Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Καλοκαιρινές μπόρες σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

Από κεραυνούς, ισχυρούς ανέμους και χαλάζι συνοδεύθηκαν οι βροχές που σημειώθηκαν σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Μπόρα με ασθενή χαλαζόπτωση, έπληξε νωρίς το απόγευμα, περιοχές των νομών Φλώρινας και Κοζάνης, ενώ ελαφρά βροχόπτωση σημειώθηκε στους νομούς Γρεβενών, Καστοριάς, Πέλλας και Ημαθίας. Δυνατή βροχή έπεσε, αντίθετα, στους νομούς Κιλκίς, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής. Στην πόλη του Κιλκίς, μάλιστα, η Πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει σε 12 περιπτώσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια.


Διοργάνωση σεμιναρίου στο ψευδοπανεπιστήμιο «Ανατολικής Μεσογείου» από την ΙΕΕΕ Λονδίνο,

 Σεμινάριο για μικροκύματα θα διοργανώσει σε ψευδοπανεπιστήμιο της κατεχόμενης Κύπρου η διεθνούς φήμους ΙΕΕΕ (Institute of Electrical and Electronics Engineers) που εδρεύει στην Νέα Υόρκη και κατέχει γραφεία σε πολλές χώρες του κόσμου, τον ερχόμενο Αύγουστο του 2010. Το θέμα ήρθε εις γνώσιν μας, μετά την καταγγελία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Γεώργιου Κυριάκου, ο οποίος ως μέλος της οργάνωσης αυτής διαμαρτυρήθηκε και απέσυρε την συμμετοχή του από το σεμινάριο. Το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη κινητοποιηθεί και αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τους διοργανωτές. Επίσης, έχουν κινητοποιηθεί διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η ακτιβιστική οργάνωση CANA (Cyprus Action Network of America), η «Κίνηση για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο» και το προσφυγικό Σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια».  Προτρέπουμε τους Κύπριους και Ελλαδίτες επαγγελματίες που είναι μέλη αυτού του Ινστιτούτου, να αντιδράσουν και να ενημερώσουν την ηγεσία του Ινστιτούτου, ότι το εν λόγω σεμινάριο διοργανώνεται σε μια παράνομα κατεχόμενη περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακόμη περισσότερο, προτρέπουμε τους ίδιους τους συμφοιτητές μας, κυρίως αυτούς που σπουδάζουν σχετικά με το θέμα αυτό, να ενημερώσουν αμέσως τους καθηγητές και τους συμφοιτητές τους, στα κατά τόπους σπουδαστικά κέντρα που βρίσκονται.
Γραφείο Τύπου
ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου

Προβλήματα από ξαφνική νεροποντή στη Θεσσαλονίκη

Η ξαφνική νεροποντή που ξέσπασε λίγο μετά το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, προκάλεσε έντονα προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 50 κλήσεις ενώ αναφορές γίνονται για πλημμυρισμένα υπόγεια και κομμένα δέντρα εξαιτίας της έντονης της βροχόπτωσης. Πλημμυρισμένα υπόγεια, κομμένα δέντρα και πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων προκάλεσε η καλοκαιρινή μπόρα που ξέσπασε το απόγευμα της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη. Η Πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 25 κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια σπίτια και καταστήματα αλλά και για κοπές δέντρων.



Ζωντανεύει ο Πόντος στη Σταυρούπολη. Σήμερα ξεκινά ο 14ος Ακριτικός Κύκλος.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΟΠΤΙΚΗ ΙΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»

Ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας στην ομιλία του κατά την κήρυξη έναρξης των εργασιών του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με θέμα: «Δίκτυα Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς: Για τον Πολίτη και την Οικονομία», αναφερόμενος στις δράσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για το έργο «Οπτική Ίνα στο Σπίτι» τόνισε τα εξής:  «Πρέπει να τονίσουμε ότι τον Οκτώβριο του 2009 παραλάβαμε ένα μη ελκυστικό (για ιδιώτες επενδυτές) προγραμματισμό που προέβλεπε θετικά οικονομικά οφέλη μετά την πάροδο εικοσιπενταετίας.» Θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον κ. Υπουργό, από πού προκύπτει αυτό το συμπέρασμα, από τη στιγμή που δεν προκηρύχθηκε κανένας διαγωνισμός, μέσω του οποίου να αποδεικνύεται το ενδιαφέρον ή η αδιαφορία των επενδυτών. Εκείνο, το οποίο μπορούμε να βεβαιώσουμε είναι ότι κατά τη διαδικασία προβολής του έργου στην Ελλάδα και το Εξωτερικό (road show), που είχε οργανώσει και πραγματοποιήσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί από επενδυτές ήταν μεγάλο.
Συνεπώς, εκτιμούμε ότι η δήλωση του κ. Υπουργού εξυπηρετεί μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την απραξία και την καθυστέρηση από την πλευρά της κυβέρνησης για ένα έργο στρατηγικής σημασίας, που θα μπορούσε να δώσει αναπτυξιακή πνοή στην ελληνική οικονομία.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την τακτική απαξίωσης του έργου της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και σε τομείς, στους οποίους προγραμματίζει δράσεις, στη βάση όσων ξεκίνησε η Νέα Δημοκρατία. Τέτοιος τομέας είναι η δημιουργία υποδομής δικτύου Οπτικής Ίνας στο Σπίτι, όπου η Νέα Δημοκρατία έθεσε στέρεες βάσεις, ασκώντας υπεύθυνη πολιτική με στόχο να οδηγήσει την Ελλάδα από τη θέση του ουραγού στην πρωτοπορία των νέων τεχνολογιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.



Δήλωση του υπευθύνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ν.Δ. κ. Σταύρου Καλαφάτη για την πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων.

Έξι μήνες πριν η κυβέρνηση «άνοιξε» το ζήτημα των τελών κυκλοφορίας οχημάτων, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι επέβαλε υπέρογκα τέλη κυκλοφορίας και υποστηρίζοντας ότι το μέτρο της απόσυρσης δεν συνιστά «περιβαλλοντικό μέτρο». Με αυτές τις ατεκμηρίωτες αιτιολογίες, και χωρίς να παρουσιάσει μία εναλλακτική πρόταση, κατήργησε το μέτρο της απόσυρσης και του πράσινου δακτυλίου, μέτρα, κατ’ εξοχήν περιβαλλοντικά, τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εντάξει σε ένα συνολικότερο σχέδιο περιβαλλοντικής πολιτικής και αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και επέβαλε εξαιρετικά υψηλά τέλη κυκλοφορίας. Η Νέα Δημοκρατία επεσήμανε άμεσα και επανειλημμένα τη λανθασμένη και άδικη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα αυτό, καθώς και τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες που απορρέουν από αυτήν. Στη συνέχεια, εν μέσω κοινωνικής κατακραυγής, η κυβέρνηση, διά στόματος πρωθυπουργού, παραδέχθηκε δημόσια ότι η απόφασή της είναι λανθασμένη και άδικη. Ωστόσο, μέσα στη δίνη των κυβερνητικών παλινωδιών, η δημόσια παραδοχή του λάθους, όχι μόνο παρέμεινε κενό γράμμα αλλά εξελίχθηκε και σε ένα μοναδικό κοινοβουλευτικό παράδοξο. Γιατί αυτό το «λάθος» η κυβέρνηση το κατέστησε νόμο του κράτους, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά την έλλειψη σχεδίου και συντονισμού και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα ζητήματα περιβάλλοντας και μεταφορών. Παράλληλα, έσπευσε να δικαιολογήσει την απόφασή της, υποσχόμενη στον ελληνικό λαό την αναμόρφωση της φορολογίας των αυτοκινήτων. Έκτοτε, και επί έξι μήνες, γινόμαστε μάρτυρες των καλών προθέσεων της κυβέρνησης, η οποία διά στόματος είτε του Υπουργού Οικονομικών είτε της Υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, μας υποσχόταν ήδη από τον Ιανουάριο:
 ότι προτίθετο να εξετάσει το ζήτημα των τελών κυκλοφορίας στο πλαίσιο διαβούλευσης για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα,
 ότι η νέα ρύθμιση που θα αφορά τα τέλη κυκλοφορίας για το 2011 βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας της
 ότι τα συναρμόδια Υπουργεία προσανατολίζονται σε έναν συνδυασμό εκπομπών αερίων και κυβισμού,
 ότι σύντομα επρόκειτο να παρουσιασθεί μία συνολική πολιτική για το αυτοκίνητο, σύμφωνα με την οποία, θα επιβαρύνεται η χρήση και όχι η κατοχή,
 ότι θα προβεί σε διατήρηση των πράσινων τελών και την απόδοση των πόρων αυτών σε περιβαλλοντικές δράσεις
Μέχρι σήμερα όμως τίποτε από τα υπεσχημένα δεν έχει υλοποιηθεί ή ανακοινωθεί επίσημα.
Πρόσφατα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για κατάργηση των τελών κυκλοφορίας το 2011 και αντικατάστασή τους με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα. Παράλληλα, η Υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής φέρεται να δήλωσε ότι αρμόδιος για τον προσδιορισμό των τελών κυκλοφορίας είναι ο Υπουργός Οικονομικών. Η έλλειψη κυβερνητικής πολιτικής και συντονισμού στον τομέα αυτό οδηγεί σε διαιώνιση του κλίματος ανασφάλειας και αβεβαιότητας και πλήττει τον κλάδο του αυτοκινήτου, των μεταφορών, των πετρελαιοειδών αλλά και τους ίδιους τους καταναλωτές. Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για τη συνολική πολιτική της στην αυτοκίνηση, στα τέλη κυκλοφορίας και στις φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές, όπως επανειλημμένα έχει επαγγελθεί. Για τα παραπάνω ζητήματα κατέθεσα σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς και αναμένω την απάντησή τους.







Εκδήλωση Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Η Αντιδημαρχία Δημοτικής Αστυνομίας διοργανώνει το Σάββατο 19 Ιουνίου, στις 10.00 π.μ. στην Πλατεία Αριστοτέλους, εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα τον εθελοντισμό και την προφύλαξη του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου από τις πυρκαγιές. Στόχος της εκδήλωσης αποτελεί αφενός η πληροφόρηση του κοινού στο φλέγον ζήτημα της προστασίας του Σέιχ Σου και αφετέρου η αύξηση του αριθμού των εθελοντών δασοπυροσβεστών με την εγγραφή όσων περισσότερων μελών γίνεται. Στην εκδήλωση θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό και θα γίνει επίδειξη της στολής και του εξοπλισμού των εθελοντών δασοπυροσβεστών. Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν και να ενημερωθούν για το σχέδιο περιφρούρησης και περιπολιών του φετινού καλοκαιριού.Στην εκδήλωση της Αντιδημαρχίας Δημοτικής Αστυνομίας θα συμμετάσχουν η Κοινωνική Οικολογική Δράση Ελλάδος, η Επίλεκτη Ομάδα Ειδικών Αποστολών του Δήμου Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Ένωση Έρευνας και Διάσωσης, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων-Ένωση Παλαιών Προσκόπων 8ου Συστήματος Προσκόπων Τούμπας Θεσσαλονίκης, η Εθελοντική Διασωστική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, η Εθελοντική Ομάδα Δήμου Χορτιάτη, οι εθελοντές της ομάδας περιφρούρησης του Κέδρινου Λόφου καθώς και πολίτες της Θεσσαλονίκης.





ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Ν.Δ. COSCO -ΑΓΩΓΟΣ: Έστω και αργά βρήκαν το δρόμο για το Πεκίνο αλλά έχασαν εκείνο για τη Μόσχα…

Οι πρόσφατες συμφωνίες που υπογράφηκαν ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα, με την παρουσία του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης, δίνουν την ευκαιρία να θυμηθούμε τη στάση που κράτησε ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έθετε τα θεμέλια της ελληνοσινικής συνεργασίας. Τότε κατήγγειλε και εξαπέλυε μύδρους κατά της στρατηγικής επιλογής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης με την COSCO . Μια σύμβαση που αποτέλεσε την απαρχή μιας νέας περιόδου των διμερών σχέσεων Αθήνας-Πεκίνου και άνοιξε το δρόμο για περαιτέρω συνεργασία. Το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε αυτή τη συνεργασία ως εξής:
• Ο τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου εγκαλούσε την κυβέρνηση της ΝΔ γιατί παραχωρεί το λιμάνι του Πειραιά σε «μια κρατική κινεζική εταιρεία». (25.11.2008).
• Όταν ήρθε η συμφωνία στο Κοινοβούλιο, το ΠΑΣΟΚ κατακεραύνωνε τη ΝΔ δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Χρήστου Παπουτσή που δήλωνε ότι «εμείς είμαστε αντίθετοι με αυτή τη σύμβαση και σε κάθε περίπτωση η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα επαναδιαπραγματευθεί με κάθε τρόπο τη σύμβαση αυτή» (3.3.2009).
• Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης, σε συνέντευξή του, ξεσπάθωνε κατά της σύμβασης, δηλώνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες και σε νομικό και σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει ριζική και σε βάθος επαναδιαπραγμάτευση, που θα αγγίζει τον πυρήνα και τη φιλοσοφία του νόμου της παραχώρησης» (01.10.2009).
• Μετεκλογικά η νέα υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη έθεσε ζήτημα επαδιαπραγμάτευσης της σύμβασης δηλώνοντας ότι «εμείς…είχαμε πει ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια πραγματικής συζήτησης για τους όρους της σύμβασης εφόσον γίνουμε κυβέρνηση, αυτό ακριβώς κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε» (14.10.2009).
Όταν έγινε επιτέλους αντιληπτός ο κίνδυνος για την αμαύρωση της εικόνας της χώρας και την επιδείνωση της δυνατότητας να προσελκύει διεθνείς επενδύσεις, υπήρξε εκ μέρους της κυβέρνησης άτακτη υποχώρηση με τον Θεόδωρο Πάγκαλο να δηλώνει ότι «κάναμε λάθος όταν προεκλογικά μιλούσαμε για ακύρωση της συμφωνίας με την COSCO » (16.06.2010).
Δυστυχώς για τα ελληνικά συμφέροντα, οι αντίστοιχες μεγαλοστομίες και λεονταρισμοί του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν το ίδιο αίσιο τέλος στην περίπτωση του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη .
• Προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου είχε θέσει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό, καθώς όπως είπε αφενός «διασφαλίζουν τα συμφέροντα μόνο της μίας πλευράς» αφετέρου τίθεται ζήτημα περιβαλλοντικών όρων (09.09.2009).
• Η Κυβέρνηση δεν έχει προωθήσει από τον Οκτώβριο το νομοσχέδιο για τη «Διαδρομή-Εγκατάσταση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», το οποίο ήταν σχεδόν έτοιμο από την κυβέρνηση της ΝΔ προς εννεαμήνου.
• Ο πρωθυπουργός δεν πήρε την παραμικρή πρωτοβουλία για να διασφαλίσει την έως τώρα στρατηγική επιλογή υλοποίησης του αγωγού, αν και υπήρξαν ανησυχητικά μηνύματα από τη νέα βουλγαρική ηγεσία για το μέλλον του αγωγού. Παρ’ ότι η λεγόμενη «διπλωματία των αγωγών» θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο του σχεδιασμού της Κυβέρνησης, η ολιγωρία που επιδεικνύει δημιουργεί ερωτήματα για το αν το ΠΑΣΟΚ αλλάζει το στρατηγικό προσανατολισμό όσον αφορά στη συμμετοχή της Ελλάδας στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της περιοχής της νοτιανατολικής Ευρώπης.



Ένστολη διαμαρτυρία των λιμενικών στην Ηγουμενίτσα

Ένστολη διαμαρτυρία,θα πραγματοποιήσει στην Ηγουμενίτσα την ερχόμενη Πέμπτη,η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικου Λιμενικού Σώματος.Σε ανακοίνωση της ένωσης,αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:"Υλοποιώντας ομόφωνες αποφάσεις του Γ.Σ. και Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, προγραμματίζουμε ένστολη διαμαρτυρία στην Ηγουμενίτσα την Πέμπτη 24-06-2010, σε συνεργασία με την τοπική Ε.Π.Λ.Σ. ΒΔ Ελλάδος.Η επιλογή της Ηγουμενίτσας για την 1η ένστολη διαμαρτυρία στην περιφέρεια, έγινε για να καταδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι, στις πύλες εξόδου από τη χώρα, στον διαρκή αγώνα για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης και στις άνισες μάχες που δίνουν με το οργανωμένο έγκλημα χωρίς μέσα, εξοπλισμό, υλικοτεχνική υποδομή κλπ.Επίσης με τον τρόπο αυτό ζητάμε για μία ακόμη φορά την προσοχή της πολιτείας στα τεράστια προβλήματα που με ευθύνη της δημιουργήθηκαν στο Λ.Σ. τα τελευταία χρόνια, δηλώνοντας παράλληλα το τέλος της ανοχής και υπομονής του συνόλου των 7.800 στελεχών Λ.Σ. και των οικογενειών τους".
epirusgate.blogspot.com





Αρτινοί αστυνομικοί συνέλαβαν νεαρή έμπορο ναρκωτικών στην Αθήνα

Στις 17.00΄ στην Πλατεία Αττικής στην Αθήνα αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας συνέλαβαν μία 23χρονη αλλοδαπή γιατί κατελήφθη να παραδίδει σε αστυνομικό που παρουσιάστηκε ως υποψήφιος αγοραστής μία συσκευασία που περιείχε ποσότητα ηρωίνης συνολικού μικτού βάρους (520) γραμμαρίων έναντι του χρηματικού ποσού των (5.500) ΕΥΡΩ.Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτ/κών Αθηνών ενώ η ναρκωτική ουσία κατασχέθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας που διενεργεί την προανάκριση.
epirusgate.blogspot.com



Πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Θεσσαλονίκης