Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Υποκρισία

Ένας 15χρονος που χάνει τη ζωή του από σφαίρα αστυνομικού είναι απώλεια που δικαιολογεί από ειρηνικές μαθητικές πορείες μέχρι εμπρησμούς καταστημάτων, βιβλιοθηκών και πανεπιστημίων επί δέκα μέρες. Ένας 15χρονος που χάνει τη ζωή του από βόμβα τρομοκρατών είναι απλώς μια δυσάρεστη απώλεια που μπορεί να συζητηθεί για δυο τρεις μέρες. Τίποτε περισσότερο. Τα μόνα κεριά που άναψαν για το θάνατο του Αφγανού ρακοσυλλέκτη και την τύφλωση της αδελφής του ήταν τα κεριά των συμπατριωτών τους. Η μαθητική οργή που είχε ξεχειλίσει για το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, από τα ακριβά ιδιωτικά των βορείων προαστίων μέχρι τα λαϊκά τεχνικά λύκεια του δυτικού Πειραιά, εξαντλήθηκε - ούτε πενήντα άνθρωποι δε βρέθηκαν για να οργανώσουν μια μικρή πορεία και κανένα ποίημα δε γράφτηκε, έστω το ίδιο ερασιτεχνικό με το ποίημα της κοπέλας που το Δεκέμβρη του 2008 είχε κάνει το γύρο των εφημερίδων και των τηλεοράσεων. Και μέσα σ' αυτό το περιβάλλον υποκρισίας, οι τρεις άνθρωποι που χτες κάηκαν ζωντανοί από τις μολότοφ κουκουλοφόρων θα αντιμετωπιστούν ως «παράπλευρες απώλειες της λαϊκής οργής». Ή κάπως έτσι. Πιθανώς δε θ΄ αξιωθούν ποτέ μια ηρωική δήλωση του Αλαβάνου. Το πολύ πολύ του Τσίπρα. Σε μια Ελλάδα που έχει χάσει το μέτρο παντού, οι ανθρώπινες ζωές μετριούνται ανάλογα με το ποιος τις αφαιρεί. Ο Μπακογιάννης πυροβολήθηκε πισώπλατα, αλλά οι άνθρωποι που καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του βγαίνουν στην τηλεόραση και κάνουν υποδείξεις για την ποιότητα της δημοκρατίας - και υπάρχουν πολίτες που κάθονται και τους ακούνε. Τα θύματα της 17 Νοέμβρη πήγαιναν άκλαυτα, γιατί μια ολόκληρη κοινωνία, μέσα στη στρέβλωση της Μεταπολίτευσης, ψιθύριζε «όλο και κάτι θα είχαν κάνει». Και ο 23χρονος αστυφύλακας που τις προάλλες πυροβολήθηκε εν ψυχρώ πίσω από το Πολυτεχνείο προκάλεσε τις ελάχιστες απαραίτητες δηλώσεις συμπάθειας του πολιτικού συστήματος - είναι απλώς ένας «μπάτσος», δηλαδή κατ' επιλογήν αναλώσιμος. Αν η τρομοκρατία σ' όλες τις μορφές της, από τις δολοφονίες μέχρι τους βανδαλισμούς, βασιλεύει στην Ελλάδα, αυτό προεχόντως οφείλεται στην ανοχή ενός μεγάλου και την επιδοκιμασία ενός μικρότερου αλλά υπολογίσιμου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας. Ακόμη χειρότερα: Στυγνά εγκλήματα προβάλλονται από ΜΜΕ ως «ηρωισμός», πασπαλίζονται με ιδεολογική άχνη και προκαλούν εκδηλώσεις συμπαράστασης. Και όσο υπάρχει αυτή η ιδιότυπη κοινωνική νομιμοποίηση, έτσι θα συνεχίσουν τα πράγματα. Και ακόμη χειρότερα...
Του Μάκη Βοϊτσίδη στον «Αγγελιοφόρο»



Ανοίγουν το Σαββατο τα Τέμπη

Μετά από 6 μήνες ταλαιπωρίας και την απώλεια μία ανθρώπινης ζωής, παραδίδεται και πάλι η κοιλάδα των Τεμπών στην κυκλοφορία, οριστικά αυτή τη φορά, το Σάββατο 8 Μαΐου. Συγκεκριμένα θα δοθούν στην κυκλοφορία την Παρασκευή τα μεσάνυχτα. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε η Αυτοκινητόδρομος «Αιγαίο» η οποία παράλληλα ανακοινώνει και την επαναλειτουργία των διοδίων που είχαν παραμείνει κλειστά το ανωτέρω διάστημα. Όπως επισημαίνεται, στην σχετική ανακοίνωση, οι εργασίες προστασίας των πρανών από τις βραχοπτώσεις καθώς και οι εργασίες αποκατάστασης ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και συντομότερα του αρχικά προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. Κατά τη διάρκεια των 14 εβδομάδων που διήρκησαν οι εργασίες, 40 εξειδικευμένοι αλπινιστές απομάκρυναν (ξεσκάρωσαν) πάνω από 2000 τόνους βράχων, εγκατέστησαν 2,8 χλμ. φρακτών, 5.000 τ.μ. διχτύων και πάνω από 500 μεμονωμένα αγκύρια βράχων μήκους 6-8 μέτρων ενώ το ελικόπτερο που επιχειρούσε στην Κοιλάδα για την επιτάχυνση των εργασιών πραγματοποίησε πάνω από 100 ώρες πτήσης. Μετά την απόδοση της Κοιλάδας των Τεμπών στην κυκλοφορία θα λειτουργήσουν πλέον όλοι οι σταθμοί διοδίων του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου (τμήμα ΠΑΘΕ Μαλιακός-Κλειδί). Ενώ, ουσιαστικά θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά οι Σταθμοί Διοδίων σε Γυρτώνη-Μακρυχώρι και επαναλειτουργεί ο Σταθμός στον Πυργετό.



Η 91η Ημέρα Μνήμης της Ελληνικής Ποντιακής Γενοκτονίας στην Νέα Υόρκη

Νέα Υόρκη – 19 Μαίου, η διεθνής ημέρα Μνήμης της Ελληνικής Ποντιακής Γενοκτονίας θα τιμηθεί στην πόλη της Νέας Υόρκη με δημόσια εκδήλωση και την ανάρτηση της Ελληνικής Ποντιακής Σημαίας και της Σημαίας της Ελλάδας στο Bowling Green Park στο Μανχάτταν (γωνία του State Street και Broadway), και η εκδήλωση Μνήμης διοργανώνεται από την Παν-Ποντιακή Ομοσπονδία Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και Καναδά και την Ομοσπονδία των Hellenic Societies of Greater New York. Η εκδήλωση Μνήμης θα περιλαμβάνει ομιλίες από ΄Ελληνες και Ελληνο-Αμερικανούς επίσημους και ηγέτες. Επίσης θα παρευρεθούν Αμερικανοί επίσημοι, συγγραφείς, διανοούμενοι, ακτιβιστές εναντίον των γενοκτονιών και εκπρόσωποι των Αμερικανικών κοινοτήτων των Αρμενίων και Ασσυρίων.
Ημερομηνία – 19 Μαίου, 2010 - ώρα 12 μ.μ. – 1 μ.μ.
Τόπος – Bowling Green Park ( corner of Broadway and State Street in Lower Manhattan) NEW YORK CITY
Θέμα – Να τιμήσουμε την Ημέρα Μνήμης της Ελληνικής Ποντιακής Γενοκτονίας, 19η Μαίου.
Εφέτος, κατά την διάρκεια της εκδήλωσης Μνήμης της Ελληνικής Ποντιακής Γενοκτονίας θα τιμηθεί επίσης και ο Πρέσβης της Σουηδίας για την πρόσφατη αναγνώριση από το Σουηδικό Κοινοβούλιο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων Ποντίων.
Η Ελληνική Ποντιακή Γενοκτονία έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα, την Κύπρο και πρόσφατα από την Σουηδία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αριθμός πολιτειών και πόλεων, περιλαμβανομένης και της Νέας Υόρκης, έχουν αναγνωρίσει την Ελληνική Ποντιακή Γενοκτονία με διάφορα ψηφίσματα και διακηρύξεις. Η διεθνώς αναγνωρισμένη ακαδημαική ομάδα για την μελέτη των Γενοκτονιών IAGS (International Association of Genocide Scholars) έχει επίσης αναγνωρίσει την Ελληνική Ποντιακή Γενοκτονία. Σειρά εκδηλώσεων ανα τον κόσμο τιμούν την 19η Μαίου, ως η διεθνής ημέρα Μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας που εκτελέστηκε από την τουρκική Οθωμανική κυβέρνηση, τους Νεότουρκους, και την Κεμαλιστική Τουρκία απευθείας υπό τας εντολάς του Μουσταφά Κεμάλ. Η γενοκτονική εκστρατεία της Τουρκίας των συστηματικών εκτελέσεων, σφαγών, εξοριών, βιασμών και πυρπολισμών χωριών με αποτέλεσμα την δολοφονία του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού του Πόντου στις νοτιοανατολικές ακτές της Μαύρης θάλασσα – ξεκίνησε από την Οθωμανική τουρκική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και συνεχίστηκε στην εποχή της κεμαλικής Τουρκίας. Εκτελέστηκε υπό τας διαταγάς διαφόρων ηγετών της τουρκικής κυβέρνησης – όπως του Ταλάτ Πασιά προς τιμή του οποίου δόθηκε τ΄ονομα του σε μια διάβαση, ο Μουσταφά Κεμάλ τιμάται ως ο «πατέρας των Τούρκων» και ο Τοπάλ Οσμάν (αρχηγός ομάδας ονόματι Chetes η ειδική αποστολή των οποίων ήσαν οι βιασμοί γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων) - σήμερα όλοι αυτοί τιμούνται από την Τουρκία με αγάλματα στην πατρίδα μας, τον Πόντο. Η Τουρκία σήμερα αρνείται την ευθύνη για αυτά τα εγκλήματα. Στον Καναδά η Παν-Ποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων σε συνεργασία με οργανώσεις κατά την διάρκεια του Μαίου. Για περισσότερες πληροφορίες αποταθείτε στην ιστοσελίδα www.unitedwerockconcert.com.
Παρακαλούμε για αντίγραφο της πρόσκλησης για την εκδήλωση της Νέας Υόρκης ανοίξτε το PDF της Παν-Ποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά στον πιο κάτω σύνδεσμο (link) : http://cyprusactionnetwork.org/yahoo_site_admin/assets/docs/invitation_may_19_2010_english1.12555555.pdf
Παρακαλούμε τοποθετείστε την πρόσκληση σε καλή θέση και προωθείστε την σε συγγενείς και φίλους. Την Τετάρτη 19 Μαίου, στις 7.30 μ.μ. στο Κέντρο Stathakion 22-51 Street, Astoria, NY 11105 θα μιλήσει η κα Φανούλα Αργυρού, Ελληνοκύπρια ερευνήτρια, δημοσιογράφος και συγγραφέας η οποία θα έλθει από το Λονδίνο. Τίτλος της ομιλίας της « Από την Ελληνική Ποντιακή Γενοκτονία στην Τουρκική εισβολής της Κύπρου», στα ελληνικά. Η κα Φ. Αργυρού έχει ειδικότητα στην μελέτη των βρετανικών επίσημων αποδεσμευθέντων εγγράφων του Βρετ. Υπ. Εξωτερικών σε σχέση με την Κύπρο με πείρα πάνω από 20 χρόνια στο θέμα αυτό. ΄Εχει γράψει 8 βιβλια, αρκετές μελέτες, ομιλίες σε συνέδρια, εκατοντάδες άρθρα στον Ελληνο-κυπριακό Τύπο στην Κύπρο και συνεργάζεται με τις ομογενειακές εφημερίδες του Λονδίνου «Τα Νέα» και «Ελευθερία», και την «Σημερινή» της Κύπρου καθώς και με άλλες ως επίσης και το Ράδιο Πρώτο στην Κύπρο.
CANA

Ημέρα κομματικών διαγραφών.

Από την Νέα Δημοκρατία έκτος κοινοβουλευτικής ομάδας η Ντόρα Μπακογιάννη, από το ΠΑΣΟΚ οι Βασίλης Οικονόμου, ο Γιάννης Δημαράς και Σοφία Σακοράφα

Λόφους σχηματίζουν τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της κατάληψης στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης

Λόφους αρχίζουν να σχηματίζουν τα σκουπίδια στην πόλη της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατάληψης του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων(ΧΥΤΑ), στην περιοχή της Μαυροράχης, από κατοίκους του δήμου Λαχανά. Η κατάληψη ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν τα απορριμματοφόρα να εναποθέσουν σκουπίδια στο ΧΥΤΑ. Ήδη στα κοντέινερς της αντιδημαρχίας Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης έχουν συγκεντρωθεί 1.000 τόνοι απορριμμάτων, ενώ στους δρόμους βρίσκονται άλλοι 1.500 τόνοι. «Οι καταληψίες στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης δεν μας επιτρέπουν να προσεγγίσουμε και να ξεφορτώσουμε τα σκουπίδια. Πρέπει να βρεθεί λύση, γιατί κινδυνεύει η υγεία των πολιτών. Εμείς κάνουμε έκκληση στους δημότες να μην κατεβάζουν τις σακούλες στους κάδους, διότι λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών υπάρχει κίνδυνος μολύνσεων», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Κώστας Καζαντζίδης. Οι κάτοικοι του δήμου Λαχανά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους αντιδρώντας στην πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών για συνένωση του δήμου τους με άλλους έξι δήμους, στο πλαίσιο του σχεδίου «Καλλικράτης». Ο δήμαρχος της περιοχής δηλώνει αποφασισμένος να συνεχιστεί η κατάληψη, εάν δεν παρθεί κάποια απόφαση στη μεσημεριανή συνεδρίαση της ΤΕΔΚ νομού Θεσσαλονίκης. «Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, πιο δυναμικά. Θα δούμε πως θα εξελιχτούν τα πράγματα στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ και θα επανακαθορίσουμε τη στάση μας», ανέφερε ο δήμαρχος Λαχανά, Παντελής Πάσχος.



Δήλωση του Νομάρχη Π. Ψωμιάδη για τον Καλλικράτη

Λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση των Νομαρχών της χώρας στην Αθήνα, με θέμα ημερήσιας διάταξης το νομοσχέδιο «Καλλικράτης», ο Νομάρχης Π. Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τους τελευταίους έξι μήνες ήμουν παρών στο προσκλητήριο ευθύνης του Πρωθυπουργού. Στήριξα, όπως και πολλοί άλλοι, τον Καλλικράτη. Στήριξα και στηρίζω τη διοικητική μεταρρύθμιση, όμως χωρίς κομματικές μεθοδεύσεις, χωρίς τοποτηρητές και εξαρτήσεις. Ό,τι ήταν να το πω, το είπα τους προηγούμενους μήνες. Δυστυχώς, οι ενστάσεις μου δεν ελήφθησαν υπόψη. Το τελευταίο κατόρθωμα του Καλλικράτη είναι απίστευτο. Δίπλα από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης δημιουργείται μια άλλη επιτροπή, η Μητροπολιτική Επιτροπή, που έχει εκτελεστικό χαρακτήρα. Πώς είναι δυνατόν να αποδυναμώνεται ο ρόλος του αιρετού Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και να γίνεται διακοσμητικός; Στην πράξη, ο Καλλικράτης καθιστά τον Περιφερειάρχη γνωμοδοτικό όργανο, χωρίς ουσιαστικό ρόλο. Από την πλευρά μου, δεν χρησιμοποίησα τον Καλλικράτη για μικροκομματικά και επικοινωνιακά παιχνίδια. Όμως, κύριοι συνάδελφοι, σήμερα που η χώρα ζει ιστορικές στιγμές, μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως λέμε «όχι» στα μέτρα. Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι μέτρα χωρίς προοπτική και χωρίς ανάπτυξη, που θα φέρουν τη χώρα και την αυτοδιοίκηση σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Θεωρώ ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η κοινωνία δύσκολα θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια τόσο σημαντική αλλαγή, όπως ο Καλλικράτης.  Γι’ αυτό ζητώ από το σώμα να εισηγηθεί να αναπεμφθεί ο τελικός σχεδιασμός για τα επόμενα χρόνια, ώστε στο μεταξύ να υλοποιηθούν οι απαραίτητες διορθώσεις και προσαρμογές.Πάντοτε πίστευα πως μια γενναία διοικητική μεταρρύθμιση θα είναι η απαρχή για την επανίδρυση του κράτους. Δυστυχώς, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί».





Σενάριο Κυβέρνησης έκτακτου ανάγκης;

Μεταβολές αναμένονται στον «Καλλικράτη» στην Επαρχία Λαγκαδά.


Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο οι 7 δήμοι που συνενώθηκαν με τον δήμο Λαγκαδά να διασπαστούν και να δημιουργηθούν δυο, με πιθανότερο το σενάριο του ορεινού όγκου, δηλαδή οι δήμοι Σοχού, Βερτίσκου και Αρέθουσας να αποσπαστούν από τον δήμο Λαγκάδα και να συνενωθούν σε έναν.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΝΘΗ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΕΙ.

Στα σχέδια βελτίωσης και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Στα τα σχέδια βελτίωσης εντάσσονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και η δυνατότητα μικρής κλίμακας καθετοποίησης της παραγωγής. Πρόκειται δηλαδή για μικρές καλλιέργειες, μικρών παραγωγών, οι οποίοι μπορούν πλέον να έχουν και καθετοποιημένη μονάδα, παραδείγματος χάρη στα οπωροκηπευτικά ή στα γαλακτοκομικά. Σημειώνεται ότι το μέγιστο ύψος των σχεδίων βελτίωσης στην προηγούμενη προκήρυξη ήταν 250.000 ευρώ, ενώ η τωρινή ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ανέβασε το ποσό στις 500.000 ευρώ. «Ο τρόπος ανακατανομής και η σκοπιμότητα της ανακατανομής έχει να κάνει με την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση», αναφέρει σχετικά η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Κατερίνα Μπατζελή.


Δεν χάνουν τη 13η και 14η σύνταξη οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ

Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ δεν θα χάσουν το επίδομα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας που τους καταβάλλεται. Αυτό προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που συνέταξε η κυβέρνηση. Πρόκειται για μια θετική εξαίρεση, η οποία αφορά χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους που ζουν στην ύπαιθρο.



Τροχαίο σε παράδρομο της Εγνατίας οδού

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τη 01:30 τα ξημερώματα στον παράδρομο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της διασταύρωσης με το Ωραιόκαστρο. Ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματός του, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να εκτραπεί της πορείας του και να αναποδογυρίσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, άνδρες της Πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο και απεγκλώβισαν νεκρό τον οδηγό του Ι.Χ.