Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Διαλύεται η δημόσια υγεία. Συσσωρεύονται τα προβλήματα στη Βόρεια Ελλάδα.

Επιστολή-κόλαφος του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιου Νικολαΐδη προς τον υπουργό Υγείας: “Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Δεν το ανεχόμαστε άλλο. Φτάνει πια!”
Από τα ξημερώματα στην ουρά στο ιατρείο του ΙΚΑ στον Λαγκαδά. Οι 19.000 ασφαλισμένοι δίνουν μάχη για ένα ραντεβού με τον παθολόγο, που έρχεται τρεις φορές την εβδομάδα. Λουκέτο στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Κοζάνης. Αναστέλλει τη λειτουργία της λόγω έλλειψης γιατρών και αδυναμίας κάλυψης των εφημεριών.
“Φτάνει πια, κ.κ. υπουργοί Υγείας όλων των κυβερνήσεων”
Ανοιχτή επιστολή του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθ. Νικολαΐδη για τη διάλυση του ΕΣΥ
Της Νικολέτας Μπούκα στην "Μακεδονία"
“Μια βόλτα σε εφημερία ενός νοσοκομείου θα σας κάνει να ξυπνήσετε. Θα δείτε τον εφημερεύοντα με τα μάτια κατακόκκινα από την αϋπνία και το κουρασμένο πρόσωπό του που μόλις ολοκλήρωσε τη φροντίδα ενός τραυματία από τροχαίο”. “Υπάρχουν, κύριοι, οι γιατροί-ελπίδες για το ΕΣΥ που δεν χάνουν το χαμόγελό τους ακόμη κι όταν βγαίνουν από το γραφείο τους και βλέπουν σωρεία ανθρώπων να περιμένουν κοιτάζοντάς τους στα μάτια. Θα δείτε λίγο πιο πέρα μια νοσηλεύτρια να καθησυχάζει έναν νεαρό που χτύπησε με μηχανάκι. Κι όλα αυτά χωρίς ανάλογη αμοιβή και χωρίς πληρωμή των εφημεριών”. Οι περιγραφές αυτές ανήκουν στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, παιδίατρο Αθανάσιο Νικολαΐδη, ο οποίος σε ανοιχτή επιστολή του, τόσο προς τον νέο υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο όσο και προς τους προκατόχους του, επιχειρεί να ταρακουνήσει τα λιμνάζοντα νερά στον χώρο της Υγείας και να ξυπνήσει αυτούς που επιμένουν να κλείνουν τα μάτια μπροστά στο χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ. “Κύριοι υπουργοί, πήγατε στο ΙΚΑ να δείτε τον γιατρό να εξετάζει 40 και 50 ανθρώπους; Αναλογισθήκατε πώς θα ζήσει ο ελευθεροεπαγγελματίας γιατρός όταν υπάρχει καθυστέρηση πληρωμών στον ΟΠΑΔ, στο ΤΑΠΟΤΕ και λοιπά ταμεία εδώ και 1-2 χρόνια; Πώς θα γίνει η δήθεν ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, όταν υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και γιατρών, αλλά και υλικών;”, διερωτάται ο κ. Νικολαΐδης. Παράλληλα, επισημαίνει ότι παρά τις υποσχέσεις και των προηγούμενων υπουργών Υγείας άλλων κυβερνήσεων, μηδέ εξαιρουμένης και της προηγούμενης, ότι θα γίνει τελικά η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δεν υπήρξε καμία μέριμνα, ενώ, όπως τονίζει, από την αδιαφορία και την αβελτηρία των υπευθύνων δεν θα υπάρξει αξιοκρατία στις προσλήψεις των νέων γιατρών. “Με συγκλόνισε επιστολή νέας οφθαλμιάτρου για τα ανωτέρω, με ταρακούνησε, με στενοχώρησε αφάνταστα, καθώς παλεύουμε, αλλά η συνάδελφος, που έχει δίκαιο, νομίζει ότι εμείς δεν προσπαθούμε;”, διερωτάται ο κ. Νικολαΐδης.
Κόβουν ιατρικές εξετάσεις
Η επιστολή του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει ακόμη την κραυγή αγωνίας των νέων γιατρών που περιμένουν 7 και 8 χρόνια για να πάρουν την ειδικότητά τους. Ωστόσο, κανείς δεν τους ακούει και επί χρόνια κανείς δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις προτάσεις του ΙΣΘ για ελαχιστοποίηση του χρόνου αναμονής. Αποκορύφωμα, όμως, των συσσωρευμένων προβλημάτων στο χώρο της Υγείας αποτελεί και το κόψιμο από το ταμείο του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) βασικών εξετάσεων, όπως θυρεοειδούς, λιπιδίων στο αίμα, καρκινικών δεικτών και άλλων για τη διάγνωση ασθενειών. Οι περικοπές αυτές δεν έχουν καμία επιστημονική βάση και τεκμηρίωση, ενώ η έλλειψή τους πολλές φορές βλάπτει τον ασθενή. “Ναι στην περιστολή της σπατάλης. Ναι στο νοικοκύρεμα. Όχι όμως σε βάρος της υγείας των ασφαλισμένων. Η πολιτεία έχει υποχρέωση βάσει του συντάγματος, κάτι που το γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα, να προστατεύσει την υγεία των πολιτών. Η υποχρέωση αυτή δεσμεύει τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης για την παροχή προληπτικών και θεραπευτικών υπηρεσιών στους πολίτες. Ως εκ τούτου, η περικοπή δαπανών υγείας, όπου μπορεί να γίνεται, να γίνεται. Όχι, όμως, σε σημαντικές προληπτικές ιατρικές εξετάσεις, όπως είναι οι εξετάσεις θυρεοειδούς, των λιπιδίων στο αίμα και των καρκινικών δεικτών”, επισημαίνει ο κ. Νικολαΐδης. Ταυτόχρονα, στο θέμα αυτό ζητεί την άμεση επέμβαση του νέου υπουργού Υγείας, προκειμένου να αρθεί η κατάσταση που δημιουργείται και η οποία εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την υγεία όσο και για την τσέπη των πολιτών. “Κύριοι υπουργοί, οποιασδήποτε κυβέρνησης, σταματήστε. Περιορισμοί εν ονόματι του μνημονίου καθημερινά ‘πυροβολούν’ την υγεία του ελληνικού λαού, αλλά και εξουθενώνουν κι οδηγούν στην καταστροφή τον έλληνα γιατρό. Υπάρχουν κι άλλα πολλά προβλήματα στον χώρο της Υγείας, τα οποία έχουμε επισημάνει σε όλους σας, στον νυν υπουργό, στον προηγούμενο, στον πιο προηγούμενο και... και... Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Δεν το ανεχόμαστε άλλο. Φτάνει πια…”, καταλήγει η ανοιχτή επιστολή του κ. Νικολαΐδη.



Περιμένουν από τα… αξημέρωτα να έρθει ο παθολόγος. Ταλαιπωρία άνευ προηγουμένου για τους ασθενείς στο ιατρείο του ΙΚΑ στον δήμο Λαγκαδά

Της Φανής Σοβιτσλή
Κάθε μέρα στήνονται στην… ουρά από τις 5 τα ξημερώματα, για να προλάβουν να δουν τον γιατρό, αλλά συνήθως ταλαιπωρούνται άδικα, αφού ο παθολόγος βλέπει τελικά όσους μπορέσει. Πρόκειται για 19.000 ασφαλισμένους του ΙΚΑ στον Λαγκαδά, οι οποίοι τρεις φορές την εβδομάδα δίνουν μάχη για να προλάβουν να πάρουν νούμερο και να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις. “Εδώ και δύο μήνες ο παθολόγος έρχεται περιοδικά και όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε… Έτσι συμπεριφέρεται το κράτος πρόνοιας σε ανθρώπους που δούλεψαν μια ζωή και σήμερα δεν έχουν γιατρό”, καταγγέλλουν οι ασφαλισμένοι. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ιατρείου του ΙΚΑ που στεγάζεται την πόλη του Λαγκαδά, οι ασφαλισμένοι περιμένουν τον γιατρό κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Παρότι όμως στήνονται στην ουρά από τις 5 τα ξημερώματα για να πάρουν το “μαγικό χαρτάκι”, πολλές φορές φεύγουν άπραγοι, αφού ο γιατρός βλέπει μόλις 25 ασθενείς, από τους 60 - 65 που περιμένουν από το πρωί. Το πρόβλημα παρουσιάζεται από τις αρχές του καλοκαιριού, οπότε ο παθολόγος και ο καρδιολόγος άρχισαν να εμφανίζονται σποραδικά στο ιατρείο του ΙΚΑ. Δηλαδή μόλις τρεις φορές την εβδομάδα, τη στιγμή που οι ασφαλισμένοι στην περιοχή του Λαγκαδά φτάνουν τις 18.000. Ο οικείος δήμος, που εισπράττει εδώ και πολύ καιρό τα παράπονα των πολιτών για την ταλαιπωρία που υφίστανται, προσπάθησε να παρέμβει στη διοίκηση του ΙΚΑ, αποστέλλοντας αλληλογραφία στον διοικητή και τον υποδιοικητή, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης μιλά για ιδιαίτερα πιεστική αλληλογραφία προς όλους τους εμπλεκόμενους στη διοίκηση του ΙΚΑ για τη στελέχωση της τοπικής μονάδας υγείας στο Λαγκαδά, αλλά “δυστυχώς εισπράξαμε μόνο αδιαφορία και αδράνεια”, σημειώνει χαρακτηριστικά. Πάντως, διευκρινίζει ότι το θέμα δεν αφορά την τοπική μονάδα του ΙΚΑ αλλά την κεντρική διοίκηση.
Διανύουν 25 χλμ. για να εξεταστούν
Ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ Λαγκαδά, που είναι και ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, Σταύρος Βλαχάκης, κάνει λόγο για ταλαιπωρία των ασθενών άνευ προηγουμένου. “Η έλλειψη γιατρών, κυρίως παθολόγων και καρδιολόγων, έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι που είναι περασμένης ηλικίας να στήνονται στην ουρά από τις 5 και 5.30 τα ξημερώματα με την ελπίδα ότι θα εξεταστούν. Αλλά δυστυχώς ένας γιατρός δεν τους προλαβαίνει όλους και βλέπει συνήθως 20 με 25 άτομα από τα 60 με 65 που περιμένουν από το πρωί”, τονίζει ο κ. Βλαχάκης. Κοινώς, όπως λεει, οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν και ακόμα χειρότερα, σημειώνει ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ, υπάρχουν άνθρωποι που αναγκάζονται να διανύουν έως και 25 χλμ., για να εξεταστούν. “Αλλά μάλλον δεν αποτελούν, προφανώς, αρκετά σημαντικά ζητήματα για την άμεση επίλυσή τους από τη διοίκηση του ΙΚΑ”, τονίζει ο ίδιος. Πάντως, αν η διοίκηση του ΙΚΑ δεν στείλει γιατρούς, το πρόβλημα θα γιγαντωθεί σε λίγους μήνες με τη συνένωση επτά δήμων σε έναν στο πλαίσιο του “Καλλικράτη”, οπότε οι ασφαλισμένοι θα φτάνουν τις 50.000. “Η συνεχής όχληση προς τους αρμόδιους φορείς έπρεπε ήδη να εγείρει την ευαισθησία τους ως την πλέον ενδεδειγμένη κίνηση ενός κράτους πρόνοιας”, υπογραμμίζει ο δήμαρχος κ. Καραγιάννης, ο οποίος προσθέτει ότι με την έλευση του “Καλλικράτη” και τη διεύρυνση του δήμου Λαγκαδά, το πρόβλημα θα διογκωθεί και θα αφορά πλέον την ιατρική μέριμνα περισσότερων από 50.000 ασφαλισμένων πολιτών.