Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Μητροπολίτης Λαγκαδά εξελέγη ο πρωτοσύγκελος αρχιμανδρίτης Ι. Τασσιάς

Στη Μητρόπολη Λαγκαδά εξελέγη ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Θεσσαλονίκης αρχιμανδρίτης Ιωάννης Τασσιάς με 41 ψήφους σε σύνολο ψηφισάντων 76. Μητροπολίτης Ιλίου Πετρουπόλεως και Αχαρνών εξελέγη ο αρχιμανδρίτης και διευθυντής του γραφείου του αρχιεπισκόπου Αθηναγόρας Δικαιάκος με 44 ψήφους. Για την μητρόπολη Κηφισιάς Αμαρουσίου και Ωρωπού εξελέγη ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτης Κύριλλος Μυσιακούλης με 66 ψήφους.
«.Ε.Ν» Ευχόμαστε να είναι άξιος ποιμενάρχης

Συμβολικό κλείσιμο του Κόμβου Προφήτη αύριο από τους κατοίκους του Σοχού


Με το σύνθημα : «Η εδώ ο δήμος Σοχού ή πουθενά» οι κάτοικοι του Σοχού θα κλείσουν συμβολικά τον Κόμβο Προφήτη στην Εγνατία Οδο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη κατάργηση του Δήμου Σοχού και την συνένωση του με τον Δήμο Λαγκαδά. Η κυκλοφορία θα διακοπεί την Τρίτη 11/05/2010 για δύο ώρες (11:00-13:00) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους δημότες στον κόμβο θα αναχωρήσουν στις 10:00 από την πλατεία Αγίου Γεωργίου Σοχού.



Μέλη της Παραολυμπιακής Επιτροπής στο Νομάρχη Θεσσαλονίκης

Μέλη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής δέχθηκε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, σήμερα Δευτέρα 10Μαΐου 2010, στις 10.30 το πρωί, στο γραφείο του στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ο Νομάρχης Π. Ψωμιάδης δήλωσε το έμπρακτο ενδιαφέρον της Νομαρχίας για τα Άτομα με Αναπηρία και τον αθλητισμό, ενώ εξέφρασε την αντίδρασή του για την περικοπή των επιχορηγήσεων των αθλητικών συλλόγων και τις αμοιβές προπονητών και αθλητών. «Δεν είναι δυνατόν να περικόπτονται οι επιχορηγήσεις στον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη νεολαία, τα άτομα με αναπηρίες. Είναι αδιανόητο οι αθλητές με αναπηρία και οι προπονητές, που δοξάζουν τη χώρα μας διεθνώς να μην ανταμείβονται για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν», κατέληξε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Από την πλευρά τους τα μέλη της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής ευχαρίστησαν το Νομάρχη για το προσωπικό ενδιαφέρον και την αμέριστη αρωγή και συμπαράστασή του στο δύσκολο έργο της.
Στο τέλος της συνάντησης ο Νομάρχης χάρισε στα μέλη της Επιτροπής ασημένια προπλάσματα του Λευκού Πύργου.











Βράβευση του πρωταθλητή Βασίλη Τσολακίδη απο το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Τον πρωταθλητή της ενόργανης γυμναστικής Βασίλη Τσολακίδη, που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής στο Μπέρμινχαμ της Αγγλίας, θα βραβεύσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης αύριο Τρίτη 11 Μαΐου 2010, στις 13.00 το μεσημέρι, κατά την έναρξη της προγραμματισμένης του συνεδρίασης στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου.





LAZARD. Σύμβουλος επί μήνες με συμβόλαιο 10 ημερών

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ
Από εκεί που δεν μιλούσε κανείς για τον χρηματοοικονομικό όμιλο Lazard, στον οποίο έχει ανατεθεί ο ρόλος συμβούλου της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κρίσης, έφτασε να αποτελέσει αιτία αντιπαράθεσης μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου ότι με την επιλογή του συγκεκριμένου ομίλου, που ειδικεύεται στη διάσωση, δημιουργεί την εικόνα της χώρας που οδεύει σε χρεοκοπία. Εκείνος απάντησε ότι επιλέγει τους καλύτερους συμβούλους, καθώς η χώρα ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις στην οικονομία (ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, που αγνοούσε την ύπαρξη και τον ρόλο του ομίλου, νόμιζε ότι συνομιλούν για κάποιον κύριο Λαζάρ).
Ποια είναι όμως η Lazard και ποιο ρόλο παίζει; Πρόκειται για εταιρεία που ιδρύθηκε στη Ν. Ορλεάνη πριν από 148 χρόνια, από οικογένεια Αμερικανοεβραίων, και τα έσοδά της το 2009 ήταν 1,617 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η έδρα της παραμένει στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη διαθέτει δύο μεγάλα παραρτήματα στο Παρίσι και στο Λονδίνο, μέσω των οποίων παρέχει υπηρεσίες σε κράτη, θεσμικούς επενδυτές και φυσικά πρόσωπα. Μέχρι πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση προσπαθούσε να κρατήσει κρυφή τη συνεργασία -άγνωστο γιατί- παρ' ότι αυτή είχε ξεκινήσει εδώ και λίγους μήνες (η επίσημη πρόσληψή της ως συμβούλου του ελληνικού κράτους, ωστόσο, υπογράφηκε πριν από δέκα μέρες). Την περασμένη Τρίτη σε δημοσίευμα του Ρόιτερ, η Lazard επιβεβαίωνε τη συνεργασία της με την κυβέρνηση (την οποία είχε αποκαλύψει η «Καθημερινή»). Στο δημοσίευμα αναφερόταν ταυτόχρονα ότι η εταιρεία ειδικεύεται στην αναδιάρθρωση του χρέους χωρών που έχουν χρεοκοπήσει, όπως η Αργεντινή, προκαλώντας εύλογους συνειρμούς. Μόλις το είδαν στην κυβέρνηση πανικοβλήθηκαν και το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει τα περί αναδιάρθρωσης χρέους, τα οποία αξιοποίησε αντιπολιτευτικά όμως ο Αντ. Σαμαράς.
Η αλήθεια είναι ότι τον οίκο Lazard πρωτοέφερε στο Ελληνικό Δημόσιο η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., αναθέτοντάς του την Ολυμπιακή (αναδιάρθρωση και πώληση). Επίσης, πριν αναλάβει σύμβουλος της κυβέρνησης για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, της είχε ανατεθεί από τον υπουργό Αμυνας, Β. Βενιζέλο, το πρόσφατο ντιλ του Σκαραμαγκά με τους Αραβες. Αλλωστε, η Lazard είναι εδώ και καιρό σύμβουλος και του Β. Βενιζέλου.  Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό να παίξει ρόλο συμβούλου και σε διάφορα ντιλ που αναμένεται να γίνουν και αφορούν κυρίως ιδιωτικοποιήσεις, μετοχοποιήσεις και εκποίηση κρατικής περιουσίας. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΣΕ, ΛΑΡΚΟ, ακόμα και ΔΕΗ.  (Την περασμένη εβδομάδα συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου η κυβερνητική επιτροπή Αποκρατικοποίησης, στην οποία συμμετείχαν οι Χ. Παμπούκης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδης και Ν. Αθανασάκης).  Η κυβέρνηση αναφέρει ότι επέλεξε ως σύμβουλό της τη Lazard επειδή δεν δανείζει χρήματα (όπως π.χ. η ανταγωνίστρια για τον ίδιο ρόλο Goldman Sachs), έχει χαμηλό προφίλ και επαφές με διεθνή οικονομικά ΜΜΕ, όπως FT, WSJ, Bloomberg κ.ά.  Για το θέμα της παρουσίας της στα διεθνή ΜΜΕ, η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε μεγάλη επικοινωνιακή εταιρεία να βελτιώσει την εικόνα της στο εξωτερικό. Προς το παρόν επικρατεί και πάλι μυστικοπάθεια γύρω και από αυτή την εταιρεία, η οποία υπάρχει εδώ και καιρό και λέγεται ότι συνεργάζεται με τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο.