Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων Ψηφίστηκε στην Επιτροπή της Βουλής η τροπολογία για τους μεταφορείς

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, εν μέσω των σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, η επίμαχη τροπολογία με την οποία τιμωρούνται με φυλάκιση όσοι αρνούνται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από επίταξή τους, ενώ δίνεται και η δυνατότητα στον υπουργό Μεταφορών να αφαιρεί από τους μη συμμορφούμενους μεταφορείς, την άδεια άσκησης επαγγέλματος.
• «Σκληρή» τροπολογία για το θέμα των μεταφορέων κατατίθεται στη Βουλή

Συλλαλητήριο ενάντια στα μέτρα λιτότητας στην Θεσσαλονίκη.

Συλλαλητήριο ενάντια στα μέτρα λιτότητας διοργάνωσαν στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, το Εργατικό Κέντρο (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ), στο πλαίσιο της Ημέρας Δράσης των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, Λάζαρος Γιουρτσίδης, σημείωσε, μιλώντας στο συλλαλητήριο, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πλήρης ανατροπή εργατικών δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι τα μέτρα λιτότητας είναι όχι μόνο κοινωνικά άδικα, αλλά και μη βιώσιμα δημοσιονομικά. Ο γενικός γραμματέας της ΕΔΟΘ, Απόστολος Παζάρας υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν ενωμένοι να διεκδικούν και ότι η απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 7 Οκτωβρίου θα αποτελέσει την απάντηση σε αυτούς που ψάχνουν συνενόχους για την κρίση. Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας, την οποία κάλεσε Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καταγγέλλοντας την αντίθετη απόφαση του ΕΚΘ. Η πορεία που είχε το χαρακτήρα διαμαρτυρίας κατά τον απολύσεων στον εκδοτικό οίκο «Ελληνικά Γράμματα», διήλθε από τα γραφεία του ΔΟΛ στην οδό Ίωνος Δραγούμη και κατέληξε στο άγαλμα του Βενιζέλου.



Διευκρινίσεις του ΟΑΣΘ για τα νυκτερινά δρομολόγια στην Θεσσαλονίκη

«Με 22 υπηρεσιακά λεωφορεία του ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης θα εξυπηρετεί, από την 1η Οκτωβρίου, το επιβατικό του κοινό μεταμεσονύκτια», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης. Η δήλωση-διευκρίνιση του κ. Στεφανίδη έγινε με αφορμή πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΑΣΘ περί κατάργησης -από 1/10/2010- των μεταμεσονύκτιων δρομολογίων του Οργανισμού. Ο κ. Στεφανίδης διευκρίνισε ότι «εκτός της μεταμεσονύκτιας λεωφορειακής γραμμής Νο 78Ν, που λειτουργεί από 22:30΄ έως 5:30΄ στη διαδρομή ΚΤΕΛ Μακεδονία - Ν.Σ.Σ. - Αεροδρόμιο, κυκλοφορούν λεωφορεία με συχνότητα ανά μία ώρα, 22 ειδικών λεωφορειακών γραμμών, από και προς όλες τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, που δύνανται οι πολίτες να χρησιμοποιούν για την εξυπηρέτησή τους». Πρόσθεσε δε, ότι οι διαδρομές και τα δρομολόγια αυτών των 22 νυκτερινών ειδικών λεωφορειακών γραμμών, θα αναρτηθούν αύριο (30/9) στο διαδίκτυο. Στο μεταξύ, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε το πρωί τα γραφεία του ΟΑΣΘ και συναντήθηκε με το γενικό διευθυντή του Οργανισμού. Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι «ο γενικός διευθυντής του ΟΑΣΘ παραδέχτηκε ότι η κατάργηση των νυχτερινών δρομολογίων ήταν κομμάτι του σχεδιασμού του Οργανισμού, το οποίο όμως, μετά από παρέμβαση οργανωμένων φορέων της πόλης μας (Θεσσαλονίκη), αναγκάστηκε να το ανακαλέσει. Έτσι, από την Παρασκευή τα δρομολόγια (ημερήσια και νυχτερινά) του ΟΑΣΘ θα εκτελούνται κανονικά».



Εξάρθρωση πολυμελούς κυκλώματος παραγωγής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων.

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. οι τέσσερις αστυνομικοί που συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε πολυμελές κύκλωμα κατασκευής και διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, το οποίο εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ). Ταυτόχρονα, διενεργείται ένορκη διοικητική εξέταση σε βάρος των συλληφθέντων αστυνομικών. Πρόκειται για τρεις αξιωματικούς που υπηρετούν στον Πολύγυρο και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, και για έναν αστυφύλακα που υπηρετεί στη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Όπως προέκυψε από την προανάκριση, δύο εκ των αστυνομικών συνδέονται με συγγένεια. Αναφερόμενος στην εμπλοκή των τεσσάρων αστυνομικών στην υπόθεση, ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Αθηναγόρας Παζαρλής, τόνισε -σε συνέντευξη Τύπου- ότι οι δύο εξ αυτών συμμετείχαν ενεργά στη δράση του κυκλώματος, ενώ οι υπόλοιποι δύο παρείχαν κάλυψη υπό τη μορφή παροχής πληροφοριών για επικείμενες έρευνες των αστυνομικών αρχών. Όπως είπε ο κ. Παζαρλής, μέχρι στιγμής έχουν γίνει συνολικά είκοσι συλλήψεις φερόμενων ως μελών του κυκλώματος. Μεταξύ αυτών είναι και τρεις Βούλγαροι υπήκοοι, ενώ οι έρευνες των διωκτικών αρχών για ενδεχόμενη συμμετοχή κι άλλων ατόμων συνεχίζονται. Ως αρχηγός του κυκλώματος, το οποίο εξήγαγε το παράνομο φορτίο σε διάφορες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, φέρεται να είναι ιδιοκτήτης εταιρίας security. Το εργοστάσιο παρασκευής και συσκευασίας των λαθραίων τσιγάρων στεγάζονταν σε αποθήκη σε δασική έκταση στην Κασσάνδρα, Χαλκιδικής. Σε έφοδο των διωκτικών αρχών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος λαθραίων πακέτων τσιγάρων, μεγάλες ποσότητες καπνού, που κατ’ εκτίμηση των αρχών φτάνουν τους 60 τόνους, υλικά συσκευασίας, καθώς επίσης και μηχανολογικός εξοπλισμός κατασκευής και τυποποίησης των πακέτων. Η οργάνωση διατηρούσε, επίσης, αποθήκη με ποσότητες λαθραίων τσιγάρων στη δυτική Θεσσαλονίκη. Εξάλλου, σε έρευνες σε σπίτια και οικήματα των μελών της εγκληματικής οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική κατασχέθηκαν ένα περίστροφο, τρία πιστόλια και δύο κυνηγετικές καραμπίνες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΥπΕΕ, Δημήτρη Τράντα, από την καταμέτρηση των κατασχεθέντων φορτίων προκύπτει ότι η αξία των διαφυγόντων φόρων και δασμών, ανέρχεται, μέχρι στιγμής, στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες κατασχεθείσες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων στο Μενίδι Αττικής, στην Πάτρα και τη Λαμία, συνδέονται με τη δράση του κυκλώματος. Οι έρευνες των αρχών για την εξάρθρωση του κυκλώματος ξεκίνησαν μετά από πληροφορίες του Οργανισμού κατά του Λαθρεμπορίου (OLAF), τον περασμένο Μάρτιο. Η εξάρθρωση της οργάνωσης επισπεύσθηκε μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, τρεις μήνες αργότερα, στο παρασκευαστήριο της Κασσάνδρας. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης.



Ν. Νικολόπουλος : « Η ενέργεια ήταν και παραμένει ο κρισιμότερος τομέας και η κινητήριος δύναμη κάθε οικονομίας.»

«Η ενέργεια ήταν και παραμένει ο κρισιμότερος τομέας και η κινητήριος δύναμη κάθε οικονομίας. Πρόκειται για αγαθό, από την επάρκεια και το κόστος του οποίου εξαρτώνται η οικονομική ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο κάθε κοινωνίας. Η δε έλλειψη, και συνακόλουθα η αύξηση του κόστους της ενέργειας, έχει οδηγήσει κατ' επανάληψη σε μεγάλες κρίσεις την παγκόσμια οικονομία» Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο Βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος σε εισήγηση που πραγματοποίησε σε ημερίδα μεταπτυχιακών φοιτητών στο Παρίσι. Παρετάθη κατά μία ημέρα η παραμονή του Βουλευτή Αχαΐας κ. Νίκου Νικολόπουλου, στο εξωτερικό, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες που πραγματοποιεί η Κοινοβουλευτική Ευρωασιατική Συνέλευση. Στο Παρίσι μία ολιγομελής ομάδα Βουλευτών του ASEP δέχτηκε να ενημερώσει ο καθένας για την οικονομία της χώρας του, μεταπτυχιακούς φοιτητές που συμμετέχουν σε μία επιστημονική ημερίδα για το μέλλον των χωρών της Ευρασίας. Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος επικέντρωσε το ενδιαφέρον της δικής του εισήγησης στο: Γιατί η Ελλάδα μπορεί Τα διαχρονικά προβλήματα και οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας είναι λίγο ως πολύ γνωστά θέματα. Όμως η Ελλάδα είναι κυρίως οι Έλληνες που ένα μεγάλο ποσοστό τους είναι άνθρωποι παραγωγικοί με υψηλό επίπεδο που μπορούν να αποδώσουν ακόμα και σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον με πολλά εμπόδια και αντιξοότητες. Πιστεύουμε λοιπόν ότι η δημιουργία ενός δίκαιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος αντίστοιχο με αυτό των περισσοτέρων χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης θα απελευθερώσει τις παραγωγικές ικανότητες της ελληνικής οικονομίας και θα απεγκλωβίσει την Ελλάδα από την κρίση που περνά. Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την τρέχουσα οικονομική συγκυρία γιατί έχει ή μπορεί να αναπτύξει συγκριτικά πλεονεκτήματα καθώς διαθέτει:
* Εξειδικευμένο και μορφωμένο εργατικό και στελεχιακό δυναμικό
* Επιχειρηματικότητα με διεθνή εμπειρία
* Σημαντική γεωπολιτική θέση
* Υποδομές σε επιχειρηματικούς κλάδους που μπορούν να αναθερμανθούν
Μεγάλη τουριστική αγορά
Το απόλυτο πλεονέκτημα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Ανεμοφορία. Ηλιοφάνεια, Θαλάσσιο Δυναμικό)

Ευρω-διαδηλώσεις χιλιάδων κατά της λιτότητας

Τα συνδικάτα ελπίζουν να στείλουν ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρουσιάζει σήμερα τα σχέδιά της για την επιβολή προστίμου στις χώρες της ευρωζώνης Την πρωτοβουλία ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ΕΣΣ), ελπίζοντας να συγκεντρώσει στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 100.000 διαδηλωτές που έχουν φθάσει από 30 χώρες για να φωνάξουν «όχι στη λιτότητα». Η κινητοποίηση θα αποτελέσει τη σημαντικότερη διαδήλωση του είδους από τον Δεκέμβριο 2001, όταν η ΕΣΣ είχε κινητοποιήσει 80.000 ανθρώπους στις Βρυξέλλες για να ζητήσουν «περισσότερο κοινωνική Ευρώπη». Τα συνδικάτα ελπίζουν να στείλουν ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρουσιάζει σήμερα τα σχέδιά της για την επιβολή προστίμου στις χώρες της ευρωζώνης που δεν περιορίζουν με αρκετά ταχείς ρυθμούς το χρέος τους ή έχουν υπερβολικές δαπάνες. Αλλά και στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντώνται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Μετά την έναρξη της κρίσης του δημοσιονομικού χρέους, που έπληξε το ευρώ φέροντας στο φως τις δημοσιονομικές παρεκτροπές, στην αρχή της Ελλάδας και στη συνέχεια μιας σειράς άλλων χωρών, οι περισσότερες κυβερνήσεις ελπίζουν να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους με περιοριστικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, όπως στον τομέα των συντάξεων.
«Η λιτότητα είναι της μόδας. Είναι παρούσα παντού» υπογραμμίζει ο Τζον Μονκς, γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων μήνυμά του στο διαδίκτυο. «Σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν σημαντικές περικοπές στις δημοσιονομικές τους δαπάνες, σε μία στιγμή που η οικονομία βρίσκεται πολύ κοντά στην ύφεση και είναι βέβαιο ότι η οικονομία να εισέλθει σε ύφεση εξαιτίας αυτών των πληγμάτων» προειδοποιεί.
Η ανησυχίες αφορούν ιδιαιτέρως την Ισπανία, όπου, υπό την πίεση της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κυβέρνηση μείωσε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, πάγωσε τις συντάξεις, έθεσε τέλος σε ορισμένα κοινωνικά επιδόματα και αναμόρφωσε την αγορά εργασίας. Σήμερα, Τετάρτη, έχει κηρυχθεί απεργία σε ολόκληρη τη χώρα.
Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονται την ίδια ημέρα και σε άλλες χώρες τις Ευρώπης.
Η πρώτη συνδικαλιστική συνομοσπονδία της Πορτογαλίας (CGTP) προσκείμενη στο Κομουνιστικό Κόμμα, διοργανώνει διαδηλώσεις στη Λισαβόνα και στο Πόρτο. Ελπίζει σε ευρύτερη συμμετοχή από την τελευταία ημέρα δράσης στις 8 Ιουλίου, οπότε μόλις 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Λισαβόνα.
Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της Πολωνίας, η Αλληλεγγύη και το OPZZ, περιμένουν «πολλές χιλιάδες διαδηλωτές» μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης. Άλλες διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στην Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Σερβία και τη Λετονία.
Σε όλες τις χώρες οι διεκδικήσεις είναι παρόμοιες: η υποστήριξη της ανάπτυξης, να μην πληρώσουν οι μισθωτοί τα σφάλματα του χρηματοπιστωτικού τομέα. «Οι υπεύθυνοι για την κρίση, οι τράπεζες, οι χρηματιστηριακές αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης, που έσπευσαν να καλέσουν σε βοήθεια τα κράτη και τους κρατικούς προϋπολογισμούς, θέλουν σήμερα να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους να πληρώσουν το κόστος του χρέους που οι ίδιοι δημιούργησαν» κατήγγειλε ο Ζαν-Κλοντ Μαγί, γενικός γραμματέας του γαλλικού συνδικάτου Force Ouvriere. Στη Γαλλία νέες συγκεντρώσεις διοργανώνονται το Σάββατο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταρρύθμιση των συντάξεων.
«Θα συνεχίσουμε την εκστρατεία αυτή, θα αγωνισθούμε για την ανάπτυξη, θα αγωνισθούμε για τις θέσεις απασχόλησης, για να προστατεύσουμε την κοινωνική Ευρώπη» προειδοποιεί ο Τζον Μονκς της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.




Οργή από τις δηλώσεις του Προέδρου της ΓΣΕΕ κ. Γ. Παναγόπουλου

"Δεν υπάρχει σχεδιασμός για γενική απεργία στο άμεσο μέλλον" δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι «παρά τις πολλές απεργίες που έκανε η ΓΣΕΕ, εφαρμόστηκαν οι σκληρές πολιτικές που περιγράφονται στο Μνημόνιο (με την ΕΕ και το ΔΝΤ) και δεν υπάρχουν προφανείς εναλλακτικές λύσεις». «Οι δηλώσεις Παναγόπουλου δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις του συνδικαλιστικού κινήματος», δήλωσε στο tvxs.gr ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γαβρίλης.
«Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποστεί μεγάλες μισθολογικές μειώσεις και την πιο βίαιη επίθεση στα δικαιώματά τους. Η τακτική και η στρατηγική τους είναι σεβαστή, αλλά δεν μπορούμε να την ακολουθήσουμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
«Οι δηλώσεις Παναγόπουλου δεν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις του συνδικαλιστικού κινήματος, οι οποίες βρίσκονται στον αντίποδα. Τα ελληνικά συνδικάτα δεν θα απορροφηθούν από το νεοφιλελευθερισμό και τις επιταγές του Μνημονίου. Ήδη, στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, διαμορφώνεται ένα συμπαγές ενωτικό αγωνιστικό ρεύμα που κινείται ως ένα ισχυρό αντίβαρο στις μονεταριστικές πολιτικές του Μνημονίου», δήλωσε μιλώντας στο tvxs.gr ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γαβρίλης.
«Ενωτική και αντιμνημονιακή πρέπει να είναι η αντίδραση των συνδικαλιστικών φορέων, μέχρι την ανατροπή του συμβολαίου της εξαθλίωσης», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ευάγγελος Μπουζούλας.
Ειδικότερα, ο Μπουζούλας επεσήμανε ότι η δημοσιευθείσα άποψη του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου ότι «τα μέτρα του Μνημονίου εφαρμόστηκαν και δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές προφανείς λύσεις» είναι προσωπική και σε καμία περίπτωση, δεν απηχεί τις θέσεις του οργάνου της ΓΣΕΕ.
«Ο αγώνας για την ανατροπή από το καθεστώς τυραννίας της τρόικας είναι διαρκής και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους, να συμμετάσχουν στη διαρκή αγωνιστική πάλη», υπογράμμισε ο Ε. Μπουζούλας. Η Πανεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα «Αυτόνομη Παρέμβαση», κάνει λόγο για μετάλλαξη του «κυβερνητικού συνδικαλισμού σε μνημονιακό συνδικαλισμό».  Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» τονίζει ότι το «αξιοπρόσεκτο της δήλωσης του Παναγόπουλου είναι το «μήνυμα που θέλει να περάσει στο εξωτερικό, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και κατ΄ επέκταση στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι έχουν πλέον παραιτηθεί από τις αρχικές τους αντιδράσεις απέναντι στο Μνημόνιο και έχουν προσχωρήσει σε λογικές εργασιακής ειρήνης». Επιπλέον χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το μήνυμα που στέλνει ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ και τονίζει ότι «το μήνυμα δεν πρόκειται να βρει πρόθυμους αποδέκτες εντός των συνδικάτων». «Ο κυβερνητικός και Μνημονιακός συνδικαλισμός δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στη ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα. Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει τώρα με ευθύνη όλων μας, η συγκρότηση ενός νέου ριζοσπαστικού, ταξικού, ενωτικού και πλειοψηφικού ρεύματος, του μόνου ικανού να σταθεί αντίβαρο στην νεοφιλελεύθερη μνημονιακή λαίλαπα, να διαμορφώσει τώρα μια δυνατή κοινωνική άμυνα και να διεκδικήσει εναλλακτικές λύσεις», καταλήγει η ανακοίνωση της Αυτόνομης Παρέμβασης.  Λίγο αργότερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για διαστρέβλωση της θέσης του για το μνημόνιο και «τη χρήση του όπλου της Γενικής Απεργίας» και δηλώνει «έκπληκτος και οργισμένος» για τη «συμπυκνωμένη» παρουσίαση της συνέντευξής τους.
«H διαφωνία μου με το μνημόνιο δε σημαίνει ότι υποχρεούμαι να συμφωνήσω ότι υπάρχει ορατή εναλλακτική κυβερνητική λύση», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του. «Γενικές απεργίες έγιναν και θα γίνονται όσο εξακολουθούν πολιτικές λιτότητας», τονίζει ο Γιάννης Παναγόπουλος στη σχετική ανακοίνωσή του





Γράμμα από την τρόικα: «Πουλήστε τα πάντα»!

Αυστηρές υποδείξεις από την τρόικα, που βλέπει να καταρρέουν τα… μαθηματικά του μνημονίου, δέχεται πλέον η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή ενός σχεδίου μαζικής εκποίησης δημόσιας περιουσίας, κατά προτίμηση σε επενδυτές με «φρέσκα» κεφάλαια από το εξωτερικό, στο όνομα της μείωσης του δημοσίου χρέους, που απειλεί να «καταπιεί» τη χώρα από το 2014 και μετά, όταν θα σταματήσουν οι «ενέσεις» δανεισμού από τους διεθνείς πιστωτές.
Το “S10” ανέδειξε χθες σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα των αδιέξοδων μαθηματικών του μνημονίου: ο λογαριασμός τοκοχρεολυσίων του ογκώδους (150% του ΑΕΠ) χρέους της χώρας θα γίνει το 2014 δυσβάστακτος, προδιαγράφοντας μια ασφαλή πορεία προς τη… χρεοκοπία.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν, ότι η τρόικα και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πιέζουν φορτικά την κυβέρνηση να επιταχύνει δραστικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, ζητώντας μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς όχι απλώς να καλυφθεί, αλλά να ξεπεραστεί θεαματικά, ει δυνατόν, ο στόχος του μνημονίου για έσοδα 3 δις. ευρώ μέχρι το 2014 από ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση κρατικής περιουσίας. Είναι μάλιστα πιθανό, ο νέος, υψηλότερος στόχος για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας να ενσωματωθεί σε μελλοντική αναθεώρηση του μνημονίου, ώστε να καταστεί και νομικά δεσμευτικός για την κυβέρνηση. Ενδεικτική του κλίματος που δημιουργούν οι νέες αυστηρές επιταγές της τρόικας προς την κυβέρνηση είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal ο γενικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων, κ. Γ. Χριστοδουλάκης, προκειμένου να στείλει ένα δελεαστικό μήνυμα στη διεθνή αγορά, ότι η Ελλάδα ανοίγει και πάλι για μεγάλες business, με επίκεντρο τη δημόσια περιουσία. Διαβάζοντας μέσα από τις γραμμές του κειμένου της Wall Street Journal, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ότι το «μενού» των ιδιωτικοποιήσεων είναι τόσο εκτεταμένο, που δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε έσοδα πολύ υψηλότερα από τα «ταπεινά» 3 δις. ευρώ, ιδιαίτερα αν συνεκτιμηθεί η «δέσμευση» του κ. Χριστοδουλάκη, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να εκτυλιχθεί μια γενική εκποίηση σε εξευτελιστικές τιμές (“fire sale” είναι η έκφραση που αποδίδεται από το συντάκτη της WSJ στον κ. Χριστοδουλάκη, δηλαδή εκποίηση σε χαμηλές τιμές, υπό το βάρος επικείμενης πτώχευσης). Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην έγκυρη οικονομική εφημερίδα ο κ. Χριστοδουλάκης, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει τα πάντα, από τον τζόγο μέχρι τις δημόσιες υποδομές, αλλά η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί πωλήσεις σε τιμή ευκαιρίας –βέβαια, ο γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων δεν εξηγεί πώς ακριβώς σκοπεύει η κυβέρνηση να… τετραγωνίσει τον κύκλο, πουλώντας σε καλές τιμές, όταν η χώρα βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της πτώχευσης, ενώ οι αξίες στην οικονομία καταρρέουν λόγω της κρίσης.
Ειδικότερα, ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρει, ότι κορυφαία προτεραιότητα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι η πώληση του ΟΣΕ, αφού προηγηθεί ανάληψη των χρεών του από το Δημόσιο και μαζική απομάκρυνση προσωπικού. Όπως αφήνεται σαφώς να εννοηθεί, δέλεαρ για τους επενδυτές δεν θα αποτελέσει η ίδια η σιδηροδρομική δραστηριότητα του ΟΣΕ, αλλά το πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων. «Υπάρχει ήδη σοβαρό διεθνές ενδιαφέρον και περιμένουμε να θέσουμε προς πώληση τη νέα εταιρεία λειτουργίας μέσα στον επόμενο χρόνο, η οποία θα είναι οριακά κερδοφόρα», τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης. «Ενώ τα υψηλά χρέη του Οργανισμού θα αναληφθούν από το Δημόσιο, ελπίζουμε ότι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ΟΣΕ θα αντισταθμίσει κάποια από αυτά τα κόστη», προσθέτει.
Δεύτερη στη σειρά των προτεραιοτήτων είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η αξία της οποίας μπορεί και να υπερβαίνει τα 200 δις. ευρώ, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου, ενώ το εθνικό χρέος φθάνει τα 300 δις. ευρώ. «Υπάρχουν πολλές και μεγάλες δημόσιες εκτάσεις που είναι ενδιαφέρουσες για εμπορική αξιοποίηση και σκοπεύουμε να τις πουλήσουμε ή να συνάψουμε πολυετείς συμβάσεις παραχώρησης. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να παρουσιάσουμε ένα συνεκτικό και ελκυστικό επενδυτικό σχέδιο στις διεθνείς αγορές», τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης.
Για τις τηλεπικοινωνίες, ο γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων τονίζει ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να διαταράξει τις ισορροπίες στην αγορά, προχωρώντας στην πώληση του κρατικού μεριδίου στον ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, ενώ για την αγορά του τζόγου αναφέρει ότι στόχος είναι να προχωρήσει η διαδικασία της απελευθέρωσης, από την οποία το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει έσοδα 700 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα πουληθεί πολύ σύντομα το 49% των μετοχών του Καζίνου της Πάρνηθας, όπως αναφέρει ο κ. Χριστοδουλάκης, ενδεχομένως και πριν από το τέλος του έτους. Για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ο γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων προαναγγέλλει πώληση μεριδίου του Δημοσίου, η οποία όμως θα πάρει περισσότερο χρόνο.
Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, επισημαίνει ότι έχει γίνει υγιής πρόοδος, αλλά θα προηγηθεί ο διαχωρισμός του δικτύου αγωγών από τις εμπορικές δραστηριότητες. «Σύντομα θα ανακοινώσουμε το σχήμα των συμβούλων, αλλά το Δημόσιο θα διατηρήσει σημαντική συμμετοχή στο δίκτυο των αγωγών», αναφέρει ο κ. Χριστοδουλάκης. Ο γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων αποφεύγει, πάντως, οποιαδήποτε αναφορά σε ιδιωτικοποιήσεις τραπεζικών συμμετοχών, αφού το θέμα αυτό θεωρείται ιδιαίτερα «ευαίσθητο» πολιτικά και η κυβέρνηση αποφεύγει να το ανακινήσει προ των εκλογών, με το πρόσχημα ότι εξετάζει εισηγήσεις συμβούλων.
Η συνέντευξη του γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων, πάντως, αφήνει τους αναγνώστες με μια μεγάλη απορία: αν στο τραπέζι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μπαίνουν ακίνητα και συμμετοχές σε δημόσιες επιχειρήσεις-φιλέτα, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ και αν, ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πρόκειται να αντισταθεί σθεναρά σε πιέσεις για πωλήσεις σε εξευτελιστικές τιμές, πώς εξηγείται ότι ο εισπρακτικός στόχος που τίθεται είναι μόλις 3 δις. ευρώ;
Το σχόλιο που κάνουν στο “S10” τραπεζικά στελέχη, εξηγώντας αυτή την προφανή ανακολουθία, είναι ότι στην πραγματικότητα ο στόχος των 3 δις. ευρώ έχει προ πολλού αναθεωρηθεί. Στην πραγματικότητα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα είναι πολύ ευρύ, σε αρκετές περιπτώσεις η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πουλήσει σε «χτυπημένες» τιμές και ο τελικός στόχος θα είναι να συγκεντρωθούν έσοδα που πραγματικά θα έχουν κάποιο αντίκρισμα στην προσπάθεια μείωσης του χρέους. Γιατί είναι προφανές, ότι με έσοδα αποκρατικοποιήσεων που μετά βίας ξεπερνούν τη μια μονάδα του ΑΕΠ θα πέσει απλώς μια απειροελάχιστη σταγόνα στον ωκεανό των 150 μονάδων εθνικού χρέους…



Νέα γραμμή του ΟΑΣΘ «Καλαμαριά - Χαριλάου»

Με νέο δρομολόγιο ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου η γραμμή Νο 4 «Καλαμαριά - Χαριλάου», σε αντικατάσταση της υφιστάμενης Νο 4 «Νέα Κρήνη - Κοιμητήρια», με σκοπό τη διαδημοτική σύνδεση κρίσιμων προορισμών του ανατολικού τομέα.
Ειδικότερα, η ακολουθούμενη διαδρομή θα είναι η εξής: Τερματικός Σταθμός Ν. Κρήνης - Ικάρων - Δημοκρίτου - Μουσχουντή - δεξιά Εθν. Αντίστασης - αριστερά Μαρ. Αντύπα - Βόρεια παράπλευρη οδός Μουδανιών - Θεσσαλονίκης - είσοδος στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής - δεξιά οδός ανώνυμος - αριστερά προς οδό Γερμανικής Σχολής - αριστερά οδός Θέρμης προς Χαριλάου - διέλευση από Κοιμητήρια - οδός έμπροσθεν Αλλατίνη - διέλευση από Τερματικό Σταθμό Ν. Ελβετίας γραμμών Νο 10 και Νο 66 - Αλεξ. Παπαναστασίου - Βούλγαρη - Μοσχονησίων - Μητρ. Κυδωνιών Γρηγορίου - Πόντου - Τσιγγιρίδου - Καραμανλή - Βρυούλων - Εφέσσου - Μιαούλη - Κουντουριώτου - Καποδιστρίου - Πολυβίου - Ησιόδου - Γυμναστήριο Μίκρας - Πόντου - Τερματικός Σταθμός ν. Κρήνης.
Στη νέα γραμμή θα δρομολογούνται δύο απλά λεωφορεία όλες τις ημέρες και ο συνολικός αριθμός των δρομολογίων θα φτάνει τα 32, με συχνότητα διέλευσης τα 30 λεπτά. Η χρονική διάρκεια της διαδρομής κάθε δρομολογίου υπολογίζεται στα 40-45 λεπτά.



Το Βόρειο Σέλας έρχεται στην Ελλάδα!

Σε περίπου δύο χρόνια ο ουρανός θα γίνει κατακόκκινος για αρκετές ώρες, κυρίως στα Βόρεια της χώρας!
Σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, οι ηλιακές και μαγνητικές καταιγίδες μετακινούν το σέλας προς το Νότο κι έτσι το φαινόμενο θα γίνει για κάποιες ώρες ορατό και στην Ελλάδα.
Και μπορεί ακόμα να μην έχει γίνει γνωστή η ημέρα που ο ουρανός θα γίνει κόκκινος, ωστόσο το σίγουρο είναι πως το φαινόμενο θα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό...
Ήλιος: Ένα αστέρι... κυκλοθυμικό
Η επίδραση του ήλιου στη γη είναι και το αντικείμενο του διεθνούς συνεδρίου που ξεκίνησε χθες στην Κέρκυρα με τη συμμετοχή 200 επιστημόνων από την Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα.
Ο ήλιος έχει νεύρα και αυτά δε θα περάσουν εύκολα, λένε οι ειδικοί. Κάθε 11 χρόνια βρίσκεται στο ζενίθ του... εκνευρισμού του και εκσφενδονίζει στο διάστημα μέρος της μάζας του - δηλαδή ηλιακά νέφη και μαγνητική μάζα...Είναι ένα αστέρι "κυκλοθυμικό" λέει χαρακτηριστικά, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γιάννης Δαγκλής.
Το Βόρειο Σέλας φέρνει και προβλήματα
Στη χώρα μας, το φαινόμενο δεν αποκλείεται να προκαλέσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, τα οποία όμως δε θα είναι τόσο σοβαρά σύμφωνα με τους επιστήμονες, λόγω του γεωγραφικού μας πλάτους. Το πιο ακραίο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα, παρουσιάστηκε στον Καναδά το 1989 όταν ολόκληρο το Κεμπέκ βυθίστηκε στο σκοτάδι για 9 ώρες!
Η επιστήμονες λένε πως γενικά, το 2013 ο ήλιος θα βρίσκεται σε πραγματική "νευρική κρίση"...











Νέες δραστηριότητες των «Ακριτών του Πόντου» Σταυρούπολης Θεσσαλονικης

Στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης των τμημάτων του, ο σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης «ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ» δημιουργεί “Μουσικό Εργαστήρι Παραδοσιακών Οργάνων”, με σκοπό την ανάδειξη και συνέχιση της παραδοσιακής μουσικής μας, με επίκεντρο τις περιοχές του Πόντου της Καππαδοκίας και της ευρύτερης περιοχής της Μικράς Ασίας και της Κρήτης.
Η διδασκαλία θα πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του συλλόγου από έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες και περιλαμβάνει τα εξής όργανα :
• Λύρα (Ποντιακή, Θρακιώτικη, Κρητική)
• Κεμανές (Ποντιακός, Καππαδοκικός, Βυζαντινός)
• Λαούτο
• Ούτι
• Σαντούρι
• Κανονάκι
• Κρουστά
Τη γενική ευθύνη και επίβλεψη του εργαστηρίου έχει ο γνωστός καλλιτέχνης Γιώργος Πουλαντζακλής. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 2310-667891, 2310-608600 και στο e-mail info@akritestoupontou.gr