Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Tην Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Μαϊου κλειστά τα φαρμακεία

Κλειστά θα παραμείνουν και πάλι τα φαρμακεία όλης της χώρας την Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Μαϊου έπειτα από σημερινή απόφαση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ του ΠΦΣ, 11.000 φαρμακεία στην επικράτεια θα παραμείνουν κλειστά με κυρίαρχο αίτημα να υπάρξει κυβερνητική δέσμευση ότι «θα βρεθούν οι δικλίδες ασφαλείας που θα αποτρέψουν την είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης, πράγμα που σημαίνει τεράστια επικινδυνότητα για την υγεία των πολιτών».



Δεν χρειάζεται ν’ ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά

Εξαιρούνται από την υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ, τουλάχιστον για μια 5ετία οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος μέχρι 100KW. Aυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Eργασίας για τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Το νομοσχέδιο προβλέπει υποχρεωτική ασφάλιση στον OAEE για φυσικά πρόσωπα (όπως και μέλη εταιρειών οποιασδήποτε μορφής με ποσοστό τουλάχιστον 3%) που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος πάνω από 20 KW είτε σε κτηριακή εγκατάσταση που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγη επιχείρησης είτε σε αγροτεμάχια ή οικόπεδα.



Έρχονται πληρωμές 20 εκατ. ευρώ για ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης και ποιοτικά πριμ

Στο τελευταίο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία που απαιτείται, ώστε οι παραγωγοί να εισπράξουν μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενισχύσεις στα πλαίσια των ειδικών καθεστώτων και των ποιοτικών πριμ του 2009. Η πίστωση των λογαριασμών αναμένεται εντός των επόμενων επτά - το αργότερο - ημερών. Οι πληρωμές αφορούν ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης, (κυρίως σκληρό σιτάρι), καθώς επίσης και ποιοτικά πριμ, ενώ το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί μόνο τις επόμενες ημέρες θ' αγγίξει τα 20 εκατ. ευρώ.Σημειώνεται ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε δώσει στη δημοσιότητα σχετικό χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές. Στα πλαίσια του χρονοδιαγράμματος εντάσσονται και οι συγκεκριμένες καταβολές ενισχύσεων.




ΤΙ ΓΡΑΦΑΜΕ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΤΡΊΤΗ, 01 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2009
Βενιζέλος – Μπακογιάννη, οι εφεδρείες ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ
Μπορεί να μην εκλέχθηκαν αρχηγοί των κομμάτων τους στις εσωκομματικές εκλογές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Ντόρα Μπακογιάννη, ένα είναι όμως βέβαιο ότι στο μέλλον και οι δυο θα πρωταγωνιστήσουν στην πολιτική σκηνή του τόπου μας. Είναι πολιτικοί που δεν καταθέτουν εύκολα τα όπλα και σύντομα θα το διαπιστώσουμε. Μπορεί η εκτίμηση αυτή να φαίνεται μακριά από την πραγματικότητα αλλά είναι ένα σενάριο που έχει λογική βάση. Ο χρόνος θα δείξει



Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Οι φαρμακοποιοί της πόλης συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία που προκήρυξε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Αύριο ξεκινά το φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Μενεμένης

Περισσότερα από 30 χορευτικά συγκροτήματα από τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και την Πιερία θα πάρουν μέρος στο διήμερο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μενεμένης αυτό το Σάββατο και την Κυριακή στην πλατεία Κ. Τσομπάνογλου της Μενεμένης. Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον Σύλλογο Γονέων Παιδιών πασχόντων από κακοήθη νοσήματα «Λάμψη». Τα χορευτικά συγκροτήματα θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα. Στο τέλος της κάθε βραδιάς θα διοργανωθεί γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα. Τα έσοδα από τη διάθεση των εδεσμάτων θα διατεθούν για την ενίσχυση της «Λάμψης».
Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 8.30 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Τα χορευτικά συγκροτήματα που θα λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ είναι τα εξής:
1. Χορευτική ομάδα δυτικής Θεσσαλονίκης «Το Σεργιάνι»
2. Κέντρο Πολιτισμού Ν. Ρυσίου
3. Κέντρο Πολιτισμού Ταγαράδων
4. Πολιτιστικός Σύλλογος Νέου Αγιονερίου «Το Μυστί»
5. Πολιτιστικός Σύλλογος Νικομηδινού
6. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ευόσμου
7. Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου
8. Αθλητικός- Πολιτιστικός Σύλλογος «Πήγασος» Δυτικής Θεσσαλονίκης
9. Σύλλογος Πτυχιούχων Σχολών Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στον παραδοσιακό χορό
10. Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Ηλιούπολης Δήμου Ευόσμου
11. Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Ηλιούπολης Ευόσμου «Η Αναγέννηση»
12. Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ελευθερίου- Κορδελιού «Μελίνα Μερκούρη»
13. Πολιτιστικός Σύλλογος Δρυμού
14. Σύλλογος Γυναικών Πυλαίας «Η Καπουτζήδα»
15. Πολιτιστικός Οικολογικός Σύλλογος Περαίας
16. Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Λαγκαδά
17. Πολιτιστικός Σύλλογος Ασσήρου
18. Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας
19. Κέντρο Νεότητας Χαλάστρας
20. Ένωση Ποντίων Μενεμένης «Εύξεινος Πόντος»
21. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Μενεμένης
22. Α’ ΚΑΠΗ Μενεμένης
23. Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αναγέννηση» Αγίου Νεκταρίου Μενεμένης
24. Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος περιοχής 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος Δήμου Θεσσαλονίκης «Οι Φίλοι της Παράδοσης»
25. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αμπελοκήπων
26. Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Μηχανιώνας
27. Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγυνών
28. Χορευτικό Συγκρότημα Δημοτικής Επιχείρησης Παναγίας
29. Χορευτικός Σύλλογος Γοματίου Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Παναγίας
30. Πολιτιστικός Σύλλογος Σφενδάμης
31. Πνευματικό Κέντρο Αγίου Νεκταρίου Μενεμένης



Ασφαλιστικό-εργασιακές σχέσεις: Αρον άρον οι ανατροπές

Περισσότερα χρόνια δουλειάς με μικρότερες συντάξεις, μεγαλύτερη ευελιξία στην εργασία με ευκολότερες απολύσεις και μικρότερες αποζημιώσεις, πάγωμα των κατώτατων μισθών για μια τριετία αλλά και ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία προβλέπει, μεταξύ άλλων, το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνονται και στο νόμο που ψηφίστηκε χτες από τη Βουλή και σε αυτά θα «πατήσουν» τόσο το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθείται προς ψήφιση όσο και οι επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Το σοκ για τους εργαζομένους θα είναι μεγάλο, καθώς πολλές από τις επερχόμενες ανατροπές θα ισχύσουν αμέσως. Από τον επόμενο μήνα.
Από τον Ιούνιο
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος, από τον Ιούνιο του 2010 η κυβέρνηση θα υιοθετήσει ένα νέο απλοποιημένο σύστημα (αναλογικό) για όλους τους νυν και μελλοντικούς εργαζομένους που θα προβλέπει τα εξής:
- ΜΕΧΡΙ το Δεκέμβριο του 2015, συνταξιοδότηση στην ηλικία των 65 ετών για όλους, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ασφαλιστεί προ της 1ης Ιανουαρίου 1993.
- ΑΥΞΗΣΗ της απαιτούμενης ηλικίας για συνταξιοδότηση των γυναικών που υπηρετούν στο δημόσιο τομέα στα 65 χρόνια μέχρι το 2013.
- ΕΝΙΣΧΥΣΗ της σύνδεσης των εισφορών με τα επιδόματα.
- ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ των συντάξεων σύμφωνα με το σύνολο του εργασιακού βίου.
- ΜΙΑ μέση ετήσια λογιστική μεταφορά ύψους 1,2.
- ΤΙΜΑΡΙΘΜΟΠΟΙΗΣΗ των συντάξεων.
- ΕΝΑΝ αυτόματο μηχανισμό προσαρμογής που να συνδέει το έτος συνταξιοδότησης με την αύξηση στην προσδοκώμενη διάρκεια ζωής κατά το έτος συνταξιοδότησης.
- ΑΥΞΗΜΕΝΗ ελάχιστη περίοδο εισφορών από 37 σε 40 έτη μέχρι το 2015.
- ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ χρήση της πρόωρης συνταξιοδότησης σε 60 έτη από την 1η Ιανουαρίου 2011, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, και όσων έχουν 40 χρόνια εισφορών.
- ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ σύστημα παροχής αναπηρικών συντάξεων.
- ΜΕΙΩΣΗ (κατά 6% το χρόνο) των συντάξεων για εκείνους που θα συνταξιοδοτούνται μεταξύ των 60 και 65 ετών με λιγότερα από 40 χρόνια εισφορών.
- ΚΑΜΙΑ ειδική μεταχείριση για όσους έχουν ασφαλιστεί προ της 1ης Ιανουαρίου 1993.
Από το Σεπτέμβριο
Το επόμενο βήμα για την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα γίνει τον Σεπτέμβριο του 2010 και προβλέπει:
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ περικοπές στη λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (σε όχι περισσότερα από 10% του συνόλου).
- ΕΛΑΧΙΣΤΗ εγγυημένη σύνταξη για όλους πάνω από 65 ετών υπολογισμένη με βάση τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης.
- ΜΕΙΩΣΗ των συνταξιοδοτικών ταμείων σε 3.
Από το Δεκέμβριο
Λίγο πριν από την εκπνοή του 2010, το Δεκέμβριο, η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους ελεγκτές της «τρόικας» τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας με την ολοκλήρωση των αλλαγών για τη βελτίωση της διαχείρισης του συστήματος προμηθειών, την ολοκλήρωση της εφαρμογής λογιστικού συστήματος διπλής εγγραφής, την εφαρμογή επίβλεψης από τον υπουργό Οικονομικών και τη δημοσίευση των λογιστικών ελέγχων.
Ριζικές ανατροπές
στα εργασιακά
Δραματικές αλλαγές εξυφαίνονται για όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Μπορεί να «έσωσαν» το 13ο και το 14ο μισθό, ωστόσο οι ανατροπές τις οποίες θα δουν σε θέματα που αφορούν τις απολύσεις, τις αποζημιώσεις και τις συλλογικές συμβάσεις θα είναι τρομακτικές. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν –και περιλαμβάνονται στο νόμο που χτες ψηφίστηκε- από την κυβέρνηση προς τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα αρχίσουν και αυτές να υλοποιούνται άμεσα. Ειδικότερα, από τον επόμενο μήνα αρχίζουν οι συνομιλίες με τους κοινωνικούς εταίρους για την προετοιμασία της αναθεώρησης των διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και των συμβατικών ρυθμίσεων. Επίσης, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως μέχρι το Δεκέμβριο του 2010 θα πρέπει να έχουν ρυθμιστεί σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην αναθεώρηση της νομοθεσίας για την προστασία της απασχόλησης. Ειδικότερα, προωθούνται τα εξής:
- ΜΕΙΩΣΗ του συνολικού επιπέδου αποζημιώσεων, το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζεται εξίσου για όλους τους εργαζομένους (blue and white collar workers), δηλαδή για τους εργάτες και τους υπαλλήλους. Σήμερα, για παράδειγμα, εάν απολυθεί ένας υπάλληλος ο οποίος έχει συμπληρώσει 15 χρόνια δουλειάς στον ίδιο εργοδότη αποζημιώνεται με μισθούς 11 μηνών, ενώ για την ίδια προϋπηρεσία ο εργατοτεχνίτης παίρνει 100 ημερομίσθια, δηλαδή 4 μισθούς. Για 28 έτη και πάνω ο υπάλληλος αποζημιώνεται με 24 μηνιάτικα ενώ ο εργατοτεχνίτης με μόλις 145 ημερομίσθια, δηλαδή με κάτι λιγότερο από 6 μισθούς.
- ΑΥΞΗΣΗ του ορίου ομαδικών απολύσεων, ειδικά για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
- ΕΦΑΡΜΟΓΗ μέτρων για τη διασφάλιση ότι οι κατώτατοι μισθοί της τρέχουσας περιόδου θα παραμείνουν αμετάβλητοι σε ονομαστική αξία για 3 χρόνια.
- ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ της χρήσης συμβάσεων προσωρινής και μερικής απασχόλησης.
- ΠΑΡΑΤΑΣΗ της περιόδου μαθητείας για νέες θέσεις εργασίας στο ένα έτος.
«Παγώνουν» οι κατώτατοι μισθοί
Κρίσιμο σημείο για το μέλλον των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι η αναθεώρηση του κατώτατου μισθολογίου. Σύμφωνα με το μνημόνιο, η κυβέρνηση, έπειτα από διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, θα πρέπει να υιοθετήσει το Δεκέμβριο του 2010 νομοθεσία για τους κατώτατους μισθούς εισάγοντας ειδική σχετική πρόβλεψη (submisima) για ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι. Επίσης, το μνημόνιο διασφαλίζει ότι οι κατώτατοι μισθοί της τρέχουσας περιόδου θα παραμείνουν αμετάβλητοι σε ονομαστική αξία για 3 χρόνια.Τον τελευταίο μήνα του έτους σχεδιάζεται και η αναθεώρηση του συστήματος διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τη συγκράτησή τους με στόχο την κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, αφού οι αποδοχές θα καθορίζονται ανάλογα με την περιοχή στην οποία είναι εγκατεστημένη η επιχείρηση και την παραγωγικότητά της.
Ειδικότερα, προωθούνται:
- Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ νομοθεσίας για την αναθεώρηση του συστήματος διαπραγματεύσεων των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών συμφώνων απασχόλησης, με στόχο την αύξηση μισθών σε κατώτερο των κλαδικών συμβάσεων επίπεδο».
- Η «ΕΦΑΡΜΟΓΗ μεταβλητών απολαβών έτσι ώστε οι μισθοί να αντικατοπτρίζουν την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης».
- Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ των ρυθμίσεων του συστήματος διαιτησίας ώστε να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών προκειμένου να γίνει προσφυγή στον ΟΜΕΔ.
Το ωράριο εργασίας
Το Δεκέμβριο θα πρέπει, επίσης, να γίνουν βήματα για την αύξηση της ευελιξίας στο ωράριο εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτήν προωθείται προσαρμογή της νομοθεσίας για την εισαγωγή ετήσιου υπολογισμού χρόνου εργασίας και τη μείωση στις υπερωριακές αμοιβές.
Τέλος, για τον Ιούνιο του 2011 μετατίθεται το χρονοδιάγραμμα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας με την ενίσχυση της νομοθεσίας για την επιβολή δήλωσης των νέων απασχολουμένων και τη διασφάλιση ότι η επιθεώρηση εργασίας είναι πλήρως στελεχωμένη και ότι έχουν τεθεί ποσοτικοί στόχοι ελέγχων.
«Αγγελιοφορος».



Μαθητές απο το Ελληνικό σχολείο Αργυροκάστρου στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης

Πενήντα μαθητές από το ελληνικό σχολείο Αργυροκάστρου, συνοδευόμενους από τους καθηγητές τους, θα δεχθεί ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης το Σάββατο 8 Μαΐου 2010, στις 2 το μεσημέρι, στους κήπους της Νομαρχίας, στο πλαίσιο της επίσκεψης του σχολείου στην πόλη, έπειτα από πρόσκληση του Κοινωνικού Συνδέσμου Κατοίκων Χαριλάου.


Η εικόνα της Ελλάδας μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.