Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Προίκα 1,5 εκατ. E για τον δήμο Λαγκαδά

Στους πρώτους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας συγκαταλέγεται πλέον ο δήμος Λαγκαδά, ο οποίος έλαβε έγκριση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013.
Πρόκειται για ποσό 1.500.000 ευρώ, τα οποία θα δαπανηθούν για την ανέγερση πνευματικού κέντρου και ΚΑΠΗ στο δημοτικό διαμέρισμα Κολχικού.
“Ο άρτιος και έγκαιρος συντονισμός των ενεργειών μας οδήγησε προ μηνών στην πιστοποίηση του δήμου Λαγκαδά ως φορέα του δημοσίου που δύναται να είναι τελικός δικαιούχος στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και να διαχειρίζεται ακόμη και τεχνικά έργα με τη διαχειριστική επάρκεια τύπου Α και τύπου Β”, τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Καταγιάννης. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη πως ο δήμος μπορεί πλέον με τα υψηλότερα στάνταρτ ποιότητας και με αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό να απορροφήσει ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.
“Οι κόποι μας άρχισαν να ανταμείβονται, όπως προκύπτει από την απόφαση της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου για τους κατοίκους του Κολχικού και όχι μόνο”, επισήμανε ο ίδιος.
Επόμενα βήματα είναι η ένταξη στο ΕΣΠΑ του Μπίλλειου-Μυγδόνιου Βαλκανικού Πολιτιστικού Κέντρου, του Πολιτιστικού Κέντρου Λαγυνών και Χρυσαυγής, όπως και των υπόλοιπων αποχετευτικών δικτύων του νέου δήμου.
“Μακεδονία»



Ο φούρνος της οδού Αριστοτέλους

Σε έναν τεράστιο φούρνο θα μετατραπεί η πλατεία Αριστοτέλους από την Τετάρτη 13 έως και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του 2ου φεστιβάλ ψωμιού, στη Θεσσαλονίκη.
Υπαίθριοι φούρνοι θα ψήνουν συνεχώς ψωμί, το οποίο θα ετοιμάζουν με μεράκι αρτοτεχνίτες μπροστά στα μάτια του κοινού. Ενώ το αλεύρι θα αλέθεται εκείνη την ώρα από έναν τεράστιο νερόμυλο. Στην πλατεία θα στηθούν παραδοσιακά αρτοποιεία και θα λάβουν χώρα διάφορες δραστηριότητες, όπως παιχνίδια και γλυπτική με ζυμάρι, εικαστικές δημιουργίες, αλλά και μουσικά δρώμενα. Την τελευταία μέρα του φεστιβάλ, την Κυριακή, θα ψηθούν και θα μοιραστούν ένα εκατομμύριο κουλούρια.



Συνεχίζονται οι καταλήψεις σε γυμνάσια και λύκεια

Σε 43 ανέρχονται τα σχολεία (γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) που βρίσκονται υπό κατάληψη στη Θεσσαλονίκη, με βασικό αίτημα τη δημόσια, δωρέαν 12χρονη εκπαίδευση για όλους. Σύμφωνα με το πλαίσιο του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων της Θεσσαλονίκης, κανένας μαθητής δεν πρέπει να «βάζει το χέρι στην τσέπη» για ξενόγλωσσα βιβλία, για αναλώσιμα (π.χ. για τα καλλιτεχνικά μαθήματα) και για θέρμανση στα σχολεία. Το Συντονιστικό ζητά επίσης, να πληρωθούν άμεσα τα κενά σε βιβλία και εκπαιδευτικό προσωπικό, μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη και δωρεάν μετακίνηση από τον ΟΑΣΘ. Σήμερα, μαθητές από τουλάχιστον 30 σχολεία, με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, πήραν μέρος στο απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, όπου συμμετείχαν και φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών



Πρόστιμα από τη Δημοτική Αστυνομία για το κάπνισμα στην Θεσσαλονίκη

Τριάντα παραβάσεις της νομοθεσίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος, εκατόν είκοσι έλεγχοι και διακόσιες καταγγελίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός έργου της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του δήμου Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, από την 1η έως την 6η Οκτωβρίου, διεξήχθησαν 120 έλεγχοι σε καφετέριες, ίντερνετ καφέ και εστιατόρια ξενοδοχείων στο πολεοδομικό συγκρότημα του δήμου Θεσσαλονίκης και βεβαιώθηκαν 30 παραβάσεις με την επιβολή ισάριθμων προστίμων. Οι παραβάσεις αφορούσαν τη μη ανάρτηση απαγορευτικού σήματος, τη μη λήψη μέτρων για την αποτροπή των παραβάσεων και την ανοχή ή μη επέμβαση του υπευθύνου του καταστήματος. Παράλληλα, ελέγχονται οι 200 καταγγελίες που διαβιβάστηκαν στην Υπηρεσία κατά το μήνα Σεπτέμβριο από την τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για το κάπνισμα «1142» του υπουργείου Υγείας. Η Δημοτική Αστυνομία διαβεβαιώνει ότι οι συστάσεις και οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά και καθόλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.
ANA

Δήλωση Νίκου Νικολόπουλου για τις εξελίξεις που αφορούν το μέλλον της πολεμικής βιομηχανίας ΕΒΟ Αιγίου

«Εταιρεία συμβούλων θα προσλάβει η κυβέρνηση και θα εισηγηθεί ποιο θα είναι το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς» είπε μεταξύ άλλων στον προχθεσινό δημόσιο απολογισμό του Υπουργείου Αμύνης ο Ε. Βενιζέλος και διευκρίνισε : «Επιθυμούμε η διαδικασία να κινηθεί το ταχύτερο. Οι σύμβουλοι θα εισηγηθούν απροκάλυπτα.» Τις παραπάνω εξελίξεις που αφορούν το μέλλον της πολεμικής βιομηχανίας ΕΒΟ Αιγίου και την απασχόληση εκατοντάδων συμπατριωτών εκλήθη να σχολιάσει ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος: «Η Κυβέρνηση κινείται προς την ιδιωτικοποίηση» είπε και συνέχισε: «ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Μπεγλίτης μου απάντησαν στην Βουλή ότι: ‘'Τα ΕΑΣ παρουσιάζουν ζημιές ύψους 1,2 δις ευρώ γεγονός που καθιστά την λήψη δανείων για την κάλυψη (μισθών) εξαιρετικά δύσκολη''. Ουδεμία λοιπόν έκπληξη. Η κυβέρνηση των... dealers της εθνικής αξιοπρέπειας και του εθνικού πλούτου, συνεχίζει το καταστροφικό έργο της» τόνισε δεικτικά, ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος.. Την ίδια μέρα -ειρωνεία της τύχης- που ο Αθηναϊκός τύπος φιλοξενεί, δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, και ο οποίος παρότρυνε λέγοντας: «Για την ελληνική οικονομική κρίση, φταίνε οι εξοπλιστικές δαπάνες και οι φανταστικοί εχθροί.». Η κυβέρνηση προχωρά στο «ξεφόρτωμα». Τυχαίο; Έτσι θέλω να νομίζω....Αν σταματούσε όμως ο Τούρκος γείτονας και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, τότε θα ήταν και πειστικός. Τότε και μόνο τότε. Και η Κυβέρνηση θα μπορούσε να σκεφτεί, ίσως, το κλείσιμο της Εθνικής Αμυντικής μας Βιομηχανίας.
Τώρα όμως τι λέτε είναι τυχαίο; Σίγουρα όμως είναι εθνικά επικίνδυνο.
Ο Αχαιός βουλευτής επίσης πληροφόρησε, πως τουλάχιστον έξι φορές τον τελευταίο χρόνο, έχει εγκαλέσει τους αρμόδιους υπουργούς, ακόμα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, για τα προβλήματα της ΕΑΣ, ιδιαίτερα της ΕΒΟ Αιγίου και των εργαζομένων σε αυτά..Οι απαντήσεις που έχει λάβει, όπως είπε, είναι πανομοιότυπα αόριστες, ασαφείς και ανίκανες να πείσουν οποιοδήποτε για το γεγονός, πως η κυβέρνηση έχει στόχο και όραμα, να ενισχύσει την αμυντική βιομηχανία. «Στις τελευταίες κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις, είναι αποκαλυπτικές οι απαντήσεις. Στις εξής απαντήσεις στις 20 Αυγούστου, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη: «Τα ΕΑΣ χρήζουν μεγάλων δομικών παρεμβάσεων, αλλαγών με τόλμη και αποφασιστικότητα. Βρισκόμαστε σε επαφή με ενδιαφερόμενες εταιρείες Ευρωπαϊκές και των Ηνωμένων Πολιτειών και αναμένουμε προτάσεις τους, στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων.». Ενώ και στην αμέσως επόμενη απάντηση έστρωνε το χαλί της ιδιωτικοποίησης λέγοντας: «Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το υψηλό λειτουργικό κόστος». Είναι ο ίδιος Υπουργός που πριν λίγες ημέρες δήλωνε στα ΜΜΕ: «Κάποιοι πλούτισαν και έκαναν πολιτικές καριέρες γύρω από τους εξοπλισμούς». Φαντάζομαι να μην επαναλάμβανε τα του κ. Πάγκαλου βλάσφημα επιχειρήματα, αλλά να ήθελε να αφορίσει τους γνωστούς παρά κάτι Αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ συντρόφους του που για χρόνια βούλιαξαν τις Ελληνικές πολεμικές βιομηχανίες».
Και ο Αχαιός Βουλευτής συνέχισε :

«Διαβαίνουμε την οδό του μαρτυρίου. Τώρα είμαστε μόλις στα πρώτα μέτρα. Έρχεται καταιγίδα. Η κυβέρνηση σίγουρα μπορεί με το ‘'ξεφόρτωμα'' της ΕΒΟ και των ΕΑΣ, να γίνει περισσότερο αρεστή, στην τρόικα, στους κυβερνητικούς συμμάχους, στους εθνικούς προμηθευτές και εθνικούς αντιπροσώπους....
Ενδεχομένως και να πάρει εύσημα, όμως αναρωτιέμαι:
Πώς θα αντιμετωπίσει τους απλούς ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας. Δεν φοβάται ότι στην κάλπη θα πάρει αυτό που της αξίζει; ΄΄Το παράσημο της ανοικτής παλάμης΄΄;
Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, που καταφανώς πλέον, ναρκοθετούν το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας και των εργαζομένων σε αυτή.
Το κυρίαρχο πρόβλημα στην περιοχή μας παραμένουν, οι υποτακτικοί και οι συνεργάτες της κυβέρνησης του μνημονίου» κατέληξε ο κ. Νικολόπουλος, προσθέτοντας:
«Πού είναι οι μέχρι πρότινος κραυγάζοντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;
Γιατί ποιείν την νήσσαν ο μέχρι πρότινος υφυπουργός του μνημονίου και φιλοδοξών να διαχειριστεί σε λίγο καιρό τις τύχες της Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολος Κατσιφάρας;
Θα αναλάβουν επιτέλους τα μπαρουτοκαπνισμένα παλικάρια του ΠΑΣΟΚ, κάποια πρωτοβουλία ή θεωρούν πως τους πάει καλύτερα, ο ρόλος του τεθλιμένου συγγενή, δίπλα στο φέρετρο της εκτελεσθείσας Αιγιαλείας από την μνημονιακή υπανάπτυξη και την ανεργία, που σπέρνουν στην περιοχή μας;
Είναι ώρα αφύπνισης και αντίδρασης της κοινωνίας μας.
Είναι ώρα να πέσει «μαύρο», στους ανίκανους πραματευτάδες του μέλλοντός μας και στους υπηρέτες και υποτακτικούς τους!».
Τα ερωτήματα εξακολουθούν να παραμένουν αναπάντητα:
- Τι σχεδιασμό έχει η πολιτική ηγεσία για την ανασυγκρότηση της εταιρείας Ε.Α.Σ και με τι χρονοδιάγραμμα υλοποίησης;
-Η Κυβέρνηση πώς θα διασφαλίσει το μέλλον των εργαζομένων σε μία ιδιωτικοποιημένη επιχείρηση;
- Όντως το Υπουργείο βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές με πιθανούς υποψηφίους αγοραστές;
- Σε τι στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις; Να κατατεθούν οι προσφορές.
- Ποιοι από την κυβέρνηση και με ποιους υποψηφίους συζητούν;
- Ποιες είναι αυτές οι αμερικανικές και ευρωπαικές εταιρείες που βρίσκεται το Υπουργείο σε επαφή όπως γραπτώς μου απαντήσατε,
- Τι ρόλο έχει το Υπουργείο Οικονομικών σε αυτές τις ΄΄στρατηγικές συνεργασίες΄΄ .
- Η Τρόικα έχει γνώση και ρόλο; Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα...
- Σε τι επίπεδο σχεδιάζονται αυτές οι συνεργασίες και ποια τα εκτιμώμενα οφέλη για τα Ε.Α.Σ;
- Εξοφλήθηκε το χρέος οκτώ εκατομμυρίων ευρώ των Ε.Α.Σ σε εισφορές προς το Ι.Κ.Α ή έγινε ρύθμισή του;
- Γιατί δεν έχουν εισπραχθεί οι οφειλές τρίτων προς τα Ε.Α.Σ ποσού 13 εκατομμυρίων ευρώ; - Γιατί δεν έχει εισπραχθεί ακόμη η οφειλή ύψους 7,8 εκατομμυρίων ευρώ από την συγκεκριμένη εταιρεία; Για ποια εταιρεία πρόκειται;
- Εκτός από την οφειλή της παραπάνω, υπάρχουν και άλλες εταιρείες που οφείλουν; Αν ναι. τι ποσά οφείλουν και ποιες εταιρείες είναι; Να κατατεθούν τα έγγραφα
- Γιατί καθυστερείτε και γιατί δεν έχουν γίνει ενέργειες για την απαίτηση των οφειλών;
- Να κατατεθεί κάθε σχετικό έγγραφο στο οποίο να εμφανίζονται οι οφειλές και οι οφειλέτες προς την Ε.Α.Σ.
Επειδή είμαι σίγουρος ότι δεν θα απαντήσει ο εκλεκτός της Κυβέρνησης Παπανδρέου- Υποψήφιος Περιφερειάρχης- κ. Απόστολος Κατσιφάρας, δηλώνω ότι δεν θα επιτρέψω να κρύβονται και οι κ.κ. Υπουργοί. Ως εκπρόσωπος του λαού τη Αχαΐας και σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής σήμερα κατέθεσα μία ακόμη ερώτηση. Σε λίγες μέρες υποχρεωτικά θα κληθούν στην εθνική αντιπροσωπεία να απαντήσουν. Εκεί θα απολογηθούν και θα αποκαλυφθούν, όλα τα σχέδια που επιμελώς αποκρύπτουν.

Απόντες…

Κολονία. Στάση δύο ωρών. Ποτέ δε λες όχι για δύο ώρες στην Κολονία. Ο αυστηρός καθεδρικός ναός βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σιδηροδρομικό σταθμό. Φαίνεται σκοτεινός και τρομακτικός για όσους έρχονται από το βαλκανικό νότο, έχοντας εικόνες βυζαντινές, αλλά θεωρείται υπόδειγμα γοτθικού ρυθμού και στην προτεσταντική συνείδηση περιβάλλεται από αίγλη. Ο Dom είναι το έμβλημα της Κολονίας και μέρα νύχτα προσκυνητές ή τουρίστες φωτογραφίζουν τα τέρατα της Αποκάλυψης που καιροφυλακτούν στις κολόνες του. Η πιο ωραία εποχή του είναι ο μήνας πριν από τα Χριστούγεννα, τότε που στη μικρή πλατεία του στήνεται η πιο κομψή από τις χριστουγεννιάτικες αγορές της πόλης, με ξύλινα παιχνίδια και χειροποίητα μπιμπελό. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το μουσείο με τα εκθέματα από τη ρωμαϊκή περίοδο της πόλης που τότε ιδρύθηκε. Colonia, δηλαδή αποικία, το πιο προχωρημένο σημείο της ρωμαϊκής εγκατάστασης στη χώρα των Γότθων.
Λίγο πιο κάτω βρίσκονται τα δυο μεγάλα βιβλιοπωλεία της πόλης. Παίρνεις όποιο βιβλίο θέλεις από τα ράφια κι ένα κύπελλο καφέ, και μπορείς να περάσεις όλη τη μέρα στο σαλόνι του. Και ακριβώς δίπλα βρίσκεται το γκουρμέ κατάστημα της «Galeria». Mαταιοδοξία; Ραφινέ γευστικές προτιμήσεις; Μόδα; Διάθεση για ένα μάθημα αισθητικής, έτσι όπως παρουσιάζονται τα εμπορεύματά του; Ο,τι κι αν ισχύει, είναι πάντοτε γεμάτο...
Πέρασα από τα εξωτικά φρούτα. Παπάγιες από τη Βραζιλία, μάμπο από την Κόστα Ρίκα και αβοκάντο από τη Νικαράγουα. Καλά, εμείς δεν έχουμε κλίμα για παπάγιες και αβοκάντο. Μήπως στα φρούτα; Ισπανικά ροδάκινα, νοτιοαφρικάνικα κουμ κουάτ, γαλλικά δαμάσκηνα, μέχρι και τουρκικά σύκα -μισό ευρώ το κομμάτι. Μήπως στα λαχανικά; Ολλανδικά μαρούλια, ιταλικές ντομάτες, βελγικά λαχανάκια, λιθουανικά αποξηραμένα μανιτάρια και φασολάκια με σφραγίδα Ναϊρόμπι, Κένυα.
Λοιπόν, σ' ένα κατάστημα όπου μπορούσες να βρεις τα πάντα απ' όλο τον κόσμο, ελληνική παραγωγή δεν υπήρχε ούτε για δείγμα. Πολύ φυσικό. Πρώτον, επειδή παλαιότερα στείλαμε τόση σαβούρα στην Ευρώπη, ώστε οι άνθρωποι μας βλέπουν με μισό μάτι. Και δεύτερον, κυρίως αυτό, γιατί το καθεστώς του προστατευτισμού, έτσι όπως το στρεβλώσαμε και το εξευτελίσαμε, έκανε τους Ελληνες αγρότες να χάσουν τα αντανακλαστικά τους. Αντί να καλλιεργούν προϊόντα που να απευθύνονται και να στέκονται στις αγορές, το έριξαν στο βαμβάκι με τις σίγουρες επιδοτήσεις και την πρέφα στο καφενείο.
Σήμερα, η γη που θα μπορούσε να παράγει σχεδόν τα πάντα δεν παράγει τίποτε…
Του Μάκη Βοϊτσίδη στον Αγγελιοφόρο»