Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Μπαϊράκι 14 του ΠΑΣΟΚ για το (αντι)ασφαλιστικό

Σε μια νέα δοκιμασία για τη συνοχή της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αλλά και τη σταθερότητα της κυβέρνησης εξελίσσεται το υπό διαμόρφωση (αντι)ασφαλιστικό νομοσχέδιο, καθώς συναντά αντιδράσεις όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και μεταξύ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο κατέθεσαν 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Π. Κουκουλόπουλο, βάλλοντας κατά των όσων προβλέπονται στο μνημόνιο για το Ασφαλιστικό Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι 14 βουλευτές κατέθεσαν χθες ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο με την οποία επί της ουσίας υποστηρίζουν ότι όσα προβλέπονται στο μνημόνιο δεν προωθούν την εξυγίανση και επίλυση του Ασφαλιστικού, αλλα κατεδαφίζουν τη δημόσια ασφάλιση προς όφελος της ιδιωτικής ασφάλισης.
Το θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη.
«Κόκκινες γραμμές»
Εκεί ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα για τα οποία πρέπει να γίνει σκληρή διαπραγμάτευση, είπε ότι η κυβέρνηση στο θέμα του Ασφαλιστικού βάζει κόκκινες γραμμές και θα διαπραγματευτεί σκληρά γι' αυτές, ωστόσο υπογράμμισε -κι αυτό έχει σημασία- ότι δεν μπορεί να δεσμευθεί για το τελικό αποτέλεσμα, για το αν δηλαδή η διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνησή του θα είναι επιτυχής. Αφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαπραγματευθεί και ο ίδιος και όχι μονο ο αρμόδιος υπουργός -όπου βρίσκεται για το θέμα αυτό στο Λουξεμβούργο- «τις κόκκινες γραμμές» με την τρόικα. Το Ασφαλιστικό συζητήθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο όταν ο βουλευτής Πάρις Κουκουλόπουλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κατάθεση της ερώτησης την οποία και υπογράφει. Στη συζήτηση που ακολούθησε η εντύπωση που επικράτησε είναι ότι «το Ασφαλιστικό δεν περνάει στην κοινωνία», ενώ και για την Κ.Ο. είναι εξαιρετικά δύσκολο θέμα. Πάντως με νωπό ακόμα το πλήγμα που δέχτηκε η κυβέρνηση με τα τρία «παρών» στην ψήφιση του μνημονίου, βουλευτές του κόμματος μας έλεγαν χθες ότι δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να επιβάλει θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψήφιση ή να θέσει πολιτικά διλήμματα. Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά; Μπορεί, μας έλεγε χθες βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, όταν έρθει η ώρα της ψήφισης να πει η κυβέρνηση πως «αν δεν ψηφιστεί το ν/σ δεν θα πάρει η χώρα τη δεύτερη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης» και να πετάξει έτσι το μπαλάκι της ευθύνης χρεοκοπίας στους βουλευτές.
Η ερώτηση
Στην ερώτησή τους οι 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν μεταξύ άλλων:
- Αν υιοθετηθεί η πρόταση της τρόικας για τον υπολογισμό της σύνταξης (αναπλήρωση στο 48%) οι συντάξεις που θα διαμορφωθούν θα είναι κοντά στην κατώτατη σύνταξη και μεσοπρόθεσμα αυτό θα οδηγήσει το δημόσιο σύστημα σε κατάρρευση, εφόσον θα απουσιάζει κάθε κίνητρο ασφάλισης και η εισφοροδιαφυγή θα καταστεί κανόνας.
- Να μην επιτραπεί στην τρόικα να προσμετρήσει και μειώσει τις επικουρικές συντάξεις για να δείξει ότι ανεβαίνει το ποσοστό αναπλήρωσης, γιατί οι εισφορές αυτών αφορούν μόνο εργοδότες και εργαζομένους.
- Τα ζητήματα όπως η κατάργηση των συντάξεων στις χήρες είναι ασύμβατα με την ελληνική πραγματικότητα.
- Στον τομέα της ασφάλισης υπάρχουν τεράστια περιθώρια εξοικονόμησης πόρων από σπατάλες που γίνονται σε φάρμακα και σε διαγνωστικά κέντρα και τα οποία λυμαίνονται κυκλώματα που κινούνται στους χώρους αυτούς. Οι βουλευτές ζητούν από τον υπουργό να μάθουν τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τα παραπάνω και αν θα σεβαστεί τη ρήτρα του ελληνικού Κοινοβουλίου ή τις ερμηνείες της τρόικας. Υπογράφουν οι Π. Κουκουλόπουλος, Ο. Κωνσταντινόπουλος, Σοφία Γιαννακά, Μ. Κατρίνης, Μ. Τζελέπης, Β. Γερανίδης, Ν. Σαλαγιάννης, Β. Κεγκέρογλου, Ολγα Ρενταρη-Τεντε, Χ. Πρωτόπαπας, Δ. Καρύδης, Τ. Σιδηρόπουλος, Σ. Στασινός, Γ. Αμοιρίδης.
Μετά τις 15/6
Σύμφωνα με τους αναθεωρημένους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, το Ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά τις 15 Ιουνίου και θα έρθει για ψήφιση στην Ολομέλεια πριν κλείσει η Βουλή για τα θερινά τμήματα. Αν ο χρόνος δεν επαρκέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραταθεί για λίγες μέρες η έναρξη των θερινών τμημάτων. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος σχεδιάζει το κοινοβουλευτικό σώμα το καλοκαίρι να λειτουργήσει με τα θερινά τμήματα. *
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ.
«Ε.Ν»  Θα υπάρχει άραγε βουλευτής που θα ψηφήσει αυτό το ασφαλιστικό; Θα υπάρχει άραγε βουλευτής που θα μπορεί να δει κατάματα την κοινωνία; Θα μπορεί να κυκλοφορεί στους δρόμους στα καφενεία και στα χωριά χωρίς ντροπή; Ρωτάμε, θα υπάρχει;

Ξανακλείνουν την Εγνατία Οδό!!!

Κλειστά θα παραμείνουν, για ακόμη μια φορά, τμήματα της Εγνατίας και οι οδηγοί θα αναγκαστούν να ταξιδέψουν από την παλαιά Εθνική Οδό.Συγκεκριμένα,σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.,στα πλαίσια των απαιτούμενων εργασιών διάστρωσης αντιολισθηρού τάπητα στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας οδού από ανισόπεδο κόμβο Βενέτικου μέχρι ανισόπεδο κόμβο Παναγίας Τρικάλων, απαιτούνται τα ακόλουθα : -Αποκλεισμός της κυκλοφορίας στον αριστερό κλάδο της Εγνατίας Οδού, στην κατεύθυνση από Γρεβενά προς Ιωάννινα, από Α/Κ Βενέτικου μέχρι Α/Κ Παναγιάς, την περίοδο από Πέμπτη 10-06-2010 και ώρα 7:00π.μ. έως Κυριακή 20-6-2010 και ώρα 20:00 μ.μ.Κατά την ανωτέρω περίοδο η κυκλοφορία από Γρεβενά προς Ιωάννινα θα διεξάγεται από τον Α/Κ Βενέτικου μέσω της επαρχιακής οδού Μηλιάς – Κρανιάς (λειτουργική Εγνατία) στον Α/Κ Μετσόβου. -Αποκλεισμός της κυκλοφορίας του κλάδου του Α/Κ Παναγίας από Τρίκαλα προς Ιωάννινα, την Παρασκευή 18-06-2010 από 07:00π.μ. έως 20:00μ.μ.Κατά την ανωτέρω ημέρα η κυκλοφορία από Τρίκαλα προς Ιωάννινα θα διεξάγεται από την Εθνική Οδό Τρικάλων – Ιωαννίνων (μέσω Κατάρας) έως τον Α/Κ Μετσόβου. -Αποκλεισμός της κυκλοφορίας στον δεξιό κλάδο της Εγνατίας Οδού, στην κατεύθυνση από Ιωάννινα προς Γρεβενά, από Α/Κ Μετσόβου μέχρι Α/Κ Βενέτικου, την περίοδο από Δευτέρα 21-6-2010 και ώρα 7:00π.μ έως Παρασκευή 02-7-2010 και ώρα 20:00 μ.μ.Κατά την ανωτέρω περίοδο η κυκλοφορία από Ιωάννινα προς Γρεβενά θα διεξάγεται από τον Α/Κ Μετσόβου μέσω της επαρχιακής οδού Μηλιάς Κρανιάς (λειτουργική Εγνατία) στον Α/Κ Βενέτικου.Η κυκλοφορία από Ιωάννινα προς Τρίκαλα θα διεξάγεται κανονικά διαμέσου του Α/Κ Παναγίας εκτός της Πέμπτης 01-07-2010.  -Αποκλεισμός της κυκλοφορίας του κλάδου του Α/Κ Παναγιάς από Ιωάννινα προς Τρίκαλα, την Πέμπτη 01-07-2010 από 07:00π.μ έως 20:00μ.μ.Κατά την ανωτέρω ημέρα η κυκλοφορία από Ιωάννινα προς Τρίκαλα θα διεξάγεται από τον Α/Κ Μετσόβου στην Εθνική οδό Ιωαννίνων – Τρικάλων (μέσω Κατάρας).
epirusgate.blogspot.com



Νέα Δημοκρατία. «Κυβερνητική Βαβέλ»

Η εικόνα που εκπέμπει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα εξηγεί απόλυτα και τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους φθάσαμε στην κρίση δανεισμού. Το κυβερνητικό σχήμα εμφανίζεται χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο, να αλληλοσπαράσσεται με τους υπουργούς να εκτοξεύουν κατηγορίες ο ένας εναντίον του άλλου για βασικά ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής. Πριν συμπληρωθούν καν οκτώ μήνες με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία η μεταμοντέρνα διακυβέρνηση που ευαγγελιζόταν ο κ. Παπανδρέου κατέληξε στη σύστασή του στα κυβερνητικά στελέχη να μην αντιμετωπίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους σαν φέουδα… Και όλα αυτά να συμβαίνουν σε μια περίοδο που η χώρα ελέγχεται και αξιολογείται από την τρόικα, η οποία, φροντίζει να μας υπενθυμίζει ευθέως ότι κάτω από το μνημόνιο έχει μπει η υπογραφή της κυβέρνησης και η έγκριση του κοινοβουλίου.
Το σκηνικό ασυνεννοησίας και κυρίως της αδυναμίας συντονισμού του κυβερνητικού έργου δίνει το πλέον αρνητικό μήνυμα πρώτα προς τις αγορές, που θα εξακολουθούν έτσι να μην εμπιστεύονται μια κυβέρνηση με ενδείξεις παραλυσίας. Το μήνυμα αυτό το λαμβάνει, όμως, και η κοινωνία η οποία με καταρρακωμένη ψυχολογία παρακολουθεί την καταιγίδα των μέτρων που θα συμπιέσει το βιοτικό της επίπεδο, ενώ τα μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα έχουν χαθεί στην «ενδοκυβερνητική διαβούλευση». Οι διαφωνίες των κυβερνητικών στελεχών εμφανίζονται παντού και οι «πατρικές» παραινέσεις του πρωθυπουργού για συναδελφικότητα πέφτουν στο κενό. Είναι ενδεικτική η Βαβέλ απόψεων για τα αίτια της ακρίβειας και τις αποκρατικοποιήσεις. Για το σημαντικό πρόβλημα της ακρίβειας , οι αντιπαραθέσεις αφορούσαν τα αίτια που την προκάλεσαν. Η κ. Κατσέλη δείχνει προς το υπουργείο Οικονομικών, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων στα καύσιμα-ποτά, και ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντά ότι η αύξηση των καυσίμων είναι μεγαλύτερη από ό,τι αντιστοιχεί στις αυξήσεις των φόρων. Και βεβαίως, στην πράξη παρακολουθούμε την ανοδική πορεία του πληθωρισμού. Η έλλειψη σχεδιασμού και στον τομέα της ακρίβειας άλλωστε εκφράζεται και μέσα στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε με την ερώτηση 26 βουλευτών του, που θέτουν την αντιμετώπισή της ως ζήτημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης έναντι των πολιτών που «πρέπει να αισθανθούν προστασία για τη μείωση των εις βάρος τους αρνητικών συνεπειών». Όσο για τις αποκρατικοποιήσεις οι γνώμες των υπουργών είναι πολύ διαφωτιστικές για το τι ακριβώς έχει δρομολογηθεί: Ο κ. Μπεγλίτης χαρακτήρισε το πρόγραμμα πρόχειρο και απροετοίμαστο και δίνει την εντύπωση «ενός άγχους να ξεπουλήσουμε άρον- άρον ό,τι μπορούμε» Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος πιστεύει ότι «το σχέδιο είναι χωρίς χρονοδιάγραμμα και ξεκάθαρους στόχους». Αν αυτά πιστεύουν οι υπουργοί της κυβέρνησης τι περιμένουν να πιστέψει η ελληνική κοινωνία που τους παρακολουθεί εμβρόντητη;



Η Ποντιακή Νεολαία καταδικάζει την άστοχη ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας με το θέμα στις Πανελλήνιες εξετάσεις

Η Ποντιακή Νεολαία Ελλάδας καταδικάζει την άστοχη ενέργεια του υπουργείου Παιδείας να θέσει ως θέμα στις απολυτήριες εξετάσεις της Γ΄ τάξης του Λυκείου στο μάθημα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, απόσπασμα από το κείμενο "Το σπίτι του Κεμάλ" του Γιώργου Ιωάννου. Την ημέρα που η Ελλάδα τιμά την μνήμη χιλιάδων νεκρών που υπέστησαν το έγκλημα της γενοκτονίας, που δολοφονήθηκαν μόνο και μονό επειδή ήταν διαφορετικοί, την ίδια ημέρα η επίσημη ελληνική πολιτεία προσπαθεί με μια απλουστευτική, εξισωτική λογική να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Το κείμενο καταλήγει "Τέτοιο σπαραγμό δε ματαείδα" εννοώντας το σπαραγμό της μικρής Τουρκάλας που άφηνε το σπίτι της στη Θεσσαλονίκη γεγονός απόλυτα ανθρώπινο και κατανοητό. Η χρονική στιγμή όμως που επιλέχθηκε να προωθηθεί το συγκεκριμένο μήνυμα είναι προκλητική και διεγείρει τα εξαρτημένα αντανακλαστικά του ελληνισμού. Στην εποχή της ελληνικής Κεμαλολαγνείας οι εμπνευστές του θέματος αγνοούν ότι ο Κεμαλισμός είναι σύμφυτος με τον ολοκληρωτισμό, τον ρατσισμό και την μεγαλύτερη καταστροφή του ελληνισμού στον 20ο αιώνα. Ο Κεμαλισμός σήμερα είναι υπό διωγμό στην γείτονα χώρα, αλλά βρίσκει θαυμαστές στη δικιά μας. Οι μνήμες δεν έχουν πεθάνει. Επιζητούν ηθική δικαίωση. Απαιτούν η ελληνική πολιτεία, όπως την δεσμεύει ο νόμος του 1994, να διεθνοποιήσει το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων αντί να προβαίνει σε ενέργειες που υποδαυλίζουν το συνεχώς διογκούμενο παγκόσμιο κίνημα πολιτών, που έχει καταφέρει πολλές αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας από ξένα κράτη και πολιτείες.
Ο πρόεδρος Χ. Κωτίδης - Ο γεν. γραμματέας Θ. Κωτσίδης



Σήμερα η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Ιωάννη


Σήμερα θα τελεσθεί η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Σεβασμιότατου κ.κ. Ιωάννου. Η υποδοχή του Ποιμενάρχου και Πατρός στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεώς αποτελεί όντως σημαντικό ιστορικό και πνευματικό γεγονός. Η υποδοχή θα πραγματοποιηθεί στις 6:00 μ.μ. στην πλατεία του Λαγκαδά και κατόπιν εν πομπή θα κατευθυνθεί προς την Μητρόπολη.



Έκλεψαν χρηματοκιβώτιο από Δασικό Συνεταιρισμό στην περιοχή του Σταυρού

Το χρηματοκιβώτιο του Δασικού Συνεταιρισμού που βρίσκεται στην περιοχή του Σταυρού Θεσσαλονίκης, έκλεψαν τα ξημερώματα άγνωστοι δράστες. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες παραβίασαν την είσοδο του κτιρίου και άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο, το οποίο -κατά δήλωση υπευθύνου του Συνεταιρισμού- περιείχε περίπου 3.000 έως 4.000 ευρώ.



Μονιμοποίηση συμβασιούχων πυροσβεστικής.

Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων της πυροσβεστικής υπηρεσίας προανήγγειλε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας κατά την τελετή θεμελίωσης του πρώτου Πυροσβεστικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, χθες το πρωί. Κατά την ομιλία του προανήγγειλε ακόμα τη δημιουργία της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στην περιοχή της Νεοχωρούδας. Η δημιουργία του πρώτου Πυροσβεστικού Σταθμού πραγματοποιείται μετά από αναβολές 50 χρόνων, αφού, σύμφωνα με τον γηραιότερο εν ζωή αξιωματικό της πυροσβεστικής, τον 98χρονο Γιάννη Αναγνωστόπουλο, η υλοποίησή του έχει αποφασιστεί εδώ και περίπου 60 χρόνια. Το έργο αποτελεί σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Βούγια, να ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Ο πρώτος Πυροσβεστικός Σταθμός Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Κασσάνδρου, απέναντι από τα παλιά κοιμητήρια Ευαγγελίστριας, σημείο από όπου θα μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα οι περιοχές όπου σημειώνονται τα περισσότερα συμβάντα. “Το σημείο εξυπηρετεί όλες τις πλευρές της πόλης και έχει πρόσβαση στην ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη όπως και στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου”, επεσήμανε κατά την ομιλία του ο αρχηγός του σώματος, Στυλιανός Στεφανίδης. Ακόμα, το κτίριο θα περιλαμβάνει δύο υπόγειους χώρους για τη στάθμευση των οχημάτων, για να μην επιβαρυνθεί η περιοχή. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών της πυροσβεστικής, θα ακολουθήσει η δημιουργία ανάλογων πυροσβεστικών σταθμών σε άλλες περιοχές, όπως η Αλεξανδρούπολη, η Λευκάδα και τα Γιαννιτσά, ενώ προηγήθηκε η θεμελίωση του Πυροσβεστικού Σταθμού Βέροιας. Με τη δημιουργία των πυροσβεστικών σταθμών θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα της πυροσβεστικής και θα αντικατασταθούν τα υπάρχοντα κτίρια, που κρίνονται ανεπαρκή. Οι νέες υποδομές θα προσφέρουν την απαραίτητη ασφάλεια, λειτουργικότητα και υγιεινή στους υπαλλήλους και τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης όπου υπάρχει ανάγκη. Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και υψηλόβαθμα στελέχη της πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ, ενώ τον αγιασμό πραγματοποίησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, στον οποίο απονεμήθηκε μετάλλιο, όπως και στον κ. Ψωμιάδη, με αφορμή τα 80 χρόνια της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Ισχυρή καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη

Ισχυρή καταιγίδα με κεραυνούς και αστραπές, ξέσπασε ξαφνικά στη Θεσσαλονίκη, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Μέσα σε λίγα λεπτά, οι δρόμοι της πόλης μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ στη περιφερειακή οδό η κίνηση γίνεται με πολύ χαμηλές ταχύτητες, τόσο λόγω του νερού, αλλά και της περιορισμένης ορατότητας από τη πυκνή βροχόπτωση



Πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Θεσσαλονίκης