Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Πραγματοποιήθηκε η 39η εθελοντική αιμοδοσία των Ακριτών του Πόντου

  

 Με μεγάλη συμμετοχή αιμοδοτών πραγματοποιήθηκε η 39η αιμοδοσία του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου» και του Ράδιο Ακρίτες 102,3FM τη Κυριακή 18 Απριλίου από τις 09:30 έως τις 13:00 στο εντευκτήριο του σωματείου. Η τράπεζα αίματος των «Ακριτών του Πόντου» λειτουργεί με επιτυχία από το 1990 και πραγματοποιεί τακτικές αιμοδοσίες δυο φορές το χρόνο. Τα μέλη του συλλόγου και οι ακροατές του ραδιοφώνου ανταποκρίνονται πάντοτε στο κάλεσμα για αιμοδοσία κάτι που αποδεικνύει τα ισχυρά χαρακτηριστικά κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης του παραδοσιακού μας πολιτισμού. Ο πρόεδρος των «Ακριτών του Πόντου» Παύλος Γαλεγαλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του και τις ευχαριστίες του προς το συνεργείο αιμοληψίας του Θεαγένειου Νοσοκομείου, τους υπευθύνους Νίκο Σιδηρόπουλο και Θεόδωρο Νικολαΐδη, τους αιμοδότες καθώς επίσης και στο Τμήμα Γυναικών του συλλόγου και τους χορηγούς για το μπουφέ και τα δώρα που προσφέρθηκαν στους αιμοδότες.
Στην 39η αιμοδοσία συμμετείχαν οι :
1. Αβραμίδης Γαβριήλ 2. Μακρίδου Χρυσάνθη 3. Αμανατίδης Δαμιανός 4. Μαρουφίδης Ιωάννης
5. Αμπατσίδης Λάζαρος 6. Μιχαηλίδης Αναστάσιος 7. Ασδαρίδης Χρήστος 8. Μουστακαλής Βαγγέλης  9. Ατματζίδης Σταύρος 10. Μπέτχαβα Πωλίνα 11 Βασιλειάδου Δέσποινα 12. Νικολαΐδης Θεόδωρος  13 Βασιλειάδου Θεοδώρα 14. Ντέντε Ρολάντι 5. Γαλεγαλίδης Παύλος 16. Νυμφόπουλος Νικόλαος 7. Γκόρης Απόστολος 18. Ξανθόπουλος Γεώργιος 9. Καλτσίδης Σταύρος 20. Παπαδοπούλου Δέσποινα 21 Καμπούρης Νικόλαος 22. Παπαδοπούλου Παρθένα 23 Καπετανάκης Ιωάννης 24. Παπαναστασίου Ιωάννης 25 Καραγιαννίδης Γεώργιος 26. Πασχαλίδης Κων/νος27. Κεμεντζετζίδου Κατερίνα 28. Σαββίδης Γεώργιος29. Κεσίδης Ανέστης 30. Σιδερόπουλος Ευστάθιος
31. Κεστάντι Ιχάμπ 32. Σιδερόπουλος Νίκος33. Κετσακίδης Περικλής 34. Σιδηρόπουλος Σταύρος
35. Κετσακίδου Φανή 36. Σκούδρας Κων/νος37. Κοτζαγιαννίδης Παύλος 38. Τακαβάκογλου Ζαφειρία39. Κυριακίδης Βασίλειος 40. Τερζόπουλος Χρήστος41. Κυριακίδου Χρυσάνθη 42. Τσιουρλή Ελισάβετ43. Λιάκος Δημήτριος 44. Χατζηπαναγιωτίδης Ισαάκ45. Λιάκου Μαρία 46. Χρυσανθίδης Στέφανος

Η επόμενη αιμοδοσία του συλλόγου προγραμματίσθηκε για την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010.





Κατανεμήθηκαν έκτακτα ποσά στήριξης των αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγής

Ποσό 1.581.891 ευρώ κατανέμεται στους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος, σε εφαρμογή του Κανονισμού 1233/2009 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με απόφαση της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνας Μπατζελή και του υφυπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη «Η στήριξη της κτηνοτροφίας και του γαλακτοκομικού τομέα ιδιαίτερα, αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε εθνικό επίπεδο, η πολιτική ηγεσία του Υπ.Α.Α.Τ βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τους γαλακτοπαραγωγούς και τις γαλακτοβιομηχανίες» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία συνεχίζοντας αναφέρει τα εξής: «Ήδη, μεταξύ άλλων, προωθείται η σύσταση Διεπαγγελματικής οργάνωσης του κλάδου και η ενθάρρυνση της συμβολαιακής γεωργίας μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών με στόχο την προώθηση ποιοτικών προϊόντων αλλά και την βιωσιμότητα των φορέων.Η κρίση του κλάδου σε ολόκληρη στην Ευρώπη οδήγησε στη θέσπιση ειδικού μέτρου στήριξης των γαλακτοπαραγωγών. Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση της υπουργού, Κατερίνας Μπατζελή και του Υφυπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη και σε εφαρμογή του Κανονισμού 1233/2009 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατανέμεται το ποσό του 1.581.891 ευρώ στους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος. Το μέτρο αυτό έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά άλλων ειδικών παρεμβάσεων που θα εφαρμοστούν για τον τομέα του γάλακτος στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης-Ανάπτυξη της Υπαίθρου «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013. Η κατανομή γίνεται βάσει των ετήσιων παραδόσεων γάλακτος όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά το έτος 2009:Στους παραγωγούς με ετήσιες ισοδύναμες παραδόσεις

• από 3.000 μέχρι 25.000 κιλά κατανέμεται εφάπαξ ποσό 150 ευρώ

• από 25.000 μέχρι 50.000 κιλά κατανέμεται εφάπαξ ποσό 300 ευρώ

• από 50.000 μέχρι 100.000 κιλά κατανέμεται εφάπαξ ποσό 400 ευρώ

• από 100.000 μέχρι 150.000 κιλά κατανέμεται εφάπαξ ποσό 500 ευρώ

• από 150.000 κιλά και άνω κατανέμεται εφάπαξ ποσό 600 ευρώ

Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο ΕΛΟΓΑΚ καταρτίζει την κατάσταση δικαιούχων, με το ύψος ενίσχυσης του κάθε παραγωγού και στη συνέχεια την αποστέλλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος με τη σειρά του οριστικοποιεί το ποσό ενίσχυσης των δικαιούχων λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του ΟΣΔΕ.Στην περίπτωση που κάποιος δικαιούχος δεν είναι καταχωρημένος στο ΟΣΔΕ, καλείται να αποστείλει άμεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ αίτηση καταχώρησης.Μετά τη διασταύρωση των στοιχείων με το ΟΣΔΕ καταρτίζονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι καταστάσεις πληρωμής των δικαιούχων και στη συνέχεια αναρτώνται στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΟΓΑΚ επί 1 εβδομάδα. Περίοδο κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί έχουν δικαίωμα ένστασης. Οι πληρωμές θα γίνουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν την 30η Ιουνίου 2010».



Ο Καλλικράτης στην Θεσσαλονίκη. Ο νέος χάρτης των δήμων στον Νομό Θεσσαλονίκης

Στη Θεσσαλονίκη:
Στην Α΄ Περιφέρεια δημιουργούνται 5 δήμοι από 14: 1.Θεσσαλονίκη, Τριανδρία 2. Καλαμαριά 3. Ευκαρπία, Σταυρούπολη, Πολίχνη 4. Άγιος Παύλος, Συκιές, Πεύκα, Νεάπολη 5. Αμπελόκηποι, Μενεμένη, Εύοσμος και Ελευθέριο Κορδελιό.
Στην Β΄ Περιφέρεια θα δημιουργηθούν 10 από 31: 1. Χορτιάτης, Πυλαία, Πανόραμα 2. Θέρμη, Μίκρα, Βασιλικά 3.Θερμαϊκός, Επανομή, Μηχανιώνα 4. Εχέδωρου, Αξιός, Χαλάστρα 5. Άγιος Αθανάσιος, Χαλκηδόνα, Κουφάλια 6.Ωραιόκαστρο, Καλλιθέα, Μυγδονία 7.Λαγκαδάς, Βερτίσκο, Λαχανάς, Άσσηρος 8. Άγιος Γεώργιος, Ρεντίνα, Μάδυτος 9.Κορώνεια, Καλλινδοίων, Απολλωνία 10. Σοχός, Αρέθουσα Εγνατία.

Με τον Καλλικράτη καταργούνται τα διαμερίσματα και επανέρχονται οι κοινότητες.

Αντίδραση των υπαλλήλων στην αύξηση των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ

Αντίθετη με την αύξηση κατά 20% της τιμής των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ, από την 1η Μαίου, είναι η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ). Η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων είναι μέτρο αντικοινωνικό και αντιλαϊκό γιατί τα αστικά λεωφορεία τα χρησιμοποιούν κυρίως εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι και άνθρωποι του μόχθου, τονίζει το ΕΚΘ και καλεί τα αρμόδια υπουργεία και τη διοίκηση του ΟΑΣΘ να μην προχωρήσουν στην αύξηση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Τα μέσα μαζικής μεταφοράς τα χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους κυρίως οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι άνθρωποι του μόχθου. Όταν στο πλαίσιο της κρίσης τα χαμηλά τους εισοδήματα εξανεμίζονται, όταν με πρόσχημα την κρίση χάνονται ώρες και μέρες δουλειάς, όταν οι απολύσεις αυξάνονται συνεχώς, η ανεργία καλπάζει, η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του ΟΑΣΘ αποτελεί μέτρο αντικοινωνικό και αντιλαϊκό, πρόκληση για τον κόσμο της εργασίας. Η διοίκηση του ΕΚΘ καλεί τα αρμόδια υπουργεία και τη διοίκηση του ΟΑΣΘ να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτής της απόφασης, να μη φορτώσουν και άλλα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων"





ΠΑΣΕΓΕΣ: Περιορίζει τις δυνατότητες συμπληρωματικού εισοδήματος για τους αγρότες το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ

Την έντονη αντίδραση της στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξέφρασε η ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ., γιατί με τις διατάξεις του περιορίζεται η δυνατότητα συμπλήρωσης του εισοδήματος των αγροτών από τις επενδύσεις τους στην πράσινη ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό, επισημαίνει η Συνομοσπονδία, ότι στην παράγραφο 6 του άρθρου 9 του σχεδίου νόμου, δεν προβλέπεται η δυνατότητα εγκατάστασης ΑΠΕ από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως αυτοί ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία, ούτε γίνεται καμία αναφορά σε αυτούς. Αντίθετα, χορηγείται άδεια εγκατάστασης φωτοβολταικών σταθμών σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται σαν αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με Κ.Υ.Α. που εκδίδεται μέσα σε δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου. Στην περίπτωση αυτή μάλιστα η άδεια χορηγείται μόνο για φωτοβολταικούς σταθμούς, για τους οποίους έχουν ήδη εκδοθεί άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή σε περίπτωση απαλλαγής, δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρμόδιο διαχειριστή.Είναι προφανές ότι με την αναφερόμενη ρύθμιση, από τη στιγμή που δεν υφίσταται όριο μέχρι ισχύος 100 KW που απαιτεί έκταση 2,5 στρεμμάτων περίπου, όπως έχει προτείνει η ΠΑΣΕΓΕΣ για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δεν προστατεύεται η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. Συνεπώς, η κατά προτεραιότητα εξέταση νέων αιτήσεων κατ' επάγγελμα αγροτών για μονάδες εγκατεστημένης ισχύος μέχρι 100 KW σε εκτάσεις ιδιοκτησίας τους, που αναφέρει η μεταβατική διάταξη παρ. 6. του άρθρου 15, παραμένει ανενεργός για τους αγρότες σε σχέση με τη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας.Με δεδομένο ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες δεν έχουν μέχρι σήμερα εκδώσει άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ούτε διαθέτουν δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης από τον αρμόδιο διαχειριστή, αποκλείονται από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε αγροτεμάχια γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, σε αντίθεση με άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.Πρόκειται συνεπώς για ρύθμιση η οποία αναστέλλει κάθε δραστηριότητα των αγροτών στον χώρο των ΑΠΕ. Είναι σαφές ότι η διάταξη αυτή εξυπηρετεί σκοπιμότητες μια και αποκλείει τους αγρότες από την εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων σε αγροτική γη, έστω και υψηλής παραγωγικότητας.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας "Η τράπουλα είναι δυστυχώς σημαδεμένη".
Η πρόταση της ΠΑ.Σ.Ε.ΓΕ.Σ. που είχε έγκαιρα υποβληθεί στο ΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο της διαβούλευσης ήταν σαφής: Κρίνεται αναγκαία η εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας κατ' αποκλειστικότητα από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε ιδιόκτητα αγροτεμάχια ή σε γη μισθωμένη με μακροχρόνια μίσθωση για μονάδες μέχρι 100 ΚW χωρίς μάλιστα η έγκριση των μονάδων αυτών να απαιτεί καμία υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής, ή άλλης απόφασης.
«Ζητάμε να τροποποιηθεί άμεσα η δυσμενής αυτή ρύθμιση και επιπλέον να προσδιορισθούν σαφή κριτήρια για τον καθορισμό της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας» κατέληξε ο κ. Καραμίχας.