Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης Γενοκτονίας Ελλήνων του Πόντου

Παρουσία του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την Κυριακή 23 Μαΐου 2010.
Για την ημέρα, έχουν οριστεί:
• Γενικός Σημαιοστολισμός σε ολόκληρη τη Διοικητική Περιφέρεια του Νομού Θεσσαλονίκης, από ώρα 08:00 μέχρι τη δύση του ηλίου της 23ης Μαΐου 2010.
• Φωταγώγηση των δημοσίων και δημοτικών καταστημάτων καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 23ης Μαϊου 2010 μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης, σε ολόκληρη τη Διοικητική Περιφέρεια του Νομού Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
10:00' π.μ.: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας
Ομιλία από το Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη
10:45' π.μ.: Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Πόντιου Παπά και Δασκάλου (Πλατεία Αγίας Σοφίας) από τους κ.κ.:
 Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης
 Στρατηγό Διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού
 Νομάρχη Θεσσαλονίκης
 Δήμαρχο Θεσσαλονίκης
 Εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων
 Εκπροσώπους Ποντιακών Ομοσπονδιών και Παλιννοστούντων
 Εκπροσώπους Νομικών Προσώπων
Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί ομιλίες και εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία για τα δραματικά γεγονότα του διωγμού του Ποντιακού Ελληνισμού σε ημέρα και ώρα που θα καθοριστούν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Η παρουσία των Ποντίων στη Μικρά Ασία και στα παράλια του Ευξείνου Πόντου χρονολογείται από τις αρχές της πρώτης χιλιετίας προ Χριστού. Άλλοτε έχει τη μορφή της πόλης-κράτους της αρχαιότητας, άλλοτε τη μορφή του κράτους-χώρου της Ελληνιστικής περιόδου, ενώ από το 1204-1461 ταυτίζεται με την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας. Η Οθωμανική κατοχή έδωσε τη χαριστική βολή και στον Ποντιακό Ελληνισμό και τον υπέβαλε σε συνθήκες διαβίωσης τέτοιες που αποσκοπούσαν στην αλλοίωση της ταυτότητας και τη διάσπαση της ενότητάς του. Τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ποντίων, που διήρκεσαν από το 1916 μέχρι το 1923, μετέτρεψαν τους Έλληνες του Πόντου σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς. Για να αποκατασταθεί η ιστορική εκκρεμότητα, αλλά και η ηθική και η φυσική βλάβη που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός, η Ελληνική Βουλή καθόρισε στις 24-2-1994 τη 19η Μαΐου, ημέρα που το 1919 ο Κεμάλ αποβιβάσθηκε στη Σαμψούντα για να συνεχιστεί κατά τον φρικιαστικότερο τρόπο η γενοκτονία του Ελληνισμού, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Εκκρεμεί η αναγνώριση της γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου από τους Διεθνείς Οργανισμούς και την Τουρκία.






Υπάλληλοι απορριμματοφόρου του δήμου Θεσσαλονίκης προξένησαν ζημιά σε I.X.

Ζημιά σε σταθμευμένο όχημα προκάλεσαν υπάλληλοι απορριμματοφόρου του δήμου Θεσσαλονίκης την ώρα της αποκομιδής των σκουπιδιών. Το περιστατικό συνέβη στο πάρκο της οδού Συνταγματάρχου Φρύζη στην Ξηροκρήνη. Οι υπάλληλοι αντί να ζητήσουν συγγνώμη από το ιδιοκτήτη του οχήματος του συμπεριφέρθηκαν αναιδέστατα.

Το πετρέλαιο του Αιγαίου μπορεί να μας αποφέρει έσοδα 186 εκατ. δολαρίων ετησίως

Γράφει ο Αντώνης Φώσκολος,
ομότιμος καθηγητής στο Πολυτεχνείου Κρήτης, επιστημονικός ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης στο Ινστιτούτο Ιζηµατογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου

Το Αιγαίο δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μία λίμνη πετρελαίου, διότι η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα με πολλά ρήγματα. Ο τεκτονισμός και η ηφαιστειότητα απαγορεύουν την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου με την έννοια μιας μεγάλης πετρελαϊκής λεκάνης, τύπου κοιτάσματος Ghawar της Σαουδικής Αραβίας, μήκους 150 χιλιομέτρων και πλάτους 15 χιλιομέτρων που παράγει 5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Έχουμε όμως μικρότερες λεκάνες ή, όπως λέμε, μικρότερους ταμιευτήρες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Από τα βεβαιωμένα αποθέματα ένα ποσοστό, περίπου το 40%, είναι εκμεταλλεύσιμο, ενώ το υπόλοιπο μένει στον ταμιευτήρα, όμως με τις νέες τεχνικές μπορούμε να αυξήσουμε την αποληψιμότητα στο 55%-60%. Ούτε οι ποσότητες ούτε το οικονομικό όφελος είναι ευκαταφρόνητο. Και αν συνεκτιμηθεί και η διπλάσια ποσότητα παραγωγής από τον Πρίνο -χωρίς τις μελλοντικές βελτιώσεις που μπορούν άνετα να διπλασιάσουν την παραγωγή του- η Ελλάδα θα έχει μια ετήσια παραγωγή άνω των 2,19 εκατομυρίων βαρελιών (6.000 βαρ./ημέρα x 365 ημερ.) και οικονομικό όφελος προς το παρόν 186 εκατ. δολαρίων ετησίως (τιμή 85 δολάρια/βαρέλι). Αν προχωρούσαμε στην έρευνα και τη συνεπακόλουθη εκμετάλλευση των πιθανών και βεβαιωμένων κοιτασμάτων στην Ελλάδα, τότε θα απασχολούσαμε στον πρωτογενή τομέα τουλάχιστον 1.500 άτομα προσωπικό για 30 χρόνια -κατ’ αναλογία με τον Πρίνο. Επιπλέον με μία ημερήσια παραγωγή της τάξης των 75.000 χιλιάδων βαρελιών θα εξοικονομούσαμε το 20% των αναγκών της χώρας σε αργό πετρέλαιο. Τα ημερήσια κέρδη σε συνάλλαγμα ανέρχονται σε περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ και σε ετήσια βάση 2,19 δισεκατομμύρια ευρώ, με βάση μια τιμή του αργού πετρελαίου τα 80 ευρώ/βαρέλι. Για τα 30 χρόνια εκμετάλλευσης τα ακαθάριστα έξοδα θα ήταν 66 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι, 49 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πώς θα διπλασιαστεί η παραγωγή πετρελαίου στη Θάσο
Τα βεβαιωμένα και εκμεταλλεύσιμα αποθέματα είναι αυτά του Πρίνου, Βορείου Πρίνου, της Περιοχής Έψιλον και το κοίτασμα South Kavala, που είχε φυσικό αέριο. Αυτή την στιγμή η Kavala Oil παράγει 4.000 βαρέλια ημερησίως από τα κοιτάσματα του Πρίνου και την περιοχή Έψιλον. Η παραγωγή αυτή μπορεί να διπλασιαστεί αν στην περιοχή της Δράμας η ΔΕΗ βάλλει σε λειτουργία ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με λιγνίτη. Οι εκπομπές του CO2 που θα βγαίνουν από τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να διοχετευτούν, εννοείται μετά από καθαρισμό, στο κοίτασμα του Πρίνου η παραγωγή του οποίου, τουλάχιστον, θα διπλασιαστεί. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται εδώ και 10 χρόνια στη Βόρεια Αμερική. Τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από τη Βόρεια Ντακότα, που λειτουργούν με λιγνίτη, διοχετεύουν το CO2 στα εξαντλημένα κοιτάσματα πετρελαίου του Weyburn της πολιτείας Saskatchewan, Καναδά με αποτέλεσμα να αναζωογονηθεί η παραγωγή τους. Το ίδιο γίνεται και στη πολιτεία της Αλμπέρτας, όπου οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμη ύλη τον λιγνίτη, διοχετεύουν το παραγόμενο CO2 στα εξαντλημένα κοιτάσματα πετρελαίου. Έτσι, εντός μιας πενταετίας, δηλαδή όταν κατασκευαστεί ο πρώτος ΑΗΣ στην Δράμα, όχι μόνο θα διπλασιαστεί η παραγωγή του αργού πετρελαίου, αλλά θα απασχοληθούν μονίμως στη Δράμα και την Καβάλα πάνω από 400 άτομα σε μόνιμες θέσεις για 30 χρόνια. Ένα άλλο πρόσθετο όφελος που θα προκύψει για τη Δράμα θα είναι η θέρμανση των σπιτιών τον χειμώνα με νερό ζεστό που θα παρέχεται από τον ατμοηλεκτρικό σταθμό, δηλαδή χρήση τηλεθέρμανσης. Από τον Πρίνο αντλήσαμε 116 εκατομ. βαρέλια πετρέλαιο και πιθανόν να υπάρχουν άλλα 10-15 εκατομμύρια βαρέλια. Στην περιοχή της Θάσου υπάρχουν ακόμα έξι δομές παρόμοιες με αυτήν του Πρίνου, βάσει γεωλογικών, γεωφυσικών και γεωχημικών δεδομένων: Νίκας, Σταυρός, Άνω Μπάμπουρας, Κάτω Μπάμπουρας, Μαρώνεια και East Thassos. Επομένως θα πρέπει να έχουν πιθανά γεωλογικά αποθέματα αργού πετρελαίου της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων βαρελιών και πιθανά απολήψιμα το 38% έως 40% των γεωλογικών αποθεμάτων, δηλαδή 750 εκατομ. βαρέλια. Ο Βόρειος Πρίνος έχει άλλα περίπου 3 εκατομ. βαρέλια πετρέλαιο και η περιοχή Έψιλον περίπου άλλα 15 εκατομ. βαρέλια. Το κοίτασμα του Βορείου Πρίνου είναι ανεκμετάλλευτο λόγω της ποιότητάς του, επειδή το πετρέλαιο είναι βαρύ. Όμως εδώ και τρία χρόνια στην πολιτεία της Αλμπέρτας του Καναδά εφαρμόζεται η μέθοδος SAC-D (Steam Assisted Gravity Drive), η οποία δίνει τη δυνατότητα να γίνουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου με παρεμφερή ποιότητα όπως αυτή που έχουμε στον Βόρειο Πρίνο.  Εν κατακλείδι, η ημερήσια παραγωγή 10.000 βαρελιών αργού πετρελαίου από την περιοχή Δυτικά της Θάσου είναι απόλυτα εφικτή αν εφαρμοστούν οι νέες τεχνολογίες απόληψης.
Πετρελαιοπιθανές περιοχές
Στη Δυτική Πελοπόννησο, υπάρχει το βεβαιωμένο μικρό κοίτασμα αργού πετρελαίου στο Κατάκωλο που μπορεί να μας δώσει 2.000 βαρέλια ημερησίως για 20 χρόνια. Στη Μακεδονία πετρελαιοπιθανές περιοχές βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νομού των Γρεβενών (βάσει των εργασιών του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Δρος Α. Ζελιλίδη και των συνεργατών του) και ανατολικά της Θάσου (βάσει των εργασιών των γεωλόγων της ΔΕΠ-ΕΚΥ και αυτών της καναδικής εταιρείας North Aegean Petroleum Company/ NAPC).  Μία άλλη περιοχή που μπορεί να φιλοξενεί μεγάλα αποθέματα αργού πετρελαίου βρίσκεται βορείως της Χίου με προέκταση δυτικά της Μυτιλήνης, ανατολικά του Άγιου Ευστρατίου και ανατολικά της Λήμνου. Μία πιθανή συνεκμετάλλευση με μία ξένη εταιρεία που θα έπαιρνε το 40% της πετρελαιοπαραγωγής, ενώ το υπόλοιπο 60% θα το μοιραζόντουσαν εξ ημισείας Ελλάδα και Τουρκία θα αύξανε τα πιθανά εκμεταλλεύσιμα ελληνικά αποθέματα στο Αιγαίο. Η απόφαση πιθανόν να έχει πολιτικό κόστος. Άλλη πολύ ελπιδοφόρος περιοχή για ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι η Δυτική Ελλάδα, ιδιαίτερα η Ήπειρος όπως το Γεωσύγκλινο του Αγίου Γεωργίου στην Άρτα, τo Καλπάκι κοντά στα αλβανικά σύνορα, και η ύπαρξη των Μεγάλων Δομών, Πύρου και Αχιλλέα δυτικά της Κέρκυρας. Οι εκτιμήσεις των πιθανών γεωλογικών αποθεμάτων πετρελαίου στην Δυτική Ελλάδα κυμαίνονται από 5 έως 6 δισ. και των πιθανών απολήψιμων αποθεμάτων στα 2 δισ. Δημοσιευθείσες εργασίες του Κ. Νικολάου δείχνουν ότι: α) στη ΒΔ τομή Κέρκυρα-Καλπάκι, υπάρχουν: 3 ταμιευτήρες πετρελαίου κάτω από τους εβαπορίτες της Ηπείρου και 4 ταμιευτήρες πάνω από τους εβαπορίτες, και β) στη ΝΔ Τομή Ζάκυνθος-Δυτικό-Κατάκωλο-Σκολίδα, υπάρχουν ένας ταμιευτήρας κάτω από τους εβαπορίτες και 4 πάνω από τους εβαπορίτες). Μια ενεργειακά ισοδύναμη ποσότητα φυσικού αερίου με αυτήν του αργού πετρελαίου είναι πολύ πιθανή λόγω του τύπου της οργανικής ουσίας (Τύπος ΙΙ) που υπάρχει στα ιζηματογενή πετρώματα της Ηπείρου. Αυτός ο τύπος της οργανικής ουσίας γεννά 50% αργό πετρέλαιο και 50% φυσικό αέριο.
«Μακεδονία»

ΕΣΗΕΜΘ: Συγκροτήθηκε το διοικητικό συμβούλιο


Στη θέση του προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης θα βρεθεί για δύο ακόμη χρόνια ο Μάκης Βοϊτσίδης, που πήρε τη θετική ψήφο επτά από τα εννέα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όπως και η Χριστίνα Χαλεπλίδου, που θα συνεχίσει το έργο της ως αντιπρόεδρος του δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ για δεύτερη συνεχή θητεία. Τη θέση του γενικού γραμματέα κατέλαβε με έξι ψήφους ο Τάσος Φωκιανίδης, ταμίας ορίστηκε από την πλειοψηφία ο Βασίλης Κοντογουλίδης με αναπληρωτή τον νεοεκλεγέντα Αντώνη Ρεπανά, ενώ ο Νίκος Καρράς την επόμενη διετία θα αναλάβει τον ρόλο του αναπληρωτή γενικού γραμματέα, καθώς και του εφόρου κτιρίου της Ένωσης.

100.000 διαβητικοί στον... αέρα

Χωρίς φάρμακα αναμένεται να μείνουν περίπου 100.000 ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για το διαβήτη και θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, μετά την απόφαση της φαρμακευτικής εταιρίας Novo Nordisk να αναστείλει τη διάθεση των προϊόντων της στην Ελλάδα, λόγω των υποχρεωτικών μειώσεων των τιμών τους. Τα στελέχη της Novo Nordisk τονίζουν ότι η αναστάτωση που θα προκληθεί στο χώρο της υγείας οφείλεται στις μειώσεις των τιμών στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση και οι οποίες καθιστούν ασύμφορες τις νέες τιμές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, «οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή, ως αποτέλεσμα της έκδοσης του νέου δελτίου τιμών. Αυτό υπαγορεύει μια μέση μείωση των τιμών των προϊόντων της Novo Nordisk στην Ελλάδα της τάξης του 25%. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου απαξίωση των προϊόντων της, δεδομένου ότι οι τιμές της στην Ελλάδα ήταν ήδη μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη και έτσι, η Novo Nordisk Ελλάς ΕΠΕ, θα πρέπει πλέον να λειτουργεί με ζημία, γεγονός που δεν την καθιστά βιώσιμη.
Η Novo Nordisk είναι πεπεισμένη ότι τόσο το δελτίο τιμών όσο και ο τρόπος που υλοποιείται δεν είναι σύννομα με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και σύντομα θα ανακληθεί. Για το σκοπό αυτό προχωρά σε όλες τις νόμιμες ενέργειες».
Τα φάρμακα της εταιρίας στα οποία θα παρατηρηθούν ελλείψεις είναι:
1. ACTRAPID PENFILL INJ.SOL.FL 5x3ml x 100iu/ml
2. GLUCAGEN HYPOKIT
3. LEVEMIR INJ.SOL. 100u/ml FLEXPEN x 5PF.PEN x 3ml
4. MIXTARD 30 PENFILL INJ.SOL FL 5x3ML
5. MIXTARD 40 PENFILL INJ.SOL FL 5x3ML
6. MIXTARD 50 PENFILL INJ.SOL FL 5x3ML
7. NORDITROPIN SIMPLEXX 5mg
8. NOVOMIX 30 FLEXPEN 5 PF PENx3mlx100u/ml
9. NOVONORM 0,5 mg 120TABS
10. NOVONORM 1,0 mg 120TABS
11. NOVONORM 2,0 mg 120TABS
12. NOVORAPID 1 VIAL 10ml x100u/ml
13. NOVORAPID INJ.SOL FLEXPEN 5 PENx3mlx100u/ml
14. PROTAPHANE PENFILL INJ.SOL.FL 5x3ml
15. TRISEQUENS FC tabl BT X 28
16. VAGIFEM 25μg
17. VICTOZA IN.SO.PFP 6 mg/ml 2 PF PENS x 3ml
«Μέχρι νεοτέρας και λόγω της ανησυχίας της για τα άτομα με διαβήτη που χρησιμοποιούν τα προϊόντα της στην Ελλάδα», η εταιρία θα διαθέτει απρόσκοπτα ανθρώπινη ινσουλίνη:
• ACTRAPID,
• PROTAPHANE και
• MIXTARD 30
σε φιαλίδια των 10 ml στις μειωμένες τιμές που ορίζονται από το νέο δελτίο τιμών.
«Αγγελιοφορος»