δύο Έλληνες επιχειρηματίες ηλικίας 52 και 28 ετών (πατέρας και γιος), προχώρησαν σε καταγγελία και μετά από έρευνα, η αστυνομία διαπίστωσε ότι ο απατεώνας άλλαζε ταυτότητες και επί δύο χρόνια έτρωγε χρήματα από ανυποψίαστα θύματα. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα βεβαιωμένα παράνομα κέρδη του 46χρονου, ανέρχονται στις 73.000 ευρώ. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Ανακριτή, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για την πλήρη διερεύνηση της δράσης του.
News 247



Μοίρασαν ένα εκατομμύριο κουλούρια στο φεστιβάλ ψωμιού.

Ένα εκατομμύριο κουλούρια μοιράστηκαν, από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Ψωμιού, που ολοκληρώθηκε σήμερα. Οι επαγγελματίες αρτοποιοί έψησαν από χθες το γνωστό κουλούρι της Θεσσαλονίκης, το οποίο και μοίρασαν στους διερχόμενους. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ παρουσιάστηκε από θεατρική ομάδα δρώμενο για την ιστορία του άρτου, ενώ παιδιά δημιούργησαν προϊόντα από ζυμάρι. Το Φεστιβάλ ξεκίνησε στις 13 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή αρτοποιών από όλη την Ελλάδα, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για το "καλό" ψωμί και την παρασκευή του, καθώς και για την αρτοποιία. Περισσότεροι από 2.000 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης επισκέφτηκαν το Φεστιβάλ και πήραν μέρος σε δραστηριότητές του.

ΑΠΕ

Συνελήφθη 35χρονος για 27 διαρρήξεις στο Φίλυρο

Διαρρήκτης με... επιδόσεις, συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη. Κατηγορείται ότι το περασμένο καλοκαίρι «άνοιξει» 20 σπίτια στην περιοχή του Φιλύρου, αποκομίζοντας λεία 17 χιλιάδων ευρώ. Πρόκειται για έναν 35χρονο που συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Νεαπόλεως, την περασμένη Παρασκευή, για τη διάρρηξη μιας αποθήκης απ΄όπου αφαίρεσε ηλεκτρικά εργαλεία, συνολικής αξίας 300 ευρώ. Στη διάρκεια της προανάκρισης, σύμφωνα με την αστυνομία, διαπιστώθηκε ότι από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, είχε αναπτύξει πλούσια δράση στο Φίλυρο και στην ευρύτερη περιοχή, όπου διέρρηξε 20 διαμερίσματα και αγροικίες, αφαιρώντας μηχανήματα, ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά είδη, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει τις 17.000 ευρώ.

18 Οκτωβρίου, Πανευρωπαϊκή Ημέρα Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων.

Ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των Κρατών Μελών στην προσπάθεια καταπολέμηση της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων εξακολουθεί να αποτελεί ένα ιδιαίτερα σύνθετο, κορυφαίο κοινωνικό και ανθρωπιστικό ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν πραγματοποιηθεί προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης και εξάλειψής του, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Μεσογείου παραμένουν χώρες μαζικής διέλευσης ή τελικός προορισμός για χιλιάδες παράνομα διακινούμενους συνανθρώπους μας, δεδομένης της αναποτελεσματικής εφαρμογής της υπάρχουσας νομοθεσίας. H Ευρώπη αποτελεί τελικό προορισμό για γυναίκες, άνδρες και παιδιά που εξαναγκάζονται στην πορνεία και πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και καταναγκαστικής εργασίας. Η φτώχεια, οι κοινωνικές ανισότητες και το αδύναμο κράτος δικαίου ευνόησαν σε πολλές χώρες την ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος και, κατά συνέπεια, την εξέλιξη της εμπορίας ανθρώπων σε μια παράνομη κερδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία ελέγχεται από τις διεθνικές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, που εκμεταλλεύονται την ευάλωτη θέση απεγνωσμένων ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών, και την ανάγκη τους για επιβίωση και αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αν και επισημαίνονται οι σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα, η χώρα μας κατατάσσεται, όπως και οι περισσότερες χώρες των Βαλκανίων, στη δεύτερη από τις τέσσερις κατηγορίες χωρών με βάση τα κριτήρια εφαρμογής αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση και εξάλειψη του εν λόγω φαινομένου. Σε αυτό το πλαίσιο ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των Κρατών Μελών στην προσπάθεια καταπολέμηση της χείριστης αυτής μορφής καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους φαινόμενα δε συνάδουν με την κουλτούρα, την ιστορία και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Επικράτειας. Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας Ευρωβουλευτής στο ερώτημά του έθιξε τα εξής:

• Την ανάγκη θέσπισης ολοκληρωμένων και αποτελεσματικών σχεδίων συνεργασίας με τις κυριότερες χώρες προέλευσης των παράνομα διακινούμενων ανθρώπων•

• Την προώθηση και ενίσχυση περαιτέρω συνεργειών μεταξύ Κρατών Μελών και γειτνιαζόντων χωρών, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου στις χώρες μετάβασης και κυρίως στις χώρες που εκ των πραγμάτων αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα, και

• την ενίσχυση της χρηματοδότησης υποστηρικτικών φορέων, που αποδεδειγμένα λειτουργούν αξιόπιστα και παραγωγικά, με δεδομένη την ιδιαίτερη σημασία και αξία της υγιούς περίθαλψης και υποστήριξης στις χώρες υποδοχής.

Με αφορμή και την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων, 18 Οκτωβρίου, ο Κ. Πουπάκης δήλωσε: "Η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων είναι ένα ιδιαίτερα κερδοφόρο και χαμηλού ρίσκου έγκλημα. Περίπου 200 χρόνια μετά την κατάργηση του δουλεμπορίου στην Ευρώπη, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι γίνονται αντικείμενο παράνομης διακίνησης στο εσωτερικό της, είτε για σεξουαλική εκμετάλλευση, είτε για καταναγκαστική εργασία. Κοινός παρανομαστής όλων αυτών των μορφών είναι η κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο από μεμονωμένους δράστες, όσο και από καλά οργανωμένα δίκτυα διεθνικής σωματεμπορίας. Είναι επιτακτική η ανάγκη μιας νέας θεώρησης για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης, συνεχώς διογκούμενης κατάστασης, σε δύο άξονες δράσης, τις χώρες υποδοχής καθώς και τον εντοπισμό και την καταπολέμηση των πηγών ζήτησης που τροφοδοτούν αυτή την οδυνηρή επιδημία."

Ιερές αγελάδες

Η ΕΣΗΕΑ, πριν από τρία χρόνια, δημοσιοποίησε τον κατάλογο των δημοσιογράφων που απασχολούνται στο δημόσιο τομέα. Έχασε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα. Κάποιοι έχουν δύο, και τρεις, και τέσσερις αμοιβές, από ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, γραφεία Τύπου, χώρια οι συμμετοχές σε επιτροπές που κανείς δεν ξέρει γιατί ακριβώς δημιουργούνται και τι περίπου κάνουν, αλλά, πάντως, καλοπληρώνουν. Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται εκείνοι που τσέπωναν το παραδάκι από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά μάλλον πρέπει να το χωνέψουμε ότι αυτό αποτελεί «εθνικό απόρρητο» και θα δημοσιοποιηθεί αργότερα από τα πενήντα χρόνια που απαιτούνται για να ανοίξουν τα αρχεία του Φόρεϊν Οφις.
Λοιπόν, γι' αυτήν την πρωτοβουλία η ΕΣΗΕΑ βρήκε τον μπελά της. Γιατί η ιδέα να αποκαλυφθεί ποιοι δημοσιογράφοι πληρώνονται με χρήματα των φορολογουμένων, κάποιοι μάλιστα παράνομα, δεν άρεσε καθόλου στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η οποία έσπευσε να της επιβάλει πρόστιμο που αυτές τις μέρες θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Μην πέσετε από τα σύννεφα εάν η απόφαση επικυρωθεί. Τα προσωπικά δεδομένα ή ό,τι νομίζουμε ότι είναι «προσωπικό δεδομένο» έχουν εξελιχθεί σε ιερές αγελάδες της δημόσιας ζωής. Κανείς δεν τολμά να τα αγγίξει. Και πάλι καλά που η ΕΣΗΕΑ θα τη βγάλει μ' ένα πρόστιμο. Κάποιοι δημοσιογράφοι έτρεχαν στα δικαστήρια, κατηγορούμενοι για κακούργημα, επειδή γνωστοποίησαν το ποινικό μητρώο ποδοσφαιρικών παραγόντων που ήταν μεγαλύτερο από τηλεφωνικό κατάλογο.
Ποιο ρόλο επιφυλάσσει για τον εαυτό της η Επιτροπή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων; Κρίνοντας από τις κατά καιρούς αποφάσεις της, μάλλον στην προστασία των προσωπικών δεδομένων περιλαμβάνεται και η προστασία της παρανομίας. Οπως, για παράδειγμα, η απαγόρευση να δημοσιοποιηθούν τα πρατήρια που βρέθηκαν να πουλούν νοθευμένη βενζίνη. Γιατί η προστασία του απατεώνα πρατηριούχου είναι υπέρτερη από την προστασία του καταναλωτή που τον κοροϊδεύουν πίσω από την πλάτη του, παραμένει αδιευκρίνιστο. Και δε θ' αποτελέσει έκπληξη εάν αύριο η αρχή ανάψει κόκκινο φως για να μη γίνει γνωστό ποιοι επιχειρηματίες εμφάνισαν ανύπαρκτες επενδύσεις για να εισπράξουν επιδοτήσεις και ποιοι αγρότες πολλαπλασίαζαν το εμβαδόν του χωραφιού για να ιδιοποιηθούν αποζημιώσεις, κάνοντας την Ελλάδα να εμφανίζεται ίση με το εμβαδόν της Γαλλίας – αυτό που τώρα πληρώνουμε με πρόστιμα και ανυποληψία. Προφανώς ο πολίτης πρέπει να προστατευθεί απέναντι στην ανευθυνότητα των ΜΜΕ. Αλλά η συσκότιση δεν είναι ο τρόπος.
Του Μάκη Βοϊτσίδη στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής»