Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Την Παρασκευή εορτάζει το παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου στην παλιά Νυμφόπετρα.

.Στις 23 Απριλίου πανηγυρίζει το παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο της παλιάς Νυμφόπετρας. Με την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων στο χωριό Τσαλί Μαχαλά - παλιά Νυμφόπετρα - οι κάτοικοι ανήγειραν εκκλησία που φέρει το όνομα του Αγίου θεωρώντας ότι ο Τροπαιοφόρος Άγιος σε πολλές περιπτώσεις κατά την διάρκεια των Τουρκικών διωγμών πρόσφερε προστασία στους πιστούς και γλίτωσε τους Έλληνες από βέβαιη σφαγή. Οι πρόσφυγες πολλές φορές στις αφηγήσεις τους ανέφεραν την εμφάνιση του Αγίου και να τους προειδοποιεί για τις επερχόμενες ορδές των βαρβάρων ώστε να προλάβουν να φύγουν για να σωθούν. Στις αλησμόνητες πατρίδες, οι πιστοί είχαν μεγάλο σεβασμό στον Τροπαιοφόρο Άγιο Γεώργιο. Στην χάρη του οι εκδηλώσεις λατρείας ήταν συγκινητικές. Με την ίδια πίστη οι κάτοικοι της Νυμφόπετρας κάθε χρόνο ανηφορίζουν στον λόφο του Αι Γιώργη για να προσκυνήσουν την εικόνα του και να τιμήσουν το όνομα του. Στην φωτογραφία το παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου.

Μικτό μοντέλο υπολογισμού της επιστροφής ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Μικτό μοντέλο υπολογισμού μελετά να καθιερώσει η κυβέρνηση για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης στους αγρότες για το 2010, σύμφωνα με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα Κατερίνα Μπατζελή. Η υπουργός ανέφερε στους εκπροσώπους του Παμφθιωτικού Αγροτικού Συλλόγου ότι θα ισχύσουν οι ίδιοι συντελεστές υπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών με το 2008, δηλαδή το ποσό της επιστροφής θα αφορά σε λίτρα ανά στρέμμα. Το μικτό μοντέλο υπολογισμού, σύμφωνα με την υπουργό, σε κάποια προϊόντα θα βασίζεται στα τιμολόγια αγοράς του πετρελαίου κίνησης και σε άλλα στη στρεμματική αναλογία, δηλαδή στο πόσα λίτρα ανά στρέμμα χρειάζεται μια ορισμένη καλλιέργεια.


Νέα από την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης

• Τη στήριξή του στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης στη διαμαρτυρία της για τη σχεδιαζόμενη μείωση της κυνηγετικής περιόδου στη χώρα εξέφρασε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, κατά την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση του σχετικού θέματος στη σημερινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
• Να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες διάλογος μεταξύ των νομικών συμβούλων της Σχολής Τυφλών, της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Υγείας ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα η Σχολή Τυφλών να περιέλθει στην αρμοδιότητα της Πολιτείας» πρότεινε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης κατά την εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση για το θέμα της Σχολής Τυφλών στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
• Σχετικά με την εκλογή του νέου Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Θέλω να συγχαρώ τον Ανδρέα Παπαμιμίκο για τη μεγάλη του νίκη στις εκλογές της ΟΝΝΕΔ. Η εντολή από τη λαϊκή βάση είναι ξεκάθαρη: ενότητα και αλλαγές τώρα, στο κόμμα και στη νεολαία. Η ΟΝΝΕΔ καλείται πρώτη να δώσει το παράδειγμα στην αλλαγή νοοτροπίας, δημιουργώντας νέα πρότυπα πολιτικής συμπεριφοράς. Μόνο ενωμένοι, δίπλα στον Πρόεδρό μας Αντώνη Σαμαρά, μπορούμε να κάνουμε ξανά μεγάλη τη Νέα Δημοκρατία».
• Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας θα παρευρεθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στις 13:30' το μεσημέρι, όπου θα συζητηθεί, με πρωτοβουλία του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, εκτός ημερησίας διατάξεως, το ζήτημα των διεκδικήσεων από μέρους των παράκτιων αλιέων κοινοτικών αποζημιώσεων για την απώλεια εισοδήματος λόγω της εμφάνισης φυτοπλαγκτόν σε όλο το Βόρειο Αιγαίο και ιδιαίτερα στο Θερμαϊκό Κόλπο.









Επιστολή του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Επιστολή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έστειλε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, με την οποία ζητά την παρέμβαση του Υπουργού για την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στη Σχολή Αστυφυλάκων μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων για την εκπαιδευτική περίοδο 2010-2012, «ώστε να πληρωθούν οι οργανικές θέσεις, προκειμένου να γίνει δυνατή η διαφύλαξη της τάξης και η ικανοποίηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών της Θεσσαλονίκης».



Καμία επίδραση από την τέφρα του ηφαιστείου της Ισλανδίας δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας

Καμία επίδραση από την τέφρα του ηφαιστείου της Ισλανδίας δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας, όπως προκύπτει από βασικές μετρήσεις για την ποσότητα των αιωρημάτων, που πραγματοποίησε το τμήμα Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Οι μετρήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν σε σταθμούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σε ύψος 7-8 χιλιόμετρα από το έδαφος της γης, ενώ θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, σε συνθήκες ηλιοφάνειας. Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος, Αλκιβιάδη Μπάη, αν η ηφαιστειακή τέφρα φτάσει στη χώρα μας θα είναι αραιωμένη, εξαιτίας της μεγάλης απόστασης που διανύει κι έτσι δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις στο κλίμα, εφόσον δεν εκλυθούν μεγάλες ποσότητες από τη δραστηριότητα του ηφαιστείου. Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, Μιχάλη Φυτίκα, η συμπεριφορά του ηφαιστείου έχει μεταβληθεί προς το καλύτερο, περνώντας από την εκρηκτική (έκρηξη αερίων μαζών και πετρωμάτων) στην εκχυτική (έκχυση λάβας) φάση. Ήδη, από χθες, η δραστηριότητά του χαρακτηρίζεται από μικρότερη ένταση, καθώς οι εκτινάξεις του υλικού των εκρήξεών του δεν ξεπερνούν τα τρία χιλιόμετρα (από τα 6-7 των πρώτων ημερών). «Δεν είναι ένα από τα ζωηρότερα ηφαίστεια, καθώς χαρακτηρίζεται από μέτριες εκρήξεις, που όμως διήρκεσαν περισσότερες μέρες», δήλωσε ο κ. Φυτίκας. Ένα ζωηρό ηφαίστειο μπορεί να εκτινάξει αέρια και πετρώματα σε ύψος μέχρι και 25 χιλιόμετρα, δραστηριότητα που διαρκεί συνήθως δύο μέρες. Το συγκεκριμένο ηφαίστειο έδωσε εκρήξεις 6-7 χιλιομέτρων για περίπου 4 μέρες. Πάντως, στα θεωρητικά σενάρια -που δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να προβλέψει κάποιος νωρίτερα- είναι η μεταφορά της δραστηριότητας του ηφαιστείου σε άλλο σημείο, καθώς ένα ηφαιστειακό συγκρότημα μπορεί να λειτουργεί για αρκετό χρονικό διάστημα με διακοπές.



Έχασε μαχη με την ζωη ο 38χρονος που πυροβολήθηκε το πρωΐ στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης

Εχασε την μαχη με την ζωη, ο 38χρονος που είχε πυροβοληθεί το πρωΐ από άγνωστο δράστη σε περιοχή των Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Το άτυχο θύμα δέχθηκε τον...πυροβολισμό την ώρα που περίμενε ζευγάρι με το οποίο εργαζόταν μαζί, από το οποίο ο δράστης επιχείρησε να αφαιρέσει την τσάντα.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Μενεμένης

Συναντήσεις χορωδιών διοργανώνουν το Α’ ΚΑΠΗ και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μενεμένης. Η 7η Συνάντηση Χορωδιών του Α’ ΚΑΠΗ διοργανώνεται αυτή την Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, στο χώρο του ΚΑΠΗ (Έλλης Αλεξίου 10). Θα συμμετάσχουν οι χορωδίες των ΚΑΠΗ Γιαννιτσών και Ωραιοκάστρου, καθώς και ο Γιάννης Τριάντης με τη χορωδία του.
Μία ημέρα μετά (Σάββατο 24 Απριλίου) θα πραγματοποιηθεί η 14η Συνάντηση Χορωδιών του Πνευματικού Κέντρου Μενεμένης, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο. Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος η Δημοτική Χορωδία Ενηλίκων Αγίου Νεκταρίου Μενεμένης, η Χορωδία Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, η Χορωδία Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών, η Χορωδία Ν.Μουδανιών «Φάρος» και η Δημοτική Χορωδία Ενηλίκων του Πνευματικού Κέντρου Μενεμένης. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.





Κατάληψη στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ - Θ

«Λευτεριά στους προφυλακισμένους που κατηγορούνται για συμμετοχή στον Ε.Α.» ζήτησαν περίπου 50 άγνωστοι νεαροί που πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΜΜΕ που "είναι οδοστρωτήρες που ανοίγουν δρόμο για να περάσουν τα τζιπ της αντιτρομοκρατικής και οι κλούβες της αστυνομίας" ανέβηκαν στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ και πέταξαν φέιγ - βολάν και φυλλάδια. Στο χώρο παρέμειναν για περίπου μισή ώρα χωρίς να προκαλέσουν ζημιές ή να γράψουν συνθήματα στο εσωτερικό του διατηρητέου κτιρίου. Σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους υπαλλήλους οι νεαροί καταληψίες ήταν ευγενικοί απέναντί τους και μόλις απέστειλαν φαξ και ηλεκτρονικά μηνύματα σε εφημερίδες , ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, αποχώρησαν. "Δεν μας φοβίζουν μας εξοργίζουν. Αλληλεγγύη στους έξι που διώκονται για την υπόθεση του επαναστατικού αγώνα. Αλληλεγγύη στον Γ. Δημητράκη και στους τρεις επικηρυγμένους για την ίδια υπόθεση" ανέφεραν στα φυλλάδια τους.

Μετρό Θεσσαλονίκης : Από το 2016 και βλέπουμε...

Απελπιστικά αργοί είναι οι ρυθμοί κατασκευής του μετρό στη Θεσσαλονίκη. Το έργο όχι μόνον «κουτσουρεύεται», αφού όπως όλα δείχνουν θα κατασκευαστούν τελικά 12 αντί για 13 σταθμοί, αλλά και κάθε χρονοδιάγραμμα έχει τιναχτεί στον αέρα και οι δυσκολίες ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη σαν... μανιτάρια. Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης, ανακοίνωσε χτες ότι το μετρό θα διέλθει από την Ευκαρπία και θα φτάσει μέχρι τα νοσοκομεία «Παπαγεωργίου» και «424»! Σήμερα, κάθε πρόβλεψη για το χρόνο ολοκλήρωσης κατασκευής του μεγαλύτερου δημόσιου έργου στην ιστορία της Θεσσαλονίκης είναι παρακινδυνευμένη. Σε κάθε περίπτωση, με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, η βασική γραμμή του μετρό δε θα είναι έτοιμη πριν από το 2016 και... βλέπουμε. Ο ανάδοχος μπορεί να έκανε πίσω και να μη θέτει από την ερχόμενη Δευτέρα σε διαθεσιμότητα τους εργαζομένους στους μετροπόντικες, όμως, όπως εκτιμάται, πρόκειται απλώς για μία παράταση χρόνου που δόθηκε προς την «Αττικό Μετρό ΑΕ», το φορέα που έχει την ευθύνη παρακολούθησης της κατασκευής του μετρό, για να λύσει... εδώ και τώρα προβλήματα. Το αν θα το πράξει είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες. Την ίδια ώρα, στο τεχνικό προσωπικό του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά δεν έχει καταβληθεί ακόμη ο μισθός του Μαρτίου, παρότι κοντεύει να τελειώσει ο Απρίλιος. Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης προκήρυξε 48ωρη απεργία αύριο και μεθαύριο. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, κάποιες από τις εργασίες που αφορούν στην κατασκευή του υπόγειου μέσου σε σταθερή τροχιά θα έπρεπε να... ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Για παράδειγμα, ο σταθμός στο Παπάφειο προβλεπόταν ότι θα είναι έτοιμος μέχρι το τέλος του έτους, ενώ το αμαξοστάσιο στην Πυλαία θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του προσεχούς Νοεμβρίου. Ποια είναι η κατάσταση; Σε κανένα από τα δύο αυτά σημεία δεν έχουν καν ξεκινήσει οι εργασίες! Οχι ότι η κατάσταση είναι καλύτερη σε άλλα μέτωπα του έργου...
Σταθμός, σταθμός...
Η κατάσταση, όπως εξελίσσεται στα εργοτάξια του μετρό, είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα εργοτάξια βρίσκονται στα χέρια των αρχαιολόγων, που εκτελούν ανασκαφές. Μόνο στη Βενιζέλου και στην Αγίας Σοφίας εργάζονται συνεργεία. Τι αφορούν οι εργασίες τους; Την απομάκρυνση της ασφάλτου, προκειμένου ο χώρος να παραδοθεί στους αρχαιολόγους για ανασκαφές...Σήμερα, μόνον ως ανέκδοτο μπορεί να ακούσει κάποιος από τους πολύπαθους ιδιοκτήτες καταστημάτων της οδού Μοναστηρίου, που έκαναν τρίτο Πάσχα πίσω από τις λαμαρίνες, ότι τα έργα για την κατασκευή του σταθμού Δημοκρατίας προβλέπονταν, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, να ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο από σήμερα. Κι αυτό επειδή στο σημείο δεν εκτελούνται εργασίες κατασκευής μετρό, αλλά ανασκαφές. Δύο είναι μόνον οι σταθμοί όπου δεν καταγράφονται, τουλάχιστον μέχρι αυτήν τη στιγμή, προβλήματα, του Ευκλείδη και της Φλέμινγκ. Αλλά και σε αυτούς οι καθυστερήσεις είναι τεράστιες, καθώς, σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, το Φεβρουάριο του 2011, δηλαδή σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα, τα πάντα θα πρέπει να είναι έτοιμα στο σταθμό Ευκλείδη και δύο μήνες μετά, δηλαδή τον Απρίλιο του 2011, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και στο σταθμό Φλέμινγκ.
Τραγελαφικά
Ανατολικότερα, ωστόσο, αρχίζουν τα τραγελαφικά. Ο σταθμός Αναλήψεως προβλεπόταν να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2011. Εκεί, όμως, δε λήφθηκαν υπόψη τα μπαλκόνια των γύρω πολυκατοικιών, τα οποία εμποδίζουν τα ευμεγέθη μηχανήματα, που πρέπει να εκτελέσουν εργασίες, να προσεγγίσουν. Ως εκ τούτου οι σήραγγες θα πρέπει να έρθουν πιο κοντά η μία στην άλλη. Ομως, εφόσον κατασκευαστεί η πρώτη σήραγγα, ο δεύτερος μετροπόντικας είναι δύσκολο να περάσει ξυστά από ένα ήδη κατασκευασμένο τούνελ, διότι με τις πιέσεις που θα ασκούνται στα εδάφη ενδέχεται να το γκρεμίσει. Τεχνικές λύσεις υπάρχουν. Ομως, μέχρι στιγμής, κανείς δεν παίρνει τις αναγκαίες αποφάσεις για να προχωρήσουν οι σχετικές μελέτες. Εξάλλου, στο σταθμό Πατρικίου, ο οποίος έπρεπε να κατασκευάζεται από τις αρχές του 2008 και να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2011, ούτε καν έχουν εγκατασταθεί συνεργεία ούτε και προβλέπεται να εγκατασταθούν σύντομα. Γιατί; Διότι μέσα στα όρια του σταθμού υπάρχει κτίριο το οποίο πρέπει να απαλλοτριωθεί! Στη Βούλγαρη και στη Νέα Ελβετία όχι μόνο δεν έχουν αρχίσει εργασίες, αν και αυτό προβλεπόταν να συμβεί από το 2008, αλλά τώρα ξεκαθαρίζει και η τελική χωροθέτηση των σταθμών! Στην αρχική μελέτη, ο σταθμός της Βούλγαρη βρισκόταν πάνω σε... ρήγμα και αυτός της Νέας Ελβετίας μέσα σε χωράφια, μακριά από κατοικημένη περιοχή.
Σύσκεψη
Σε σύσκεψη, που έγινε αργά χτες το απόγευμα υπό το γ.γ. του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Οικονομίδη, με στελέχη της «Αττικό Μετρό ΑΕ”»και της αναδόχου κοινοπραξίας με θέμα το μετρό Θεσσαλονίκης, αποφασίστηκε να συσταθεί μία μικτή ομάδα που θα συντονίζεται από το υπουργείο και σε καθημερινή βάση θα επιλύει τα προβλήματα που ανακύπτουν στην κατασκευή του μετρό της Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι να λυθούν άμεσα όλα τα τεχνικά προβλήματα, ώστε σε έναν, το πολύ ενάμιση μήνα, οι μετροπόντικες να πιάσουν και πάλι δουλειά. «Το έργο είναι δύσκολο, σύνθετο, περίπλοκο. Πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», υπογραμμίζει ο κ. Οικονομίδης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ»





Διαμαρτυρία παράκτιων αλιέων με τα σκάφη τους στο Θερμαϊκό - Μεγάλο το πρόβλημα με το φυτοπλαγκτόν

Διαμαρτυρία με τα σκάφη τους πραγματοποιούν, από το πρωί, παράκτιοι αλιείς της κεντρικής Μακεδονίας, στο Θερμαϊκό και από το ύψος της πλατείας Αριστοτέλους, έως τις εγκαταστάσεις του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Οι ψαράδες προχώρησαν στην κινητοποίηση αυτή επειδή - όπως επισημαίνουν - το τελευταίο δίμηνο το φυτοπλαγκτόν επεκτάθηκε σ’ όλες τις θάλασσες της κεντρικής Μακεδονίας και για το λόγο αυτό αδυνατούν πλέον να ψαρέψουν. «Πάμε να ψαρέψουμε και σκίζουμε δίχτυα, χάνουμε εργαλεία. Δύο μήνες έχουμε να βγούμε για ψάρεμα και τα έξοδα τρέχουν. Ζητάμε από την κυβέρνηση να δει το πρόβλημα να μας ενισχύσει - επειδή η ζημιά είναι περιβαλλοντική, ίσως προβλέπεται κονδύλι για μας και από την Ε.Ε. - να παγώσουν προσωρινά τα χρέη μας, μέχρι να μπορέσουμε να ψαρέψουμε», δήλωσε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιας Αλιείας Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Παγώνης. Στη κινητοποίηση των αλιέων παραβρέθηκε και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα θέσει, το μεσημέρι, στο νομαρχιακό συμβούλιο το ζήτημα τους. Από την πλευρά τους, οι ψαράδες έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν περίπου ως τις 11.00, το πρωί, στο θαλάσσιο χώρο μπροστά από το λιμάνι και μετά θα αποχωρήσουν.
ΑΝΑ

Τραυματισμός 35χρονου αλλοδαπού στη Θεσσαλονίκη

Με τραύμα στο χέρι από σφαίρα πιστολιού, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης 35χρονος αλλοδαπός από την πρώην Σοβιατική Ένωση (ΕΣΣΔ), ο οποίος δέχθηκε επίθεση από άγνωστους στη διασταύρωση των οδών Αγάθωνος και Καλλιθέας, στην περιοχή Αμπελοκήπων. Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, ένας από τους δράστες πυροβόλησε τον 35χρονο, χωρίς όμως να διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν πρόκειται για ληστεία ή για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Πάντως, περαστικοί και κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι οι ένοπλοι επιχείρησαν να αρπάξουν τσάντα από φίλη του θύματος, ενώ μετά την αιματηρή επίθεση οι δράστες διέφυγαν από την περιοχή.



Εκδηλώσεις μνήμης Γενοκτονίας των Αρμενίων απο τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης .

Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και η Αρμενική Εθνική Επιτροπή διοργανώνουν εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Σάββατο 24 Απριλίου 2010
12 το μεσημέρι Επιμνημόσυνη δέηση στον Ορθόδοξο Ιερό Αρμενικό Ναό της Παναγίας (Διαλέττη 4) παρουσία εκπροσώπων των αρχών της πόλης και χοροστατούντος του Πανοσιολογιοτάτου Αρχιμανδρίτη κ. κ. Μασίς Ζομπογιάν. Ομιλία του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη
Κυριακή 25 Απριλίου 2010  - 11.30 π.μ.
Κεντρική εκδήλωση για την 95η επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας σε συνεργασία με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή στην αίθουσα «Αλέξανδρος» του ξενοδοχείου “Makedonia Palace”
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμούς από:  • Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης  • Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας  • Νομάρχη Θεσσαλονίκης
• Δήμαρχο Θεσσαλονίκης  • Εκπρόσωπο της αρμενικής νεολαίας
Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, βουλευτής Α΄Περιφέρειας Αθηνών, καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με θέμα: «Διδάγματα από τον αγώνα του αρμενικού λαού». Η τελετή θα πλαισιωθεί από σύντομη μουσική εκδήλωση.  - 13.30 μ.μ. Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄Σώματος Στρατού στη μνήμη των 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων από:  • Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης  • Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας  • Στρατηγό Διοικητή Γ΄Σώματος Στρατού  • Νομάρχη Θεσσαλονίκης  • Δήμαρχο Θεσσαλονίκης  • Εκπρόσωπο της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης
Ιστορικό των εκδηλώσεων
Στις 24 Απριλίου 1915, η κυβέρνηση των Νεοτούρκων έθεσε σε εφαρμογή ένα άρτια μελετημένο σχέδιο εξόντωσης του αρμενικού πληθυσμού που διέμενε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η επιχείρηση άρχισε με τη σύλληψη της πνευματικής και πολιτικής ηγεσίας του αρμενικού λαού και συνεχίστηκε με μαζικές σφαγές Αρμενίων σ’ όλη την οθωμανική επικράτεια. Περίπου 1.500.000 Αρμένιοι εξοντώθηκαν με πρωτοφανή βαρβαρότητα, ενώ όσοι επέζησαν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να διασκορπιστούν σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η Βουλή των Ελλήνων στις 26 Απριλίου 1996 καθιέρωσε την 24η Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης, τιμώντας με τον τρόπο αυτό τα θύματα της Αρμενικής Γενοκτονίας.