Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Τα ρήγματα που απειλούν τη Θεσσαλονίκη

Ένα ενεργό ρήγμα στην περιοχή της Βούλγαρη με κατεύθυνση προς την Πυλαία προσπαθούν τώρα να μελετήσουν συστηματικότερα οι ερευνητές του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.
Της Στελίνας Μαργαριτίδου
Με αφορμή το διεθνές συνέδριο Γεωλογίας που οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, ο κοσμήτορας της ΦΜΣ Σπύρος Παυλίδης εξηγεί ότι “στόχος των ερευνητών και της πολιτείας θα πρέπει να είναι η συστηματικότερη έρευνα στα μικρά αυτά ρήγματα γύρω και μέσα στις πόλεις, όπως στη Θεσσαλονίκη”. Όλα τα ρήγματα που μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί στη Θεσσαλονίκη δίνουν μικρού μεγέθους σεισμούς (έως 5 Ρίχτερ), ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τους απασχολούν ιδιαίτερα, αφού ένας πιθανός σεισμός ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στις οικοδομές.
Το ρήγμα της Βούλγαρη, ένα μικρότερο στην Καλαμαριά που δεν πρόκειται να δώσει κάποιον σεισμό -όπως εκτιμούν οι ειδικοί- αλλά και τα άλλα ενεργά ρήγματα της Θεσσαλονίκης, όπως αυτά του Ανθεμούντα, του Ασβεστοχωρίου και της Νέας Μεσήμβριας, μπαίνουν στο μικροσκόπιο των επιστημόνων με αφορμή το διεθνές συνέδριο Γεωλογίας, που συγκεντρώνει στη Θεσσαλονίκη 500 επιστήμονες από όλο τον κόσμο με τις ανακοινώσεις τους.Σύμφωνα με την άποψη του καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ και πρόεδρο του τμήματος Γεωλογίας, Σπύρο Παυλίδη, το ενεργό ρήγμα Πανοράματος - Πυλαίας θα πρέπει να μελετηθεί ακόμη περισσότερο. “Η αστική γεωλογία που αναπτύσσεται στο συνέδριο αφορά όλο και περισσότερες περιοχές του πλανήτη. Ένας μικρού μεγέθους σεισμός μπορεί να επιφέρει μεγάλες καταστροφές όταν γίνεται μέσα σε κατοικημένη περιοχή και κυρίως όταν οι οικοδομές δεν τηρούν τους όρους των πρόσφατων αντισεισμικών κανονισμών”.
Τα μεγάλα έργα φέρνουν μελέτες
Φαίνεται ότι τα μεγάλα έργα που γίνονται στη Θεσσαλονίκη δίνουν αφορμή στους γεωλόγους και τους σεισμολόγους για περισσότερη έρευνα των ενεργών ρηγμάτων της πόλης. Η αρχή έγινε με το ρήγμα της Βούλγαρη που μελετήθηκε με αφορμή τις εργασίες για διάνοιξη σταθμού του μετρό. Το ζητούμενο είναι τώρα η πολιτεία και ο ΟΑΣΠ να προχωρήσουν στην εφαρμοσμένη έρευνα για να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα.“Πρέπει να μελετηθεί και το ρήγμα του Ασβεστοχωρίου, το οποίο δίνει όπως φαίνεται μικρούς σεισμούς. Η διάνοιξη της εξωτερικής περιφερειακής είναι αφορμή για να το μελετήσουμε περισσότερο”, εκτιμά ο κ. Παυλίδης. Στο συνέδριο, που ξεκινά σήμερα στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει τρεις ημέρες, θα θιγούν πολλά θέματα, όπως γιατί άλλαξε το παλαιοκλίμα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο και πόσο το επηρέασε η ανθρωπογενής δράση, ενώ θα γίνουν συζητήσεις για θέματα όπως η τροποποίηση καιρού, οι εφαρμογές της Γεωλογίας στην αρχαιολογική έρευνα, ο γεωτουρισμός, δηλαδή αξιοποίηση φυσικών γεωεμφανίσεων για την ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού, ενώ θα παρουσιαστούν τα επιτυχημένα παραδείγματα της Σλοβακίας και της Λέσβου.
• Τα ενεργά ρήγματα
• Βούλγαρη
• Ανθεμούντα, στην Περαία. Το ρήγμα της Περαίας, σύμφωνα με την ομάδα του καθηγητή Σπ. Παυλίδη, που το μελέτησε, προκλήθηκε από την υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα. Η δραστηριότητά του ωστόσο έχει σταματήσει
• Τα ανενεργά ρήγματα
• Της οδού Αγίου Δημητρίου, που εκτείνεται προς την οδό Εγνατία και το οποίο είναι ανενεργό.
• Στο ρέμα του Πεδίου του Άρεως, το οποίο και εντοπίστηκε από τις γεωτρήσεις του μετρό.
• Παράλληλα στο ρέμα του Κυβερνείου.
• Της Νέας Ελβετίας, το οποίο εμφανίστηκε μετά τις γεωτρήσεις του μετρό Θεσσαλονίκης
• Της Καλαμαριάς
• Υπό μελέτη
• Σε ό,τι αφορά το ρήγμα της Νέας Μεσήμβριας, οι ειδικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να μελετηθεί συστηματικότερα.



Ζωντανός ο ναυτικός που αγνοούνταν στο Θερμαϊκό Κόλπο;

Εντοπίστηκε ζωντανός, σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες πληροφορίες, ο άνδρας, μέλος του πληρώματος ρυμουλκού, που αγνοούνταν στο Θερμαϊκό Κόλπο. Ο άνδρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή στο ύψος της Πυλαίας και διακομίστηκε σε νοσοκομείο.Ο αγνοούμενος ήταν μέλος του ρυμουλκού «Πολικός», που είχε αποπλεύσει από την περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία» με προορισμό το λιμάνι της Γρίτσας, στο νομό Πιερίας, από όπου θα ρυμουλκούσε φορτηγίδα για τα έργα που πραγματοποιούνται στο διάδρομο προσγείωσης «1028» του αεροδρομίου. Πριν όμως καταπλεύσει το σκάφος στον προορισμό του, ο καπετάνιος αντιλήφθηκε ότι ένα μέλος από το τετραμελές πλήρωμα του πλοίου, είχε εξαφανιστεί. Όταν ειδοποιήθηκαν οι αρχές τέθηκε σε εφαρμογή ο μηχανισμός για την έρευνα και τη διάσωση του ναυτικού που αγνοούνταν και σκάφη του Λιμενικού, διασώστες, καθώς κι ένα ελικόπτερο Super Puma για να εντοπίσουν τον αγνοούμενο.



Αγνοείται ναυτικός στο Θερμαϊκό Κόλπο – Εκτεταμμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται εκταταμμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στο Θερμαϊκό Κόλπο για την ανεύρεση ενός ναυτικού, μέλος πληρώματος του ρυμουλκού «Πολικός», ο οποίος και αγνοείται. Το ρυμουλκό ξεκίνησε το ταξίδι του από την περιοχή της Ν.Μηχανιώνας κατευθυνόμενο προς το λιμάνι της Γρίτσας στην Πιερία. Λίγο πριν δέσει το ρυμουλκό στο λιμάνι, ο καπετάνιος του σκάφους αντιλήφθηκε ότι ένα μέλος του πληρώματος λείπει. Μετά από αρκετή ώρα ενημερώθηκε οι αρμόδιες Αρχές για να ξεκινήσουν την έρευνα σε όλη τη θαλάσσια περιοχή της διαδρομής του σκάφους το Λιμενικό, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, παραπλέοντα σκάφη καθώς και ένα ελικόπτερο Super Puma.
 newsblog

Τελείωσαν» το χώρο της Υγείας σε λιγότερο από έναν χρόνο>>

Για λειτουργική και οικονομική «σηψαιμία» στο χώρο της Υγείας κατηγορεί την Κυβέρνηση ο Βουλευτής Αχαϊας Νίκος Ι. Νικολόπουλος, ο οποίος κατέθεσε Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιώργο Παπακωνσταντίνου. «Η καθημερινότητα είναι χειρότερη από ποτέ για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους, που βασανίζονται μπαίνοντας σε τεράστιες λίστες αναμονής για να υποβληθούν σε οποιαδήποτε θεραπεία. Τεράστια προβλήματα υπάρχουν και σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η τέως Υπουργός ισχυριζόταν ότι οι πολίτες κατέφυγαν στα νοσοκομεία λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά η πραγματικότητα που ομολογούν οι ίδιοι οι πολίτες είναι ότι προτιμούν να πληρώνουν για να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες υγείας από τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία, που μέχρι πριν από μερικούς μήνες λειτουργούσαν στα όριά τους, σήμερα υπολειτουργούν», δήλωσε ο Βουλευτής ο οποίος αναφέρθηκε στα τεράστια, συνεχώς αυξανόμενα χρέη των νοσοκομείων.
«Τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, από τον Οκτώβριο μέχρι και τέλος του Αυγούστου, άγγιξαν τα 2,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 600 εκατομμύρια ρυθμίζονται μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση αλλά το πρώτο δίμηνο του 2010, οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις προς προμηθευτές έφτασαν τα 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή, νέα χρέη που σωρεύονται και δεν πληρώνονται!», κατέληξε ο Βουλευτής. Ο κ. Νικολόπουλος ρωτά τους Υπουργούς τι μέτρα θα ληφθούν και πότε για να αντιμετωπιστεί άμεσα αυτή η κατάσταση στο χώρο της Υγείας και πόσα είναι τα χρέη των νοσοκομείων μέχρι σήμερα, μεταξύ αυτών και εκείνων στο Νομό Αχαϊας.
Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Βουλευτής Αχαϊας



Νίκος Νικολόπουλος: «Η μάχη αρχίζει και ο στόχος είναι να κινητοποιήσουμε το μέγιστο των δυνάμεων μας».

«Η μάχη αρχίζει και ο στόχος είναι να κινητοποιήσουμε το μέγιστο των δυνάμεων μας στο συνδυασμό του Γ. Παπαναστασίου ώστε το μήνυμα της ελπίδας στην Δυτική Ελλάδα να αποκτήσει μέγεθος και ουσιαστικό νόημα» υπογράμμισε ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Νίκος Νικολόπουλος, μετά τη συνάντηση βουλευτών και πρώην βουλευτών με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη, Γιώργο Παπαναστασίου, το πρωί της Τετάρτης. Ο κ. Νικολόπουλος, πρόσθεσε ακόμα: «Οφείλουμε να συσπειρώσουμε γύρω από ένα νέο πολιτικό τις μέγιστες δυνάμεις της κοινωνίας. Που θα αποτελέσουν το πρόπλασμα ενός μεγάλου, πλειοψηφικού κοινωνικού συνασπισμού. Που θα είναι ελπίδα και προοπτική για όλους εμάς που διαλέξαμε να ζούμε δυτικά! Μέχρι τώρα μιλούσαμε για ελπίδα και δίναμε ελπίδα, τώρα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα: Με μπροστάρη τον Γ. Παπαναστασίου, να αρχίσουμε καθαρά να γινόμαστε εμείς οι ίδιοι, η ελπίδα. Ο καθένας μας και η καθεμιά μας. Βρεθήκαμε σήμερα όλοι μαζί οι νυν και οι πρώην βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας να φανούμε χρήσιμοι πέρα από τον θεσμικό μας ρόλο. Στο νέο ταξίδι θέλουμε να συναντήσουμε όλους εκείνους τους ξεχωριστούς και αξιοθαύμαστους πολίτες, που κουβαλάνε στις πλάτες τους την κοινωνία βοηθώντας την να κάνει βήματα μπροστά. Οι συνειδητά ενεργοί πολίτες λειτουργούν σαν τους δικούς μας πυλώνες, στις πλάτες των οποίων στηρίζεται όλο το οικοδόμημα. Σε μία περίοδο κρίσης όπως η παρούσα, προτεραιότητά μας είναι να μην τους αφήσουμε να καταρρεύσουν. Κάτι τέτοιο εξασφαλίζεται μόνο με πράξεις. Η νέα αρχή για την Αυτοδιοίκηση συμπίπτει με μια κρισιμότατη χρονιά, όπως φαίνεται ότι θα είναι το 2011 για τη χώρα, κατά την οποία θα τρέξουν κρίσιμα ζητήματα για την οικονομία και την ανάπτυξη, όπως είναι ο αναπτυξιακός νόμος και το ΕΣΠΑ, στα οποία δήμοι και περιφέρειες καλούνται να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο. Και κατέληξε επισημαίνοντας: «Οι πολίτες με την ψήφο τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές ή θα ανάψουν πράσινο στην επιβολή και άλλων εξοντωτικών μέτρων από το ΠΑΣΟΚ στα μεσαία και φτωχά εισοδήματα ή θα πατήσουν φρένο στην πράσινη πολιτική της αναλγησίας και της μιζέριας, στέλνοντας σήμα στη Νέα Δημοκρατία να επιταχύνει την προετοιμασία της, για να οδηγήσει την Ελλάδα αξιόπιστα στη μετα-ΔΝΤ εποχή. Υπάρχουν υγιείς δυνάμεις στην κοινωνία. Με αυτές τις δυνάμεις συνομιλώ. Σε αυτές απευθύνομαι. Και αυτές οι δυνάμεις, αποκτούν ολοένα και περισσότερο πλειοψηφικό χαρακτήρα. Η αντιπαράθεση για εμένα ήταν πάντοτε πολιτική, χωρίς καμία άλλη φόρτιση. Η συζήτηση, λοιπόν και η αναμέτρηση θα γίνουν με πολιτικούς όρους. Και σε αυτό θα επιμείνω. Οι δικοί μου φίλοι θα ήταν εξαιρετικά δυσαρεστημένοι απέναντί μου, αν ξαφνικά άλλαζα τη στάση που κρατώ για δεκαετίες. Όλοι βάλουν κατά δικαίων και αδίκων ενώ η αγωνία για το αύριο παραλύει τους πολίτες. Η πολύπλευρη κρίση της οικονομίας, της πολιτικής, των αξιών καταρρίπτει όλα τα δεδομένα. Ακόμη και τώρα ελάχιστοι πολιτικοί έχουν το κουράγιο να πουν τα πράγματα με το όνομα τους. Συγκεκριμένα και μεθοδικά πρέπει να προχωρήσουμε για να πετύχουμε.»