Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο στα Γιάννενα

Η Alpha Bank και η ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων συνδιοργανώνουν για πρώτη φορά στα Ιωάννινα, την έκθεση "Μέγας Αλέξανδρος. Από τη γη της Μακεδονίας έως τα πέρατα της οικουμένης".Η έκθεση αναφέρεται στην ιστορία τού Μεγάλου Αλεξάνδρου μέσω των νομισμάτων του και στις επιδράσεις τους στον αρχαίο κόσμο, ακόμη και μετά τον θάνατό του. Παρουσιάζει 220 χρυσά, αργυρά και χάλκινα νομίσματα από τη Μακεδονία, από τα ελληνιστικά βασίλεια που δημιουργήθηκαν μετά τον θάνατό του, το πλήθος των αλεξάνδρειων τετραδράχμων και τις απομιμήσεις που κυκλοφόρησαν, σαφή απόδειξη τής ισχύος των νομισμάτων του, τα οποία ανήκουν στη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank. Επιπλέον, παρουσιάζονται νομισματικές εκδόσεις με το θεοποιημένο πορτραίτο τού Αλεξάνδρου, του πρώτου σπουδαίου θνητού που απεικονίσθηκε επί των νομισμάτων.Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος - λεύκωμα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Κατά τη διάρκεια τής εκθέσεως, θα διεξάγονται οργανωμένες ξεναγήσεις, κατόπιν συνεννοήσεως.
epirusgate.blogspot.com



Πρόγραμμα για 50.000 ανέργους από τον ΟΑΕΔ

Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανακοινώνει την έναρξη υλοποίησης του τέταρτου προγράμματος προώθησης της απασχόλησης, στα πλαίσια της πρώτης δέσμης μέτρων για το 2010.Το πρόγραμμα αφορά τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με την επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.Οι όροι υλοποίησης περιλαμβάνονται στις σχετικές προκηρύξεις που θα αναρτηθούν στο site του ΟΑΕΔ, σήμερα, Δευτέρα 26 Απριλίου.Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα γίνει μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΟΑΕΔ www.oaed.gr από 26/4/2010.Πληροφορίες για θέματα Αιτήσεων στα προγράμματα ΝΘΕ δίνονται στα τηλέφωνα: 210 9989114, 210 9989136, 210 9989146, 210 9989551.Πληροφορίες ΜΟΝΟ για τη συμπλήρωση των ηλεκτρονικών αιτήσεων: 210 9989014, 210 9989016, 210 9989017, 210 9989087.
epirusgate.blogspot.com



«Επίθεση και τραυματισμός δημοτικού αστυνομικού από ομάδα αγνώστων.».

Την απρόκλητη και βάναυση επίθεση δέχτηκε δημοτικός αστυνομικός τη Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010 και ώρα 17.00 στην πλατεία Ιπποδρομίου από ομάδα αγνώστων. Ο εν υπηρεσία δημοτικός αστυνομικός, καθώς κατευθυνόταν προς την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη για να παρακολουθήσει ημερίδα της Δημοτικής Αστυνομίας, δέχτηκε την αναίτια επίθεση δεκαμελούς ομάδας αγνώστων, οι οποίοι του επιτέθηκαν γρονθοκοπώντας και τραυματίζοντάς τον σοβαρά στο πρόσωπο. Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή, ενώ παράλληλα έσπευσε δύναμη της Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας. Αφού παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο δημοτικό αστυνομικό έγινε μήνυση κατά αγνώστων στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου. Αύριο ο δημοτικός αστυνομικός θα περάσει από ιατροδικαστική εξέταση, ενώ διεξάγεται έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.



Επίσκεψη Γεωργακόπουλου στις εφορίες και τα τελωνεία της Θεσσαλονίκης

Σημαντική αύξηση των δημοσίων εσόδων επιδιώκει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο αυτής. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η σημερινή επίσκεψη του γ.γ. φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων του υπουργείου οικονομικών, Δημήτρη Γεωργακόπουλου στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιεί από το πρωί διαδοχικές συσκέψεις με στελέχη της υπηρεσίας ειδικών ελέγχων αλλά και των εφοριών και των τελωνείων της περιοχής.



Νέα από την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης.

  • Παναγιώτης Ψωμιάδης: 'Δύναμή μας είναι το έργο μας’
Σχετικά με δημοσιεύματα και ανυπόστατους ισχυρισμούς για το έργο της διοίκησης της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η παραδοχή ότι έγιναν περισσότερα από 500 έργα είναι η απάντησή μας στον πόλεμο λάσπης που δέχεται η διοίκηση Ψωμιάδη τις τελευταίες μέρες. Δύναμή μας είναι το έργο μας. Έτσι θα συνεχίσουμε ολοκληρώνοντας μέχρι τέλος της χρονιάς όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Αν τους ακούγαμε δεν θα κάναμε ούτε ένα έργο. Θα έλειπαν από τη Θεσσαλονίκη εκατοντάδες σχολικές αίθουσες, εκατοντάδες αθλητικά έργα, σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα και πολλά χιλιόμετρα οδικού δικτύου. Όλα αυτά γίνανε παρά την ξύλινη αντιπολίτευση που δεν ψήφισε ούτε ένα έργο ενώ πολλές φορές έφερνε και εμπόδια προσφεύγοντας προσχηματικά στη δικαιοσύνη για να τα σταματήσει. Για μας πάνω απ’ όλα είναι οι πολίτες. Στήριγμά μας είναι ο λαός που απολαμβάνει το έργο μας».
  • Δρομολόγηση λύσης για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Θερμαϊκού
Το θέμα της ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών του 1ου ΓΕΛ Θερμαϊκού εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων. Τη δρομολόγηση λύσης ανέλαβε η διοίκηση της Νομαρχίας σε συνεργασία με τους δήμους Μίκρας και Θερμαϊκού, του ΟΑΣΘ και της Τροχαίας, αλλά και των συλλόγων γονέων και καθηγητών του σχολείου.
  • 'Κόκκινη κάρτα στη βία' Συνεχίζεται η εκστρατεία πρόληψης και καταπολέμησης της βίας στα γήπεδα απο τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης
Με πρωτοβουλία του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, το Γραφείο Αθλητισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ε.Π.Σ.Μ. και την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, συνεχίζει την εκστρατεία πρόληψης και καταπολέμησης της βίας στα γήπεδα, με το σύνθημα «Κόκκινη κάρτα στη βία». Μετά την πρώτη επιτυχημένη μεγάλη εκδήλωση της εκστρατείας, θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη αύριο Τρίτη 27 Απριλίου 2010 και ώρα 11:30' π.μ., στο Κλειστό Γυμναστήριο του Δήμου Πανοράματος και περιλαμβάνει διοργάνωση ποδοσφαιρικού αγώνα ομάδων Bambini (ηλικίας 5-6 ετών). «Στόχος και δέσμευση της εκστρατείας, μέσα από τη δράση «Κόκκινη κάρτα στη βία», είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μέχρι να εξαλειφθεί κάθε τέτοιο φαινόμενο, ώστε να απολαμβάνουμε όλοι μας τους αγώνες, χωρίς φόβους και κινδύνους», δηλώνει για την πρωτοβουλία ο Νομάρχης. Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό και σύντομες ομιλίες ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Δήμαρχος Πανοράματος Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρτσιώτης, ο Πρόεδρος Ε.Π.Σ.Μ. Διονύσης Ψωμιάδης, οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές Ν. Κούης, Γ. Κούδας, Κ. Αϊδινίου και Λ. Χασεκίδης και η Υπεύθυνη Γυναικών Ε.Π.Σ.Μ. Τάνυα Κυριακίδου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα γίνει παρουσίαση αθλημάτων από μαθητές του Αθλητικού Σχολείου Καλαμαριάς.





Θέματα που ενδιαφέρουν τους αγρότες.

Πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ για την ανασυγκρότηση, εξυγίανση και ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος
Με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα ανταποκρίθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ στην πρόσκληση της Κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση του Συνεταιριστικού Κινήματος της χώρας. Στη χθεσινή του συνεδρίαση το Δ.Σ της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης υπογράμμισε ομόφωνα την ανάγκη ανασυγκρότησης, εξυγίανσης και ανάπτυξης των αγροτικών συνεταιρισμών, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στο ρόλο τους και να αποτελέσουν σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία στην υποστήριξη των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας γενικότερα. Στο στόχο της προσπάθειας αυτής οφείλεται κατά προτεραιότητα να εκτιμηθεί η εξασφάλιση ουσιαστικής συσπείρωσης, η διατήρηση της εθελοντικότητας που χαρακτηρίζει τους συνεταιρισμούς, η διασφάλιση της ισοτιμίας στην μεταχείριση των μελών τους, παράλληλα με τις αναγκαίες δεσμεύσεις, οι οποίες θα αποφασίζονται και θα τηρούνται από τα μέλη. Τονίστηκε επίσης ότι κανένας παραγωγός δεν πρέπει να αποκλείεται από τη συμμετοχή του στο συνεταιρισμό, εάν πραγματικά ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του. Η προσφορά στην επίτευξη των στόχων των συνεταιρισμών οφείλει να επιβραβεύεται, ενώ κρίθηκε απόλυτα αναγκαία η ενίσχυση της επιχειρηματικής ευελιξίας των συνεταιρισμών και η επιδίωξη της μέγιστης δυνατής συσπείρωσής τους σε εθνικό, ευρωπαϊκό, ακόμα και υπερεθνικό επίπεδο.
Κινέζικο ενδιαφέρον για ελληνικά αγροτικά προϊόντα
Νέους ορίζοντες για την ανάδειξη και προώθηση των κρητικών προϊόντων στην αχανή αγορά της Κίνας συνεχίζει να διανοίγει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου μέσω των κυβερνητικών και επιχειρηματικών επαφών των μελών της αντιπροσωπείας της με Κινέζους αξιωματούχους στη Σαγκάη. Τα μέλη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου βρίσκονται στη Σαγκάη στα πλαίσια της συμμετοχής της Νομαρχίας Ηρακλείου με δικό της περίπτερο στη διεθνή έκθεση ελαιολάδου Oil China 2010 που πραγματοποιείται στη Σαγκάη από τις 24 έως τις 26 Απριλίου.
Διευκρινήσεις για την αύξηση κατ’ αποκοπή συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
Αναφορικά με το θέμα της αύξησης του κατ’ αποκοπή συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος στο 11%, ο οποίος θα εφαρμοστεί για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν από 1.1.2009, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε διευκρινιστική εγκύκλιο, στις 26 Απριλίου. Αναλυτικότερα, με το εν λόγω έγγραφο διευκρινίζει τα εξής:  Με την παράγραφο 12 του άρθρου 62 του ψηφισθέντος νομοσχεδίου με τίτλο «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000) και ορίζεται ότι η επιστροφή του φόρου που δικαιούνται οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του ιδίου άρθρου, προκύπτει με την εφαρμογή κατ' αποκοπή συντελεστή 11% στην αξία των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών του Παραρτήματος IV του Κώδικα ΦΠΑ προς άλλους υποκείμενους στο φόρο, εκτός των αγροτών του καθεστώτος αυτού. Ο ενιαίος συντελεστής 11% ισχύει για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν από 1.1.2009, δηλαδή θα εφαρμοστεί για τις αιτήσεις επιστροφής που θα υποβληθούν κατά το έτος 2010 και μεταγενέστερα. Λόγω της ύπαρξης σημαντικών αποθεμάτων του εντύπου Φ6 TAXIS «Αίτηση και Αναλυτική Κατάσταση Δικαιολογητικών» (010 Α-ΦΠΑ, έκδοση 2007) και της έλλειψης χρόνου για εκτύπωση νέων εντύπων, γίνεται δεκτό για τις αιτήσεις επιστροφής που θα υποβληθούν κατά το τρέχον έτος να χρησιμοποιηθεί το υπάρχον έντυπο. Για την ομοιόμορφη συμπλήρωση του εντύπου, μετά την αύξηση του κατ' αποκοπή συντελεστή ΦΠΑ, δίνονται οι ακόλουθες οδηγίες: Στον Πίνακα Γ΄ (δεύτερη και τρίτη σελίδα του εντύπου), στον οποίο καταχωρούνται αναλυτικά όλα τα παραστατικά με τα ακαθάριστα έσοδα των αγροτών για τα οποία δικαιούνται επιστροφή του φόρου, θα συμπληρωθεί μόνο η στήλη (6), όπου εκτός από τα ακαθάριστα έσοδα από δασικά προϊόντα, προϊόντα αλιείας και παροχές αγροτικών υπηρεσιών θα συμπεριληφθούν και αυτά που αφορούν τη φυτική και τη ζωική παραγωγή. Εξυπακούεται ότι οι επόμενες στήλες (7) και (8) του Πίνακα Γ΄ δεν θα συμπληρωθούν. Το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων της στήλης (6), όπως προκύπτει από τον κωδικό 201 της τρίτη σελίδας του εντύπου, θα μεταφερθεί στον αντίστοιχο κωδικό του Πίνακα Β΄ στην πρώτη σελίδα του εντύπου. Το προς επιστροφή ποσό ΦΠΑ, στον κωδικό 205, θα προκύψει από τον πολλαπλασιασμό των ακαθαρίστων εσόδων του κωδικού 201 με το νέο συντελεστή επιστροφής 11%, διορθώνοντας σχετικά το έντυπο.
Ανάλογη θα είναι και η συμπλήρωση του «Βιβλίου μεταγραφής Αιτήσεων αγροτών του ειδικού καθεστώτος» (έντυπο 011 Α- ΦΠΑ), όπου στη στήλη με τον κωδικό 205 μεταφέρονται τα ποσά του αντίστοιχου κωδικού του Πίνακα Β΄ των αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ αγροτών. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νέος συντελεστής υιοθετήθηκε με το ανωτέρω φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 20.4.2010 και αναμένεται η δημοσίευσή του, οι αιτήσεις επιστροφής μπορούν να υποβάλλονται μετά την έκδοση της παρούσας. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ΑΥΟ ΠΟΛ. 1017/3.3.2010, οι αιτήσεις επιστροφής μπορούν να υποβάλλονται μέχρι 29 Οκτωβρίου 2010. Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας επιστροφής, καθώς και για την έγκαιρη επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες, παρακαλούνται οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις να προσκομίζουν το Βιβλίο Μεταγραφής των Αιτήσεων Επιστροφής σε ηλεκτρονική μορφή, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές που περιλαμβάνονται στο συνημμένο Παράρτημα της παρούσας.



Αύριο στάσεις εργασίας στον ΟΑΣΘ

Νέα ταλαιπωρία αναμένει το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης, καθώς αυριο Τρίτη,  οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ προχωρούν σε στάση εργασίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας την Τρίτη από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας, συμμετέχοντας στην απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ). Η ΟΣΜΕ διαμαρτύρεται για τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Η στάση μπορεί να είναι μέχρι τις 8 το πρωί, αλλά στην πράξη, λεωφορεία δεν θα βγουν στους δρόμους πριν από τις 8.30. Και αυτό καθώς απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι τα λεωφορεία να φύγουν από τα αμαξοστάσια, όπου θα είναι σταθμευμένα, να μεταβούν στην αφετηρία, απ' όπου θα ξεκινήσουν τα δρομολόγιά τους και ακολούθως να φτάσουν σε στάσεις, κυρίως στο κέντρο της πόλης. Αντίθετα, το βράδυ, η στάση εργασίας μπορεί να ξεκινά στις 9, αλλά τα λεωφορεία θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης μέχρι τις 9.30, προκειμένου να ολοκληρώσουν τα δρομολόγια που ήδη



«Πακέτο» 170 εκατ. ευρώ σε αγρότες για την εξισωτική

Μέχρι τις 17 Μαΐου 2010 θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εφαρμογή των Μέτρων 211 και 212 (Εξισωτική Αποζημίωση) του Άξονα 2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για το έτος 2010. Τα Μέτρα 211 και 212 του ΠΑΑ αφορούν Προγράμματα οικονομικών ενισχύσεων για την στήριξη των γεωργών των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Το καθεστώς αποσκοπεί στην μερική αντιστάθμιση της απώλειας του εισοδήματος λόγω της παραμονής των γεωργών στις ως άνω περιοχές.