Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Η αργινίνη φέρνει το τέλος του πονόδοντου

Τρέμετε στην ιδέα τού να πιείτε ένα ποτήρι παγωμένο νερό; Μήπως φοβάστε να φάτε ένα απολαυστικό παγωτό; Αποφεύγετε να δοκιμάσετε ένα ζεστό τσάι; Η υπερευαισθησία των δοντιών είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, που “χτυπά” σχεδόν έξι στους δέκα Έλληνες, ηλικίας από 20 έως 50 ετών.
Της Νικολέτας Μπούκα
Πρόκειται για έναν αιφνίδιο, παροδικό πόνο, ο οποίος προκαλείται κάθε φορά που τα δόντια μας έρχονται σε επαφή με κάποιο θερμικό, χημικό ή ωσμωτικό ερέθισμα. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των πασχόντων, οι οποίοι αποφεύγουν από φόβο την επίσκεψη στον οδοντίατρο, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να επιδεινώνεται το πρόβλημα.
Το θέμα αυτό θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια του 2ου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου με θέμα: “Θεραπευτικές επιλογές στην καθημερινή κλινική πράξη”, που διοργανώνει η Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με στόχο τη διά βίου εκπαίδευση των οδοντιάτρων. “Η υπερευαισθησία των δοντιών προκαλείται από την τριβή των δοντιών, είτε από έντονο βούρτσισμα, είτε από κάποιες τροφές. Αυτό σημαίνει ότι καταστρέφεται η αδαμαντίνη που καλύπτει την οδοντίνη και μένουν εκτεθειμένοι οι νευρώνες των δοντιών”, εξηγεί στη “Μ” ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Κώστας Αντωνιάδης.
Η λύση
“Φρένο” στον εφιάλτη της υπερευαισθησίας των δοντιών έρχονται να βάλουν νέες οδοντόκρεμες κι επιχρίσματα, τα οποία προστατεύουν τα δόντια και μειώνουν την ευαισθησία τους στο κρύο ή το ζεστό. Το μυστικό των προϊόντων αυτών είναι η αργινίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται φυσιολογικά στο σάλιο και η οποία συνδυάζεται με μια αδιάλυτη ένωση ασβεστίου με τη μορφή ανθρακικού ασβεστίου. “Οι οδοντόκρεμες αυτές, αλλά και οι ειδικές κρέμες επάλειψης των δοντιών αντιμετωπίζουν σημαντική την οδοντινική υπερευαισθησία. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι φράσσουν τα οδοντινικά σωληνάρια που οδηγούν στα νεύρα των ευαίσθητων δοντιών, μπλοκάροντας τον πόνο. Οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα αυτά και στο σπίτι τους, αλλά με περίσκεψη”, τονίζει ο κ. Αντωνιάδης.
Διά βίου εκπαίδευση
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο 2ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ στη διά βίου εκπαίδευση των οδοντιάτρων. Το κατευθυνόμενο πρόγραμμα πραγματοποιείται σήμερα, από 8.30 - 20.00 και αύριο από 9.00 - 15.45, στο ξενοδοχείο “Grand Hotel”.  Σύμφωνα με τους διοργανωτές, για την πραγματική άσκηση της οδοντιατρικής δεν αρκεί μόνο η γνώση και η εκπαίδευση, αλλά και η συνεχής εξάσκηση, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο δεξιότητας. Άλλωστε, κάτι τέτοιο είναι επιβεβλημένο στις μέρες μας, που η επιστήμη εξελίσσεται και η πληροφόρηση είναι συνεχής, αποδεικνύοντας ότι μέσα σε μία δεκαετία ένα σημαντικό κομμάτι των οδοντιατρικών γνώσεων ανατρέπεται από νεότερες επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις.





Το Υπουργείο Υποδομών «καρφώνει» Ο.Λ.ΠΑ για την καθυστέρηση λειτουργίας του λιμανιού «Να δώσει εξηγήσεις η Διοίκηση τώρα»

Να αναζητήσει ευθύνες για την καθυστέρηση λειτουργίας του νέου λιμανιού στη Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πατρών (Ο.Λ.ΠΑ Α.Ε) υποδεικνύει εμμέσως στην τοπική κοινωνία ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, απαντώντας σε σχετική Αναφορά του Βουλευτή Αχαϊας Νίκου Ι. Νικολόπουλου.
Ο κ. Μαγκριώτης απαντά σε αυστηρώς υπηρεσιακό ύφος ότι το έργο «Ολοκλήρωση Λιμενικών Έργων 2ου τμήματος και Έργα Επιδομής Νέου Λιμένα Πατρών» έχει ήδη ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη σχετική σύμβαση και παραδόθηκε προς χρήση στον (Ο.Λ.ΠΑ.) στις 15 Ιουνίου σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου.
«Κατά την παράδοση παρίσταντο και εκπρόσωποι του Ο.Λ.ΠΑ, οι οποίοι υπέγραψαν το σχετικό πρακτικό ανεπιφύλακτα. Μετά την παραλαβή του έργου ο αποκλειστικά υπεύθυνος για τις ενέργειες που απαιτούνται για τη λειτουργία των λιμενικών εγκαταστάσεων είναι ο Ο.Λ.ΠΑ. και καμία άλλη συμβατική υποχρέωση δεν απορρέει από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την Εποπτεία των έργων (ΕΥΔΕ/ΜΕΔΕ)», απαντά ο Υφυπουργός…
«Το Υπουργείο δείχνει τον Ο.Λ.ΠΑ ως υπεύθυνο και ας μου επιτραπεί η εκτίμηση, το κάνει με έναν τρόπο που αφήνει περιθώριο σκέψης ότι και η πολιτική ηγεσία είναι δυσαρεστημένη από την χαρακτηριστική… βραδυπορία της Διοίκησης του Ο.Λ.ΠΑ. Και επειδή το Υπουργείο νίπτει τας χείρας του, οφείλει νομίζω ο Ο.Λ.ΠΑ να δώσει εξηγήσεις γιατί μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί το νέο λιμάνι. Να απαντήσει ποιος φταίει. Ο Ο.Λ.ΠΑ ή το Υπουργείο; Μήπως εμείς; Μήπως ο Χατζηπετρής; Περιμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον την απάντηση του Ο.Λ.ΠΑ», δήλωσε ο Βουλευτής.

Νέες έρευνες για τα ρήγματα της Θεσσαλονίκης. «Δεν θα ξαναζήσουμε σεισμό σαν του '78»

H περίοδος επαναδραστηριοποίησης των ρηγμάτων της λεκάνης της Μυγδονίας, είναι της τάξης των 100 ετών και άνω έως και των 300 ετών και «το ρήγμα που έδωσε το σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη δεν θα ενεργοποιηθεί στη διάρκεια της ζωής μας», τονίζει η καθηγήτρια Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Ελευθερία Παπαδημητρίου. Αλλα ρήγματα, όμως, μέσα στη Θεσσαλονίκη, δεν έχουν καν μελετηθεί, παρά το ό,τι υπάρχουν προτάσεις από τους επιστήμονες. Σύμφωνα με την Ε. Παπαδημητρίου, ούτε οι επιστήμονες, ούτε η πολιτεία θα πρέπει να εφησυχάζουν, καθώς στη λεκάνη της Μυγδονίας υπάρχουν περίπου 15 παρόμοια ρήγματα, γνωστά στους σεισμολόγους από ιστορικούς σεισμούς και μερικά από αυτά δεν έχουν ενεργοποιηθεί εδώ και 2.000 χρόνια. «Ρήγματα ενεργά υπάρχουν παντού και, όπως είναι γνωστό, επηρεάζουν το ένα τη συμπεριφορά του άλλου. Γι' αυτό, πρέπει να εστιάζουμε στην προετοιμασία και στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου σε κάθε κατοικημένη περιοχή», υπογραμμίζει η Ε. Παπαδημητρίου. Οι νέες μέθοδοι που εφαρμόζονται στις έρευνες, παρουσιάστηκαν χθες στο 19ο συνέδριο της Κάρπαθο - Βαλκανικής Γεωλογικής Ενωσης, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Τα ρήγματα της λεκάνης της Μυγδονίας, δεν μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους πάνω από 6.5 ρίχτερ, επισημαίνει ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, και γραμματέας της Κάρπαθο - Βαλκανικής Γεωλογικής Ενωσης, Σπύρος Παυλίδης. Όμως, ρήγματα όπως αυτό στο δήμο Ανθεμούντα και στην περιοχή Βιούλγαρη, δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς και οι σεισμολόγοι δεν γνωρίζουν άν, πότε και τί μεγέθους σεισμό μπορούν να δώσουν. Ιδίως για το ρήγμα της Βούλγαρη, οι σεισμολόγοι δεν γνωρίζουν ούτε καν το μήκος του, οπότε, ούτε τη δυναμικότητά του, ούτε τη επικινδυνότητά του, τονίζει ο Σπ.Παυλίδης. Το ρήγμα της Βούλγαρη έχει χαρακτηριστεί ως εν δυνάμει ενεργό, γιατί δεν υπάρχουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται οι επιστήμονες για να αποφανθούν. «Είχαμε κάνει προτάσεις για στοχευμένη μελέτη του ρήγματος σε νομαρχία, περιφέρεια, ΟΑΣΠ, αλλά δεν έχουμε πάρει καμιά απάντηση», σημειώνει ο Σπ.Παυλίδης. Ενα άγνωστο ρήγμα, που σχετίζεται ίσως με το σεισμό των 6,4 ρίχτερ το 2008, στη ΒΔ Πελοπόννησο αναζητούν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τεκτονικής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Γιάννη Κουκουβέλα, η συνέπεια είναι να μη μπορούν οι επιστήμονες να εκφράσουν με νούμερα στους μηχανικούς το πώς πρέπει να σχεδιάσουν τα κτίρια.



Χάνουμε πετρέλαιο λόγω σεισμών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
Τα πολλά και ενεργά ρήγματα που υπάρχουν στον ελλαδικό χώρο ευθύνονται σε ένα βαθμό για τα περιορισμένα κοιτάσματα πετρελαίου στο ελληνικό υπέδαφος. Σύμφωνα με τους γεωλόγους που συμμετέχουν στο 19ο Συνέδριο της Καρπαθο-Βαλκανικής Ενωσης, στη διαδικασία μετακινήσεων εκατομμυρίων ετών, πιθανόν αποθέματα στο υπέδαφος να έχουν διαφύγει, με συνέπεια είτε να μην είναι αξιοποιήσιμα, είτε να έχουν εξατμιστεί. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν εργασίες για λεκάνες απόθεσης πετρελαίου ή φυσικού αερίου σε διάφορες περιοχές των Βαλκανίων (Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία κ.α.), καθώς και οι πιθανότητες να συνεχίζονται οι λεκάνες αυτές επί ελληνικού εδάφους. «Γεωλογικά οι λεκάνες συνεχίζονται και στη Θράκη, αλλά και από την Αλβανία, με τη γεωλογική ζώνη του υποπελάγους προς την Πίνδο μέχρι τη δυτική Μακεδονία. Πρακτικά, όμως, δεν είναι δυνατό να εκτιμήσουμε αν υπάρχουν αποθέματα που να είναι αξιοποιήσιμα, ή αν υπήρχαν και στο πέρασμα των ετών διέφυγαν και διοχετεύτηκαν σε πετρώματα που δεν είναι αξιοποιήσιμα, ή εξατμίστηκαν στην ατμόσφαιρα», σημείωσε ο καθηγητής Γεωλογίας, Σπύρος Παυλίδης, κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών.
Αναπνέουμε και... λευκόχρυσο
Χτες, δεύτερη μέρα του συνεδρίου που ολοκληρώνεται αύριο στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός» και διοργανώνεται από το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, κεντρική ομιλήτρια ήταν η Μαρία Οικονόμου, καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία αναφέρθηκε στον εντοπισμό στοιχείων της ομάδας λευκόχρυσου στην περιοχή των Καρπαθο - Βαλκανίων. «Στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στη θέση ''Σκουριές'' στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν από την εταιρία TVX, υπάρχουν 200 εκατ. τόνοι μεταλλεύματος, από το οποίο μπορούν να βγουν 15 τόνοι παλλαδίου και 3-4 τόνοι λευκόχρυσου. Ομως η εξόρυξη δεν έχει ξεκινήσει από την εταιρία ''Ελληνικός Χρυσός'', καθώς υπάρχουν περιβαλλοντικά ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί. Κοιτάσματα λευκόχρυσου υπάρχουν ακόμη στο Μπορ της Σερβίας και στη Βουλγαρία», σημείωσε. Ο λευκόχρυσος, εκτός από πλατίνα για κοσμήματα, χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες στους καταλύτες των αυτοκινήτων, όμως, εφόσον δε γίνεται σωστή συντήρηση και ανακύκλωση των καταλυτών, τα χρήσιμα στοιχεία (στην ιατρική, ηλεκτρονική κ.λπ.), όπως το παλλάδιο, το ρόδιο και ο λευκόχρυσος, εντοπίζονται σε πολύ μικρό μέγεθος κατά μήκος των δρόμων, από την καύση και είναι επιβλαβή για την υγεία καθώς, λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους, είναι εισπνεύσιμα από τον άνθρωπο. «Εχουμε κάνει μετρήσεις και έχουμε καταγράψει υψηλές συγκεντρώσεις λευκόχρυσου στην Κατεχάκη, στη Μεσογείων και την Αχαρνών», συμπλήρωσε. Παράλληλα, τα στοιχεία αυτά, μέσω της σκόνης, της βροχής και των υπονόμων, καταλήγουν σε ποτάμια και τη θάλασσα και από εκεί περνούν στην τροφική αλυσίδα, με άγνωστες μέχρι σήμερα συνέπειες στη δημόσια υγεία.



Και ο καιρός... κύκλους κάνει

Οι κλιματικές αλλαγές και οι εκτιμήσεις για αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη τα επόμενα χρόνια αντιμετωπίζονται με «σκεπτικισμό» από τους γεωλόγους, που παρατηρούν και καταγράφουν γεωλογικά τις μεταβολές της θερμοκρασίας σε βάθος... χιλιετιών. «Τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν στη Γη πριν από 5.800 χρόνια, δηλαδή περίπου το 3.800 π.Χ., κάπου μεταξύ της νεολιθικής και της εποχής του χαλκού όταν οι πλημμύρες κάλυψαν τη Μεσοποταμία. Τότε είναι και η αναφορά για τον Νώε. Μεταξύ 10ου και 11ου αιώνα είχαμε την πιο θερμή περίοδο, με πολλή ζέστη και μέση θερμοκρασία περίπου δύο βαθμούς υψηλότερη από τη σημερινή. Τότε έγιναν οι εκστρατείες των Βίκινγκς που εκμεταλλεύτηκαν τους θερμούς χειμώνες για να μετακινούνται στη Σκανδιναβία και να κατεβούν νοτιότερα». Ο ειδικός επί του θέματος, Ρώσος καθηγητής Γεωλογίας Βλαντιμίρ Τριβόνοφ, μέλος του Ινστιτούτου Ακαδημαϊκών Επιστήμων της Ρωσίας, βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για το 19ο Συνέδριο της Καρπαθο - Βαλκανικής Γεωλογικής Ενωσης και μίλησε για την επίδραση του κλίματος και των σεισμικών φαινομένων στην εξέλιξη των κοινωνιών και πολιτισμών. Η διακύμανση του κλίματος, από ψυχρό σε θερμό, σε παγκόσμιο επίπεδο, ακολουθεί τύπους μεταβολών, βραχείας διάρκειας 9 - 11 έως και 90 ετών, αλλά και μακροχρόνιους κύκλους των 1.200 - 1.800 χρόνων. Στη βάση αυτήν, οι γεωλόγοι, αν και δεν υποτιμούν καθόλου τις ανθρώπινες επιδράσεις στο περιβάλλον, θεωρούν ότι και... ο καιρός κύκλους κάνει. «Δεν υποτιμούμε τις πολύ σημαντικές ανθρωπογενείς επιδράσεις στο περιβάλλον, όμως δεν είναι αυτή η μοναδική αιτία των κλιματικών αλλαγών. Υπάρχουν διαφορετικοί κύκλοι μεταβολών που συνδέονται μεταξύ τους», πρόσθεσε ο καθηγητής Τριβόνοφ και χαμογέλασε όταν τον ρωτήσαμε πού οφείλεται το φετινό «καυτό» καλοκαίρι της Ρωσίας, με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές, που ταλαιπώρησαν εκατομμύρια κατοίκους της Μόσχας. «Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά πολύ τους 30 βαθμούς για αρκετές ημέρες και αυτό ήταν ασυνήθιστο για τη Μόσχα. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε ένας τύπος μέδουσας στο ποτάμι της Μόσχας. Κατά τη γνώμη μου, οφείλεται στον 11ετή κύκλο της ηλιακής δραστηριότητας που μπορεί να προκαλέσει ασυνήθιστα υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης, από τον 11ετή ηλιακό κύκλο επηρεάζεται και η σεισμικότητα πολλών περιοχών, πιστεύω και της Ελλάδας», συμπλήρωσε ο Ρώσος καθηγητής.
Β. Π. Στον «Αγγελιοφόρο»