Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Στάση εργασίας αυριο στον ΟΑΣΘ

Από τον Ο.Α.Σ.Θ. ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με γνωστοποίηση του Συνδικάτου Εργαζομένων Οργανισμού Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας άυριο από την έναρξη έως 08:30΄ π.μ. και από 21:00΄ μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας, συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε.. Διευκρινίζεται ότι τα πρώτα πρωινά δρομολόγια των γραμμών, θα πραγματοποιηθούν σταδιακά μετά τις 08:30΄ π.μ. και έως τις 09:00΄ π.μ., αναλόγως της αποστάσεως των αφετηριών και τερμάτων από τα Αμαξοστάσια.



Οι κάτοικοι του Σοχού είπαν όχι στην κατάργηση του δήμου τους.

Μεγαλειώδης αλλά ειρηνική πορεία των κατοίκων του Δήμου Σοχού πραγματοποιήθηκε σήμερα στη οδό Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη με τελικό προορισμό το «Διοικητήριο» όπου πενταμελής επιτροπή επέδωσε το ψήφισμα στην Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδώρα Τζάκρη σχετικά με την συνένωση του Δήμου Σοχού με το Δήμο Λαγκαδά. Ο ι κάτοικοι του Σοχού είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την δικαίωση τους. Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την πορεία των κατοίκων του Σοχού στην Θεσσαλονίκη.

Τα χρέη έγιναν θηλιά στον λαιμό του

Θηλιά στον λαιμό 45χρονου οδηγού ταξί έγιναν τα χρέη που είχαν συσσωρευτεί από πιστωτικές κάρτες. Πατέρας δύο παιδιών, αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του μέσα στο διαμέρισμα που νοίκιαζε στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Περίπου ένα μήνα νωρίτερα είχε πάλι προσπαθήσει να αυτοκτονήσει καταπίνοντας χάπια.
Του Κώστα Καντούρη
Ο 45χρονος, όπως έλεγαν άτομα του περιβάλλοντός του, είχε πολλά χρέη. Σύμφωνα με στοιχεία από καταθέσεις που συγκέντρωσε η αστυνομία, είχε περισσότερες από 25 πιστωτικές κάρτες στην κατοχή του και πιεζόταν ασφυκτικά να τις αποπληρώσει. “Δεν είχε δώσει τέτοια εντύπωση στους συναδέλφους. Μιλούσε για τη δυσκολία που θα αντιμετώπιζε η δουλειά μας, αλλά το ίδιο κάνουμε όλοι μας”, δήλωσε στη “Μ” ο πρόεδρος των οδηγών ταξί Θεσσαλονίκης Γιώργος Παπασαρρής, ο οποίος γνώριζε προσωπικά τον αυτόχειρα. Στο περιβάλλον του 45χρονου τίποτε δεν προμήνυε ότι θα προχωρούσε στην αυτοκτονία. Σύμφωνα με μαρτυρίες, είχε τελειώσει τη βάρδια του (συνήθως εργαζόταν νύχτα) και στη συνέχεια πήγε στο σπίτι του, στην οδό Ανδρομάχης. Στις 4 χθες τα ξημερώματα τηλεφώνησε σε στενό φίλο του και του είπε “εγώ τέλος”. Αμέσως ο φίλος του κινητοποιήθηκε και ειδοποίησε το ένα παιδί του 45χρονου, με το οποίο μπήκαν στο διαμέρισμα του Ευόσμου και τον βρήκαν νεκρό. Στον τοίχο του δωματίου ο ίδιος είχε γράψει με μαρκαδόρο πέντε κινητά τηλέφωνα συγγενικών του προσώπων, ενώ άφησε και ένα ιδιόχειρο σημείωμα που απευθυνόταν στους συγγενείς του. Σε αυτό εξηγούσε τους λόγους που οδηγήθηκε στην αυτοκτονία, που δεν ήταν άλλοι από τα τεράστια χρέη του. Απευθυνόταν κυρίως στις αδελφές του και στα δύο παιδιά του. “Μπορεί να θόλωσε το μυαλό του ανθρώπου, αλλά σε εμάς στη γειτονιά δεν έδειχνε να έχει κανένα τέτοιο πρόβλημα, ο άνθρωπος ήταν πρόσχαρος”, τόνισε ο 69χρονος γείτονάς του Παναγιώτης Παναγιωτίδης. “Δεν φαινόταν πως ήταν στα πρόθυρα αυτοκτονίας”, συμπλήρωσε. “Δυστυχώς, δεν ήταν ο πρώτος και, όπως φαίνεται, δεν θα είναι ούτε ο τελευταίος”, είπε και ο κ. Κωνσταντίνος Χαϊδευτός, που διαμένει στην περιοχή. Οι καταστηματάρχες της γειτονιάς έκαναν λόγο για έναν τυπικό άνθρωπο, που ποτέ δεν είχε δώσει δικαιώματα.
Ανάλογες περιπτώσεις
Η αυτοκτονία του 45χρονου ήρθε να προστεθεί σε εκείνη 49χρονου σε χωριό των Σερρών, ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος στο χωράφι του. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως ο αγρότης αντιμετώπιζε έντονα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα. Η δυσμενής οικονομική κατάσταση ήταν ένα από τα κίνητρα που οδήγησαν 71χρονο συνταξιούχο να αυτοκτονήσει με θηλιά που έδεσε σε μπασκέτα στη Βέροια.Ο συνταξιούχος στο σημείωμα που άφησε επικαλούνταν προσωπικούς και οικονομικούς λόγους. Επίσης λόγω χρεών αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει ζευγάρι στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς το περιστατικό δεν έγινε γνωστό ούτε στις αρχές, άντρας και γυναίκα βρέθηκαν λιπόθυμοι στο κρεβάτι τους και σώθηκαν όταν τους βρήκαν συγγενείς τους και τους μετέφεραν στο νοσοκομείο.









Επιστολή του Νομάρχη Π.Ψωμιάδη στον πρόεδρο του Δ.Σ του ΟΑΣΘ Χ. Στεφανίδη σχετικά με την αύξηση της τιμής στα εισιτήρια

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΑΣΘ Χρήστο Στεφανίδη απέστειλε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, με την οποία ζητά την επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής του ΟΑΣΘ και την επαναφορά του κόστους των εισιτηρίων στις πρότερες τιμές, «δεδομένου ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του επιβατικού κοινού είναι πολίτες χαμηλών εισοδημάτων (συνταξιούχοι, φοιτητές κ.ά.)».
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Νομάρχη έχει ως εξής:
«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
Αναγνωρίζω το τεράστιο κοινωνικό έργο του ΟΑΣΘ και αντιλαμβάνομαι τις αιτίες που οδήγησαν τη διοίκηση του Οργανισμού στην αναπροσαρμογή των τιμολογίων στα εισιτήρια από 1-5-2010. Ωστόσο, η πρωτοφανής και εξαιρετικά δυσμενής οικονομική συγκυρία την οποία βιώνει πλέον ο ελληνικός λαός, επιβάλλει αποφάσεις απόλυτα εναρμονισμένες με την κοινωνική αποστολή του Οργανισμού. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί επιβάλλεται να ανταποκριθούν στον κοινωφελή χαρακτήρα τους προβαίνοντας ακόμη και σε μειώσεις του κόστους παροχής υπηρεσιών. Ήδη, όπως γνωρίζετε, η απόφαση του ΟΑΣΘ να αυξήσει τα εισιτήρια έχει προκαλέσει ευθύς εξαρχής πάρα πολλές κοινωνικές αντιδράσεις μεταξύ του επιβατικού κοινού.
Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να επανεξετάσετε άμεσα το θέμα και, αν μη τι άλλο, να επαναφέρετε τα κόστη στις πρότερες τιμές, δεδομένου ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του επιβατικού κοινού είναι πολίτες χαμηλών εισοδημάτων (συνταξιούχοι, φοιτητές κ.ά.).

Ποδηλατάδες, από την αφάνεια στην δράση.



Ένα μέσο που για δεκάδες χρόνια αποτέλεσε το μεταφορικό μέσο του ανθρώπου και πρόσφερε τις υπηρεσίες του, σήμερα ξαναμπαίνει Ζωή μας. Αναφερόμαστε στο ποδήλατο το οποίο καθημερινά όλο και περισσότερο γίνεται αποδεκτό ως το σύγχρονο μέσο μεταφοράς του ανθρώπου. Ταυτόχρονα το επάγγελμα των ποδηλατάδων που είχε αφανιστεί τα τελευταία χρόνια σήμερα δειλά- δειλά επανέρχεται στο προσκήνιο αφού οι πελάτες αυξάνονται μέρα με την μέρα όλο και περισσότερο, δεδομένου και τον αυξημένων απαιτήσεων των άλλων μέσων μεταφοράς και του κυκλοφοριακού προβλήματος. Φωτογραφικό στιγμιότυπο από ποδηλατάδικο στην Ξηροκρήνη της Θεσσαλονίκης.

Η εδώ ο δήμος Σοχού ή πουθενά

Ξεκίνησε η πομπή των λεωφορείων από όλα τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Σοχού που μεταφέρουν τους δημότες στη Θεσσαλονίκη για να πραγματοποιήσουν τη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας σχετικά με την συνένωση του Δήμου Σοχού με τον Δήμο Λαγκαδά και στην επίδοση ψηφίσματος στην Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδώρα Τζάκρη στο «Διοικητήριο».Τα λεωφορεία θα αποβιβάσουν τους δημότες στη περιοχή «ΚΑΦΑΝΤΑΡΙ» της Θεσσαλονίκης, διασταύρωση οδών Αγίου Δημητρίου και Αγίου Νέστορος. Κατάφωρη αδικία διαπράττεται σε βάρος του Δήμου Σοχού, ενός εκ των παλαιοτέρων δήμων του Ν. Θεσσαλονίκης , ο οποίος υφίσταται από το 1903 και αποτέλεσε διοικητικό και οικονομικό της περιοχής του στα δύσκολα χρόνια των βαλκανικών πολέμων, του μεσοπολέμου και της Γερμανικής κατοχής. Ο Δήμος Σοχού παρόλο που πληρεί όλες τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια να διατηρηθεί ως ο μόνος ορεινός δήμος της Επαρχίας Λαγκαδά, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, του αφαιρείται αυτό το δικαίωμα και μεταφέρεται στο Δήμο Λαγκαδά. Αγανάκτηση και ερωτηματικά προκαλούν τα κριτήρια με τα οποία μεταφέρεται ο Δήμος Σοχού στο Λαγκαδά, τη στιγμή μάλιστα που και οι τρεις μελέτες του ΙΤΑ τοποθετούσαν το Δήμο Σοχού ως έδρα ορεινού Δήμου ενώ και σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο Σοχός χαρακτηρίζεται ως ορεινή περιοχή.
Ποιος αποφάσισε για την τύχη και το μέλλον αυτού του τόπου;
Την ίδια τύχη επιφυλάσσει το νομοσχέδιο και για τους όμορους δήμους του ορεινού όγκου Βερτίσκου-Κερδυλλίων, οι οποίοι αντί να αποτελέσουν μαζί με το Σοχό ένα ενιαίο κοινωνικό οικονομικό και αναπτυξιακό σύνολο διαμελίζονται και απορροφώνται από δύο δήμους-τέρατα ( Δήμος Βόλβης και Δήμος Λαγκαδά), το αναπτυξιακό μοντέλο των οποίων καμία σχέση δεν έχει με τις ορεινές περιοχές. Αποτελεί αναγκαιότητα, αλλά και επιταγή του Συντάγματος, να υπάρξει ένας Δήμος στην περιοχή του όρους Βερτίσκου με ομοιογενή χαρακτηριστικά και κοινά συμφέροντα που θα αγωνισθεί για την ανάπτυξη και την πρόοδο των κατοίκων της περιοχής. Σύσσωμοι η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι της περιοχής θεωρούμε το αίτημά μας δίκαιο και διεκδικούμε το αυτονόητο δικαίωμα να αποφασίζουμε για το μέλλον του τόπου μας. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε γι αυτό με κάθε μέσο μέχρι εσχάτων.



Οι κάτοικοι του Σοχού Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Με πορεία και παράδοση ψηφίσματος στην υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδώρα Τζάκρη συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι του Σοχού προκειμένου να μην γίνει η συνένωση του δήμου τους με αυτόν του δήμου Λαγκαδά. Αύριο στα πλαίσια των κινητοποιήσεων τους θα αποκλείσουν συμβολικά την Εγνατία στον κόμβο της Νυμφόπετρας.