Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Άμεση αντίδραση του Δημάρχου Μενεμένης στην εγκατάσταση του εργοστασίου βιοντίζελ

Ο Δήμαρχος Μενεμένης, Γιώργος Ακτσελής, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, περί έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για το εργοστάσιο βιοντίζελ, που πρόκειται να εγκατασταθεί στην περιοχή Μενεμένης, αντέδρασε άμεσα συγκαλώντας χτες το απόγευμα σύσκεψη με τους Δημάρχους των όμορων Δήμων: Εχεδώρου, Σπύρο Σταματάκη, Ελευθερίου- Κορδελιού, Στάθη Λαφαζανίδη, και Αμπελοκήπων, Λάζαρο Κυρίζογλου, προκειμένου να ζητήσουν την ανάκληση της βεβιασμένης και χωρίς διαβούλευση απόφασης της Νομαρχίας. Αποτέλεσμα της άμεσης αντίδρασης ήταν η δέσμευση της Νομαρχίας ότι θα επανεξετάσει το ζήτημα σε επόμενο Νομαρχιακό Συμβούλιο.  Ακολούθως οι Δήμαρχοι αποφάσισαν να αποστείλουν έγγραφη διαμαρτυρία στη Νομαρχία, προκειμένου να μη συναινέσει στο περιβαλλοντικό αυτό έγκλημα.

Νίκος Νικολόπουλος: «Απαιτείται εγρήγορση για την εφαρμογή των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ»

Με αριθμούς που εξωραΐζουν την κατάσταση αλλά είναι φανερό ότι δεν δίνουν ουσιαστική λύση στην επιχειρηματική ύφεση που πλήττει ιδιαίτερα την Αχαΐα, επιχειρεί να υπερασπίσει η Κυβέρνηση την πολιτική της για την ανάπτυξη και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Ο Βουλευτής επανηλλειμμένως παρενέβη στην τέως Υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη για την πορεία προγραμμάτων εγγύησης χαμηλότοκων δανείων από το ΤΕΜΠΜΕ. Δάνεια που χορηγούνται για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών αλλά και για την κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δάνεια που άρχισαν να εφαρμόζονται τον προηγούμενο Μάιο. Η κ. Κατσέλη απάντησε «ψελλίζοντας» ότι ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί ικανοποιητικό, αντιπροσωπευτικό στατιστικό δείγμα και επικαλέστηκε τα στοιχεία που είχε… πρόχειρα στη διάθεσή της για άλλα προγράμματα. Βρίσκεται στην πρώτη φάση υλοποίησης του Προγράμματος «Εγγύηση και Επιδότηση Επιτοκίου Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» και υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ από το ΤΕΜΠΜΕ σε συνεργασία με τραπεζικά Ιδρύματα. Επίσης, ήδη υλοποιείται η δεύτερη φάση του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ που αφορά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων που υφίστανται τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Η κ. Κατσέλη απάντησε επίσης ότι στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ, υλοποιούνται τα προγράμματα «Νεανική Επιχειρηματικότητα» Επίσης προκηρύχθηκαν τα προγράμματα: «Πράσινη Επιχείρηση 2010» με προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ, «Πράσινες Υποδομές 2010» με προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ, «Ένδυση και Υπόδηση -Νέες Προοπτικές» με προϋπολογισμό 15.000.000,00 ευρώ και «Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες» με προϋπολογισμό 200.000.000 ευρώ για την ενίσχυση μεταποιητικών επιχειρήσεων που απασχολούν έως και 50 εργαζόμενους.
«Η Κυβέρνηση ομολογεί ότι είναι αποτελεσματικά τα μέτρα που πήρε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιουργώντας το ΤΕΜΠΜΕ και γι΄αυτό συνεχίζει να το εφαρμόζει.
Δεν έχει δικές της λύσεις.
Αλλά και ότι «αντιγράφει», το κάνει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και μάλλον χωρίς πίστη, αφού εφαρμόζει πολιτικές που πολέμησε. Δεν υπάρχει φοβάμαι περιθώριο βελτίωσης για αυτή την Κυβέρνηση.



Κεσάτια…

Δύο εκατομμύρια ανέλεγκτες φορολογικές δηλώσεις σημαίνουν δύο πράγματα. Πρώτον, κάτι δεν πήγε καλά όλα αυτά τα χρόνια με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δεύτερον, από το πρωί ώς το πρωί να δουλεύουν οι εφορίες δεν μπορούν να τις φέρουν βόλτα. Για το ένα μπορούμε να συζητάμε όσο τραβάει η ψυχή μας. Για το άλλο, ισχύει το δημώδες «από τη ζημιά κέρδος δε βγαίνει». Βεβαίως, είναι ξεφτίλα να συνηθίζεις τον κόσμο στις περαιώσεις, αλλά ο Παπακωνσταντίνου δε φαίνεται ο τύπος του πολιτικού «έχουμε να βολέψουμε και πέντε δικούς μας». Στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα θα μπορούσε να είναι μέχρι υπουργός Βορείου Ελλάδος και στη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή μέχρι υπουργός Αιγαίου. Μεγαλωμένος πολιτικά στα γραφεία της Κομισιόν, όπου ακούνε Ελλάδα και φαντάζονται τύπους αραχτούς να περιμένουν κάποια επιδότηση με το φραπέ στο χέρι, αν του ανέθεταν υψηλότερα καθήκοντα, θα τους χαλούσε το mood του πάρτι. Αλλά το μαχαίρι του ελλείμματος βρίσκεται στο δικό του λαιμό και σε τέτοιες περιπτώσεις γίνεσαι πρακτικός. Κάλλιο πέντε και στο χέρι. Οταν το μπαταξιλίκι πάει σύννεφο, ακόμη και οι τράπεζες δέχονται διακανονισμούς. Δε θα δεχτεί το Κράτος που στις εισπράξεις κινείται σαν χελώνα στην ανηφόρα; Και όποιος πει «δουλειά τους είναι να βάλουν τη χελώνα να τρέξει», προφανώς δεν έχει διάθεση για σοβαρή κουβέντα. Το κακό με το ΠΑΣΟΚ είναι ότι είπε πολλά όταν τουλάχιστον έπρεπε να σιωπήσει. Από τον πρωθυπουργό, με το «λεφτά υπάρχουν», μέχρι τους οπαδούς του στις κοκορομαχίες των καφενείων, το ΠΑΣΟΚ της αντιπολίτευσης συμπεριφέρθηκε λες και δεν υπήρχε περίπτωση να αναλάβει ευθύνες εξουσίας και να διαχειριστεί προβλήματα. Κάπου σ' αυτό το σκηνικό χώρεσε και ο σημερινός υπουργός οικονομίας που για την τελευταία περαίωση της Νέας Δημοκρατίας είχε πει ακριβώς ό,τι του λέει τώρα ο Σταϊκούρας από τα σκαλοπάτια της Ρηγίλλης. Ο τυφλοσούρτης της ελληνικής πολιτικής δεν εκσυγχρονίζεται. Αντιπολίτευση ισοδυναμεί με «όχι». Πάντως, το πρακτικό ερώτημα είναι αν στο «χέρι» θα φτάσουν έστω κι αυτά τα πέντε. Μπορεί αυτήν τη φορά η πελατεία να είναι μεγαλύτερη από τα κεσάτια της «τακτοποίησης» των ημιυπαιθρίων, αλλά το παρελθόν των περαιώσεων στην Ελλάδα δεν επιτρέπει όνειρα. Ολοι ξέρουν ότι είτε πληρώσουν, είτε δεν πληρώσουν, έλεγχος δε θα γίνει. Ακόμη τους κοροϊδεύει ο γείτονας που έκανε τον κουφό την τελευταία φορά και κανένας δεν τον ενόχλησε…
Του Μάκη Βοϊτσίδη στον «Αγγελιοφόρο»



Διακοπή νερού στην Θεσσαλονίκη

Διακοπή της υδροδότησης θα σημειωθεί σήμερα σε μεγάλο τμήμα του Δήμου Θεσσαλονίκης, λόγω εργασιών σε αγωγό που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φωτίου με Επιμενίδου. Σύμφωνα με την Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, η διακοπή της υδροδότησης θα σημειωθεί από τις 8:00 το πρωί έως τις 16:00 το απόγευμα και αφορά τα νοικοκυριά που βρίσκονται επί των οδών Επιμενίδου, Φωτίου, Ακροπόλεως, Θεοτοκοπούλου, Ολυμπιάδος, Δημ. Πολιορκητού, Πλατεία Τερψιθέας.