Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Επέτειος Μακεδονικού Αγώνα

Γερμανός Καραβαγγέλης
Μητροπολίτης Καστοριάς, ο αρχάγγελος των Κορεστίων


 
Επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα σήμερα, κατά συνέπεια και μνήμη Παύλου Μελά, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στη Μακεδονία στις 13 Οκτωβρίου 1904. Ήταν νεότατος, μόλις 34 χρόνων... Την ίδια ηλικία είχε και ο Γερμανός Καραβαγγέλης όταν πρωτοήλθε στη Μακεδονία το 1900 ως μητροπολίτης Καστοριάς.
Ήταν ένας ιδιαίτερα μορφωμένος νέος, με σπουδές στη Γερμανία, που θα μπορούσε να διαπρέψει ως καθηγητής στη Χάλκη ή και να παραμείνει χωρεπίσκοπος στο Πέραν της Κωνσταντινούπολης. Εκείνες τις ώρες, όμως, που στη Μακεδονία επικρατούσε τρομοκρατία και έρεε το ελληνικό αίμα, έπρεπε ως ρωμιός κληρικός να κάνει το καθήκον του και να σώσει το ποίμνιο που του εμπιστεύτηκε το οικουμενικό πατριαρχείο. Δεν μπορούσε να νίψει τας χείρας του και να αφήσει τους πληθυσμούς της Μακεδονίας -με πρώτους τους ορθόδοξους ιερείς και τους έλληνες δασκάλους- να σφαγιάζονται. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν η ελληνική κυβέρνηση ύστερα από την ήττα του 1897 δεν μπορούσε να κάνει τίποτε. Έτσι, ο νεαρός μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός έγινε ο αρχάγγελος της περιοχής και προάγγελος του Αγώνα. Οι ιδιαίτερα δυναμικές δράσεις του σε πολλούς και ποικίλους τομείς ξεπέρασαν το στενό περιβάλλον της μητρόπολης και τα όρια των Κορεστίων. Ήταν από τους πρώτους που κάλεσαν την Αθήνα να στείλει ανταρτικά σώματα για να συμπράξουν με τους γηγενείς μακεδονομάχους και να συνδράμουν τον τοπικό πληθυσμό. Ανάμεσα σε αυτούς που ήρθαν ήταν και ο Παύλος Μελάς, τον οποίο ο μητροπολίτης Γερμανός δεν κατάφερε να τον συναντήσει εν ζωή - μόνο με θορυβώδεις αλλά και διπλωματικές ενέργειες διεκδίκησε από τον τούρκο καϊμακάμη το "σεπτόν σκήνος του" και "πεπνιγμένος εν λυγμοίς" κατάφερε να ενταφιάσει "το ιερόν λείψανον του μάρτυρός μας".
Επιμέλεια αφιερώματος
Στέλιος Κούκος στην "Μακεδονια"



Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε τεχνίτη ποδηλάτων ο οποίος είχε απολυθεί λόγω της συνδικαλιστικής του δράσης.

Έκρινε την απόλυσή του άκυρη και καταχρηστική

Άκυρη και καταχρηστική έκρινε ο Άρειος Πάγος με την υπ΄ αριθμ 1083/2010 απόφασή του την απόλυση 28χρόνου τεχνίτη ποδηλάτων, η σύμβαση εργασία του οποίου καταγγέλθηκε, λόγω της έντονης νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης που είχε αναπτύξει ως απλό μέλος επιχειρησιακού Σωματείου.
Ειδικότερα, ο τεχνίτης ποδηλάτων προσελήφθη το 2001 με σύμβαση εξαρτημένη εργασίας αορίστου χρόνου σε βιομηχανία ποδηλάτων της Αχαΐας, ενώ ήταν ένα από ιδρυτικά μέλη επιχειρησιακού Σωματείου, χωρίς όμως να έχει εκλεγεί ποτέ στο Διοικητικό Συμβούλιο του. Ωστόσο μαζί με άλλους εργαζομένους πρωτοστάτησε για την βελτίωση των κανόνων υγιεινής και ασφαλείας του εργοστασίου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν επισκέψεις υπαλλήλων της Επιθεώρησης Εργασίας. Ακόμη, διεκδίκησε μαζί με συναδέλφους του την καταβολή ανθυγιεινού επιδόματος και τον συνυπολογισμό τριετιών στις αποδοχές, ενώ συμμετείχε ενεργά στις γενικές συνελεύσεις του Σωματείου του υποστηρίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων του και του ίδιου.
Ο εργοδότης το 2005 κατήγγειλε την σύμβαση εργασίας του τεχνίτη ποδηλάτων επικαλούμενος οικονομικοτεχνικούς λόγους και ειδικότερα, ισχυρίστηκε οικονομική ύφεση στο χώρο που δραστηριοποιείτο η βιομηχανία. Ωστόσο, όπως αναφέρει η αρεοπαγιτική απόφαση, ο εργοδότης δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο από το οποίο να προκύπτει η μείωση των παραγγελιών και των εσόδων του, αλλά ούτε αποδείχθηκε ο ισχυρισμός περί μειωμένης απόδοσης και κακής συμπεριφοράς του τεχνίτη που απολύθηκε. Ούτε όμως η απόλυση του έγινε αφού πρώτα συνεκτιμήθηκαν τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια της αρχαιότητας, της ηλικίας, της οικογενειακής κατάστασης και της δυνατότης εξεύρεσης άλλης εργασίας, καθώς υπήρχαν νεώτεροι του οι οποίοι μάλιστα είχαν προσληφθεί μετά από αυτόν.
Ο Άρειος Πάγος αναφέρει στην απόφαση του ότι η συνδικαλιστική δράση του απολυθέντα δυσαρέστησε την εργοδότρια εταιρεία και αποφάσισε να καταγγείλει την σύμβαση εργασίας επικαλούμενη οικονομικοτεχνικούς λόγους.
Κατόπιν αυτών, επισημαίνεται στην δικαστική απόφαση, η εργοδοτική πλευρά καταγγέλλοντας την σύμβαση λόγω της συνδικαλιστικής δράσης του τεχνίτη, ενήργησε κατά κατάχρηση δικαιώματος, καθ ΄ υπέρβαση των ορίων που επιβάλλουν η καλή πίστη και τα χρηστά ήθη (άρθρο 281 Αστικού Κώδικα). Επομένως η καταγγελία είναι άκυρη και η εργοδότρια εταιρεία είναι σε κατάσταση υπερημερίας και πρέπει να καταβάλλει και ημερομίσθια υπερημερίας.
Η καταγγελία της σύμβασης είναι και καταχρηστική, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, επειδή έγινε για την μη αρεστή στην εργοδότρια εταιρεία συνδικαλιστική δράση του απολυθέντα, ενώ δεν τηρήθηκαν αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια κατά την απόλυσή του, όπως επιβάλλει το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα.



Νίκος Νικολόπουλος: « ΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ; Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ή Ο κ. Δ. ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ;

Ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος θα επιδιώξει να πάρει από την κυβέρνηση θετικές απαντήσεις στα αγωνιώδη ερωτήματα των πολιτών που κατοικούν στις περιοχές Βελβίτσι και Μπάλα, με μία νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση, για την επίμαχη, επικείμενη όδευση των πυλώνων υψηλής τάσης της Δ.Ε.Η, που αν δεν αλλάξει, θα θίξει ιδιωτικές περιουσίες και επιχειρήσεις ενώ θα επιφέρει περιβαλλοντική καταστροφή σε προστατευόμενες δασικές εκτάσεις. Με αυτή την δέσμευση έκλεισε την τοποθέτηση του στην χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι εξέθεσαν το πρόβλημα με κάθε λεπτομέρεια ζητώντας από τον κ. Νικολόπουλο, όπως και από όλους τους παρευρισκομένους αιρετούς, να αναλάβει και αυτός από την πλευρά του, πρωτοβουλία για να αντιληφθεί το Υπουργείο όχι μόνο την αδικία σε βάρος των πολιτών αλλά και την επικείμενη περιβαλλοντική καταστροφή από τον σχεδιασμό της Δ.Ε.Η. “Χρόνια τώρα ήμουν παρών” είπε ο Ν. Νικολόπουλος, “με συνέπεια και αγωνιστικότητα μαζί με τους κατοίκους του Κεφαλοβρύσου, του Σαραβαλίου, της Κρήνης, της Θέας, της Καλλιθέας, της συνοικίας Μακρυγιάννη κ.α. περιοχών, που πάσχιζαν μόνοι πολλές φορές, για την απομάκρυνση των πυλώνων. Δυστυχώς όμως ανάλογα με ποιο κόμμα ήταν στην Κυβέρνηση, άλλοι έφευγαν και άλλοι έρχονταν ως σύμμαχοι. Το ίδιο ζούμε και σήμερα. Κάποιοι που “έσκιζαν τα...ιμάτια τους” τώρα “σκίζουν τα...κολλάρα τους”.
Γέμισε ο τόπος από “κότες και παπιά”.
Οι “τίγρεις έγιναν γατούλες” και δίνουν το δικαίωμα να τους εκθέτει και να τους διαπομπεύει ο “σύντροφος” τους Υπουργός. Οδύνη για το κατάντημα...Ο Δ. Κατσικόπουλος έχει υποχρέωση να συγκαλέσει άμεσα Νομαρχιακό Συμβούλιο και να ακυρώσει την προηγούμενη απόφαση, αν τολμά.!!!! Και τότε αφού ομολογήσει ότι είχε δίκιο ο Δήμαρχος και όχι ο Νομάρχης και ότι έπρεπε να φορέσει το “καπέλο” του υποψηφίου Δημάρχου για να αντιληφθεί το ζήτημα, θα μπορεί να λέει στον Υπουργό ότι εκφράζει το λαό της περιοχής.....Πίσω όμως από τις πλάτες των συμβούλων, των εκπροσώπων του λαού δεν έχει το δικαίωμα να ποδοπατά την απόφαση της “τοπικής βουλής” λέγοντας στον κ. Μανιάτη, “Κάναμε λάθος.
Μην λαμβάνεις υπόψη σου την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, υπέγραψε την ΚΥΑ”.
Ο Αχαιός Βουλευτής σε δηλώσεις του από τον χώρο της συγκέντρωσης προς τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς μεταξύ άλλων θύμισε : “Η πίεση όλων τότε, έφερε την ΔΕΗ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με εντολή της Κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, υποχώρησε και εκεί που για χρόνια έλεγε “δεν γίνεται και αποκλείεται” δέχτηκε να εκτελέσει ένα μοναδικό έργο στο Δήμο Πατρέων. Σε καμία άλλη πόλη της Ελλάδας η ΔΕΗ -ποτέ μα ποτέ- δεν διέθεσε τόσα πολλά εκατομμύρια (90 εκ.) ευρώ, για την υπογειοποίηση των καλωδίων υψηλής τάσης. Η ευθύνη του Α. Φούρα να αφήσει έξω αυτό το τμήμα είναι τεράστια. Πίστευε ότι με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κατάφερνε το ελάχιστο δηλαδή το υπόλοιπο της όδευσης. Να που σήμερα όμως μας φοβίζει και μας καλεί να υποχωρήσουμε, για να μην χάσουμε και όλα όσα πετύχαμε με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας”. Ο Ν. Νικολόπουλος που συμμετείχε δυναμικά την συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων στο Βελβίτσι απεδέχθη, την πρόταση τους να γίνει μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα λέγοντας : “Θα είμαι μέχρι τέλους μαζί σας, καλώ και όλους όσους ήσαν μαζί μας επί Νέας Δημοκρατίας. Έμεινε μόνον η ουρά για το ΠΑΣΟΚ. που φάγαμε το βόδι θα σταματήσουμε; Μπορούμε να πετύχουμε το έργο να γίνει σωστό και ολοκληρωμένο”.



Η ασφάλεια Πολυγύρου εξιχνίασε δύο ληστείες

Δικογραφία σε βάρος δύο ανδρών, ηλικίας 26 και 28 χρόνων, για ληστείες, σχηματίστηκε χθες από το τμήμα ασφαλείας Πολυγύρου. Συγκεκριμένα, από την έρευνα προέκυψε ότι οι δύο άνδρες ήταν οι δράστες της ληστείας που έγινε σε ξενοδοχείο στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής στις 20 Σεπτεμβρίου. Οι ίδιοι ομολόγησαν ότι μια ημέρα νωρίτερα είχαν διαπράξει και άλλη ληστεία σε κατάστημα μίνι μάρκετ στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.



Θύματα ληστείας δύο 14χρονες στις Συκιές Θεσσαλονίκης

Θύματα ληστείας έπεσαν δύο 14χρονες στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Δίκυκλο στο οποίο επέβαιναν ένας άντρας και μία γυναίκα τους προσέγγισε, και στη συνέχεια οι δύο δράστες με την απειλή σωματικής βίας τους αφαίρεσαν τα κινητά τους τηλέφωνα.
newsblog

Τελέστηκε το πρωί στον Ι.Ν. Της Του Θεού Σοφίας στην Θεσσαλονίκη. Δοξολογία για την Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα

Επίσημη δοξολογία, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα, τελέστηκε το πρωί στον Ι.Ν. Της Του Θεού Σοφίας, χοροστατώντας του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, ενώ παρέστησαν ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, βουλευτές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, στελέχη του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, κ.α.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού.
Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Β.Ε



Συνελήφθησαν δύο άτομα στην Θεσσαλονίκη. Προσπάθησαν να κρύψουν ναρκωτικά σε ... κάδο απορριμμάτων !

Τέσσερις συσκευασίες κάνναβης, συνολικού βάρους 3, 9 κιλών, προσπάθησαν να κρύψουν το απόγευμα της Παρασκευής σε κάδο απορριμμάτων στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, ένας 37χρονος και ένας 25χρονος, που συνελήφθησαν από αστυνομικούς της δίωξης ναρκωτικών Σερρών. Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία τους βρέθηκαν άλλες επτά συσκευασίες συνολικού βάρους περίπου τριών κιλών, δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και μια κενή συσκευασία ενός κιλού προσφάτως ανοιγμένη. Τα ναρκωτικά και οι συσκευές κατασχέθηκαν.

Ο κύκλος των... ανυποψίαστων ηγετών

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ

Τελικά, όλοι γνώριζαν! Γνώριζαν οι κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή, γνώριζαν οι εκάστοτε αντιπολιτεύσεις και οι αρχηγοί τους, γνώριζαν και οι Ευρωπαίοι που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι οι Ελληνες τους κορόιδευαν. Ο πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τη δήλωση ότι και οι Ευρωπαίοι γνώριζαν τα ελλείμματα της Ελλάδας, ολοκληρώνει «τον κύκλο των ανυποψίαστων ηγετών». «Το συζητούσαμε, ήξερα ακόμη ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά από τις εξαγωγές τους (...) προς την Ελλάδα. Αλλά εγώ δε θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα». Η ομολογία του αναδεικνύει την υποκρισία συνολικά της ηγεσίας της ΕΕ, αναδεικνύει την απάτη της γερμανικής ηγεσίας, η οποία έστησε ένα χορό καταγγελιών σε βάρος συνολικά των Ελλήνων. Ολα αυτά για να δικαιολογήσουν αυτό που αποκαλύπτει σήμερα ο Λουξεμβούργιος Γιούνκερ: Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι γνώριζαν, αλλά έβγαζαν χρήμα δανείζοντας την Ελλάδα. Και όταν ήρθε η ώρα της μεγάλης κρίσης δεν ήταν βεβαίως κορόιδο η κ. Μέρκελ να επιστρέψει τα κλεμμένα, δηλαδή τους υπέρογκους τόκους που εισπράττει από την Ελλάδα. Δυστυχώς, όπως πάντα συμβαίνει, οι ξένοι δεν είναι μόνοι τους. Είναι οι ελληνικές ηγεσίες που στήνουν το μηχανισμό της κοροϊδίας. Οι πολιτικοί καβγάδες των ημερών δείχνουν ότι όλοι γνώριζαν, αφού ήταν αυτοί που διόγκωναν το χρέος, προκειμένου να εξυπηρετήσουν το πελατειακό κράτος. Κατά συνέπεια, η δήλωση Γιούνκερ κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία.

Γαϊτανάκι επιστολών...

Οι Ευρωπαίοι γνώριζαν και αυτό φαίνεται από την επίσημη αλληλογραφία πολλών ετών με τις ελληνικές κυβερνήσεις. Η φασαρία για τα κρυφά ελλείμματα (και τα greek statistics) αρχίζει στις 18 Απριλίου του 2002, από την Κομισιόν. Ο τότε επίτροπος Μ. Μπαρνιέ με την επιστολή του προς τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη του επισημαίνει ότι γίνονται κόλπα με τις χρηματοδοτήσεις (ΟΣΕ, Κτηματολόγιο κ.ά.) και ζητά από την Ελλάδα να επιστρέψει εκατομμύρια ευρώ για έργα που δεν έγιναν ή δεν ολοκληρώθηκαν με τα χρήματα του Β' ΚΠΣ. Ο Κ. Σημίτης απαντά στις 25 Μαΐου ότι γίνονται προσπάθειες να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Το θέμα φτάνει στη Βουλή από την αντιπολίτευση και αρχίζει η συζήτηση για τα... ελλείμματα. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης δηλώνει μεταξύ άλλων στις 30 Μαΐου του 2002: «Δεν υπάρχει αφανές χρέος, καθώς αυτό δημιουργείται όταν το κράτος δανείζεται από τράπεζες, διεθνείς οίκους και θεσμικούς επενδυτές και οι πράξεις αυτές καταγράφονται σε όλα τα στατιστικά στοιχεία. Το χρέος δεν κρύβεται και δεν υπάρχει χώρα να έχει αφανές χρέος». Ενα χρόνο αργότερα, και ενώ ο επίτροπος Μπαρνιέ επιμένει για τα έργα, το Νοέμβριο του 2003 ο τότε αρχηγός του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος φέρνει στη Βουλή το θέμα των ειδικών λογαριασμών, δηλαδή «των διπλών βιβλίων» που κρατά το κράτος: 5,5 δισ. «γκρίζα» ευρώ, μέσω 89 ειδικών λογαριασμών. Ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Αλογοσκούφης, δηλώνει ότι ο «κρυφός αυτός προϋπολογισμός άρχισε να ξηλώνεται σταδιακά από την Eurostat πέρυσι (σ.σ. 2002) και κάθε μήνας που περνάει φέρνει και μια νέα αποκάλυψη». Είναι τότε που η Κομισιόν ζητά από την Ελλάδα ΑΠΟΓΡΑΦΗ, προκειμένου να διαπιστωθεί το ακριβές έλλειμμα. Η τότε κυβέρνηση του Κ. Σημίτη υπόσχεται ότι αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές του Μαρτίου του 2004.
Ολες οι τότε κινήσεις της Κομισιόν αποδεικνύουν αυτό που λέει σήμερα ο κ. Γιούνκερ: Οι Ευρωπαίοι ήξεραν, η Eurostat ήξερε. Γι' αυτό και πίεζαν την κυβέρνηση να συμμαζέψει κάπως την κατάσταση. Αποδέχθηκαν όμως οι Γερμανοί και οι Γάλλοι την εκλογική ανάγκη της κυβέρνησης Σημίτη.
Η απογραφή του Γ. Αλογοσκούφη αναδεικνύει ένα μέρος του προβλήματος, με στόχο να κατηγορηθεί η κυβέρνηση Σημίτη και όχι να επιλυθεί το πρόβλημα. Αλλωστε, τα ελλείμματα στη συνέχεια διογκώθηκαν με τις ίδιες ακριβώς πρακτικές και πολιτικές. Μετά την Ολυμπιάδα και μετά το 2005 αρχίζει ένας νέος κύκλος πιέσεων της Κομισιόν προς την κυβέρνηση Καραμανλή, από τον επίτροπο Χ. Αλμούνια.
Η ανυποψίαστη... Eurostat
Το κρυφτούλι της υποκρισίας μεταξύ των ελληνικών κυβερνήσεων και της Eurostat αποκαλύπτεται τον Ιανουάριο του 2005, με αφορμή την απογραφή Αλογοσκούφη και τις ποινές που προτείνει η Κομισιόν για την Ελλάδα. Η Eurostat καταγγέλλει ουσιαστικά τις ελληνικές κυβερνήσεις ότι έκρυβαν τα ελλείμματα. Ξεκινά ένας πόλεμος επιστολών:
- Των τότε προέδρων του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, Γ. Στουρνάρα και Β. Ράπανου, και του επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας, Ν. Καραβίτη, προς την Κομισιόν, στις 7 Ιανουαρίου.
- Των υπουργών Γ. Παπαντωνίου και Ν. Χριστοδουλάκη προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ, επικουρικά προς την επιστολή των τεχνοκρατών, στις 17 Ιανουαρίου.
- Της Κομισιόν προς τους Στουρνάρα, Ράπανο και Καραβίτη, στις 20 Ιανουαρίου.
- Ανταπάντηση των τριών προς την Κομισιόν, στις 21 Ιανουαρίου.
Τι αποδεικνύουν όλες οι επιστολές; Πως όλοι γνώριζαν, έπαιζαν κρυφτούλι και τώρα τη λυπητερή πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες. Οι επιστολές αναφέρονται στην απογραφή και στον τρόπο υπολογισμού των ελλειμμάτων. Ομως, φαίνεται πως και οι Ευρωπαίοι γνώριζαν πολύ καλά, αλλά έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν. Υπάρχει, άλλωστε, και η ωμή ομολογία του Νικολά Σαρκοζί, ότι «όλοι ξέρουμε πώς μπήκε η Ελλάδα στο ευρώ».