Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Στον Προφήτη του δήμου Εγνατίας οι κάτοικοι γιόρτασαν με παραδοσιακές εκδηλώσεις τον προστάτη τους Άγιο Προφήτη Ηλία.

 
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο πολιτιστικός Σύλλογος Προφήτη με την ευκαιρία της εορτής του προστάτη του χωριού, που φέρει και το όνομα του Προφήτη Ηλία. Την παραμονή της εορτής πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη περιφορά της εικόνας του Αγίου στους δρόμους του χωριού, ανήμερα της εορτής τελέστηκε αρχιερατική πανηγυρική θεια λειτουργία χοροστατώντας του νέου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννη, ο οποίος μίλησε στους πιστούς για το έργο του αγίου Προφήτου Ηλία.  

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι πενθήμερες εκδηλώσεις.


Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του χωριού είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραδοσιακές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού. Ειδικότερα την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων παρουσιαστήκαν χορευτικά παραδοσιακά συγκροτήματα, ενώ την δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στον γνωστό μας καραγκιόζη. Την τρίτη μέρα είχαν την ευκαιρία όσοι παραβρεθήκαν να παρακολουθήσουν μια ξεκαρδιστική θετική παράσταση από το τοπικό θετικό εργαστήρι σε κείμενα του συντοπίτη τους κ Α. Τσουκαλά. Παραμονή της εορτής διοργανώθηκε λαϊκή βραδιά. Ανήμερα της εορτής χορευτικά συγκροτήματα από τον Προφήτη, την Γερακαρού και την Ξυλούπολη παρουσίασαν χορούς από όλοι την Ελλάδα. Ο Σύλλογος του Προφήτη παρουσίασε χορούς από την Νησιωτική Ελλάδα την Μακεδονία και την Θράκη ο Σύλλογος της Γερακαρούς χορούς από τον αλησμόνητο πόντο και ο σύλλογος Ξυλούπολης χορούς της Μακεδονίας. Ιδιαίτερη έκπληξη αποτέλεσαν οι μικροί χορευτές από το Προφήτη που χόρεψαν άψογα το γνωστό συρτάκι και το παραδοσιακό χασάπικο. Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Προφήτη κ Αθανάσιος Σαρβανάς εξέφρασε στα «Ε.Ν» την ικανοποίηση του για την συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις.

 

Με τα από σαράντα χρόνια ανέβηκε τα σκαλιά του Αϊ Λιά.

Ούτε δέκα ούτε είκοσι χρόνια αλλά σαράντα χρόνια πέρασαν από τότε που ανέβηκε για τελευταία φορά τα σκαλιά στον λόφο του Αϊ Λιά πριν πάρει τον δρόμο για την ξενιτιά όπως και αλλά κοριτσόπουλα της ηλικίας της. Ήρθε όμως η ώρα μετά από σαράντα χρόνια να ξανανεβεί τα σκαλιά όπως και τότε στην γιορτή του. «Ευχαριστώ τον θεό που με αξίωσε να έρθω και πάλι στον Αϊ Λιά» λέει με συγκίνηση η κ. Φρειδερίκη Γιαννακίδου από την Νυμφόπετρα, ξεδιπλώνοντας ταυτόχρονα μνήμες από το παρελθόν του μεγάλου πανηγυριού που στήνονταν στην χάρη του αγίου κάθε καλοκαίρι. Περιδιάβηκε τους δρόμους και τα σοκάκια του χωριού. Είδε γνώριμα αλλά και άγνωστες από την εξέλιξη περιοχές. « Άλλαξε το χωριό, τα πλατάνια με τις βρύσες δεν υπάρχουν πια, τα καλντερίμια άλλαξαν όψη, τα σπίτια το ίδιο» μας λέει η κ. Γιαννακίδου. Όμως δεν ξέχνα και τα κτήρια που γίνονταν τα γλέντια. «Σε αυτό τραγουδούσε η Νίτσα Τσίτρα, στο άλλο πιο πάνω είχε λαϊκό πρόγραμμα με γνωστές τραγουδίστριες ποιο πέρα άλλο μαγαζί και όλοι την νύκτα γλεντούσε ο κόσμος. Εμείς κοριτσόπουλα πάνω κάτω μέσα στον καυτό ήλιο να κάνουμε σεργιάνι στους πάγκους με τα πολύχρωμα παιχνίδια» τονίζει χαρακτηριστικά.

Δείτε στις προηγούμενες αναρτήσεις μας φωτογραφικά στιγμιότυπα και βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από τα χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Προφήτη



Βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από τις παραδοσιακές πανηγυρικές εκδηλώσεις στον Προφήτη του δήμου Εγνατίας. Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις σε λίγο.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις το Αϊ Λιά στον Προφήτη του δήμου Εγνατίας. Σε λίγο βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα.