Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Αντώνης Σαμαράς. "Υπάρχει άλλος δρόμος, με λιγότερες θυσίες"

Σε μία προσπάθεια να καταδείξει πως υπάρχει και άλλος δρόμος, με λιγότερες θυσίες, για την οικονομική εξυγίανση και ανάκαμψη της χώρας και ότι τα οδυνηρά μέτρα που προβλέπονται από το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε χθες το πρόγραμμά του για την οικονομία.
Στόχος είναι “η απαλλαγή από το μνημόνιο το συντομότερο δυνατόν”, και με όπλο αυτό θα ξεκινήσει περιοδείες το καλοκαίρι σε όλη τη χώρα και, μαζί, την αντιπολιτευτική αντεπίθεση της Νέας Δημοκρατίας. Στόχος της Ρηγίλλης είναι, στο δυσμενές κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί στην κοινωνία, να δείξει πως υπάρχει εναλλακτική πρόταση από αυτήν που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που, όπως είπε, αντί να βγάζει τη χώρα από την ύφεση τη βυθίζει ακόμη περισσότερο. Ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του, έχοντας στο πλευρό του τους δύο νέους αντιπροέδρους του κόμματος, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Σταύρο Δήμα, υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων Καραμανλή και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Η βασική κατηγορία που της απέδωσε ήταν πως διόγκωσε τεχνητά το έλλειμμα της χώρας στο 13,6% του ΑΕΠ, το οποίο σήμερα θα ήταν 9,9%, και πως με τους χειρισμούς της από τον Οκτώβριο του 2009, οπότε ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μετέτρεψε την κρίση ελλείμματος της χώρας σε κρίση δανεισμού, με όλες τις γνωστές δυσμενείς επιπτώσεις. “Η ανεργία διογκώνεται και ανήλθε ήδη στο 11,7%, η ύφεση βαθαίνει και εκτιμάται επίσημα στο 4% περίπου για το 2010, ο πληθωρισμός αυξάνεται και εκτοξεύθηκε στο 5,3%, ενώ η ψυχολογία της αγοράς παρέλυσε και η ασφάλεια της κοινωνίας επιτάθηκε”, επισήμανε.
Ο εναλλακτικός δρόμος
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του κόμματός του, είπε πως αυτές μπορούν έως το 2014 να μηδενίσουν το έλλειμμα και να μειώσουν το χρέος στο 110%, έναντι του 149%, στο οποίο εκτίμησε θα το αυξήσουν τα σημερινά μέτρα της κυβέρνησης. “Ο δρόμος που προτείνουμε δεν είναι δρόμος χωρίς θυσίες. Είναι δρόμος με λιγότερες θυσίες, που όμως μπορεί να τις αντέξει και η οικονομία και η κοινωνία, και θα πιάσουν τόπο”, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Σαμαράς δεν πρότεινε μονομερή καταγγελία της συμφωνίας με την τρόικα, δεσμεύθηκε για τη στήριξη των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων και υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων, όπως η μείωση των φόρων, με πρώτους τους έμμεσους και τον ΦΠΑ στα καύσιμα αλλά και του εισοδήματος. Όπως είπε, είναι μέτρα που απελευθερώνουν την ανάπτυξη, που όμως δεν τα επιτρέπει το μνημόνιο. Τόνισε πως βασικός στόχος είναι να υλοποιηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης και την τόνωση της οικονομίας δίχως να έχουν κόστος, όπως: ενοποίηση των εισπρακτικών μηχανισμών, εσωτερικές μετατάξεις στο δημόσιο, αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, προσωποποιημένη κοστολόγηση στα δημόσια νοσοκομεία και ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης επανορθωτικών μέτρων για την αποκατάσταση των αδικιών με περικοπές, όπως στην περίπτωση των χαμηλοσυνταξιούχων. Για την αύξηση των δημοσίων εσόδων, ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε περιορισμό στις δαπάνες του δημοσίου (οδοιπορικά, επιτροπές, συμβούλια κλπ.) και αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Από τις βασικές του προτάσεις ήταν η αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, δίχως, όπως είπε, αυτό να σημαίνει παραχώρηση ή εκποίηση. “Δεν σημαίνει να βγάλουμε στο σφυρί μνημεία ή χώρους που συνδέονται με την ιστορία μας ή με την εθνική μας ασφάλεια”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ως παράδειγμα πως η Κτηματική Εταιρεία του Δημόσιου (ΚΕΔ) έχει υπό τον έλεγχό της ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 272 δισ. ευρώ.
Αναφέρθηκε, τέλος, στις αποκρατικοποιήσεις, σε έναν νέο επενδυτικό νόμο, καθώς και στην κάλυψη των οφειλών του κράτους σε προμηθευτές του δημοσίου με επιστροφές φόρων και επιχορηγήσεις που θα συμβάλλουν και στο να βελτιωθεί το κλίμα.
• 8 προτάσεις εξόδου από την κρίση
• Να στηριχθούν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι
• Να μειωθούν οι φόροι, πρώτα οι έμμεσοι
• Νέο επενδυτικό νόμο
• Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεις
• Περιστολές στις δημόσιες σπατάλες
• Νέο σύστημα για δαπάνες υγείας
• Αναδιάρθρωση ΟΣΕ
• Πάταξη παραεμπορίου, λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής
• Οι προτάσεις θα οδηγήσουν το 2014 σε μηδενικό έλλειμμα και σε χρέος 110% του ΑΕΠ
«Μακεδονία»

Σήμερα η Ελλάδα απεργεί

Μπλακ άουτ στη λειτουργία υπηρεσιών του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, αναμένεται να προκαλέσει η σημερινή 24ωρη πανεργατική γενική απεργία που οργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Μια κινητοποίηση που γίνεται την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και που, όπως όλα δείχνουν, δε θα καταφέρει να αλλάξει τις ειλημμένες από την κυβέρνηση και την «τρόικα» αποφάσεις. Κάτι σαν «άσμα ηρωικό και πένθιμο...».Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ, ΟΣΕ, τράπεζες, οι εφοριακοί, το προσωπικό των ασφαλιστικών ταμείων, οι εργαζόμενοι σε δήμους και νομαρχίες και οι τελωνειακοί, ενώ δεμένα θα μείνουν και τα πλοία, καθώς στην απεργία συμμετέχει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
Τα νοσοκομεία
Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, ενώ συμμετοχή στην απεργία έχουν αποφασίσει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών - Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων - Κλάδων. Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 π.μ. και από τις 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας. Διευκρινίζεται ότι τα πρώτα πρωινά δρομολόγια των γραμμών θα πραγματοποιηθούν σταδιακά μετά τις 8 και έως τις 8.30 το πρωί, ανάλογα με την απόσταση των αφετηριών και τερμάτων από τα αμαξοστάσια. Η νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο 78Ν «ΚΤΕΛ - Αεροδρόμιο» θα λειτουργήσει κανονικά από τις 10.30 το βράδυ έως τις 6.25 το πρωί.
Οι δημοσιογράφοι
Στην απεργία μετέχουν και οι δημοσιογράφοι και σήμερα δε θα μεταδοθούν ειδήσεις και ενημερωτικές εκπομπές από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, ενώ οι εφημερίδες θα κυκλοφορήσουν το Σάββατο. Η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει την αντίθεσή της στην κατάργηση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, στην υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων μέσω της αποδόμησης του ΟΜΕΔ και στον αποκλεισμό των δημοσιογράφων που εργάζονται σε διαδικτυακά μέσα από το δικαίωμα ασφάλισης στα οικεία ταμεία.
Η ΓΣΕΕ
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σε δήλωσή του τονίζει ότι «με τη γενική απεργία κάνουμε με τον πιο έντονο τρόπο αισθητή τη διαμαρτυρία μας για το άδικο, αντικοινωνικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο και για την αδιάλλακτη συμπεριφορά των εργοδοτών, όσον αφορά στην υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Απορρίπτουμε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο», υπογραμμίζει ο κ. Παναγόπουλος προσθέτοντας ότι «η τριετής παραμονή της χώρας μας υπό την επιθεώρηση της ''τρόικας'' δεν προμηνύει παρά μόνον αγώνα και προσπάθεια εξόδου από τα σκληρά μέτρα που πλήττουν για μία ακόμη φορά περισσότερο εκείνους που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη».
Συμπαράσταση στην απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ εκφράζουν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ΕΣΕΕ, καλώντας τα μέλη τους σε συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων.
Οι μεταφορές
Μετ’ εμποδίων θα πραγματοποιηθεί και το πτητικό πρόγραμμα των αεροπορικών εταιριών, καθώς στο διάστημα από τις 10 το πρωί ώς τις 2 μετά το μεσημέρι δε θα εκτελεστεί καμία πτήση ελληνικής ή ξένης εταιρίας λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας που έχουν κηρύξει για σήμερα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
- Η Olympic Air ανακοίνωσε ότι αναγκάζεται να ματαιώσει 56 σκέλη πτήσεων, ενώ σε άλλες 23 αλλάζουν οι ώρες αναχώρησης. Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα εξυπηρέτησης πελατών: 801 801 0101 (από σταθερό) και 210 3550500 (από κινητό).
Από την πλευρά της, η Aegean Airlines ματαιώνει τις εξής πτήσεις:
A3 374/375 Αθήνα - Μύκονος - Αθήνα, A3 354/355 Αθήνα - Σαντορίνη - Αθήνα, A3 314/315 Αθήνα - Ηράκλειο - Αθήνα, A3 254/255 Αθήνα - Μυτιλήνη - Αθήνα, A3 224/225 Αθήνα - Κως - Αθήνα και A3 110/113 Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Αθήνα.
Παράλληλα, η Aegean αλλάζει την ώρα αναχώρησης σε 22 πτήσεις του δικτύου της. Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιβάτες θα πρέπει να καλούν στα τηλέφωνα: 801 11 20000 (από σταθερό), +30 210 6261000 (από κινητό ή εξωτερικό).
Οι συγκεντρώσεις
στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη έχουν προγραμματιστεί για σήμερα δύο απεργιακές συγκεντρώσεις:
* Από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και από την Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), στις 10.30 το πρωί, μπροστά στο ΕΚΘ.
* Από το ΠΑΜΕ, στις 10.30 π.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου.
Θα ακολουθήσουν ισάριθμες πορείες στο κέντρο της πόλης.



Πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Θεσσαλονίκης.