Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Π. Ψωμιάδης: ' Όταν μιλούσαν για πράσινη ανάπτυξη, εννοούσαν πράσινο Καλλικράτη'

Σχετικά με το σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης «Καλλικράτης», που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ουδείς στην κοινωνία πλην της κυβέρνησης, συμφωνεί με αυτόν τον Καλλικράτη. Δυστυχώς, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη διοικητική μεταρρύθμιση βάζοντας πάνω απ’ όλα το κομματικό συμφέρον και όχι το συμφέρον του τόπου. Και αυτή τη φορά, στο παρά πέντε της ψήφισής του από τη Βουλή, παρουσίασε ένα θέατρο του παραλόγου, ένα σχέδιο προβληματικό και ελλιπές, με πολλές ασάφειες στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, χωρίς να προβλέπει συγκεκριμένους πόρους, χωρίς συγκεκριμένη πρόβλεψη για επαρκές προσωπικό, με χαρακτηριστική την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων. Είναι, επίσης, απαραίτητο να γίνουν ξεκάθαρες διατυπώσεις ώστε να μην υπάρξουν παρερμηνείες στο μέλλον που θα δημιουργούν προβλήματα στη διοίκηση. Ένας τέτοιος Καλλικράτης μεγαλώνει το κράτος αντί να το μικραίνει. Είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει προβλήματα και στην αυτοδιοίκηση και στην κοινωνία. Το σχέδιο Ραγκούση μοιάζει με αρχαία τραγωδία. Αποδεικνύεται ότι το ΠΑΣΟΚ όταν μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη εννοούσε και… ‘‘Πράσινο Καλλικράτη’’».



Την έντονη ανησυχία του εκφράζει με ανακοίνωση του το σωματείο των δημοτικών Αστυνομικών Θεσσαλονίκης για τα περιστατικά βίας.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τα συνεχιζόμενα περιστατικά βίας κατά συναδέλφων Δημοτικών αστυνομικών σε όλη την Ελλάδα. Η τελευταία απρόκλητη επίθεση σε συνάδελφο στην περιοχή Ιπποδρομίου είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των βάναυσων συμπεριφορών και προπηλακισμών που δεχόμαστε καθημερινά εν ώρα εργασίας. Τα περιστατικά αυτά μόνο τυχαία και μεμονωμένα δεν είναι, αλλά σχετίζονται άμεσα με τη συνεχιζόμενη αδιαφορία και απαξίωση του κλάδου από την Πολιτεία. Οι συνάδελφοι καλούνται να εργαστούν μέσα σε ένα ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο και σε μια υπηρεσία χωρίς ενιαίο τρόπο λειτουργίας και αποσαφηνισμένο ρόλο και χαρακτήρα.
 Καλούμε το ΥΠ.ΕΣ. να ανταποκριθεί άμεσα στο κάλεσμα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για συζήτηση όλων των θεμάτων της Δημοτικής Αστυνομίας από μηδενική βάση. Καλούμε τους Δημάρχους να συμφωνήσουν σε ένα κοινό πλαίσιο δράσης μακριά από αποτυχημένες εισπρακτικές και κατασταλτικές πρακτικές.
Τώρα πριν είναι πολύ αργά.
Οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία αποτελούμε κομμάτι της δοκιμαζόμενης κοινωνίας μας και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για μια υπηρεσία με όραμα και προοπτική, με κοινωνικές παρεμβάσεις και ευαισθησία απέναντι στα καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών μας.
Από το Δ.Σ του Σ.Δ.Α.Θ