Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Προσκυνητές από όλο τον κόσμο στην Παναγία Σουμελά

Προσκυνητές από όλο τον κόσμο και, κυρίως, από τη Βόρεια Ελλάδα σπεύδουν να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στη Μονή Σουμελά, όπου για πρώτη φορά μετά από 88 χρόνια θα τελέσει την Θεία Λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Η Θεία Λειτουργία θεωρείται ιστορικής σημασίας, αλλά το Οικουμενικό Πατριαρχείο κρατά χαμηλούς τόνους με στόχο να μη δημιουργηθούν επεισόδια. Σύμφωνα με πηγές από το Φανάρι, ο κ. Βαρθολομαίος δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αμαυρωθεί η στιγμή από έκτροπα, με επιπλέον δεδομένο ότι από προχθές άρχισε το ραμαζάνι. Οι προσκυνητές φτάνουν κατά χιλιάδες, καθώς για πρώτη φορά από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο γίνεται δυνατή η χρήση της Μονής για την τέλεση χριστιανικής λειτουργίας. Στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενο δωμάτια της Τραπεζούντας, την πλησιέστερη πόλη στην Παναγία Σουμελά, η πληρότητα φτάνει το 100%. Όσοι δεν βρίσκουν κατάλυμα εκεί, «κλείνουν» σε γειτονικές πόλεις όπως η Σαμψούντα και η Ορντού. Η άδεια για την πραγματοποίηση Θείας Λειτουργίας στο μοναστήρι - σύμβολο των Ποντίων δόθηκε τον περασμένο Ιούνιο από την Άγκυρα, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες, που είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την ευρωπαϊκή της προοπτική. Η Παναγία Σουμελά, κτισμένη σε μια απόκρημνη πλαγιά του όρους Μελά, συνδέθηκε με τις ένδοξες στιγμές του Βυζαντίου, με την εικόνα που ο θρύλος αποδίδει στον ευαγγελιστή Λουκά. Η Μονή, που πιστεύεται ότι ιδρύθηκε το 386 από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο, έζησε αιώνες δόξας αλλά από το 1922 απαγορευόταν να γίνουν θρησκευτικές τελετές.



Σφοδρές αντιδράσεις για το θάνατο ομογενούς στη Χιμάρα

Αντιδράσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στους κόλπους της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, προκάλεσε ο βίαιος θάνατος ομογενούς στη Χιμάρα, σε επεισόδιο με ομάδα Αλβανών.Όλα άρχισαν το μεσημέρι της Πέμπτης όταν νεαροί από την Αυλώνα φέρεται να ζήτησαν το λόγο από ομογενείς επειδή αυτοί μιλούσαν ελληνικά. Οι Αλβανοί επέστρεψαν το ίδιο βράδυ στη Χειμάρα και μετά από διαπληκτισμό, ένα από τα αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν, έπεσε πάνω στη μηχανή του Αριστοτέλη Γκούμα με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης και η αστυνομία έκαναν λόγο για ατύχημα, ωστόσο φίλοι του Αριστοτέλη υποστηρίζουν πως επρόκειτο για εκούσια ενέργεια. Η αστυνομία της Αυλώνας συνέλαβε έξι άτομα και συνεχίζει τις ανακρίσεις χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση.Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την ιδιότητα του Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την αλβανική κυβέρνηση για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση δικαιοσύνης.Οξύτερη ήταν αντίδραση του εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτη: «Εάν εμείς σκοτώναμε τον κάθε έναν που μιλά Αλβανικά στην Ελλάδα θα είχαμε μετατρέψει τον τόπο σ’ ένα απέραντο νεκροταφείο… Με μια διαφορά: σε κείνα τα χώματα μιλάνε ελληνικά συνεχώς επί 3.000 χρόνια».«Όταν ο ΛΑ.Ο.Σ. επεφυλάσσετο στη Βουλή για τη σύσφιγξη των σχέσεων Αλβανίας και Ε.Ε. είχαμε κατά νου την παντελή έλλειψη προστασίας των ομογενών μας στη Βόρειο Ήπειρο», παρατήρησε καταλήγοντας ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ..Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Με οδύνη συμμετέχω στο βαθύ πόνο που προκάλεσε η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα, δεόμενος όπως ο Θεός αναπαύσει εν ειρήνη την ψυχή του.Τέτοιες αδικαιολόγητες βίαιες πράξεις, απόλυτα καταδικαστέες από κάθε εχέφρονα, απειλούν να δυναμιτίσουν το κλίμα αρμονικής συνυπάρξεως, για το οποίο όλοι οι σώφρονες πολίτες της Αλβανίας έχουν αγωνισθεί.. Και ακόμη απειλούν να πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις και μίση στην ευρύτερη περιοχή.Στην κρίσιμη λοιπόν αυτή στιγμή, απαιτείται από κάθε υπεύθυνο νηφαλιότητα, αποφυγή αυτοδικιών, αναζήτηση της αλήθειας και επιβολή της δικαιοσύνης. Και ακόμη επιβάλλεται να ενταθούν οι ειλικρινείς προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ο σεβασμός της ελευθερίας κάθε πολίτη και όλων γενικώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του».
epirusgate



Στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Την πάτησαν οι απατεώνες

Αποτυχημένη αποδείχθηκε η προσπάθεια δύο Ελλήνων να αρπάξουν το ποσό των 1.500 ευρώ από μια 77χρονη, στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Ο ένας από τους δύο προσέγγισε την Πέμπτη τη γυναίκα και, υποστηρίζοντας ότι είναι φίλος του γιου της, ζήτησε χρήματα, δήθεν για λογαριασμό του. Μαζί μετέβησαν, μάλιστα, στο σπίτι της 77χρονης, προκειμένου αυτή να πάρει το βιβλιάριο καταθέσεων της, ώστε να τους δώσει τα 1.500 ευρώ. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν σε τράπεζα στην Πολίχνη, για να κάνει η ηλικιωμένη την ανάληψη. Η 77χρονη, όμως, είχε αντιληφθεί τις προθέσεις των δύο απατεώνων. Όταν, λοιπόν, μπήκε στην τράπεζα, ειδοποίησε την αστυνομία. Οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που έφτασαν στο σημείο συνέλαβαν τον έναν από τους δύο απατεώνες – έναν 36χρονο – αλλά δεν κατάφεραν να συλλάβουν τον συνεργό του, ο οποίος και αναζητείται.
Zougla.gr



Αλβανοί εγκάθετοι δολοφόνησαν νέο διότι μιλούσε Eλληνικά

Αποτροπιασμό προκαλεί ο ακραίος και βίαιος ανθελληνισμός που εκδηλώθηκε στη Χιμάρα. Πριν από δύο ώρες περίπου, εχθροί της Ειρήνης και της Φιλίας εκδηλώθηκαν. Στο Καμπί του Κάστρου της Χιμάρας, περίπου τα μεσάνυχτα - ώρα Ελλάδος – ομάδα Αλβανών σοβινιστών, μη μπορώντας να αντέξουν την ωμή πραγματικότητα στη Χιμάρα, ζήτησαν το λόγο από ντόπιο που μιλούσε στην εθνική του γλώσσα – την ελληνική.Τις τελευταίες μέρες ο ο αλβανός πρωθυπουργός Σαλή Μπερίσα εγκαινιάζει συνεχώς δρόμους στην Επαρχία της Χιμάρας. Στην περιοδεία του συνοδεύεται από μεταφερόμενους οπαδούς του που τον επευφημούν και κουνάνε αλβανικές σημαίες. Προς αυτή την κατεύθυνση ανέλαβαν δράση και οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας. Μέλη αυτών των ομάδων δημιούργησαν αλλεπάλληλα επεισόδια από την περασμένη Δευτέρα. Αντιμετώπιζαν με άσχημο τρόπο τους ντόπιους, ήρθαν στα χέρια με αρκετούς και σε κάποιες περιπτώσεις απείλησαν με μαχαίρια. Αφορμή ήταν η ελληνική γλώσσα που άκουγαν να μιλούν οι Χιμαραίοι.Ένα από αυτά τα βίαια επεισόδια εκτυλίχθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Στο Καμπί της παλαιάς Χιμάρας και ενώ υπήρχε αρκετός κόσμος ακόμα έξω, έβρισαν και τον άτυχο Αριστoτέλη Γκούμα του Ηλία. Ο τελευταίος δεν άντεξε τις διαρκείς προβοκάτσιες και τον μακροχρόνιο εξευτελισμό. Κινούμενος από φιλότιμο, αντέδρασε και προσπάθησε να τους απομακρύνει από τον πολύ κόσμο, καλώντας τους να λύσουν το «ζήτημα» λίγο μακρύτερα. Η αποκοπή του Αριστοτέλη από τους συντοπίτες του, θεωρήθηκε ως ευκαιρία για τους δράστες. Αυτοί επιβιβάστηκαν σε Ιδιωτικής Χρήσης Επιβατικό Αυτοκίνητο και όρμησαν εναντίον του άτυχου νέου.Ο σεβασμός μας προς τη μνήμη του νεκρού δεν μας επιτρέπει να δημοσιεύσουμε λεπτομέρειες της αισχρής δολοφονίας του.Ο Αριστοτέλης Γκούμας ήταν μόλις 37 ετών.Αιωνία του η μνήμη.Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.
epirusgate

«Φυτεία» με 205 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης ανακαλύφθηκε στο Βασιλούδι Θεσσαλονίκης

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη, καθώς σε αγροικία 56χρονου στο Βασιλούδι Θεσσαλονίκης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 205 δενδρύλλια κάνναβης, 385 γλαστράκια (!) με φυλλόχωμα και σπόρους κάνναβης, έτοιμα προς καλλιέργεια και δύο μικροδέματα χασίς, συνολικού βάρους 43,3 γραμμαρίων. Ακολούθησε έρευνα σε δεύτερη οικία του 56χρονου στην περιοχή της Σταυρούπολης, όπου βρέθηκε μικροποσότητα χασίς. Επίσης, στην οικία ενός εκ των υπολοίπων συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 δενδρύλλια κάνναβης κι ένα πιστόλι, τα οποία κατείχε ο 20χρονος γιος του, ο οποίος και συνελήφθη.
newsblog



Θεία λειτουργία στην ιστορική Μονή Σουμελά

Ιδιαίτερη φόρτιση φέτος στον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στον Πόντο, καθώς για πρώτη φορά μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και την ελληνοτουρκική συμφωνία ανταλλαγής πληθυσμών, θα τελεστεί θεία λειτουργία την ημέρα της εορτής της Παναγίας στην ιστορική Μονή Σουμελά. Για τους Πόντιους, ορθοδόξους Έλληνες και Ρώσους, η λειτουργία που θα τελεστεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο είναι μια μεγάλη στιγμή που πολλοί εύχονταν σε όλη τους τη ζωή να ζήσουν. Οι ορθόδοξοι Πόντιοι, όπου κι αν βρίσκονται διασπαρμένοι, έχουν συνηθίσει να στρέφουν τα βλέμματά τους τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά, που επί αιώνες φύλασσε, στην κορυφή του βουνού στη Μάτσκα, πάνω από την Τραπεζούντα, την ιερή εικόνα της Παναγίας. Φέτος, η τουρκική κυβέρνηση, δια μέσω του υπουργού Πολιτισμού, Ερτουγρούλ Γκιουνάι, έκανε δεκτό το αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και έδωσε την άδεια να τελείται, ελεύθερα, κάθε χρόνο, η ορθόδοξη θρησκευτική τελετή, στην ιστορική μονή της Παναγίας του Όρους Μελά, που πλέον λειτουργεί ως μουσείο. Προσκυνητές από όλο τον κόσμο και κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου έχει εγκατασταθεί το μεγαλύτερο μέρος των Ποντίων, σπεύδουν φέτος να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου στη Μονή Σουμελά. Εκεί όπου την τιμούσαν και οι πρόγονοί τους. Στην περιοχή έχουν ήδη συρρεύσει και προσκυνητές από τη Ρωσία και τη Γεωργία, για να υπογραμμίσουν τους δεσμούς που τους συνδέουν με τη Μονή Σουμελά.
Ο μητροπολίτης Δράμας και επίσκοπος Τύχων του Πατριαρχείου Μόσχας θα συλλειτουργήσουν μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σε μια λειτουργία που θα παρακολουθήσουν βουλευτές της ρωσικής Δούμας, της ελληνικής Βουλής, δεκάδες ανταποκριτές των ρωσικών, αλλά και των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχοι των ποντιακών οργανώσεων από όλο τον κόσμο.
Η Νομαρχία της Τραπεζούντας διαβεβαιώνει ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον απρόσκοπτο εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, ενώ ο δήμαρχος της Μάτσκα, Ερτουγλούλ Γκενς, παρότρυνε τους δημότες του «να ανοίξουν τα σπίτια τους και να φιλοξενήσουν τους χριστιανούς προσκυνητές». Το ίδιο βράδυ, ο δήμαρχος θα παραχωρήσει επίσημο δείπνο («Ιφτάρ Σοφρασί») στις τοπικές αρχές και στους υψηλούς επισκέπτες, στο οποίο έχουν κληθεί και μέλη ελληνικών ποντιακών σωματείων. Από την άλλη πλευρά, από το Φανάρι και τα ποντιακά σωματεία γίνονται συστάσεις στους προσκυνητές να αποφεύγονται οι δημόσιες συνεστιάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς από χθες άρχισε η ιερή για τους μουσουλμάνους νηστεία του Ραμαζανιού , ώστε να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση για το θρησκευτικό συναίσθημα του τοπικού πληθυσμού. Άλλωστε, παραδοσιακά, το μοναστήρι, την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, επισκέπτονται και αρκετοί ντόπιοι, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, που αποδίδουν θαυματουργές ιδιότητες στην πηγή, που κυλά από τους γρανιτώδεις βράχους, πάνω στους οποίους είναι χτισμένο το μοναστήρι. Η θεία λειτουργία θα τελεστεί στον περίβολο του ναού, λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του καθολικού. Οι άδειες που έχουν εκδοθεί για τους επισκέπτες, στους οποίους θα επιτραπεί η πρόσβαση στον περίβολο του ναού, είναι συνολικά πεντακόσιες. Οι μισές απ' αυτές θα διακινηθούν μέσω του Οικουμενικού Πατριαρχείου και οι άλλες μισές έχουν δοθεί στον Ιβάν Σαββίδη, που διοργανώνει το προσκύνημα από τη Ρωσία. Οι επισκέπτες θα εισέλθουν στον περίβολο της μονής, φορώντας τις ειδικές κάρτες, ενώ οι υπόλοιποι θα παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία έξω από το μοναστήρι, όπου θα υπάρχουν γιγαντοοθόνες. Μετά το πέρας της λειτουργίας θα επιτραπεί η είσοδος με τη σειρά και κατά ομάδες σε όλους όσοι επιθυμούν να προσκυνήσουν.
Η Πατριαρχική Λειτουργία στο Όρος Μελά θα μεταδοθεί από την ΕΤ3 στην Ελλάδα και δορυφορικά από τον δορυφόρο Hellas Sat στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.