Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Επί τω έργο οι φορτηγατζήδες

Έπειτα από δεκαεννιά μέρες αποχή από την εργασία τους, οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις. Προηγήθηκε μια επεισοδιακή συνεδρίαση των πρόεδρων των εννέα ομοσπονδιών στα γραφεία τους στην Ομόνοια που κράτησε μέχρι αργά μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.


ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ!

Αφού οι ενήλικοι από τους συλληφθέντες του Δεκέμβρη 2008 στη Λάρισα, που είχαν αρχικά κατηγορηθεί για σύσταση τρομοκρατικής ομάδας, παραπέμφθηκαν σε δίκη, με πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες –λόγω μη ύπαρξης στοιχείων, όπως αναφέρεται στην πρόταση του εισαγγελέα- οι ανήλικοι παραπέμπονται σε δίκη στις 9 Δεκέμβρη 2010, σαν μέλη τρομοκρατικής ομάδας. Είναι βέβαιο ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα πράξη στο ακέραιο το καθήκον της, και θα αναζήτηση τους πραγματικούς τρομοκράτες της κοινωνίας μας   Και θα τους καθίσει στο σκαμνί
. Οι Έλληνες πιστεύουν στην Ελληνική δικαιοσύνη και πιστεύουν ακόμη ότι υπάρχουν δικαστές σαν τους Τερτσέτη και Πολυζωϊδη.

Νέο μοντέλο διοίκησης στον δήμο. Ο Κώστας Γκιουλέκας παρουσίασε το πρόγραμμά του για τη Θεσσαλονίκη.

Άμεσες λύσεις στα προβλήματα, διοίκηση με κανόνες μάνατζμεντ, αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Του Βαγγέλη Πλάκα

Έμφαση στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στους δημότες, με παρεμβάσεις σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και μείωσης των δημοτικών τελών, δίνει το πρόγραμμα του συνδυασμού του Κώστα Γκιουλέκα. Παρουσιάζοντας χθες το πρόγραμμα του συνδυασμού “Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη” ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατέθεσε ένα συνολικό πλαίσιο για ένα νέο μοντέλο διοίκησης που, όπως είπε, θα απαντά με άμεσες λύσεις στα πραγματικά προβλήματα, θα λειτουργεί με κανόνες management, θα δίνει δικαίωμα συμμετοχής σε όλους και θα αξιοποιεί την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ο κ. Γκιουλέκας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διαφανή διαχείριση των οικονομικών και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη θεσμοθέτηση ειδικής διαπαραταξιακής επιτροπής διαφάνειας, αναφορά που συνδέθηκε με τις υπό έλεγχο υποθέσεις οικονομικών ατασθαλιών στο δήμο Θεσσαλονίκης. Εκτός από τα θέματα διοίκησης στην καθημερινότητα, το πρόγραμμα είναι στοχευμένο στην κοινωνική πολιτική, τους νέους και την προβολή και προώθηση της Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γκιουλέκας. Ο υποψήφιος δήμαρχος έθεσε εκ νέου το μνημόνιο ως εκλογικό διακύβευμα, στη διάσταση των πολιτικών αντιμετώπισης των επιπτώσεων των μέτρων που προβλέπει. “Στο δικό τους άλλοθι, εμείς βρίσκουμε ένα κίνητρο να ενεργήσουμε με άλλο τρόπο. Στη δική τους προσήλωση στο μνημόνιο, εμείς απαντάμε με αφοσίωση στη δύναμη που έχουμε, αν οργανωθούμε και δουλέψουμε όλοι μαζί παράγοντας ένα μοντέλο τοπικής κοινωνίας που μπορεί να γίνει πρότυπο”, τόνισε.
Πάγωμα δημοτικών τελών
Εξειδικεύοντας τις προτάσεις του ο κ. Γκιουλέκας προανήγγειλε:
- πάγωμα των δημοτικών τελών για το 2011
- επέκταση του ωραρίου των βρεφονηπιακών σταθμών,
- πιλοτική καθιέρωση νυχτερινών παιδικών σταθμών
- κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία,
- ίδρυση δημοτικού γραφείου ευρέσεως εργασίας κ.ά.
Υλοποιήσιμες και εφικτές
Ειδικές προτάσεις κατέθεσε και για τους νέους, όπως η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους νέους επιχειρηματίες, η ίδρυση κέντρου στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας και πρόληψης της ανεργίας, η θεσμοθέτηση κάρτας νέων για προνομιακές τιμές σε αγορές και θεάματα και δωρεάν ασύρματη σύνδεση ίντερνετ για όλους. Διευκρίνισε μάλιστα πως έχει προχωρήσει και σε υπολογισμό του κόστους των προτάσεών του επισημαίνοντας πως είναι άμεσα υλοποιήσιμες και εφικτές. Μίλησε επίσης για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών, για one stop shop και ηλεκτρονική κάρτα δημότη, για δημιουργία think tank, που θα προβλέπει τις νέες ανάγκες της πόλης και θα προτείνει εγκαίρως λύσεις, για την κατάρτιση σχεδίου marketing και αξιοποίηση κανόνων management, καθιέρωση θεματικών δημοψηφισμάτων και δημιουργία κέντρου προσέλκυσης επενδύσεων και αντιδημαρχίας Τουρισμού κ.ά.



Αιχμηρή απάντηση Σημίτη, στις δηλώσεις Παπανδρέου

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, απάντησε με αιχμηρή δήλωσή του στα όσα είπε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, κατά τη χθεσινή συζήτηση με τους δημοσιογράφους, σχετικά με το χρονικό εύρος της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία.
Ο κ. Σημίτης στη γραπτή δήλωσή του αναφέρει:
«Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία θα πρέπει να γίνει για την περίοδο από το 1996 και μετά. Δεν μπορεί η ίδια κυβέρνηση και τα ίδια πρόσωπα να ήταν έντιμα πριν απο το 2001 και ύποπτα μετά. Υπονοούμενα, μισόλογα και πολιτικές εντυπώσεις δεν είναι αποδεκτά». Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η εξεταστική για την οικονομία και για το διάστημα της περιόδου 2001-2004, απαντώντας σε ερώτηση εάν θα ερευνηθεί και το θέμα της «Golmand Sachs» που αφορούσε στα στοιχεία της οικονομίας.



Τα άλλα «κλεμμένα»

Δέσαμε τις ζώνες, απενεργοποιήσαμε τις ηλεκτρονικές συσκευές και ετοιμαστήκαμε για την προσγείωση στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης. Κάθε φορά, η ίδια ιστορία. Προσπαθώ να δω στην πόλη, που κάπως να μοιάζει με αυτό που εμείς θεωρούμε πόλη, μια συμπαγή ενότητα κτιρίων, έστω και με τις συνηθισμένες κεντροευρωπαϊκές πράσινες παρεμβολές. Μάταια και πάλι. Είναι αδύνατο να ξεχωρίσεις τι είναι πόλη και τι είναι δάσος. Η Στουτγάρδη είναι ένα ψηφιδωτό από μονοκατοικίες, πάρκα, εργοστάσια, χωράφια, οικισμούς, δάση, που όλα αυτά εναλλάσσονται, αλλά τίποτε δε δεσπόζει στο τοπίο. Η πρωτεύουσα της Βάδης - Βιτεμβέργης δεν είναι η τυπική τουριστική πόλη -άλλωστε ένα μεγάλο τμήμα της ισοπεδώθηκε από τους βομβαρδισμούς στον Πόλεμο. Όποιος έχει να διαθέσει δυο μέρες στην περιοχή είναι σίγουρο ότι θα αρχίσει από το Τίμπινγκεν (την Τιβίγη των σχολικών μας εγχειριδίων) ή τη Χαϊδελβέργη -αρχοντικές καθώς υψώνονται στις όχθες του Νέκαρ και ζωντανές χάρη στην υψηλών προδιαγραφών σπουδαστική ζωή. Είναι, όμως, όμορφη και λειτουργική για τους κατοίκους της. Οι τουριστικοί οδηγοί διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει σημείο της Στουτγάρδης που να απέχει περισσότερα από πεντακόσια μέτρα από πάρκο. Αλλά δε χρειάζεται μεζούρα. Ακριβώς δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό κατηφορίζει μια πλαγιά με αμπέλια. Τα οποία, παραδόξως, καλλιεργούνται. Αμπέλια στα διακόσια μέτρα από τις σιδηροδρομικό σταθμό δεν υπάρχουν πλέον ούτε στο Αμύνταιο. Στην επιστροφή, για άλλη μια φορά, θα προσπαθήσω να δω από ψηλά, έστω ένα σημείο της Θεσσαλονίκης που να μη θυμίζει Τρίτο Κόσμο και, μάλιστα, σε τροχιά παρακμής. Μάταια και πάλι. Το χάλι της πόλης γίνεται ακόμη πιο αισθητό από ψηλά, ιδίως αν έρχεσαι με παραστάσεις Ευρώπης. Η Θεσσαλονίκη είναι μία θάλασσα από μπετόν, που αρχίζει από τη Σίνδο και καταλήγει στην Αγία Τριάδα, προσπαθώντας να εξαφανίσει και τις τελευταίες νησίδες αγροτικών δραστηριοτήτων. Εδώ οδήγησαν τα πράγματα η ανοχή στα αυθαίρετα, οι ακατανόητα υψηλοί συντελεστές δόμησης και η παραδοσιακή μέθοδος «επεκτάσεων» υπό την πίεση των «τοπικών κοινωνιών» και των εκλογικών σκοπιμοτήτων. Να επεκτείνεται ο Εύοσμος προς το Ωραιόκαστρο και το Ωραιόκαστρο προς τα πτηνοτροφεία της Νεοχωρούδας, ώστε να δημιουργούνται ξεκούραστες υπεροψίες. «Μαζί το φάγαμε, επιτρέποντάς σας να χτίζετε τα πάντα», θ' απαντούσε ένας άλλος Πάγκαλος σε όποιον αναρωτιόταν υποκριτικά «πού πήγαν τα κλεμμένα» του περιβάλλοντος.
Μάκης Βοϊτσίδης

Από τις 6 Οκτωβρίου κανονικά τα σχολικά λεωφορεία-Πλήρης δικαίωση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη .

Πλήρης η δικαίωση και επίσημα πλέον των πολύμηνων προσπαθειών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, στο καίριο θέμα της μεταφοράς των μαθητών, καθώς με σχετική νομοθετική ρύθμιση παρατείνεται χρονικά η τελευταία σύμβαση 2009-2010, όπως ακριβώς εισηγήθηκε η Νομαρχία Θεσσαλονίκης στα τρία συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών. Έτσι λοιπόν από την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010 θα εκτελούνται κανονικά όλα τα σχολικά δρομολόγια για την ασφαλή μεταφορά των μαθητών προς και από το σχολείο. Η πίεση που άσκησε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο συντονιστής του νομαρχιακού έργου της ΝΑΘ Γιώργος Τσαμασλής έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα και έβαλαν «τέλος» στην ταλαιπωρία τουλάχιστον 10.000 μαθητών και των οικογενειών τους.
Σχετικά με την εξέλιξη αυτή, ο κ. Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Χαίρομαι γιατί η Υπουργός κ. Διαμαντοπούλου κατάλαβε το δίκαιο αίτημά μας και δόθηκε λύση για την οποία αγωνιστήκαμε σε αντίξοες συνθήκες. Αισθάνομαι δικαιωμένος γιατί η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι δεν είμαστε παράνομοι και ότι επί τόσα χρόνια δίναμε λύση σε ένα κοινωνικό πρόβλημα. Οι διώξεις και οι συκοφαντίες που ακούστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, κατέπεσαν. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και να δίνουμε λύσεις, σε πείσμα όσων στέκονται εμπόδιο βάζοντας σε ταλαιπωρία χιλιάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Αποδεικνύουμε για μία ακόμη φορά ότι ξέρουμε να διεκδικούμε και να κερδίζουμε. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σε γονείς και μαθητές, δίπλα στον απλό πολίτη».  Ο κ. Τσαμασλής από την πλευρά του υπογράμμισε: «Δώσαμε λύση. Αφήνουμε πίσω μας την ταλαιπωρία και τα εμπόδια που συναντήσαμε. Ενεργούμε μόνον για το καλό των συμπολιτών μας και το αποδεικνύουμε καθημερινά. Τα παιδιά μας επιτέλους θα πηγαινοέρχονται με πλήρη ασφάλεια από το σπίτι στο σχολείο και από το σχολείο στο σπίτι».
Επιστροφή




ΠΡΕΒΕΖΑ:Απανθρακώθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του!

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 50χρονος αλλοδαπός, μετά από τροχαίο που σημειώθηκε χθες στις 19:30 το απόγευμα στον Αρχάγελο Πρέβεζας.Ο άτυχος άνδρας έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να προσκρούσει σε ένα δέντρο και να πάρει αμέσως φωτιά.Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της Πυροσβεστικής, οι οποίοι κατέσβησαν τη φωτιά, ωστόσο ο 50χρονος οδηγός εντοπίστηκε απανθρακωμένος.Προανάκριση για το τροχαίο διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας.
epirusgate



Ανθελληνικό και φιλοτουρκικό παραλήρημα σε μουσουλμανικό τέμενος στη Θράκη

Ανθελληνικό και φιλοτουρκικό παραλήρημα σε μουσουλμανικό τέμενος στη Θράκη
Επικίνδυνη άγνοια και ολιγωρία για τα τεκταινόμενα στη Θράκη από την ανεξέλεγκτη προπαγάνδα των Τούρκων πρακτόρων, καταλογίζει στην Κυβέρνηση-κυρίως για την εξωτερική πολιτική της- ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος. Ο Αχαιός Βουλευτής κατέθεσε Ερώτηση στους Υπουργούς Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη με αφορμή πρόσφατη προπαγανδιστική ενέργεια σε μουσουλμανικό τέμενος στο χωριό Εχίνος στην Ξάνθη, κατά την διάρκεια μιας τελετής χάτιμ, δηλαδή ολοκλήρωσης των μαθημάτων Κορανίου. Στην εκδήλωση εκείνη παρέστησαν ο ψευτομουφτής Αχμέτ Μέτε, ιδιαίτερα δραστήριος στην ανθελληνική και φιλοτουρκική προπαγάνδα και ο Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σάρνιτς. Όμως, στην εκδήλωση παρέστησαν και αρκετά άτομα που φορούσαν μπλούζα με τη «σημαία» της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Ανεξάρτητης Λ. Θράκης» πάνω στην οποία είχαν τυπώσει και τη φράση «Νεολαία του Λαλά Σαχίν Πασά», ο οποίος ήταν ο Οθωμανός στρατηγός που κατέκτησε τη Θράκη τον 14ο αιώνα!
«Η ενέργεια ήταν προφανέστατα καθοδηγούμενη από τον ψευτομουφτή και νομιμοποιήθηκε από την παρουσία του Τούρκου πρόξενου. Και άλλωστε τίθεται θέμα δικαιοδοσίας για την διοργάνωση της εκδήλωσης. Τελικά γνωρίζει η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός ως Υπουργός Εξωτερικών, τι συμβαίνει στη Θράκη; Αν δεν το γνωρίζει, είναι επικίνδυνη. Αν το γνωρίζει και παραμένει διπλωματικώς μακάρια και αδρανής, είναι δύο φορές επικίνδυνη», δήλωσε ο κ. Νικολόπουλος. Οι Υπουργοί, καλούνται να απαντήσουν αν οι διοργανωτές της εκδήλωσης είχαν δικαιοδοσία για την πραγματοποίησή της και από ποιον αλλά και σε τι διπλωματικές ενέργειες προέβη ή θα προβεί ο Υπουργός Εξωτερικών για την προπαγανδιστική ενέργεια των μελών της ομάδας που φορούσαν την επίμαχη μπλούζα.  Επίσης ερωτώνται αν θα προβούν σε ενέργειες εισαγγελικής διερεύνησης για τυχόν ποινικές ευθύνες των παρισταμένων όπως του ψευτομουφτή Αχμέτ Μέτε.