Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Χωρίς νηφαλιότητα

Σε μια χώρα όπου ο λαϊκισμός πουλιέται σε ποσότητες χονδρικής, αρκεί να φωνάξεις «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» και αμέσως εξασφαλίζεις την κοινωνική επιδοκιμασία. Και οι συνταξιούχοι που βγαίνουν σε απευθείας σύνδεση με τα λαϊκά πρωινάδικα, λέγοντας σε πανελλήνιο ακροατήριο ό,τι έλεγαν πέντε λεπτά νωρίτερα στο καφενείο, μεταξύ πρέφας και κολτσίνας, έχουν αδιαπραγμάτευτα δίκιο. «Τα βάρη να τα σηκώσουν εκείνοι που τα δημιούργησαν». Η νηφαλιότητα είναι έτσι κι αλλιώς δύσκολη υπόθεση. Αλλά στο τηλεοπτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος γίνεται δυσκολότερη. Προφανώς το κλεπτοκρατικό μοντέλο που θριάμβευσε μεταπολιτευτικά στην Ελλάδα καταχράσθηκε δημόσιο χρήμα. Αλλά το δημοσιονομικό έλλειμμα, που αναγκάζει τη χώρα να δανείζεται με επιτόκια Αιγύπτου και να υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών, δεν το δημιούργησαν μόνοι κάποιοι επίορκοι πολιτικοί και κάποιοι αμφιλεγόμενης ηθικής επιχειρηματίες. Το δημιούργησαν επίσης οι εξήντα χιλιάδες συντάξεις που καταβάλλονται σε νεκρούς και τσεπώνουν οι γιοι και οι κόρες τους, το δημιούργησαν οι εκατό χιλιάδες παράνομες αναπηρικές συντάξεις που σε κάνουν να νομίζεις ότι η Ελλάδα είναι χώρα ανιάτως ασθενών και παραλύτων, το δημιούργησαν οι αποζημιώσεις που καταβάλλονται σε αγρότες για ανύπαρκτες ζημίες υπό τον εκβιασμό των μπλόκων, το δημιούργησαν η διόγκωση του δημόσιου τομέα και η αξίωση των συνδικάτων κανένας να μην αξιολογείται και κανένας να μην απολύεται, ακόμη κι αν δεν πατάει το πόδι στη δουλειά του, το δημιούργησαν οι παράλογες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που επιτεύχθηκαν κάτω από καθεστώς πολιτικού φαβοριτισμού ή κοινωνικών εκβιασμών, το δημιούργησε η υπερσυνταγογράφηση για φάρμακα που συχνά καταλήγουν στους γείτονες, το δημιούργησε η υπεξαίρεση του ΦΠΑ που δεν γίνεται μόνο από μεγάλες επιχειρήσεις (αντιθέτως...) και η φορολογική προστασία επαγγελματικών ομάδων όπως οι ιδιοκτήτες ταξί ή οι πρατηριούχοι βενζίνης που τώρα θεωρούν αδιανόητο να συμβιβασθούν. Το δημιούργησαν δεκάδες αιτίες πίσω από τις οποίες δεν βρίσκεται απαραίτητα το «ντόπιο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο», αλλά συνηθισμένοι άνθρωποι που, κατά τα λοιπά, δεν έχουν πρόβλημα να καταγγέλλουν όλους τους υπόλοιπους από τα τηλεοπτικά παράθυρα. Λοιπόν, με ποιον τρόπο όλος αυτός ο κόσμος θα φέρει πίσω όσα ηθικά ή νομικά ανεπίτρεπτα ενθυλάκωσε;  Και αν αυτή η κρίση μπορεί να φέρει και κάτι καλό, ίσως είναι η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ως κοινωνία ότι η αδιάκριτη συνηγορία σε κάθε διεκδίκηση που αφορά το δημόσιο χρήμα, δεν είναι πάντα ούτε «προοδευτική» ούτε «κοινωνικά ευαίσθητη»...
Του Μάκη Βοϊτσίδη στον «Αγγελιοφόρο»



Καθηλωμένα τα αεροπλάνα στα αεροδρόμια

Ανυπολόγιστες συνέπειες και φυσικά τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις, έχουν τα προβλήματα στον τομέα των αερομεταφορών, τα οποία σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Αεροπορική Ασφάλεια (Eurocontrol) θα διαρκέσουν πιθανότατα "πολλές ημέρες". Υπενθυμίζεται ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν λόγω του ηφαιστειακού νέφος από την Ισλανδία, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το οποίο να προειδοποιεί ότι η ηφαιστειακή τέφρα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία. Όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν, πρέπει να επικοινωνούν με την αεροπορική τους εταιρεία, ενώ χθες ματαιώθηκαν 90 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", όπου η ταλαιπωρία επιβατών από περίπου 100 ματαιώσεις πτήσεων, συνεχίζεται και σήμερα, ενώ 13 ματαιώσεις πτήσεων ανακοινώθηκαν για σήμερα από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" κυρίως προς χώρες της βορειοδυτικής Ευρώπης και συγκεκριμένα για τα αεροδρόμια Μονάχου, Στουτγκάρδης, Ντύσεντορφ, Τόρτμουντ, Ζυρίχη, Βιέννη και Λονδίνου.



Ευνοϊκές διατάξεις για αγρότες και συνεταιρισμούς στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Ευνοϊκές διατάξεις για αγρότες και συνεταιρισμούς περιέχει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Ειδικότερα, με το άρθρο 66 προβλέπεται μεταβατική διάταξη καταβολής εφάπαξ ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης, με το άρθρο 84 δίνεται δυνατότητα στους φορολογούμενους να ρυθμίσουν φορολογικές τους υποχρεώσεις προς το δημόσιο, με ευνοϊκούς όρους όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων. Συγκεκριμένα, την εφάπαξ εξόφληση, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών ως τις 31 Δεκεμβρίου 2009 στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες και τα Τελωνεία, με ποσοστιαία απαλλαγή από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό 80% και 60% κατά περίπτωση, προβλέπουν διατάξεις του άρθρου 66 στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Παράλληλα, με το άρθρο 84 (Ρύθμιση για υποβολή δηλώσεων) δίνεται δυνατότητα στους φορολογούμενους να ρυθμίσουν φορολογικές τους υποχρεώσεις προς το δημόσιο, με ευνοϊκούς όρους όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων. Η ρύθμιση αυτή πραγματοποιείται με υποβολή δηλώσεων μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη δημοσίευση του παρόντος και καταβολή του οφειλόμενου φόρου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στο 210 74 99 512 (κ. Αναστασόπουλος).
ΠΑΣΕΓΕΣ

Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Οικοπεδοποιητικού Συνεταιρισμού «Μέγας Αλέξανδρος».

Αύριο Κυριακή 18 Απριλίου και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα 3 του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Οικοπεδοποιητικού Συνεταιρισμού «Μέγας Αλέξανδρος». Θέματα της ημερησίας διάταξης. Οικονομικός απολογισμός, ενημέρωση για τις εξελίξεις της υπόθεσης αγοροπωλησίας της έκτασης στην περιοχή Πόρων Πιερίας, διεξαγωγή αρχαιρεσιών και λήψη απόφασης για διαγραφές μελών, που παραμένουν ανενεργά και δεν καταβάλουν τις εισφορές τους. Στον συνεταιρισμό συμμετέχει μεγάλος αριθμός σιδηροδρομικών.